Fler entreprenörer!

Ikväll ska jag iväg på middag med en av våra partiledare samt några andra entreprenörer. Vi ska prata om hur Sverige får fler entreprenörer. Jag har många tankar om det men jag tänkte faktiskt slänga iväg frågan till er. Era svar väger faktiskt tyngre, hur tror ni att vi får fler människor att våga starta företag? Vad tror ni är de största hindren? Vad skulle våra politiker kunna hjälpa till med? Lossa på las? Billigare att anställa? Ännu lägre startkapital? Enklare att få finansiering vid en start up? Enklare att kunna ta in arbetskraft från andra länder? Mer RUT-avdrag (så att det räcker till både städ och barnpassning) för att få tid över till bolaget? Fler timmar på förskolan när du får barn nummer två? Alla tankar och idéer är välkomna!

Fotograf: Patrik Östergren

När Prins Daniel, jag och Martin Lorentzon besökte Mittuniversitet för att prata om hur vi får fler entreprenörer. 

Som sagt, kom gärna med tankar :- )

 1. Hej Isabella, jag är en kille på 17 år och jag skulle säga att det måste bli billigare att anställa medarbetare.

 2. Jag tror att det som bör fokuseras är att inte bygga företag som enkom bygger på konsumtion. Konsumtion är inte försvarsbart eller hållbart i ett framtidsperspektiv.

 3. Ja men visst.Skaffa barn och låt barnen växa upp i förskolan. Smidigt att vara förälder idag. Nä fy. Du pratade om prioriteringar i någon tidigare inlägg. Vissa saker får man aldrig igen, som barnens småbarns år. Karriär kan du göra fram till graven. Man kan säkert göra båda, men jag kan inte förstå hur man prioriterar det före tid med sina barn.Bestämmer man sig för att skaffa barn bör man vara beredd att faktiskt egna tid åt dom, inte låta någon yttre ta hand om dom och vara med dom majoriteten av deras vardag.

  1. Jobbigt om alla mammor och pappor plötsligt slutar jobba och är hemma med barnen istället… Då går nog landet runt!

 4. Hej Isaballa,

  din blogg är en stor inspiration även för mig 50+ som jobbat med entreprenörskap i tidig fas under många år. Det jag tycker behövs är att de som startar och är kanske 1-2 personer behöver bolla med någon hur de ska starta upp, hur ekonomin ska skötas, att jobba med kunder och hur får man kunder, kontaktnät för de unga som ofta inte har fått det ännu.
  Har själv en son som ska vågat säga upp sitt fast jobb och ska testa eget efter sommaren och då märker jag att snabba, konkreta råd och tips är ovärderligt i uppstartsfasen, många vågar annars inte ta steget om de inte har vänner eller bekanta som är entreprenörer. Kanske en entreprenörsblogg/pod/chatt eller dylikt?
  Jag brukar tipsa om att läsa din blogg men då du redan kommit extremt långt i din entreprenörsresa känns det för en som precis ska starta som något ouppnåligt. De skulle behöva få bolla om hur det är första året när de tagit steget som kan avgöra deras framtid.
  All lycka med det du gör!

 5. Göra det enklare att göra rätt. Man ska följa skatteregler, arbetsrättsregler osv osv. Jag som har flera företag är ständigt rädd att göra fel. Subventionera ex juridiskt rådgivning eller redovisningstjänster. Som liten företagare har man inte råd. Minska vinstskatten, det är så svårt att göra vinst ändå. Samt gör det enklare att anställa. 🙂 Jag ger snart upp detta med företagande, man jobbat dygnet runt och kan knappt få lönsamhet. Det är kul men så slitigt….

 6. Bättre skattemarginaler för nystartade företag, skapa bättre sammanhållning bland entreprenörer (stora som små), bättre och fler organisationer som hjälper nystartade företag att komma igång.
  Bra initativ, detta uppslattas verkligen’
  Ha en fortsatt bra dag

 7. Jag skulle sägs mer trygghet. Jag tror många inte vågar ta steget till entreprenörskap pga svårigheter att ta bostadslån, vara föräldraledig, om man blir sjuk osv. Många känner att den tryggheten som anställd betyder mycket och jag tror man måste förenkla för företagare för att fler ska våga bli det. Och speciellt för att fler kvinnor ska våga.

 8. Som egen-företagare skulle jag säga att två saker som är viktiga för mina möjligheter för satsning och tillväxt är: 1) billigare att anställa (lägre arb.avg för unga igen, och så hade jag gärna sett att det vore billigare att anställda nyanlända till enklare jobb som en del i integrationen), 2) starta-eget-bidrag på låg men dräglig nivå i 6 månader även om man inte varit arbetslös innan (själv har jag fått ha extrajobb istället vilket dragit ner tempot på mitt företag, tror det hade gått bättre snabbare om jag hade kunnat ägna 100% från start). Spännande och viktigt att du har möjlighet att träffa politiker och påverka! Ha en fin dag 🙂

 9. Medborgarlön så att man får utrymme att förverkliga sina talanger och att satsa på något som betyder något. När tjäna pengar för brödfödan är prio 1 blir företagandet panikartat och målen ytliga. Människor behöver en grundtrygghet för att de viktiga idéerna ska förverkligas och vi alla ska kunna dra nytta av dem.

  Samt gör det enklare för unga och invandrare att få låglönejobb och praktikplatser. Skapa arbeten som kan kombinera integration, utbildning, samhällsnytta och arbetslivserfarenhet. Finns många invandrare som går SFI men inte har så mycket att göra och som dessutom är ganska ensamma i Sverige. Man kan jobba, studera och integreras samtidigt om vi blir bättre på att skapa sådana möjligheter!

 10. Toppen Isabella! Har precis startat eget och ska fakturera en kund och vet inte ens hur jag gör med momsen – ska den betalas in till Skatteverket eller? Behöver mer information, vill kunna ringa någon som kan svara! Så trött på trygghetsknarkande Sverige, folk förslöas och vaktar sin trygghet med näbbar och klor – usch – entreprenörerna är lösningen! Gillar inte bidrag – men någon slags startaupp bidrag kanske.

  1. Låter lite som att du själv är lite förslöad och trygghetsnarkoman när du vill att någon annan ska ta reda på fakta åt dig som du bör kunna klara själv att ta reda på om du startat företag. Självklart ska man kunna få hjälp med frågor. Om du känner dig osäker tycker jag att du bör ha en revisor som kan vägleda dig. Du kan börja med att registrera dig på momsregistrering på Skatteverket.

   1. Är en DOER av rang, tänker ofta efteråt, gör först. Men nu har jag pratat med både Skatteverket och Swedbank och öppnat upp ett företagskonto som gick på ett kick SAMT skrivit min första faktura åt kund. Wohooo!

   2. Kollade upp det nu, ringde Skatteverket och Swedbank samt öppnade upp ett företagskonto som gick på ett kick, hi hi! Älskar siffror och företagsekonomi känns det som, har skrivit min första faktura och skickat iväg till kund. Nu är det bara att köra, känns galet rätt och som en frihet att kunna fakturera!

  2. Ring till Skatteupplysningen (Skatteverket), min erfarenhet är att de är både duktiga och hjälpsamma.

   Sen tycker jag det är en lite konstig inställning att folk som inte driver företag förslöas? Har jobbat statligt i snart tio år och känner inte igen det alls. Vad grundar du det på?

 11. Jag tror på en kombination av med utbildning (UF-företagande borde vara obligatoriskt) och bätte socialt skyddsnät. Många frågar mig hur jag vågar vara egenföretagare i ett fåmansföretag, för vad händer med företaget när jag blir sjuk? Och hur klarar man två veckor utan sjuklön?

  För mig är svaren självklara: jag måste ha en plan b för uppdrag och en buffert sparad, men det kann var tufft de första åren och en sjukförsäkring som ger sjukpenning tidigare skulle ta bort ett hinder.

 12. Nja, jag tror på att inte symptombehandla. Allt det du beskriver ovan är bara skapta för att uppnå känslan av trygghet, det du skriver är; ”hur får vi fler att VÅGA starta företag”. Så det handlar om mod, att tro på sig själv, ha tillit, våga slänga sig ut, och inte förhandla bort sina idéer så fort vi får dom för att intellektet och egot direkt säger att vi inte kan tillräckligt mycket, inte är tillräckligt bra, inte har pengar osv. Det sitter aldrig i det yttre, det sitter i det inre.

  Så vi behöver lära människor att komma till kärnan av vad det handlar om, och det är att lära sig lita på rätt röst, och att förstå att det krävs kreativitet att skapa pengar och drömmar, inte pengar. Vi behöver peppa människor till att sluta vara offer och skylla på ”rika” och att lära folk att de kan skapa precis vad de vill. Det handlar om mindset och att faktiskt take action.

  Så en mindset-skola á la Bella och andra entreprenörer skulle jag vilja säga. Släng in en masssa ”mjuka” ämnen i skolan och sluta uppfostra folk till att enda sättet att leva livet på är den formade strukturen som heter plugga plugga jobba pension dö. Vi behöver utgå från vad vi VILL och vad som KÄNNS bra, och sen ta stegen därifrån. HUR vi löser det kan vi kika på när vi vet vart vi ska, och då måste vi våga tillåta oss att drömma och önska, precis som du gör.

  Varsågod för novell! 😀

  1. Den där tryggheten som Sverige är världsberömda för, börjar tyvärr förstöra svenska samhället och skapar människor som är slöa, offer, tycker synd om sig själva och lägger beslag på tjänster som de borde sluta på för 10 år sen. Usch! Bidragssystemet skapar trötta, slöa människor – gillar inte bidrag tyvärr! Så jag börjar nog gilla det amerikanska systemet mer där – the self made woman. Vi behöver nog tyvärr ett partiskifte, funkar inte med S mer.

 13. Hej,

  Jag tror att fler vågar starta egna företag om det är lättare att få investering vid start up men framförallt att det är vid just uppstarten entreprenören kan få hjälpen. Idag är det betydligt lättare att få investering när produkten/företaget precis har börjat rulla på (när det blir tydligt att allt slit och mod kommer att löna sig ekonomiskt).

  Heja dig!
  //Jennifer

 14. Jag startade ett konsultbolag i höstas och har tidigare haft en statlig anställning under många år.
  Det som ofta hindrar människor som har idéer och önskan att starta eget ät nog ofta de som inte har tradition inom familjen att driva eget. osäkerhet på egna förmågan att driva eget, osäkerhet på en jämn o trygg inkomst. ( själv har jag minskad efterfrågan av mina tjänster juli till september) kan inte börja stämpla a-kassa från dag 1 för att sluta stämpla så snart kunderna är tillbaka.
  Det är också en osäkerhet över lag det första året hur det kommer att gå i branschen.
  M.a.o brist på trygghet gör att många drar sig att start eget enl. mig.Skatter har jag inget emot då vi alla, egna som anställda måste bidra efter var o ens förmåga.
  Men trots det är det det roligaste jag gjort på arbetsmarknaden.
  marie

 15. Ursäkta men vad är vitsen med att skaffa ett andra barn bara för att få ha det första i förskolan fler timmar? Skaffa barn bör väl grunda sig i att man vill spendera tid med dem, inte dumpa dem så mycket tid som möjligt hos någon annan? Nä, jag tror inte på komprimerad, superrolig mamma-/pappatid 1 timme om dagen.

  1. Håller med, tävla tjat på sociala medier om hur man ska lösa det att slippa sina barn. Ja, barnen har det säkert bra med barnvakt 1, 2 och 3 med det är inte samma sak. Skaffa inte barn om du inte kan ”offra” lite under några få småbarnsår! Barn är inte husdjur…

  2. Men har någon påstått att man ska skaffa ett andra barn för att få ha barnen fler timmar på förskola?

  1. Barn har rätt att spendera tid med sina föräldrar. Inte på förskolan. Har folk ingen koll alls på hur det ser ut på förskolan? Jag fattar inte hur folk ens kan tro att barnen har det bättre där än med sina egna föräldrar.

 16. FLER timmar på förskolan?! Jag hoppas verkligen inte det är ett seriöst förslag. Det är fruktansvärt pressat på förskolorna och barn far illa i för stora barngrupper. Jag tycker man ska slopa rätten att få ha sitt äldsta barn på förskolan när man är föräldraledig. Så att de barn som verkligen behöver vara där och kanske inte har det så bra hemma, får vara i en lugn och trygg miljö där pedagogerna har tid med varje enskilt barn.

  1. Exakt. Isabella (m.fl), läs på om pressat läge upproret för förskolor så kanske du kan förstå mer om hur situationen är i förskolan och för oss som jobbar där. Vi är största delen av dagen två personal på 21 barn. De som inte måste vara där ska inte vara där, som det ser ut nu. Då måste politikerna i första hand förändra situationen för oss som jobbar där samt för alla de barn som vistas där. Barn far illa av dessa stora barngrupper med för lite vuxna.

   1. Men vad är det som säger att förslaget ”fler timmar på förskolan” inte ska betyda att det kommer mer resurser till förskolorna? :S

  2. Du får det att låta som att förskolan bara är till för förvaring utav barnen. Förskolan har också ett syfte ex att förbereda barne för skolgång. Skulle vissa barn berövas denna förberedelse för att de har råkat få ett syskon?
   Skall då för att de har fått ett syskon, som kan vara nog en så omvälvande händelse, dessa barn berövas på sina rutiner de har på förskolan och umgänget de har med kompisar och pedagoger. Förskolan har också en läroplan att följa.
   Jag kan se problematiken med förstora förskolegrupper, men detta är inte lösningen på det.
   Din idé känns inte så genomtänkt…

  3. Ja, nu är det oftast 15 tim/vecka på tider och dagar som förskolan bestämmer som gäller.

   Om man är helt föräldraledig och inte startar eget företag under tiden man skaffar barn så visst, då är man ju helt föräldraledig och kan vara ledig med barnen. Men nu är det inte det som diskuteras. Har du något förslag på vad som hade gjort det lättare för dig att starta upp eget samtidigt som barn nr 2 föddes?

   Har man familj startar man ju oftast eget för att kunna styra sin arbetsbörda och tider. På så sätt få mer tid med familjen. Tex som Bella gör. Jobbar korta dagar och jobbar istället färdigt efter barnen somnat så hon kan vara med dem på dagtid.

  4. Jag tror att barn mår bra av rutiner och av någorlunda kontinuitet. Tänk att man har ett barn som man skolar in på förskolan för att man som förälder ska arbeta. Barnet vänjer sig vid miljön, människorna och rutinerna. Sen kanske det kommer ett småsyskon. En ganska stor förändring på hemmaplan alltså. Ska man då rycka upp barnet från rutinerna på förskolan också, för att sen när det yngre syskonet vuxit till sig skola in storasyskonet igen?

   Nej, jag tror att om ett barn redan är inskolat så mår det nog bra av några timmar i veckan på förskolan. Typ de 15 timmarna som de flesta kommuner erbjuder. Jag tror det blir hattigare att skola in samma barn på samma förskola vid flera tillfällen. Ska man ändå byta förskola är situationen givetvis en annan.

  5. Jag tror att barn mår bra av rutiner och av någorlunda kontinuitet. Tänk att man har ett barn som man skolar in på förskolan för att man som förälder ska arbeta. Barnet vänjer sig vid miljön, människorna och rutinerna. Sen kanske det kommer ett småsyskon. En ganska stor förändring på hemmaplan alltså. Ska man då rycka upp barnet från rutinerna på förskolan också, för att sen när det yngre syskonet vuxit till sig skola in storasyskonet igen?

   Nej, jag tror att om ett barn redan är inskolat så mår det nog bra av några timmar i veckan på förskolan. Typ de 15 timmarna som de flesta kommuner erbjuder. Jag tror det blir hattigare att skola in samma barn på samma förskola vid flera tillfällen. Ska man ändå byta förskola är situationen givetvis en annan.

 17. Maken är i detta nu på ett möte med vår kommun för att se vad de kan hjälpa till med om han vill starta eget… spännande…

  Själv tänker jag att de två bitarna vi behöver hjälp mef är 1. Att överleva ekonomiskt första tiden (halvåret?) Och 2) stöd att veta hur man gör för att starta upp på ett klokt sätt. En hemsida med all information på där man kanske tom kan få veta vad som finns att få hjälp med beroende på vilken kommun man bor i. Kan tänka mig att det soelar roll. En sådan hemsida bör finnas på flera språk…

  Ha så kul på mötet 😁

 18. Så viktig fråga! När jag startade eget var min efterfrågan definitivt enklare redovisning och deklaration av mindre bolag (dvs omsättning under en viss nivå) och lägre startkapital vid bildandet av AB.

 19. Jag har två företag. Båda är än så länge enskilda firmor och jag tycker det är så tråkigt att man inte kan utnyttja samma förmånsmöjligheter då som om jag haft aktiebolag. Varför ska jag tex inte kunna göra avdrag för friskvård som andra kan, eller kunna dra av vissa kurser och konferenser? Jättemärkligt tycker jag!Visst, jag är inte anställd i firman, men det är ju jag som är firman liksom. Alla har ju inte möjlighet att starta aktiebolag från början…

   1. Fast 50,000 kronor är mycket pengar och alla har inte det.
    Men nu var ju inte det direkt frågan utan varför det inte kan vara mer fördelaktigt att ha också enskild firma, som många nya entreprenörer startar med.

 20. Hej Gloria!
  Vad har du startat för företag, skulle du inte kunna berätta mera om de? Eller pma mig?:)
  Isabella ett väldigt bra och spännande inlägg:)
  Kram

  1. Hej Moa, om det är mig du menar så är det en PR – och kommunikationsbyrå. Känner att jag hungrar efter att få veta mer om hur företagare gjort i början och allt och i synnerhet KVINNOR SOM DRIVER EGET – vill ta mig fasen veta ALLT!!! Dagarna ni gick hungriga, motgångarna, hur ni gjorde med barnen, vad ni fick skära ned på eller helt enkelt prioritera bort. ALLT!!! Första kunden, andra, tredje. Hur siffrorna såg ut första året, andra, tredje. På väg mot miljonomsättning och ännu mer.

 21. ”Fler timmar på förskolan när du får barn nummer två? ”

  Hur ska detta få igång företagandet? Förstår inte riktigt vad fler timmar för barn nummer ett på förskolan ska generera? Att mamman/pappan ska vara hemma med barn nummer två och samtidigt arbeta? Är det så du tänker?

  1. Hon tänker att barnen ska vara mer på förskola medan en lägger fler timmar på bolag. Idiotiskt. Skaffa inte barn om karriären ska vara det som ständigt går först. Barnskötarna jobbar ihjäl sig. Snälla lägg mer tid på era barn, mindre tid på karriär och skaffa fan inte barn om dom inte ska gå före jobbet.

   1. C
    ”medan en lägger fler timmar på bolag”

    Menar du att en anställning då är det ok att arbeta men inte för den som driver eget?

 22. Man kan inte räkna med mycket stöd. Skatteverket skickar direkt dina skyldigheter, betala preliminärskatt och moms direkt osv. Det är dyrt att anställa, det är nog det allra största problemet för oss som är småföretagare.

 23. Fler 3-d print ställen öppna för allmänheten!
  Vill man göra en produkt vill man helst kunna skapa en prototyp innan man presenterar den för investerare och leverantörer, men dessa ställen är inte lätta att hitta. Det är ett viktigt steg mot tiden, att kunna framställa något själv ganska snabbt för att sedan kunna komma igång med bolaget. En process som helt enkelt skulla kunna göra företagandet mer öppet och tillgängligt, man skulle kunna printa ut mot treen avgift för utskriftsprocessen och även öppna materialbibliotek och rådgivning i samma lokal.

 24. Så bra att det här tas upp! Är själv inte entreprenör, men ser att det finns behov att fler ska kunna bli det. Då är det ju extra viktigt med allt du skriver om i inlägget! Lycka till! Besök gärna min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa för att stigmat och tabut ska minska. Kram

 25. ”Fler timmar på förskolan” så stackars förskollärare:barnskötare ska ta hand om barnen mer timmar än vad barnen egentligen behöver?! För att deras mamma ska på ”mingelmiddag” och dricka.. nej usch!! Hur tänker du ens??

   1. Men Bella, 15 timmar för barn nr 1 samtidigt som du går hemma? Du väljer att få fler barn, då sätter man inte dom fler timmar på förskolan.

   2. Om man är föräldraledig ja, men inte om man jobbar såklart. Då har ju barnen rätt att vara där på din arbetstid.

   3. Det räcker! Varför skaffar man barn för att dom ska vara på förskolan? Finns ingen lag på att man måste skaffa barn. Orkar man inte ha sina barn hemma när man får syskon skaffar man ej syskon. Punkt.

   4. Om föräldern är arbetslös ja. Finns väl ingen anledning att barnet ska vara på förskola om föräldrarna/föräldern ändå bara lunkar runt hemma. Jag personligen tycker att det borde vara 0 timmar om det finns en förälder hemma som inte jobbar.

   5. 15 timmar är det vanligaste och inget konstigt om man är föräldraledig. Om man däremot är entreprenör och arbetar med små barn hemma så har man ju rätt till förskola.

   6. Till Hanni. Är du arbetslös och ska stå inskriven på af måste du vara tillgänglig mellan 8-17 mån-fred för möten, jobbintervjuer mm säger du för många ggr att du inte kan komma pga ditt barn så blir riskerar du blir utskriven från af då du inte visar att du är intresserad av söka jobb. Och är det så att du dessutom lever på socialbidrag och blir utskriven från af så riskerar du även bli av med socialbidraget. Och sociala skiter i om du har barn hemma du måste ta hand om, du ska stå till arbetsmarknadens förfogande, punkt. Dessutom vill man ju knappast ta med sitt barn på tex en anställningsintervjun. Och knappast heller ha ett skrikit barn vid sin sida när man tex ringer runt till företag. Det är därför arbetslösa har rätt ha sina barn på dagis för att de ska få tid till söka jobb/gå på möten mm gällande jobbsökande.

   7. Men hallå?! ”Sätta barn på förskolan”, det låter som att förskolan är den värsta platsen i världen. Förskolan har utvecklat vår dotter något enormt! Hon älskar att vara där och redan tidigt sa jag att hon är en riktig förskoleunge för hon är så framåt och är nyfiken på ALLT. Hemma hade jag förmodligen hämmat hennes utvecklingslust, jag har inte de resurserna hemma som finns på förskolan. Hon har dessutom lärt sig supermycket av andra barn på förskolan. Möjligheten att få ha sitt barn på förskola är ju helt fantastisk för deras utveckling!

   8. Hanni det märks att du har noll erfarenhet av ett barn med kolik eller helt enkelt en krävande bebis. Det är inte direkt att ”lunka runt hemma” när man dessutom har en tvååring. Bara koliken gjorde att jag höll på att gå in i väggen. Så nej tack för din trångsynhet.

   9. Men vänta lite alla.. ett spädbarn kan vara otroligt krävande och tar tid, och det behövs ta hänsyn, något som ett annat litet barn inte kan. Hur kan man tycka att en mamma ska vara hemma med spädbarn + 2-3-åring? Mamman kanske inte sover på nätterna – ska hon då inte kunna sova tillsammans med spädbarnet på dagen så att hon får ta igen lite sömn, så hon kan vara en bra mamma åt sitt andra barn? Eller tänk om spädbarnet absolut inte kan sova andra ställen än PÅ mamma i starten – ska mamman då försumma sitt andra barn hemma, istället för att det får vara på förskolan där det finns engagerade pedagoger? Man är mammaledig för att det är ett jobb att ta hand om ett spädbarn. Nu måste kvinnor sluta skjuta sig själva i foten…

   10. Ät du egen och har småbarn men måste jobba så här du alltid rätt till din jobbtid oavsett om du har en bebis.
    Då förstår jag att en måste jobba men människor som gnäller för att de måste ha hand om 2 barn när de är föräldralediga på ett förstår jag mig inte på, orkar man inte ha barnet hemma förutom de timmar som erbjuds till barn med föräldralediga så kanske en inte ska ha fler än ett.

  1. Anna, Isabella lade ut ett förslag, inte en åsikt. (Även om alla har rätt till en åsikt) Jag tycker inte heller om det förslaget men det är ingen idé att klanka ner på person för det.

   1. Frida, en 4-6 åring har ganska mycket roligare på förskolan med en uppstyrd verksamhet med sina kompisar några timmar varje dag än att vara hemma med en förälder och bebis som kanske inte fått sova på natten. Det handlar inte bara om att föräldern ska få glassa, utan att barnet också ska få sina behov tillgodosedda.
    Jag älskar mina barn över allt annat, men jag ser också om mina behov. Tex sova, dra in pengar till familjen, träna osv. Min son tycker i allafall det är roligare att leka på förskolans gård istället för att vara på Ica maxi.

  2. Är ju inte det det handlar om.
   Jag jobbar i vårt eget bolag sedan flera år, och är tvåbarnsmamma. Min snart 4-åring får gå tis, ons, tor på förskolan 9-14 och jag har en 6-månaders hemma. Att vara föräldraledig när man har eger företag är inte samma sak som att vara det vid en normal anställning. Jag MÅSTE göra vissa saker annars skulle inte företaget finnas kvar. Så man jobbar på kvällar, helger o nätter utan att ta ut lön från bolaget.
   Att ha fler timmar på förskolan eller mer RUT hade hjälpt mig oerhört att få ihop det. Vårt bolag och våra projekt sysselsätter många heltidstjänster o det måste nu i princip vara vilande för att jag som projektledare inte kan vara på en byggarbetsplats med två småbarn. En bebis accepterar det, men en 4-åring men spring i benen som gärna leker med varenda såg han ser? Ingen bra idé.

   Jag kör nanny ibland för att jag måste på möten och min son får superkul med lek tre timmar då, men RUT är slut och det blir dyrt.
   .

  3. Jag bor i Norge och fattar inte det här med att man bara får ha sitt äldsta barn ett visst antal timmar på förskolan. Det är ju en anledning till att man inte jobbar när man får en bebis, för det är också ett jobb! Det kanske är lätt som plätt för vissa, men har man ett barn med kolik exempelvis så är det inte ”bara” att passa två små med vitt skilda behov. Och vad säger detta om förskolorna i Sverige? Är det så illa ställt att barnen som går där full tid inte har det bra? Jag undrar verkligen. Det är ju bra att inte ha för långa dagar, men det låter verkligen som att det bara handlar om förvaring. I andra kulturer är det vanligt att flera vuxna delar på ansvaret att passa barnen. ”It takes a village to raise a child” finns det ju något som heter. I vårt samhälle är detta ersatt med förskolan. Inte det optimala kanske, men det är kanske bra att inte en förälder som är stuptrött drar hela lasset ensam? Varför inte ha möjligheten att få ha äldsta barnet i förskolan det antal timmar som passar den enskilda familjen? Det beror ju helt på barnets och familjens behov, som ju ofta kan variera väldigt mycket.

  4. Stopp stopp stopp. Läs en gång till och passar det inte damen, sluta lägga tid på att klicka dig in på en blogg (och dessutom lägga tid på att kommentera) som inte faller dig i smaken. Va inte ett troll utan ta en titt på dig själv och vad du kan göra bättre.

  5. Varför är det synd om förskollärarna för att det skulle erbjudas mer timmar och fler tjänster i branchen? Förstår inte du får gärna förklara

 26. Hej!

  Jag har själv funderat på att starta företag i snart 2 år. Jag har en idé som jag verkligen vill förverkliga och som jag tror ligger helt rätt i tiden nu. MEN det är så mycket frågor som det är svårt att få svar på. Jag skulle önska att glappet mellan idé till verklighet förenklades genom mer rådgivning – både juridisk och ekonomisk.

  En annan önskan från min sida är faktiskt mindre startkapital. Jag är student och tycker egentligen att studietiden vore en perfekt tid att starta företag men det är väldigt svårt att få ihop till startkapital för AB när man bor i en större stad och måste jobba utöver studierna bara för att överleva. Startkapitalet för aktiebolag blir därmed en enorm investering och orosmoment vid detta skede i livet. Visst kan man starta enskild firma, men jag upplever att det passar sig bäst om man driver ett tjänsteföretag? Har hört att vissa börjar med att starta en enskild firma för att när företaget ”är igång” gå över till ett aktiebolag – men det skapar ju än mer osäkerhet och gör hela processen krångligare.

  En annan sak som jag skulle önska vore en enklare redovisningstjänst – tex Redflag är ju en fantastisk lösning för de som driver tjänsteföretag. MEN det saknas något liknande för mindre företag som köper in och säljer varor och arbetar med tex kortbetalning (istället för fakturor).

  Vidare funderar jag mycket på det är med svårigheter att få bolån som företagare som jag ofta hör. Vill tillägga att jag inte har pratat med någon bank själv om detta än! Men jag och min sambo har köpt en tomt och planerar att börja bygga om 1-2 år. I och med detta så blir jag osäker på om jag kan starta mitt företag nu eller om jag måste söka jobb efter min examen om ett år för att ha en tjänst inför kommande bostadslån. Detta medför ju då att jag måste vänta med att starta företaget till efter bygget. Att detta ens ska vara ett orosmoment tycker jag är orimligt. Ett företag bör väl ses som en inkomst precis som en lön? Man kan ju bli uppsagd från sin tjänst precis som att företaget kan förlora sina intäkter. Jag förstår att en tjänst ger mer trygghet än företag ur bankens perspektiv men jag tycker ändå att detta är något som politikerna borde tänka på om det finns någon lösning.

  Det var mina tankar. Men viljan är fortfarande det mest avgörande så det är bara att kämpa på – jag tror att i slutändan är det värt det den dag man lever sin dröm!

  1. Intressant inlägg. Jag startade som 19- åring enskild firma. (1989) Det var tur att jag inte visste fallgropar och svårigheter. Följde mitt hjärta och en längtan att få vara sin egen. Tyvärr ser banker inte det som en trygg verksamhet. Fick inkomma med åtskilliga rapporter. Som egen vill man ofta ” spara” kapital i bolaget. Att ta ut lön är dyrt. Skatt och sociala avgifter på varje krona. Sedan ville vi ha barn.. Insåg efter många försök att det kanske skulle bli tal om adoption. Då smäller det inte högt att vara egen företagare ( vi båda är det) Innan vi blev godkända blev jag gravid. Sen var det dags för föräldrapenning.. Fick inkomma med inkomstuppgifter tre år bakåt i tiden.. Vilken vanlig anställd behöver det? De får inkomma med en ev löneförhöjning under sin mammaledighet. Hade varit egen i 15 år då så det tänk de nu har med att få en schablonmässig lön för yrket gäller då inte.
   Det stora problem jag ser är att vi egna företagare ses som halvt kriminella. Som ständigt ska bevisa, motbevisa och bedyra vår ekonomiska situation. Det känns som vi ska göra rätt för oss, som vi absolut ska göra men vi får inte del i välfärden. Har jag gjort rätt för mig och kan bevisa det så måste väl ända jag få rätt föräldrapeng? Inte tre år bakåt i tiden. Att komma som nybliven egen företagare och försöka låna pengar till bostad kan jag verkligen inte rekommendera. Här kanske bankerna kan se över regelverket. Det finns 500000 enmansföretagare sist jag kollade… Här har vi 10% av röstberättigade personer.. Vilket parti vill ha oss? Trots alla utmaningar älskar jag min frihet att styra över mitt liv som egen och jag hoppas att det blir lättare i framtiden.

 27. vet att en anledning till att många svenskar väljer att starta bolag utanför sverige är för de extremt höga skatterna, så ja, någon form av skattesänkning. Inte så kul att som mindre bolag betala hälften eller mer i skatt, känns lite skitsamma då.

 28. Sänkt arbetsgivaravgift för bolag 0-2 år innan de hunnit bli stabila för att de ska ha råd att satsa och gå runt trots familjeliv

  Fler timmar på förskola, alternativt ett syskonrut för att kunna ta hjälp utifrån.

  Högre RUT, separerat från ROT.

  Mer praktik i skolan och företagssponsrade utbildningar med lärlingsplatser.

  Få människor att förstå att skatteverket gärna hjälper till och inte bara är en kontrollfunktion.

 29. Driver eget sen 8 år tillbaka, det som hade underlättat och som skulle underlätta är om det inte vore så förbannaf dyrt att anställa. Slopa arbetsgivaravgifter. Och se till att små företagare får andra förutsättningar än stora. Borde verkligen vara skillnad på skatter och avgifter för de men under 10 anställda.

  1. + 1

   Att gå från att vara själv i sitt bolag till att anställa är ett för stort steg idag kostnadsmässig, där borde man kunna göra något. De första tio man anställer borde ha egna regler, exempelvis lägre arb givavgift, enklare las osv.

 30. Men, i Stockholm har ni ju redan fått heltid för alla föräldralediga!? Tyvärr är det bara de föräldralediga som är kvar till 17 och de som jobbar pysslar ihop och hämtar 16, 16.30.
  Näää tillbaka till deltid för alla föräldralediga. Vi sliter på våra jobb. Det är inte bara ni entrepenörer som har det ”jobbigt”! Det räcker nu med att se ned på våra jobb. Ingen barnpassning här.

  1. Det där går inte ihop för mig. Det klart förskolorna vill ha barn som går där. Det är ju så de tjänar pengar. Sen kan man ju tycka att det för barnens skull ska finnas mer tid ihop i familjen men inte ska det vara för personalens skull som barnen ska gå hem? Då kommer det ju bli nedskärningar? Bättre vore väl att det gavs bättre arbetsförhållanden för all fantastisk förskolepersonal?

   1. Beata, vad grundar du det på? Har barn på förskola i Sthlm och har aldrig sett barn med föräldralediga föräldrar vara kvar sist? Det är ju samma föräldrar, ena månaden är man ledig och andra jobbar man igen. Rimligen gör man samma avvägning om vad som är passande antal timmar på förskolan för ens barn?
    Dessutom är väl antalet personal beräknat på hur många barn som är inskrivna och betalas för. Det blir ju inte lugnare bara för att man har barnen hemma? Bara färre tjänster?
    Är så trött på att höra om förskolor som förvaringsplatser. Vår är super! Barnen trivs, de lär sig massor. Mer eller mindre samma personal har jobbat där i 15 år och ingen är sjukskriven.

 31. Jag trodde det var du som hade så många idéer och att det var därför du var inbjuden men nu är du ute och fiskar efter tips. Hoppas att du inte tar upp detta med fler timmar på förskolan. Alla är inte som du som vill slippa sina barn så mycket som möjligt.
  Jag har alltid velat ha storebror hemma när jag fått fler barn. Vii. är en familj som ska lära känna varandra

  1. Fast tror inte Isabella menar att det skulle vara ett tvång med fler timmar? Är väl jättebra med flexibla lösningar, att de som behöver/vill får fler timmar och de som vill ha barnen hemma mer får möjlighet till det.

  2. Även om förslaget skulle gå genom så är det ju ingen som tvingar dig att ha barnen mer på förskola? Så hur tänkte du nu?

 32. Flexibla förskoletimmar vore toppen. Som egen företagare jobbar man inte alltid samma regelbundna tider. Det vore fantastiskt om man varje vecka fick x antal timmar man kan ha barnen på förskolan men att man kan välja när. Som egen företagare och speciellt när man är liten sätts möten när kunden kan ses.

 33. Mer hjälp och förståelse för kvinnor som driver eget och är mammalediga.
  Jag stod utan personal när min som var 7 månader. Den jag hade anställt under min ledighet blev plötsligt sjukskriven på obestämd tid.
  Jag hade en väldig tur som lyckades anställa en tjej som barnflicka. Men hur många har det? Tyvärr blev ekonomin väldigt ansträngd eftersom vi inte kunde ta ut föräldrardagar och vi skulle betala en anställd med det som jag och min man drog in. Vi har ett familjeföretag ihop.
  Man kanske kan få ge föräldrardagar till den som passar barnet eller byta ut ex dagar mot timmar för barnpassning. Vi lever på landsbygden och har ingen nanny-förmedling i närheten. Man är jäkligt oskyddad som egen företagare om man vill ha barn.

 34. Jag skulle så gärna vilja bli entreprenör, men vågar inte ta steget. Min senaste/nyaste idé är att öppna en veterinärklinik. Lokal finns, affärsidé finns men att behöva låna 3-4 miljoner gör att jag inte vågar ta steget. Lånar man så mycket måste man ha igång verksamheten från dag 1. Löner till anställda ska betalas, inköp mm mm. Hur gör man det mer lockande och inte skrämmande. Skulle så gärna vilja, och tror verkligen att det skulle lyckas, men vågar inte ta steget. Tips mottages tacksamt😊.
  Hur gör man för att våga?

  1. Hej Caroline! Börja i det lilla är mitt råd. Är du veterinär, ta emot patienter i hemmet eller gör hembesök och vårda husdjur med lättare sjukvårdbehov, hänvisa allvarligare saker till klinik. Då bygger du upp ett kundklientel och kan fråga dem om vad det har för önskemål och anpassa utifrån det. Sök starta eget bidrag, hitta en kollega, sök stipendier, spara undan de pengar du får in, fortsätt jobba vid sidan av. Fråga andra entréprenörer hur det har gjort. Ingvar Kamprad började i det lilla…..;-) Så småningom anställer du folk och fixar mera avancerad lokal. Skulle rekommendera att du nischar dig, dvs satsar på viss typ av vård och blir riktigt skicklig på det och vinner jämfört med konkurrenterna. Viktigt att du får lönsamhet, beräkna intäkter och kostnader noggrant. Du vågar, var öppensinnad och flexibel i tankesättet, se lösningar istället för problem!

   Lycka till! /Elisss

   1. Jag är inte själv veterinär, så tyvärr kan jag inte börja så som du säger. Jag måste börja med att anställa. Har en bra plan vad gäller att nischa företaget. Mitt mål är att erbjuda bästa tänkbara service och kunnig personal😊

 35. ja en sak vore ju att det inte var så förbaskat hög skatt samt preliminär skatt, f-skatt ,moms arbetsgivareavgifter för dom som startar upp ett företag. Dom första åren tycker jag att dessa kunder vara lite lägre.

  sedan tycker jag att man ska lära sig grunder för deklaration m.m. i gymnasiet.. Tycker att det ska finnas på schemat, lite grundläggande saker som är bra om man vill starta eget. Det kan även vara ett bra sätt att få fler våga starta eget.

 36. Det är oerhör krångligt att starta företag när du är föräldrarledig. Jag förstår att man inte kan tjäna pengar på sitt företag & samtidigt få ut föräldrarpenning! Men innan företaget bringat in några vinst pengar borde det vara lättare att få starta ftg och behålla sin föräldrdrpenning.

 37. Nej, vi behöver inte fler entrepenörer som kränger onödiga prylar. Vi behöver lärare och sjuksköterskor. Det tycker jag att politiker ska ägna sig åt.

   1. Iofs inte. Men politiker måste prioritera ( av ekonomiska skäl) och vård; skola och omsorg måste komma i första hand.

  1. Det är entreprenörer som till stor del försörjer välfärden och därmed lärare och ssk som du pratar om.

   Det ena utesluter inte det andra…

 38. Bra att du tar upp detta! Jag har drivit eget i tio år, varav åtta år i form av aktiebolag.

  Jag skulle önska att administrationen kunde förenklas för småföretagare. Kan också tänka mig att det många gånger är svårt att anställa på grund av de höga arbetsgivaravgifterna.

 39. Märks att du ser ner på barnskötare och förskollärare.. barngrupperna är stora det är för lite personal.. min syrra är fskl men hon är redan utbränd och sjukskriven efter 2 år i branschen det är skandal! Du skriver om att öka antal timmar för det äldsta barnet i förskolan? Men ingenstans ser jag att du tar upp förskoleupproret och dess situation som sker på förskolorna…

  1. Jag forstår inte, varfor menar du hon ser ned på förskolelärare? Vart har hon sagt det? Det är å plassere en mening til henne som hon inte alls skriver något om! Strawman-argumentation håller inte i debatt och gör at folk inte tar dina meningar på allvar.

 40. För att svenskar ska bli bättre som företagare krävs att vi börjar utbilda barn och ungdomar i att tala inför varandra. Retorik och presentationsteknik i skolorna från tidig ålder. Många är dåliga på att presentera sig själva och det är ett stort hinder i att lyckas med företagandet. Som företagare med enskild firma inom ett kreativt område önskar jag också större förståelse och ett ändrat skattesystem för frilansare som inte har stora materiella utgifter. När det gäller företagande och föräldraskap tror jag allra mest på att få papporna att ta ut sin föräldraledighet. Flexibilitet gällande detta är också önskvärt på fler arbetsplatser. Företagande föräldrar kan behöva dela på veckan t.ex för att den förälder som har företag ska kunna upprätthålla kontakten med sitt nätverk och samtidigt ha mycket tid hemma med småbarn.

  1. Håller med – speach som amerikanarna har är nog vägen till ett starkt näringsliv. Att våga tala, uttrycka idéer och stå upp för sig själv. Bra! /häls entreprenör inom kommunikation, kreativt

   1. Håller med om att elever måste bli bättre på att redovisa saker muntligt eller tala muntligt. Men i skolorna idag (enligt min sambo som arbetar i skolan) så får eleverna slippa detta om de tycker det är för jobbigt mentalt. Inte så att han inte försöker men minsta motstånd från förälder (som rektorer dessutom håller med) så måste han låta eleven slippa muntlig redovisning. Helt vansinne! Så lärarna försöker men de är bakbundna av att de ”kränker eleverna” om de tvingar dem att göra saker de tycker är jobbigt..

  2. Jag tror det där är väldigt olika från person till person. Jag tex är en väldigt inåtriktad person som mådde psykiskt dåligt i flera dagar innan redovisningar och efteråt var jag som en tömd ballong rent mentalt. det var fruktansvärt!
   Idag driver jag eget företag och har inga som helst problem med kundkontakt, sälja, förhandla och allt som företagande kräver. Jag har alltid (även i skolan) varit extremt ambitiös med högsta betyg i det mesta, men hur mycket jag än höll föredrag så blev det aldrig bättre. Att hålla föredrag för många människor tycker jag även idag är extremt jobbigt och det passar inte mig som person. Jag är ingen person som naturligt gillar att stå i centrum, och det är inget som kan tränas fram, det kommer alltid att vara så. Det var väl det där att göra det man är bra på? Varför pressas till saker som stjälper istället för hjälper?

   Det jag känner med min skoltid är att alla redovisningar snarare gjorde att jag underpresterade, inte kunde visa mina bra sidor, än att jag lyftes och blev bättre. Jag som inåtriktad hade gynnats av mindre gruppredovisningar (4-6pers), diskussioner och analysarbeten. Därför tycker jag att man måste kunna se alla individer, vad passar till vem? Vill man inte stå inför 25 pers och prata så ska man inte behöva det, det är först på universitet som jag tycker att det ska vara obligatoriskt. Då har de flesta växt i sig själva och skaffat ett bättre självförtroende.

   Alla är olika och vi ska istället pressas åt det håll som vi redan går, som vi är duktiga på. Då tror jag att vi får fler specialister och högskoleutbildade i Sverige! Vi blir bredare ihop!

 41. En av anl till jag drar mig för starta bolag är alla skatteregler du ska följa och att skatteverket får rätt även när de gjort fel och du till och med kan bevisa de gjort fel så ändå får de rätt och du blir drabbad. Man har ingen chans mot skatteverket om man inte är miljonär och har råd anlita ett advokat som är duktig. Och även om du har turen få en bra advokat så går domstolarna ändå på skatteverkets linje. Känner många som fått lägga ner pga skatteverket gjort fel men i rätten gick domstolarna på skatteverket i alla fall. Och är du en gång dömd hos skatteverket så jagar de dig med blåslampa foreever

 42. Hej!

  Jag jobbar på ett föreatg med 25 anställda i dagsläget, vi har vårt kontor i Stockholm, men mest business i andra delar av Europa och USA. Jag skulle väldigt, väldigt gärna se att det blir billigare att anställa. Dessutom, när vi anställer människor från andra delar av Europa är kontakten med myndigheter alltid väldigt tidskrävande och krångligt.

  Tack! Ska bli spännande att höra mer!

 43. Jag skulle själv vilja starta eget företag någon gång i livet men jag tror nästan jag är för ”feg” för det – eller snarare känner att man måste ha MYCKET kunskap om det för att ta första steget i den riktningen.. man vill ju inte göra fel och få massa problem sen pga det. Så tänker jag 🤷🏼‍♀️

 44. Skall man ha fler timmar för barn på föris så måste det satsas på personalen mindre grupper fler personal ! nu är många förskolor rena förvaringsplatser utan riktig uteplats det är så sorgligt att se. Det måste främst satsas på våra basbehov som medborgare skola omsorg sjukvård, sedan kan man satsa på bling bling företag som tar fram onödiga prylar.

 45. Flera timmar på förskolan… En förskola som håller på att krackelera med pedagoger som går på knäna i redan för stora barngrupper och för lite personal. #förskoleupproret

  1. Håller med. Flera timmar, i Stockholm kan barnen gå obegränsat antal timmar, från öppning till stängning. Toppen. Har du barn i förskolan? gå in på facebooksidan Förskoleupproret och läs om du törs. Där får du veta hur det är i Förskolans värld, på riktigt. Sen kan du fundera på om du vill utöka vistelsetiden för ditt barn. Brukar du fråga hur dagen har varit? Och vad säger personalen? Att allt gått bra? Ok, gå in och läs det dom inte får säga för att oroa föräldrarna. Facebooksidorna Förskoleupproret och Föräldrar i förskoleupproret.

 46. Hade jag kunnat få ekonomisk hjälp under uppstarten av företaget, dvs en lön el inkomst innan företaget själv bär frukt hade jag satsat direkt. Det jag beskriver finns inte idag.

 47. Det måste definitivt bli billigare att anställa !! Det är inte klokt som det är idag,det kostar en arbetsgivare omkring 60 000 i månaden att ha en anställd som man betalar en lön på 20 000 !! CRAZY helt enkelt.Detta sänker många företag och tänk så många arbetstillfällen det skulle bli om man slopade arbetsgivaravgifter och sådant trams……

   1. Kanske lite högt men en snabb uträkning kan lösa det:
    Lön: 20 000kr
    Sociala avgifter: 6 284 (20*31,42%)
    Löneskatt: 4 852 (20*24,26%)
    Plus pension beroende på om de är kollektivavtal (fora) el tjänstepension (collectum, alecta etc) vilket kan vara några tusen per år och anställd. Så de är ändå närmre 40, alltså nästan det dubbla för att ha en anställd med en lön på 20 tkr i månaden! Det är helt sjukt! Förra regeringen införde iallafall läger sociala avg för unga (runt 16%) vilket skapade mycket fler jobbtillfällen! Man märker stor skillnad nu på småföretagarna många kan inte anställa för de har inte råd!

  1. Nja, betalar du 20 000 i bruttolön så kostar det dig ca 30 000 efter att avgifter, semester och försäkringar är betalda.

 48. Att få ekonomiskt stöd under startup. Det är ju allmänt erkänt att det tar 1-2 år innan en ny verksamhet börjar bli lönsam. Inte många som har råd att vänta in en inkomst i två år. Själv har jag jobbat som anställd ett år och sparat pengar jag kan leva på medan företaget startas upp, men hade helt klart behövt lägga energin på företagets uppstart istället för ekonomisk stress. Ekonomisk stress är ju något man får ta till viss del som egen, men det är svårt att få ihop det i början.

 49. Min man fick tillslut sälja sitt företag eftersom att det gick för bra för att driva ensam, men inte tillräckligt bra för att ha råd med anställda….

 50. Är gravid med mitt andra barn och fasar för hur mitt första barn ska hantera all förändring samtidigt som hon inte får följa sina vardagsrutiner med dagis. I vår kommun får barnet vara 5 timmar i 3 dagar i veckan efter de fått syskon. Helt absurd! Hon älskar att vara på dagis och jag som mamma ska försöka stimulera henne medan jag är nyförlöst och har ett nyfött barn under tiden hon inte får vara där.

  Känns som att vi straffar de barn som får syskon för att spara in skattepengar- blir arg bara jag tänker på det! Borde få vara självklart att man som förälder får välja vad som passar sitt barn bäst, att vara på dagis nån dag eller få ha kvar sina rutiner och kompisar varje dag men kanske kortare tid.

  Ser gärna fram emot svar- har inte sett något parti som drivit denna fråga.

  1. Låter väldigt annorlunna i Sverige änn i Norge! Tror inte det är sånne bestemmelser här. Har man pedagogiska program på förskolan som barnen tar del av i Sverige? Hur anpassas det de barnen som måste reducera timmerna (de med syskon) vs dom i samla ålder utan syskon?

   1. Fram till barnen är 5-6 år så reduceras timmarna om de får småsyskon och pedagogiken verkar komma i andra hand. De flesta kompisar jag har som är utbildade pedagoger tycker detta är ett stort tapp men samtidigt är det stora barngrupper och få pedagoger så det är väl en smidig lösning. Men underlig minst sagt!

   1. Tack för tipset- jobbar inom staten så måste söka tjänstledigt för studier och förlorar därmed 10% av min lön som man får under ett år isåfall. Men ska man verkligen behöva ”fuska” på det sättet?

  2. Exakt samma situation här. Min 4a åring är jätteledsen att hon måste gå hem kl 2 och missa mellanmålet. Att ta hand om en 5 veckors med 4a åringens alla reaktioner på allt det nya med alla förändringar är allt annat än lätt. Hon vill ju så gärna vara med sina kompisar!

  3. Ursäkta men vilket jäkla gnäll! Skaffa inte barn om ni inte vill vara med dom! 15 timmar/v är mer än nog!
   Jag har två barn själv och har gått genom 15 timmars proceduren med dottern.

   Mina skattepengar ska inte gå till att barn ska tvingas bort från familjen för att det har kommit ett nytt barn. Det är en omställning för det äldre syskonet också och barnet ska inkluderas, inte frysas ut från familjen.

  4. Tänk att det blir roligt istället! Orka va så neg innan barnet är här 😉 Klart du kommer va trött. Sjukt trött. Men det är ju ingen walk in the park å vara tvåbarnsmamma?

 51. Hur kommer det sig att inte du var med på Brilliant Minds symposium 7-8 juni på Grand? I inbjudan läste man ”WE WILL FOCUS ON “FENOMEN” IN 3 AREAS: Health, Leadership and Education.” Du om någon är väl ett FENOMEN!

  Att fråga partiledarna:
  Varför tar man in specialistkompetens från utlandet ( t.ex IT-specialister ) och sedan utvisar dem på den urlöjligaste grunden jag någonsin varit med om… det uppdagades att de tagit ut för LITE semester?! Hoppas du kan få styrkt att det kommer att ändras i lagstiftningen vare sig det blir ny regering eller ej..

 52. Underlätta för småföretag. I dagsläget finns det inga morötter för småföretag, endast piskor och straff i form av höga arbetsgivaravgifter och skatter. Det blev lite bättre under förra regeringen men nuvarande regering gör allt för att man inte ska vilja starta/driva ett litet företag.

 53. Du kan hälsa våra fantastiska politiker att småföretagare i Sverige förblöder långsamt och behöver hjälp, akut. Antalet företagskonkurser i 2017 var 19% högre än året därinnan inom hotell och restaurangbranchen. Mina föräldrar har arbetat i Sverige i snart 30 år, har med blod, svett och tårar öppnat och drivit framgångsrika företag som på grund av kapitalbrist inte lyckats nå hela vägen, som hjälp på vägen får de konstanta besök av Skatteverket, Miljöverket, Arbetsmiljöverket och alla andra myndigheter som kan tänkas titta förbi. Mina föräldrar bedriver ärliga verksamheter men finns ingen myndighet som någonsin kommit in med uppmuntrande ord utan har alltid spenderat timmar på ställena för att hitta något att bötfälla de för.

  Hälsa dina politiker att våra småföretagare behöver ett skyddsnät och inte ett straffsystem, vi är inte en polisiär stat och mina föräldrar ska inte behöva vara oroliga för när nästa besök sker. Småföretagare förtjänar ärliga chanser fastän de inte omsätter miljonbelopp. De förtjänar att tjäna sitt levebröd utan att myndigheterna sveper in och samlar in straff-skatter eller straff-böter en gång i månaden.

  Hälsa dina politiker att de ska klättra ner från sina piedestaler och börja se vilka som egentligen är ryggraden i detta landet. Vem som bygger. Bry sig om det riktiga folket. Du kan också ta lite lärdom av det.

 54. Jag tror att det skulle underlätta med startkapital. Det problemet ser jag hos min pappa som är igång med en idé.

  I övrigt tycker jag, liksom andra i kommentarsfältet, att det är väldigt snålt med 15 förskoletimmar per vecka när föräldrarna är hemma med ett syskon. Synd när barnet trivs så bra på dagis och inte kommer få lika kul hemma. Det tar ofta mycket tid med en nyfödd…

 55. För att våga starta företag tror jag att man behöver en grundtrygghet, i form av medborgarlön. Många vågar inte ta steget då det innebär risker rent ekonomiskt och företaget blir ofta en sidosyssla till sitt vanliga jobb istället för att kunna satsa helhjärtat. Dom har gjort ett test med medborgarlön i en stad i Finland och resultatet blev att fler startade företag.

 56. Jag är jättesugen på att bli min egen. Idéerna bubblar över men tycker det är svårt att veta vart man skall börja. Hade varit bra om det fanns forum där man kunde komma igång ihop med andra. Då kanske man kunde hjälpa varandra med hur man redovisar ekonomin och andra saker. Tryggheten försvinner då jag inte får lov att ta tjänsteledigt utan enbart studieledigt vilket skulle innebära att jag får studera och försöka starta upp en verksamhet samtidigt.

  1. Det finns ju redan lagstiftning som ger rätt till tjänstledighet för att driva egen näringsverksamhet… prata med ditt fackförbund så får du mer info.

 57. Jag tror att både enklare att få finansiering när man startar upp sitt företag (tror det finns många som vill men inte vågar ) och lättare anställningsregler.

 58. Varför skulle fler timmar på förskolan hjälpa när barn nummer två kommer? I vissa län är det redan 30-40 h.
  Varför ens skaffa barn om en inte kan tahand om dom eller ens vill ta hand om dom?
  Det går emot all forskning som visats de senaste 20 åren om anknytning.
  När ska folk börja se barn som människor med behov och känslor? Man skaffar inte barn för att lämna bort dom 40h när en är hemma. Det är egoistiskt och vidrigt!
  Klarar man bara av ett barn så stanna vid en!

 59. För mig personligen är det största hindret den administrativa biten. Planering. Struktur. Ekonomi.
  Vi alla människor är olika och jag är väldigt lik dig, men skulle behöva stöd i dessa aspekter för att klarar av det tror jag! Andra har inte lika mycket idéer, eller driv och behöver i ställer hjälp där. Fast de kan va grymma för att leda ett företag eller ha världens bästa ordning på det! Så ja, för att summera tror jag att startandet behöver bli mer individanpassat. Om inte akilleshälar går att bota med statlig hjälp kanske man kan starta något grymt företag som parar ihop folk. Bra fråga!

 60. Först och främst, gör det tryggare att vara egen företagare.
  Små enskilda firmor har det inte så lätt vid sjukdom med karens och liknande. Samt att man ofta inte har råd att just var sjukt

  Gör även att man kan få A-kassa utan att ”vila” företaget. Helt sjuk regel.

  Låt de enskilda firmorna få tjäna en del skattefritt tex 200 000 så att fler vågar starta och känner att det är värt det.

  Bara mina små tankar som egen företagare redan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..