#IsabellaLöwengrip
Följ
Uncategorized
april 16 2018 at 15:40

Framtidsspaning

Som tonåring hade jag nog velat veta vad du tittar efter i ett cv, vad du tror att arbetsmarknaden är på väg (vad ska man satsa på för utbildning) och vilka tips du har om man vill bli entreprenör och starta eget. Och absolut economistatips! Lycka till

Jag tänkte börja skriva ut lite kring den frågan om var arbetsmarknaden är på väg för det finns så mycket att skriva om. Gällande arbetsmarknaden står vi inför ett enormt skifte. Alla yrken där en robot eller en dator kommer att kunna ta över kommer så småningom att försvinna eller minska drastiskt. Ta dagens bagare tillexempel. Vi behöver inte lika många bagare tack vare maskiner men det finns en nischad yrkesgrupp som lever kvar eftersom vi värdesätter gott bröd. Alla yrken som är nischade och värdeskapande kommer vara kvar, det är min största tro.

Min syn på framtiden är rätt drastisk. Jag tror att 80% av alla yrken vi känner till kommer att vara borta under min livstid. Jag tror att Sally och Gillis inte kommer att ha en relation till en bank när dom är vuxna utan endast använda sig av krypotvalutor. Sally och Gillis kommer aldrig att köra en egen bil till vardags och dom kommer inte att se på Sverige som sitt land. De kommer se sig själva som globala medborgare. Ha en global valuta och möjligheterna kommer att vara ännu större.

Men innan vi är där kommer det vara ett tufft skifte. Jag och min pappa pratade mycket om den enorma underklassen som kommer när många yrken försvinner. Han var rädd för hur välfärden skulle finansieras och framför allt pensionsskulden. Min syn på det hela är två saker. 1. Jag tror också att det kommer en tid då många är arbetslösa, men samtidigt kommer det vara möjligt för företag att bli ännu större, tjäna mer pengar och växa snabbare tack vare digitaliseringen. Jag börjar landa i att medborgarlöner är en väg att gå. Ett land mår som bäst när klyftorna är små, när människor har råd att leva blir också kunskapsnivån mer jämn och demokratin blir starkare. Ett sådant land utvecklar sig och tar sig framåt.

2.Min andra syn är att vi måste tänka om vad ett jobb är. Jag kan omöjligt tro att Gillis och Sally kommer att gå till ett kontor om 25 år och jobba mellan 09-17 måndag till fredag. Jag tror att ett miljardbolag kommer att drivas fyra personer från valfritt bord världen över, resten av personalen kommer att vara uppdragsgivare. Allt blir mer flytande.

Rådet som mina barn kommer att få? Den sociala förmågan är för mig avgörande. Dels att kunna prata flera språk och ha ett öppet sinne mot andra människor. Bli vass på att kommunicera online, ta hjälp av plattformarna för att få kompisar världen över. Lär sig att samarbeta. Framtida bolag drivs av ett litet team men genom ett globalt nätverk.

Gällande utbildning så är inte det dom lär sig i skolbänken det mest intressanta. Det viktigaste är glädjen över att få lära sig. Och då gäller det att läsa det man tycker är roligt. You either grow or you die. Jag kommer att ta med mina barn till kontoret och låt dom hänga med våra growth hackers när de blir äldre. Inspirera till att lär sig datorns språk; programmering. Men det är inte heller det viktigaste. För allt sånt kommer och går. Målet är att barnen ska känna att dom bygger värde. That’s it. Jag upprepar mig igen, yrken som värdeskapande på olika plan kommer vara kvar, det är min största framtidstro. Hur man blir en värdeskapare kan jag fortsätta kring i ett annat inlägg!

105 Kommentarer

Murre

Intressant läsning..håller med dig på alla punkter.
Däremot tycker jag att du borde skriva litegrann om hyperloopen. Det är ett steg för att möjliggöra globaliseringen. Du borde även skriva om vad detta i sin tur på samhället.
Läs gärna på hyperloop.com

Eva

Fina kläder .Passar dig jätte fint.Märke på byxor o blus?
Ha det gott kram Eva

Theresia

Så spännande och roligt att du uttrycker dig positivt om medborgarlön. Jag tänker lika, att vi måste gå den vägen för att stävja för stora klyftor och därmed otrygghet och instabilitet i samhället i framtiden när en mängd jobb försvinner. En tanke som jag tycker är väldigt logisk är detta med naturresurser som människor tjänar pengar på. Egentligen är det helt galet att individer kan nyttja olika naturresurser och behålla avkastningen själv. Vi äger ju jorden tillsammans. Alla borde ha en lika stor andel i jordens naturtillgångar och ha rätt till avkastning på all vinst på naturtillgångar. I Alaska får alla meborgare pengar från vinsten av deras olja t ex. Det är så logiskt. Att människor krigar och strider om landområden för att kunna få vinsten för naturtillgångarna själva är så ologiskt. Svårt att lösa och tänka kring allt detta men jag är övertygad om att vi måste göra något och framför allt börja tänka och prata om hur vi löser framtidens klasskillnader och hur vi ska skapa trygghet när jobben försvinner. Det är också negativt för mänskligheten att folk ska behöva uppfinna en massa onödiga jobb bara för att tjäna pengar. Om det finns en grundtrygghet kan människor mer koncentrera sig på saker som faktiskt är viktiga, som förbättrar världen och skapar verkliga värden. Nu sitter smarta människor och jobbar fram algoritmer för att folk ska klicka mer på annonser. Vi MÅSTE ju bygga samhället otroligt mycket kring konsumtion idag för att alla ska få en lön. Det vore hälsosamt för människor och natur om fokus kunde skifta mer mot hållbarhet, trygghet och välmående för alla. Vi borde ägna mer energi åt att förbättra världen och hälsan för alla. Även läkemedelsbolagen måste ju värna om sina inkomster mer än om människors hälsa. Ja, nu finns det en otrygghet som leder till att tjäna pengar är det viktigaste för alla. Mer trygghet kan hjälpa mänskligheten att uppnå många bättre mål.

Maria

Fantastisk kommentar. Du har satt ord på mina tankar värderingar. Mycket kloka ord!

caroline

Otroligt kloka ord isabella! Du är en stor inspiration !

Eva

Fina kläder .Passar dig jätte fint.Märke på byxor o blus?
Ha det gott kram Eva

Erika

Mycket kloka ord! Blir varm när influenser som dig inspirerar och delar med sig av tankar inför framtiden. Vi hjälps åt att få Sverige och människor att växa med små små steg! Hälsningar en arbetsförmedlare

Wiktoria

Så fin du är! var kommer t-shirten ifrån? Ser ut att var i bra kvalité.

Annelie Henning

Vilka kloka tankar om framtiden, Isabella! Du får vara mentor och sprida diskussionsgrupper över landet! Jag tillhör de äldres grupp. Men älskar att vara delaktig i framtida samtal.

Eva

Tredje gången jag frågar o hoppas på ett svar, så Fina kläder .Passar dig jätte fint.

Märke på byxor o blus?
Ha det gott kram Eva

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *