Framtidsspaning

Som tonåring hade jag nog velat veta vad du tittar efter i ett cv, vad du tror att arbetsmarknaden är på väg (vad ska man satsa på för utbildning) och vilka tips du har om man vill bli entreprenör och starta eget. Och absolut economistatips! Lycka till

Jag tänkte börja skriva ut lite kring den frågan om var arbetsmarknaden är på väg för det finns så mycket att skriva om. Gällande arbetsmarknaden står vi inför ett enormt skifte. Alla yrken där en robot eller en dator kommer att kunna ta över kommer så småningom att försvinna eller minska drastiskt. Ta dagens bagare tillexempel. Vi behöver inte lika många bagare tack vare maskiner men det finns en nischad yrkesgrupp som lever kvar eftersom vi värdesätter gott bröd. Alla yrken som är nischade och värdeskapande kommer vara kvar, det är min största tro.

Min syn på framtiden är rätt drastisk. Jag tror att 80% av alla yrken vi känner till kommer att vara borta under min livstid. Jag tror att Sally och Gillis inte kommer att ha en relation till en bank när dom är vuxna utan endast använda sig av krypotvalutor. Sally och Gillis kommer aldrig att köra en egen bil till vardags och dom kommer inte att se på Sverige som sitt land. De kommer se sig själva som globala medborgare. Ha en global valuta och möjligheterna kommer att vara ännu större.

Men innan vi är där kommer det vara ett tufft skifte. Jag och min pappa pratade mycket om den enorma underklassen som kommer när många yrken försvinner. Han var rädd för hur välfärden skulle finansieras och framför allt pensionsskulden. Min syn på det hela är två saker. 1. Jag tror också att det kommer en tid då många är arbetslösa, men samtidigt kommer det vara möjligt för företag att bli ännu större, tjäna mer pengar och växa snabbare tack vare digitaliseringen. Jag börjar landa i att medborgarlöner är en väg att gå. Ett land mår som bäst när klyftorna är små, när människor har råd att leva blir också kunskapsnivån mer jämn och demokratin blir starkare. Ett sådant land utvecklar sig och tar sig framåt.

2.Min andra syn är att vi måste tänka om vad ett jobb är. Jag kan omöjligt tro att Gillis och Sally kommer att gå till ett kontor om 25 år och jobba mellan 09-17 måndag till fredag. Jag tror att ett miljardbolag kommer att drivas fyra personer från valfritt bord världen över, resten av personalen kommer att vara uppdragsgivare. Allt blir mer flytande.

Rådet som mina barn kommer att få? Den sociala förmågan är för mig avgörande. Dels att kunna prata flera språk och ha ett öppet sinne mot andra människor. Bli vass på att kommunicera online, ta hjälp av plattformarna för att få kompisar världen över. Lär sig att samarbeta. Framtida bolag drivs av ett litet team men genom ett globalt nätverk.

Gällande utbildning så är inte det dom lär sig i skolbänken det mest intressanta. Det viktigaste är glädjen över att få lära sig. Och då gäller det att läsa det man tycker är roligt. You either grow or you die. Jag kommer att ta med mina barn till kontoret och låt dom hänga med våra growth hackers när de blir äldre. Inspirera till att lär sig datorns språk; programmering. Men det är inte heller det viktigaste. För allt sånt kommer och går. Målet är att barnen ska känna att dom bygger värde. That’s it. Jag upprepar mig igen, yrken som värdeskapande på olika plan kommer vara kvar, det är min största framtidstro. Hur man blir en värdeskapare kan jag fortsätta kring i ett annat inlägg!

 1. Det ska verkligen bli spännande att följa dina barn i deras utveckling! Och alla andras barn. Generationen under oss. Häftig tid dom (och vi) har framför sig.

 2. Du tror inte på utbildning?
  Vem ska göra alla tråkiga jobb, allt som du outsourcar, städning, tvätt, matlagning, handling, trädgårdsarbete.
  Är det underklassen?
  Vem ska ta hand om alla gamla och sjuka?

  1. Det krävs väl knappast någon utbildning för de yrken du nämner. Även idag utförs dessa yrken av ”underklassen”. Dock kommer utbildning vara viktigt i yrken som exempelvis jurist, programmerare, ingenjör mm.

   1. Så nedvärderande du ser på oss som tar hand om gamla och sjuka. Jag ser mig verkligen inte som underklass och jag är stolt över mitt arbete som undersköterska på ätt äldreboende för personer med demenssjukdom. Det arbetet klarar verkligen inte vem som helst utan utbildning. Så om du blir sjuk så tycker du att det är helt ok att den undersköterskan du möter först på vårdcentralen eller akuten inte är någon undersköterska utan vem som helst tagen från gatan???!!!

  2. Det är märkligt att en del ideligen gör allt för att hitta något fel. Nu är det ju rätt uppenbart att Isabella menar att det faktiskt går att komma långt utan utbildning, vilket hon är ett bevis för.

 3. Tror absolut du kan ha rätt!
  Måste bara säga att jag shoppade på Flattered häromdan och älskar upplägget!!! <3 🙂 Jag köpte två stl av en sko som jag inte sett i butik. Betalningen har ni lagt ut extern på Klarna och även returen har ni lagt ut på ett annat externt? företag. Så smart! Satsa på det man är bra på och låta andra företag göra det dem är bra på. Så smidig affär för alla parter men framför allt för kunden som då återkommer. Dessutom gratis frakt och retur, inbakat i priset men det får online-shoppare att shoppa! Inga dolda avgifter, så många tummar upp för den shoppingen!!!

 4. Okej, du vill ha mindre klyftor men du tillhör en grupp som utgör just klyftor i samhället. Jag menar att du är rikare än de flesta av oss som läser här. Du har en livsstil som inte är en ordinär livsstil. Om du vill minska klyftor måste väl du själv offra dina rikedomar?

  Jag blir ärligt talat rädd över hur snabbt det digitala samhället tagit form.
  Jag med mina 33 år säger som numera det som man fick höra när man var liten; ”det var bättre förr”. För den psykiska ohälsan är större än någonsin och jag tror rent allmänt att vi var lyckligare förr. Varför jag tror det är för att jag har en teori efter egna erfarenheter att man nöjde sig med det lilla förr. Nu ska allt produceras så fort och vi vill bara ha mer och mer och är aldrig nöjda. Barnens fantasi kvävs av digitaliseringen, vi med större barn som har egna smartphones trots regler och mobilfria tider ser hur de har svårare och svårare att ha tråkigt. Har man inte tråkigt dör kreativiteten ut. För det är när man har tråkigt som man tvingas komma på nått att göra. Använda fantasin. Men idag matas barnen med dagens teknik och behöver inte lära sig tänka och använda fantasin. Sitter det ett gäng föräldrar och väntar på sitt barn under tex simskolan, pratar de flesta inte med varandra, alla är fullt upptagna med att scrolla på sina mobiler. På så vis försvinner möten med nya människor och vi lever mer och mer isolerade och ett vi och dom samhälle växer fram.

  Att skaffa vänner ska inte vara en konkurrensmarknad på internet där man måste behärska en massa olika språk. Vi mår bra av fysisk kontakt. Det kan vilken läkare som helst skriva under på.

  Pressen har också ökat på oss själva och att vi ständigt är tillgängliga är mer än vad vi egentligen kan hantera. Om arbeten ersätts av teknik/robotar och anställningar försvinner med dem kommer det också bli svårare att få jobb plus att ensamheten och klyftorna kommer att öka. Det i sin tur kommer leda till arbetslöshet, depressioner och människor som varken har råd med bostad eller mat. Det kommer kosta samhället enormt och jag hoppas inte din teori stämmer. Ett sådant samhälle vill jag inte leva i.

  Det jag önskar mina barn är inte rikedomar utan djupa nära relationer och en trygghet och tilltro hos sig själva. Att de får vara friska, älskade och har någon att älska. Och att de aldrig känner sig ensamma.

  kram

  1. Började fundera vad jag skulle skriva men sen läste jag din kommentar och känner att det var rätt så mycket mitt i prick!
   Som Isabella skriver är jag rädd att det är så viktigt att vara global och modern att t ex de som jobbar inom omsorg kommer att ses som omoderna och därmed kommer att hamna väldigt långt ner lönemässigt. Om den mänskliga kontakten och personliga möten inte längre är viktigt, vad händer då med omtanke och empati? Det låter Så kallt och opersonligt.

  2. Jag tror att problemet du beskriver handlar om att vi som samhälle ännu inte anpassat oss till den otroligt snabba tekniska utvecklingen. Vi har fått otroliga verktyg som ännu inte utnyttjas på bästa sätt. Du pratar om dina barns telefonanvändande som något kreativitets-dödande, men maskinen de har i sina händer är ju en fantastisk dator, kapabel att hjälpa dem skapa fantastiska saker!

   Samma sak gäller det arbete som kommer tas över av artificiell intelligens. Jag förstår att det är lätt att dra slutsatsen att detta kommer leda till arbetslöshet och kriser men man måste förstå att detta kommer förändra samhället i grunden. När arbetskraft blir så pass billigt förändras bilden av pengar. Ju längre framåt utvecklingen går desto mer annorlunda blir idén vi idag har av ekonomi är. Medborgarlön är en del av detta.

   Vi kommer inte att komma ifrån den teknologiska utvecklingen, så det är lika bra att omfamna den. Det var inte bättre förr, man var ignorantare förr, vilket kanske missuppfattades som lycka. Idag har vi tillgång till all världens kunskap, den ligger i en liten mackapär i våra fickor. Jag kan ta del av hela kurser på universitet världen över. Jag kan dela mina tankar med människor på andra sidan jorden. Jag kan skapa material (musik, spel, film, texter, you name it) och dela det med tusentals människor. Världen har inte blivit ensammare, tvärt om, någon som känner sig utanför, ensam, annorlunda kan idag hitta likar på en sekund.

   1. Det är otroligt ensamt att inte ha någon nära närvarande, som man kan känna mot sin hud, en kram, en klapp på axel, kinden. men absolut tackar jag teknologin som ger mig möjlighet att kommunicera med dom trots långt avstånd. Även svårt att hitta nya äkta vänskaper idagens samhälle.

  3. Håller med till 100%. Blev helt deppig av det här inlägget och hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir som Bella förutspår. Önskar att företag kunde nöja sig med att göra en liten vinst och istället vara nöjda med att de kan sysselsätta människor och gå runt. Bella, du som har så mycket pengar och ständigt vill ha mer mer mer; vad ska du med allt till? Är det inte mer värt att kunna sysselsätta människor som kan försörja sina familjer än att du har miljoner på banken som du inte använder?

  4. Så bra skrivet! Precis på pricken sant! Själv äger jag ingen mobil/smartphone. Tycker det är fullt med människor överallt som bara stirrar i sina smartphones! När de går, cyklar, kör bil, står o väntar på bussen, är med sina barn i parken mm. Helt sjukt i min värld. I min värld befinner man sig i nuet, i verkligheten runt omkring en. Inte i en smartphone.

 5. Medborgarlön tror jag också på
  En omställning som löser många saker och främjar idérikedom och småföretagande !
  Socialförsäkringarna kommer inte behövas met än sjukvården
  👍

 6. Yrken jag inte tror kommer försvinna är omsorgsyrkena. Yrken som kräver mänskliga kontakt och värme. De yrkena blir svåra för robotar att ersätta. Annars tror jag liksom du att det kommer förändras ganska mycket ganska snabbt. Kanske inte exakt så som du tänker men på den vägen. Jag hoppas att nationalstaterna kommer att försvinna och att man i framtiden kommer se sig som en global medborgare. Jag tycker det är en fantastisk idé. Jag hoppas evinnerligt att det är dit vi är på väg men så finns det också bakåtsträvande krafter i vårt samhälle som håller fast vid det gamla. Så vi får se 🙂

  1. I Japan utvecklas äldrevården snabbt nu med hjälp av robotar pga den ökande åldringsbefolkningen! De boende har sensorer inbyggda i sina sängar som känner av sömnproblem, smärta osv och kan ge ut medicin, och robotar i form av gosedjur interagerar med tex senildementa och ger dem kärlek och känslomässig respons. Det testas även i Sverige. Robotar börjar även ta över den fysiska sjukgymnastiken i Japan, det är rätt coolt att titta på. Det kommer kanske inte helt ersätta mänsklig personal, men kommer absolut bli en lika viktig del!

 7. Too bad we are overconsuming and traveling by aircraft constantly. The world wont survive another 100 years. One of the last things Stephen Hawkins said before he died, and so many scientists predict the same.

  It will be impossible to continue life as we know it in the next 50-100 years. Do you have any thoughts regarding global warming and the climate issues, which are key for our childrens future? Business will mean next to nothing whitout clean air, food, clean water etc.
  Who cares about career in the future- when our next generation can be exterminated?

 8. Nja, tror du tagit för mycket intryck av Alexander Bard… Här är några yrken som inte kommer att försvinna: Polis, brandman, läkare, hemtjänst, förskollärare, lärare, frisör, psykolog, kurator, jordbrukare, djurskötare, veterinär,
  agronom, kock, socialtjänst, väktare, yrkesmilitärer, ingenjörer, forskare, mekaniker, massörer, kiropraktor, tandläkare, butikspersonal, osv.

   1. Håller med dig! Vill även lägga till hantverksyrken på listan, t.ex. rörmokare, elektriker och snickare

   2. Håller med på alla punkter utom en: butikspersonal. Där ser vi redan utveckling i form av fler självbetjänade snabbkassor och färre bemannade kassor, samt online- och hemleverans av varor. Vi har en klädbutik i min stad där priserna är extra låga pga det finns ingen personal alls i kassorna, man skannar och packar själv och kommer ut via sitt kvitto. Detta kommer nog bli mer förekommande!

 9. Jag skulle berätta till ungdomarna att alltid göra något t.ex. ta sommarjobb eller jobb efter skolan eller även hjälpa till ideellt- ta varje chans! Visa att man kan ta initiativ och ansvar. Om chanser inte finns- skapa något själv. Tänk alltid att allt jag gör nu kommer gynna mig i framtiden, inget är förgäves!

  1. Hur tänker du att det ska vara hållbart när alla får det bättre när vi redan i dag överbelastat jordklotet? Det är de som har det ”för bra” som måste sänka sin standard.

 10. Bra skrivet. Jag tror du tänker helt rätt. Jobbade som systemutvecklare och teknisk projektledare innan. 2009 började jag utveckla ett digitalt AI system anpassat för försäkringsmedicinska utredningar. Manuell administration uppfyller inte dagens krav på administrativ hantering. Jag satt som rådgivare i statliga utredningar under åtta år för hur vi ska bygga statliga system i framtiden. Det var jättetufft som ensam kvinna berätta den bild jag såg. Det var verkligen ingen som tyckte jag var verklighetsförankrad. Så vi gick till EU kommissionen för vägledning och fick tummen upp. Villkoret var att testa lösningen på riktigt. Nu nio år senare har vi precis lyckats nå samarbete med de största aktörerna på marknaden i EU och USA. Det jag menar och skulle önska är att trösklarna för investering skulle kunna sänkas. Det är först nu som seriösa investerare velat tala med oss. Men nu är vi inte lika betoende av externa som tidigare när vi har med dessa aktörer som finns world wide. Jag tycker det är helt skevt. Att vara entreprenör är verkligen att vara ute på mission impossible ibland. // 🍏 http://nouw.com/nanda

 11. Jag tycker verkligen du ska betona att utbildning inte är viktig när du pratar med ett gäng studenter. Not. Eftersom du inte själv har någon utbildning tror jag kanske att du missat själva poängen. Hur tror du samhället har utvecklats som det gjort om det inte vore för utbildning? Om folk väljer bort utbildning framöver kommer det förstås att påverka framtida utveckling.

  1. Det här föraktet för utbildning är återkommande hos Bella. Det är märkligt och motsägelsefullt att se ner på utbildning samtidigt som man tror på vikten av att kunna tala flera språk och vara kunnig i programmering. Det är ju inget som bara händer, det är något man måste lära sig. Det Bella har lyckats bygga upp är fantastiskt, det kan ingen förneka, men verkligheten är en annan för majoriteten som saknar utbildning.

 12. Intressant hur du tänker kring valuta i framtiden. Forexmarknaden är den största marknaden i världen och omsätter ca 4,5 triljoner dollar om dagen. Den valuta som köps och säljs mest generellt på marknaden är amerikanska dollar. Crypto anses inte som en major valuta och nu när banker får köpa kommer det bli väldigt intressant framöver. Fun fact 🙂

 13. Otroligt intressanta tankar! Jag fastnar framförallt för det du skriver om utbildning då jag själv utbildar mig till f – 3 lärare och kommer att vara färdig runt tiden då Gillis börjar skolan. Jag tror precis som du att mina elever kommer att möta en helt annan värld som vuxna, min uppgift som lärare är att förbereda dem för denna värld. Så hur gör jag det? Jag menar att det är förlegat att se läraren som en förmedlare av kunskap, kunskapen är fri för alla idag! Istället blir lärarens uppgift att vägleda sina elever, lära dem hur man hittar kunskap, hur man värderar information och framförallt hur man kommunicerar och samarbetar. Jag vill ge eld åt mina elevers nyfikenhet, jag vill förse dem med ett kritiskt tänkande, starka problemlösnings strategier och språk för olika sammanhang.

 14. Jag saknar också lite miljötänkande. Det kommer fler och fler rapporter om isbjörnar som svälter ihjäl. Hav som är så smutsiga så fiskarna dör. Fler och fler naturkatastrofer. De stora aktörerna måste ha miljötänkande först. Vi måste hitta ett hållbart sätt att leva. Detta är ingen domedags profetia. Det händer här och nu. Visst kan den lilla människan göra mycket genom aktiva miljöval. Men alla måste hjälpas åt. Det håller inte med några få hjältar som skänker sitt liv och sin tid till att städa upp. Miljötänket måste komma mer i fokus hos alla aktörer på marknaden. Annars kommer det inte finnas vare sig mat till alla eller ren luft. Annars håller jag med om mycket. Kram

  1. Det är inte fler naturkatastrofer än vad det var tidigare dessutom klarar sig människan avsevärt bättre idag än vad den gjorde för säg 50 år sedan ( vid en naturkatastrof). Det med isbjörnar och havet är dock sant.
   Mer miljötänk åt folket.

 15. Det kan också vara så att dina barn inte vill bli egna företagare. Kanske de vill ha ett 9-17 jobb för de minns hur mycket deras föräldrar jobbade och undrar om det är värt det? Ha mer tid till sin egna familj. Släppa jobbet kl 17 gå hem och ta hand om sig själv?
  Hur ser du på det och ex Gillis vill jobba inom vården? Vad säger du då?

 16. Tänker på hur det hade det gått för yrken som sjukvård, polis, brandkår om de ersatts av AI? Mitt yrke som sjuksköterska är beroende av att vilja sitta i skolbänken och använda de kapaciteter en mänsklig hjärna besitter. Att tänka ett steg längre, att känna empati, att ha ett holistiskt synsätt, agera akut utifrån erfarenhet, kunskap och samarbete med andra. Nej, dessa yrken kommer aldrig kunna försvinna helt. Tvärtom tror jag, kraven blir bara fler.

  1. Tänk hur det hade gått?
   1) AI ersätter polis. Inga personer skadas eller blir traumatiserade när de försöker att hjälpa samhället. En robot av stål som är starkare och snabbare än en människa. P E R F E K T. En robot som kan kommunicera och ta hjälp av övervakningskameror som är placerade överallt och därmed aldrig mista synen av boven. Samma här gäller brandkår. ”AI” kan vara byggd till att gå in i hus som brinner där människobrandmän aldrig hade kunnat gå in. Den kan ha sensorer som gör att sen snabbt kan se vart alla personer befinner sig och vilken som är mest kritisk att få ut först. Barn? Äldre? Avstånd till brand? Alltså denna avgörelsen kan tas på några millisekunder!!!! MILLISEKUNDER!! Det kan rädda liv.

   2) En AI kommer vara kopplade sammankopplade med flera AI som har en gemensam erfarenhet som ständigt uppdateras. Tänk om du kunde ha en gemensam erfarenhet med alla sjuksköterskor i hela världen! Det betyder att en patients symptom kan ses igenom på några sekunder och ha jämförts med så många tillstånd på en väldigt (!!) kort tid.

   Så, jag tror yrken kommer att försvinna. ”AI” behöver inte sova. ”AI” behöver inte äta. ”AI” kan leta upp fakta och göra jämförelse snabbare än människan. ”AI” har all kunskap. Den kan importera dina studier inom loppet av några minuter.

   1. I så fall är jag redan AI, jag äter eller sover inte när jag arbetar som sjuksköterska. Kissar knappt. Och jag upptäcker en sepsis eller hjärtinfarkt oftast innan det ens hinner inträffa, för jag ser att en patient är cyanotisk och påverkad innan det ger fysiska utslag enligt vitala parametrar. Men det kanske en maskin också kan kunna…

  2. Tror jag också – med en befolkning som blir allt äldre kommer vården kräva mer personal är någonsin!

 17. Jag gillar att du tänker utanför boxen men det närks ändå att du inte gått så mycket i skolan och förstått riktigt vad syftet med det är. Syftet med skolan är att skapa sig en stabil grund att stå på. Matte till exempel läser man inte för att i sitt framtida yrke kunna lösa svåra tal (det klarar en dator). Det handlar om att lösa problem på ett strukturerat sätt som kan appliceras i alla yrken. För att utvecklingen ska gå framåt måste vi också kunna någonting. Jag är ledsen men en influencer idag kan inget, det är inte dom som kommer driva vår värld framåt när det kommer till utveckling av digitalisering, elektrofiering och automatisering. Underskatta inte naturämnen 🙂

  1. Skriver under på den ”I”. Visst finns det folk som lyckas inom väldigt många olika branscher utan formell utbildning men då handlar det om en kombination av hårt arbete, talang, tur, rätt i tiden och inte sällan även rätt kontakter. Om ens mål är att bli höginkomsttagare så är en gedigen utbildning den bästa investeringen för de allra flesta.

  2. Och vilka tror du har en av de största makterna på folket idag? Influencers. Blondinbella och Bianca Ingrosso har mer inflytande än du tror och den som inte hänger med på det är illa ute.

   1. Ja absolut! De är jättebra säljare men thats it. Jag pratar om utveckling och kunskap för att driva världen framåt. De bidrar de inte direkt med.

   2. Stort inflytande säger du? Ingen som ser igenom dessa ”influencers”? Jag skulle aldrig väga deras ”rekomendationer” om en vara, produkt eller tjänst tyngre än saker jag själv kan googla fram om varan, produkten eller tjänsten. Visst det är reklam och syftet med reklam kommer att slå oavsett om läsaren gillar influencern eller inte men jag kan inte för världen förstä hur alla kan svälja allt med hull och hår som Isabella skriver. Detta gäller väl alla influensers. Ordspråket ”ta det med en nypa salt” borde uppdateras till ”ta det med ett ton salt”

    Jag ser fram emot boken som kommer avslöja ”spelet bakom Isabella Löwengrip” om ca 35 år😊😊

   3. Haha va!? Tror nog poliser, advokater, ekonomer, ja mååånga yrkesverksamma har jävligt mycket mer makt än influencers. Vakna upp bakom datorn…

  3. Jag är ett stort fan av skola och utbildning som grundläggande allmänbildning (vilket i min värld inkluderar naturämnena) men jag håller verkligen inte med om att en influencer inte kan någonting.

   Visst finns det de influencers som är det för att de är kända och de som kanske använder sitt inflytande endast för att tjäna pengar men de är få i jämförelse med oss som driver våra kanaler som om de vore egna mediehus. Vi gör det en hel tidningsredaktion gör fast vi är ensamma och det kräver absolut färdigheter, kunskaper och erfarenheter. Visst, det är förmodligen inte den yrkesgrupp som driver digitalisering och automatiseringen framåt genom att utveckla de tekniska verktygen men många ligger i framkant med att använda det som finns.

   Sedan hoppas jag att alla influencers tar ansvar för den påverkansmakt som de har inom sin nisch och att man försöker bidra till att skapa en lite bättre och mer hållbar värld på det sätt man kan. Men ingen är perfekt, inte heller influencers, så vi får alla ta vårt ansvar efter förmåga och möjlighet.

 18. Du pratar mycket om företag och själva skönhetsindustrin. Men hur ser du på sjukvården? Tror du att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer försvinna och ersättas med robotar? (Vilket det talas om) hur kommer du känna om du skulle till sjukhuset och det är en industri du kommer till? Skulle du tänka att det är ju helt fantastiskt eller hade du saknat den personliga servicen? Och vad skulle du tycka om Gillis eller Sally skulle vilja jobba i vården som te.x sjuksköterska och har en lön på 26000. Skulle du acceptera de? Hade vart kul om du prata om detta då du inte pratar om sjukvård alls ( utöver kry appen) utan allt handlar om skönhet för dig (iaf på bloggen)

  Kram

 19. Hej Isabella, jag är nyfiken på hur du ser att dessa globala företag drivs? Jag arbetar på ett företag som säljer videokonferenser etc 🙂

 20. Detta är ett intressant ämne och en av anledningarna till varför jag tittar in hos dig då och då Bella!
  Jag håller med till viss del. Den filosofiska prägel som Bard förmedlar kommer fram i din text. Det som dock slår mig mest är att jordens resurser, och rikedomar, endast förvaltas och ägs av en viss % i dagens läge. Inget illa menat Bella, men där även du en fis i rymden. Jag hoppas på att jordens resurser ska förmedlas mer lika, att vi inte ska leva utöver jordens resurser då det inte är säkert vi överlever i framtiden. Detta med tanke på hur mycket vi konsumerar, slösar på miljön, använder gifter, utnyttjar naturen & djur o.s.v. Jorden kommer alltid överleva men det är fortfarande inte säkert om mänskligheten gör det! För våra barns skull hoppas jag på ett skifte så att de inte ärver en jord i fritt fall. Det är vårt ansvar, som vuxna, att ändra på detta.

  Vad det gäller arbete är det givetvis svårt att sia om men tror att de flesta yrkena kommer ersättas då tekniken är beredd att ta över allt. Det som INTE kan ersättas är kreativitet och empati. Det kan ingen robot eller dator någonsin ersätta!

 21. Hur ser du på alla serviceyrken då och alla som jobbar på fabrik. Alla människor jobbar inte på kontor utan med service och med sina händer. Har svårt att se de yrkena försvinna. Barnomsorg, äldrevård, sjukvård, postpaket, bönder mm mm listan kan göras lång. Du får nog tänka ett steg längre där

 22. Jag gillar verkligen tänket med allt mer globalare värld och att vi frångår detta med att tänka utifrån Sverige. Sverige är och förblir ett pytteland och med pyttestäder (även våra tre sk storstäder). Såklart man ska öppna upp för att bo o röra sig överallt i världen! Underbart! Jag älskar iofs Sthlm men för litet för att bo här året om.

 23. Om dina barn vill bli texx läkare, polis eller förskollärare då? Föräldrars drömmar delas långt ifrån alltid av barnen….

 24. Jag tror delvis att du har rätt Isabella. Möjligheterna är oändliga men de grundläggande behoven polis, sjuksköterska, elektriker, lastbilschaufför är desamma. Det är också farligt att bara utgå från sig skälv och sina önskningar, behov och drivkrafter. Många, inkl jag själv, tycker att det är skönt att vara anställd. Jag arbetar som chef på ett medelstort bolag. Jag har förmånen att kunna arbeta deltid och kan hämta våra barn kl 14:30 varje dag (min man som är egenföretagare lämnar dem kl 10) och är ledig på fredagar så att vi kan ha långhelg ihop och kanske åka till stugan och isfiska eller ge oss ut i skogen. Jag tjänar bra trots deltid och kan ge mina barn mycket tid när de är små. Vi kan resa ihop, ta långa sommarlov etc. För mig är det drömmen och ditt liv framstår för mig som rena mardrömmen. Man har helt enkelt olika prioriteringar, behov och intressen och det är helt ok. Innan vi fick barn arbetade jag som hög chef på ett multinationellt bolag med massa resdagar och spännande utvecklingsprojekt. Både jag och min man valde att ”down shifta” när vi fick barn. Inte bara för deras skull utan för vår. Vi köpte ett fantastiskt hus på en mindre ort och lever nu billigare och kan njuta mer av familjelivet. Valmöjligheterna är fantastiska och det är fantastiskt att jobbet och karriären inte måste vara den största delen av livet!

 25. En spännande sak tycker jag är att jämnföra med andra länder. Jag tillbringar mycket tid i Frankrike och där tycker jag att det är lite back to basics. Du köper din baguette och din bakelse på hos bagaren, dina apelsiner i fruktaffären, köttet hos slaktaren etc och det finns en enorm yrkesstolthet. Dessutom tankar du relativt sällan din bil själv och det finns alltid flera kunniga expediter i butiken som hjälper dig. De bygger inte miljardimperium men är en viktig del och nöjda (vad jag upplever). Jag hoppas att fler människor ska inse att jobbet inte är livet utan ett verktyg för att hjälpa dig att finansiera ditt liv. Och är det ditt liv så är det också ok. Alla har vi olika preferenser!

 26. Hallå!
  Undrar oxå lite hur du nu tänker dig framtiden inom vård & omsorg (barn ex) robotar?! Skulle du själv lämna barnen så?!
  Jag tycker du är cool & har ett fantastiskt driv, MEN inland känns det inte som att du lever på denna planet 😉
  Klart man ska ha vissa drömmar & visioner men man måste oxå utbilda sig & ha massa innanför pannbenet, (pengar löser tyvärr inte allt) Tjingeling☺️

  1. Hej, jag tror att du har missuppfattat det hela lite. Ingen tror att robotar så som du verkar föreställa dig dem ska ta över våra jobb. Det handlar inte om plåt-gubbar utan om artificiell intelligens som klarar att sköta saker både snabbare och med mycket mindre fel (människor gör ju en hel del fel…) Så nej, ingen robot kommer att plocka upp din unge på förskolan, däremot kan exempelvis förskolans säkerhetssystem eller löneavdelning skötas av AI.

 27. Jag tror däremot att ett helt nytt system kommer införas inom 100 år eftersom det kapitalistiska systemet innebär en ständig konsumtion vilket inte är hållbart för vår jord. Det kommer bli en stor förändring både i vårt sätt att leva och tänka. Företagen kommer få mindre kontroll på oss eftersom det ständiga uppdraget inte längre är att vi ska konsumera. Det om något är en stor förändring som både kommer påverka arbetsmarknaden och ekonomin. Att vår ekonomi och välfärd idag endast går runt pga konsumtion kommer inte fungera. Isåfall får konsumtionsmönstret förändras drastiskt.

 28. så snygga byxor.
  Och ja, snälla börja skriv mer om sånt också, men också motivation i livet, pepp, inspiration och positivt tänkande samt power of the mind inlägg. Älskar såna.
  Hoppas du får en fin vecka

 29. Det kan ju också bli så i framtiden att vi slutar använda smink, parfymer och andra skönhetsmedel för det är inget vi behöver för att överleva. Vi kanske inte alls köper kläder och andra prylar och inreder hemmen och köper nya möbler var och vartannat år. Och så mycket el som vi förbrukar idag, bränsle till bilar och flyg. Och fortsätter krig, skövling av regnskogar, utsläpp av gifter, vattennivån stiger i hav och sjöar osv. osv. Så man undrar ju om det finns någon framtid!?
  Bäst att leva i nuet och ta en dag i taget och inte hela tiden blicka framåt.

 30. Hej Isabella,

  Jag tycker du har en spännande bild av framtiden, kanske inte helt verklighetsförankrad utifrån den verklighet vi känner idag men å andra sidan skulle nog ingen kvinna född 1920 kunna tro att vi skulle ha kvinnliga chefer och influencers på bolag drivna i en digital sfär mindre än hundra år senare, så låt oss inse att vår kunskap om framtiden är begränsad. De flesta drömmare drömmer nog snarare för smått än för stort, om historien förtäljer oss något.

  Jag har en fråga dock, då jag engagerat en del av min tidigare akademiska historia i just kryptovalutor (och följer dem med spänning än idag). Hur tror du att en global kryptovaluta skulle kunna förankra sig utan ett legalt system, eller ännu mer spännande hur skulle vi kunna bygga ett globalt finansiellt system som kan erbjuda grundläggande stabilitet för en sådan valuta?
  För som vi ser just nu så är det stora problemet med befintliga kryptovalutor dess volatilitet och att den som just betalningsmedel därmed blir begränsad i sin funktion. Man skulle vilja rensa den från sin illegala problematik.
  Skulle vara spännande att höra vad du tror om den problemlösningen?

  (Ber på förhand om ursäkt för min mycket nördiga fråga som förefaller sig väldigt ointressant för de ointresserade i ämnet :))

  1. Intressant Camilla!
   Jag har ingen utbildningsbakgrund inom kryptovalutor eller juridik, men jag skulle vilja kommentera ur ett mer generiskt perspektiv. Om man jämför kryptovalutors utveckling med annan teknisk utveckling med global förankring och dess reglering tror jag att vi kommer närmre ett svar på hur man ska kunna reglera även dem. Oavsett om våra nationalstater kommer finnas kvar i sin nuvarande tappning eller om kartan ritas om, kommer lokala celler med samma funktion behöva finnas kvar även i framtiden och deras riktlinjer och gränssnitt mot varandra kommer att förhandlas fram genom någon sorts federation eller annan övergripande organisation (jämför med EU). Jag tror alltså att man kommer ha lokala skillnader i den legala regleringen även i en sådan framtid och funktioner med roller liknande tillsynsmynidgheter kommer att vara olika effektiva, men de kommer att ha starkare band till en global koordinator. Det här ser vi växa fram redan idag i och med framfarten av de globala digitala plattformar som byggs upp av användargenererat innehåll. Man har nu ätnligen insett behovet av ett gemensamt synsätt på hur de ska kunnas ansvariga för allvarliga brott.

   Majoriteten av människorna i världen kommer inte att kunna resa som vi svenskar gör idag, det är jag helt övertygad om. Jag skattar mig lycklig som kan flyga och röra mig som jag gör, det tror jag helt enkelt inte kommer att tillåtas, men jag tror precis som Isabella att vi kommer att kommunicera och handla med varandra globalt.

   Camilla, skulle inte du kunna skriva mer om vad du tror om kryptovalutors framtid ur flera avseenden? Jag skulle gärna läsa. Isabella kanske också är intresserad av lite extra input.
   mvh Marina

   1. Hej Marina!

    Jag tror absolut att världskartan kan ritas om och globala styrsystem finns i viss omfattning redan, som du är lite inne på. Däremot är det många av dom som utmanas nu, unioner och säkerhetsråd etc, vilket kanske är både jobbigt, bra och nödvändigt. Men det talar också om för oss att det är väldigt svårt att komma överens. Så problematiken som jag ser den just för kryptovalutor (som jag ändå tror är framtiden) är hur vi på global nivå skulle kunna fastställa ett regelverk för handel och stimulans.

    Tittar man på den kanske mest självklara kryptovalutan bitcoin så är dess ursprungliga syfte och nuvarande funktion två ganska så olika saker. Ursprungssyftet var att utbud och efterfråga skulle av gammal hederlig marknadsekonomisk logik avgöra valutans värde. Som byteshandel ungefär.
    Problemet som jag ser det är att det inte finns en övervakande organisation som säkerställer legal status vilket gör att valutan används bland annat illegalt och blir då otrygg och volatil, därför används den mer som en investering än ett betalningsmedel. Samtidigt som syftet är just att valutan inte ska styras av annat än marknadsvärde och skulle därmed inte fylla sin funktion om den hade ett bestämmande organ bakom, så det är helt klart problematiskt.

    Så hur kryptovalutor ska bli framtiden tror jag kommer vara kopplat till hur väl det fungerar som betalningsmedel. Då behöver vi en massiv skara användare, en sammhällstillit som gör att värdet inte rör sig för mycket och att prissättning då fungerar.

    Sen kan man också leka med tanken att en global valuta löper parallellt men med anknytning till de valutor vi har idag, för att skapa en dynamik. Lite som en myntfot kanske.

    Summa summarum jag vet inte, men det är ett väldigt spännande ämne och det finns på tok för lite akademisk skrift och forskning i det, vilket är synd!

    / Camilla

   2. Tack för ditt svar Camilla, verkligen intressanta insikter. Det verkar vara lite frågan om hönan och ägget då – vem ska acceptera och reglera bitcoin för handel först, näringslivet eller den statliga förvatlningen? Kanske väntar de på varandra medan vi andra bara spekulerar i värdet genom valutahandel (förutom de som använder det för droger och vapen förstås). Konstigt att kryptovalutor inte accocierats med wallettjänster i större utsträckning, särskilt nu när det finns så mycket forskning på distribuerad resursdelning inom blockchain, som i princip skulle kunna omfatta smartphones.

 31. ”Jag börjar landa i att medborgarlöner är en väg att gå”. Åh vad spännande att höra detta. Jag är helt inne på samma spår: basinkomst och förkortad arbetsdag, det är framtidens sätt att arbeta för ett hållbart samhälle.
  Vill tipsa om två böcker kring ämnet som jag tror du skulle uppskatta:

  Utopia för realister av Rutger Bergman.
  Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet.

  samt: Arbetssamhället – hur arbetet överlevde teknologin av Roland Paulsen.

 32. Tycker det är grymt ändå, hur många vältaliga kvinnor som är här inne och kommenterar på ett inlägg om vetenskap och teknik. Det visar hur mycket kunskap vi besitter och jag tror fan the future is female, på riktigt! Någonstans sitter männen och spelar nätpoker eller glor på fotboll… We know Whats up! Skönt att vi får utlopp för sånt här, det är inte alltid poppis när man som tjej vill ta upp och diskutera dessa ämnen på t.ex en förfest eller en middag. Det borde du uppmärksamma Bella.

 33. Så du tycker en medborgarlön är bra? Vet dina läsare vad det innebär? För att du ska få en medborgarlön behöver du uppfylla några saker för att ha rätt till den. Du ska inte ställa till besvär, du ska hålla dig hemma vid datan och surfa hela dagen och inte göra dumheter. Dessutom kommer myndigheterna att övervaka dig konstant i ditt hem, bla vart du surfar. Om de märker att du planerar dumheter, ur myndigheterna synpunkt, dras medborgarlönen in. Du ska alltså lära dig vara en ”duktig hund” och göra som översittarna/husse/matte säger.

  Intressant att Isabella tycker att medborgarlön är ok.

  En global valuta kommer aldrig att ske. Folk kommer inte att tillåta detta då det innebär en total kontroll av hela världen.

  1. Var har du fått det här ifrån? Medborgarlön existerar ju inte en, förrutom som experiment på vissa platser. Sluta skräm upp folk! Du har ingen aning om hur det kommer att bli exakt.

   1. Medborgarlön är framtiden för oss icke-rika människor, vi som inte har miljoner på baken. Jag skräms inte, detta är vad regeringar beslutat om världen över. Såklart jag inte vet exakt hur det blir, men detta är ”de-som-styr-världen”s plan för oss vanliga. Visste ni att det är 3 människor nu som är rikast på jorden och som bestämmer allt över huvet på oss alla? De äger allt tillsammans. Snuskigt!

 34. Hoppas innerligt att du har fel. Den värld du beskriver låter opersonlig, kall och kommer förmodligen ÖKA klyftorna om arbetslösheten blir högre och man tycker att det viktigaste i livet är att bygga miljardbolag. Om den här planeten ska överleva skulle jag säga att vi snarare behöver backa på vissa saker och inte hela tiden sträva efter att ”bli större” och konsumera mer. Utveckling kan också vara att värdera andra saker och byta synsätt.

 35. Bra analys. Visst kommer dom se sig som världsmedborgare men dom flesta kommer nog också att känna sig som svenskar om dom är födda här av svenska föräldrar eller är välintegrerade av tre anledningar:

  Den ena är att nationer är skatte- och bostadsklubbar och det kommer fortsatt finnas en ovilja att utan goda anledningar ge bort stora mängder gemensamma medel eller dom privata pengar som kommer via försörjningsstöd till personer från andra länder för att utjämna ekonomier.

  Det andra är språket och traditioner som går i arv och som kommer skilja sig mellan kulturer även i framtiden.

  Det tredje är attityder och syn på religion och demokrati som inte kommer ändra sig så radikalt närmaste hundra åren över världen. Inglehart Welzel:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Inglehart–Welzel_cultural_map_of_the_world

  Många länder kommer fortsatt befinna sig neråt vänster i grafen av olika anledningar.

 36. Det har alltid funnits en rädsla för automatisering, men på lång sikt kommer de personer, som tidigare gjorde något som en maskin har tagit över, att göra något annat i stället.

 37. Hej Isabella!
  Jag har precis fått anställning på ett internationellt företag, stationerat i Sverige. Ett företag som har både fabrik och kontor i min hemort, där huvudkontoret är. Det finns även kontor i Hongkong, Kina, England, Dubai och några fler ställen ute i världen.

  Jag arbetar som säljassistent för den svenska marknaden men är sugen på att lära mig mer. Självklart om produkten vi erbjuder, men det får jag ta lokalt med min chef/kollegor. Men jag tänker mer runt omkring företagande, det engelska språket och rent allmänt så jag blir attraktiv av mina internationella och nationella kollegor, och för arbetsmarknaden i framtiden. Jag tyckte det här inlägget du skrev var väldigt intressant och det rör ju mig i tjugoårsåldern också som står mellan jobb och vidare utbildning.

  Jag har ingen utbildning utöver min gymnasieutbildning, självklart kan man söka högskola/universitet men vad tror du jag kan göra nu? Är sugen på att läsa böcker, har du någon du kan tipsa om som berör kanske försäljning, företagande, det engelska språket osv. Arbetsuppgifter på ett företag kan man ju alltid lära sig om man är säker på ett språk tänker jag. Vilket språk utöver engelskan skulle du vilja att dina barn kunde? Finns det något återkommande du stött på under dina internationella resor?

  Kort sagt: Har du några tips för en person som tagit sig in på ett större, internationellt företag att börja klättra? Speciella kurser? Språk? Böcker?

  Tack för all inspiration du ger, kram!

 38. Intressant läsning..håller med dig på alla punkter.
  Däremot tycker jag att du borde skriva litegrann om hyperloopen. Det är ett steg för att möjliggöra globaliseringen. Du borde även skriva om vad detta i sin tur på samhället.
  Läs gärna på hyperloop.com

 39. Så spännande och roligt att du uttrycker dig positivt om medborgarlön. Jag tänker lika, att vi måste gå den vägen för att stävja för stora klyftor och därmed otrygghet och instabilitet i samhället i framtiden när en mängd jobb försvinner. En tanke som jag tycker är väldigt logisk är detta med naturresurser som människor tjänar pengar på. Egentligen är det helt galet att individer kan nyttja olika naturresurser och behålla avkastningen själv. Vi äger ju jorden tillsammans. Alla borde ha en lika stor andel i jordens naturtillgångar och ha rätt till avkastning på all vinst på naturtillgångar. I Alaska får alla meborgare pengar från vinsten av deras olja t ex. Det är så logiskt. Att människor krigar och strider om landområden för att kunna få vinsten för naturtillgångarna själva är så ologiskt. Svårt att lösa och tänka kring allt detta men jag är övertygad om att vi måste göra något och framför allt börja tänka och prata om hur vi löser framtidens klasskillnader och hur vi ska skapa trygghet när jobben försvinner. Det är också negativt för mänskligheten att folk ska behöva uppfinna en massa onödiga jobb bara för att tjäna pengar. Om det finns en grundtrygghet kan människor mer koncentrera sig på saker som faktiskt är viktiga, som förbättrar världen och skapar verkliga värden. Nu sitter smarta människor och jobbar fram algoritmer för att folk ska klicka mer på annonser. Vi MÅSTE ju bygga samhället otroligt mycket kring konsumtion idag för att alla ska få en lön. Det vore hälsosamt för människor och natur om fokus kunde skifta mer mot hållbarhet, trygghet och välmående för alla. Vi borde ägna mer energi åt att förbättra världen och hälsan för alla. Även läkemedelsbolagen måste ju värna om sina inkomster mer än om människors hälsa. Ja, nu finns det en otrygghet som leder till att tjäna pengar är det viktigaste för alla. Mer trygghet kan hjälpa mänskligheten att uppnå många bättre mål.

 40. Mycket kloka ord! Blir varm när influenser som dig inspirerar och delar med sig av tankar inför framtiden. Vi hjälps åt att få Sverige och människor att växa med små små steg! Hälsningar en arbetsförmedlare

 41. Vilka kloka tankar om framtiden, Isabella! Du får vara mentor och sprida diskussionsgrupper över landet! Jag tillhör de äldres grupp. Men älskar att vara delaktig i framtida samtal.

 42. Tredje gången jag frågar o hoppas på ett svar, så Fina kläder .Passar dig jätte fint.

  Märke på byxor o blus?
  Ha det gott kram Eva

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..