Katastrof

Idag hämtade jag barnen vid fyra, solen sken så vi åkte och köpte glass:

Mango-smak blev det idag

Därefter fick barnen låna tre nya böcker var från biblioteket. Vi lånar jämt. Gillis valde Gittan och Halvan och Sally tog Pippi, Lotta och Emil.

Vi kom hem, åt middag och sedan frågade jag om barnen ville läsa eller gå ut och busa. Det blev alternativ två. Alla vi barnfamiljer är med i en messenger-slinga och det visade sig att alla barn var ute och lekte, full pott! Är det nu alla sena lek-kvällar börjar?

Vi var ute till halv åtta, sedan var det dags för fyra barnfamiljer att säga hejdå. När vi kom innanför dörren blev det total kaos hemma. Jag trampade nämligen på en liten spindel i hallen (det var inte med flit) och ett av barnen fick ett rejält utbrott på mig. Det är inte ofta barnen är arga, det var tårar, hulkandes och många VARFÖR MAMMA, HUR KUNDE DU. Det var jag inte beredd på men antar att det är en del av en fas att ta in världen. Efter det väntade ett långt samtal om att döda djur och döden generellt. Usch tufft.

Och på tal om döda djur. Jag serverar ju inte kött hos mig och har inte tagit upp det samtalsämnet. Mat är mat hemma. Men jag känner på mig att ett av barnen inte kommer vilja äta kött när hen förstår hur det ligger till. Jag tänker att jag vill hålla mat så odramatiskt som det går, att hos mamma äter man veg och hos pappa kött. På förskolan vill jag heller inte krångla. Dom får bestämma själva när de blir äldre. Hur gör ni?

 1. Haha men glimten i ögat blir jag full i skratt att du får tålamodsprövande situationer när du precis postat ett inlägg om hur lätthanterliga barn du har och att du har bra tålamod. Precis som om gud vill testa dig! ;P Och vad skönt att höra att även dina barn är mänskliga barn de med=)

  Hur blev det ikväll då, orkade du ha tålamod hela vägen eller brast det lite nån gång?

  Fin egenskap hos ditt barn i alla fall. Jag gillar inte heller när man dödar djur. Så tummen upp! Hihi så knas det blir ibland med barn! Men man kan skratta åt det i efterhand!

  Kram

  1. Tålamodet höll men jag kände att mina svar inte var tillräckliga. Hörde mig själv säga ”men jag kör ju på myror jämt” – då kom det stora tårar… inte lätt!

  2. Helen – Nu skrev du förvisso detta ”med glimten i ögat”, men givetvis kan även lätthanterliga barn ibland sätta sig på tvären och ibland brister det också för någon som säger att den har bra tålamod. Allt är inte fyrkantigt..

 2. Min fyraåring är helt på det klara med vad kött och fisk kommer från och är än så länge helt oberörd! Jag hade förväntat mig någon sorts reaktion första gången jag berättade men nope… Han tycker om att vara med och fiska och äter gärna upp fiskar som han varit med och rensat. Vi äter en hel del vilt och då blir det också naturligt att berätta att ”den här har morfar skjutit”. Men vi äter mycket vegetariskt också, jag förklarar att det är bra med sojakorv och oumph för då har inga djur behövt dö. Jag försöker alltid vara rak och ärlig och förklara för barnen hur världen fungerar, på en nivå som de kan förstå. Man behöver inte krångla till det med barn, de är oftast mer öppna för sanningen än vuxna.

 3. Tror att det är viktigt att alla i familjen äter samma mat vid måltiderna ! Olika mat till olika familjemedlemmar bäddar för ätproblem störningar i framtiden.

  1. Är det här någon egen teori eller har du källa på det? Barn med allergier då? Båda barnen (dvs jag och mitt syskon) hade olika allergier när vi växte upp och vi åt därför ibland tre olika rätter till middag, inga ätstörningar så långt ögat kan nå.

  2. Å icket. Familjer där det finns olika mat pga. exempelvis allergier funkar finfint. Det handlar om hur man gör.

  3. Du gör naturligtvis som du vill, men dra inte allmänna slutsatser från det. Hos oss var det otänkbart att inte äta samma, men ändå dog nästan min syster av anorexia så sambandet är inte så enkelt. Och nej, det var inte pga barndomskosten min syster blev sjuk.

  4. Och vad har du för belägg för det Anna? Barn äter olika mat i olika miljöer förskola, skola, hos mormor, hos farmor etc etc och hittills har vad jag vet ingen forskare kopplat det till ätstörningar. Låter som hittepå.

  5. Fast det dä finns det absolut inga belägg för!
   Om en familjemedlemmar du superallergisk, ska ingen ära sånt dä?

   Jag är vegetarian medan mina barn/man äter kött – vi har aldrig gjort en grej av det utan serverar bara en skål med tex köttbullar och en skål med grönsaksbullar, sen tar alla vad de vill men äter olika…. jag tror inte mina barn kommer få ngn ätstörning av det!

   Om du har ngt belägg för det du skriver får du gärna länka!

  6. Det var ett drastiskt antagande varför skulle det göra det? Om en i familjen har celiaki, en annan laktosintolerans och låt säga en tredje är allergisk mot tomater och den fjärde tycker att ärtor är vedervärdigt otäckt skulle alla i den familjen bli ätstörda? För tre åter gluten, tre andra äter inte laktosfri osv… ätstörningar har med helt andra saker att göra en olika kost i en familj.

  7. Har ätit olika mat än mina nu vuxna barn i alla år och ingen har nån ätstörning. Så länge man har ett sunt förhållningssätt till mat har det väl ingen betydelse vad som ligger på tallrikarna..??

  8. Är det något du har belägg för? Vi äter olika hemma hos oss, jag och barnen äter veg. Mannen äter kött ibland. När barnen börjar intressera sig är tanken att de ska få välja själva. Men varför skulle detta leda till ätproblem?

   Jag växte upp med en familj som åt kött, slutade med det när jag var 11. Syrran äter inte stark mat eller gluten. Det hat alltid funnits massa olika rätter att välja på hos oss men upplever ingen av oss som ätstörda?

   Medveten om att detta är anekdotisk bevisföring så om du har forskning eller så som visar detta är jag nyfiken!

 4. Tycker det är fint att dina barn reagerar på att även de små djurens liv är lika värda! En egenskap att vara stolt över som förälder.
  Tycker för övrigt också att det är viktigt att barn vet vad de äter. Serveras de kött förtjänar de att veta var köttet kommer ifrån så att de kan göra ett val, även om de är små. <3

 5. Barn har mkt funderingar kring liv och död.. Särskilt när de blir lite äldre. Skönt att höra att även dina barn får sammanbrott eftersom det är fullt normalt och en del av utvecklingen 😊 Trotsålder börjar ju vid 3 och den värsta kommer vid 6-årsåldern, det kan jag intyga 😱 Så du kommer nog få uppleva en del utbrott trots allt. Var glad för det 😊

 6. Jag är vegetarian, men min man och fyraåring äter kött. Han är fullt medveten om att jag är vegetarian och vad jag inte äter, men jag har inte känt att jag behöver förklara att kött är djur osv. Det kommer tids nog. Men jag skulle inte heller ljuga om han frågade rakt ut. Däremot har han varit med och fiskat och vi har fått upp fisk som sedan tillagats och det verkade bli accepterat 😊 Han har frågat en del om döden och då tycker jag det går bra att svara ärligt (men jag tar ju inte upp att en del dör i ung ålder osv).
  Jag tänker att när han är mogen nog att ställa frågan så är han mogen nog att ta emot ett svar (men anpassat till åldern förstås).
  Kram!

 7. Vi äter samma sak alla här hemma, undviker kött så gott jag kan och förmår men i skolan och så får barnen bestämma själva. De har vego alternativ och jag lägger mig inte i. Men hemma äter vi det som serveras, tvingar de inte att äta kött om de känner att de inte vill men oftast tycker de om kycklin och lax. Rött har jag inte ätit på längre länge.

  Vilken härlig kväll det ser ut att ha varit.

 8. Vi äter vegetariskt + fisk här hemma, båda barnen på 3år resp 1år äter såklart samma som oss. Samma sak på förskolan, halva barnens avdelning äter specialkost med veg + fisk vilket känns skönt så de inte behöver känna sig annorlunda på så sätt när de blir lite äldre.. det är nog rätt vanligt nu för tiden =) lillan som snart är 3år är dock rätt petig själv och frågar ibland så det inte är kött när hon äter hos våra familjer osv, speciellt korv då brukar hon säga ”inte gris, jag vill ha vegetarisk korv” 😂

 9. Kom på när min dotter då 3 år, hade kommit på att kött var muuu. Så det var alltså muuu (ko) vi åt. Det kändes lite makabert då 🙂

 10. Så fint att hen tänker på sånt! Blir alldeles varm. När jag var 11 förstod jag det konstiga med att äts kött (har alltid varit djurkär) det är viktigt att få bestämma själv när det gäller mat, annars tror jag att det kan bli problem. Låt barnet bestämma, det verkar vara ett kompetent barn. Dock måste du hjälpa till att stötta med nyttig och rätt mat. (Men låt oss inte överdriva, kött är inte så nyttigt heller)

  Innan jag blev vegetarian var jag ett barn som inte åt nåt och det var alltid konflikt kring matbordet. Idag har jag ett sunt förhållningssätt på alla sätt och ett stort matintresse. Så; heja ditt barn! Men kan förstå om det kan bli tjafs med pappan. Tror dock att du tar det på ett bra sätt och att det är värt det.

 11. Tänk om barnen visste att du har döda djur på kappan och skorna.. att du till och med har ett företag som tillverkar skor av döda djur, även fast möjligheten att göra veganska skor finns.

   1. Ja, det finns 5 par veganska. Vet ni hur många olika modeller dom har som INTE är veganska? För mig spelar det ingen roll att man gör några veganska skor när man ändå stödjer djurplågeri och väljer att bära skinn, päls osv. Det går liksom inte att ”försvara” när det är medvetna val Isabella gör.

 12. Jag mår bra av kött och dåligt av pasta osv så äter hellre kött och sallad än veg. Har dessutom alltid lätt att få svår järnbrist och barnen lär ha ärvt det av mig så vi uppmuntrar kött precis som annan hälsosam mat. Undviker fläsk så gott det går i och med att det är inflammatoriskt bara 🙂

  1. Precis! har väl aldrig mått så dåligt som de gånger man äter mest grönsaker/ sallader. Kött mår man bäst av. Vi är ju gjorda för att äta kött. Vi är ju inte gräsätare som kor. 🙂

   1. Precis. Det är därför vi har så vassa köttätartänder! Eller inte.. Vi som släkte har väl aldrig ätit så mycket kött som vi gör nu i modern tid. Känns löjligt att påstå att vi är gjorda för det när det under största delen av vår existens utgjort en så liten del av vår föda.

   2. Nej Anna, ”man” mår inte bäst av kött. Själv har jag aldrig mått så bra som sedan jag blev vegan. (Och mår du dåligt av grönsaker äter du förmodligen en måltid som inte är komplett, det är vanligt att folk bara utesluter köttet men det blir man såklart inte mätt på.) Vi människor är INTE gjorda för att äta kött, det räcker att kolla våra tarmar och tänder/käkar och jämföra med kött- respektive växtätande djur så ser ni tydligt.

  2. Hej Anna, jag är precis som dig och Carolina. MEN jag tror inte att det finns ett säkert recept på hur man ska äta för att må bra. De flesta vet att vissa behöver ha ett schampo och en annan ett annat. Samma sak med hudkrämer, varför skulle Det då vara annorlunda på insidan?!

 13. ” jag kände att mina svar inte var tillräckliga”…

  Tror att detta har med din diagnos att göra (min sambo har ADHD med drag av Asperger och han säger också lite ”klantiga saker” rakt ut då och då…) .
  Det här är vardagsgrejer med barn som händer flera gånger om dagen. Ha inte så höga krav på dig själv med kommunikationen. Du gör ditt bästa.
  Ibland trampar man på en spindel. Du såg den inte och det var inte meningen. Längre än så behöver inte diskussionen bli. Upprepa bara samma saker och ge dig inte in i långa invecklade diskussioner.

  1. Håller inte med dig, barn förstår och känner mer än vad vi förstår alla gånger och jag tycker inte det verkar varesig sympatiskt eller empatiskt att lämna dem svarslösa om de mår dåligt då de funderar över något som eventuellt är nytt för dem. Känns som ett lat sätt att inte ta sitt ansvar som deras trygga punkt, skulle personligen hellre lägga några extra minuter på att känna in varför de reagerar som de gör. Annars kan barnet dessutom utveckla en bristande respekt för vuxenvärlden, för att den inte tar dem (barnen) på allvar.

   1. Finns det alltså ett långt utvecklande svar på att man råkat trampa på en spindel ?
    Såklart man kan prata lite runt det men Isabella tycker ju att det är svårt och att ”kommunikationen skaver” med sina barn. Om man har de känslorna ska man nog hitta en strategi…

   2. Och när hon sen ev slår ihjäl en mygga…en geting…vrider bort en fästing?
    Gör inte saker större än det är.

 14. Hej! Äter kött själv och använder även andra produkter med animaliskt ursprung. Skulle vara intressant med ett inlägg angående hur du resonerar kring att inte äta kött, men verkar tycka att det är okej att använda andra delar av döda djur? (kläder, inredning mm.)Är det inte bättre att ta tillvara på hela djuret? Sen kan man ju vara veg. enbart för att man mår bättre av det, dvs av hälsoskäl och ej etiska, men det intrycket får jag inte när det gäller ditt val. Men förtydliag gärna.

 15. Är jag den enda som funderar hur nära dockvagnen är bilen. Inte roligt med stora skråmor på ny bil 🙁

   1. Fast en nyckel väger ju nästan ingenting, betydligt mindre än en dockvagn i alla fall, och den kan minsann åstadkomma en hel del skråmor på en bil såvitt jag vet 😉

 16. Ska man värna om på miljön, lokalt och globalt, så är det viktigaste enligt mig att gynna svensk livsmedelsproduktion. Inte att undvika kött. Sverige är en av de bästa livsmedelproducenterna i världen sett till miljöpåverkan. Det ska vi värna om, inte konkurrera ut genom att importera vegetariska alternativ från utlandet som har stor påverkan på klimatet genom de långa transporterna. Dessutom sker vår import av vegetariska alternativ ifrån länder som har en livsmedelproduktion med betydligt större fotavtryck på miljön än vår svenska dito. Och att många svenskar inte inser betydelsen av det öppna odlingslandskapet/skogslandskapet och alla de djur (fåglar, instekter, hjortar osv.) som är beroende av detta visar bara på hur svårt urbaniserade många i vårt land är.
  Vill du göra ngt. för att gynna miljön så leta efter svenskproducerat i butikerna och åk till gårdsbutiker och handla!

  Mängden nötdjur i Sverige har minskat från 1,71 milj. år 1897 i Sverige till 600.000 år 2006. Samtidigt har antalet bilar ökat från 0 till 4,5 milj. och över 10.000 svenskar flyger till Thailand varje år. Vad påverkar våra co2- utsläpp mest? Nej, men just det, i pk-Sverige är det lättare att lägga upp en veg-måltid på Insta än att förändra sina matinköp och förändra sina resor till/från jobbet och under semestern!

  1. Håller till viss del med, men nu är det så att en del människor vill inte äta kött, och en del människor KAN INTE äta kött. Jag tex, jag kan inte svälja det helt enkelt. Du kan inte säga till någon som inte vill äta kött att gå och köpa ett annat kött i affären bara för att det är bättre. Självklart är det bättre med svenskt kött, men försök isf ist köttätare att köpa det i så fall.

   1. De djur som blir till mat i Sverige (t.ex. kor) livnärs till mer än 50% på extremt icke-ekologisk soja från ställen som Syd-Amerika. Det har mycket större inverkan på miljön än att man äter ekologiskt odlad soja som människa.

   2. De djur som blir till mat i Sverige (t.ex. kor) livnärs till mer än 50% på extremt icke-ekologisk soja från ställen som Syd-Amerika. Det har mycket större inverkan på miljön än att man äter ekologiskt odlad soja som människa.

   3. Kloka ord Linda!

    Nelson:
    Jag skulle säga att majoriteten av våra svenska kors foderstat består av grovfoder. Efter det: spannmål. Soja är bara några få procent (räknat på torrsubstans). Sojan som används i djurfoder är ansvarsfullt producerad (certifierad via ProTerra eller RTS) då de stora foderföretagen är medlemmar i Sojadialogen.

   4. Svar till Nelson nedan: Jag är gift med en lantbrukare och min svärfar är lantbrukare, och påståendet att så många av våra kött- och mjölkdjur i Sverige fodras med soja från utlandet stämmer inte! De allra flesta fodras med spannmål/grovfoder ifrån Sverige/egna gårdar.

   5. Svar till Nelson nedan: Jag är gift med en lantbrukare och min svärfar är lantbrukare, och påståendet att så många av våra kött- och mjölkdjur i Sverige fodras med soja från utlandet stämmer inte! De allra flesta fodras med spannmål/grovfoder ifrån Sverige/egna gårdar.

 17. Min son var 4 när han fick sin första upplevelse av att maten faktiskt kan komma från djur. Han hade fiskat upp en abborre och var mäkta stolt att den skulle bli middag. Den såg så söt ut där den simmade i hinken så vi frågade gång på gång om han verkligen ville äta den. Han var väldigt säker på det. Så vi tillagar den stackars abborren och när sonen kommer in för att äta så blir det trauma: – Har ni dödat min abborre? Hur kunde ni?
  Vi förklarar att han ville ju äta den, vi hade ju pratat massor om det. – Jag sa att jag vill äta den, inte att ni skulle döda den!
  Det som är självklart för oss vuxna är inte så självklart när man är 4 år.

 18. Här var vi ute o gungade och satt stängsel till hästar och kom in vid 20, väldigt nöjda barn 😊!
  Jag jobbar som djurskötare med kor och min man är jägare så våra barn har fått lära sig var maten kommer ifrån. Har tanke att börja med en veggo dag i veckan, just för miljöns skull.

 19. min sambo jagar så vi äter allt som möjligt från älg, fisk, rådjur, fågel, Barnen är medvetna att de äter från dem men höns vägrar min son äta för vi har höns hemma.. han äter inte kyckling om det är från vår höns.. så vi har respekt för honom att han inte behöver äta den.. men om jag köper kyckling från affären då äter han 🙂 han ser ju höns som lever hos oss. matar dem. m.m.. men de har sett döda djur som hängs upp i taket. de tycker inte det är märkligt.. de är nog vana från de föddes att leva med en jakt pappa..

  råvaror är det bästa som vi gör hemma… odla potatis, tomater, jordgubbar m.m gör vi oxå.

  //C

 20. Hade jag barn skulle jag låta dom äta kött, men försöka lägga in grönsaker och frukt i den mån det går. Sen kan dom få bestämma själva när de blir stora.

 21. Jag är brutalt ärlig då det kommer till vad vi äter. Vi äter det mesta men har själv varit vegetarian i många år av mitt liv och jag tycker att det är viktigt att mitt barn förstår och själv får välja om hon vill äta djur. Försöker att förklara det som att vi alla är en del av naturens kretslopp vilket är en stor del i min tro ochmening i livet. Har gjort så sedan bebistiden och det har funkat för oss även om jag kan förstå att andra gör annorlunda!

 22. Vi är vegetarianer (lakto-ovo) både jag och pappan i familjen. Jag förstår att det är olika för alla, och för oss är det självklart att fortsätta en vardag utan kött här hemma trots barn. Det är inget som vi direkt har tagit upp med äldsta barnet (som är i Sallys ålder) men det planerar jag att göra senare, och jag vill även att barnet då ska veta vad som ligger på en tallrik när det serveras kött och att det inte ligger en dans på rosor bakom.. När barnet är moget att själv göra ett val kommer vi respektera vilken väg denne önskar gå vad gäller mat. Men vi serverar inte kött tills dess endast pga normen.
  Kommer även vilja upplysa om varför vi väljer ekologiskt i så hög utsträckning som det går. Tänker att det nog inte skadas ifall barnen ges möjlighet till ett källkritiskt öga redan under barndomen 🙂

  Fin ny hemsida förresten Isbella! Det tog ett litet tag att vänja sig och den funkade inte klockrent först, vilket jag som många fler påpekade, men numera är man så van med det nya och jag har tänkt om och gillar den!;)

 23. Glömde skriva det att vilken fin och varm egenskap hos ditt barn, att reagera sådär på något som majoriteten aldrig hade gjort. Det låter empatiskt. Även igenkänningsfaktorn på den, och så ratade jag ju sedan kött själv främst för de etiska skälen (önskan är även att äta enbart helt veganskt)..

 24. Bra att barnen får välja själva när de blir äldre,min erfarenhet på förskolan med barn som fått veg är inte positiv..(dom har knappt velat äta det) hemma kan man lättare göra bättre och godare veg.mat,även om jag nog personligen hade gett dom lite kött hemma också-men noga utvalt och nyttigare kött. Mvh Rebecca pedagog

  1. Det där var intressant, att få välja själv när man är äldre. varför får barnet inte välja att äta kött då den är äldre istället?
   Jag tänker att nu utgår man från att det rätta är att äta kött och det är vad alla barn vill. Men samtidigt lever man ju i den verklighet man lever i. Är det vegetariskt man är uppvuxen på är det ju även det normala. På samma sätt som kött är det normala för de som är uppvuxna på kött.
   Att det serveras dålig vegetarisk mat är för mig inte en nog bra orsak att tvingas äta kött. Det ligger på de som lagar maten att ordna bra mat. Kan man steka köttbullar kan man nog lista ut hur man ordnat kikärtbiffar. Kött behöver vi inte för att överleva. barn som är vegetarianer överlever det också.

 25. Hej! Jag kommer stå inför samma dilemma (äter endast veg och fisk) om ett par år när min (nu 3mån) son börjar på förskola och jag tror jag kommer göra följande. Hemma äter vi vegetariskt och på förskolan kommer jag föreslå att han äter så mycket vegetariskt och fisk det går och om det ska intas kött någon gång i veckan (ställer mig inte alls bakom att kött ska intas varje dag) så bör det vara oprocessat gärna ekologiskt kött. Jag tycker inte det känns bra alls att min son ska äta korv av olika slag eller annat kött som är processat som man vet ökar risken för bl.a. tarmcancer.

  Sen tycker jag att det är viktigt att tala om vart ex köttbullar kommer ifrån fast givetvis på ett pedagogiskt sätt. Finns det inga böcker för sådant på biblioteket? Man kan ju föra över diskussionen i att det är viktigt att det mesta på tallriken är vegetariskt men att kretsloppet inkluderar att vi ibland äter kött.

 26. Hej! Jag kommer stå inför samma dilemma (äter endast veg och fisk) om ett par år när min (nu 3mån) son börjar på förskola och jag tror jag kommer göra följande. Hemma äter vi vegetariskt och på förskolan kommer jag föreslå att han äter så mycket vegetariskt och fisk det går och om det ska intas kött någon gång i veckan (ställer mig inte alls bakom att kött ska intas varje dag) så bör det vara oprocessat gärna ekologiskt kött. Jag tycker inte det känns bra alls att min son ska äta korv av olika slag eller annat kött som är processat som man vet ökar risken för bl.a. tarmcancer.

  Sen tycker jag att det är viktigt att tala om vart ex köttbullar kommer ifrån fast givetvis på ett pedagogiskt sätt. Finns det inga böcker för sådant på biblioteket? Man kan ju föra över diskussionen i att det är viktigt att det mesta på tallriken är vegetariskt men att kretsloppet inkluderar att vi ibland äter kött.

  1. Du kommer inte kunna välja att ditt barn enbart äter ekologiskt kött och inte tex korv på förskolan. Alla som äter samma får samma, skulle inte funka annars. Mina barn äter vegetariskt på förskolan och det funkar fint men vi skulle inte kunna lägga till att de får äta speciellt kött som inte de andra barnen får. Sen är maten på förskolan näringsberäknad och i de flesta kommuner finns som uttalat mål att mycket ska vara ekologiskt.

 27. Jag är vegan och mina framtida barn kommer äta som mig och min sambo. Förstår mig inte på argumentet att barn som får veg mat inte får bestämma själv eller blir påtvingade. Hur många småbarn är det som får full kontroll över vad de äter? Då hade det nog inte varit en speciellt bra kost. Alla göräldrar tar beslut utefter sina värderingar om vad som kommer gynna ens barn, oavsett kost. Då är det även så att barn som blir serverade kött inte fick chansen att välja att inte äta kött. Livsmedelsverket har utsett vegansk kost som fullvärdig även för barn så förstår inte vad problemet är.

  1. Kan vara bra att veta innan du bestämmer vilken kost du ska servera att de flesta förskolor/skolor serverar inte vegankost bara vegetarisk kost.

   1. Vegansk kost (alltså att ta bort ägg, mjölk, kött, fisk, dvs ALLT ifrån djurriket) rekommenderas ABSOLUT INTE till barn. Vegetarisk kost, ja. Vegansk, nej. Absolut inte!

 28. Min dotter slutade äta kött när hon var 3,5 år. Vi såg en nyskjuten älg i bärskogen. Hon reagerade inte där och då, men dagen efter tittade hon storögt på mig och frågade ”Kommer den älgen att vakna och springa till sin mamma?” Vi hade en ganska odramatisk diskussion om att människor är allätare och att vi ibland äter kött. Men efter den händelsen gav hon upp köttätandet. Hon blir alltid erbjuden kött (resten av familjen äter) men hon avstår. Idag är hon 12 år och mår utmärkt, fortfarande vegetarian.
  I det här med att ha barn som inte äter kött tycker jag att det som har varit mest provocerande är att ständigt bemötas med ”Men oj, hur går det?! Varför det? Är det inte bara att säga åt barnet att NU ÄTER DU KÖTTBULLAR, det är ju du som förälder som bestämmer. Hur mår Hon?” Jag tror knappast att föräldrar och barn bemöts med samma oro om barnen vägrar äta grönsaker – och jag skulle vara mer orolig över den situationen. 😂

  Dessutom tycker jag att det är osedvanligt dumt att kalla vegetariska rätter för ”korv”, ”biff”, ”köttfärs” och ”hamburgare”. Why liksom? Det är ju ungefär som att marknadsföra ”alkoholfri vodka”.

 29. Är det ingen som reagerar (du också Bella) kring könsfördelningen redan i små ålder. Han tar bilen Sally drar i en dockvagn. Är det alltid så?

  1. Men seriöst! Får inte barn vara barn??? Måste tjejer leka me bilar och killar me dockor? Eller kan man inte bara låta barn leka m precis vad de vill?

 30. Hur kunde de se att du trampa på den? Vilken otur🙄 men tror övrigt man kan ta små barns reaktion me en nypa salt. Vara förstående men se lite komiskt på de heka. Min grabb råka få ett litet litet sår på handen när han ramla. Och han låh i fosterställning o va så söt o tyckte synd om sig behövde bli buren. O sen under hela dagen sa han att han bara kunde använda en hand
  Helt plötsligt gick de över hehe
  Så man kan ju visa empati men sen behöver man noh inte ta upp de. Utan bara visa empati om barnen tar upp de o sen byta samtalsämne.

 31. I vår familj är det odramatiskt att kött är djur. Vi pratar om att köttfärsen är ko och korven gris. På samma sätt som vi förklarar allt annat. Så gör vi 🙂 Hela min familj är jägare så för oss är kött=djur lika självklart som att grönsakerna växer i landet.

  Och lika naturligt är det att vissa väljer att inte äta kött. Om jag nu ens behöver förklara det. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..