TJEJGRUPPEN

Projekt Tjejgruppen

Trots detta överflöd av communitys, msn och andra platser där folk knyter kontakter känner sig folk, speciellt tjejer mer ensamma än någonsin idag. Vi har gott om ytliga kontakter, vänner vi gärna tar en fika med eller pratar lite på msn med men aldrig mer än så. Begreppet bästis existerar knappt längre. Man har färre att prata med idag, problem som dyker upp får man allt oftare tacklas med själv. Man vågar knappt fråga någon om råd eller ens erkänna att livet inte är så problemfritt. Hela tiden ska ytan verka perfekt. Man ska alltid ligga på topp, ha en stor socialkrets, vara duktig i allt och lite till.

Samtidigt som denna prestationångest ligger över oss F�R vi inte vara duktiga. Begreppet Jantelagen blir mer och mer tydlig bland svenskarna, tyvärr. Detta leder till, tror jag, att man inte använder sina fulla förmågor man egentligen har. Man tappar lite av sin identitet och modet att göra vad man vill. Hela tiden funderar man på vad alla andra då ska tycka om en.

Med bristen på riktiga vänner som man verkligen kan prata med och kraven från alla håll och kanter har vi även detta sjuka skönhetsideal vissa tjejer strävar efter. Ideal som nästan är omöjliga att uppnå men endå kämpar man i hela sitt liv för att se ut så. Man får ätstörningar, blir deprimerad och allt blir till en ond cirkel som man tror att man är helt ensam om. Utvägen för vissa av tjejerna blir att skära sig eller till och med självmordsförsök.

Det här blir mer och mer vanligt. I undersökningen jag gjorde i bloggen, visade över 70 tjejer som har mått/mår dåligt. Tjejer som lider av depression och till och med har ätit anti-depressiva tabletter för att orka stiga upp på dagarna, orka leva helt enkelt. Vad beror allt det här på?

Jag är otroligt trött på att många tjejer ska ha det så här. Och jag vet att jag inte har förmågan att rädda någon från en ätstörning men jag vill göra allt för att förhindra att något av de ska infalla.
______________________

Idén med tjejgruppen är att man ska vara en grupp tjejer, i alla åldrar som ses regelbundet och hjälper varandra. Man pratar om saker och ting som kan vara svårt att prata om i vanliga fall och så delar man med sig av sina egna erfarenheter till andra i gruppen. För tyvärr är det så, de flesta av oss har idag gått igenom något jobbigt i livet och mått dåligt. Då tror jag att den bästa hjälpen faktiskt är att prata med andra tjejer som har varit med om samma sak. Och tillsammans hjälpa varandra så gott det går, istället för den ständiga konkurrensen vi har bland oss. Då tror jag att man kan stärka självkänslan och på så sätt förhindra framtida depressioner.

Om man är stark i sig själv blir det lättare att klara av problem som dyker upp i livet, det blir även lättare att stå emot grupptryck och strunta i de sjuka skönhetsideal vi har. Man får lättare att tycka om sig själv och på så sett prestera bättre på sin egna nivå. Man kan komma hur långt som helst och göra precis det man vill. Bara man tror på sig själv, jag är nog lite av ett levande bevis på det..

Såhär kommer det nu att gå till;
..När Ung 08 sätter igång kommer vi att befinna oss där. Då kan du ta reda på mer om allt. Vi kommer även att finnas på hemsidan.
..När vi samlat in alla personer som vill medverka via denna mailadress (tjejgruppen1@hotmail.com) kommer vi att dela in alla i grupper, ca 10 personer i varje. För att komma nämre varandra är det bättre med små grupper.
..Regelbundet kommer vi att träffas, i mån av tid självfallet. Då träffas man och pratar om saker, delar med sig av sina egna erfarenheter och hjälper andra, tillsammans. Vi har centrala lokaler vi kan låna om man nu inte vill ha en picknik eller liknande..
..Det vi inte kan hjälpa varandra med, har vi kuratorer och andra utbildade vuxna kopplade till den sk tjejgruppen. Om man inte själv vågar/kan söka hjälp kan man alltså göra det via oss.
..Vi kommer att ha talare där. Antingen "svenska kändisar" som berättar om sina erfarenheter eller personer som har igenomgått något svårt och kommit ur det. Det som inte dödar, härdar..
..När vi inte har våra möten där man få prata av sig, kommer vi att göra roliga saker tex bio, hyra något café, middag, bowla. Vad som helst!. Folk behöver fler vänner idag! Vi kommer att bli sponsrade så att vi kan hitta på saker. Det ska vara roligt också!

Tanken som sagt med Tjejgruppen är att man ska få fler vänner som inte bara ligger på den ytliga nivån. Man ska träffa andra tjejer som man faktiskt kan prata med, prata om sådant som faktiskt har varit lite tabu förut. Vi ska börja hjälpa varandra, stärka varandra istället för den vanliga konkurrensen. Få ett starkt självförtroende och en bra självkänsla som grund. Då kan man utvecklas!

Vill du vara med och engagera dig i något viktigt, hjälpa dig och andra. Skicka ett mail till tjejgruppen1@hotmail.com och anmäl dig till vårt första möte..eller fråga något du undrar. Annars ses vi på ung 08 =)

 1. That is understandable that cash can make people free. But how to act when one has no money? The one way only is to get the mortgage loans and just college loan.

 2. Ida skriver:

  Hur går det med detta? Har inte hört något mer. Underligt att en tjejer-stöttar-tjejer grupp kommer från någon som inte kallar sig feminist. Som du kanske vet finns det massor med sådana grupper runt om i Sverige. United Sisters har sitt storasyster-projekt och tjejjourer runt om i Sverige jobbar i många fall just på detta sätt. I Stockholm har du bland annat Tjejzonen som också deltog i Ung 08. Vore kul att höra mer om hur det går för er.

 3. bella skriver:

  Så bra intiativ 🙂 synd att du inte bodde i norrland 😀

 4. Maria skriver:

  jag är lite osäker på det här.. verkligen en toppenbra ide, att träffas flera tjejer och stärka varandra.. men jag tror att om en tjej börjar att berätta om t.ex självmordstankar, tror du inte att dem med gymnasieval och andra ”små problem” kommer att känna sig dumma och bara hålla tyst? jag vet att jag skulle göra det.
  annars var det ju ett riktigt bra initiativ! lycka till

 5. Låter som en riktigt bra idé. Du är duktig som orkar engagera dig!Det är viktigt att vi tjejer håller ihop, TILLSAMMANS �R MAN MINDRE ENSAM.Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..