Annorlunda liv

Jag är glad över att ha Hayley här hos oss. Det underlättar enormt. Jag märker stor skillnad gällande språk och barnens åldrar. Sally som är nyss fyllda 3 år reflekterar inte speciellt mycket över om Hayley pratar engelska med henne medan Gillis som är 4,5 år reagerar och det blir en liten barriär. Hon pratar lite svenska så vi fasar in engelskan sakta, det viktigaste är att barnen känner att det är roligt att lära sig. Inget får vara kravfyllt utan språket ska bara vara något naturligt hemma.

För min del är det lyxigt att höra amerikanska. Jag har verkligen haft det kämpigt med språk under alla år så att ha en person från Kalifornien här kommer förhoppningsvis hjälpa mig också. För två år sedan kunde jag knappt ta ett möte på engelska, idag kastar jag mig ut jämt och försöker. Vi har två personer i Nordic Tech House nu, Ditri från Albanien och Gillian från Singapore så mycket utav samtalen på kontoret är på engelska. Bra för alla!

Detta sommar-väder! Barnen och jag var ute och busade till halv åtta. Nu har dom somnat och jag ska sätta mig och jobba. Imorgon väntar möten och lunch med Alexander Bard. Det ser jag fram emot! Vi pratade mycket om matriarkatet sist vi sågs. Att som kvinna skilja sig, köpa ut sin man och ha ett team hemma med två andra kvinnor som hjälper mig att få vardagen att gå ihop är speciellt. Jag älskar min pojkvän men jag skulle inte bo med en man igen och det vet han om. Mitt team med kvinnor hemma är betydligt mer effektivt.

 1. Matriarkatet?
  Det är förhållandevis få kvinnor med möjligheter att leva som du gör Bella och därmed ha förutsättningar att ”köpa ut sin man” och anställa nanny. Så att tro att det skulle vara en strukturell samhällsomvandling på gång där kvinnor har majoriteten av makten i samhället är ganska märkligt. Alexander Bards teorier må vara intressanta, men det finns inget matriarkat här.

  1. Alla vill inte leva som du Isabella!
   Alla vill behöver/ vill inte köpa ut din man, för att man älskar honom!
   Alla vill inte ha en nanny eller annan personal boende hos sig!
   Alla är olika och jag skulle aldrig välja något hur ditt liv.
   Som sagt tur att alla är olika och att jag kan välja hur jag vill leva mitt liv.

  2. Det är en strukturell samhällsförvandling på gång! Den går inte så snabbt som den borde men den går definitivt framåt och mycket beror på att kvinnor börja tänka på ett annat sätt. Vi kräver mer och försätter oss inte längre i samma utsträckning i en beroendeposition till våra män. Vi planerar för en framtid där vi klarar oss själva, vi pratar ekonomi och hur exempelvis föräldraledighet påverkar pensionen. Vi kanske VÄLJER att leva med en man men vi MÅSTE inte. Det gäller såklart inte alla, men tanken är väckt och vi är på väg. Det kanske än så länge är mer av ett storstadsfenomen (spånar fritt så ta mig inte på orden) men jag kan helt ärligt säga att alla mina närmaste vänner kan ta sitt pick och pack och dra på dagen om det skulle behövas och ändå ha budget för städhjälp för att ändå kunna vara mer med barnen (då är de flesta medelinkomsttagare men även en usk på 70 %, en lärare, en ssk och en informatör inom landstinget).

   Sedan handlar det inte om att kvinnor ska ha majoriteten av makten utan om att det ska finnas en maktbalans.

   1. Du talar också utifrån en priviliegerad position, precis som Bella & Bard. Män innehar majoriteten av maktpositioner i samhället fortfarande, inom i princip samtliga branscher. Det innebär makt över resurser, beslut och inflytande i väldigt hög grad. Att välbetalda kvinnor i storstäder har möjligheter: som att anlita barnflickor, köpa eget hus/köpa ut sin man, använda hushållsnära tjänster, resa utomlands flera ggr om år och klarar sig mer än väl utan sin man ekonomiskt är på intet sätt normen i samhället. Det är norm bland en väldigt liten klick av människor.

    Kvinnor har högre utbildningsnivå än män och lyckas bättre i skolan idag och har gjort under en längre tid, detta märks dock inte av i samhällets maktpositioner eller på lönenivåerna/chefsnivåer. En del personer pratar om att det bara är en tidsfråga, men patriarkala strukturer kastas inte bara omkull hur som helst utan tar hundratals år att förändra.

    Att vara ekonomisk självständig som kvinna är ett steg på vägen mot ett mer jämställt samhälle, men inte på något sätt ett tecken på att vi är i eller på väg mot ett matriarkat.

 2. Ja men om.ni fortsätter vara tillsammans kommer ni nog båda ändra uppfattning om det.
  Robin har en bra poäng i en av sina låttexter: ”I’m gonna love you like I never been hurt before”.

  Du måste lägga din tidigare erfarenhet av sambo och familjeöiv bakom dej och inte tänka att det är dömt att misslyckas bara för att det gjorde det med dina förra kille. Sen är det ju aldrig fel att skynda långsamt utan sunt.

  1. Hos oss är det jag som klipper gräset, dammsuger och kopplar sladdar vid behov. Lagar aldrig mat, det gör min man så bra? Mina döttrar stryker tvätt och städar bilen och sonen tömmer diskmaskinen och bär in varor när vi handlat? Är hushållssysslor/hemarbete könsbestämt?

  2. Kvinnor kan klippa gräs. Jag lovar, det sker överallt i Sverige varje dag och är ingenting att förundras över.

 3. Tycker det är så roligt att få följa dig genom livet. Jag har läst din blogg sedan den var helt färsk och bara hade några få inlägg. Så verkligen från start.
  Du och jag lever helt olika liv, men jag inspireras ut av dig och din framgång, inte för att jag någonsin kommer komma dit du är, men för den kvinna du är och hur du tar dig till framgång.
  En fundering som jag har dock det är hur du tydligt nu sedan din separation med ”O” säger att du aldrig mer ska bo med en man.. Om jag inte har glömt bort mig helt så har du även sagt att du någon gång i framtiden önskar ett till barn.. Hur tänker du då, rent praktiskt? Som sagt ligger kanske vääääldigt långt bort i tiden, men ändå.

  Kram. Tack för att du är du!

 4. Du ör så förbannat cool! Hejja dig att du tänker så här och att du säger det!
  Och vet du vad? Om du ångrar dig en dag så är det också ok. Det kallas utveckling. (För er som hackar på allt som sagts och inte sagts). Du är outstanding Bella!
  Avslutar med kloka ord från Mark Levengood:
  ”Om du inte ändrat en åsikt på flera år, ta pulsen! Du kan varvades!”

  1. Men fattar du inte att det handlar om ödmjukhet? Bristen på? Man måste kunna fatta att åsikter kan ändras, vilket Bella inte tycks vilja vara ödmjuk nog att inse.

   1. Men varför måste hon vara ödmjuk kring sina åsikter om hennes eget liv? Just nu känner hon så här och det kanske ändrar sig eller så gör det inte det. Men det är hennes egna åsikter om sitt eget liv.

    Hon kommenterar ju inte ditt val och dina åsikter kring ditt liv utan skriver om det som är bäst för henne.

   2. Varför måste hon ta höjd för att hon kanske ändrar åsikt? Den åsikten är ju ÄN mer befängd än att alla har rätt att gnälla på henne när hon gör det. Låt människor förändras utan att peka med pekpinnar eller dela ut moralkakor. De är NI HÄR INNE som måste bli ned ödmjuka.Men jag lovar att det kommer med ålder, livserfarenhet och en och annan sorg. Då blir man inte så dömande längre!

   3. För att hon ändrar sig hela tiden och ändå lägger fram alla sina åsikter och val som att de är de bästa för all framtid.

 5. Jag kämpar med engelska på mitt nya jobb och tycker det är jättejobbigt att prata. Jag kan prata hyfsat bra när jag tränar själv men sen när jag ska prata inför folk så låser det sig. Hur kom du över den där spärren för nu är du superduktig! Förresten väldigt intressant nr di skriver om affärsstrategier och hur du bygger upp bolagen. Skriv gärna mer om det och bra tips från dina kvinnliga kollegor och deras resor i karriären.

  1. Jag satt i samma sits på mitt gamla jobb där det arbetade många som inte talade svenska. Min analys är att vi svenskar är så indoktrinerade på att vi ska tala så perfekt engelska och att det är ”fult” att bryta på svenska. Samtidigt tycker ingen att det är konstigt att en fransman, spanjor eller tysk pratar engelska med brytning. Märkligt tycker jag! Jag tror att hemligheten är att våga ”tala fel”. Kör på bara, det gör inget om man tappar ord (oftast kan man förklara vad man menar eller fråga någon annan som talar svenska ifall de kan hjälpa) eller ifall det skulle bli lite ”svengelska”. Våga slappna av och kör på, så kommer flytet i språket per automatik.

  1. Did you know that… det är rätt stor skillnad på Brittisk engelska och Amerikansk engelska? Nu skrev Bella att hon tycker det är lyxigt att *höra* Amerikanska, men att hon knappt kunnat ta ett möte på engelska innan.. Så hon refererade inte direkt till Amerikanska som ett eget språk. Däremot kan man nästan säga att det är det då det är stor skillnad som sagt.

   Åsikter..

   Same, same, but different.. Potato, Potahto.

 6. Tänker att det måste underlätta din vardag enormt att ha det teamet – och tycker att det är synd att det fortfarande ska vara konstigt att en kvinna gör saker som män gjort för att få ihop livet i alla år!

  Ang engelskan tror jag att Gillis vänjer sig snart, barn brukar göra det! Jag växte upp med tre språk (svenska, tyska, engelska) hemma och det har gett mig otroligt mycket i vuxen ålder så tycker att det är fantastiskt att du har möjligheten att ge dina barn det. Om vi har turen att kunna få barn i framtiden (jäkla PCOS som ställer till det) så kommer jag att prata engelska med våra barn och sambon svenska så att de får båda.

 7. Måste allt vara effektivt då? Kan du inte känna att kärlek bara är ologisk och att det är skönt att dela sin vardag med den man älskar utan att det är effektivt? Sen förstår jag att dubbar det bra nu. Det bästa av allt och det måste ju vara underbart. Tänker mest bara hur du känner runt detta?

 8. Vad kul att det fungerar så bra för dig hemma! Men funderade på att du nyss sa att du vill ha fler barn i framtiden men du vill aldrig mer leva ihop med en man? Ska ni börja ha barnet på halvtid direkt de föds då eller hur går den ekvationen ihop?

  Kör hårt! Du är inspiration!

 9. Kan inte du fortsätta ha hjälp även om du har ny sambo? Man flyttar väl inte ihop hop för att det ska vara effektivt utan därför att man älskar varandra och vill dela sitt liv med varandra…

 10. Jag skulle inte bo med en kille igen. Sorgligt att du blivit
  så bränd av det på något sätt. Det kan vara alldeles fantastiskt givetvis, med rätt person.
  Självklart kommer du ändra uppfattning om det håller med nya pojkvännen. Men jag gissar att det här barnsliga kategoriska resonemanget är en strategi på sitt sätt…

  1. Särbo är väl inga konstigheter. Fast aldrig ska man ju aldrig säga, spec inte om man sagt att man kan tänka sig fler barn? Naturligtvis kan man säkert va särbo ändå men verkar ju trixigt

  2. Många äldre som träffas och blir ”tillsammans” flyttar aldrig ihop, utan har alltid en egen lgh/hus. Nu ä ju inte Isabella gammal, men menar bara att det ‘r fullt normalt när man vill ha sällskap men fortfarande ha sitt eget.

 11. Det låter ganska hemskt att säga att du aldrig kommer att kunna leva med en man igen, att du verkar så rädd att i framtiden kunna tänka dig att bo ihop med din kärlek och ha ett sunt förhållande även om man bor ihop. Men samtidigt måste man respektera allas sätt att vara och tänka. Självklart ska du inte göra det om du inte vill. Vem säger vad som är rätt eller fel. Men jag personligtn kan väl tycka att det låter rätt tragiskt och får mig att undra vad du gått igenom för att kunna säga en sån sak och ha såna tankar/känslor.

  1. Åh, jag känner precis som Isabella. Så skönt att inte bo ihop med någon igen. Skulle dock gärna vilja ha en pojkvän på sikt. Tycker det är skönt att bo själv.

  2. Det bästa är att man har rätt att ändra sig. Så här känner hon nu, vilket hon har full rätt till och hon kanske gör det livet ut lr så ändrar hon sig och visst vill bo ihop med någon om 1 år, 10 år lr 70 år.

  3. Varför är alla så jäkla inpräntade i att man måste bo med varandra eller ens leva i en parrelation?? Varför är det tragiskt? Du tycker antagligen det för att normen är någon annan. Jag väntar mitt första barn själv, har aldrig mått så bra som jag gör nu. Har lagt bort fokus helt från män vilket gör mig lycklig! Så många kvinnor lever i ojämställda relationer och går på knäna då dem gör allt hemma samt allt som inkluderar barnen. Det om något är väl tragiskt? Varför ska alla sträva efter att leva i tvåsamhet?

 12. Hm. .på nåt sätt har jag svårt att tänka mig att det är något du kommer stå fast vid -att aldrig mer bo med en man. Träffar man rätt så tror jag ändå att det leder till att man vill bygga bo tillsammans. Men du gör helt klart rätt att inte rusa in i något nytt samboförhållande.

 13. Heja dig!! Så imponerad över att du vågar sätta dig själv först. Du vet hur du vill ha det och du står för det. Är några år yngre än dig och håller fortfarande på att lära mig att säga nej, sätta gränser och göra det som jag själv mår bra av utan att få dåligt samvete. Man måste inte leva upp till alla andras krav hela tiden eller leva sitt liv för att alla andra ska må bra. Ser verkligen upp till dig när det gäller det! Och att du har hittat en så fin kille som accepterar det ger mig hopp inför framtiden. Har en otroligt strulig relation just nu som jag funderar på att avsluta, men det krävs en del mod för det. Men när jag ser hur bra det har gått för dig får jag hopp! Tack för det! Kram!

 14. Du skulle aldrig bo med en man igen? Är du medveten om att man KAN leva i en sund relation under samma tak utan att vara låst eller kontrollerad?

  1. Vad säger att hon blivit låst och kontrollerad?? han kanske enbart hade en egen önskan, vilja och drömmar. Vad vet vi.

 15. Undrar hur det ska fungera när barnens far har barnen. Ingen au-pair dessa dagar? Tycker han att det är ok att en anställd person tar hand om barnen på dina dagar..?

 16. Jag tycker att det låter som ett jättebra upplägg i din situation. Samtidigt finns det många män som gör lika mycket eller mer än sin partner för hemmet och barnen. Önskar fler tänkte efter innan de skaffar familj – kommer han dela lika på ansvaret?
  En jämställd man är a och o för ett lyckligt liv.

 17. Det var nära att vi hade en au pair från Sverige, men när jag bytte jobb och bara jobbade jour så blev mitt schema lättare tro det eller ej. Lycka till med er amerikanska au pair. När vi var i Sverige för ett år sedan så blev min son tillfrågad men han ville börja college.

 18. Hej Isabella!
  Läste förut i din blogg att du hade gjort permanent hårborttagning med diode-laser. Hur många behandligar gjorde du, vad blev det för resultat?
  Älskar din blogg!
  Mvh Sara

 19. Man kan ju ha särbo-förhållande där man bor tillsammans vissa dagar i framtiden. Man kan ju knappast ha ett seriöst förhållande och bo på hotell eller på resande fot.

  1. Finns många olika sätt att leva ett seriöst förhållande på! Allt behöver inte vara svart eller vitt

 20. Inom ett år bor ni ihop, du är gravid och åsikterna har svängt. Som alla andra åsikter. Inget fel i det! Såhär får du mycket kommentarer o diskussioner. Så bara hemåt för dig. För egen del blir jag bara glad då läser. Att inte behöva köpa in nån att snurra vår vardag, att få vara här själv. Med en partner som går bredvid hela tiden. Skulle vara en sorg för mig. Att leva ensam. Socialt behöver jag inte många. Mitt jobb levererar det. Men några nära och kära som jag har intill mig hela tiden, det vill jag inte vara utan. Även om pengar finns. Tid är mera värt.

 21. Hej!
  Kan du göra ett inlägg användning av self-tan body mist. Beställt en sådan och hämtade ut den igår. Aldrig använt sådant. Blev förskräckt när en tjej hade blivit grön av en liknande produkt. Kram
  Det år din produkt 😊

 22. GIRL POWER! Alla är olika i allting, bara man hittar det som passar sig själv och sin familj bäst, glad att du verkar ha gjort det! Jag är också separerad med två barn på heltid och givetvis vill jag träffa någon, någon gång. Men tänker och känner som dig, man kan ha en bra och sund relation utan att bo ihop. Att bo ihop behöver inte vara det väsentliga. Alla strävar efter olika och tycker det är märkligt att folk ens ska ha en åsikt om det, vad som är rätt för mig betyder inte att det är rätt för någon annan och sen tvärt om.

 23. Nu märker jag ord, men ”matriarkatet” är fel term att använda då det inte existerar ett matriarkat i Sverige idag. Däremot kan man prata om att enskilda individer, som dig själv, försöker upprätthålla/skapa ett matriarkat privat. Men vi är fortfarande fast i patriarkala strukturer, både i samhället och hemmet, hur många kvinnor vi än omger oss med.

  Riktigt grymma val du gör iaf och väldigt inspirerande att du bryter normer och pratar om att leva utan män (till större delen) i ditt liv, jag tror det är vägen till revolutionen och friheten för oss kvinnor.

  1. Varför är vägen utan män också vägen till frihet? Jag vet inte hur du har levt ditt liv eller vilka män du har träffat men långt ifrån alla män tar ifrån kvinnan friheten. Likväl finns det kvinnor som inte är duktiga på att samarbeta och begränsar individer i sin omgivning precis på samma sätt som exempelvis en manlig chef vilket ofta är en roll som män uppmärksammas i. Det är inte endast en fråga om kön utan om personlighet. Visst, det finns fler män i styrande positioner men bara för att det sker en skifte där kvinnan har makt a la matriarkat betyder knappast att det kommer gå mer eller mindre smärtfritt.

   Jag förstår verkligen inte varför det måste landa i det ena eller det andra. Det är nått ohälsosamt över hela grejen att det måste vara kvinnor mot män bara för att mannen historiskt sett har haft mer makt än kvinnan. Vad i hela friden skulle det lösa att leva ett liv mer eller mindre utan män (eller kvinnor om nån här är av manligt kön)? Kommer det lösa något att trampa ner på män (typ som hur isabella slänger en och annan känga till sin exman här och där) som grupp bara för att enskilda individer och subgrupper inom ett kön har agerat på ett visst sätt?

   Nån får gärna förklara det för mig för jag köper inte att alla kvinnor ska hålla varandra om ryggen bara för att vi är kvinnor. Könet gör rimligtvis inte personen till en bra individ. Vad nu en bra individ är i dessa dagar…

   1. Privilegium är inget man väljer, utan något vi får av en samhällsnorm. Mao; världens snällaste feminist-kille har fortfarande fördelar och privilegier över kvinnor oavsett om han vill det eller inte. På samma sätt som jag erhåller privilegier pga jag är ljushyad och har ett svenskklingande namn

    Det har inte med individer att göra, det finns forskning och studier som fastställt detta och är bara en verklighet vi, tyvärr, lever i idag. Jag älskar min man, pappa och manliga kollegor men dom tillhör en samhällsgrupp som får friheter och möjligheter som jag inte får

    Att förneka att det finns grupper med olika fördelar/nackdelar i samhället är kontraproduktivt

   2. Att det är ett privilegium att födas som man i dagsläget är inget jag förnekar och nu var det inte heller det jag frågade om. Jag ser fortfarande inte hur skapadet av ett liv i stort sätt utan män skulle vara kvinnornas väg till revolution och frihet vilket var ursprungliga skälet till att jag skrev.

    ”Det har inte med individer att göra, det finns forskning och studier som fastställt detta och är bara en verklighet vi, tyvärr, lever i idag.” Bara för att det har forskats inom något där resultatet har gett en viss bild betyder inte att det är en absolut sanning som inte bör diskuteras ur fler perspektiv. Individen, gruppen och samhället har ansvar var part för sig likväl som tillsammans men ett samhälle byggs upp av individer som ingår i grupper där det utvecklas normativa beteenden för att gruppen ska kunna orientera sig. Så hur har det inte något med individer att göra?

 24. Hur tänker Hampus om framtiden? att ni alltid ska vara särbo? vill han inte bli pappa? att få dela allt är väl meningen med livet? inte bara när man har tid och lust att ses utan allt? Nu kanske han säger så för han är kär men om 15-20 år? kanske känns mer ensamt?

  1. Om 15-20år så kanske Bella har ändrat sig? 😁
   Bara för att hon känner så nu betyder inte att hon inte
   får eller kan ändra sig i framtiden 🙂

 25. Alexander är intressant men jag undrar om ni också pratade om hur han bla har antytt att metoo är något hittepå av tokiga kvinnor som gör falska anklagelser..

 26. Hej Isabella och alla som kommenterar. Brukar kika in här på din blogg då och då och reagerar starkt på alla negativa kommentarer du få. Tycker det är tråkigt att se så många negativa åsikter ang ditt sätt att leva, vem hade inte velat ha det som du om man hade den möjligheten ekonomiskt? Tack för att du står upp för dig själv och vågar fortsätta dela med dig av dina tankar kring livet och vardagen trots all avundsjuka som råder i dina kommentarsfält. Typiskt svenskt att folk reagerar negativt på allt som skiljer sig ifrån det vanliga alldagliga och enligt mig ganska tråkiga. OM man kan välja bort tex morgonstressen med barnen så hade vi alla gjort det. Bottnar denna inställningen i eget missnöje? Kom igen nu jantelags-Sverige, var glad för andras framgång och låt dig inspireras till att tänka utanför boxen!!

 27. För ett tag sedan skrev du att du gärna vill ha en andra omgång barn om några år. Ska ni ta hand om dem som särbos då?…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..