#IsabellaLöwengrip
Följ
Uncategorized
juni 12 2018 at 09:44

Så blir valet i höst

Igår träffade jag Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, för att berätta om utmaningar som entreprenör. Vi var ett gäng grundare på plats av diverse bolag och vi pratade mycket kring varför det ska vara så svårt att rekrytera programmerare från andra länder, varför mycket av riskkapitalet går till män och andra utmaningar som man står inför när man växer som företag.

Vi alla entreprenörer på plats tyckte olika om mycket men vi enades kring att Sverige inte borde vara ett land där det råder kompetensbrist, men så är det idag. Alla techbolag skriker efter programmerare men det finns för få och det är nästa omöjligt att få hit personer från andra länder. Du får stanna i Sverige om du verkligen inte har möjlighet till försörjning men om du har en fast anställning som väntar är det desto krångligare. I Nordic Tech House har vi rekryterat personer från Albanien och Singapore, det är såklart superroligt. Men det borde vara en enklare process.

Ulf frågade oss om vad vi tror om det politiska landskapet i Sverige och jag kunde inte låta bli att berätta om hur jag tror att valutgången blir i höst. Här kommer min framtidsspaning:

Jag är övertygad om att Sd blir Sveriges största parti.

Men de kommer inte få majoritet så det ska bli intressant hur en regering skulle kunna se ut. Kanske med stöd från M? Det är inget jag hoppas på men det skulle kunna bli så. Mitt råd igår till Moderaternas partiledare var att göra en Annie. Stå stadigt när det blåser. Var en stark visionär och visa Sverige hur du vill att landet ska se ut om 10-15 år istället. Valet i höst är ändå hopplöst. Vinden med Brexit och Trump håller i sig och det kommer vi se i höst i Sverige när Sd blir störst. Satsa på valet om fyra eller åtta år istället. Låt Sd få visa vad de går för, låt dom bli etablissemanget. Jag tror att det är de enda sättet, rida ut vågen. Det är likadant i USA, Trump kommer säkert att få sitta i fyra år till men sedan tröttnar man på populism och vill tillbaka till något stabilt. Dessutom, tittar man ur ett makroperspektiv så väntar vi in en lågkonjunktur nu. Rent strategiskt kan det vara klokt att låta Sd få bli störst under den perioden.

En annan spaning jag har, som stärker ett uppsving för M, Sd och Kd är att vi kommer att gå mot en mer konservativ politik igen. För min egen del röstar jag på Centern och är liberal i min grundsyn. Jag vill ju såklart att Annies parti ska växa men jag tror tyvärr att den liberala vågen kommer att få pausas lite och ge utrymme till en konservatism som kommer att börja blomma till en bredare och yngre massa. Tajmingmässigt passar det också in när en lågkonjuktur är påväg. Då går man tillbaka till grundvärderingar, familj, säkerhet och att upprätthålla det som är svenskt.

Så sammanfattningsvis: Vi väntar in en lågkonjunktur, en konservativ politik får ett uppsving, det gynnar Sd och M. Sd blir största partiet i höst. Det parti och partiledare som visar starkast framtidsvision för Sverige på lång sikt och står stadigt under sd-fasen och inte joinar populism-tåget kommer att gå ut som vinnare när läget vänder. Med det sagt gör det inte så mycket för mig att Sd blir stora i höst. Det är så samhällscykler fungerar, men stora frågan är vilket annat parti som tar över facklan av Sd efteråt. Där tror jag att Centern kan bli starka. Om det inte dyker upp ett nytt liberal-konservtivt parti under tiden, spännande tider minst sagt.

182 Kommentarer

S

”Gör inte så mycket för mig om SD vinner” – denna kommentar visar hur extremt verklighetsfrånvänd och egocentrisk du är. Klart det inte gör något för dig som är vit och svenskfödd, kan du någon gång tänka på alla som faktiskt kommer drabbas något fruktansvärt av deras skit. Och rida ut stormen? Som Tyskland gjorde innan andra världskriget, tänker du? Obehagligt att du inte ser vilka konsekvenserna kan bli!

P

Detta var ett bottennapp utan like..bevisar bara hur ung hon är och 0 koll historien. Som ett barn som inte hsr nån erfrenhet.
Anser och trott att hon har varit tuff och smart men där föll glorian.
Suck!
P

Felicia

Håller verkligen med bra skrivet

Tess

Hon säger så för att provocera. Kolla på schulmam show och sen antal kommentarer på detta inlägg

Ella

Håller med. Det finns faktiskt invandrare o judar i Sverige. SD vill ha sambeskattningen, men du e skild å skiter i det. SD vill inskränka aborträtten, tänk på alla som blir hoppsan-gravida m NC. Nä vet du vad, står du verkligen för att du tar så lättvindigt på att SD blir störst?

D

Du vet att Hitlers parti var socialdemokrater? Att jämföra SD med hitler är patetiskt. Då kanske vi kan börja jämföra Vänsterpartiet med Stalin också när vi väl håller på?

Paul

Vad har SD med nationalsocialismen i Tyskland på 1930- och 40-talet att göra?

Anna

Utvecklare, inte programmerare.

S

+1 på den!

Maria

Jag kommentarer sällan här men läser ofta bloggen och tycker att du är fantastisk. Men nu blev jag oerhört besviken. Vad menar du med att det inte gör något för dig om SD vinner valet? Vad hände med empatin och medmänskligheten? Bryr du dig bara om dig själv? Jag vill tro att jag har missuppfattat så snälla kan du förtydliga? Är det på riktigt likgiltigt för dig om SD vinner valet?

Isabella

Håller helt med dig Bella och tror verkligen på din framtidsspaning.

Folk tror att om SD vinner kommer det bli värsta kaoset men jag tror inte det heller… det finns alltid tider av misstro till etablissemanget och det är bara låta det vara så ett tag.

Att jämföra att SD vinner med nazityskland är idiotiskt?

Vi rider ut vågen bara och så förhoppningsvis kommer det mer liberala tider i framtiden när man inser att det är det enda som funkar.

Linda

Låt sd styra ? På riktigt ? Hur kan du ens säga så, dom vill inte ha mer personal i vården , dom vill inte sänka skatterna för pensionerna , dom vill inte att kvinnors rättigheter som är så viktigt för dig ska finnas i Sverige ! Dom vill absolut inte att folk ifrån andra länder ska få bo och arbeta i Sverige , nej Isabella vi tycker inte alls lila politisk men du av någon måste visa dina läsare att DU inte tolererar att sd leder Sverige ! Du av någon som kan påverka ! Skärpning

Caroline

Fast alla har väl rätt att tycka och tänka hur dom vill? Herregud! SÅÅ trött på alla som inte inser vart Sverige är på väg. DET är skrämmande!

Christina

Vill gråta när jag läser om Sd. Min mage knyter sig. Jag är 27 år och vill inte skaffa barn pga hur ”världen” ser ut… Vi kom till Sverige som flyktingar för många år sen pga krig i hemlandet.
Som barn kände jag alltid av någon form av rasism, jag vill aldrig att mina kanske framtida barn ska få känna på det…
Kram

Emma

Christina: Du behöver nog inte oroa dig över dina barn, de kommer inte vistas här olagligt. Sen vad vissa delar av befolkningen har emot andra kulturer eller hudfärger, som är rasism på riktigt, behöver du inte bland sin SD i.

D

Jag är nyfiken på att höra vad Isabella tycker om det kontroversiella förslaget att 9000 afghaner (majoriteten killar) får tillfälliga uppehållstillstånd mot att dom går i skolan/gymnasiet i Sverige som Centern var med och röstade igenom i riksdagen förra veckan. Förslaget är kritiserat av flera instanser och de har fått avslag på asylansökan och bedöms därmed inte ha skyddsbehov/asylskäl för att få stanna. Merparten är unga män vars ålder inte går att fastställas i många fall. Samtidigt som vi har en situation i svenska skolan med brist på både resurser och legitimerade lärare. 2 viktiga förutsättningar för att kunna undervisa och ge en bra utbildning till dessa pojkar/killar/män som nu får stanna i Sverige.

Skulle vara intressant att få höra din synvinkel angående detta när du säger att du kommer rösta på Centern i kommande val.

Karin

Vem säger att svenskfödda barn har mer rätt till utbildning än barn uppväxta i krigsdrabbade länder? Sverige följer FN:s barnkonvention som tydligt säger att alla var har samma rätt och lika värde. Jag arbetar som lärare och det är klart att det är resursbrist och det kan vara tufft osv. Men min största drivkraft är att ge alla barn en likvärdig utbildning som de enligt barnkonventionen har rätt till. Så fantastiskt att om dessa barn får stanna här och få den utbildning och trygghet som skolan här kan ge.

Maria

Blir så glad Karin av det du skriver. Vilken genuint bra inställning du har. Önskar mina (alla!!) barn fick ”uppleva” dig som lärare. TACK för att sådana som du finns!

M

Frågan är väl var man ska dra gränsen. Att alla världens barn ska få en ordentlig utbildning bör vara en självklarhet, inte minst i en stark välfärdsstat, något annat vore en katastrof. Men vem har rätt till svensk skola – de som råkar finnas på svensk mark? Jag önskar att vi kunde göra något för alla de systrar som i dagsläget tvingas stanna hemma med kraftigt begränsad frihet och ännu mindre chans till skola, medan deras bröder lyckas ta sig till Sverige. För att ha en feministisk utrikespolitik, har vi ett mycket konstigt förhållande till den här frågan. Afganistan är troligtvis ett av de länder i världen där kvinnors rättigheter är som mest begränsade. Istället för att bygga ett nytt system som tar tag i de orättvisor på riktigt, understödjer vi ett system där enbart de starkaste (dvs sällan flickorna) kan ta risken att ta sig till Sverige för att utbilda sig och jobba. Genom att rösta igenom underliga lagar som denna utan att samtidigt förbättra systemet på en övergripande nivå är enormt märkligt. Visst måste man lösa situationer som uppstår, men för att de inte ska fortsätta överrraksa oss måste vi göra fundamentala ändringar i strukturen. Så återigen, vem är det som har rätt till svensk skola och hur ska det hela finansieras?

Sara

Jag blir alldeles kall inuti när jag tänker på valet i höst. Om SD skulle bli största parti. Förfärligt. Inte nog med att de uppenbart är emot invandrare, även om de försöker tona ner det, de har dessutom en rutten kvinnosyn. Vill inskränka aborträttigheterna genom att minska från abort i 18:e veckan till abort i 12:e veckan. Vill tillbaka till ”kärnfamiljen”. De tar det stegvis, normaliserar rasism och förtryck så att man tillslut knappt märkt att det skett. Bara deras motion om att det ska bli straffbart att gömma papperslösa och att det ska vara plikt att anmäla de som gör det. känns igen? Östtyskland? Nazityskland? Partier som för sådan här politik vill inte alla människor lika väl, alla är inte jämlika i deras ögon. Så snälla, läs på om SD. Fundera en extra gång, är det värt att chansa?

Felicia

Hur kan du skriva att det inte gör dig något att SD möjligtvis blir det största partiet? Otroligt okunnigt att skriva så du kanske ska påminna dig om världen och hur den börjar gå åt ett konservativ håll inte är så positivt för många miljoner människor i Sverige och ännu mer i världen. Dessutom vill du att dina barn ska växa upp i ett land där ett parti som SD ska ses som något normaliserat? Det vill inte jag iaf atomindustri barn ska tro.

Jenny

Jaså. Får man stanna i Sverige om man inte har möjlighet till försörjning? Utveckla gärna!

Krångligt med importerad arbetskraft? Nja till viss del. Att få arbetstillstånd till Sverige är en process men inte omöjligt svår skulle jag våga påstå. Till viss del frustrerande men det är ju för de anställdas trygghet och för att de inte ska bli hitlurade som arbetskraft och möta vidriga arbetsförhållanden.

M

Din okunnighet om politik är monumental… Istället för att lägga pengar på en stylist borde du lägga pengar på att utbilda dig inom statsvetenskap och historia.

Silvia

och du borde lägga din servitrislön på att att studera hur en demokrati fungerar samt icke vinklad historia;)

Angel

Politik handlar om att prioritera. Skatterna, som är ett civiliserat och humant samhälles pris MÅSTE självklart generera service till de medborgare som betalt. Idag belönas tyvärr bidragstagande väldigt högt och incitamentet till att jobba, kämpa och göra ditt bästa är väldigt litet. Integrationen fungerar inte. Må det parti som har den BÄSTA PLANEN FÖR LANDET vinna.

Johanna

Snälla utveckla hur bidragstagare belönas? Vet du ens vad som krävs för att få t ex socialbidrag?

Marie-Louise

angel – Du säger att bidragstagande belönas väldigt högt. förstår inte hur du tänker där. Bidrag är en del av vårt skyddsnät, hur vore det om nätet inte fanns där när man får det svårt.

Sofia

Är också övertygad om att SD blir största parti. Jag har alltid röstat liberalt tidigare men kommer att rösta på SD. Jag är totalt motsatt vad alla fördomar om en person som röstar på SD är- jag är välutbildad, gift med en invandrare, bor i centrala Stockholm och tjänar bra. För mig blev det det enda valet pga att vi har haft en enormt dålig integration och lagt enorma kostnader på immigrationen som till störst del inte är flyktingar utan ekonomiska flyktingar (ex de 9000 afghaner – eg Iranier). Detta har gjort att välfärden urholkas samt att samhällskontraktet urholkas. Vi ser en ökad kriminalitet och fler sexualbrott. Detta måste bromsas- rejält. Jag vill se ett Sverige med högre straffskala och som bättre värnar jämställdhet.

Sofia

Du får såklart rösta på vad du vill men det är en ren lögn att ökad kriminalitet speciellt sexbrott sker pga invandrare. Den största andelen som begår sexualbrott i Sverige är svenska vita män! Snälla sluta påstå fakta utan någon som helst bakgrund!

Matilda

Vad har du för statistik på att det är svenska vita män som begår de flesta brotten? Sanningen är att det inte finns någon statistik baserad på förövarens ursprung i sexualbrott, men att man diskuterat om det bör göras eller ej…

Anna

Skönt att se att man vågar vara ärlig.. håller med om varenda ord du skriver.. är inte det minsta rasist jag heller, men det har gått för långt.

Hanna

Att ”inte vara den minsta rasisit men tycker att det har gått för långt”, innebär väl då att du tycker det är skillnad på svenskar och på utrikesfödda eftersom att du vet vilka konsekvenser ett parti som SD kommer ge för de utrikesfödda. För vissa innebär det ju döden. Jag själv jobbar som lärare och möter barn varje dag som har misst hela familjer och vet att de kommer sluta lika dant för dem om de utvisas. Det krossar ju hjärtat på en och därför är jag rent nyfiken, menar inte att va spydig, men hur tänker du när du säger att du inte är rasist men ändå är beredd att rösta på ett parti som vill behandla oss SÅ olika beroende på ursprung? Vad innebär det annars att vara rasist?

Karin

Värnar jämställdhet? Läs partiprogramet igen. Sd’s vision är nästa lika illa för kvinnorna som för de ”osvenska” (eller vilken termiologi de nu använder).

RÖSTA INTE PÅ SD M DU VILL HA KVAR DINA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER SOM KVINNA.

Amanda

Nej. Sanningen är inte att sexualbrotten har ökat, däremot har fler kvinnor vågat anmäla. Och om du röstar SD för att höja säkerheten är det bara att gå in och kila i vilket SD-sympatiskt kommentarsfält som helst – det är inte många vänliga och trevliga ord som skrivs där och framförallt inte riktat till oss kvinnor, HBTQ eller invandrare. SD har många bra poänger men jag tycker också man ska tänka över vad det är för typ av politiker man vill ha i riksdagen. Jag vill inte ha män som kallar kvinnor för horor och springer runt med järnrör iallafall.

Vill man rösta för en stramad flyktingpolitik men inte rösta på ett extremistiskt parti kan man väl rösta M då.

Juliet

Anmälningsbenägenheten har dock gått ner: https://acidmuncher.files.wordpress.com/2017/02/img_0504.png

Michaela

Det jag tycker du glömmer i din spaning är den där oväntade faktorn som nästan alltid inträffar: tex att MP växte gigantiskt i EP-valet, att FI gjorde en kanonvalrörelse och nästan kom in i riksdagen osv. Jag tror definitivt inte att SD hamnar i regeringsställning utan att KD åker ut och att det blir en minoritetsledaren S-regering pga svårt parlamentariskt läge. Alternativt en bred blocköverskridande regeringen där S har ledartröjan. Det vore också bra för Sverige med tanke på allt positivt som S och MP åstadkommit i regeringsställning under denna mandatperiod trots det svåra parlamentariska läget.

Helena

Och att säga de orden här ger SD ännu fler röster. Inser du inte det?

Jessica

Tror dessvärre att du har rätt. SD kommer att gå till M efter valresultatet och tillsammans kommer de fram till att om Jimmie Åkesson får bli statsminister så får M alla övriga ministerposter. 😒 Själv känner jag att det vore dags för en flytt om det blir då. MP och KD tror jag åker ur.

Riktigt intressant att höra hur du tror att det blir 😀

Sofie

Alltså det stämmer ju inte att en hur som helst får stanna i Sverige utan försörjning som du får det att låta som.
Det är svårt att komma till Sverige för alla. Det är inte enkelt och vet en inget om hur visum ansökningar ser ut bör en inte uttala sig. För svenskar som är expats och vill flytta hem med partner är det omöjligt idag. Oavsett om partnern har jobb eller inte.

Anna

Min kompis flyttade hit med sin fru för ett år sedan.. hon turkisk medborgare o han svensk. Gick rätt smidigt…är glad för deras skull!

s

Ellerhur! Det stämmer verkligen inte. Jag arbetar som jurist och har många migrationsrättsliga ärenden. Dessa felaktiga populistiska uttalandena leder endast till att partier som SD plockar fler röster.

Karin

Sd’s jämställdhets/kvinno-politik är fruktansvärd. Såg att någon tänkte rösta på dem för jämställdhetens skull, det är helt galet. Sambeskattning, förbjuda abort, arbetsmarknaden m.m. m.m. SD vill bakbinda kvinnor och göra dem till hemmafruar utan rättigheter. Fruktansvärt.

C

Blir så himla ledsen över att läsa att du inte bryr dig om SD blir störst. Lätt för dig att säga så, som passar perfekt in i SD’s mall för en svensk. Vi andra då, med mörkt hår, mörka ögon, mörkare hudton och namn som klingar utomeuropeiskt? Jag är livrädd för var detta kommer göra med samhällsklimatet. Rasism har och kommer ännu mer att normaliseras. Det är inte bara att ”vänta ut det” när ett parti med rötter i nazismen, med kvinnofientlig och HBTQ-fientlig politik, som talar osanning (ja, de säger sig vara pensionärernas parti men har röstat emot måååånga förslag i riksdagen som skulle gynnat dem) och bara är en brun blaska. Det kan bli riktigt farligt för Sveriges kvinnor, icke-etniskt svenska samt hbtq-personer.

Karin
Marie-Louise

Bra artikel!!Hoppas att många tar till sig det som står i den.

Niwi

Hahaha.. en INSÄNDARE i en SOCIALDEMOKRATISK tidning skriven av en SOCIALDEMOKRAT, vad förväntar du dig det ska stå? Har du ens faktakollat det du sprider?

Nej tack, ni som funderar på att rösta på SD läs deras partiprogram och gör era val på fakta och efter ert egna omdöme och åsikter. Se debatter och lyssna på alla och hitta vem som talar till er och vad ni finner viktigt. Varför skulle man fråga en Socialdemokrat om man ska rösta på SD?

För övrigt, jag tänker inte ens rösta på SD, men detta var ju bara för tramsigt.

Ps. Marie-Louise, kolla upp vad skillnaden på en artikel och insändare är.

m

Uppenbart att M planerar att samarbeta med SD efter valet, märktes tydligt under debatten idag. Antar att han nämnde det till dig när ni träffades då.

Snälla

De är alla ”puppets” för de multinationella samt bankvärlden ändå, same same, vi lever i en finansiell diktatur globalt. Hopplöst att rösta på någon av partierna då de alla är styrda av en elit som kontrollerar allt inklusive media. Vi behöver en total renovering av systemet och människor behöver öppna upp ögonen för vilket slaveri de lever i. Systemet är katastrofal, likaså politiken.

saga

super intressant att höra dina åsikter! tycker det var på pricken av vad som kommer att hända

Caroline

Tycker du borde skriva under varje bild vart dina kläder kommer ifrån. 🙂

Linda

Hej Isabella! jag kan inte undgå att kommentera just det du skrev om att ”det gör inte så mycket för mig att sd blir störst”. Du har länge varit en inspiration för mig som svenskfödd med invandrar föräldrar. Bristen på mångfald i dina företag genomsyrar verkligen din blogg och det syntes rätt tydligt att du inte lagt så mycket vikt vid det utan du har mer tänkt på att du vill ha ett ”jämlikt” företag, eller med majoritet kvinnor då det är så det ser ut idag.

Trots detta tycker jag ändå att du är en otroligt stark kvinna som kommit jätte långt på dina 27 år. Men när du skriver något sådant, att det inte gör dig mycket om de blir största partiet, är inte det lite naivt och privilegierat skrivet? Det är klart att det inte gör dig något, du är en vit, helsvensk höginkomsttagande kvinna utan några bekymmer. Men tänker du aldrig på resten av Sverige? Har du någon gång reflekterat över hur så många människors liv hade förändrats om ett främlingsfientligt parti med rötter från nazismen skulle få plats i riksdagen? SD är så långt ifrån vad Sverige är och representerar. Det sårar mig djupt att någon så klok som dig skulle kunna göra ett sådant dumt uttalande.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *