#IsabellaLöwengrip
Följ
Uncategorized
april 15 2018 at 20:44

Kampen är slut

Förra månadens pms genomled jag med tårar och ångest, denna gång kommer jag börja med premalex igen. Gah! Så himla märkligt att jag hade en period på några månader när pms:n inte kändes av och nu är den sådär ångesttung igen och kli:ig inombords. Att ha såhär en vecka per månad är ju inte kul. Nu har jag varit duktig på att skriva ner alla datum så det är lite tröstande att se att datumen stämmer i alla fall, allt blir lättare när jag förstår varför det känns som det känns. Nu har jag varit nere i stort sett hela helgen så imorgon och framåt blir det pms-medicin. Jag skulle egentligen börjat redan i helgen men dom var slut så ber om nytt recept imorgon.

Idag har jag gjort det bästa man kan göra i alla fall, umgås med barnen och en peppande vän. Det blev playdate och en brunch ute med fyra barn. Mitt bästa råd till mig själv är att inte ta mig själv på så stort allvar. Försöka ha helikopter-perspektiv på mig själv och låta det vara. Kli:et inombords brukar bli bättre när jag rullar fram yogamattan och gör några enkla övningar några gånger.

Imorgon väntar en ny vecka. PMS-version av mig själv känner AHHH, jag vill boka en flight till Venedig och äta pasta och dricka rödvin på en uteservering med stora svarta solglasögon och nya dyra skor på fötterna. Men mitt rationella jag vet att jag har en rolig vecka som jag ser fram emot. Kul möten, föreläsning med Prins Daniel och Martin Lorentzon (grundare av Spotify) i Sundsvall samt en föreläsning på Ecommerce & Shop tech 2018. Dessutom fyller Sally år och det väntar Pippi-kalas på lördag.

Nu under kvällen har jag suttit och lagt in min träning för veckan, det blir Barre imorgon på lunchen då jag har barnen och sedan kör jag morgonträning innan jobbet de andra dagarna. Totalt fyra pass. Under helgen har jag barnen så då passar jag på att vila, istället blir det lek med dom utomhus. Att lägga in det i schemat underlättar, annars är det lätt hänt att någon kollega bokar in annat i kalendern.

Nu ska jag gör en kopp té och läsa min mail, ni får gärna tipsa om ert bästa PMS-tips eller hur ni tänker när irritationen vill ta över varenda cell inombords! Kram på er.

83 Kommentarer

Maria

Jag har blivit rekommenderad att börja med liknande permalex då jag lider av pdms men är väldigt emot den form av medicin. Hur fungerar det egentligen att ta antidepp medicin några dagar? hur ska man veta när man ska sluta/börja? Jag mår fruktansvärt dåligt cirka 10 dagar innan mens fram till mens sen ‘även efter i några dagar så har börjat inse att det går ut över mitt liv på en inte rolig nivå. Jag funderar på att prova medicinering. Någon här som testat hur blev skillnaden och hur/när tar man medicinen?

Emelie

Jag tänkte likadant men att börja med prmalex är det absolut bästa jag har gjort. Jag fick verkligen livet tillbaka. Förstod först efteråt hur dåligt jag faktiskt mått under pms och hur mycket det påverkat mig.

I början kände jag av lite biverkningar som yrsel och spända käkar men efter två omgångar så kände jag inget annat än de positiva effekterna. Nu har jag ätit dem i snart två år och kommer aldrig sluta.

Mitt tips är att testa och tycker du att det inte känns bra är det ju bara att sluta! ☺️ Lycka till!

Anna

Jag äter premalex varje månad och för mig funkar det jättebra. Från att ha haft stor ångest, känt mig så misslyckad och bara velat ligga hemma och dra täcket över huvudet i över en vecka, till att endast känna av lite grann när det är som värst (då känner jag mig lite låg och på dåligt humör i någon dag). Jag fick stor hjälp av medicinen och ångrar absolut inte att jag tar den. Jag är inte emot medicin på det sättet som du för fram att du är, men mitt bästa råd är ändå att testa den i ett par månader och se vad du tycker och om den funkar för dig. Ingen skada skedd om du ångrar dig och inte längre vill ta den. Jag tar min från ägglossning fram till ett par dagar in på mensen. För mig är det lätt att hålla koll på dagarna med en app samt att jag känner igen symptomen när ägglossningen sker.

Lycka till, jag hoppas det blir bättre för dig!

Ha ha jag älskar kommentaren om att vilja åka till Italien och äta pasta iklädd mörka sunnisar och dyra nya skor! Själv brukar mitt PMS-tänk innefatta tankar som att göra mej av med maken och boka en enkelbiljett till Sverige. Eller åka till en paradisö nånstans! Båda alternativen har ju gemensamt att man vill bort bort bort från den jobbiga känslan man går och bär på. Tror att det är bra att göra som du, att föra dagbok på när det händer så man inte tror att man håller på att bli galen utan det faktiskt går att skylla på hormoner. Mitt tips är att vara extra snäll mot sej själv under dessa dagar och att unna sej saker som både kropp och själ mår bra av!

Sara Å

Man kan åstadkomma mycket på naturlig väg. PMS är vanligt bland kvinnor, men inte normalt. Det innebär att du har någon form av obalans i kroppen. Genom att se över kost, näring, kosttillskott, stress, sömn/återhämtning och motion kan du åstadkomma mer än bara symtomlindring via mediciner. Läs t.ex. nedan artikel för att få en snabb överblick:

Här har du några https://kurera.se/3-satt-att-minska-din-pms/

Jag skulle även rekommendera dig att läsa Martina Johanssons bok ”Hormonbibeln 2.0” som är riktad till kvinnors hormonhälsa. En mycket bra bok! Du som gillar att läsa böcker 😉

// cert. kostrådgivare

Akupunktur hjälpte mig. Lider av den jobbigare varianten PMDD och när jag började med nålarna så tog det inte många ggr in jag märkte skillnad. Alla mina typiska PMDD symtom försvann efter ett tag. Godissuget, ont i brösten, självmordstankarna, tungsintheten, utbrotten mm ja allt minskade för till försvinna helt tack vare akupunkturen.

May

Gor en traningsform som gor dig glad, jag brukar kora styrketraning och ga en promenad for att fa ut frustationerna och anda fa endorfiner, och fokusera pa allt roligt som vantar 🙂

Åh, gud, vad jobbigt det låter!

Isabelle

Jag har börjat med progesteronkräm mot pms, den verkar lugnande bland annat. Googla på det, väldigt intressant med östrogen progesteron-kortisol balansen 🙂

Josefine

Jag testade antidepressiva ett tag men tyckte det var så extremt jobbigt med biverkningarna. Började istället med minipiller och för mig fungerar det perfekt så länge jag kommer ihåg tabletterna. Det märks tyvärr direkt om jag råkar missa en tablett.

Lotta Eriksson

Vilken fin topblus 👍🏻Märke?
Kram L8

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *