#IsabellaLöwengrip
Följ
Uncategorized
juni 11 2018 at 09:49

Fler entreprenörer!

Ikväll ska jag iväg på middag med en av våra partiledare samt några andra entreprenörer. Vi ska prata om hur Sverige får fler entreprenörer. Jag har många tankar om det men jag tänkte faktiskt slänga iväg frågan till er. Era svar väger faktiskt tyngre, hur tror ni att vi får fler människor att våga starta företag? Vad tror ni är de största hindren? Vad skulle våra politiker kunna hjälpa till med? Lossa på las? Billigare att anställa? Ännu lägre startkapital? Enklare att få finansiering vid en start up? Enklare att kunna ta in arbetskraft från andra länder? Mer RUT-avdrag (så att det räcker till både städ och barnpassning) för att få tid över till bolaget? Fler timmar på förskolan när du får barn nummer två? Alla tankar och idéer är välkomna!

Fotograf: Patrik Östergren

När Prins Daniel, jag och Martin Lorentzon besökte Mittuniversitet för att prata om hur vi får fler entreprenörer. 

Som sagt, kom gärna med tankar :- )

150 Kommentarer

Stina

Min man fick tillslut sälja sitt företag eftersom att det gick för bra för att driva ensam, men inte tillräckligt bra för att ha råd med anställda….

Hanna W

Är gravid med mitt andra barn och fasar för hur mitt första barn ska hantera all förändring samtidigt som hon inte får följa sina vardagsrutiner med dagis. I vår kommun får barnet vara 5 timmar i 3 dagar i veckan efter de fått syskon. Helt absurd! Hon älskar att vara på dagis och jag som mamma ska försöka stimulera henne medan jag är nyförlöst och har ett nyfött barn under tiden hon inte får vara där.

Känns som att vi straffar de barn som får syskon för att spara in skattepengar- blir arg bara jag tänker på det! Borde få vara självklart att man som förälder får välja vad som passar sitt barn bäst, att vara på dagis nån dag eller få ha kvar sina rutiner och kompisar varje dag men kanske kortare tid.

Ser gärna fram emot svar- har inte sett något parti som drivit denna fråga.

Lotte

Låter väldigt annorlunna i Sverige änn i Norge! Tror inte det är sånne bestemmelser här. Har man pedagogiska program på förskolan som barnen tar del av i Sverige? Hur anpassas det de barnen som måste reducera timmerna (de med syskon) vs dom i samla ålder utan syskon?

Hanna W

Fram till barnen är 5-6 år så reduceras timmarna om de får småsyskon och pedagogiken verkar komma i andra hand. De flesta kompisar jag har som är utbildade pedagoger tycker detta är ett stort tapp men samtidigt är det stora barngrupper och få pedagoger så det är väl en smidig lösning. Men underlig minst sagt!

Sophie

Skriv in dig på nån distanskurs så får barnet gå i förskola.

Hanna W

Tack för tipset- jobbar inom staten så måste söka tjänstledigt för studier och förlorar därmed 10% av min lön som man får under ett år isåfall. Men ska man verkligen behöva ”fuska” på det sättet?

Frida

Exakt samma situation här. Min 4a åring är jätteledsen att hon måste gå hem kl 2 och missa mellanmålet. Att ta hand om en 5 veckors med 4a åringens alla reaktioner på allt det nya med alla förändringar är allt annat än lätt. Hon vill ju så gärna vara med sina kompisar!

Jh

Detta visste du ju innan du skaffade 2:an?

Sandra

Ursäkta men vilket jäkla gnäll! Skaffa inte barn om ni inte vill vara med dom! 15 timmar/v är mer än nog!
Jag har två barn själv och har gått genom 15 timmars proceduren med dottern.

Mina skattepengar ska inte gå till att barn ska tvingas bort från familjen för att det har kommit ett nytt barn. Det är en omställning för det äldre syskonet också och barnet ska inkluderas, inte frysas ut från familjen.

Ella

Tänk att det blir roligt istället! Orka va så neg innan barnet är här 😉 Klart du kommer va trött. Sjukt trött. Men det är ju ingen walk in the park å vara tvåbarnsmamma?

Lisa

Din stackare! Du kanske inte skulle skaffat barn nummer två då om du inte orkar ta hand om den.

Carin

Hur kommer det sig att inte du var med på Brilliant Minds symposium 7-8 juni på Grand? I inbjudan läste man ”WE WILL FOCUS ON “FENOMEN” IN 3 AREAS: Health, Leadership and Education.” Du om någon är väl ett FENOMEN!

Att fråga partiledarna:
Varför tar man in specialistkompetens från utlandet ( t.ex IT-specialister ) och sedan utvisar dem på den urlöjligaste grunden jag någonsin varit med om… det uppdagades att de tagit ut för LITE semester?! Hoppas du kan få styrkt att det kommer att ändras i lagstiftningen vare sig det blir ny regering eller ej..

Elisabeth

Underlätta för småföretag. I dagsläget finns det inga morötter för småföretag, endast piskor och straff i form av höga arbetsgivaravgifter och skatter. Det blev lite bättre under förra regeringen men nuvarande regering gör allt för att man inte ska vilja starta/driva ett litet företag.

Tash

Du kan hälsa våra fantastiska politiker att småföretagare i Sverige förblöder långsamt och behöver hjälp, akut. Antalet företagskonkurser i 2017 var 19% högre än året därinnan inom hotell och restaurangbranchen. Mina föräldrar har arbetat i Sverige i snart 30 år, har med blod, svett och tårar öppnat och drivit framgångsrika företag som på grund av kapitalbrist inte lyckats nå hela vägen, som hjälp på vägen får de konstanta besök av Skatteverket, Miljöverket, Arbetsmiljöverket och alla andra myndigheter som kan tänkas titta förbi. Mina föräldrar bedriver ärliga verksamheter men finns ingen myndighet som någonsin kommit in med uppmuntrande ord utan har alltid spenderat timmar på ställena för att hitta något att bötfälla de för.

Hälsa dina politiker att våra småföretagare behöver ett skyddsnät och inte ett straffsystem, vi är inte en polisiär stat och mina föräldrar ska inte behöva vara oroliga för när nästa besök sker. Småföretagare förtjänar ärliga chanser fastän de inte omsätter miljonbelopp. De förtjänar att tjäna sitt levebröd utan att myndigheterna sveper in och samlar in straff-skatter eller straff-böter en gång i månaden.

Hälsa dina politiker att de ska klättra ner från sina piedestaler och börja se vilka som egentligen är ryggraden i detta landet. Vem som bygger. Bry sig om det riktiga folket. Du kan också ta lite lärdom av det.

Elisabet

Jag tror att det skulle underlätta med startkapital. Det problemet ser jag hos min pappa som är igång med en idé.

I övrigt tycker jag, liksom andra i kommentarsfältet, att det är väldigt snålt med 15 förskoletimmar per vecka när föräldrarna är hemma med ett syskon. Synd när barnet trivs så bra på dagis och inte kommer få lika kul hemma. Det tar ofta mycket tid med en nyfödd…

Anna

För att våga starta företag tror jag att man behöver en grundtrygghet, i form av medborgarlön. Många vågar inte ta steget då det innebär risker rent ekonomiskt och företaget blir ofta en sidosyssla till sitt vanliga jobb istället för att kunna satsa helhjärtat. Dom har gjort ett test med medborgarlön i en stad i Finland och resultatet blev att fler startade företag.

Frida

Jag skulle gärna starta eget då jag vet att jag har kompetensen. Vad jag inte har är startkapital.

I

Har du kompetensen har du väl kunnat spara till insats?

Sofia

Fin tröja, var kommer den ifrån och vilken storlek är det?

Johanna

Jag är jättesugen på att bli min egen. Idéerna bubblar över men tycker det är svårt att veta vart man skall börja. Hade varit bra om det fanns forum där man kunde komma igång ihop med andra. Då kanske man kunde hjälpa varandra med hur man redovisar ekonomin och andra saker. Tryggheten försvinner då jag inte får lov att ta tjänsteledigt utan enbart studieledigt vilket skulle innebära att jag får studera och försöka starta upp en verksamhet samtidigt.

Emelie

Det finns ju redan lagstiftning som ger rätt till tjänstledighet för att driva egen näringsverksamhet… prata med ditt fackförbund så får du mer info.

Therese

Jag tror att både enklare att få finansiering när man startar upp sitt företag (tror det finns många som vill men inte vågar ) och lättare anställningsregler.

Lisa

Varför skulle fler timmar på förskolan hjälpa när barn nummer två kommer? I vissa län är det redan 30-40 h.
Varför ens skaffa barn om en inte kan tahand om dom eller ens vill ta hand om dom?
Det går emot all forskning som visats de senaste 20 åren om anknytning.
När ska folk börja se barn som människor med behov och känslor? Man skaffar inte barn för att lämna bort dom 40h när en är hemma. Det är egoistiskt och vidrigt!
Klarar man bara av ett barn så stanna vid en!

För mig personligen är det största hindret den administrativa biten. Planering. Struktur. Ekonomi.
Vi alla människor är olika och jag är väldigt lik dig, men skulle behöva stöd i dessa aspekter för att klarar av det tror jag! Andra har inte lika mycket idéer, eller driv och behöver i ställer hjälp där. Fast de kan va grymma för att leda ett företag eller ha världens bästa ordning på det! Så ja, för att summera tror jag att startandet behöver bli mer individanpassat. Om inte akilleshälar går att bota med statlig hjälp kanske man kan starta något grymt företag som parar ihop folk. Bra fråga!

Jackie

Först och främst, gör det tryggare att vara egen företagare.
Små enskilda firmor har det inte så lätt vid sjukdom med karens och liknande. Samt att man ofta inte har råd att just var sjukt

Gör även att man kan få A-kassa utan att ”vila” företaget. Helt sjuk regel.

Låt de enskilda firmorna få tjäna en del skattefritt tex 200 000 så att fler vågar starta och känner att det är värt det.

Bara mina små tankar som egen företagare redan.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *