#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
februari 6 2018 at 13:55

Energy Management

Okey, hörni. Här kommer mina tankar om Energy Management. Jag skulle säga att jag är en mästare på det. Har man blivit utsatt för mobbning och haft det tufft relationsmässigt på olika plan lär man sig att hushålla med sin energi för att inte bli helt slutkörd. Att vara mobbad leder till att man lägger oerhörd stor tid och energi på att må dåligt. Det är inte så konstigt med tanke på hur fruktansvärt det är men det blir en ond spiral som tillslut kan bryta ner en totalt.

Jag lärde mig  som barn att stänga av när livet var som mest kämpig. Spara energin och slå på när den behövs. Det tog många år att lära mig att kanalisera det. Men det blev en överlevnadsstrategi för att inte jämt bli slutkörd av fel saker och inte ha orken att göra sådant som faktiskt gav mig något istället. Spolar vi fram tiden 15 år har det här blivit en av mina viktigaste verktyg i min karriär.

Idag hade vi teamlunch på kontoret, vegansk från Pepstop!

Vi kan ta min dag som exempel. Jag vaknade vid 06.00 och såg några sms på telefonen som jag visste skulle äta energi. Öppnade inte utan gick istället upp och gjorde mig redo för ett träningspass. Tränade. När jag var tillfreds och hade ätit frukost öppnade jag sms:en och svarade. För då var jag i ett tillstånd där den typen av konversation inte skulle äta av min energi lika mycket. Att lära sig när man öppnar vissa sms, mail eller samtal är enormt viktigt för mig. Allt handlar om vilket läge jag befinner mig i innan. Trött? Hungrig? Stressad? Stark? Glad?

Under mitt avstämningsmöte på morgonen pratade jag och mitt team om några kunder där kommunikationen inte fungerar och irritation uppstår. Där och då är det viktigt att att aldrig fastna i ett ”vem har gjort fel-state” utan alltid bena ut situationen från allas perspektiv och snabbt göra en handlingsplan och sedan gå vidare till nästa punkt. Medarbetare som kan vara ovana kring konflikter kan ibland förstora upp situationen och behöva prata länge om det. Jag försöker alltid visa på att bästa sättet att ta bort magont på minimalt slöseri av energi är att just att bryta ner situationen till kärnan där allt skaver och sedan föreslå lösning, det ska inte ta mer en 2-3 minuter. Det här kräver lite övning och jag blir vassare för varje år.

Ett annat sätt att hantera Energy management är just att sätta sina egna gränser kring sitt sociala. Idag hade vi en stor lunch för hela bolagsfamiljen, jag tog ett varv och pratade med alla. Fantastiskt roligt att höra vad alla gör. Men när jag kände mig mättad och jag hade fått energi av lunchen  valde jag att gå in på mitt rum och sätta mig och jobba med stängd dörr. Hade jag fortsatt mingla där ute hade känslan av att få energi övergått till att energi togs ifrån mig. Allt måste vara på mina villor. Eller era villkor för ni som läser.

Energy management för mig handlar om att hela tiden göra ett val. Nummer ett är att alltid fråga sig om ”det här kommer att ge mig energi eller ta?”. Nummer två är att välja med omsorg när du ska göra saker som tar energi. Jag skulle aldrig ta fram ett jobbigt mail eller mess och försöka svara när jag är stressad eller nyvaken. Mängden energi som används är större då än när jag är pigg och på gång under dagen.

Jag har tagit min energi extremt långt och säger idag till om något är ointressant för att jag inte vill slösa min energi. Jag vill inte prata om ett avsnitt av Lyxfällan eller joina ett skvaller. Jag vill lägga all min tankekraft på jobbet eller sådant som får mig glad och ger mig energi. Det är mitt enda sätt att orka springa snabbt i många många år. Det är inget fel att ”vila tankarna” som många säkert gör genom att tänka på vardagliga saker, älta relationer eller fastna i negativa tankebanor om sig själv. Det är mänskligt. Men jag tycker om att jobba bort sådant som inte stärker och optimera mig hela tiden.

134 Kommentarer

Hanna

Livet är det som händer medan vi är upptagna med annat. Ibland känner jag att du kanske skulle behöva tänka mindre och leva mer. Älskar din blogg och blir alltid inspirerad och är djupt imponerad av allt du åstadkommit. Min mamma och jag följer båda din blogg och pratar ofta om hur duktig du är.
Glöm bara inte bort att oviktiga ting kan leda till bra saker.

Cecilia

Superbra tips för att hushålla med energi! Jag är en person som tankar energi ensam, inte tillsammans med folk. Vilket gör att jag kan inte delta i konversation på samma sätt som många mina vänner, jag blir helt enkelt slut. Så alla ni som tycker att det här är konstigt sjukt och vill diagnostisera det till både det ena och det andra. Kanske är det så att människor är olika och att även ni måste förstå att er strategi i livet inte är för alla. Kram

Mimmi

Samma här 🙋‍♀️

Angelica Sandström

Tack för väldigt intressant inlägg och för att du delar med dig, och är väldigt ärlig. Alla negativa kommentarer – Om en man beskrivit samma energy Management, hade hans (manlig) läsare som väl läser bloggen för att den inspirerar/värd lägga sin precious tid på, uttryckt samma. I dont think so. Varför ens lägga tiden på att läsa – reagera argsint – och skriva argsint. Det är hennes sätt. Du har säkert ditt. Isabella – tack för detta inlägg, väldigt intressant och bra! Keep it up, du är grymt inspirerande med det du vill uppnå och dina strategier ta dig dit! 💪❤️✨

Sofia

Bella: läs den här artikeln – så sant!

Check out this story, ”9 Bad Work Habits — And Why You Should Avoid Them” from Thrive Global: https://www.thriveglobal.com/stories/22597-9-habits-of-unsuccessful-people

Linp

Är det ingen som reagerar på att alla måste äta vegmat för att I är veg? Vågar de inte säga till om de vill ha någon annat mat?

D

Det är väl ingen som måste äta maten som bjuds på ett möte vare sig den är vegansk eller inte. Nu var den vegansk, passar inte det kan man säkert äta sin egen matlåda eller köpa något annat som man är mer sugen på. Hade det varit kycklingsallad hade det säkert varit någon som inte tyckte om det osv.
Väldigt konstigt att det upprör dig att de inte bjuder på en rätt som innehåller just kött…

Amelie

Och med detta inlägget så fick vi svar på varför dina relationer inte håller och varför du har så få nära vänner.

Anna

Så onödig kommentar. Dumt att bara sprida negativ energi. Försök istället peppa andra med dina kommentarer eller var konstruktiv! Det skulle vi alla må bättre av 😊

Isabelle

”Jag har tagit min energi extremt långt och säger idag till om något är ointressant” Ge gärna exempel på hur du gör detta utan att göra personer i din närhet ledsna (och därmed ta massor av deras energi)?

Ofta är man i situationer med t.ex. kollegor som man, till skillnad från vänner, inte valt men ändå behöver ha en bra relation till. Då får man kanske stå ut med lite småprat för att inte såra eller förnärma någon. Brukar gilla dig och gillar inte att kommentera negativa saker men detta gjorde mig illa till mods..

E.L.

Hej!
Jag undrar om du har något personalansvar, eller om det är någon annan som har det i dina företag? Jag, som så många andra unga tjejer, har haft stora ambitioner, hög arbetsmoral och till slut tog allt slut. Min hjärna och kropp hade arbetat för hårt och jag insåg att jag höll på att gå rakt in i den berömda väggen. När jag tog modet att gå till min chef för att förklara situationen fick jag föga feedback och hjälp. Det kändes som att resultat och slutprodukt var viktigare för företaget än min (- MIN SUPERVIKTIGA!!!!!) hälsa.
När jag så läser ditt inlägg får jag åter dessa vibbar av stort resultatinriktat arbete. Hur tänker du kring dina anställdas arbetsmiljö, psykiska hälsa och ett gott coachande ledarskap? Träning, luncher tillsammans och AW i all ära absolut! Men sätts rimliga krav på personalen och tillåts dem kunna arbeta, producera, men också trivas, vara goda kollegor och samtidigt gå hem ”belåtna” vid dagens slut när du här på din plattform b.la. skriver att (med andra ord, mina,) en konflikt ska lösas på några minuter?
En lång kommentar, men det jag vill få fram är att effektivitet inte nödvändigtvis går hand i hand med rollen som ledare.
Vore väldigt tacksam för svar, eller veta hur du/ni hanterar påfrestningar på er arbetsplats

Lo

Hob har ju redan svarat på kommentar nedan att hon inte är chef.

Sofia

Vilken bra kommentar – den fångade mig spot on. Jag har länge varit i samma situation och tycker att det är otroligt svårt att släppa på ambitionsnivån. Jag (precis som jag tolkar dig) har också personalansvar och då är svårt att bara ta det som är roligt och ger energi. Det är mycket tuffa frågor i vardagen som äter upp ens energi! Jag har tyvärr ingen bra lösning men det kanske finns någon annan som har det?

H

Vilken fin kommentar E. L. Det är viktigt att lyfta frågan om utbrändhet. Många chefer och arbetsplatser är okunniga och tar det på fel sätt när man säger ifrån. Blev själv utbränd på IKEA och vid sjukskrivning tog de bort allt ansvar och hotade med att om du inte kommer tillbaka kan du bli uppsagd pga arbetsbrist. Jag sa upp mig.

E.L.

Tack, vad snällt att du också tog dig tiden att läsa den, H!
På min arbetsplats lyfte chefen flertal gånger hennes syn på utbrändhet och personer som var sjukskrivna. Inte nog med att det pratades öppet om olika personers sjukskrivningar (från hennes håll), hon ansåg också att man var en svag person om man inte orkade jobba.
Folk pratar om företagshälsovård, rättigheter och fackliga ombud. Vad många inte ser är att det helt enkelt är fel personer som har dessa chefspositioner och/eller HR-ansvar.
Jag tyckte du gjorde helt rätt i att säga upp dig och jag kan bara hoppas att du idag har en mycket bättre vardag än vad du fick uppleva efter din sjukskrivning.

Tina

Hej! Jag känner igen mig i din kommentar och tycker att detta är SÅ VIKTIGT att det kommer upp för diskussion. Efter fyra år av lite personal och alltför stort ansvar, där jag själv ansåg att jag kunde stå på och förändra allt om jag bara orkade och kämpade, brände jag ut mig. Kom inte upp ur sängen på flera veckor och allt i mitt liv blev oskarpt. Jag förlorade mig själv. Jag som hade tänkt att vid tjugofyra års ålder bara var i starten av min karriär och med min identitet av att vara hon som kunde bära hela världen på sina axlar, utan att be någon att ta över.

Nu sitter jag här tio månader senare och de flesta arbetsgivarna vill att jag ”ska älska en fartfylld miljö” eller liknande. Jag blir illamående. Detta är VANSINNE. Vårt samhälle lider av att alltför många Duktiga människor som ska bära ok och inte ha någon att vända sig till när den kraften knäcker.

Ida

Hur tänker du för att du inte ska bli stressad över allt de där, tex. SMSen som ska svaras på ”sen”? Jag förstår absolut konceptet men känner ofta själv att jag blir stressad om jag säger att jag ska göra något senare, jag blir rädd för att glömma det liksom.
Tack för en bra blogg!

LL

Tycker du gör helt rätt som gör saker på ditt eget sätt. Det är inte att vara ego eller elak eller annat dumt som folk påstår i sina kommentarer här.

Vilka bra tips! Tack så mycket <3

Jenny

Inspirerande läsning! Tar till mig en del!

Men jag är nyfiken, hur gör du i ditt privata?

Du har ju en del nära vänner. Livet går som bekant både upp och ner. Om de behöver en axel att gråta ut hos då de går igenom något jobbigt, finns du där då känslomässigt? Eller stänger du bara av och lyssnar? (Är själv en person med enorm empati för människor)

Myran

Otroligt inspirerande text! Har själv väldigt svårt för när personer ältar något som skulle kunna sammanfattas och lösas på två minuter i evigheter. Jag tänker också att det är väldigt bra att inte försöka ta tag i jobbiga saker när man själv inte är i balans, eftersom det ofta snarare förvärrar situationen.
Sedan tror jag att det är olika vad som ger eller tar energi för olika personer, vissa får energi av långa diskussioner om tv-program och liknande och för vissa tar det energi och känns meningslöst. Då tycker jag att det är bättre att vara öppen med det än att bara stå och lyssna av artighet, det märks ju ändå! Vill även tipsa om boken Omgiven av idioter, som kan förklara mycket kring hur olika människor beter sig. (Jag tror Isabella är väldigt röd.)

L

Den boken är skriven av en hobbypsykolog och saknar över huvud taget vetenskaplig grund. Det sättet att tänka om personlighet är extremt förlegat och inget man gör längre i personlighetsforskning, då det visat sig att denna typ av indelning av personer saknar grund. Det är ungefär lika pålitligt som ett horoskop. / leg. Psykolog

Marika

Har läst den boken och kände igen mycket av Isabella i den röda personen (förutom att hon kanske inte får vredesutbrott). Men den personlighetsanalysen har verkligen sina brister. Få personer är väl så extrema som exemplen i boken, visst den är kanske riktgivande men ingen absolut sanning.

Väldigt intressant att läsa! Jag funderar dock över hur du bryter av en konversation utan att uppfattas som otrevlig. Eller hur du gör när någon behöver diskutera mer och du tycker att diskussionen är avslutat. Skriv gärna fler inlägg på det här ämnet. 🙂

http://hannafialotta.blogg.se

Lina

Du har många bra poänget. Jag tycker speciellt att det är intressant det här med att älta. Jag är själv riktigt usel på det och ältar för mycket. Men det är märkligt att du pratar om att minimera ältandet av relationer när du verkar skriva minst en gång i veckan om det dysfunktionella äktenskap du var i och som du själv valde att bryta dig loss från. Om det inte är att älta så vet jag inte vad. Eller kallar du det ”bearbeta” kanske? Medan vi andra ”ältar”? Utifrån sett låter det i alla fall som att ältandet av din skiljsmässa upptar väldigt stor del av din tid. Tid som jag år säker på att du skulle kunna använda mer effektivt om du ville. Men det är svårt förstås. Jag vet ju det själv. Jag vill ju inte älta vissa saker men gör det ändå. Ibland är det helt enkelt svårt att leva som man lär.

Caroline

Otroligt intressant inlägg! Jag tror jätte mycket på tankens kraft och att vi lite ”blir vad vi tänker”.

Jag hade gärna velat veta hur du tänker kring din yttre omgivning. Låt mig ta ett exempel. Min sambo kan ibland sura över (i min mening) skit saker. Jag väljer att inte lägga min energi på onödigt trams i vardagen för jag tycker helt enkelt inte det är värt det! Men när han går hemma och surar kan jag inte låta bli att påverkas. Tycker detta är jätte jobbigt eftersom jag själv inte vill lägga nån onödig energi på sånt.

Hur gör Du? Är absolut inte ute efter att du ska hänga ut dina X. Men det hade varit intressant att veta hur du gjort i liknande situationer. För det känns som majoriteten av människor inte väljer dina tankar så som vi gör.

Tack för en bra blogg! S

Jana

Hej Caroline! Jag kan inte låta bli att svara på ditt inlägg – tyvärr har jag inget svar att komma med, men jag är i precis samma situation. Min sambo hakar jämt upp sig på småsaker. Och när jag tex, försöker varva ner, gå och lägga mig och läsa en bok i ett annat rum, hör jag honom fortsätta muttra, klaga och prata högt för sig själv. Och det kan vara allt från att det är skitigt hemma, odiskat, eller andra skitsaker.
Ta hand om dig och jag hoppas det löser sig. Mitt problem är att jag märker hur jag ”hänger på” i hans stress. Känner att ”jag har gjort fel” – var det jag som slarvat med disken/städningen/oredan i ett skåp etc.
Varmt lycka till. till både dig och mig.

Maria

Bästa svaret jag kan ge här är faktiskt att fundera på om förhållandet verkligen är värt era egna känslor. För mig gick det så långt att jag kvävdes i mitt förhållande och där jag dessutom fick känna mig så ofta skyldig och kontrollerad för att jag möjligtvis orsakade min före dettas frustration och negativa inställning. Jag orkade helt enkelt inte med alla grymtanden och suckanden och pikar hit och dit att jag ”borde ha gjort mer osv osv”. Nu kanske min situation var svårare än er, det vet jag inte. Men jag orkade inte, det måste finnas mer till livet än att känna sig så här så ofta kände jag. För jag är ju inte en negativ person, jag vill helt enkelt inte haka upp mig på saker och sura och lägga onödig energi på sådant. Så det krockade alldeles för mycket. Visst, vi hade givetvis fina stunder också, men de här negativa känslorna som jag fick på mig själv var ändå alldeles för många för att vilja leva så i det långa loppet. Men min före detta ville inte heller lyssna på mig när jag försökte prata om det flera gånger så det var ju det också som avgjorde det hela. Så försök att prata om det och förklara helt sansat hur ni upplever saker och ting och hur det får er att må. OM era partners inte lyssnar så vet jag inte… jag vet i alla fall att jag mår mycket bättre idag. All lycka till er båda <3

Cissi

Jag är den som surar över småsaker. Jag vill inte vara sådan själv så jag ställer mig frågan: är detta något som personen jag är sur på rimligtvis kan ändra på? Om det t2x är ett in vant beteende eller personlighetsdrag så tänker jag: nej det är inte rimligt att kräva det. Då får jag acceptera att det inte går. När jag accepterar det ofrändringsbara känner jag mig först sorgsen och tillåter mig att sörja, sedan lugn och kan gå vidare. Ibland kan personen ändra på sig, då uttrycker jag mig i en önskan. Men nästan alltid kan vi inte ändra den andra eftersom den då kommer känna sig kontrollerad. Så nästan alltid tänker jag: min partner är såhär och det stör mig men han kommer inte ändra sig. Det är okej. Och så slipper jag lägga energi på att sura och kan leva med en operfekt och underbar människa som jag älskar. Så jag skulle säga att det är upp till din partner att ändra inställning till det som stör hen och upp till dig att se att du bara kan uttrycka hens förändring i en önskan men inte själv få hen att ändra sig.

Väldigt bra skrivet.

My

Eller är det så att det som anses som bearbetning av vissa klassas som ältande av andra…..

Dina

Hej Isabella, första gången jag kommenterar dina inlägg. Det här inlägget träffade mig rakt in i hjärtat och gav mig en sån energi boots!! Du är en inspirerande och stark kvinna och verkar vara en fantastisk cool morsa! Fortsätt med det du gör, jag tvivlar inte en sekund på att du kommer uppnå dina mål!!

Karin

Upplevs du aldrig som otrevlig när allt ska vara på dina villkor?

Lisa

Tack för toppenbra och inspirerande inlägg!!

Jess

Vila tankarna för mig är att kolla på serier eller läsa en bok. Det blir mer och mer under årenas gång att jag märker mig själv vara mer känslig för hur jag delar min energi, och vilket bakslag det blir om jag inte lyssnar på mina egna behov, som att vila, istället för att gå på kanske ett roligt event. Dock för mig, att säga till någon att jag inte vill vara delaktig i en konvo som kanske just då har ett mindre intressant ämne, känns extremt. Att alltid sikta på att handla med sin egna energi optimalt, i alla situationer, kan te sig lite väl mycket om jag även skulle göra det i min privata roll.

Kan verkligen känna igen att det är lättare att hantera vissa mail när man är på rätt humör 🙂

Hej Isabella!

Jag tänkte maila dig, men efter din instastory där du visade att det var 19000 olästa mail så skriver jag här istället ;). Jag ville egentligen bara säga att jag älskar din blogg och allt du har byggt upp! Allt från sköna skor till bästa ansiktskrämen och mycket annat. Tack! Sedan vill jag också säga att jag blir så klok och påmind om allt vettigt du skriver om i bloggen dagligen. Du ger så mycket tips och råd som jag går och tänker på väldigt ofta. Allt från hur du fördelar din energi till hur du ser på relationer mellan olika personer i livet. Fortsätt kämpa och jag hejar på dig, du är en stor förebild som entreprenör och mamma! <3

Stor kram,

Louise Funseth

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *