#IsabellaLöwengrip
Följ
Uncategorized
juni 27 2018 at 22:14

Veg-mat till Gillis?

Vi har haft en dag hos mormor. Vi var hos henne vid tre och åkte hem vid sju. Hon bor i Knivsta (Uppsala län) så det är en liten bit men jag älskar att köra. Barnen brukar kika på paddan under tiden, Sally sov dock nästa hela resan dit. Jag vet att Sally inte ska sitta framåtvänd men hon kräktes i princip varje resa förut. Det var hemskt att köra själv med dom, höra kräkljudet utan att se och snabbt som attan behöva hitta en plats att stanna på. Nu är det noll kräkningar, betydligt bättre.

Min styv-morfar hade köpt en varsin trampbil till barnen, väldigt poppis!

När vi kom hem såg vi att vårt nya bord samt stolar var på plats. Jag saknar lampa och matta, sedan ska ni få se allt. Betydligt finare än innan :- )

Djurvännen Gillis. Han vill inte längre äta dom. Det brukar serveras vegetariskt här hemma men så äter han kött på förskolan och hos O. Men nu så sa han till O och mig ”jag vill inte längre äta djur”. Han har matvägrat vid kött på föris. Jag förstår ju att jag påverkat honom och trots att det inte finns så mycket nackdelar med veg-kost för barn får jag ändå enormt med dåligt samvete. Ena sidan av mig vill lyssna in denna lillgamla snart 5-åring och prata med förskolan om kosten om det håller i sig i augusti så att det finns veg-alternativ. Odd stöttar Gillis beslut och låter honom äta veg-färs och dylikt där med. Men jag har också en sida i mig som vill köpa hem bra ekokött och servera båda bara för att visa alternativen. Han är bara snart fem år, och det kanske bara är en vanlig fas.

Har någon gått igenom något liknande med era barn? Hur tänkte ni?

149 Kommentarer

Kattis

Väldigt snyggt bord! vill du berätta var det kommer ifrån?

Kristin

Oj, aldrig att jag skulle ge mina barn enbart vegetariskt. Förutom att jag inte gillar tanken på att inte vilja äta viss typ av mat pga rädsla eller dylikt som kan leda till ätstörningar, så är det inte en fullvärdig kost. Vi är människor och gjorda för att äta en blandkost. En kost som man måste äta tillskott för att inte få näringsbrister från är ju uppenbart inte rätt kost. Vi behöver Omega3 från fisk och järn, B12 mm från kött. Vi har inte samma upptag av de vegetabiliska källorna. Då hade jag hellre lärt mina barn om kretsloppet som vi alla ingår i, och vikten av god djurvård och respekt, för allas skull. Köp gräsbeteskött från t ex Gröna gårdar eller liknande, från djur som haft ett bra liv. Soja som alternativ innehåller fytoöstrogener vilket är hormonstörande, så framförallt små barn skulle jag inte vilja åt några mängder soja. Inser att jag kommer få så mycket hat nu men jag är oroad över veg/vegan-trenden, det kommer få konsekvenser för vår hälsa och fertilitet.

FT

HERREGUD läs på!!!! Så mycket skitsnack. Stackars dina barn om de hade velat göra ett sånt val o du ska tvinga i dem kött. Så sjukt.

Ulla

Hur vore det om du kom med fakta istället för ett känsloutbrott. Våra tarmar liknar mer vargens än kons. Vi får inte allt vi behöver genom att bara äta vegetariskt. Det krävs tillskott. Och sojaprodukter bör man definitivt undvika. De är ofta genmodifierade och de påverkar kroppens hormoner.

Kristin

Jag är påläst och utbildad inom kost, men tack för tipset 🙂 Skulle dock självklart aldrig tvinga någon att äta vare sig det ena eller det andra.

fia

Kristin, jag håller helt med dig. FT, varför så otrevlig?

Nina

Varför innehåller fisk så mycket Omega3, för dem äter alger.. Odlad fisk där emot, äter inte alger i samma grad som vild fisk och innehåller inte lika mycket Omega3.

Det viktigaste är även att hålla en jämn balans mellan Omega3 och Omega6.. så istället för att ta tillskott av Omega3 så kan man istället se till att minska intaget av Omega6. Men det finns ingen som tjänar pengar på att sälja detta koncept.

ida

Innan du vräker ur dig odlad och icke odlad fisk kanske du ska ta reda på lite mer. Den mesta fisk är fångad i vilt tillstånd. Enstaka fisk som t ex Lax är odlad. Otrolig okunskap.

Mathilda Svensson

Min kusin valde självmant att bli vegan vid 5 årsåldern (innan ”trenden”. Idag är hon vuxen, mår skitbra och har barn.

Linda

Oj, är du allvarlig? Jag har ätit vegetariskt sedan jag var liten och är kärnfrisk. Är numera vegan och mår toppen. Går på årlig hälsoundersökning på jobbet och alla mina värden är top notch. Myten om soja upostod från en dålig studie, som numera är uråldrig dessutom, och har sedan länge motbevisats i flera studier. Du måste ät bara soja i extremt höga doser, något ingen normal person kommer upp i, för att se någon som helst östrogen effekt. Mvh expert på hormonstörande ämnen. Så sorgligt med all okunskap om vegetarisk/vegansk kost. Läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida om veg kost till barn. Angående Gillis så är det fantastiskt med ett barn som är så medveten och empatisk. Det är något som borde uppmuntras.

Linda

Oj, är du allvarlig? Jag har ätit vegetariskt sedan jag var liten och är kärnfrisk. Är numera vegan och mår toppen. Går på årlig hälsoundersökning på jobbet och alla mina värden är top notch. Myten om soja upostod från en dålig studie, som numera är uråldrig dessutom, och har sedan länge motbevisats i flera studier. Du måste ät bara soja i extremt höga doser, något ingen normal person kommer upp i, för att se någon som helst östrogen effekt. Mvh expert på hormonstörande ämnen. Så sorgligt med all okunskap om vegetarisk/vegansk kost. Läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida om veg kost till barn. Angående Gillis så är det fantastiskt med ett barn som är så medveten och empatisk. Det är något som borde uppmuntras.

ida

Kristin. Jag har scrollat igenom många kommentarer och bara du har en vettig kommentar.
Otroligt så lättpåverkat svenska folket är av veg-propagandan skapad av veg-mat-tillverkarna.

Med mördande reklam kan man verkligen påverka massan.
Mitt barn kommer bara få bra mat, aldrig någonsin ohälsosam vegomat.

Ida

Ida och Kristin, ni tror inte köttindustrin matar alla med sin propaganda dagarna i ända? Visa mig pålitliga källor om att människan MÅSTE äta kött och att det har så extremt mycket mer fördelar än vegetarisk kost.

Förresten kan vi ju sitta här och diskutera dagarna i ända men om ingen börjar se till miljön så kommer våra barn ändå gå en dyster framtid till mötes.

Och kött kan ha flera negativa hälsoeffekter också? Förstår inte att den infon verkar gå anti-veg-personer förbi?

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=6359796

https://www.cancerfonden.se/nyheter/tydlig-koppling-mellan-rott-kott-och-cancer

http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/mer-hjartkarlsjukdom-av-protein-fran-kott-mindre-av-vaxtprotein/

Självklart finns det nackdelar med strikt vegansk kost om man inte sköter det rätt. Men att det skulle vara helt problemfritt att äta kött är helt världsfrånvänt.

Lin

Barn har sina faser med att rata olika typer av mat och självklart ska man inte tvinga i barnen, Det tror jag har mer negativ effekt i långa loppet. Däremot undrar jag om det finns fullgod forskning på vad det innebär för ett barn att enbart leva på vegansk/vegetarisk kost. Självklart kan man säga att ”mina barn minsan levt på det och mår hur bra som helst”. Men hur mår de om 30-40år? Lever de då? Klarar människan sig på att leva på vegansk kost i 80-90 år? Jag tycker det är toppen med vegetariska alternativ/vegetariska dagar, men jag vill nog ha mer facit på att det är okej innan jag låter mina barn bestämma att de enbart vill äta vegetariskt/veganskt. Vi lever i en värld som är grym, men det är inte bara människan som äter kött. Diskussionen om köttindustrin är dock en annan femma.

Frida

Är det en seriös fråga?
Veganism är inget nytt påfund och det finns gott om äldre som varit veganer sedan barn…

Linda

Ja det finns forskning som visar att det går utmärkt att ge barn vegetariskt eller vegansk mat. Läs gärna mer på t.ex. Livsmedelsverkets hemsida.

Angelica

Min systers son är exakt likadan, han är 4 år. Han vägrar äta kött och det har iaf hållt i sig i ett par månader nu.

Karin

Så fint! Det finns betydligt sämre saker som föräldrar påverkar, än empati för djur.

Jag var ett sådant barn som vägrade äta kött men som tvingades, i många måmga år. Tills att jag flyttade hemifrån och fick välja själv. Det har tyvärr tagit mig lång tid att komma över den matångest som det skapade.

Mitt tips är därför att lyssna till barnet. Kanske är det en kort period eller för alltid, det spelar ingen roll. Matglädje är så viktigt!

Ta det lugnt med typ quorn-produkter, dem är nog inte bättre än rött kött för våra kroppar.

A.J

Sedan jag flyttade till Stockholm har jag fascinerats över Stockholmarna och deras förhållande till avstånd.
Tar Isabellas resa och kommentar om att ”det är en bit att köra” här ovan som exempel.
Från Lidingö till Knivsta tar det 45 min med bil. Knivsta anses säkert av många Stockholmare ligga låååångt borta.
Att det sedan kan ta mer än en timme att köra bil från en del av Stockholm till en annan, det berör inte stockholmare i ryggen.
Konstigt tycker jag!
Själv bodde jag tidigare 8 mil från Stockholm och pendlade med tåg till en början.
”Herregud, sa Stockholmarna, hur orkar du pendla så långt varje dag?”
Till saken hör att det tog 45 min från dörr till dörr… Hade ju flera Stockholmskollegor som hade betydligt längre restider till jobbet varje dag. Stockholmarna vägrade dessutom komma på besök, för staden jag bodde i låg ju ”så långt bort”, men att jag skulle ta mig in till Stockholm var ju aldrig ngt problem. Återigen….märkligt! När de väl vågade sig utanför tullarna var ofta reaktionen att ”det här var ju inte långt alls”. I told you so!

Själv reser jag mycket i tjänsten och tycker inte alls det är konstigt att köra typ Norrköping tur och retur på en dag. Eller längre än så…

vita_margarita

Det tar 40 min mellan Knivsta och Lidingö, inte vad jag kallar en lång resa. Men jag är ju en lantis där avstånden är längre än 10 min….

Anna

Jag är förskollärare, och flera av ”mina” barn är vegetarianer. Någon har, precis som i Gillis fall, själv uttryckt en önskan att inte äta kött. Mitt tips är att testa, förändras läget kan du be förskolan laga köttmat till honom igen. Tänk på vikten av att respektera hans önskan. Min uppfattning är att barn har större hjärta gentemot djur, och att de vill alla djur väl.

Lisa nywall Ahlén

Man ska absolut inte ge barn vegetarisk mat. Kroppen behöver kött och protein när man växer. Så himla tramsigt!

ÖG

Du kan vara tramsig för man kan absolut ge sitt barn vegetarisk mat, herregud vilka troll det finns 😂

Ellen

Det du skriver är bara en gammal myt. Det finns inget som visar på att barn mår bra av kött. Det finns däremot många studier som visar fördelarna med vegetarisk mat.

Anna

Kolla på Livsmedelsverkets hemsida så får du se att även de förespråkar vegetarisk kost till barn

Linda

Kroppen behöver protein men den behöver absolut inte kött vare sig när man växer eller senare. Det går alldeles utmärkt att få i sig protein utan animalier. Tycker det är sorgligt att folk tror att veganer och vegetarianer inte får i sig tillräckligt med protein. Det är inga problem överhuvudtaget att få i sig fullvärdigt protein. Läs gärna vad Livsmedelsverkets säger om vegetarisk kost till barn.

V

Hoppas det inte är en fleecemorgonrock Gillis har?
Det är en enorm miljöbov som avger tusentals mikroplastpartiklar vid varje tvätt!!

Amanda

Du ser väl stt det inte är fleece, det är velour.

Lily

Båda mina två barn har valt själva att vara vegetarianer. De är nu 3 och 6 år. Finns inget positivt med att få dem att äta kött. Man gör alla en tjänst i att äta vegetariskt, hälsan, djuren, naturen. Självklart ska Gillis få välja själv! Det är ju fantastiskt att han är så pass medveten! De flesta barn förstår inte vad köttbullarna eller korven de får serverat är för något, och de vet inget om industrin bakom. ”Eko-kött” är inte på något vis bättre, liv som liv. Heja Gillis!

Maria

Många barn har sånna där perioder mellan 3-5. De börjar förstå saker på ett annat sett. Låt honom vara och se om det sitter i. En tjej pp en förskola jag jobbade åt inget kött sen blev det köttbullar och var som bortblåst 😛

Isabelle

Eller hur. Jag vägrade äta kyckling när jag var barn för jag ville inte äta ett djur. Men köttbullar gick bra, för det var ju inte något djur, det var kött…

Fin kille. Det som jag tror ar det han tar illa vid sig av ar ju nog inte bara att djuruppfodsel kan vara hemsk, utan aven av att man maste doda dem for att ata dem. Da spelar det ju ingen roll om djuret vaxt upp under battre omstandigheter, det ar ju anda fott och uppfott med ett enda mal i sikte. Intressant artikel i Filter just nu om kott forresten, blev otroligt forvanad att lasa om hur det faktiskt ar i Sverige. Industrin malar ju som alltid upp en mer romantiserad bild.

Heli

Hej – vet inte om du läser detta men jag själv ville inte äta djur som liten (3 år -10 år) men mina föräldrar tyckte ju det var galet o ”lärde” mig att äta kött, lite som det låter som du ska göra med Gillis. Glömde sedan själv bort att jag varit veg o åt glatt djur tills jag blev 16 och vegan. Hade väldigt svårt att föelåta mina föräldrar för att de prackat djurätandet på mig (är vegan nu 15 år senare också). Lyssna ABSOLUT på ditr barn, det finns inget gott med att tvinga/lära sina barn att äta djur o delta i slentrianmässigt djurplågeri osv.

Linnea

Håller med! Har fått väldigt dumma kommentarer från mina föräldrar för jag inte ville äta kött även om min mamma inte heller är så förtjust i kött(började vägra kött redan i förskolan). Tycker det är positivt att ett litet barn redan som liten inser hur dåligt djuren behandlas och vågar stå upp för sina åsikter.

L

Jag tror det är viktigt att se att konsumtion av kött också är ett val. Att köttkonsumtion liksom inte är det ”neutrala” och vegetarisk kost ”ett val”. Vi väljer vad vi äter eller ger våra barn, oavsett om det är en köttbaserad eller växtbaserad kost. Vegetarisk mat är inte heller en ”typ” av mat. Mänga köttätare säger så ofta ”det finns vegetarisk mat som är god såklart”, men det är ett ganska märkligt uttalande. Vegetarisk mat kan vara äcklig, vegetarisk mat kan vara fantastisk. På samma sätt som kötträtter. Det är inte en egen kategori mat så som ”indiskt, grekiskt och vegetariskt”. Det är helt enkelt bara mat, fast utan kött som vi kan variera och smaksätta hur vi vill. Att Gillis väljer att inte äta kött kan därför ses lite som att Gillis typ inte vill äta typ potatis. Det är inte en så stor grej på individnivå, men när det handlar om att inte äta just kött får vi stora positiva effekter för vår planet. Med en god konsthållning kommer vegetarisk kost inte ha några som helst negativa effekter på hans fysiska välmående. De som hävdar annat har helt enkelt bara fel och behöver göra sin research.

Caroline

+1
Bra skrivet.

Madelene

Jag har aldrig någonsin kommenterat något inlägg, men detta ligger mig varmt om hjärtat och det är skrämmande hur alla människors tyckande kommer i vägen för fakta. Lyssna inte på de som säger ”jag tycker…”, de har oftast ingen sanning till hands för att backa upp dem. Läs på om näringslära och se gärna dokumentärer som ”What the health” för att förstå den negativa påverkan som t.ex. processat kött (korv, bacon etc) har på våra kroppar. Detta rekommenderar jag alla att göra. Generellt är människor inte särskilt pålästa när det gäller detta utan lever efter de ”sanningar” de själva växt upp med. Självklart behöver barn, och alla människor, protein och andra byggstenar för att överleva och må bra, men dessa behöver absolut inte komma från animaliska produkter. Det är synd att så många glömmer bort den etiska och moraliska aspekten i detta och endast lever vidare som de alltid har gjort på grund av brist på ifrågasättande. Fakta är idag otroligt lättillgängligt för oss och alla människor kan finna den information som behövs för att göra de bästa valen för vår hälsa, men tyvärr sätter invanda ”sanningar” käppar i hjulet för vissa. Det är skrämmande för mig att läsa den kommentaren om ”veganer ens kommer leva om 30-40 år?” för det visar på en så otroligt stor okunskap. Det är sådan okunskap som hindrar oss människor från att bli bättre och utvecklas.

Marta

What the health är dåligt exempel, ingen vetenskapligt underlägg, ren veganpropaganda. Har inget emot vegan/vegetarisk kost, men gillar inte spridning av falsk ”fakta”

Gabriella

What the health är typ samma nivå som att vem som hels säger ”jag tycker”. Använd inte en så dålig källa om du vill bli tagen på allvar i en diskussion. Finns så mycket bra källor att ta av.

Madelene

Jag köper det argumentet! Läs gärna vetenskapliga artiklar om ämnet; exempelvis Chen et al. 2008
Fraser 2009, Chelchowska et al. 2003, Kelly & Sabate 2006, Mellen et al. 2008, Craig et al. 2009
Huang et al. 2012, Crowe et al. 2013.

Elin

Läs boken ”Trädens hemliga liv” av Peter Wohlleben. Väldigt mysig och lärorik bok.
Den handlar om forskning som visar att träd och växter också har känslor och kommunicerar med varandra. Så det kanske inte är mer moraliskt rätt att vara vegetarian eller vegan…

Maud

Det är klart att det är. Även OM växter har känslor (vilket dom inte har) är det ju bättre att vara vegan i så fall efter som djuren äter enorma mängder växter innan de slaktas. Köttätare = massa växter dör. Vegan = inte i närheten lika mycket växter dör.
90% av all sojaproduktion går till DJUR.

Anna

Låt honom äta vego!!! Så klok redan. Tack vare barn som honom människorasen öht har en framtid!!
GO VEGAN!

Moa

Hej Isabella!
Jag tycker att barn är barn och dem borde få äta vad dem vill utom så dem får i sig för mycket socker men inget som att den ska vara vegan och såna riktningar.
Jag vet att nu är det ju han som har bestämt de själv men såklart har du säkert påverkat honom när du har ätit de.
Visst finns de mycket ändå att äta om man är vegan men det blir ändå krångligare med maten. Dem blir ju annorlunda jämfört med alla andra barn!
Nu när jag ändå sitter här och skriver till dig då kan jag fråga de jag tänkte fråga fast de inte hör till inlägget men…..de är så att min kompis håller på att starta upp sitt företag:):D har du något/några bra tips på företag som är bra att sammarbeta med såhär första gången man startar eget? Hur gjorde du när du startade ditt företag, vilka vad dem första som du samarbetade med, är de lättare att få tag på något företag än något annat?
Berätta jätte gärna om din start:) de skulle vara väldigt intressant och roligt att få höra:)
Kram

Kelly

Vilka andra ”riktningar” skulle inte vara okej för ett barn tänker du? Lite motsägelsefullt att du tycker att de ska få välja vad de ska äta men inte vad de vill välja bort.

Hanna

Vad gäller åksjukan är det ju rätt givet att det blir värre om barnet sitter med ipad… Jag som vuxen kan fortfarande inte läsa/kolla i telefonen när jag åker bil utan att bli åksjuk. Det är en stor risk att vända ett sånt litet barn, det hade jag undvikit i det längsta. Åka kollektivt, håll skärmar och hböcker borta från bilen, åksjuketabletter när bilfärder inte går att undvika?

Sara

Jag håller med dig! Finns många saker man kan prova innan man vänder ett så litet barn framåt.
Jag tycker att du verkar vara en väldigt bra mamma Isabella och du inspirerar mig verkligen, men av just detta får du tummen ner 👎

mlf

Vad vet du om hur många saker hon har provat innan.?
Undrar hur hon åker i sin pappas bil?

albina

Hon har skrivet ett inlägg om detta tidigare. Läs det innan du yttrar dig!!!

Elin

Men alltså.. Åka kollektivt? Isabella har livvakt pga av alla idioter där ute. Men nej, sätt dig på ett fullproppat tåg med två små barn.. Dessutom är det ganska långt till Knivsta.

Isabelle

Ja aslångt, 30 minuter ju!

Elin

Isabelle jag vet inte om du är ironisk. Jag utgår från det. Enligt SL tar det 1h och 15 min. Det blir 2 1/2 timme tur och retur ifall du har svårt med matematik. Vi vet ju alla vid det här laget att Isabella inte skulle slösa bort sådan tid. Sen vet jag inte vart på Lidingö eller vart i Knivsta de bor, kan ju vara ute på vischan. Men tack för din icke onödiga kommentar!

Angelica

Vår dotter (8år) sa till oss att hon inte ville äta kött längre, inga problem sa vi och gjorde inte så stor grej av det. Vi meddelade skolköket och hon fick vegetariskt där och hemma (jag åt också veg). Men sen efter 6 månader så hon att hon ville äta kebab och var sugen på det, inga problem sa vi då också, och gjorde ingen stor grej av det då heller. Det viktigaste för oss var att respektera hennes val oavsett vilket det var, och att hon skulle känna att vi tog hennes vilja på allvar.

Linnea

Hej! Själv har jag sedan liten (runt 5år kanske) alltid tyckt det varit fel att äta kött och inte gillat varken smak eller konsistens. Min mamma är likadan men äter fortfarande en del fisk och kyckling. Det enda som jag tyckt varit väldigt jobbigt att jag känner att jag varit jobbig när jag inte velat äta kött och att jag fått mycket ”men vad ska vi äta då du äter ingenting” av mina föräldrar. Mina föräldrar är skilda så det var alltid lättare hemma hos mamma än pappa som inte alls förstod.
Det viktigaste är att inte skylla på barnet när det blir lite svårare att hitta mat ute, tex att man inte bara kan ta en korv på Ikea. Nu verkar ni stötta han bra men det kan vara sånt man inte tänker på att det slinker ur en. Mina föräldrar menade och menar forfarande inget illa.

Amanda

Finns ju vegan korv på Ikea

Jossan

Hej! Måste fråga om bordet, söker runt bord och har samma typ av stolar, vad är det för diameter på detta, ser alldeles lagom ut!

Dietistannnica

Det går visst att låta barn äta vegetariskt bara man tänker till lite grann – vilket man måste göra för arr planera en hälsosam kost även med kött. Se till att läsa på lite grann bara eller snacka med en dietist. Vegetariskt är hälsosamt!

Angelica

Snälla Isabella och andra föräldrar, låt inte så små barn äta i bilen! Det är så lätt hänt att dom sätter i halsen och det märker man inte så lätt. Hosta, sure, men kvävs dom är dom tysta. Och är det svårt att hinna stanna när ett barn kräks är det ännu svårare om barnet kvävs då det är ännu mer bråttom. Är det fikadags så stanna till en stund istället. Alternativt ge något typ flytande.

Marie

Jag slutade äta kött när jag var 14 år. Det borde jag inte gjort. Jag ångrar mig lite men nu kan jag inte. När jag försökt smakar det äckligt. Helt avvand. Servera lite kött, bra kött också så att han inte står där som jag en dag och inte kan välja längre.

Amanda

Finns inte bra kött, finns inget bra sätt att mörda ett djur på. Eller ta deras mjölk eller göra så hönorna lägger mer än 10-12 ägg/år som vi med livmoder gör…

Zandra

Hej. Vart har morfar köpt bilarna? Våra pojkar skulle älska dem!

Emilia

Tror att det är rätt vanligt att barn har en fas när de inser att kött är döda djur och inte vill äta det. Tycker du gör helt rätt som lyssnar in Gillis. Är det nått som skapar ovilja mot mat eller ätstörningar så tror jag att det är att bli tvingad att äta nått man inte vill. Barn ska bli behandlade med samma respekt som vuxna vad gäller mat anser jag. Finns väl ingen som tvingar i en vuxen vegetarian kött liksom?

Vegetarianen

När jag var ungefär i Gillis ålder satt jag i köket och åt på en korv. När jag frågade min mamma vad korven var gjord av la jag ner den igen på tallriken och har varken ätit kött eller fisk sedan dess. Idag är jag 31 år. Då var det enbart för jag tyckte synd om djuren, men idag vet jag också att det bara finns fördelar med att äta vegetariskt! Det går att ta det beslutet som femåring, jag gjorde det. Han kanske ångrar sig och vill börja äta kött igen, låt han göra det då, men ur ett hälsoperspektiv får han i sig allt han behöver på en varierad vegetarisk kost!
Det enda jag ångrar är att jag inte kunde läxa upp föräldrarna som ifrågasatte om jag fick i mig alla näringsämnen när de själva lät sina barn växa upp på snabbmakaroner och kalaspuffar. Själv fick jag bara dricka Coca Cola när jag var magsjuk och pizza på skolavslutningen varje år. Min mamma hade stenkoll på sånt och det verkar du ju också ha =)

Maja

Vilken klok son du har! Jag hade blivit så otroligt stolt om min son hade haft samma förståelse för djuren.

Måhända att du kan ha påverkat honom – men det är ju bara positivt!

Följ hans önskemål och låt honom äta vegetariskt. Det är inte dåligt för barn att äta vegetariskt (källa: livsmedelsverket).

Skulle det visa sig att det bara håller i några dagar eller veckor så gör ju inte det någonting. Barn ändrar sig fort men det skulle också kunna vara så att han faktiskt fortsätter äta vegetariskt/veganskt livet ut!

Lovisa

Tycker du ska lyssna på ditt barn. Har en fullt frisk 5,5 åring här hemma som är vegan. Även Livsmedelsverket har gett grönt ljus för vegmat till barn. Vi behöver inte äta djur!

Leona

Visst kan man ge barnen vegetarisk kost redan nu. Se bara till att de tar ett tillskott (då menar jag inte att det nödvändigtvis behövs men att det är bäst att vara på den säkra sidan) om du lär barnen nu att det är okej att äta kött (det kan man ju ha olika åsikter om själv tycker jag att det är onödigt om vi kan leva utan det ändå) så kanske det blir svårare om du i framtiden vill att de ska bli vegetarianer. Jag skulle säga att du bör uppmuntra ditt barn och att du ska berömma dem för att de står upp för sin åsikt 😊

Gunvor Elving

Bara så gott med vegetariskt.vi har det till miďdag ett antal dagar i månaden.lätt att hitta upp med lite kryddor om man vill.mätt blir man också.

Maria

Att inte äta djurprodukter är bättre för hälsan och miljön. Ta inte bort hans naturliga medkänsla för andra levande varelser. Om du vågar se en dokumentär som till exempel Earthlings kommer du att förstå att de flesta av oss människor är oerhört själviska. Djuren vill inte dö och vi har inget behov av att äta dem. Snälla tänk bortanför dig själv och dina egna bekvämligheter.

Jessica

Hej! Tycker att det är fint att han bryr sig om djuren, och kan bara se fördelar med en vegetarisk kost. Speciellt när det ser ut som att de får i sig mycket frukt och grönsaker vilket är viktigt. Kan tipsa om boken How not to die av Michael Greger, han pratar mycket om de positiva effekterna av en bönor, frukt, grönsaker, bär etc. Också de negativa effekterna som kött har. Hans bok fokuserar mest på kost ur ett hälsoperspektiv, inte om miljöpåverkan.

Amanda

Vegankost är jätte bra, bara man är påläst. Mjölk och ägg industrinär fruktansvärt tragisk

cass

Du har och betalar för hur mycket hemhjälp som helst i vardagen men kan inte se till att ni är fler i bilen så du slipper utsätta din dotter för uppenbar fara?! Prioriteringar tack!

Mikaela Wallberg

Hej!
Min 5-åriga son sa för några månader sedan att han inte ville äta djur längre också. (Jag är vegetarian, mannen nyligen blivit pescitarian och dottern är köttis). Deras förskola är så bra, de har alltid massa veg-alternativ och man behövde inte fylla i någon lapp eller så utan han får ta det han vill. Vi gjorde ingen stor sak av det hemma och jag sa att det är hans val att göra. Nu har han blivit pescitarian istället, för han kom på att han tycker om fisk ☺️ Jag försöker vara tydlig med att det är ok att vara vegetarian, pescitarian eller äta kött. Vilket som, bara han gör det val han känner är rätt. Vi hymlar inte med att kött är djur som någon har dödat, det kan jag bli ledsen för att man själv är uppfostrad så.. Man förstod aldrig riktigt att köttbullar hade varit levande djur. Det tycker jag är viktigt att berätta för barnen så de visar respekt/uppskattning för sin mat, vad det än må vara.

Du är bäst! 🌸

Ulrika

Hej Isabella, jag har precis samma funderingar som du – läser en bok som heter Konsten att inte dö av dr Michael Greger – kan varmt rekommendera den.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *