Glassbilen

Det finns inte så mycket att rapportera från dagen. Vi har haft en rolig eftermiddag och kväll ihop. Barnen har mycket funderingar och ber mig googla saker. Idag har det varit frågor kring vad en lax och vad en kyckling äter för något. Det kunde jag inte svara på med rak arm. Jag har svårt att möta ena barnets frågor kring djur och att vi äter dom. Ena barnet sa att ”fisken blir glad när vi äter den”. Jag fick kämpa för att inte vara totalt ärlig, hade jag varit det hade det blivit stora tårar vid bordet. Finns det en bra barnbok om var maten kommer ifrån pedagogiskt?

Det finns inte så mycket att rapportera från dagen. Vi har haft en rolig eftermiddag och kväll ihop. Barnen har mycket funderingar och ber mig googla saker. Idag har det varit frågor kring vad en lax och vad en kyckling äter för något. Det kunde jag inte svara på med rak arm. Jag har svårt att möta ena barnets frågor kring djur och att vi äter dom. Ena barnet sa att ”fisken blir glad när vi äter den”. Jag fick kämpa för att inte vara totalt ärlig, hade jag varit det hade det blivit stora tårar vid bordet. Finns det en bra barnbok om var maten kommer ifrån pedagogiskt?

Ja vi glömde hjälmen idag. Feel free att kommentera om det.

Vi hade sett fram emot glassbilen hela dagen och så var den 45 minuter sen. Jag höll på att ge upp tills jag fick ett sms halv åtta att bilen var påväg! Vi gick ut i pyjamas. När jag var liten så körde min pappa glassbil som extrajobb, jag fick åka med några gånger och det var lycka. Vi hade alltid glass i frysen och en del av min dagliga kost bestod av glassbåtar :- )

 1. ja du vi glömde bilkudden idag så då är vi lika…ha ha ha och vi överlevde! Förresten vad duktig Sally är på engelska redan! Imponerad!

  1. Ja ni överlevde!! Antagligen för att ni inte råkade ut för någon olycka? Det är ju just det den är till för. Menar inte att vara en bitterkärring, men hade ni krockat så kanske det inte hade gått bra.

   1. Ja det var väl det hon menade? Dom tog en chansning och krockade inte och överlevde. Du tror väl inte på riktigt att hon tror att bilkudden som sådan spelar roll? Är så less på folk som ska missuppfatta allt med flit.

 2. Ok, här kommer en kommentar om missad hjälm; Såååå skönt att se att det finns fler som inte är perfekta föräldrar!
  😀

 3. Köper folk mer torrschampo till jul eller vad är grejen? Om jag var CFO hade jag sagt nej till tre varianter av samma produkt under den begränsade tid den kommer att säljas eftersom det inte direkt är en produkt som efterfrågas mer i jultider.

  1. Eller hur, det som också slår mig är att doftsätta en produkt efter jul.. När jul är över har du produkten kvar. Hur kan man doftsätta efter något som pågår under så begränsad tid.

 4. Kolla in LRFs ”bonden i skolan”-material! Det är myblet bra, mest anpassat för skolklasser men kan säkert hjälpa er också😊

 5. Kan du inte bara säga som det är, vad kroppen vinner/förlorar på att äta olika slags mat. Fisk och kött som frågorna verkar kretsa mycket kring nu, men också då hänvisa till i vilken annan typ av mat/gröda man kan hitta samma viktiga innehåll (mineraler, vitaminer, proteiner m.m.). Berätta att människan en gång varit samlare och jägare och att det var andra förhållanden då än idag. Utan att gå för djupt in på det, berör livets kretslopp från djurriket sett och visa på att människan länge har kört på samma bana, skaffa mat eller bli mat. Men idag har vi så mycket mer att välja på för att människan har utvecklats och varit uppfinningsrik. Visa på det stora utbudet idag och låt dem därefter få välja själva vad de vill äta. Kanske blir det veganskt en dag, kött en annan. I det stora hela måste ju människan äta för att kunna leva, VAD man äter har en vanlig svensson oftast lyxen idag att kunna välja själv. Och alla alternativ är precis lika bra, för det viktigaste är att DITT val känns bra för DIG. 🙂

  1. Elin barnen är 3 och 4 år gamla de kan inte välja på det sätt du förespråkar. De ska inte heller tvingas till det herregud de är småbarn. Däremot blev jag glad över tipsen på bra barnböcker om mat.

  2. Elin, det du skrev känns inte riktigt anpassat för såhär små barn 😅 Men när de blir lite äldre kanske.

  3. mina barn skulle inte fatta hälften av det du precis skrev 😁 men kanske när de är lite äldre ☺️

 6. Har provat ”SLEEPING SENSATION HYDRATION MASK”. Har använt den två gånger nu och det blir väldigt bra resultat!

 7. Åh vad mysigt med glassbilen! Riktig barndomsnostalgi. Minns miniräknarna med glassbilen melodi med haha. Vi ska premiära för i år nästa gång glassbilen är på besök. 🙂

 8. Jag har skrivit två barnböcker som heter ”Från gård till gaffel” & de visar vart maten kommer ifrån.

 9. Vilken skillnad det är från var man växer upp! Vi är bönder ocg våra barn har sedan ”födseln” fått lära sig vad vår mat kommer ifrån. Och att vi ska värna om de djuren vi äter. Djuren ska må bra, och sedan är de en del av vår kost.

  För mig låter det jättekonstigt att barn på tre och fyra år inte vet att kött är djur, och att det finns olika sortes kött. Vet de var mjölken kommer ifrån?

  1. Växer man upp i stan så blir inte kopplingen var maten kommer ifrån lika naturlig för den som växer upp tex på en gård. Så nej det är inte konstigt att en 3/4 åring inte vet det. När jag var 8 år trodde jag på fullaste allvar att det fanns mjölk som tillverkades i fabrik (arla) och så fanns det mjölk som kom från kor. Samma med ägg de fanns ägg som kom från hönor och så fanns de ägg som tillverkades i kronäggsfabriken. Det var vid mitt första besök på en bondgård som jag insåg att arlas mjölk ochså kom från kor 🙂 Kommeraldrig glömma bondens min när han insåg min okunskap 🙂 Vi stadsbarn ser bara maten i en förpackning i affären och ser inte vad den igentligen kommer ifrån.

  2. Vi är också bönder värphöns och lantbruk, barnen 4 & 6 år vet vart maten kommer ifrån. Att man tar hand om djuren så de mår bra, så får vi bra mat. Tycker det är spännande att fiska, Fått vara med i skogen EFTER lyckad jakt, och omhändertagandet efter det… så för mina barn blir det så naturligt.

   Be om att få komma till en lantbrukare, ko/grisbonde och få titta. Berätta vart maten kommer ifrån och hur det går till… Mitt tips!

 10. Jag tänker om det var någon annan som lämnade min barn på förskolan än mamma, pappa, farmor, mormor etc vad konstigt det hade varit för min dotter. Vad känner dina barn?

  1. det är väldigt vanligt i andra länder. Så länge barnen gillar personen så är de glada tror jag. Det kanske till och med är lite spännande med en annan person än mamma och pappa. Barn lägger inte samma värdering i saker som vi gör.

  2. det är väldigt vanligt i andra länder. Så länge barnen gillar personen så är de glada tror jag. Det kanske till och med är lite spännande med en annan person än mamma och pappa. Barn lägger inte samma värdering i saker som vi gör.

  3. Jag har jobbat mycket som barnflicka och både lämnat och hämtat från förskola. Barnen har tyckt att det har varit jätte roligt. Det beror ju på vad man är van vid 🙂

   1. Jag har ocksa jobbat med barn och tog barnen till skolan de flesta dagarna. Men dom var jatteglada nar val foraldrarna tog dom nagon enstaka dag har o dar. Inte for att dom inte gillade mig utan for att de e en mysig stund med sina foraldrar dom langtat efter.

 11. Hej! En fråga, en av de absolut ljuvligaste handkrämer jag haft var en brun pumpflaska med Löwengrip. Jag hittar den inte numera, finns den kvar eller har den bara ändrat förpackning?

  1. Jag har den också! Den ingår i home spa-serien och heter hand balm. Tror den finns kvar men bytt utseende i samband med nylanseringen.

 12. Hahaha! Vet ni vad, alla ni som avundsjuka komnenterar här; vänta med att skaffa barn tills ni har råd med att vara hemma med dem i fem år. Du eller mannen. Då besparar ni samhället kostnad och barnen får en lugn uppväxt. Varför skaffar ni annars barn? Ni vet väl vad preventivmedel är? Tycker sååå himla synd om ungar som tidigt skyfflas iväg till dagisfröknar för att föräldrar ska kunna köpa märkeskläder o resor. Vi avstod glatt från detta i fem år o gick ner i krav. Bästa vi gjort. Stackars ungar idag. Sterelisera er om ni måste ha allt materiellt. Hihi! Kram på er!

  1. Du har aldrig hört talas om pension? Om du väljer att avstå inkomst hur tänkte du lösa den frågan senare?

   1. Det var en väldigt vrång syn från ditt håll. Vänder vi på det så kanske det blir extra tufft för dina barn som inte haft förskola när de väl ska börja skolan.
    Och jag unnar mig inte märkeskläder utan min högsta prioritet är alltid mina barn, precis som hos de flesta föräldrar. Och resor och upplevelser kan vi unna vår familj i måttlig utsträckning.
    Alla barn är olika precis som vi vuxna. Att då tro att det överlag är synd om förskolebarn och att det som du anser är bäst för er skulle vara bäst för alla andra visar bara att du saknar insikt. Och ditt lilla ”hihi, kram på er” slätar inte över din otrevliga framtoning utan får dig bara att framstå mer arrogant.

  2. Vårt samhälle fungerar i nte så. Men så klart, pensionen kan man också dela på. Men hur många tänker på det.

  3. Vara hemma i 5år? Lycka till att klara dig på din pension i framtiden 😅 Tyvärr är inte samhället uppbyggt så att man ska vara hemma så länge. Därför finns det förskolor 🙂

 13. Tänker att du och Odd behöver diskutera hur ni tänker och agerar kring maten? Barnen får kanske ”dubbla” budskap? Förvirrande i så fall.

  1. Jag håller absolut med. Och Bella äter ju själv fisk också. Hon skulle bli vegan men bestämde sig flr att endå äta fisk då coh då.

 14. Måste säga att jag är sjukt imponerad av din självkänsla. Folks pikar blandade med beröm och negativa kommentarer (från en del) hade fått dem flesta att svänga i humöret men du står stadigt både fysiskt och psykiskt. Sjukt imponerad av vad du åstadkommit och din orädsla för att bemöta utmaningar och obekanta scenarion. Allt detta kombinerat med din unga ålder… wow. Bra jobbat!

 15. Du svarade inte på en enda kommentar ang Bard i förra inlägget.. Däremot på flera andra kommentarer. Jag känner att jag har en väldigt personlig relation till dig som bloggare, och ser upp till dig – blir peppad av ditt driv. Därför blir jag på riktigt ledsen när du gör saker som inte går ihop med min bild av dig. T ex träffar en man som uttryck otroligt mycket hat mot kvinnor. Jag kan helt enkelt inte förstå det hela. Varför kan du inte svara på hur du tänker?

  1. ”Därför blir jag på riktigt ledsen när du gör saker som inte går ihop med min bild av dig.” Har du kanske tänkt på att detta är Isabellas liv och hon gör saker som är rätt för henne? Hur fasen pallar folk att hoppa på henne vad hon än gör? låt henne vara och leva sitt liv som hon själv väljer. Ska man alltid lyssna på andra kommer man aldrig få någonting gjort. Dessutom är Bard otroligt intressant och det är ännu mer intressant att höra en persons åsikter som inte är extrem pk.

   1. Jag är en trogen supporter av Isabella sedan många år. Det skulle du se om du fick läsa min kommentarshistorik, har endast skrivit ifrågasättande kommentarer vid ett fåtal tillfällen – när det gäller miljötänk kring flygresor, när det gäller att lägga locket på ang Metoo relaterade brott och nu ang Bard. Annars försöker jag alltid att ge tillbaka av det som jag ändå upplevt at jag fått ut av hennes blogg, pepp kring självförtroende och självständighet.

  2. Men herre gud. Hon svarar väl om hon känner för det och vill hon inte har väl inte hon en skyldighet att göra det?

  3. Om du blir ledsen när Isabella gör saker som inte går ihop med DIN bild av henne är det kanske dags att uppdatera din bild av henne. Så slipper du bli så ledsen 😉

   1. Håller med. Det är det som blir följden av detta. Ville göra ett sista försök att bryta igenom bruset därför att jag verkligen genuint undrar hur hon tänker kring Bards åsikter. Vill inte ändra bild på fel premisser, då hon betytt mycket för mig vad gäller självförtroende och självständighet.

  4. Vad får dig att tro att Isabella måste anpassa vilka hon lunchar med efter vad DU tycker?. Oavsett om man håller med bards åsikter eller inte så är det inte fel att prata med honom. Isabella behöver inte försvara sig överhuvdtaget. Hon har inte gjort något fel.

   1. Tycker du inte att det är problematiskt att prata med en person som har hatiska åsikter mot hälften av befolkningen?

  5. Världen kretsar inte kring dig. Isabella kan inte ta hänsyn till vilka val i hennes liv som gör DIG ledsen.

   1. Vad är bloggar, om inte en relation mellan den som bloggar och läsarna? Varför vill vi annars följa den personens liv, om vi inte relaterar till personen? Isabella betyder någonting för mig då jag följt hennes blogg i många år, och hämtar styrka och inspiration ur hennes texter och hennes driv. På samma sätt som hon kollektivt kan säga ifrån att hon mår dåligt när det blir för mycket negativitet hos kommentarerna så tycker jag att jag som enskild bloggläsare, som följt Isabella i många år och då hon faktiskt betyder något för mig, kan säga till när jag reagerar starkt på något hon skriver eller gör. Självklart har hon ingen skyldighet att anpassa bloggens innehåll till vad just jag tycker! Men jag vill hoppas och tro att det fortfarande betyder något för en bloggare när en trogen läsare reagerar på något. Men det kanske bara är jag kvar som tror att det finns någon form av relation mellan bloggare och läsare, som kan gå i två riktningar, vad vet jag.

 16. Finns en bok som heter ”Var kommer maten ifrån?” Såg den på Ica för några veckor sedan. Vet dock inte hur den är skriven.
  Man får ha lite överseende med glassbilen och dess tider, särskilt vid fint väder. Jag har själv kört glassbil några år och på sommaren är det svårt att hålla tiderna eftersom så många fler handlar. Tidsschemat är detsamma oavsett årstid. Dessutom finns varken tid för mat, rast eller kisspaus i schemat..

 17. Konstigt nog så känns det som man får upp ögonen för vad man faktiskt äter när man får barn. Jag förstår verkligen att du har gått över till en vegetarisk kost och går mer och mer åt det hållet själv. Har väldigt svårt att svara på frågor om var maten kommer ifrån, att det är de djuren vi brukar gå och mata och gosa med runt i byn som vi människor äter. Att fisken blir glad när man äter upp den är ju ändå helt fel och kanske något man kan förklara på ett annat sätt utan att det blir för dramatiskt. Ska verkligen kolla upp Böcker du fått tips om här nere, det brukar hjälpa. Hoppas du får en bra dag!

 18. Tycker det är så bra att yngre barn ifrågasätter och tänker mer på var maten kommer ifrån än vad jag tror vi gjorde när jag växte upp (90-tal, så inte så länge sedan). Min lilla kusin på 8 år säger att hon vill bli vegetarian, trots att alla i hennes familj äter kött. Så viktigt med tankar och reflektioner , och att vi minskar vår köttkonsumtion för miljön och djurens skull 🙂

 19. Hjälm på sparkcykel är väl ändå inte ett måste??? Då kan man ju lika gärna ha hjälm när man går på stan, något kan ju trilla ner i huvudet? Samma sak med pulka och sånt. Hela Sverige är ju söndercurlat…

  1. Inte ett måste men viktigt! På så sätt lär sig barnen redan tidigt hur viktigt det är att skydda sig i trafiken. Jag har egentligen samma diskussion med min tonåring som tycker att jag är orättvis som tvingar på henne reflexväst och cykelhjälm när de flesta i hennes ålder cyklar utan. Men jag ser mig inte själv som hönsmamma för det. Jag ser det som en viktig del i uppfostran, att jag tar ansvar för mina barn. Givetvis föregår jag och min man med gott exempel själv.

  2. Fast med den hastighet en kan komma upp i med sparkcykel så jo, absolut hjälm! Sen att vi alla ärmännisnor och glömmer ibland är en annan femma👍🏿

  3. Min son fick hjärnskakning trots hjälm och ett 3 cm djupt och 12 cm långt sår på smalbenet av att ramla på sin sparkcykel. Det krävdes 22 stygn och många tårar på akuten. Efter det har jag kastat varje sparkcykel.

 20. Jag är uppväxt på gård och mina föräldrar är bönder så jag har i hela mitt liv vetat hur det ligger till med det här ”att äta djur”. Jag har varit med både på hemslakt och när slaktbilen kommer och djuren skjutsas iväg. Jag blev vegetarian i tonåren och idag äter jag enbart växtbaserat, min ena syster är vegetarian medan min andra syster och bror fortfarande äter kött fast inte i så stor mängd. Jag tycker ju skälv att ärlighet är det bästa och att Gillis eller Sallys empati för djuren ska tas tillvara på.

  1. Blev så nyfiken. Min erfarenhet är att de flesta som växer upp på gård brukar få en mer krass syn på djur och djurhållning.

   Kommer du ihåg hur du tänkte och kände då när du var liten? Jag är också uppväxt på gård och blev vegetarian när jag var 11. Tror också att det är viktigt att säga som det är. Mina föräldrar ljög för att jag inte skulle bli ledsen. Det ska jag aldrig göra.

 21. När började du/ni äta socker och pizza igen? Du skrev i början på året att du aldrig skulle äta det.

  1. Så onödig kommentar! Det har väl inte du med att göra? Sen kanske glassen är till barnen! Å vem säger att man inte kan göra en nyttig pizza?

  2. Hej Isabella! Var kan man köpa dina produkter när de slutar säljas på apoteket? Är så nöjd och vill fortsätta köpa de. Kram

 22. Från gård till gaffel. En barnbok som förklarar hur maten hamnar på våra tallrikar på ett pedagogiskt sätt

 23. Alla föräldrar kan glömma hjälen. En liten stund på en sparkcykel det är inte hela världen. Jag tycker synd om dig och andra offentliga personer. Du ska inte ens behöva skriva ”feel free att kommentera det..” Varför? Vad har jag eller någon annan person för rätt till att döma dig? Lan folk sluta vara så jävla ytliga och sluta dömma andra hela jävla tiden. Det är väl ingen som är helt fel fri men vi alla gör så gott vi kan. Så länge inte dina barn far illa och det tror jag knappast. Kram ❤️

 24. haha, jag bor i Holland! Här har de varken hjälm när de åker cykel, cyklar själva, åker inlines eller åker skridskor… Lite galet kanske, men du ska absolut inte behöva försvara dig eller alls kommentera det!

 25. Men herregud, det är klart barnen måste ha hjälm. Och det är vår skyldighet som vuxna att se till att barnen har det! Man skulle aldrig förlåta sig själv om något hände!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..