Kär i deras pappa?

Klockan är inte ens halv nio men jag ska strax krypa ner bland två små varma kroppar och gå och lägga mig. Jag behöver en lång natt för återhämtning. Alltid gosigt att passa på när barnen är hemma. Vi har haft en mysig eftermiddag och kväll ihop, vi har ritat, klippt med sax och gjort en kudd-båt på golvet där vi läste och la pussel på ipaden. Men kvällens höjdpunkter har varit alla skratt och samtal. Det är så kul att kunna umgås med sina barn. Vid sex satte dom sig på barstolarna, jag gjorde te och ställde fram jordgubbar till kvällsfika.

Jag fick en tuff fråga av Gillis ikväll som jag svamlade bort svaret på. Han frågade mig om jag är kär i hans pappa. Det är jag ju inte. Men jag fick undvika min Saga-fälla (svara ett kort nej) och istället ta upp att jag älskar honom på något sätt eftersom han är deras pappa. Men jag blev obekväm och otydlig och Gillis märkte det. Jag tänker klura på något klokt och svara igen imorgon. Jag avskyr när något skaver i kommunikationen, vill att allt ska vara tydligt för Gillis och Sally.

God natt allihopa!

 1. -Jag är inte kär i honom längre men han betyder mycket för mig eftersom han har gett mig er 😊
  Typ nåt sånt tänker jag är ett bra svar…

 2. Nej jag är inte kär i honom, men jag har varit. Det är tur att jag varit kär i honom annars hade inte Du och Sally funnits. Jag var noga med att välja ut en perfekt pappa till er.

 3. Men alltså, du verkar så ofta ha ”ångest” för barnens ”svåra frågor”. De är inte svåra. Sluta krångla. Svara ”nej” så förstår Gillis. Eller vänta på hans följdfråga. Du slingrar in dig i konstiga resonemang med små barn helt i onödan.
  ”Nej jag är inte kär i pappa längre men jag var det förut”. Och kanske fortsätta fråga honom om han är kär i någon.

  Komplicera inte enkla saker i onödan.

  1. Håller med om man ska vara ärlig. Risken med det svaret är dock att Gillas mkt väl då kan fråga (eller ännu värre inte fråga men tro): När kommer du sluta vara kär i mig mamma?”

 4. Jag fick frågan: ”är du kär i din bästa tjejkompis mamma” av min femåring igår, kan tillägga att jag lever i ett lyckligt förhållande med barnets pappa. jag tror inte de förstår innebörden av ordet vid den åldern. ”Kär, älskar, gillar, tycka om”..finns så många andra ord att välja mellan. Jag tror inte gillis blir mer ledsen om du förklarar att du gillar eller tycker om hans pappa än att använda ordet kär. Jag tror snarare att gillis observerade din reaktion än själva svaret.
  Kärleken har många ord välj det som passar bäst helt enkelt. Kram

 5. Finns nog inget svar som känns bra att säga i en så känslig fråga. Tror ett tydligt nej och sen förklara att jag älskar att jag fått er två barn. Ni är det bästa som hänt oss ❤️

 6. Är det inte bättre att i det läget helt enkelt svara nej? Ni är inte ihop längre för att ni inte längre var kära i varandra. Rakt och tydligt..

 7. Oj vilken tuff fråga. Vet själv inte hur jag skulle reagera om min äldsta son ställde en svår fråga, än så länge har jag varit skonad. Det har inte varit så tuffa frågor.

  Mina föräldrar separarerad när jag väl 4-5 år och kan inte minnas att jag frågade mina föräldrar om dom fortfarande var kära. Det var alldeles för uppenbart att de inte gjorde det, nu hade jag nog kanske inte den insikten då men ändå, det är så jag upplever det från min barndom.

 8. Det hade nog inte varit dumt att bara säga – nej det är jag inte, men jag älskar att han är världens bästa pappa till er. Men förstår att man blir osäker när man får en fråga man inte är beredd på.

  1. Exakt så säger jag till mina barn när dem frågar… då skrattar dem bara och frågar, är han? Ja, det är han verkligen svarar jag då . Kort och gott och alla glada.

 9. Vad kul att ni läser Kroppens ABC, gillar ni den? Bokstaven K tar ju upp lite kring kärlek och att vuxna som varit kära ibland separerar. Kanske kan vara stöd i det svåra samtalet!

 10. Tror inte han förstår ordet KÄR. Svara kort och gott NEJ. Fortsätter frågorna efter det så får du hantera dom då. Hur ska du göra nu? Ta upp frågani morgon när han troligen glömt bort den? Krångla inte till det!

 11. Krångla inte till det så, säg bara ”nej det är jag inte” och bemöt sedan eventuella följdfrågor med en kärleksfull ärlighet 🙂

 12. Jag tror inte att det gör något, att vara obekväm är också en känsla och ett utryck som också borde få ta sin plats. Du blev lite obekväm, vad gör det om dom ser sin mamma bli det, ingen kan någonsin alltid ge de perfekta och rätta svaren. Det är en del av livet att ibland inte hitta orden och tror det bra att våga visa och stå för det och inte rätta den känslan. Däremot är det nog det är viktigt att finnas där och inte fly när frågorna väl kommer igen. Visa att det är ok att att prata och fråga om sådana saker, även om man som mamma inte har direkta svar på alla frågor.

 13. Vad du krånglar till det som inte alls behöver vara krångligt! Du skriver att du kommit mycket längre än alla andra 27-åringar, men när det gäller vanliga samtal med barn så visar du upp en stor osäkerhet. Där har du uppenbarligen nte alls nått lika långt som många andra.

  Säg som det är! ”Nej jag är inte kär i pappa längre. Men jag var det förrut. ” Hur svårt kan det vara? Börja hitta på att mat till hästen köps på ica och att den står bredvid pastan…. Vad är det för trams att börja nästla in sig i lögner på det viset när det inte behövs? Barn är ärliga. Var ärlig tillbaka så löser sig det mesta!

  1. Kan bara hålla med dig, Jenny M. Varför göra en så stor grej av saker som är så enkla att förklara? Att ljuga och Linda in sanningen funkar kanske nu när barnen är så små men det kommer en tid när de förstår betydligt mer än du tror och hur ska du då lyckas förklara alla lögner, bortförklaringar och påhittade svar utan att bli ifrågasatt? Det kommer bara leda till att barnen tappar förtroende för dig och det är inte så lätt att bygga upp igen.

   1. Tror inte barnen tappar förtroende för såna här saker. Vems förälder har inte ljugit om någon förklaring när man var liten? Mååååånga.

 14. Den senaste tiden tycker jag att du har klivit över gränsen väldigt många ggr ang det som är ”private zone” Om du vill ventilera ditt gamla förhållande så ta det med en kompis istället för offentligt så att inte pressen gör rubriker av det.Du har inte tänkt på att du kränker ditt barns privata zon genom det här inlägget?Tror att alla redan vet att du inte är kär i O.Känner du dig ställd inför Gillis fråga så ta det med din mamma,Sheila el någon personal på förskolan(utan att Gillis hör det)Det är stor skillnad mellan att berätta roliga små anekdoter som typ idag undrade G hur Spindelmannen gör när han ska bajsa och på privata och känsliga funderingar.Ta dig en funderare och reflektera över vad som är lämpligt att dela med sig av offentligt.

   1. Ja, säger detsamma och vad trist det låter att kalla sitt småsnack och prat med barnen för kommunikation.
    Dessutom är det trist att aldrig få svar på sina kommentarer om man inte hela tiden WOW OJ AH om utseendet eller kläderna.

 15. Jag skulle uppriktigt sagt försöka slingra mig ur frågan eftersom det är svårt att ge ett bra svar till ett sånt litet barn.

 16. Ärlighet varar längst. Mina barn frågade detsamma efter vi skiljde oss. Jag svarade att jag älskar inte deras pappa men jag älskar att han är DERAS pappa. De var nöjda med det svaret. Tills dagen kom när de frågade varför jag inte älskade pappa längre. Ha! Då var jag ärlig och sa att mina känslor försvann men jag är tacksam att jag kan vara vän med pappa.

 17. Förstår att det är tufft, men du kommer nog på något bra sätt att förklara det på:)
  Kram på dig från ett 31 gradigt Sydney<3
  Förresten för er som är intresserade har jag gjort ett inlägg om Sydney nu, vi bor precis vid havet, helt fantastiskt!

 18. Jag skulle tro att ett enkelt ”nej” är bättre än att försöka linda in orden i något mer komplicerat. Så jag tycker gott att du kan göra som din idol Saga-Norén-länskrim-Malmö och svara så som du tänkte. Dels tror jag att det är bättre att vara ärlig och dels tror jag att barn som är 4 år tänker på kärlek i form av vänskap och inte ”förälskelse/attraktion” pss som vuxna gör.

 19. skulle svara ” nej, men förut var vi kära i varandra och då fick vi er, jag kommer alltid älska honom för han gav mig er”

 20. Det låter som att han försöker förstå ordet kär. Om du vill skulle du fråga om han vet vad det är, och kanske prata om känslor han har, som hur det kändes när han fick sin kattunge eller så.

 21. Jag förstår din känsla, det är inte kul att behöva säga NEJjag är inte kär i han, till sina barn. De vill ju så gärna att man ska vara det. Hemskt. Kommer själv ihåg det när jag var liten, ville så gärna att de skulle vara kära men det gick jättebra sen i alla fall. Man glömmer det lika fort som man frågat det. Ungefär.

  Men ett ärligt svar är alltid det som kommer att vara bäst för ett barn. Men det vet du redan. Du är en bra mamma, klok och vet hur du ska göra. 🙂

  Kram och ha en fin alla hjärtans dag. <3

 22. Jag tycker att man ärligt kan svara nej på frågan om man är kär i barnens pappa. Sen kanske man kan förklara att man fortfarande älskar honom just för att han är barnens pappa, precis som barnen älskar varandra, för att de är syskon. De älskar varandra men är inte kära i varandra 🙂 tror det är svårt att förklara vad det innebär att vara kär… barn är inte så komplicerade utan gillar ärliga och raka svar.

 23. Jag är också skild sedan ett år tillbaka och kör varannan vecka. Jag brukar säga till flickorna att jag inte är kär men att deras pappa alltid kommer ha en plats i mitt hjärta då vi var ihop i 14 år och har flickorna ihop. Jag är noga med att komma ihåg Fars dag och hans födelsedag för att visa flickorna att vi fortfarande bryr oss om varandra, trots skilsmässan.

 24. Du kan säga något i stil med:
  ”Nej, jag är inte längre kär i eran pappa, det är därför vi bor i olika hus. Men jag VAR väldigt kär i eran pappa och det är därför vi har er! men vi kommer alltid vara en familj vi 4 och han kommer alltid vara eran pappa och jag kommer alltid vara eran mamma och vi båda älskar er otroligt mycket tillsammans”
  Då har du på troligtvis visat dom att ni fortfarande samarbetar och är en enighet men att ni bor i olika hus av anledningar. Det viktigaste är inte vad ni två känner för varandra utan att ni båda två känner starkt för era barn. det är allt dom behöver veta. /skilsmässobarn

 25. Varför inte bara svara som det är ”Nej jag är inte kär i pappa, men vi var kära och tillsammans förr i tiden och då fick vi er.”

  Jag och mitt barns pappa gick isär innan hen var året och hen (som nu är fem år) frågade mig för ett tag sedan (när vi pratade om att hen var kär i någon på förskolan) om jag var kär i pappa. Jag svarade bara ”Nej jag är inte kär i pappa jag är kär i XXX (min nya kille), men förr var jag kär i pappa.” Mitt barn nöjde sig med svaret och började prata om sin kompis på förskolan.

  Svårare än så är det inte. Förstår inte riktigt ibland varför du inte bara kan vara lite avslappnad och neutral med dina barn. Känner oftast inte igen mig i din mammarollsbeskrivning. Men men, alla är vi olika.

 26. Men varför gör du allt så krångligt?? Det ÄR inga svåra frågor?! Ni måste väl rimligtvis ha pratat med barnen om er separation tidigare? Då är det väl bara att hålla fast vid det ni sa då?!

 27. Varför krångla till det? Jag är separerad sen flera år. Har 2 barn, 5 och 8 år. När den där frågan kommer upp säger jag bara ”Nej jag och pappa är inte kära länge, vi är bara vänner. Det är därför vi inte bor ihop längre”. Ingen big deal alls. Lycka till ❤️

 28. Eftersom Bella inte kan erkänna att hon vet måste hon dra ihop något svar. Som tex hö på Ica.
  Känns väldigt saga Norén. Förmågan att dra ihop en vit lögn saknas hos Bella. Då fantiserar hon ett svar som passar henne.
  En fyra åring har så många funderingar över livet och inget är glasklart! Så sluta krångla.

  1. Saga-Norén-länskrim-Malmö skulle ALDRIG hitta på ett svar. Om hon inte visste så skulle hon säga något i stil med ”jag vet inte, jag ska ta reda på det”.

 29. Jag tänker såhär.. Även när den romantiska och sexuella/njutningsfulla/åtråvärda kärleken är borta så finns det ändå en kärlek till den man som gett mig mina fina barn. 🙂

 30. Nu vet jag inte hur du känner. Men tänkte bara säga att man behöver inte vara kär för att kunna älska och bry sig om något, men jag vet inte hur ligger till känslomässigt. Många kramar

 31. Jag tänker att en sån kommentar ändå är väldigt bra ”Jag kommer alltid tycka om honom/att han är viktig för att han är er pappa”. Min mamma sa alltid så vilket värmde, även om jag visste att de som personer inte var nåt för varandra. Då gäller det ju ändå att se att den människan ändå har skapat två underbara barn.

 32. Min dotters pappa och jag separerade när hon var ca 10 månader. Sedan dess har han hört av sig väldigt sporadiskt via Skype och nu var det över två år sedan vi hörde av honom. De har inte träffats sedan vi separerade. Nu är min dotter 5 år och har såklart börjat fråga saker. Jag fick frågan: ”varför har inte vi en pappa som bor med oss” och mitt svar blev: ”för att jag och din pappa inte är kära i varandra och för att en mamma och en pappa ska bo ihop så måste man vara det. Men både han och jag är väldigt kära i dig”
  (Jag vet ju inte något om hans känslor för henne eftersom han varit totalt ointresserad de senaste två- snart tre åren, men jag vill inte att hon ska känna att hennes pappa inte älskar henne så just nu är det mitt svar). Jag tror absolut inte att det är farligt att säga till barnen att mamma och pappa inte är kära så länge man är tydlig med att båda två älskar barnen trots det.

 33. Jag svarar så här;
  Att vara kär innebär att man blir alldeles pirrig och varm i kroppen och att man alltid vill vara nära någon.
  Att älska någon gör att man alltid har en plats i sitt hjärta för den personen och att man är glad och tacksam för att dela något med den personen.
  Jag är inte kär i din/er pappa för vi bor ju heller inte ihop. Men jag kommer alltid älska er pappa för att tack vare honom så får ju jag dela tiden med er och den tacksamheten gör att han alltid kommer ha en plats i mitt hjärta, tillsammans med dig/er.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..