Veg-mat till Gillis?

Vi har haft en dag hos mormor. Vi var hos henne vid tre och åkte hem vid sju. Hon bor i Knivsta (Uppsala län) så det är en liten bit men jag älskar att köra. Barnen brukar kika på paddan under tiden, Sally sov dock nästa hela resan dit. Jag vet att Sally inte ska sitta framåtvänd men hon kräktes i princip varje resa förut. Det var hemskt att köra själv med dom, höra kräkljudet utan att se och snabbt som attan behöva hitta en plats att stanna på. Nu är det noll kräkningar, betydligt bättre.

Min styv-morfar hade köpt en varsin trampbil till barnen, väldigt poppis!

När vi kom hem såg vi att vårt nya bord samt stolar var på plats. Jag saknar lampa och matta, sedan ska ni få se allt. Betydligt finare än innan :- )

Djurvännen Gillis. Han vill inte längre äta dom. Det brukar serveras vegetariskt här hemma men så äter han kött på förskolan och hos O. Men nu så sa han till O och mig ”jag vill inte längre äta djur”. Han har matvägrat vid kött på föris. Jag förstår ju att jag påverkat honom och trots att det inte finns så mycket nackdelar med veg-kost för barn får jag ändå enormt med dåligt samvete. Ena sidan av mig vill lyssna in denna lillgamla snart 5-åring och prata med förskolan om kosten om det håller i sig i augusti så att det finns veg-alternativ. Odd stöttar Gillis beslut och låter honom äta veg-färs och dylikt där med. Men jag har också en sida i mig som vill köpa hem bra ekokött och servera båda bara för att visa alternativen. Han är bara snart fem år, och det kanske bara är en vanlig fas.

Har någon gått igenom något liknande med era barn? Hur tänkte ni?

 1. Den här kommentaren är till tidigare inlägg. Har just lyssnat på Simon, vilken underbar person! Vilken resa han gjort. Sedan är det ett stort plus att han har kvar sin dialekt😄

 2. Hur tänker du lösa problemet om någon av dem sätter mat i halsen och du inte kan stanna där och då?

 3. Vad skiljer sig från en 5-åring och en 20+ åring (vilken ålder som helst egentligen) när det gälker att ha medkänsla för djur? Om han inte vill äta djur och t o m MATVÄGRAR så flr guds skull tvinga inte eller köp hem kött för att vända tillbaka. Lyssna på ditt barn!? Du äter ju själc veg väldigt mycket och han har en stöttande far? Finns inga giltiga belägg att vegokost är skadligt för varn. Han får ju ändra sig men stötta hellre hans beslut.

 4. Barn behöver fullvärdigt protein och kemisk soja är ingen bra lösning.
  Ekokött (helst geäsbeteskött) är en bra lösning.

  Min son är som Gillis i ålder. Vi har tittat på naturfilmer på Discovery. Först höll han på att bryta ihop när lejonet tog en antilop men han fick snabbt ihop att djur inte dödar av elakhet utan för att ge sina ungar mat. Samma för oss människor, historiskt…

  Oavsett, en 4-åring ska inte styra kosten hemma.

  1. Tycker du ska läsa på om protein samt näring i allmänhet innan du kommer med felaktig ”fakta”. 🙂

  2. Men snälla.. sluta sprid falsk info Annap.
   Barn kan absolut leva och växa på en veg. kost så sluta far med osanningar.

   Väldigt roligt förövrigt att du tycker att barnet inte ska få bestämma själv vad den vill äta för det är ju just det alla köttätare förbarmar sig över när föräldrar som är veganer och då självklart låter sina barn äta samma kost, ”men lååt barnen välja själv”….
   Det är väl helt fantastiskt att barn i tidig ålder visar MEDKÄNSLA för djur som lider och dör för våran skull?

 5. Det finns inget dåligt med att vara djurvän. Och som djurvän äter en inte djur av den enkla anledningen att en inte äter sina vänner.

  Du har ett barn som bryr sig om andra, även över artgränserna. Det är hur fint som helst och borde uppmuntras av dig (och skolan).

  Jag tycker du ska vara stolt över ditt barn Och dig själv.
  Fint att även pappan är med på tåget. Tror tyvärr att det är ganska ovanligt..

  1. “som djurvän äter en inte djur av den enkla anledningen att en inte äter sina vänner.”

   Ok, fine. Men som naturvän, gäller samma där att en inte äter något från naturen då eftersom det är ens vän…? Märklig logik.

   1. Märklig logik? Så du, Sofia, likställer tänkande, kännande varelser med typ stenar och löv? Där kan vi snacka märkligt.

    Heja Gillis! <3 (Och heja Odd som stöttar honom i hans beslut)

 6. Heja Gillis!! Finns bara fördelar med att äta vegetariskt! Låt honom göra som han vill och vill han senare äta kött kan du visa honom dom “bättre” alternativen då. Förhoppningsvis vill han aldrig mer äta döda djur och lär sig istället än mer om varför vare sig han, djuren eller miljön behöver det.

 7. Försök att tänka att det inte är ett beslut som är förevigt. Vill han inte äta djur nu så låt honom undvika det. Hans känslor är precis lika viktiga för honom som dina känslor är för dig och om någon bett dig kompromissa med dina känslor så hade det inte känts något vidare för dig.
  Vem vet, om två månader kanske han vill ha kött igen. Eller så äter han aldrig mer en köttbit igen. Oavsett så kommer han må bra.

  Jag är själv vegan och har ett barn på tre år. Hon äter så klart mest veg eftersom det är jag som lagar maten, men hon får äta precis vad hon vill när valmöjligheterna finns. Det ska bli spännande att se om hon kommer fortsätta välja animaliskt ibland när hon förstår mer. Jag kommer aldrig styra henne åt något håll vad det gäller kosten, även om jag själv anser att det är fel att utnyttja djur och att veg mat är nyttigare.

 8. Min dotter ville inte äta kött längre när var fem år. Ingen annan i familjen åt veg så hon fick det inte från oss. Men vi lyssnade på hennes beslut och pratade mycket om varför hon kände så, vad det innebär för henne i praktiken, och så informerade vi förskolan om det. Personalen hade inget problem med det heller. Så hon har ätit veg i tre år nu 🙂 Det håller alltså i sig fortfarande. Hon är också en enorm djurvän. Hennes beslut har också gjort att vi andra äter mer veg, om än kött ibland. Så det har bara varit bra för oss.

 9. en kompis har ”fött upp” sina ungar på veg mat endast o de verkar inte ha lidit nån större nöd på dem så de går nog bra. de e typ 12 o 10 nu.

 10. En annan fråga jag relaterar till kosten; hur är det med din astma? Känns som du skriver mindre om det, har det blivit bättre?

 11. Hej! Angående Sallys åksjuka. Har du provat sea-band på henne? Ett åksjukearmband för vuxna och barn från 3 år? Jag har använt det på min dotter och tycker att det funkar bra.

 12. Ja, i ungefär samma ålder. Sonen vägrade tom äta godis som såg ut som djur. Nu är de gelatin i mkt men de förstod han ej. Detta va ca 20 år sen o ingen i hans direkta närhet åt vegetariskt. Men han valde de under en kort period sen va de liksom ”över”.

 13. Något helt annat, fotbolls VM! Inget intresse alls? Sverige vann idag över Mexico och har inte varit med i VM på 12 år! Sverige gick vidare till åttondelsfinal! Tjoho, grattis Sve herrar landslaget!

  1. Tror du på riktigt att det undgått någon?!

   VA?! SPELADES DET FOTBOLL IGÅR?! VILKEN TUR ATT DU SKREV DET!

 14. Vilken fin, smart och empatisk son ni har. Jag skulle tipsa om att ge det han vill ha, hela familjen kanske kan börja äta vegetariskt väldigt ofta för att vara på ”samma sida”? Oavsett så är hälsofördelarna med vegetariskt många och det går med all fördel väldigt bra att låta ett barn växa upp med vegetarisk kost. Det finns massor recept och en helt ny värld kommer att öppnas om ni börjar laga mer sånt. Ett bra tips är att köpa boken ”grön mat för gravida och barnfamiljer”, där står verkligen ALLT som en bör veta om näringsämnen osv, om du skulle känna att du inte har så mycket kunskap än och vill känna dig trygg med valet.

  Lycka till!

 15. Tycker det är toppen att Gillis väljer att inte äta kött. Toppen både för djuren, klimatet, Gillis kropp och för de andra barn och vuxna som får sig tankeställare då det blir ringar på vattnet av sådana positiva kostförändringar. Jag är sjuksköterska och mina barn är pescetarianer(då min man vill att de äter fisk tills de kan välja själva, annars hade de ätit laktoovo som mig). Gillis har dessutom stöd i forskningen:
  http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/03/Vegetarisk-mat-ar-bra–aven-for-sma-barn/

  Lycks till❤️

 16. Rekommenderar dig att kontakta en bra dietist som kan veg. Inte för att det är svårt eller otillräckligt utan för att det kan lugna dig att höra orden komma från en ”expert”. Vi gick till en dietist(hela familjen är veganer, barnen är 2 och 3 år) och hen höjde oss till skyarna och berättade lite vad som kan vara bra att veta men lyssnade också på vad vi åt idag. Hen sa att så länge vi äter som vi gör behöver vi avsolut inte vara oroliga osv.

  Det kan vara en skön känsla – vädra oron och få den bortblåst. I dagens läge finns inga skäl eller behov att äta kött mer än att vissa vill det för smakens skull. För miljö och hälsa är veg överlägset 🙂

 17. Så fint av honom att visa empati för djuren! Vegetarisk kost (och även vegansk för den delen) är hälsosamt. Finns väl ingen anledning att inte tillmötesgå hans önskemål tycker jag!
  Min dotter, 5 år, valde för ett halvår sedan ungefär att bli vegetarian för att hon inte heller vill äta djur. Så fint att de ser kopplingen och gör ett medvetet val!! Jag tycker det vore fel att tvinga barn att äta kött när de har ett så bra argument och när det inte finns några nackdelar med kosten.
  Hejja Gillis!

 18. Tycker de är en jättefin och klok tanke av honom att inte vilja äta djur/våra vänner. Vegetarisk/Vegansk mat är jättebra för kroppen, miljön och snällt mot djuren. Prata med förskolan om hans vilja och erat beslut – de brukar inte vara problem alls att få vegetarisk mat i förskolan/skolan. Var stolt över din kloka och snälla son!:)

 19. Om du lyssnar till ditt barn önskan gör du inte annat än visar extrem lyhördhet och respekt för ditt barn. Vilken glädje det skulle kunna vara för barnet att verkligen få Känna sig lyssnad på och få sitt behov tillgodosett. Just nu är de behovet att inte äta djur. Jag känner att det är ett väldigt lätt beslut att ta, inte bara för att jag i alla avseenden jag kan vill se till mitt barns inflytande, men även för att det är en enkel grej att göra. Att inte ge kött är ju inte dåligt på nåt sätt utan är fantastisk för miljön, kroppen och djuren. Väljer barnet senare att äta kött är Det ju din chans att lyfta de aspekterna du idag funderar på. Inte genom att när han uttrycker en önskan indirekt kritisera den. Och det är formulerat med omtanke, om det nu skulle låta annat 🙂

 20. Vad fin han är! Klart du ska peppa honom att äta veg! Det är bara mer hälsosamt för hana kropp, så bara plus!

 21. Se filmen Okja tillsammans med honom och be Odd se den också (eller Earthlings). Ger otroligt mycket insikter i hur jäkliga vi är mot våra fina djurkompisar! Man kan inte döda någon som vill leva ”humant”. Hade slakthus haft glasväggar, hade ingen ätit kött längre. Du verkar ha världens gudagåva till unge som är så stark i sina egna värderingar och känslor redan. Och all power till dig som vego-morsa!

 22. jag tänker att det finns tillfällen där vi kan låta våra barn utforska och bestämma själva och så finns det tillfällen där det är farligt att låta ett barn bestämma. Här hade jag lyssnat på barnet oavsett om det är ety för alltid beslut eller något tillfälligt. Argumenten är vettiga och barnet har en förklaring. för mig är det viktigt och något värt att uppmuntra. 💪🏽💕

 23. Båda mina barn har har haft en fas när dom inte vill äta kött. Vi äter kött här hemma så det är inte från oss. Dom har båda fått prova, inget fel i det! Det höll i sig olika länge. Båda barnen har dock valt att börja äta kött igen efter ett tag, utan vår påverkan. Låt honom testa! Jag tror det är jättenyttigt för barnet att få känna att dom har möjlighet att kunna ta (vissa) beslut om sitt liv och få prova, först då kan dom veta om det var bra eller inte. Det här är ju inget som är skadligt.

 24. Jag ville inte äta kött som barn, men blev itvingad av mina föräldrar att äta kött ändå. Det va en riktig kamp inom mig att bli tvingad till något jag inte ville, att äta djur. Va dock något äldre än din pojke. Det slutade iaf. med att jag under ca 10 år avstod helt från kött. Idag är jag lantbrukare och tar fram eget kött..vilket gör att jag själv vet va jag äter och hur djuren haft det. Dock äter jag alltid vegetariskt utanför hemmet.Jag tycker du ska göra det som känns bäst.

 25. Mitt barn äter bara vegetariskt. Ofta får jag frågan ”Men ska du inte vänta tills han är gammal nog att välja själv om han vill äta kött eller inte?” och då svarar jag ”Det är ju precis det han får!”. Den dagen min son kommer hem och säger att han vill äta kött så får han absolut göra det – precis som du och Odd gör nu, fast tvärt om. Varför ska normen vara att ”man äter kött” och de som inte gör det har ”slutat”?

  Själv har jag inte ätit kött sen den dagen jag förstod att det var djur som jag hellre ville klappa. Hade jag fått gå tillbaka i tiden och ändra hade jag och mitt samvete önskat att jag helst aldrig ätit kött men det är naturligtvis inget jag klandrar mina föräldrar för…

 26. Isabella, tänk på att barn sätter i halsen väldigt lätt. Ett gupp eller något annat oförutsett under resan så kan dom sätta i halsen. Det är inte heller alltid så att den som sitter i framsätet märker vad som händer i baksätet. Barns luftvägar är väldigt små så även små saker kan göra stor skada.

  1. O de har dessutom redan hänt en gång! Va är de för fasoner att barn ska både ha paddor och något att äta för att kunna sköta sig en bilresa.

   1. Paddor och något ätbart i baksätet är som att beställa åksjuka barn. Man ska varken titta ner/läsa eller äta i baksätet under färd.

 27. Lite orelaterat, men jag är genuint nyfiken varför du i typ vartannat inlägg väljer formuleringen ”lyssna in”. Inte bara ”lyssna” eller ”lyssna på”. Har märkt att jag av någon anledning stör mig väldigt mycket på detta. Och nej, nu måste det inte komma en storm om att ”Bella” minsann får skriva som hon vill. Det får hon, men jag får ju också kommentera det jag vill.

 28. Killen jag träffar valde vid 3 års ålder att sluta äta kött, helt av sig själv, då han insåg att han inte ville och förklarade för sina föräldrarar hur han kände. De var båda köttätare men han fick trots det börja äta vegetariskt, han är idag 23 år senare fortfarande vegetarian och aldrig ångrat sitt val!

 29. Hej Isabella!

  För Gillis skull, snälla se denna föreläsning av Dr Natasha Campbell, och be även Odd se den. Hon är neurolog med en magisterexamen i nutritionsvetenskap. Här berättar hon hur en vegetarisk samt vegansk kost påverkar vår kropp och hur farligt det kan vara om den inte görs på rätt sätt. Det är väldigt viktigt, särskilt för växande barn att få i sig fullvärdig och optimal näring. Hon tar även upp etiska aspekter m.m. Superintressant! Att bli vegetarian är ett otroligt stort livsval och inget som bör tas lättvindigt. Om ni låter gillis bli vegetarian har ni som föräldrar ett stort ansvar att ta reda på hur en vegetarisk kost ska läggas upp för att han ska få i sig den näring han behöver, och att se denna föreläsning är en bra början.

  Jag har f.ö. botat min autoimmuna sjukdom efter att ha följt hennes kostråd och mår bättre än någonsin.

  Länk till föreläsningen:
  https://youtu.be/QPW3rbqWNu4

  /Mvh biomedicinare och hälsovetare

  1. Härligt! Jag är redan skeptisk till vegantrenden men ska kika på länken för mer info!

   Tänkte tipsa alla läsare här om Martina Johansson för den som vågar läsa. Hon är inbiten lchf:are men skriver en del om vegankost och vad man kan tänka på om man ändå väljer att följa en sådan. Om man verkligen vill utmana sig med en motpol 🙂

 30. Jag är vegetarian och varit i hela mitt liv med mina föräldrars påverkan, har alltid varit glad och tacksam för det… Låt barnen prova, många verkar få dåligt samvete eller till och med vägrar låta sina barn välja veg för att det bara är en ”fas” eller ”ohälsosamt” etc men om du själv äter mestadels veg, låt barnen också göra det då 🙂

 31. Låt honom äta vegetariskt. Hade det varit mitt barn hade jag blivit stolt över att han har empati och vill djur väl och det är ju faktiskt synd om djuren i köttindustrin. Jag är vegetarian själv och slutade äta kött när jag gick i lågstadiet när jag fick reda på hur man dödar kycklingar. Min mamma var väldigt tillmötesgående och köpte hem Quorn osv. Jag blev aldrig tvingad att äta kött och det är jag väldigt tacksam för. Mina vänner ville också utesluta kött men deras föräldrar ljög om vart maten kom ifrån osv och ville absolut inte att deras barn skulle bli vegetarianer. Och det där med att kroppen måste ha protein från kött stämmer inte. Det går alldeles utmärkt att få i sig protein på annat sätt. Rekommenderar Therese Lindgrens bok ”Vem bryr sig?”, den borde alla läsa. =)

 32. Jag vet att jag själv var otroligt känslig för att äta kött när jag var liten. Älskade djur och ville absolut inte skada dem. Var nog i samma ålder som Gillis när jag insåg att vi faktiskt åt djur. Såg ett inslag på nyheterna där de visade bilder från ett slakteri, på djurkadaver, och köttvägrade någon månad. Vi kunde aldrig prata om vad det var utan det var bara ”kött”. Åt aldrig kycklingklubbor/revben pga började gråta. Så fort jag flyttade hemifrån slutade jag äta kött. Min mamma lät mig inte sluta med kött pga näring, men detta var ju sent 90-tal – idag vet vi mycket mer! Det går att få i sig allt man behöver ändå. Jag tror att mycket av min matångest kom från detta ”trauma”, att man måste äta döda djur för att bli mätt. Jag hade låtit honom välja själv, kanske är det en fas, kanske håller det i sig, och sedan kolla upp järn/blodvärden regelbundet så allt ser bra ut :).

 33. Hej, jag vill egentligen bara säga att det finns inget ”bra ekokött” och att båda mina barn, snart två och fem år gammal, inte har några som helst problem med att leva som veganer. Dom mår bra, är pigga och friska. Jag är övertygad om att alla barn skulle välja en vegansk livsstil om dom i tidig ålder fick se djurens verklighet. Kultur och tradition är det som får vuxna människor att inte vilja ändra sitt invanda beteende. Lär barnen att alla levande varelser har rätt att leva så kommer framtiden se ljusare ut. /Elias

  1. Det finns väl visst bra kött- beror väl helt på vart köttet kommer ifrån och hur djuren har har haft det…..alla djur blir inte vanskötta innan slakt vet du….

  2. Om barnen som är så små är Veganer? Vad är viktigt att de äter så det inte blir brist på nåt?

 34. Roliga argument ni kommer med här:
  Bättre för miljön – beror ju på vad man äter istället!
  Bättre för hälsan – beror ju på vad man äter istället!

  Någon kan ju äta bra på animalisk eller vegetarisk kost (vegansk är det nog väldigt få som lyckas) eller äta skräp på animalisk eller vegansk kost haha.

  Ungen klarar sig säkert på vegetarisk mat, jag menar det finns ju barn som vägrar allt annat än pasta? Men att skriva att det BARA ÄR FÖRDELAR är lite väl blint. Det finns ju en massa bra saker med kött och fisk som det är synd att inte ge sin kropp. Omega 3 från fet fisk tex?

  1. Få som lyckas klara sig på en vegansk kost? Hahah va?
   Och ja, det finns bara FÖRDELAR med att äta en djurfri kost.

   1. Japp. Få som lyckas äta bra på vegansk kost.
    Man kan absolut äta sig mätt på vegansk mat, och leva på det. Vara hyfsat frisk. Men äta nyttigt och må toppen i längden – nej. Sorry.

    Tror vegan-trenden har kommit lite utav att den maten gör sig bra på bild och instagram faktiskt. Det är lite skrämmande. Ungdomar som känner social press att bli veganer för att man ”är ond och utan empati” om man äter kött osv. Alla okritiskt positiva hejarop här i kommentarerna. När jag blev vegeterian vid 12 års ålder (höll i 8 år) var de vuxna iallafall oroade för min hälsas skull 🙂

    Många tror dessutom att dom lever/äter hälsosamt bara för att dom är smala. Tänker inte på några andra parametrar alls.

    Har ni tänkt på andra orättvisor här i värlen?
    Köper ni veganer cigaretter? Kaffe? Qinoa? Avocados? Handlar ni kläder gjorda utanför Europa/USA etc? Aldrig någonsin?
    Flyger ni? Åker bil?

    Personligen blir jag så jäkla förbannad när någon försöker dra det etiska vegan-kortet och står där i H&M från topp till tå och typ röker! Människor är fortfarande mer värda än djur för mig.

  2. Maria. Äntligen en vettig kommentar! Äntligen någon i denna massa av korkade vego.-propaganda kommentarer som kan tänka

 35. Låt honom äta vegetariskt! Om han ändrar sig sen så får han väl äta kött igen, inte svårare än så!
  Har tre vego-barn som mår finfint!

 36. Din bok om var köttet kom ifrån o bilder på djur var inte så smart. Klart han blir förskräckt och vill inte äta dem stackars djuren. Ja du har påverkat honom i detta

  1. Ja men samtidigt har väl barnen rätt att veta vart maten kommer ifrån? Kött är döda, styckade djur. Så är det och det kommer inte en bok att ändra på. Är det bättre att ljuga för barnen i så fall?
   Nej fy. Ska man äta kött tycker jag inte att man får lov att blunda för att varje portion bidrar till att fler djur dödas.

 37. Åh! Så vis redan vid sån ung ålder. Tips till dig som förälder: dokumentären Forks over Knives (ca 1h på Netflix) och dokumentären Food Choices (också ca 1h på Netflix). Efter dom tror jag inte du bara kommer stötta hans beslut utan jubla över det! Såå bra info där! Hejja Gillis!

 38. Jag tycker också att han ska få äta det han vill. Jag önskar att mina barn vill äta mer grönsaker. De sitter dock fast i pasta med köttbullar/falukorv/köttfärssås-träsket. När jag lagar maten blir det mycket grönsaker men det pillas bort. Suck säger jag som gärna äter mer vegetarisk mat.

 39. Jag tycker att ni ska lyssna på Gillis. Man kan få i dig så mycket bra från en vegetarisk/vegansk kost och annars får man stötta upp med tillskott. Någon skrev att man inte får i sig Omega3 men fisken får Omega3 från alger så varför inte gå direkt till källan själv, alltså ta ett algtillskott. Det finns vegansk Omega3 tillskott från just alger att köpa.
  Samma sak med d-vitamin. Finns vegansk från lav.
  Finns även veganskt b12 att köpa.
  Om han ångrar sig är det ju bara att låta honom äta kött igen.
  Lycka till!

 40. Jag har inga egna barn men hade jag det skulle de få äta vegetariskt om de ville. Själv äter jag mindre och mindre kött och klarar mig bra ändå!

 41. Alltså jag tror inte kött är nyttigt för någon att äta, och speciellt inte fisk tänk bara hur våra hav och sjöar mår. Alla jag träffat som har blivit veganer eller vegetarianer säger att de mår mycket bättre sedan de slutade äta kött och jag känner precis samma.

  Min systerdotter har varit vegan sedan hon fick reda på vad det var hon åt och inte ville äta djur längre och hon mår jättebra. Det kommer ju finnas massor av tillfällen för dina kids att äta kött om de skulle bli sugna på det igen

 42. Det kan ju även vara så att han numera är gammal nog att ha medvetandet och insikten att dra slutsatsen att kött är djur. Vilket är otroligt vackert och fint tycker jag. Han är klok. Personligen tog det mig tills jag var 13 år att inse det kopplingen.

  Nu är det lätt för mig at tycka men jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete. Eftersom både förskola och ditt X har gett honom andra alternativ som kött, och kunna se och äta det. Så har det ju varit del av hans vardag.

  Jag tycker det är otroligt vackert och fint.

 43. Jag blev vegetarian i den åldern och har varit det sedan dess (nu även vegan, men det blev jag när jag var 25). Är väldigt tacksam över att mina föräldrar tog mig på allvar och lät mig välja själv, trots att resten av familjen åt kött. Näringsmässigt kommer han må mkt bättre av genomtänkt vegetarisk kost än av att matvägra eller peta bort köttet i kötträtter och bara äta resten.

 44. Känns som att 5-6 årsåldern är då man blir medveten om döden och att man dödar för att äta, det märker jag på min snart 6-åring. Än så länge har han ingen önskan om vegetariskt (enda önskan är fortfarande BARA köttbullar och makaroner…) Men det är väl helt okej att låta Gillis göra det, särksillt när det inte blir ett avgörande beslut för hela familjen – du är ju redan vegetariskt. Tycker du och Odd är scjyssta som lyssnar på det!

 45. När vi reser åker vi utan padda.

  Jag tänker att vi är uppväxta utan det och klarade av att resa ändå.
  Jag har ett bilspel till mima barn, där man ska samla poäng genom att man delar ut kort som föreställer olika saker man ska hitta längs resan. Olika bilder som ger olika på poäng beroende på svårighetsgrad. Ett mycket uppskattad spel som jag köpt i en lekaffär.

  Sen har de varsin sån där man fäster på framsättets bakdel med fickor i där de kan förvara pyssel/leksaker. Fungerar jättebra. När vi åkte till tåg till stockhomm sist spelade barnen finns i sjön.

  Jag har tror vi låter dagens barn vara uppkopplade för mycket och det tar tid från den verkliga världen plus att hjärnan blir trött av alla intryck. Det går att resa utan padda. Idag är paddan typ vår tids barnvakt. Och vi föräldrar är bekväma eftersom paddan gör det tyst och lungt för stunden. Jag tänker också på allt fint på vägen de missar när de stirrar ner i en skärm. ❤

  1. En sak utesluter inte en annan. Om hon vill att Hennes barn har iPad när de åker bil så är väl det okej? Inget man behöver försöka ge en förälder dåligt samvete för. Vad jag har märkt så är barnen väldigt mycket ute och leker ändå, så att missa sin närmiljö tror jag verkligen inte att de gör.

  2. En sak utesluter inte en annan. Om hon vill att Hennes barn har iPad när de åker bil så är väl det okej? Inget man behöver försöka ge en förälder dåligt samvete för. Vad jag har märkt så är barnen väldigt mycket ute och leker ändå, så att missa sin närmiljö tror jag verkligen inte att de gör.

  3. Jag är uppvuxen med långa tråkiga bilresor mellan Malmö och Oslo på minst 8 timmar och långa tråkiga färjeresor på minst 8 timmar+3 timmar bilresa enkel väg.

   Numera har jag en dator och surfplatta fullproppade med underhållning och mina barn ska få vars en.

   Jag fattar inte hur man kan tvinga sina barn att genomlida sådan uttråkande resa när man kan ha roligt istället.

 46. Lyssna på Gillis och peppa honom nu! Det är ju helt fantastiskt att han inte vill äta sina vänner? Det är en otroligt vacker och klok egenskap att ha medkänsla för djur och människor. Det finns inget bra ekokött då all slakt innebär lidande och död i slutändan för en levande varelse. Bara för att man gett någon extra omtanke så är det moraliskt rätt att döda någon?

  Och är du orolig angående kosttillskott etc så finns det jättemånga bra för barn. Det inte många vet eller tänker på är att i stort sett alla skulle behöva ta någon form utav tillskott även fast man äter animalier.
  Och hellre ett tillskott än ett dött djur.

 47. Oj, aldrig att jag skulle ge mina barn enbart vegetariskt. Förutom att jag inte gillar tanken på att inte vilja äta viss typ av mat pga rädsla eller dylikt som kan leda till ätstörningar, så är det inte en fullvärdig kost. Vi är människor och gjorda för att äta en blandkost. En kost som man måste äta tillskott för att inte få näringsbrister från är ju uppenbart inte rätt kost. Vi behöver Omega3 från fisk och järn, B12 mm från kött. Vi har inte samma upptag av de vegetabiliska källorna. Då hade jag hellre lärt mina barn om kretsloppet som vi alla ingår i, och vikten av god djurvård och respekt, för allas skull. Köp gräsbeteskött från t ex Gröna gårdar eller liknande, från djur som haft ett bra liv. Soja som alternativ innehåller fytoöstrogener vilket är hormonstörande, så framförallt små barn skulle jag inte vilja åt några mängder soja. Inser att jag kommer få så mycket hat nu men jag är oroad över veg/vegan-trenden, det kommer få konsekvenser för vår hälsa och fertilitet.

  1. HERREGUD läs på!!!! Så mycket skitsnack. Stackars dina barn om de hade velat göra ett sånt val o du ska tvinga i dem kött. Så sjukt.

   1. Hur vore det om du kom med fakta istället för ett känsloutbrott. Våra tarmar liknar mer vargens än kons. Vi får inte allt vi behöver genom att bara äta vegetariskt. Det krävs tillskott. Och sojaprodukter bör man definitivt undvika. De är ofta genmodifierade och de påverkar kroppens hormoner.

   2. Jag är påläst och utbildad inom kost, men tack för tipset 🙂 Skulle dock självklart aldrig tvinga någon att äta vare sig det ena eller det andra.

  2. Varför innehåller fisk så mycket Omega3, för dem äter alger.. Odlad fisk där emot, äter inte alger i samma grad som vild fisk och innehåller inte lika mycket Omega3.

   Det viktigaste är även att hålla en jämn balans mellan Omega3 och Omega6.. så istället för att ta tillskott av Omega3 så kan man istället se till att minska intaget av Omega6. Men det finns ingen som tjänar pengar på att sälja detta koncept.

   1. Innan du vräker ur dig odlad och icke odlad fisk kanske du ska ta reda på lite mer. Den mesta fisk är fångad i vilt tillstånd. Enstaka fisk som t ex Lax är odlad. Otrolig okunskap.

  3. Min kusin valde självmant att bli vegan vid 5 årsåldern (innan ”trenden”. Idag är hon vuxen, mår skitbra och har barn.

  4. Oj, är du allvarlig? Jag har ätit vegetariskt sedan jag var liten och är kärnfrisk. Är numera vegan och mår toppen. Går på årlig hälsoundersökning på jobbet och alla mina värden är top notch. Myten om soja upostod från en dålig studie, som numera är uråldrig dessutom, och har sedan länge motbevisats i flera studier. Du måste ät bara soja i extremt höga doser, något ingen normal person kommer upp i, för att se någon som helst östrogen effekt. Mvh expert på hormonstörande ämnen. Så sorgligt med all okunskap om vegetarisk/vegansk kost. Läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida om veg kost till barn. Angående Gillis så är det fantastiskt med ett barn som är så medveten och empatisk. Det är något som borde uppmuntras.

  5. Oj, är du allvarlig? Jag har ätit vegetariskt sedan jag var liten och är kärnfrisk. Är numera vegan och mår toppen. Går på årlig hälsoundersökning på jobbet och alla mina värden är top notch. Myten om soja upostod från en dålig studie, som numera är uråldrig dessutom, och har sedan länge motbevisats i flera studier. Du måste ät bara soja i extremt höga doser, något ingen normal person kommer upp i, för att se någon som helst östrogen effekt. Mvh expert på hormonstörande ämnen. Så sorgligt med all okunskap om vegetarisk/vegansk kost. Läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida om veg kost till barn. Angående Gillis så är det fantastiskt med ett barn som är så medveten och empatisk. Det är något som borde uppmuntras.

  6. Kristin. Jag har scrollat igenom många kommentarer och bara du har en vettig kommentar.
   Otroligt så lättpåverkat svenska folket är av veg-propagandan skapad av veg-mat-tillverkarna.

   Med mördande reklam kan man verkligen påverka massan.
   Mitt barn kommer bara få bra mat, aldrig någonsin ohälsosam vegomat.

 48. Barn har sina faser med att rata olika typer av mat och självklart ska man inte tvinga i barnen, Det tror jag har mer negativ effekt i långa loppet. Däremot undrar jag om det finns fullgod forskning på vad det innebär för ett barn att enbart leva på vegansk/vegetarisk kost. Självklart kan man säga att ”mina barn minsan levt på det och mår hur bra som helst”. Men hur mår de om 30-40år? Lever de då? Klarar människan sig på att leva på vegansk kost i 80-90 år? Jag tycker det är toppen med vegetariska alternativ/vegetariska dagar, men jag vill nog ha mer facit på att det är okej innan jag låter mina barn bestämma att de enbart vill äta vegetariskt/veganskt. Vi lever i en värld som är grym, men det är inte bara människan som äter kött. Diskussionen om köttindustrin är dock en annan femma.

  1. Är det en seriös fråga?
   Veganism är inget nytt påfund och det finns gott om äldre som varit veganer sedan barn…

  2. Ja det finns forskning som visar att det går utmärkt att ge barn vegetariskt eller vegansk mat. Läs gärna mer på t.ex. Livsmedelsverkets hemsida.

 49. Min systers son är exakt likadan, han är 4 år. Han vägrar äta kött och det har iaf hållt i sig i ett par månader nu.

 50. Så fint! Det finns betydligt sämre saker som föräldrar påverkar, än empati för djur.

  Jag var ett sådant barn som vägrade äta kött men som tvingades, i många måmga år. Tills att jag flyttade hemifrån och fick välja själv. Det har tyvärr tagit mig lång tid att komma över den matångest som det skapade.

  Mitt tips är därför att lyssna till barnet. Kanske är det en kort period eller för alltid, det spelar ingen roll. Matglädje är så viktigt!

  Ta det lugnt med typ quorn-produkter, dem är nog inte bättre än rött kött för våra kroppar.

 51. Sedan jag flyttade till Stockholm har jag fascinerats över Stockholmarna och deras förhållande till avstånd.
  Tar Isabellas resa och kommentar om att ”det är en bit att köra” här ovan som exempel.
  Från Lidingö till Knivsta tar det 45 min med bil. Knivsta anses säkert av många Stockholmare ligga låååångt borta.
  Att det sedan kan ta mer än en timme att köra bil från en del av Stockholm till en annan, det berör inte stockholmare i ryggen.
  Konstigt tycker jag!
  Själv bodde jag tidigare 8 mil från Stockholm och pendlade med tåg till en början.
  ”Herregud, sa Stockholmarna, hur orkar du pendla så långt varje dag?”
  Till saken hör att det tog 45 min från dörr till dörr… Hade ju flera Stockholmskollegor som hade betydligt längre restider till jobbet varje dag. Stockholmarna vägrade dessutom komma på besök, för staden jag bodde i låg ju ”så långt bort”, men att jag skulle ta mig in till Stockholm var ju aldrig ngt problem. Återigen….märkligt! När de väl vågade sig utanför tullarna var ofta reaktionen att ”det här var ju inte långt alls”. I told you so!

  Själv reser jag mycket i tjänsten och tycker inte alls det är konstigt att köra typ Norrköping tur och retur på en dag. Eller längre än så…

 52. Det tar 40 min mellan Knivsta och Lidingö, inte vad jag kallar en lång resa. Men jag är ju en lantis där avstånden är längre än 10 min….

 53. Jag är förskollärare, och flera av ”mina” barn är vegetarianer. Någon har, precis som i Gillis fall, själv uttryckt en önskan att inte äta kött. Mitt tips är att testa, förändras läget kan du be förskolan laga köttmat till honom igen. Tänk på vikten av att respektera hans önskan. Min uppfattning är att barn har större hjärta gentemot djur, och att de vill alla djur väl.

 54. Man ska absolut inte ge barn vegetarisk mat. Kroppen behöver kött och protein när man växer. Så himla tramsigt!

  1. Du kan vara tramsig för man kan absolut ge sitt barn vegetarisk mat, herregud vilka troll det finns 😂

  2. Det du skriver är bara en gammal myt. Det finns inget som visar på att barn mår bra av kött. Det finns däremot många studier som visar fördelarna med vegetarisk mat.

  3. Kroppen behöver protein men den behöver absolut inte kött vare sig när man växer eller senare. Det går alldeles utmärkt att få i sig protein utan animalier. Tycker det är sorgligt att folk tror att veganer och vegetarianer inte får i sig tillräckligt med protein. Det är inga problem överhuvudtaget att få i sig fullvärdigt protein. Läs gärna vad Livsmedelsverkets säger om vegetarisk kost till barn.

 55. Hoppas det inte är en fleecemorgonrock Gillis har?
  Det är en enorm miljöbov som avger tusentals mikroplastpartiklar vid varje tvätt!!

 56. Båda mina två barn har valt själva att vara vegetarianer. De är nu 3 och 6 år. Finns inget positivt med att få dem att äta kött. Man gör alla en tjänst i att äta vegetariskt, hälsan, djuren, naturen. Självklart ska Gillis få välja själv! Det är ju fantastiskt att han är så pass medveten! De flesta barn förstår inte vad köttbullarna eller korven de får serverat är för något, och de vet inget om industrin bakom. ”Eko-kött” är inte på något vis bättre, liv som liv. Heja Gillis!

 57. Många barn har sånna där perioder mellan 3-5. De börjar förstå saker på ett annat sett. Låt honom vara och se om det sitter i. En tjej pp en förskola jag jobbade åt inget kött sen blev det köttbullar och var som bortblåst 😛

  1. Eller hur. Jag vägrade äta kyckling när jag var barn för jag ville inte äta ett djur. Men köttbullar gick bra, för det var ju inte något djur, det var kött…

 58. Fin kille. Det som jag tror ar det han tar illa vid sig av ar ju nog inte bara att djuruppfodsel kan vara hemsk, utan aven av att man maste doda dem for att ata dem. Da spelar det ju ingen roll om djuret vaxt upp under battre omstandigheter, det ar ju anda fott och uppfott med ett enda mal i sikte. Intressant artikel i Filter just nu om kott forresten, blev otroligt forvanad att lasa om hur det faktiskt ar i Sverige. Industrin malar ju som alltid upp en mer romantiserad bild.

 59. Hej – vet inte om du läser detta men jag själv ville inte äta djur som liten (3 år -10 år) men mina föräldrar tyckte ju det var galet o ”lärde” mig att äta kött, lite som det låter som du ska göra med Gillis. Glömde sedan själv bort att jag varit veg o åt glatt djur tills jag blev 16 och vegan. Hade väldigt svårt att föelåta mina föräldrar för att de prackat djurätandet på mig (är vegan nu 15 år senare också). Lyssna ABSOLUT på ditr barn, det finns inget gott med att tvinga/lära sina barn att äta djur o delta i slentrianmässigt djurplågeri osv.

  1. Håller med! Har fått väldigt dumma kommentarer från mina föräldrar för jag inte ville äta kött även om min mamma inte heller är så förtjust i kött(började vägra kött redan i förskolan). Tycker det är positivt att ett litet barn redan som liten inser hur dåligt djuren behandlas och vågar stå upp för sina åsikter.

 60. Jag tror det är viktigt att se att konsumtion av kött också är ett val. Att köttkonsumtion liksom inte är det ”neutrala” och vegetarisk kost ”ett val”. Vi väljer vad vi äter eller ger våra barn, oavsett om det är en köttbaserad eller växtbaserad kost. Vegetarisk mat är inte heller en ”typ” av mat. Mänga köttätare säger så ofta ”det finns vegetarisk mat som är god såklart”, men det är ett ganska märkligt uttalande. Vegetarisk mat kan vara äcklig, vegetarisk mat kan vara fantastisk. På samma sätt som kötträtter. Det är inte en egen kategori mat så som ”indiskt, grekiskt och vegetariskt”. Det är helt enkelt bara mat, fast utan kött som vi kan variera och smaksätta hur vi vill. Att Gillis väljer att inte äta kött kan därför ses lite som att Gillis typ inte vill äta typ potatis. Det är inte en så stor grej på individnivå, men när det handlar om att inte äta just kött får vi stora positiva effekter för vår planet. Med en god konsthållning kommer vegetarisk kost inte ha några som helst negativa effekter på hans fysiska välmående. De som hävdar annat har helt enkelt bara fel och behöver göra sin research.

 61. Jag har aldrig någonsin kommenterat något inlägg, men detta ligger mig varmt om hjärtat och det är skrämmande hur alla människors tyckande kommer i vägen för fakta. Lyssna inte på de som säger ”jag tycker…”, de har oftast ingen sanning till hands för att backa upp dem. Läs på om näringslära och se gärna dokumentärer som ”What the health” för att förstå den negativa påverkan som t.ex. processat kött (korv, bacon etc) har på våra kroppar. Detta rekommenderar jag alla att göra. Generellt är människor inte särskilt pålästa när det gäller detta utan lever efter de ”sanningar” de själva växt upp med. Självklart behöver barn, och alla människor, protein och andra byggstenar för att överleva och må bra, men dessa behöver absolut inte komma från animaliska produkter. Det är synd att så många glömmer bort den etiska och moraliska aspekten i detta och endast lever vidare som de alltid har gjort på grund av brist på ifrågasättande. Fakta är idag otroligt lättillgängligt för oss och alla människor kan finna den information som behövs för att göra de bästa valen för vår hälsa, men tyvärr sätter invanda ”sanningar” käppar i hjulet för vissa. Det är skrämmande för mig att läsa den kommentaren om ”veganer ens kommer leva om 30-40 år?” för det visar på en så otroligt stor okunskap. Det är sådan okunskap som hindrar oss människor från att bli bättre och utvecklas.

  1. What the health är dåligt exempel, ingen vetenskapligt underlägg, ren veganpropaganda. Har inget emot vegan/vegetarisk kost, men gillar inte spridning av falsk ”fakta”

  2. What the health är typ samma nivå som att vem som hels säger ”jag tycker”. Använd inte en så dålig källa om du vill bli tagen på allvar i en diskussion. Finns så mycket bra källor att ta av.

  3. Jag köper det argumentet! Läs gärna vetenskapliga artiklar om ämnet; exempelvis Chen et al. 2008
   Fraser 2009, Chelchowska et al. 2003, Kelly & Sabate 2006, Mellen et al. 2008, Craig et al. 2009
   Huang et al. 2012, Crowe et al. 2013.

 62. Läs boken ”Trädens hemliga liv” av Peter Wohlleben. Väldigt mysig och lärorik bok.
  Den handlar om forskning som visar att träd och växter också har känslor och kommunicerar med varandra. Så det kanske inte är mer moraliskt rätt att vara vegetarian eller vegan…

  1. Det är klart att det är. Även OM växter har känslor (vilket dom inte har) är det ju bättre att vara vegan i så fall efter som djuren äter enorma mängder växter innan de slaktas. Köttätare = massa växter dör. Vegan = inte i närheten lika mycket växter dör.
   90% av all sojaproduktion går till DJUR.

 63. Låt honom äta vego!!! Så klok redan. Tack vare barn som honom människorasen öht har en framtid!!
  GO VEGAN!

 64. Hej Isabella!
  Jag tycker att barn är barn och dem borde få äta vad dem vill utom så dem får i sig för mycket socker men inget som att den ska vara vegan och såna riktningar.
  Jag vet att nu är det ju han som har bestämt de själv men såklart har du säkert påverkat honom när du har ätit de.
  Visst finns de mycket ändå att äta om man är vegan men det blir ändå krångligare med maten. Dem blir ju annorlunda jämfört med alla andra barn!
  Nu när jag ändå sitter här och skriver till dig då kan jag fråga de jag tänkte fråga fast de inte hör till inlägget men…..de är så att min kompis håller på att starta upp sitt företag:):D har du något/några bra tips på företag som är bra att sammarbeta med såhär första gången man startar eget? Hur gjorde du när du startade ditt företag, vilka vad dem första som du samarbetade med, är de lättare att få tag på något företag än något annat?
  Berätta jätte gärna om din start:) de skulle vara väldigt intressant och roligt att få höra:)
  Kram

  1. Vilka andra ”riktningar” skulle inte vara okej för ett barn tänker du? Lite motsägelsefullt att du tycker att de ska få välja vad de ska äta men inte vad de vill välja bort.

 65. Vad gäller åksjukan är det ju rätt givet att det blir värre om barnet sitter med ipad… Jag som vuxen kan fortfarande inte läsa/kolla i telefonen när jag åker bil utan att bli åksjuk. Det är en stor risk att vända ett sånt litet barn, det hade jag undvikit i det längsta. Åka kollektivt, håll skärmar och hböcker borta från bilen, åksjuketabletter när bilfärder inte går att undvika?

  1. Jag håller med dig! Finns många saker man kan prova innan man vänder ett så litet barn framåt.
   Jag tycker att du verkar vara en väldigt bra mamma Isabella och du inspirerar mig verkligen, men av just detta får du tummen ner 👎

  2. Men alltså.. Åka kollektivt? Isabella har livvakt pga av alla idioter där ute. Men nej, sätt dig på ett fullproppat tåg med två små barn.. Dessutom är det ganska långt till Knivsta.

  3. Isabelle jag vet inte om du är ironisk. Jag utgår från det. Enligt SL tar det 1h och 15 min. Det blir 2 1/2 timme tur och retur ifall du har svårt med matematik. Vi vet ju alla vid det här laget att Isabella inte skulle slösa bort sådan tid. Sen vet jag inte vart på Lidingö eller vart i Knivsta de bor, kan ju vara ute på vischan. Men tack för din icke onödiga kommentar!

 66. Vår dotter (8år) sa till oss att hon inte ville äta kött längre, inga problem sa vi och gjorde inte så stor grej av det. Vi meddelade skolköket och hon fick vegetariskt där och hemma (jag åt också veg). Men sen efter 6 månader så hon att hon ville äta kebab och var sugen på det, inga problem sa vi då också, och gjorde ingen stor grej av det då heller. Det viktigaste för oss var att respektera hennes val oavsett vilket det var, och att hon skulle känna att vi tog hennes vilja på allvar.

 67. Hej! Själv har jag sedan liten (runt 5år kanske) alltid tyckt det varit fel att äta kött och inte gillat varken smak eller konsistens. Min mamma är likadan men äter fortfarande en del fisk och kyckling. Det enda som jag tyckt varit väldigt jobbigt att jag känner att jag varit jobbig när jag inte velat äta kött och att jag fått mycket ”men vad ska vi äta då du äter ingenting” av mina föräldrar. Mina föräldrar är skilda så det var alltid lättare hemma hos mamma än pappa som inte alls förstod.
  Det viktigaste är att inte skylla på barnet när det blir lite svårare att hitta mat ute, tex att man inte bara kan ta en korv på Ikea. Nu verkar ni stötta han bra men det kan vara sånt man inte tänker på att det slinker ur en. Mina föräldrar menade och menar forfarande inget illa.

 68. Hej! Måste fråga om bordet, söker runt bord och har samma typ av stolar, vad är det för diameter på detta, ser alldeles lagom ut!

 69. Det går visst att låta barn äta vegetariskt bara man tänker till lite grann – vilket man måste göra för arr planera en hälsosam kost även med kött. Se till att läsa på lite grann bara eller snacka med en dietist. Vegetariskt är hälsosamt!

 70. Snälla Isabella och andra föräldrar, låt inte så små barn äta i bilen! Det är så lätt hänt att dom sätter i halsen och det märker man inte så lätt. Hosta, sure, men kvävs dom är dom tysta. Och är det svårt att hinna stanna när ett barn kräks är det ännu svårare om barnet kvävs då det är ännu mer bråttom. Är det fikadags så stanna till en stund istället. Alternativt ge något typ flytande.

 71. Jag slutade äta kött när jag var 14 år. Det borde jag inte gjort. Jag ångrar mig lite men nu kan jag inte. När jag försökt smakar det äckligt. Helt avvand. Servera lite kött, bra kött också så att han inte står där som jag en dag och inte kan välja längre.

  1. Finns inte bra kött, finns inget bra sätt att mörda ett djur på. Eller ta deras mjölk eller göra så hönorna lägger mer än 10-12 ägg/år som vi med livmoder gör…

 72. Tror att det är rätt vanligt att barn har en fas när de inser att kött är döda djur och inte vill äta det. Tycker du gör helt rätt som lyssnar in Gillis. Är det nått som skapar ovilja mot mat eller ätstörningar så tror jag att det är att bli tvingad att äta nått man inte vill. Barn ska bli behandlade med samma respekt som vuxna vad gäller mat anser jag. Finns väl ingen som tvingar i en vuxen vegetarian kött liksom?

 73. När jag var ungefär i Gillis ålder satt jag i köket och åt på en korv. När jag frågade min mamma vad korven var gjord av la jag ner den igen på tallriken och har varken ätit kött eller fisk sedan dess. Idag är jag 31 år. Då var det enbart för jag tyckte synd om djuren, men idag vet jag också att det bara finns fördelar med att äta vegetariskt! Det går att ta det beslutet som femåring, jag gjorde det. Han kanske ångrar sig och vill börja äta kött igen, låt han göra det då, men ur ett hälsoperspektiv får han i sig allt han behöver på en varierad vegetarisk kost!
  Det enda jag ångrar är att jag inte kunde läxa upp föräldrarna som ifrågasatte om jag fick i mig alla näringsämnen när de själva lät sina barn växa upp på snabbmakaroner och kalaspuffar. Själv fick jag bara dricka Coca Cola när jag var magsjuk och pizza på skolavslutningen varje år. Min mamma hade stenkoll på sånt och det verkar du ju också ha =)

 74. Vilken klok son du har! Jag hade blivit så otroligt stolt om min son hade haft samma förståelse för djuren.

  Måhända att du kan ha påverkat honom – men det är ju bara positivt!

  Följ hans önskemål och låt honom äta vegetariskt. Det är inte dåligt för barn att äta vegetariskt (källa: livsmedelsverket).

  Skulle det visa sig att det bara håller i några dagar eller veckor så gör ju inte det någonting. Barn ändrar sig fort men det skulle också kunna vara så att han faktiskt fortsätter äta vegetariskt/veganskt livet ut!

 75. Tycker du ska lyssna på ditt barn. Har en fullt frisk 5,5 åring här hemma som är vegan. Även Livsmedelsverket har gett grönt ljus för vegmat till barn. Vi behöver inte äta djur!

 76. Visst kan man ge barnen vegetarisk kost redan nu. Se bara till att de tar ett tillskott (då menar jag inte att det nödvändigtvis behövs men att det är bäst att vara på den säkra sidan) om du lär barnen nu att det är okej att äta kött (det kan man ju ha olika åsikter om själv tycker jag att det är onödigt om vi kan leva utan det ändå) så kanske det blir svårare om du i framtiden vill att de ska bli vegetarianer. Jag skulle säga att du bör uppmuntra ditt barn och att du ska berömma dem för att de står upp för sin åsikt 😊

 77. Bara så gott med vegetariskt.vi har det till miďdag ett antal dagar i månaden.lätt att hitta upp med lite kryddor om man vill.mätt blir man också.

 78. Att inte äta djurprodukter är bättre för hälsan och miljön. Ta inte bort hans naturliga medkänsla för andra levande varelser. Om du vågar se en dokumentär som till exempel Earthlings kommer du att förstå att de flesta av oss människor är oerhört själviska. Djuren vill inte dö och vi har inget behov av att äta dem. Snälla tänk bortanför dig själv och dina egna bekvämligheter.

 79. Hej! Tycker att det är fint att han bryr sig om djuren, och kan bara se fördelar med en vegetarisk kost. Speciellt när det ser ut som att de får i sig mycket frukt och grönsaker vilket är viktigt. Kan tipsa om boken How not to die av Michael Greger, han pratar mycket om de positiva effekterna av en bönor, frukt, grönsaker, bär etc. Också de negativa effekterna som kött har. Hans bok fokuserar mest på kost ur ett hälsoperspektiv, inte om miljöpåverkan.

 80. Du har och betalar för hur mycket hemhjälp som helst i vardagen men kan inte se till att ni är fler i bilen så du slipper utsätta din dotter för uppenbar fara?! Prioriteringar tack!

 81. Hej!
  Min 5-åriga son sa för några månader sedan att han inte ville äta djur längre också. (Jag är vegetarian, mannen nyligen blivit pescitarian och dottern är köttis). Deras förskola är så bra, de har alltid massa veg-alternativ och man behövde inte fylla i någon lapp eller så utan han får ta det han vill. Vi gjorde ingen stor sak av det hemma och jag sa att det är hans val att göra. Nu har han blivit pescitarian istället, för han kom på att han tycker om fisk ☺️ Jag försöker vara tydlig med att det är ok att vara vegetarian, pescitarian eller äta kött. Vilket som, bara han gör det val han känner är rätt. Vi hymlar inte med att kött är djur som någon har dödat, det kan jag bli ledsen för att man själv är uppfostrad så.. Man förstod aldrig riktigt att köttbullar hade varit levande djur. Det tycker jag är viktigt att berätta för barnen så de visar respekt/uppskattning för sin mat, vad det än må vara.

  Du är bäst! 🌸

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..