Så blir valet i höst

Igår träffade jag Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, för att berätta om utmaningar som entreprenör. Vi var ett gäng grundare på plats av diverse bolag och vi pratade mycket kring varför det ska vara så svårt att rekrytera programmerare från andra länder, varför mycket av riskkapitalet går till män och andra utmaningar som man står inför när man växer som företag.

Vi alla entreprenörer på plats tyckte olika om mycket men vi enades kring att Sverige inte borde vara ett land där det råder kompetensbrist, men så är det idag. Alla techbolag skriker efter programmerare men det finns för få och det är nästa omöjligt att få hit personer från andra länder. Du får stanna i Sverige om du verkligen inte har möjlighet till försörjning men om du har en fast anställning som väntar är det desto krångligare. I Nordic Tech House har vi rekryterat personer från Albanien och Singapore, det är såklart superroligt. Men det borde vara en enklare process.

Ulf frågade oss om vad vi tror om det politiska landskapet i Sverige och jag kunde inte låta bli att berätta om hur jag tror att valutgången blir i höst. Här kommer min framtidsspaning:

Jag är övertygad om att Sd blir Sveriges största parti.

Men de kommer inte få majoritet så det ska bli intressant hur en regering skulle kunna se ut. Kanske med stöd från M? Det är inget jag hoppas på men det skulle kunna bli så. Mitt råd igår till Moderaternas partiledare var att göra en Annie. Stå stadigt när det blåser. Var en stark visionär och visa Sverige hur du vill att landet ska se ut om 10-15 år istället. Valet i höst är ändå hopplöst. Vinden med Brexit och Trump håller i sig och det kommer vi se i höst i Sverige när Sd blir störst. Satsa på valet om fyra eller åtta år istället. Låt Sd få visa vad de går för, låt dom bli etablissemanget. Jag tror att det är de enda sättet, rida ut vågen. Det är likadant i USA, Trump kommer säkert att få sitta i fyra år till men sedan tröttnar man på populism och vill tillbaka till något stabilt. Dessutom, tittar man ur ett makroperspektiv så väntar vi in en lågkonjunktur nu. Rent strategiskt kan det vara klokt att låta Sd få bli störst under den perioden.

En annan spaning jag har, som stärker ett uppsving för M, Sd och Kd är att vi kommer att gå mot en mer konservativ politik igen. För min egen del röstar jag på Centern och är liberal i min grundsyn. Jag vill ju såklart att Annies parti ska växa men jag tror tyvärr att den liberala vågen kommer att få pausas lite och ge utrymme till en konservatism som kommer att börja blomma till en bredare och yngre massa. Tajmingmässigt passar det också in när en lågkonjuktur är påväg. Då går man tillbaka till grundvärderingar, familj, säkerhet och att upprätthålla det som är svenskt.

Så sammanfattningsvis: Vi väntar in en lågkonjunktur, en konservativ politik får ett uppsving, det gynnar Sd och M. Sd blir största partiet i höst. Det parti och partiledare som visar starkast framtidsvision för Sverige på lång sikt och står stadigt under sd-fasen och inte joinar populism-tåget kommer att gå ut som vinnare när läget vänder. Med det sagt gör det inte så mycket för mig att Sd blir stora i höst. Det är så samhällscykler fungerar, men stora frågan är vilket annat parti som tar över facklan av Sd efteråt. Där tror jag att Centern kan bli starka. Om det inte dyker upp ett nytt liberal-konservtivt parti under tiden, spännande tider minst sagt.

  1. Det bästa du kan göra är att gå och rösta samt diskutera med andra om vikten av att rösta och inte falla offer och låta SD:s väljare vinna.

   1. Vilka tabbar anser du att Trump gjort? Skapat mer jobb till de svarta? Sänkt skatter? Skapat mer jobb till de som knappt haft jobb trots att de är vuxna? Skapat nya företag då han sänkt skatter? Är det fel??

 1. Hehe nu kanske din kompis Annie inte blir lika glad över din synvinkel inom politiken. Hon vill att du ska värva så många unga till hennes parti det är jag 100 %. Tack vare henne får nu 9000 ensamkommande en chans att stanna i Sverige men man ser att de är både äldre kriminella och alla är inte under den ålder de uppger. Läs bara reportage på Aftonbladet och Expressen. 😉

 2. Jag tror du har helt rätt i dina spekulationer, valet i höst kommer bli en rysare. Och jag kommer återigen rösta på centern, go Annie! 💪🏻

 3. Klart att man ska vara optimistisk och tro på en bättre framtid. Man kan dock se trender som visar att om ett missnöjesparti (som SD till stor del är) har makten under dåliga tider, kan det gynna krafter som är ännu värre. Alltså vi kan mycket väl komma att se exempelvis Alternativ för Sverige (eller NMR) gynnas av att SD framstår som svaga och oförmögna att styra landet. Vi människor är sällan rationella och i dåliga tider kommer extrema yttringar fram. Folk kan mycket väl komma att tänka att det krävs ännu hårdare tag, inte mjukare.

 4. Det är en sak att säga hur man tror att valutgången blir, en helt annan sak att säga att det inte ”gör en så mycket” om SD med sina människovärderingar blir landets största parti. Magstarkt av en s.k. influencer, tycker jag.

 5. Jag tänker att det är farligt att släppa in och ta lättvindligt på ett parti skapat ur nazistiska värderingar. Många människor kommer få ett hårt (och usatt) liv om de får genomföra sin politik… och frågan är om något parti någonsin kommer bygga upp det SD kommer rasera?

  1. SD är inte nazister. Du måste verkligen läsa på din historia! Svenskarna sympatiserade verkligen med Hitler när det begav sig och kallades för Lilla Nazityskland i världen då. Detta har SD inget med att göra. Fråga era äldre om de var med i svenska Hitler-Jugend innan ni säger mera…

 6. ”Du får stanna i Sverige om du verkligen inte har möjlighet till försörjning men om du har en fast anställning som väntar är det desto krångligare.”

  Vad menar du med detta? Har du missat de skärpningar (bl a det försörjningskrav som införts för att få ta hit anhöriga? Vi har en otroligt restriktiv migrationspolitik för tillfället, vad gäller personer som inte kan visa försörjningsförmåga. Sen att det är krångligt att söka om arbetstillstånd är en annan fråga (som är relevant). Men känns oansvarigt att ge sken av att Sverige lättvindigt släpper in mängder med personer som inte kan försörja sig, givet de restriktioner som råder. Det rör sig om personer med mkt starka skyddsskäl.

  1. Det här med anhöriginvandring och försörjningsansvar är bara fungerande på papper. Jobbar inom socialtjänsten och varje dag får vi hantera ärenden där en person fått hit hela familjen (t.ex. fru och fyra barn) trots att mannen bara haft försörjningsstöd. Efter att familjen anlänt har vi istället för en person sex personer på försörjningsstöd.

 7. Du har verkligen världens deppigaste framtidsbild eller så skriver du det här för att provocera. Ingen frisk person kan på allvar tycka att det är ok att det finns risk för att ett rasistiskt parti blir Sveriges största. Men vem vet, du kanske är lite brun runt munnen Bella? 😊

 8. Jag är mer orolig för alla de som röstar på SD, vilken skada de kan göra i samhället? vad kommer vi ha för personer på jobbet, i fikarummet? vad kan det innebära? i vården är det många utländska medarbetare och hur kommer de att få det?

  1. Alltså ni sitter redan i fikarummet och har det trevligt med folk som röstar på SD.. det förstår du va? Det är inte onda människor du talar om, det är oroliga, hårt arbetande människor med barn och gamlingar i sin familj som de vill säkra framtiden för. Skolgången och pensionen. Jag kommer rösta på SD för jag vill att politiker i Sverige ska förstå att vi alla inte delar åsikten om att ”öppna våra hjärtan” på vid gavel, med bekostnad på det svenska samhället – inte för att jag hatar invandrade eller utländska människor. Jag älskar alla goda människor, och vill att Sverige ska erbjuda ett bra, tryggt samhälle för dem och oss. Sedan är väl SD det enda partiet som visar öppet sitt motstånd mot böneutrop osv, vilket jag tror de vinner på. Om något annat parti sagt ifrån hade de fått röster men alla är för rädda att bli utanför.

   1. Vad bra skrivet Joy, sa kanner jag ocksa. Jag bor i USA men rostar efter min familj hemma i Sverige och hur jag vill att svenska samhallet ska se ut.

  2. Så du är inte orolig för kommunisterna i Vänsterpartiet?

   Känner lika stor rädsla för dem som för SD

 9. Jag tycker att det är väldigt intressant det du skriver angående företag som vill ta in arbetskraft utifrån och att det saknas personer i Sverige med rätt kunskaper. Min man flyttade till Sverige för 5 år sedan och har sedan dess sökt arbete som en tok. Han har en kandidat examen inom affärsinformatik och är programmerare. Han talar 3 språk flytande (franska, engelska och arabiska) plus svenska på mellan nivå. Inte en enda gång har han fått gå på intervju om ett arbete där han har kompetensen. Och han är knappast den enda som bor i Sverige som hamnar i den här sitsen, så varför skriker företag efter folk när det faktiskt finns?

  1. Instämmer med Emma! Min sambo är självutbildad både inom Linux, c++ och de mesta i programmerings språket och kan programmera skiten ur universitetsutbildade programmerna. MEN han har inge cert, trots att han klarar alla arbetsprover för techbolagen och kommer till och med med nya lösningar som de blir imponerade utav så är det ingen som anställer honom för att han inte har utbildningen på papper. Så tech bolagen tycker jag får tänka om lite för att kunna rekrytera folk som kan dataspråket. Ska han behöva läsa om 3 år igen på universitet för att kunna få en anställning, trots att han kan det som utbildas….. Sverige har ett jobb att göra, se kompetens i folk trots namn och utbildning på cv

   1. Hej Emma! Har du lust att vidarebefordra detta till din man?

    This might be an extreme long shot, but how knows, sometimes those work!  My name is Johanna, I have a degree in business and economics and live in Linköping. I have another job today, but am dreaming of (and planning for) to start my own business with tools for financial information, such as aps and websites. I have quite a few ideas, and it sounds like you with your background with both business information and programming could be a good match? If this sounds at all interesting, please email me at johanna.hafstrom@gmail.com

    Best regards,

    Johanna

   2. Hej Helen,

    Skrev ihop ett svar till Emma ovan, men om det är något som kan vara av intresse för din sambo också får du supergärna vidarebefordra det till honom, letar som sagt med ljus och lykta efter någon som vill bygga tech/ekonomibolag med mig.

    Med vänlig hälsning

    Johanna Hafström
    johanna.hafstrom@gmail.com

 10. ja det gäller att uppmuntra människor till att studera, alla kan inte bli entrepernörer efter högstadiet/gymnasiet.

  1. Och de som kanske bor i förorten och har en dålig relation till skolan (sägs ju att gymnasier och liknande har väldigt dålig struktur numera) ändå ska söka – och kunna få – JOBB! Allt handlar om sysselsättning, att människor gör något de får betalt för, känner en mening och betalar skatt. Utan det faller allt. Idag plockas så oerhört mycket jobb bort och ersätts av teknik, finns knappt kassor på McDonalds längre, allt ska ske med en dator. Kundtjänst avvecklas också – alla de jobb där ungdomar och unga vuxna utan utbildning faktiskt har en chans att få in en fot i arbetslivet och kunna bidra.. samtidigt sparar cheferna in på arbetskraft och blir allt rikare. Vidrigt.

 11. Förstår att det inte gör dig något men för alla utländska medborgare som får det tufft med det synsätt dessa väljare har? alla sitter inte i villa på Lidingö och har eget företag där de kan känna sig trygga. För många blir det väldigt otryggt.

  1. Fler och fler utlandsfödda tänker rösta på SD för att de redan nu får det sämre och sämre (och mer otryggt) i vårt land, DET är skrämmande.

  2. Känns nästan som om de andra partierna lägger sig på rygg för SD nu för att själva slippa ta tag i migrationspolitikens framtid, skrämmande!

  3. Det är redan tufft i förorterna, och det ser man tydligt oavsett om man är invandrare eller inte. SD står inte för mycket mer än att skärpa till asyl-invandringen och sätta hårdare krav på dem som kommer hit, samt vem som får stanna. Det är varken orimligt eller rasistiskt.

 12. Man kanske ska börja ta tag i problemen som gör SD till störst parti i höst, trött på strutspolitiken som både rött(grönt) och blått har stått för i många år nu… crazy att bara ”se tiden an i 4-8 år och hoppas på det bästa.

  1. SD ska aldrig bli störst…sinnessjukare parti finns inte. Vill du verkligen det??
   Det hoppas jag den svenska befolkningen ser till…att de bannemej åker ut helt och hållet.
   Allt går inte i en handvändning, det krävs förståelse och kunskap av vår befolkning än, och att rasism fortfarande figurerar 2018 är bara sorgligt.
   Skillnaden är vårt ursprung och kroppsfärg, annars är vi människor allihopa.
   Vi svenskar verkar glömma bort helt att det finns skit och elände i det ”ariska” också.
   Hugaligen..människan måste vakna.

 13. Tror dessvärre du har rätt i mycket av detta. Sade senast igår att jag tror SD kommer gå upp som andra största partiet (vilket jag hoppas jag har fel i). Önskar dock att något parti verkligen tog tag i frågan om välfärd gällande våra största kategorier såsom vård, skola, polis och pensionärer. Såg exempelvis att Centern börjat lyfta frågan om specialistutbildade sjuksköterskor, men om problemet med brist på grundutbildade sjuksköterskor består så känner jag att fokus borde ligga där istället för på specialister. Är sjuksköterska, så mitt hjärta brinner såklart för vård- och äldrefrågor. Kommer bli spännande inför valet detta år. Möter det med skräckblandad förtjusning.

  1. S och V försökte ju få igenom ett vinsttak i välfärden som röstades ner av M och SD (Så kom ihåg de ni som tänkt rösta på SD! De låter våra skattepengar försvinna i riskkapitalisters fickor, 47 miljarder bara år 2015, de hade räckt till 7500 fler sjuksköterskor!)
   Våra gemensamma pengar måste hamna där de är tänkta och ska inte drivas med vinstintresse! Hur svårt ska de vara

 14. För dig kanske det inte gör så mycket att SD blir stora i höst, men hur tror du att det påverkar alla som inte har ett svenskt namn eller efternamn? Men detta är personer som varje dag bidrar till det svenska samhället genom sitt arbete, engagemang och kärlek till landet som SD inte låter dem kalla för sitt. Allt är inte svart eller vitt och kan härledas till ekonomi, lågkonjuktur etc, det handlar om människors trygghet, liv och möjligheter i Sverige som blir begränsade eller obefintliga med rasister i ledande ställning. Jag hoppas att övriga partier inser allvaret och samarbetar över gränserna i 4 år och sedan profilerar sig igen när hotet är borta (dvs. rasism, nazism och SD).

  1. Sabina, vi är många med icke-svenska namn och efternamn som stöttar SD i deras invandringspolitik, det är varken särskilt ovanligt eller konstigt.

   Vi, oavsett ursprung, som bidrar till det svenska samhället genom arbete, engagemang och kärlek kommer få fortsätta göra det även om SD blir det ledande partiet.

   Däremot hoppas jag innerligt på att vi inte fortsätter ta in fler människor som hopas ihop i baracker ute i svenska skogar, väntar åratal på beslut från MV, lösdriver i landet i väntan på det, och mördar folk för att åtminstone få tak över huvudet och en god måltid i häktet.

   Att vi gemensamt sätter gränser för vad som är ok beteende och inte när man kommer hit och får plats i vårt samhälle. Det finns MÅNGA problem i vårt land, och många av dessa problem ÄR direktkopplade till den senaste asyl-invandringen och hanteringen utav den. Där har SD starkast politik och röst, därför finns det goda anledningar att se partiet med bestämmande röst i regeringen.

 15. Jag anser att det är farligt att tänka att det är bäst att låta ”vågen rida ut”. För flera val sedan vann Sannfinländarna valet i Finland (motsvarar Sveriges Sd), de är en stor del av regeringen, och många tänkte: vad kan hända. Inte får de igenom så mycket eller så farligt. Men det blev tvärtom. De fortsatte och de fortsatte att nedmontera landet och sprida rasism. Tror att det är oerhört svårt att ”gå tillbaka till tiden innan”, så många lagar de fått igenom. Då är det naivt att tänka ”äh, vi sparar krafterna till ett senare val”.

  1. Sannfinländarna är inte rasister. Sprid inte sånt du inga vet något om. Bor själv i Finland, så jag vet att du talar osanning. SD i sverige kan nog få ordning på det mesta men såklart finns det de som aldrig nämner att våldtäkterna i sverige ökat flera 100% sedan ni började släppa in invandrare från Iran, Irak och hela Afrika. Men det är det ju fult att prata om. Skäms på mig! Tack gode Gud att man inte bor i sverige.

   1. Har du tagit in i beaktande att det har blivit mer accepterat att anmäla våldtäkter i dagens samhälle än för bara några år sen.

   2. Alltså snälla.. Ni får det att låta som att Sverige består till 70% av invandrare. Om ALLA dessa invandrare på riktigt hade begått alla brott så skulle vi ha betydligt högre kriminalitet. Men det är ENBART dessa ”invandrare” som skrivs om i media när EN idiot pågår ett brott. Då är det direkt ”dessa terrorister” (alla invandrare). Men när det är en vit man/kvinna blir det ”psykisk sjukdom”. Så snälla kom inte och säg att ALLA dessa invandrare är kriminella.

   3. K, Du vet väl att även invandrade finnar i Sverige historiskt sett stått för mycket våldsbrott och kriminalitet? Men det är ju fult att prata om.

  2. Exakt!
   Och även om vindarna faktiskt vänder – ja det gjorde de tursamt i Europa för 70 år sedan också. Men hur kul var det egentligen för de människor som blev utsatta under tiden innan ”vindarna vände”? Varför ska vi låta politiker föra sin rasistiska politik, bara för att vi känner oss säkra på att det kommer att få dem att falla efter nästa mandatperiod eller två. Till vilket pris för det som sker fram tills dess?

  3. Det handlar inte om partiet, det handlar om folket. Tyvärr fungerar demokrati så. De som är flest, hörs mest och får mest inflytande.

   Den majoritet av människorna som står för vissa värderingar i ett land, speglas också i det partiet som styr landet.

   Inte mycket att göra åt, mer än att göra sin egen röst hörd, och hoppas på att fler ansluter.

   1. Du har alldeles rätt. Det är människor som röstar. Och när en viss politik eller tankar överlag håller på en tid så blir de normaliserade, ingen höjer på ögonbrynen vid rasism. Helt plötsligt tänker människor: inte är det där rasism, det är helt normalt. Väldigt farligt.

 16. Jag är faktiskt väldigt glad om SD vinner ! Tycker Jimmie Åkesson är riktigt bra. Gillar deras politik och tycker dom har bra grunder för ett tryggare Sverige. Är bosatt i London men dom får min röst for sure! Känns inte som människor våga säga att dom faktiskt tycker om partier.

   1. Hitler var väl också en ”duktig” talare om man ska dra en jämförelse. Det slutade ju inte direkt bra med hans värderingar. SD kanske inte är ett rasistiskt parti på papper men det är personerna bakom partiet och deras egna värderingar som man ska akta sig för. Är det inte skrämmande att ett land låter personer med rasistiska värderingar ska få ta plats?
    När sedan dessa personer som suttit och propagerat om hur viktigt det är att lära sig ett språk och integrera sig flyttar till ett annat land då är det inte lika viktigt att lära sig språk eller anpassa sig till kulturen som finns. Jag som bosatt mig utomlands ser detta extra tydligt, hur ”vi” svenskar kommer och tar över delar av städerna utan att ens göra ett försök att integrera sig. Leva som man lär heter.

   2. Emilie det finns rötägg i alla partier, skattefufflare, pedofiler, misshandlare, djurplågare, mördare etc… anhängare som politiker…

 17. Hej,
  Hur tycker du att man ska tänka kring sina aktier nu när vi står inför en lågkonjuktur? Nu är mina aktier höga, ska jag sälja och köpa sedan när dem sjunker igen under lågkonjukturen?

  1. Tänk på när du behöver pengarna. Om du behöver dem snart så kan det vara läge att sälja men om inte så är aktier ek långsiktig investering och även om de går ner så går de upp igen. Allt handlar om hur snabbt du behöver pengarna

  2. Men hur kan du fråga en sådan sak?? Gå till en kunnig person istället och lita på dig själv.
   Om ngn säger HOPPA från bron, gör du det då?
   Galet..

   1. Jag brukar sälja innan sommaren då det oftast sjunker. Sedan köper jag på mig igen efter sommaren eller beroende på när det börjar vända. Sparar kortsiktigt och hög risk. Om du sparar långsiktigt går det ju sitta kvar på aktierna.

 18. Jag tror att alliansen spricker om man inte får egen majoritet (t ex om KD åker ur riksdagen) och Centern går då ihop med Socialdemokraterna och bildar regering med passivt stöd av MP och V. SD lämnas fortsatt utanför trots att de kommer att ha framgång i valet.
  Centern har tidigare regerat med Socialdemokraterna så steget blir inte långt. Dessutom vill Annie Lööf bli statsråd igen och hon blir vice statsminister om Centern bildar regering med S.
  Min bästa lösning är dock att Socialdemokrater och Moderater bildar regering tillsammans. De har mer gemensamt än man tror. Fungerade för övrigt bra i Stockholm en period. De får egen majoritet tillsammans och slipper tjafsa med de andra partierna.

  1. Intressanta tankar och idéer. Särskilt den om S och M som numera är väldigt nära varandra även om de inte själva vill se det. Frågan är ju om de ens tillsammans når över 50% av rösterna. Kan tänka mig de tillsammans får runt 45% och kommer ändå vara beroende av ett tredje parti. Vad gäller S och C lär de väl tillsammans inte samla mer än max 35% av rösterna. Lär bli knepigt med en koalition mellan dem beroende av V och MP…

   Kommer bli tufft efter valet med regeringsfrågan där tre partier kommer tillsammans samla 70% av rösterna men bara dryga 20% vardera. Intressant om alla mindre partier blir kvar eller om en eller flera trillar ur riksdagen.

 19. Jag finner det väldigt intressant att läsa alla kommentarer ang. SD här. ”Rasister”, ”nazister”, ”facister” etc.

  Ni som skriver det, är ni medvetna om att socialdemokraterna valde att minska på invandringen till nivåer lägre än vad Sverige demokraterna ville?

  Ja, det finns absolut rasister inom Sverige demokraterna, ja, det finns absolut extremister i övriga partier också men det innebär inte att hela partiet står för dessa åsikter.

  Visste ni tillexempel att extremvänstern orsakar betydligt fler våldsbrott än vad extremhögern gör?

  Jag själv väljer återigen att rösta blankt då jag inte anser att det finns något parti som jag håller med mer än i enstaka frågor, så ingen behöver komma med pekpinnar.

  1. Vore intressant med en källa på ”Visste ni tillexempel att extremvänstern orsakar betydligt fler våldsbrott än vad extremhögern gör?” eftersom Expos utredningar säger något helt annat.

   1. Våldsbrott är förkastligt oavsett vem som begår dem och oavsett vem som utsätts för dem. Dock måste extremhögern ändå vara överrepresenterade när det kommer till hittepå brott. Minns ni rullstolsbundne Sverigedemokraten som sade sig blivit rånad på sin ryggsäck (som återfanns kvarglömd på nån krog), eller Sverigedemokraten som sade sig ha blivit överfallen men som det visade sig hade ristat inett hakkors i pannan på sig själv?😂

  2. Socialdemokraterna drog åt svångremmen under historiens största flyktingkris EFTER att man redan tagit emot ett stort antal flyktingar. Det är på inget sätt jämförbart med SD som 1, inte hade tagit emot en enda kotte under flyktingkrisen. 2, har velat dra åt svångremmen sedan partiets grundande. 3, vars innersta våta dröm är att skicka ut varenda brun/svart kotte ur Sverige. Minns ett partiprogram som svart på vitt stod för att skicka ut varje person som invandrat till Sverige efter 1975. Jag är säker på att även för många som röstar på Sverigedemokraternas så skulle det innebära att vinka adjö till nära och kära. Titta bara på Bella som själv har en kusin med utomeuropeiskt påbrå. Vilken svensk har inte det idag?

 20. Det där var kloka saker! Jag blir också extremt frustrerad av att människor som inte kan och förmodligen aldrig kommer att kunna försörja sig själva får stanna här med alla de förmåner alla vi andra har medan toppbegåvningar skickas ut ur landet.

  Och att SD blir största parti? Ja, självfallet blir de det. Svenska folket har fått nog och tyvärr får de andra partierna skylla sig själva, de har inte gjort det de borde gjort för länge sedan. Det är tragiskt, för SD skrämmer mig. Men jag är alltså också helt övertygad om att de blir störst – mycket större än i mätningarna som duggar tätt nu. Jag har många akademikervänner som för bara några år sedan hellre skulle ha ätit upp sin sko än röstat på SD. Men i valet i höst röstar de på dem. Anledningen är att de inte längre litar på att de andra partierna ska klara eller ens vilja hantera den helt ohållbara situation som uppstått i Sverige på grund av att landet släppt in alldeles för många människor från andra länder. Sjukvården går på knäna, skolan är urusel och svenska kvinnor som ska föda barn riskerar att få göra det i en snödriva. Lägg därtill all social oro med bilbränder, ständiga skjutningar och allmänt grov kriminalitet, inte minst våldtäkter och gruppvåldtäkter. Svenskar reagerar långsamt och vi har en stark tradition av solidaritet men nu har man fått nog.

  1. Bra sammanfattning, år 2018 är det konstaterat (utredning) att många fler än ”rasisterna” tänker rösta på SD för att försöka stoppa den skenande destruktiva utvecklingen i vårt land när de befintliga partierna står handfallna och tittar på medan de ljuger för att skydda sina katastrofala beslut….

   1. Tycker det är väldigt intressant med ni som tror att välfärden ska räddas av ett parti som går till val på att ytterligare urholka den. Att välfärden går på knäna beror inte på invandringen, utan främst på de enorma skattesänkningar som framförallt regeringen Reinfeldt genomförde. Vad tror ni bekostar välfärden egentligen? Och make no mistake, att försvaga välfärden är en medveten skattesänkarstrategi- genom att få folk att tycka att man betalar skatt men inte får något för det så kan man också skapa opinion för att genomdriva ytterligare skattesänkningar, vilket är högerns eviga mantra sen urminnes tider.

 21. Vore kul med ett riktigt liberalt parti som vågar öppna debatten kring en legalisering eller åtminstone avkriminalisering av Cannabis!

 22. Nej, jag förstår att DU inte är orolig om SD tar över. Dessvärre finns det hundratusentals runtom landet som inte har det privilegiet, att kunna ”rida ut stormen” och stå stadigt bland vågorna. Suck

 23. Tycker det är intressant den synen många fortfarande har av SD att de är ett rasistikt parti, när faktum är att majoriteten av de andra partierna i riksdagen har mer eller mindre kopierat SD:s förslag sedan flyktingvågen. Många förslag de lade fram ansågs vars kontroversiella och rasistiska, saker som vi nu har genomfört. Till exempel tillfälliga uppehållstillstånd, stärkta gränser till exempel på Öresundsbron. När dessa förändringar genomfördes av andra partiet än SD var det inga anklagelser av rasism.

  Ja SD har en historia kantad av nazism, precis som vänstern har en historia av kommunism. Partier utvecklas och går framåt oxh vi bör se på dem för vad de står för idag och inte endast ta till oss av medias häxjakt på SD. Det är en förlegad syn att endast rasister och outbildade unga män röstar på SD, i höst kommer det bli troligtvis bli otroligt många mer än så. Detta är inte heller något jag skriver för jag själv röstar/planerar att rösta SD, men för att media har så stort inflytande för hur ett parti ska uppfattas börjar bli tröttsamt.

  Med det sagt skulle jag också vilja fråga Isabella vad du tycker om Trump?

  1. Vänstern har absolut en historia från kommunism – men det är också just vad det är – historia!
   SD-s medlemmar och representanter begår i stort sett dagligen rasistiska brott i form av kommentarer, uttalanden, aktivt utövande etc. En rejält stor skillnad kan jag tycka och så som du resonerar är ju också anledningen till att de helt plötsligt blivit rumsrena och kan härja runt bäst de vill. Nu tycker vi ju knappt att Nordfront är ”så farliga längre..”. Skrämmande!

 24. Jag tror Sd kommer fortsätta att öka så länge dom har rätt partiledare. Jimmie är smart, rolig och kvicktänkt.
  Det här med partiledare är en stor stor del av hur folk röstar.
  Annie har nog dragit en hel del kvinnor till sitt parti, något en gammal gubbe skulle få svårt med.
  Jag står stadigt med ”mitt” parti och skulle aldrig få för mig att rösta på Sd. Sen kan man inte blunda för alla orter där det spårat ur, men det är samhällets fel och inte bara alla ”utlänningars”.

 25. Bra skrivet! Tror väldigt lika fast jag inte brukar sätta mig in i valet så mycket. I år känner jag dock för att vara insatt. Känner att en del förändringar behövs ☺️

 26. Vad intressant att höra dina politiska tankegångar, vi får se hur utfallet blir! Om någon vill så får ni gärna besöka min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa, dels eftersom jag tycker att just den frågan är otroligt viktig i dessa tider. Hoppas att även partier börjar prata mer om det snart också, även fast vi har kommit framåt! Kram <3

 27. Jag har aldrig varit så insatt i politik (blivit det efter influencern Marguaux Dietz, som har intervjuat alla politiker i ”Partitempen” på hennes youtubekanal, så jag förstår som entreprenör kanske man har annan uppfattning om samhället, politik som har varit och den som är nu. Jag undrar bara om du anser att dagens politik är bättre eller sämre än när Reinfeldt var stadsminister? Anser att vi har samhälle som är gjord för alla, oavsett samhällsklass? Som arbetslös och bostadslös är min uppfattning att politiker lever i sin värld. Många sjuka, arbetslösa drabbas hårt. Mer än någonsin i dagens samhälle. Hur ställer du dig till att många som behöver hjälp inte får det? Sjuka som får sin ersättning indragen eller sin assistans, är tvungna att arbeta trots att dom är dödssjuka eller som jag har sett under dessa 7 år som arbetslös, sysslolös. Ställa krav på arbetslösa, människor med funktionsnedsättningar går men hjälpa dom att få en dräglig vardag och försörjning går inte, utan då är det meningen att individen ska hjälpa sig själv trots sin tid som långtidsarbetslös, vilket gör att man utan försörjning inte har råd med att köpa eller ens hyra(!) bostad, flytta hemifrån som 26åring.

  Vad ska man göra i denna värld när man är svag och utsatt, har en funktionsnedsättning som inte syns på en, särskilt när man har gjort utredning, fått diagnos på papper, för att kunna få rätt hjälp och stöd i sitt liv men får inte det? Flyktingar ska vi minsann hjälpa men vi svenskar då, som har gjort sitt allra bästa för att ändra sin situation utan någon lyssnar, ser en för den man är?

 28. Varför skulle KD få ett uppsving när det går åt skogen för dom?
  Att rida ut en våg med rasism är bara sjukt – slåss emot dom istället. Visa att Sverige är.etr land som inte tolererar sånt!

  Hjärtat är rött och sitter till vänster.

  1. Var femte vuxen svensk tycker uppenbarligen inte som du. Fascinerande att alla vänstermänniskor alltid drar fram samma ”Sverige är inte ett land som tolererar…”-kort. Gå in på SCB’s hemsida och läs fakta ist för att tro er minoritet är vad Sverige är.

   S

   1. Sorgligt att vi blivit ett så hjärtlöst folk. Vi som har det så bra, helt sjukt egoistiskt.
    Varför ser inte ni sd-are alla som människor? Människor i behov av hjälp. Barn som flytt krig och förföljelse. Helt ofattbart.

   2. Sannie:
    Jag vet också att många röstar på SD. Det tyder på okunskap och att en är inskränkt. Är en missnöjd med saker finns det andra vägar att gå.

    Har aldrig hört det ”kortet” däremot har jag hört ”jag är inte rasist men”… Men såklart inte från vänster eller sossar, utan från högern och extremhögern.

   3. Det tyder på okunskap att inte ha förståelse för varför 2,1 miljoner svenskar vill rösta på SD. Herregud alla lever inte i små bubblor på Södermalm där största problemet för dagen är vart man ska hämta sin veganska lunch ifrån. Det finns en enorm brist i hur Sverige hanterar nyanlända i dagsläget – det är inte en lösning att ta emot alla som vill och sen skicka ut dem till Tensta, Rinkeby och Rosengård för att sen gå och vänta på att alla ska vilja lära sig svenska och skaffa ett jobb. Värdelös och orättvis integration – Frankrike och Belgien är praktexempel på detta.

    Sen säger jag inte att SDs politk är lösningen på problemet, men de är de enda som vågar prata om det (på samma sätt som Trump pratade direkt till låg- och medelklassens hjärtefrågor) och resten av landet MÅSTE inse att det är en så pass viktig fråga för så många som bor i Sverige. Flera av de andra partierna skulle lätt kunna hämta röster från SD om de vågade pratade om ämnet, men Sverige har ju blivit så jävla PK den senaste tiden att man får ju inte säga nånting om invandring och integration utan att nån står och skriker ”RASIST!!!”.

   4. Jag som är född och uppvuxen i Sverige, högutbildad med invandrarföräldrar (som bott här i 30+ år) med egna företag (som betalar mer skatt än ”vanliga” svenskar), kommer tyvärr att bli mer drabbad av ett SD-styrt Sverige än de nyanlända som vägrar lära sig svenska och som lever på bidrag. Fler partier MÅSTE våga ta upp invandringsfrågan och verkligen försöka få ut dessa människor på arbetsmarknaden.
    Ge dem ett år där det är okej att låta dem leva på bidrag MEN därefter måste de lära sig svenska. Då ska de inte få bidrag utan då måste de ta sig ut på arbetsmarknaden..

    Om inget görs åt saken kommer människor i samma sits som mig att vara de som drabbas främst.

 29. Snälla du menar väl inte allvar med att SD skall för ha makt och styra Sverige i 4-8 år bara för att visa vad de går för. Skall vi slänga bort 4-8 år ? Att leda ett land är inte någon lek som att starta ett bolag och se om det bär !

  Jag hoppas att alla som tänker SD tar och tittar på vad de egentligen vill och står för.
  Tyvärr så hänger för många på när de gör de ena populistiska uttalandet efter det andra men vill de genomföra det?
  Eller vill de ha igenom sina grundtankar först ?

  Och du behöver inte göra samhällsanalyser det passar inte riktigt in !

  1. Tydligen är det ju en lek att leda ett land, kolla bara på löven som sossarna och svenska folket släppt fram. Pinsamt! Människan kan ju inte ens förs sig i en vanlig disskusion. Retorik? Hahaha

 30. Spännande spaning, vi får se hur det blir. Tror också att SD ligger bra till. Det jag tycker allmänt kring politikerna och det jag tycker att de missar på är

  1. att ta ansvar för sitt eget.
  Alla står som dagisbarn och skyller på varandra och trycker ner varandra. Skit i det och var tyst samt prata om vad NI vill göra istället för vad DOM gör fel. Ta ansvar.

  2. Lev bland folket. Som nån skrev nedan, det verkar inte som att poltiker har insyn i hur det faktiskt är ”på golvet” utan ser strukturer och hänger i maktens korridorer och spelar för galleriet. Det syns och det blir tröttsamt.

  3. Se till att systemen fungerar.
  Vi har system med bidrag, skatter osv, ett oerhört tryggt system – och det fungerar inte fullt ut. Ska vi ha såna system så se till att de funkar som de ska, och lyssna på folk som jobbar med det. Sitt inte på toppstolar och klubba igenom grejer som ser bra ut på pappret men stjälper.

 31. Det finns ju en anledning till att SD kommer bli störst. I grund och botten handlar det om att känna sig säker i sitt egna land och då är sd det enda parti som öppnat ögonen och vågat prata om problemet sen dag ett. Att kalla sd för rasister visar bara hur dåligt insatt i politik och samhället man är.

  1. Förstår inte hur någon kan rösta på ett parti med sådan människosyn. Särskilt om man är kvinna, varför skulle man vilja försämra för sig själv på det sättet? Har du ens läst partiprogrammet och vad det innebär för kvinnor?

   1. Hej Lotta!
    Jag är kvinna och kommer rösta på SD i höst. Hade någon sagt det till mig för ett år sedan hade jag blivit rädd för mig själv och sagt att nej, det kommer absolut aldrig hända. Jag är feminist och brinner för jämställdhet men tyvärr får de frågorna (om tex abort och homo/bi/trans-rättigheter där jag tycker SD’s värderingar är förkastliga) stå åt sidan nu eftersom det ännu större problemet som endast SD hanterar är viktigare. Det är mycket tråkigt men tyvärr vet jag många som känner likadant. Så ja, jag är en kvinna och ja, jag vet SD’s åsikter. Men jag måste rösta på dem, för jag vill att jag och mina döttrar ska kunna gå ut genom vår dörr utan att vara rädda. Min förhoppning är att SD ska kunna sätta Sverige på rätt köl igen när det gäller trygghet och säkerhet, sedan får övriga frågor rättas till efterhand när SD kanske inte behövs lika mycket. Är ganska övertygad om att flera andra partier kommer fortsätta på SD’s spår gällande invandringspolitiken när det visar sig vara en framgång för Sverige.

    Med vänlig hälsning

   2. Hej Alma! Att vara feminist innebär att man tror på jämnlikhet för alla och mellan alla kvinnor/ människor – inte bara svenska vita kvinnor. Det gäller även kvinnor och män som är flyktingar. Kan rekomendera att läsa om intersektionell feminism. Att rösta på SD för deras invadrarpolitik är motsatsen till feministiskt. Hoppas att jag inte uppfattas som otrevlig – vill bara informera då det verkar som du inte vet bättre.

   3. Hej Neg!

    Jag trodde jag var tydlig i mitt inlägg, men jag ska försöka förtydliga mig ytterligare. Jag hävdar inte att en röst på SD är en feministisk röst. Men mina feministiska värderingar (som absolut innebär en kunskap om det faktum att alla kvinnor inte är lika värda eller lika diskriminerade världen runt, tvärtom så är jag väl medveten om vita kvinnors privilegium) får stå tillbaka för det faktum att vi har större problem att brottas med i första hand, som TYVÄRR inget annat parti tar tag i. Hade någon annan gjort det hade jag gladeligen röstat på det partiet, oavsett blocktillhörighet (och då ska det mycket till eftersom jag har svårt för allt till vänster om mitten). Sedan är min anledning till varför SD inte är ett särskilt feministiskt parti inte samma som din verkar vara. Jag avskyr tanken på en begränsad aborträtt, en kärnfamilj som norm, inställningen att män och kvinnor har medfödda skillnader som ska prägla deras förutsättningar och hur de bemöts från barnsnben etc. Det gör mig förbannad. Men deras invandringspolitik, som du trycker på som ofeministisk, kan förvisso vara sant men enligt mig är det inte så hela vägen. Majoriteten av de som kommer till Sverige är män, medan kvinnor blir kvar i sina hemländer. En feministisk invandringspolitik hjälper dessa kvinnor och välkomnar dem, istället för att mestadels ta emot män. Kvinnor som lever i förtryck, svält och krig skulle jag mer än gärna bekosta deras resa hit. Och resan ska vara trygg och säker. Säger återigen, för att förtydliga då du inte verkar förstå vad jag skriver helt och fullt, att jag säger inte att SD står bakom denna politik som jag nu målar upp som ett ideal för mig. Utan jag säger att SD är det enda partiet som tar tag i vissa frågor, som för mig står över feminism och jämställdhet mellan könen på det sättet som andra partier arbetar med jämställdhet. Lika löner, slut på sexism och slut på diskriminering av alla dess sorter på grund av kön måste få ett slut. Men innan det ens gör någon skillnad för mig och mitt liv måste jag kunna gå ut utan att vara rädd. Där börjar det för mig. Det är helt ok om det börjar någon annanstans för dig.

    Med vänlig hälsning

  2. Håller med dig fullt ut, folk är för dåligt insatta idag och förstår inte vad som håller på att hända, snart är vi svenskar i minioritet i vårt egna land och vad fan tror ni händer då, ni som är så godhjärtade och ska rädda alla invandrare, tror ni dom skulle rädda oss i deras land? tror ni dom kommer skydda oss om det blir krig i Sverige eller alla sina ”bröder” vad fasiken tror ni händer? tänk lite längre allt är en plan, Sverige Sverige är påväg mot en undergång det tror jag… Problemet är så invecklat men sluta tro att vi tar hit asylsökande m.m för att hjälpa dom, det är för att höja Sveriges kreditvärdighet m.m m.m VAKNA Sverige vakna!!!!

   1. Jag tänker att om vi skickat iväg alla sverigedemokrater så hade vi haft mkt mindre kriminella i Sverige. De kan ta sina järnrör och dra.

  3. Så du ser inget problem med att SD inte fattar hur grundläggande statistik fungerar (t ex skillnaden mellan samvariation och korrelation)? Att de därför kan måla upp en alldeles egen förenklad tolkning av problem och lösningar som känns tilltalande för många men som inte håller vid en närmare granskning? Lästips inför semestern: ”Factfullness”. Det är dags att vi börjar prata om vad källkritik egentligen betyder och vilka konsekvenser det får när man struntar i det.

  4. Fast SD har väl sedan dag ett skyllt alla problem på invandring och invandrare. Det är att göra det väldigt enkelt gör sig. Och tyvärr verkar ju många vara så naiva att de köper SDs enkla lösningar på stora och svåra problem. Och okej, SD är inte ett rasistiskt parti. De bara råkar attrahera många rasister. Både partiföreträdare och anhängare.

 32. Jag hoppas att jag inte får uppleva SD som största parti och kanske till och med valda, för jag har ingen aning vad det kommer att innebära för oss med invandrar bakgrund och familjer….

 33. Fick ont i magen av det här inlägget. Fy fan för en framtid med SD. Tror allt fler svenskar kommer söka sig till andra länder.

  1. Jag är väldigt orolig hur det skulle påverka min familj om dem vinner. Min man är läkare från ett afrikanskt land, och jobbar på ett stort sjukhus där vi bor. Han är så otroligt duktigt på sitt jobb och avdelningarna slåss om honom att han ska jobba med dem. Men om rasismen sprider sig här pga SD kommer vi aldrig bo kvar i Sverige. Då flyttar vi med. Vilken framtid har våra söner här om dem betraktas annorlunda/sämre än ”svenskar” fast bägge är födda här ? Pga att deras hudfärg är lite mörkare? Nej usch! Känns som vi är tillbaka till 30-talet med hur en del tänker.. :/

   1. Vad får dig att tro att SD är rasister? Tror du att alla som i undersökningarna säger att de ska rösta på de är rasister? Eller att de är blinda och inte ”ser vilka rasister de är?”. Det är helt vanligt folk som håller med om deras plan för sverige, du kan läsa om den i deras partiprogram, vilket jag rekommenderar innan du oroar dig. Deras invandringspolitik skiljer sig inte enormt mycket mot M:s. Vad baserar du denna oro på? Så länge din familj är här lagligt, vilket jag gissar, så har du inget att oroa dig för.

 34. Är också orolig att SD kommer bli störst, men hoppas att så inte blir fallet. Det har ju kommit ett nytt främlingsfientligt parti som heter Alternativ för Sverige, dit många före detta SD:are går. Förhoppningsvis kan detta skapa en splittring av SD:s väljare, vilket skulle kunna gynna de andra partierna.

  1. Men det är ju tvärtom, när extremisterna lämnar partiet så kommer ju alla vanliga väljare dit….och de är betydligt fler.

 35. Jag hoppas och tror på att vi lever i en mer mänsklig värld än den du verkar leva i. Jag hoppas att vi kan nöja oss med det vi har och ge mer åt dom som inget har. Tycker inte om att du accepterar att SD möjligtvis blir störst. Inspirera dina följare till att rösta annorlunda.
  Du som vill bli världens mäktigaste kvinna och som gärna öppnar din röst åt olika håll, predika om hur vidriga SD är och få folk att välja annorlunda.

  Snälla låt oss leva i ett samhälle och i ett land där Sverigedemokraterna inte styr. Det är kvinnohatande män som pratar om oss som kött. Som pratar om utlänningar på ett vidrigt sätt. Det gör ont i hjärtat på mig att folk röstar på SD. Ens tänker tanken. Fyfan alltså. Vart är Sverige påväg? Rösta på vad fan som helst men inte SD.

  1. Vadå acceptera, det gör hon ju inte, hon säger bara vad hon tror… Och jag tror tyvärr hon tror helt rätt.

  2. Håller inte heller med om att Bella accepterar det. Om man tittar på valundersökningar så visar det att SD är stora och har chansen att bli störst i nästa val. Det är inget vi ska blunda för utan nu om någonsin är det ännu viktigare att gå och rösta. Att rösta på de andra stora partierna. Inte på piratpartiet osv utan på de etablerade.

 36. Stora problemet med SD som parti (förutom de rasistiska åsikterna) är deras ekonomiska plan för Sverige. Om man går in och läser hur de ska organisera allt de lovar, exempelvis lösningen på en bättre äldrevård utan att höja skatterna är att sluta ta in invandrare, eller lösningen för bostadskrisen är att invandrare bör skickas hem och bostäderna ska gå till ”svenskar” istället. De bostäder som dem bor i skulle aldrig räcka till. Alla löften de ger ska automatiskt lösa sig genom en hårdare invandringspolitik, vilket i sig är helt orimligt och skrämmande.

 37. ”Du får stanna i Sverige om du verkligen inte har möjlighet till försörjning men om du har en fast anställning som väntar är det desto krångligare.” – Kan du förklara vad du menar här? Menar du att du jämför asylsökande som behöver skydd från krig och förföljelse med de invandrare som vill arbetskraftsinvandra? Hur tänker du här i sådana fall?

  1. Jag iaf tänker lite såhär; arbetskraftsinvandrare är superbra! Personer vi faktiskt BEHÖVER! Flyktingar, absolut om vi har plats, vilket vi inte har. Man ska inte komma hit, inte få en chans till vettig integration och bli mött av rasism. Då har man inte möjlighet att ta emot flyktingar. Hur mkt man än vill det som röd och ung, tyvärr.

 38. Delar delvis din analys, men tycker det vore FRUKTANSVÄRT om Sd blev största partiet. Även om det bara skulle vara under en period på 4-8 år får det ju reella konsekvenser för människor. För t.ex. de unga ensamkommande från Afghanistan handlar det faktiskt till stor del om liv eller död.

 39. ”Gör inte så mycket för mig om SD vinner” – denna kommentar visar hur extremt verklighetsfrånvänd och egocentrisk du är. Klart det inte gör något för dig som är vit och svenskfödd, kan du någon gång tänka på alla som faktiskt kommer drabbas något fruktansvärt av deras skit. Och rida ut stormen? Som Tyskland gjorde innan andra världskriget, tänker du? Obehagligt att du inte ser vilka konsekvenserna kan bli!

  1. Detta var ett bottennapp utan like..bevisar bara hur ung hon är och 0 koll historien. Som ett barn som inte hsr nån erfrenhet.
   Anser och trott att hon har varit tuff och smart men där föll glorian.
   Suck!
   P

  2. Håller med. Det finns faktiskt invandrare o judar i Sverige. SD vill ha sambeskattningen, men du e skild å skiter i det. SD vill inskränka aborträtten, tänk på alla som blir hoppsan-gravida m NC. Nä vet du vad, står du verkligen för att du tar så lättvindigt på att SD blir störst?

  3. Du vet att Hitlers parti var socialdemokrater? Att jämföra SD med hitler är patetiskt. Då kanske vi kan börja jämföra Vänsterpartiet med Stalin också när vi väl håller på?

 40. Jag kommentarer sällan här men läser ofta bloggen och tycker att du är fantastisk. Men nu blev jag oerhört besviken. Vad menar du med att det inte gör något för dig om SD vinner valet? Vad hände med empatin och medmänskligheten? Bryr du dig bara om dig själv? Jag vill tro att jag har missuppfattat så snälla kan du förtydliga? Är det på riktigt likgiltigt för dig om SD vinner valet?

 41. Håller helt med dig Bella och tror verkligen på din framtidsspaning.

  Folk tror att om SD vinner kommer det bli värsta kaoset men jag tror inte det heller… det finns alltid tider av misstro till etablissemanget och det är bara låta det vara så ett tag.

  Att jämföra att SD vinner med nazityskland är idiotiskt?

  Vi rider ut vågen bara och så förhoppningsvis kommer det mer liberala tider i framtiden när man inser att det är det enda som funkar.

 42. Låt sd styra ? På riktigt ? Hur kan du ens säga så, dom vill inte ha mer personal i vården , dom vill inte sänka skatterna för pensionerna , dom vill inte att kvinnors rättigheter som är så viktigt för dig ska finnas i Sverige ! Dom vill absolut inte att folk ifrån andra länder ska få bo och arbeta i Sverige , nej Isabella vi tycker inte alls lila politisk men du av någon måste visa dina läsare att DU inte tolererar att sd leder Sverige ! Du av någon som kan påverka ! Skärpning

  1. Fast alla har väl rätt att tycka och tänka hur dom vill? Herregud! SÅÅ trött på alla som inte inser vart Sverige är på väg. DET är skrämmande!

  2. Linda, du är extremt dåligt påläst.

   1. De vill att ALLA som jobbar ofrivilligt deltid i vården skall få jobba heltid. De vill att personalen skall få mer inflytande osv.

   2. De vill föst ge dem samma skatt som JSA gav löntagarna, sen skall alla inkomster upp till 150K vara skattebefriade, vilket hjälper våra pensionärer med låga pensioner. Samt att de vill höja bostadsbidraget för pensionärerna.

   3. Vad är det för trams om kvinnors rättigheter du svamlar om? Vad tror du SD-Kvinnor står för?

   Den som borde ”skärpa sig” är Du när du far med osanning.
   Läs själv på https://sd.se

 43. Vill gråta när jag läser om Sd. Min mage knyter sig. Jag är 27 år och vill inte skaffa barn pga hur ”världen” ser ut… Vi kom till Sverige som flyktingar för många år sen pga krig i hemlandet.
  Som barn kände jag alltid av någon form av rasism, jag vill aldrig att mina kanske framtida barn ska få känna på det…
  Kram

  1. Christina: Du behöver nog inte oroa dig över dina barn, de kommer inte vistas här olagligt. Sen vad vissa delar av befolkningen har emot andra kulturer eller hudfärger, som är rasism på riktigt, behöver du inte bland sin SD i.

  2. Du har inget att oroa dig för. Sverige har alltid haft invandring och kommer alltid att ha det.
   Är du däremot här illegalt eller är kriminell, då är det en annan sak.
   SD har fullt med aktiva invandrade i partiet.

 44. Jag är nyfiken på att höra vad Isabella tycker om det kontroversiella förslaget att 9000 afghaner (majoriteten killar) får tillfälliga uppehållstillstånd mot att dom går i skolan/gymnasiet i Sverige som Centern var med och röstade igenom i riksdagen förra veckan. Förslaget är kritiserat av flera instanser och de har fått avslag på asylansökan och bedöms därmed inte ha skyddsbehov/asylskäl för att få stanna. Merparten är unga män vars ålder inte går att fastställas i många fall. Samtidigt som vi har en situation i svenska skolan med brist på både resurser och legitimerade lärare. 2 viktiga förutsättningar för att kunna undervisa och ge en bra utbildning till dessa pojkar/killar/män som nu får stanna i Sverige.

  Skulle vara intressant att få höra din synvinkel angående detta när du säger att du kommer rösta på Centern i kommande val.

  1. Vem säger att svenskfödda barn har mer rätt till utbildning än barn uppväxta i krigsdrabbade länder? Sverige följer FN:s barnkonvention som tydligt säger att alla var har samma rätt och lika värde. Jag arbetar som lärare och det är klart att det är resursbrist och det kan vara tufft osv. Men min största drivkraft är att ge alla barn en likvärdig utbildning som de enligt barnkonventionen har rätt till. Så fantastiskt att om dessa barn får stanna här och få den utbildning och trygghet som skolan här kan ge.

   1. Blir så glad Karin av det du skriver. Vilken genuint bra inställning du har. Önskar mina (alla!!) barn fick ”uppleva” dig som lärare. TACK för att sådana som du finns!

   2. Frågan är väl var man ska dra gränsen. Att alla världens barn ska få en ordentlig utbildning bör vara en självklarhet, inte minst i en stark välfärdsstat, något annat vore en katastrof. Men vem har rätt till svensk skola – de som råkar finnas på svensk mark? Jag önskar att vi kunde göra något för alla de systrar som i dagsläget tvingas stanna hemma med kraftigt begränsad frihet och ännu mindre chans till skola, medan deras bröder lyckas ta sig till Sverige. För att ha en feministisk utrikespolitik, har vi ett mycket konstigt förhållande till den här frågan. Afganistan är troligtvis ett av de länder i världen där kvinnors rättigheter är som mest begränsade. Istället för att bygga ett nytt system som tar tag i de orättvisor på riktigt, understödjer vi ett system där enbart de starkaste (dvs sällan flickorna) kan ta risken att ta sig till Sverige för att utbilda sig och jobba. Genom att rösta igenom underliga lagar som denna utan att samtidigt förbättra systemet på en övergripande nivå är enormt märkligt. Visst måste man lösa situationer som uppstår, men för att de inte ska fortsätta överrraksa oss måste vi göra fundamentala ändringar i strukturen. Så återigen, vem är det som har rätt till svensk skola och hur ska det hela finansieras?

 45. Jag blir alldeles kall inuti när jag tänker på valet i höst. Om SD skulle bli största parti. Förfärligt. Inte nog med att de uppenbart är emot invandrare, även om de försöker tona ner det, de har dessutom en rutten kvinnosyn. Vill inskränka aborträttigheterna genom att minska från abort i 18:e veckan till abort i 12:e veckan. Vill tillbaka till ”kärnfamiljen”. De tar det stegvis, normaliserar rasism och förtryck så att man tillslut knappt märkt att det skett. Bara deras motion om att det ska bli straffbart att gömma papperslösa och att det ska vara plikt att anmäla de som gör det. känns igen? Östtyskland? Nazityskland? Partier som för sådan här politik vill inte alla människor lika väl, alla är inte jämlika i deras ögon. Så snälla, läs på om SD. Fundera en extra gång, är det värt att chansa?

  1. Men snälla ni, har ni inte tillgång till information som alla som har en dator har?
   Ni är så dåligt pålästa och tror att vi skulle hamna i en världskatastrof om SD vinner valet.
   Jag kan förstå om dessa ”skräckhistorier” vore sanna, men det är de inte.

   SD vill göra som övriga Europa när det gäller aborter. Som vanligt fram till V,12, 94% av alla aborter görs inom denna tidsgräns.
   Vid senare aborter behöver man en utvärdering.

   Sd är inte ”emot invandrade” – då skulle inte partiet ha så många representanter från världens alla delar, det faller på sin orimlighet. Titta vilka som sitter i kommunerna & riksdag.

   Vilken ”rasism” menar du? Detta har blivit ett ord som förbrukas sönder och har snart förlorat sin innebörd fr dem som VERKLIGEN utsätts för rasism.

   ”Papperslösa” är Illegala, alltså utan tillstånd att befinna sig i landet. Varav många är grovt kriminella, men du kanske trivs att ha dem i din nätet? Det gör inte jag och de flesta med mig.

   Vi är i 2018 Nu och vad som skedde på 30-talet är inger SD var delaktig i.

   Läs på själv, då allt du skriver är osant.

 46. Hur kan du skriva att det inte gör dig något att SD möjligtvis blir det största partiet? Otroligt okunnigt att skriva så du kanske ska påminna dig om världen och hur den börjar gå åt ett konservativ håll inte är så positivt för många miljoner människor i Sverige och ännu mer i världen. Dessutom vill du att dina barn ska växa upp i ett land där ett parti som SD ska ses som något normaliserat? Det vill inte jag iaf atomindustri barn ska tro.

 47. Jaså. Får man stanna i Sverige om man inte har möjlighet till försörjning? Utveckla gärna!

  Krångligt med importerad arbetskraft? Nja till viss del. Att få arbetstillstånd till Sverige är en process men inte omöjligt svår skulle jag våga påstå. Till viss del frustrerande men det är ju för de anställdas trygghet och för att de inte ska bli hitlurade som arbetskraft och möta vidriga arbetsförhållanden.

 48. Din okunnighet om politik är monumental… Istället för att lägga pengar på en stylist borde du lägga pengar på att utbilda dig inom statsvetenskap och historia.

  1. och du borde lägga din servitrislön på att att studera hur en demokrati fungerar samt icke vinklad historia;)

 49. Politik handlar om att prioritera. Skatterna, som är ett civiliserat och humant samhälles pris MÅSTE självklart generera service till de medborgare som betalt. Idag belönas tyvärr bidragstagande väldigt högt och incitamentet till att jobba, kämpa och göra ditt bästa är väldigt litet. Integrationen fungerar inte. Må det parti som har den BÄSTA PLANEN FÖR LANDET vinna.

  1. Snälla utveckla hur bidragstagare belönas? Vet du ens vad som krävs för att få t ex socialbidrag?

  2. angel – Du säger att bidragstagande belönas väldigt högt. förstår inte hur du tänker där. Bidrag är en del av vårt skyddsnät, hur vore det om nätet inte fanns där när man får det svårt.

 50. Är också övertygad om att SD blir största parti. Jag har alltid röstat liberalt tidigare men kommer att rösta på SD. Jag är totalt motsatt vad alla fördomar om en person som röstar på SD är- jag är välutbildad, gift med en invandrare, bor i centrala Stockholm och tjänar bra. För mig blev det det enda valet pga att vi har haft en enormt dålig integration och lagt enorma kostnader på immigrationen som till störst del inte är flyktingar utan ekonomiska flyktingar (ex de 9000 afghaner – eg Iranier). Detta har gjort att välfärden urholkas samt att samhällskontraktet urholkas. Vi ser en ökad kriminalitet och fler sexualbrott. Detta måste bromsas- rejält. Jag vill se ett Sverige med högre straffskala och som bättre värnar jämställdhet.

  1. Du får såklart rösta på vad du vill men det är en ren lögn att ökad kriminalitet speciellt sexbrott sker pga invandrare. Den största andelen som begår sexualbrott i Sverige är svenska vita män! Snälla sluta påstå fakta utan någon som helst bakgrund!

   1. Vad har du för statistik på att det är svenska vita män som begår de flesta brotten? Sanningen är att det inte finns någon statistik baserad på förövarens ursprung i sexualbrott, men att man diskuterat om det bör göras eller ej…

  2. Skönt att se att man vågar vara ärlig.. håller med om varenda ord du skriver.. är inte det minsta rasist jag heller, men det har gått för långt.

   1. Att ”inte vara den minsta rasisit men tycker att det har gått för långt”, innebär väl då att du tycker det är skillnad på svenskar och på utrikesfödda eftersom att du vet vilka konsekvenser ett parti som SD kommer ge för de utrikesfödda. För vissa innebär det ju döden. Jag själv jobbar som lärare och möter barn varje dag som har misst hela familjer och vet att de kommer sluta lika dant för dem om de utvisas. Det krossar ju hjärtat på en och därför är jag rent nyfiken, menar inte att va spydig, men hur tänker du när du säger att du inte är rasist men ändå är beredd att rösta på ett parti som vill behandla oss SÅ olika beroende på ursprung? Vad innebär det annars att vara rasist?

  3. Värnar jämställdhet? Läs partiprogramet igen. Sd’s vision är nästa lika illa för kvinnorna som för de ”osvenska” (eller vilken termiologi de nu använder).

   RÖSTA INTE PÅ SD M DU VILL HA KVAR DINA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER SOM KVINNA.

  4. Nej. Sanningen är inte att sexualbrotten har ökat, däremot har fler kvinnor vågat anmäla. Och om du röstar SD för att höja säkerheten är det bara att gå in och kila i vilket SD-sympatiskt kommentarsfält som helst – det är inte många vänliga och trevliga ord som skrivs där och framförallt inte riktat till oss kvinnor, HBTQ eller invandrare. SD har många bra poänger men jag tycker också man ska tänka över vad det är för typ av politiker man vill ha i riksdagen. Jag vill inte ha män som kallar kvinnor för horor och springer runt med järnrör iallafall.

   Vill man rösta för en stramad flyktingpolitik men inte rösta på ett extremistiskt parti kan man väl rösta M då.

 51. Det jag tycker du glömmer i din spaning är den där oväntade faktorn som nästan alltid inträffar: tex att MP växte gigantiskt i EP-valet, att FI gjorde en kanonvalrörelse och nästan kom in i riksdagen osv. Jag tror definitivt inte att SD hamnar i regeringsställning utan att KD åker ut och att det blir en minoritetsledaren S-regering pga svårt parlamentariskt läge. Alternativt en bred blocköverskridande regeringen där S har ledartröjan. Det vore också bra för Sverige med tanke på allt positivt som S och MP åstadkommit i regeringsställning under denna mandatperiod trots det svåra parlamentariska läget.

 52. Tror dessvärre att du har rätt. SD kommer att gå till M efter valresultatet och tillsammans kommer de fram till att om Jimmie Åkesson får bli statsminister så får M alla övriga ministerposter. 😒 Själv känner jag att det vore dags för en flytt om det blir då. MP och KD tror jag åker ur.

 53. Alltså det stämmer ju inte att en hur som helst får stanna i Sverige utan försörjning som du får det att låta som.
  Det är svårt att komma till Sverige för alla. Det är inte enkelt och vet en inget om hur visum ansökningar ser ut bör en inte uttala sig. För svenskar som är expats och vill flytta hem med partner är det omöjligt idag. Oavsett om partnern har jobb eller inte.

  1. Min kompis flyttade hit med sin fru för ett år sedan.. hon turkisk medborgare o han svensk. Gick rätt smidigt…är glad för deras skull!

  2. Ellerhur! Det stämmer verkligen inte. Jag arbetar som jurist och har många migrationsrättsliga ärenden. Dessa felaktiga populistiska uttalandena leder endast till att partier som SD plockar fler röster.

 54. Sd’s jämställdhets/kvinno-politik är fruktansvärd. Såg att någon tänkte rösta på dem för jämställdhetens skull, det är helt galet. Sambeskattning, förbjuda abort, arbetsmarknaden m.m. m.m. SD vill bakbinda kvinnor och göra dem till hemmafruar utan rättigheter. Fruktansvärt.

 55. Blir så himla ledsen över att läsa att du inte bryr dig om SD blir störst. Lätt för dig att säga så, som passar perfekt in i SD’s mall för en svensk. Vi andra då, med mörkt hår, mörka ögon, mörkare hudton och namn som klingar utomeuropeiskt? Jag är livrädd för var detta kommer göra med samhällsklimatet. Rasism har och kommer ännu mer att normaliseras. Det är inte bara att ”vänta ut det” när ett parti med rötter i nazismen, med kvinnofientlig och HBTQ-fientlig politik, som talar osanning (ja, de säger sig vara pensionärernas parti men har röstat emot måååånga förslag i riksdagen som skulle gynnat dem) och bara är en brun blaska. Det kan bli riktigt farligt för Sveriges kvinnor, icke-etniskt svenska samt hbtq-personer.

  1. Hahaha.. en INSÄNDARE i en SOCIALDEMOKRATISK tidning skriven av en SOCIALDEMOKRAT, vad förväntar du dig det ska stå? Har du ens faktakollat det du sprider?

   Nej tack, ni som funderar på att rösta på SD läs deras partiprogram och gör era val på fakta och efter ert egna omdöme och åsikter. Se debatter och lyssna på alla och hitta vem som talar till er och vad ni finner viktigt. Varför skulle man fråga en Socialdemokrat om man ska rösta på SD?

   För övrigt, jag tänker inte ens rösta på SD, men detta var ju bara för tramsigt.

   Ps. Marie-Louise, kolla upp vad skillnaden på en artikel och insändare är.

 56. Uppenbart att M planerar att samarbeta med SD efter valet, märktes tydligt under debatten idag. Antar att han nämnde det till dig när ni träffades då.

 57. De är alla ”puppets” för de multinationella samt bankvärlden ändå, same same, vi lever i en finansiell diktatur globalt. Hopplöst att rösta på någon av partierna då de alla är styrda av en elit som kontrollerar allt inklusive media. Vi behöver en total renovering av systemet och människor behöver öppna upp ögonen för vilket slaveri de lever i. Systemet är katastrofal, likaså politiken.

 58. Hej Isabella! jag kan inte undgå att kommentera just det du skrev om att ”det gör inte så mycket för mig att sd blir störst”. Du har länge varit en inspiration för mig som svenskfödd med invandrar föräldrar. Bristen på mångfald i dina företag genomsyrar verkligen din blogg och det syntes rätt tydligt att du inte lagt så mycket vikt vid det utan du har mer tänkt på att du vill ha ett ”jämlikt” företag, eller med majoritet kvinnor då det är så det ser ut idag.

  Trots detta tycker jag ändå att du är en otroligt stark kvinna som kommit jätte långt på dina 27 år. Men när du skriver något sådant, att det inte gör dig mycket om de blir största partiet, är inte det lite naivt och privilegierat skrivet? Det är klart att det inte gör dig något, du är en vit, helsvensk höginkomsttagande kvinna utan några bekymmer. Men tänker du aldrig på resten av Sverige? Har du någon gång reflekterat över hur så många människors liv hade förändrats om ett främlingsfientligt parti med rötter från nazismen skulle få plats i riksdagen? SD är så långt ifrån vad Sverige är och representerar. Det sårar mig djupt att någon så klok som dig skulle kunna göra ett sådant dumt uttalande.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..