Ang Natural Cycles

Idag har jag haft en intensiv morgon. Jag har suttit med i princip alla tidningar innan lunch. Journalisterna har tagit del av en studie kring kvinnor och oönskad graviditet. Det har visat sig att 37 kvinnor av 680 som har blivit gravida trots skydd har använt Natural Cycles. Antalet oönskade graviditeter som kom av andra preventivmedel vet vi ingenting om men jag kan anta att siffrorna i det fallet är större. Både som investerare och även användare är det viktigt att kommunicera hur det ligger så att inga missförstånd ska uppstå, eftersom vi har tusentals nöjda användare i över 160 länder.

Dagens rese-outift, polotröja Massimo Dutti och kjol Stylein 

När det gäller preventivmedel som kräver en daglig rutin kommer det alltid att finnas fall av oönskade graviditeter, det gäller inte bara oss utan alla preventivmedel. Idag har vi 600 000 kunder, och i takt med att vi växer så kommer fler sådana här fall dyka upp av sig självt.

Natural Cycles är ett godkänt preventivmedel idag och sjävklart ska vi bli bättre på att kommunicera vikten av att hålla sig till rutinerna och skydda sig på röda dagar men något som är viktigt är att det inte blir en debatt som skrämmer kvinnor kring preventivmedel. Det måste finnas mer valmöjlighet inom skydd och jag vill verkligen belysa att vi förändrar över hundra tusen kvinnors liv då de slipper äta sådant de inte mår bra av. Jag är en stolt delägare och användare av Natural Cycles, vi gör en enorm skillnad för kvinnor varje dag och jag ser fram emot att fortsätta det som ett godkänt alternativ till hormoner.

Nu sticker jag till Moskva, kram!

 1. Själv använder jag inte Natural Cycles, mycket eftersom mitt liv just nu saknar klara rutiner och då vill jag inte vara beroende av ett medel såsom Natural Cycles. Dock har jag läst på mycket om metoden, samt hört flera stycken som är nöjda!
  Precis som du säger så tror även jag att mängden tjejer som får oönskade graviditeter av andra preventivmedel är betydligt större. Där är jag en i mängden. Jag tog ‘minipiller’ (Cerazette) regelbundet och korrekt under 2-3 års tid och trodde jag var skyddad. Ändå blev jag gravid. Min son är nu 4 månader gammal.

  Som du säger så är det viktigt att skydda sig på annat vid under de markerade dagarna. Det jag tycker är finast med NC är att det är en metod som tillåter en att lära känna sin kropp och agera utefter ens eget mående utan att påverkas av hormoner eller dylikt. Klart det finns oönskade graviditeter, men med NC så handlar det nog till stor del om fel användning.

  Gillar dock att du tar tag i det direkt och lyfter ämnet innan andra hinner smutskasta.

 2. Läkemedelsverket förbjöd ju Natural Cycles att marknadsföras som ett preventivmedel. Det är en form av EU-certifiering som Natural Cycles har fått, och kringgick det direkta godkännandet av Svenska Läkemedelsverket på det viset väl?

 3. Fick en fråga i appen som löd ”hur skyddar du dig på röda dagar?”
  23 procent hade svarat ”avbrutet samlag”. Det kallar jag oansvar och jag hoppas verkligen inte att kvinnorna som blivit gravida förfinar sanningen om att dom skyddat sig. Jag är super jävla nöjd över att slippa använda hormonella medel och mår mycket bättre av NC. Hoppas verkligen att det kommer vara kvar för min skull iaf! Sen att det inte passar alla är en annan sak.

 4. Tycker ni fortfarande inte att det är problematiskt med en så offensiv marknadsföring? Är det något ni kommer att utvärdera? Kommer ni även utvärdera om dessa 37 fall inte är representativa?

  Eftersom jag utgår från att NC inte är den vanligaste preventiva metoden i området så bör det ju heller inte stå för störst andel oönskade graviditet. I så fall skulle ni ju verkligen ha misslyckats. Någon form av normalfördelningskurva kopplat till säkerheten måste ju liksom finnas.

  Önskar en bättre förklaring i framtiden.

 5. Varken kondom eller preventivmedel är 100% skydd mot oönskad graviditet just på grund av att misstag kan ske: man glömmer ta piller, kondomen går sönder, kondomer åker av osv. Använder personligen inte detta själv men hade nog gjort det just för att jag inte gillar hormoner. Däremot har jag arbetat mycket med att informera om olika preventiva skydd (och har en del kunskap kring detta) och jag tror på detta som preventivmedel lika mycket som jag tror på kondom.

 6. Jag kan faktiskt inte för mitt liv förstå hur det kan vara ett godkänd preventivmedel. Jag blev glad att det anmäls till läkemedelsverket. 2 av mina vänner har blivit gravida och tvingats gå igenom en abort trots att de följt rutinerna till punkt och pricka och verkligen gjort det. Trots det hade de tydligen ägglossning en helt annan del än vad appen sa och de blev gravida vilket de märkte relativt sent. Jag själv har aldrig samma temperatur varje morgon oavsett samma tid. Min kropp går upp och ner som ett ånglok. Tex när jag har ägglossning svettas jag som en gris varje natt och dag.

  Jag förstår alla som fått hjälp av NC att bli gravida men jag kommer aldrig i mitt liv stödja det som preventivmedel. Förstår till hundra varför alla gynekologer och barnmorskor jag frågat avråder helt.

 7. Har använts Natural Cycles i ett och ett halvt år, för mig funkar det väldigt bra! Men det gäller att man använder sig av det på ett korrekt sätt, annars kan det sluta i oväntade graviditer, exakt som p-piller kan. Jag är också en person som hellre skyddar mig en gång för mycket än en gång för lite. Jag är så tacksam över denna app och skulle inte byta ut preventivmedlet mot något annat!! Hormoner förstörde mig så denna app är verkligen gudsgåva 🙏

 8. Jag är en av dem som blivit gravida med NC. Inte bara en gång utan två…Första gången för att jag missat att slagit över till röd dag men andra gången på en grön dag.
  Har i och för sig blivit gravid med p-piller också så antingen är jag exremt fertil eller så har min sambo super spermier ha ha.
  Hur som helst, nu väntar vi vårt första barn, jag befinner mig i vecka 38 och trots att det var totalt oplanerat så är vi såklart förväntansfulla och ser med spänning fram emot vad som komma skall!

 9. Skitsnack. Jag använde NC länge och gjorde ALLT rätt. Var otroligt strikt med rutinerna och hade mailkontakt med NC för att försäkra mig om att jag gjorde som man skulle.
  Kan säga att under den tiden jag använde NC så fick jag ALDRIG något hum om när jag var fertil och när ägglossningen inträffade. Mina tempar gav NOLL klarhet.
  Vilket gjorde att jag fick komplettera med andra p-medel ändå för att inte bli gravid.
  Annars hade jag garanterat fått genomgå abort, trots korrekt användande.
  Och ja, jag har 2 barn sedan tidigare så jag vet att jag har ägglossning.

 10. Förstår inte hur DU kan rekommendera avbrutet samlag under röda dagar. Alla borde veta att man kan bli gravid av det då det finns spermier i försatsen!! Herregud! Läs på innan du sprider ut massa tips och skit. Du är en förebild för många unga kvinnor och borde tänka lite innan du skriver eller kommenterar.

 11. Till aftonbladet säger du ”Om du är fertil och visar på röda dagar är det jätteviktigt att man använder sig av kondom eller avslutat samlag och där märker vi att det är användare som kanske inte följer det här riktigt.”. Exakt vad menar du med avslutat samlag? För mig framstår det som om du jämför användandet av kondom med en pull out vid oskyddat sex, vilket såklart vore helt banalt.

 12. Jag instämmer med ”Maria” ang. förståelsen för att barnmorskor och gynekologer avråder starkt från NC. Jag har testat under sex månaders tid och gjorde helt enligt beskrivningen, jag dricker inte alkohol så det påverkar inte, jag har haft samma rutin kring sånggående och uppvaknande under många års tid men fick ändå inte en enda grön dag. Tre av mina vänner som testat har blivit gravida trots korrekt användning.

  Att använda NC när man försöker att bli gravid kan säkert vara jättebra men inte för att undvika graviditet.

  Sedan undrar jag, Isabella, menar du i texten att du tror att fler blivit oönskat gravida av andra preventivmedel än som blivit det med NC?
  Jag har själv svårt att se att NC skulle vara säkrare än olika hormonella preventivmedel, kopparspiral samt kondom. För jag antar att du menar procentuellt och inte i antalet?

  Ha det fint i Moskva!

 13. Jag har använt p-piller sen jag var 17 år, har slarvat en del/glömt ta men jag har aldrig blivit gravid ändå.
  Hade hormonspiral 1,5 år men det mådde jag inte alls bra av, så jag bytte tillbaka till p-piller.
  När jag skulle byta tillbaka så pratade barnmorskan lite om hormonfria preventivmedel men sa det att även om man använder hormonfritt så har man ju fortfarande hormoner naturligt som också kan spöka med ens välmående.
  En del mår till och med bättre av preventivmedel med hormoner i för att det kan balansera hormonerna bättre och t ex minska mens och mensvärk som många lider av.
  Så det är inte bara dåligt med preventivmedel med hormon i.
  Jag själv skulle inte våga använda natural cycles då jag inte tycker att det känns så säkert. Spermier kan ju leva kvar inne i en i upp till en vecka, så även fast man har sex på en grön dag så kan man ju fortfarande bli gravid utav den sperman.
  Sen skulle jag ha extremt mycket mens utan p-piller, alltså då snackar vi byte av största tampongerna var 15:e minut och det skulle ju inte alltid funka… Mensvärken är rätt extrem så också. Så jag kan helt klart leva mer normalt under mens med hjälp av p-piller 🙂

  1. Att du inte blivit gravid trots slarv kan ju ha med dig personligen att göra. Antingen att du bara haft tur eller har svårt att bli gravid. Finns ju de som har oskyddat sex i flera år utan att bli gravida

 14. Det är konstigt att det ska vara så viktigt om NC är ett preventivmedel eller icke. Det är väl bättre att fokusera på vad det faktiskt är. Det är en app som hjälper dig lära känna din kropp, som kräver att du har vissa rutiner, mäter korrekt och dagligen + talar om att du ska skydda dig vid röda dagar – för att inte bli gravid. Och om du slarvar? Eller en kondom spricker? Termometern kanske har en bugg? Ja, då finns en risk att bli gravid. Precis som folk som äter p-piller också kan bli gravida.

 15. Jag är också supernöjd användare av NC sen dryga året tillbaka. Insåg inte förrän jag slutade med hormonella preventivmedel hur mkt de har påverkat mig! Hade migrän som fick mig att kräkas en VECKA varje månad i flera år – ”kan inte bero på p-pillerna” enl barnmorska. Provade hormonspiral (migränen försvann konstigt nog så fort jag slutat m p-piller) och fick ett 10 månader långt helvete med uppsvullen mage, fruktansvärd smärta från livmoder/underliv och grålila flytningar mellan mina 3 veckor långa blödningar – ”finns ingen anledning att ta ut hormonspiralen, prova några månader till så ska du se att kroppen anpassar sig” fick jag höra från både barnmorska och gynekolog när jag bad att få ta ut den!!

  Tack vare appen har jag lärt känna min kropp på ett helt otroligt sätt! Är så tacksam att alternativet finns då allting inte passar alla helt enkelt! <3

 16. Jag var hos min barnmorska där hon väldigt besviken menar att detta preventinmedel endast är effektivt om man vill bli gravid, hon menade även att dom fått väldigt mycket jobb att göra eftersom det kommer in patienter som vart missnöjda. Detta rekommenderas alltså inte hos barnmorskan. Även fast det är ett godkänt preventinmedel betyder det inte att den är bra bara för det.

 17. Natural cycles har förändrat mitt liv! Jag har PCOS och är ständigt under utredning för det, min läkare är så tacksam över att jag använder NC då det även hjälper henne att hålla koll på min kropp!

  Hormoner förstörde min kropp totalt, kommer aldrig stoppa i mig sånt skit igen.

  Oönskat gravid kan man bli OAVSETT vad man använder..

  1. Men dina polycystiska ovarier borde ju vara där om du inte hjälper dem att sjunka ihop hormonellt? Hur gör du med det? Låter du bara de multipla äggblåsorna ligga kvar och växa?

 18. Jah använder natural Cycles och är hur nöjd som helst! Rekommenderar det till mina vänner också. Klart att det inte fungerar på alla, gör något preventivmedel det? Alla kroppar är unika helt enkelt!

 19. Jag har full förståelse för att NC inte är ett alternativ som passar alla som är i behov av preventivmedel. Det är väl framförallt den aspekten som bör kommuniceras tydligt för att uppnå en ökad andel nöjda användare. Jag blev gravid som 17-åring samtidigt som jag åt p-piller. Dessa gjorde mig dessutom otroligt deprimerad. Har därefter testat två andra sorter och har nu lagt ned sökandet efter ett hormonpreparat som min kropp blir kompis med. Därför är NC perfekt för mig (och många andra i liknande situation). Håller med föregående talare om att det bästa är känslan av att jag gradvis får lära känna min kropp bättre. Är väldigt glad att alternativet finns och kommer fortsätta med NC med eller utan officiell certifiering. Förstår dock att den är nödvändig för att bolaget ska uppnå önskad tillväxt. Tack för att ni finns!

 20. Vad är p-värdet på studien?

  För att en studie ska vara relevant krävs minst 1000 – 2000 deltagande samt om den är randomized eller inte.

  Annars tror jag absolut på Natural Cycles, men att hänvisa till en studie på 640 personer håller inte vetenskapligt sätt.

  1. Nu var det här 37 personer som blivit gravida och gjort abort under fyra månader i ett och samma sjukhus trots NC, vilket gjort att sjukhuset slagit larm då det är höga siffror. Det är ingen omfattande vetenskaplig studie direkt och är inte meningen att vara det heller.

 21. Jag använder NC efter 10 år av p-piller, 3 år med kopparspiral och 2 månader av p-piller igen, i den ordningen. Jag har ALDRIG mått så bra i min cykel som nu. Jag fattade inte hur hormonerna påverkade mig under de 10 första åren, bytte efter rekommendation från kompisar till spiral och märkte en sådan skillnad. Världen blev i färg från att ha varit ett grådis. Jag hade lust att ligga. Visste inte att det kunde vara så skönt och roligt. Jag kände mig lurad på min ungdom och förbannad på barnmorskorna som aldrig ifrågasatt mitt användande av hormoner. Jag hade blivit hemmablind och hade gärna vaknat tidigare. Spiralen åkte ut efter stora mensblödningar och smärta vid samlag. Provade minipiller men det höll på att sluta i separation från min sambo pga min ångest, ilska och gråt.

  NC har gett mig självinsikt och kunskap som jag aldrig haft innan. Kunskap är makt, makt över dig själv. Jag rekommenderar alla att prova!

 22. Tyvärr är jag missnöjd användare sedan 2 år. Jag hakade på den här appen tidigt. Jag känner 4 stycken som blivit gravida trots gröna dagar, inklusive mig själv.

 23. Hej!

  Jag undrar hur du själv gör när med NC när du reser så mycket? Jag har rest mycket senaste året och till ställe med olika tidsskillnader och känner då att min kroppstemperatur trorligtvis påverkas av tidsomställningen. Hur gör du? Fortsätter du som vanligt?

  Hälsar,
  Catrin

 24. Jag har använt NC i snart ett år och tycker det är toppen. Känslan av att ha koll på sin cykel och sin kropp är fantastisk och jag är så glad att NC har gjort detta för mig. I början fick jag veta att det är vanligt att det tar längre tid för personer som använt hormonella preventivmedel innan att få gröna dagar, vilket stämde på mig. Det tog mig nästan ett halvår att få gröna dagar, och extremt noggrann mätning. Så det gäller att ha tålamod och inte tro att det ska ploppa upp gröna dagar efter en månad eller två, vilket många verkar tro.

  Jag tror att det är som många säger, att det är minst lika vanligt med oönskade graviditeter vid användning av andra preventivmedel också, bara att folk blir extra provocerade av det när det kommer till NC. Jag tycker det är viktigt att man förstår att NC är en app som endast beror på hur just du använder den, dvs hur mycket data som läggs in. Den kan inte tänka själv vilket många verkar tro. Jag tror det är bättre att gå in med inställningen att NC är ett hjälpmedel att få koll på sin cykel och lära känna sin kropp, snarare än att det ska skydda dig från graviditet till punkt och pricka. Det bygger nog lite på sunt förnuft och kanske lite extra försiktighet. 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Stina

  1. Jag är en ganska ny NC-användare som här om dagen började jag tvivla lite på appen. Dels för att att jag ofta vaknar innan klockan ringer, och att det ibland kan ta några minuter innan jag tar tempen. Som jag förstått det måste man ta den direkt, annars kan man strunta i det…? Dessutom sover jag sällan 4 timmar i sträck som man tydligen måste för att det ska vara någon mening att tempen.. Dessa två faktorer (som jag tycker att det vore rimligt att de informerade mer om) gör att det ä‭r rätt svårt för mig att vara en ”noggrann” mätare…

 25. Jag har ätit p-piller olika sorter sen jag var 17 år och det har verkligen hjälpt mot mördande mensvärk, kräkningar och migrän. MEN jag har också märkt att det påverkat mig negativt med ökade humörsvängningar och depression från och till. Så vad är bäst är frågan? Det är upp till var och en att bestämma tycker jag. Ser väldigt negativt på att marknadsföra preventivmedel som något som ska funka för alla? När det verkligen inte gör det. Alla kroppar är så himla olika!

  (Många av mina vänner har använt natural cycles istället som ett sätt att se när de har störst chans att bli gravida. Det sägs snarare att när någon börjat med NC försöker dem skaffa barn!)

 26. Ja siffrorna kring andra preventivmedel kanske är större. Men å andra sidan kanske de har flera användare än NC. Du borde veta att det inte är antalet användare per preventivmedel som räknas utan hur procenten.

 27. 37 av 680 låter ju mycket. Om 5% blir gravida är det ju rena vansinnet att det får kallas preventivmedel, även om jag är glad att ni berättar hur det ligger till.

  1. Nej du missförstod nog, det var 37 av 680 som blivit gravida trots preventivmedel. Inte 37 av 680 NCanvändare, så att 5% av alla användare blir gravida är felaktiga siffror.

  2. 680 är antalet oönskade graviditeter totalt och 37 av dom är användare av NC. NC har fler användare än 680 personer så procentuellt är det inte många som blir gravida oönskat. Mindre än 1% verkar det som enligt statistiken

  3. 7 av 100 användare per år får en oönsakd gravididtet enligt NC egna studie. Det står också på appens hemsida.

 28. Hej! Jag undrar om det finns något vetenskapligt stöd för att hormonspiral och/eller p-piller med hormoner skadar kroppen, orsakar depression, minskad sexlust eller annat som det påstås?

  Tack!

  1. Ja, det finns faktiskt färsk forskning som visar att preventivmedel med hormoner ökar risken för cancer med 20%…. 😱😳

   1. det finns också forskning som visar att preventivmedel med hormoner minskar vissa sorters cancer i livmoder och äggstockar!

   2. Risken för cancer avtar så fort man lägger av med p-piller, medan den skyddande effekten mot andra cancrar varar hela livet. Summan blir en skyddande effekt.

   3. Du ökar risken för bröstcancer medans du äter p-piller, men de skyddar mot ovariecancer bla som är en av de dödligaste gynekologiska cancrarna!

 29. Jag skyddar mig alltid om jag är osäker eller vet med mit att jag slarvat med mätningen, vilket sker rätt sällan men. Kommer aldrig stoppa i mig skit som jag gjort förut då jag nu efter 6 mån utan tillsatser i kroppen mår SÅ bra. Jämnare humör, kåt mer ofta, gått ner i vikt! Spelar ingen roll vad vetenskapen säger, jag mår bättre utan p/minipiller, spiral osv. Sen är det så roligt med NC att lära känna sig själv på ett annat vis. Jag är inne varje dag och kollar kurvor och statistik!

  Önskar dock att man kunde föra noteringar typ ”pms, svullen, gråtig” som man kan i många andra mensappar 🙂

 30. Tycker nog ändå att det är ganska viktigt att poängtera att det är 37 kvinnor, under en fyra-månaders period, på ett och samma sjukhus, som blivit ofrivilligt gravida.

  Jag använde NC när jag ville bli gravid, men skulle aldrig våga använda det som preventivmedel.

 31. NC är det bästa jag har provat. Under tonåren åt jag både p-piller / mini piller (neovletta, cerazette och något mer) blev ändå gravid. Blev även gravid på kondom när jag var runt 20års åldern. Inga preventivmedel är 100% säkra och alla kroppar är olika, så ett preventivmedel som fungerar på dig kanske inte fungerar på mig helt enkelt. Så att göra kalabalik av ett preventivmedel som fått oönskade graviditeter är ändå lite konstigt (men samtidigt bra såklart!!!). Det jag menar är att alla prev. medel har oönskade graviditeter bland sina användare.

  NC är det enda som har fungerat på mig och jag skulle också rekommendera det till en vän, MEN ändå påpeka att alla medel inte fungerar för alla.

 32. Sen får konsumenten inte glömma att förhålla sig kritisk i val av preventivmedel. Det hör är ett preventivmedel Bella tjänar pengar på, klart hon talar gott om det då.

 33. Och alla vi som inte har blivit gravida då? Går vi bara omkring med världens tur? Borde jag köpa en trisslott? Har haft appen i ett år, gjort som jag ska och jag är inte gravid. Man kanske ska se dom 37 personerna på samma sätt som man ser på personer som blir gravida trots p-piller, antingen har dom slarvat eller haft ren otur eftersom inget av det skyddar till 100%. För ni är medvetna om att p-piller inte heller skyddar 100% eller hur? Jag känner tre personer som blivit gravida trots att dom käkat piller, betyder det då att det inte funkar?
  Orkar inte

 34. Jag använder NC och är toppennöjd!Hade det funnits när jag var 16 år hade jag skaffat det redan då eftersom man lär sig känna sin egen cykel och följa eventuella variationer.
  Hormonella preventivmedel har sina konsekvenser/risker som jag tror att man inte ska ta för lätt på (samt inte får information om) då flera av dessa inte framträder förrän efter år av användande och jag rekommenderar ingen att använda hormonella preventivmedel!

  Efter att jag har ätit p-piller i 10 år har konsekvensen blivit att jag inte har någon naturlig ägglossning längre. Under tiden jag ätit p-piller har hormonerna sagt åt kroppen att inte ha ägglossning (som dem ska göra) utan pausat denna. När jag sedan slutade äta p-piller kom aldrig min naturliga ägglossning igång igen, vilken är en vanlig biverkning av p.piller men som man sällan får vetskap om när man får dem utskrivna. Kontentan av p-piller är att om jag någonsin vill bli gravid igen (blev oönskad gravid under ett uppehåll av p-piller tidigt i användning) så måste jag stimuleras för att eventuellt kunna få ägglossning.

  Jag hade aldrig upptäckt mina uteblivna ägglossningar om det inte vore för att jag började använda NC!

  1. Har du fått detta bekräftat av gynekolog, att det är orsaken till din uteblivna ägglossning? Det kan nämligen vara helt andra hormonstörningar/sjukdomar som gör att du inte har ägglossning. Det måste vara extremt ovanligt att ägglossningen inte kommer igång igen efter att man slutat med P-piller, vanligen är kroppen väl ”på hugget” att släppa ägg efter att man slutat, eftersom man har extra många ägg sparade…

  2. Hej!
   Nej din uteblivna ägglossning beror ej på pipiller utan på andra orsaker som
   Maskerades av p piller, pcos den vanligaste orsaken.

 35. Är helt och hållet med Isabella. Dessutom, det som ingen tidning eller läkare nämner, är att det finns alltid en risk att bli gravid och det gäller ALLA preventivmedel. ALLA! Vet folk seriöst inte detta? Jag använder inte ens NC men jag står helt bakom vad Isabella och de andra säger. Sköter man det inte så självklart finns det en risk. Sköter man det till 100% så finns det ÄNDÅ en risk. Det finns väl ingenting i hela världen som är 100% riskfritt egentligen?

 36. Jag använder appen och jag älskar den! Rutin och noggrannhet gäller i alla preventivmedel ingen skillnad här. Jag åt tidigare mini-piller och hade då två oönskade graviditer och flera av mina vänner som också blivit gravida på hormonella preventivmedel men vart är debatten om det? Ingen som ifrågasätter det då det funnits längre. Men hittills har jag ej blivit gravid och jag älskar att jag inte är en galen hormon fylld tjej! Jag mår bra, jag är mig själv och har inte blivit gravid tack vare appen!

 37. Du skriver ”37 kvinnor av 680 som har blivit gravida trots skydd” när det i övriga media rapporteras att 37 av 668 (specifika siffror från SVT) kvinnor som sökt för abort på SöS sedan september 2017 använt Natural Cycles. Alltså ingenting om huruvida övriga använt preventivmedel eller ej.

 38. Alltså.

  Har inte testat appen ännu, men sugen på att göra det (även efter denna nyhet).
  Låter verkligen smidigt.

  Känner att en hel del av argumenten mot metoden, som framförs i tidningarna nu, är rent av löjliga.
  T ex att folk inte klarar av att avstå frön sex även om lampan visar rött.
  Klarar man inte av att avstå från sex när appen tydligt visar att det är risk att bli gravid så är det ju uppenbarligen omdömet och omogenheten hos personen/paret som är problemet och inte metoden i sig!!!
  (Se ex https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article27284847.

  Nä, tycker fortfarande att metoden verkar rimlig men att vissa kke borde avstå från att använda den om dom inte klarar av den!

  1. Vill du pröva appen kan du använda min rabattkod nedan på 10% för NC årserbjudande med termometer inkluderad. Jag har själv använt appen i 7 månader nu (preventivt syfte) och den har funkat fint för mig.

   Jag är inte förvånad över att man klankar ner på den här metoden, farmacefterna tjänar inga pengar på det så då är det dåligt. Jag håller med om att metoden inte är lämplig för alla, speciellt de som ser ”pull out” metoden som ett säkert substitut för kondom och inte tänker till på röda dagar. Men jag skulle gärna vilja se media gå ut med siffror på hur många som blir gravida till följd av p-piller, kondomer, generellt slarv från samtliga samlagsparter och använda de av kopparspiral (som ska vara bland det säkraste att använda). Men det gör man inte för det är obekvämt. Samma anledning till varför man sällan tipsar om andra preventivmedel än p-piller, man tjänar inte pengar på tex spiral…

   https://app.naturalcycles.com/?webSignup=1&refId=0790d28bfe4a4fa89e37dc286f0287e0&refCode=referralid10#/reg-reg

 39. Ja, alltså min mamma käkade ju p-piller men det hindrade ju inte migvdirekt. Envis redan som spermie, vilket jag har en jävla nytta av idag. Så grattis alla gravida trots p-piller till era envisa ungar!

 40. Har haft funderingar att byta till natural cycles men det har inte blivit av. Jag upplever att jag inte kommer kunna hålla tiderna och också leda till att jag kanske slarvar med en dag eller två. Spiralen får sitta i tills det är dags att byta 2021. Får se vad jag väljer då, skulle gärna vilja vara helt hormonfri.

 41. Om du är fertil och visar på röda dagar är det jätteviktigt att man använder sig av kondom eller avslutat samlag.. (Aftonbladet). Är detta sagt av dig eller har AB ändrat? För avslutat samlag är iiiinte ett säkert sätt att skydda sig!!!

 42. Jag har ingenting emot natural cycles, men det enda jag tänker på är att det egentligen inte funkar för alla. Jag till exempel har PCO och har ingen aning om när jag har (om jag ens har) ägglossning och därför kan ju inte appen heller veta det, eftersom menscykeln är oregelbunden..

  1. Det är just det den vet, för du får en temphöjning efter ägglossning och tempen håller sig hög tills mensen kommer :). När man har PCOS är NC superbra för att lära känna din kropp, då kan du få ett mönster över hur dina cykler ser ut vilket du aldrig skulle kunna annars 🙂

   1. Har du pcos och använder NC? Jag tvekar just för att jag har pcos och det verkar vara besvärligt att använda NC då?

   2. Fast det hjälper ju föga som preventivmedel. Har man haft sex och appen visar ägglosning dagen efter så är det ju för sent, då har man en livmoder full med spermier och ägg på väg. Har svårt att tänka mig att NC själva skulle rekommendera att någon med pcos skulle använda appen för att förebygga graviditet.

   3. Men vid PCO behövs ju hormonerna i kombinerade p-piller för att se till att äggblåsorna sjunker ihop och inte blir stora cystor som spricker. Så även om NC skulle veta vilka få ggr om året jag har ägglossning så skulle ju mina polycystiska äggstockar komma tillbaka eftersom min kropp inte kan reglera det själv. Så jag skulle nig inte säga att det är toppen för pco men toppen ur aspekten om man vill bli gravid så ser den ju de få ggr man har ägglossning.

   4. Fast den lär ju känna din kropp efter hand. Och med pcos har du ju kanske ägglossning 1-3 gånger per år. Det blir ju väldigt svårt för appen att lära känna din kropps temperaturförhöjning vid ägglossning då. Så hade varken rekommenderat någon med pcos som vill eller inte vill bli gravid att använda NC. Finns betydligt enklare metoder då.

 43. Har aldrig känt min egna kropp och cykel så bra som efter att jag började använda NC. Så coolt. (Kommer lätt använda den för att bli gravid också).

 44. Natural Cycles har förbättrat mitt liv enormt mycket – fått mig och min partner att kommunicera kring preventivmedel, jag har lärt känna min kropp bättre och mår inte dåligt av hormoner längre.

 45. Riktigt dåliga argument för att appen som preventivmedel skulle vara dålig levereras i tidningarna idag.

  Eller vad säga om att ”även om appen visar rött är det inte alla som följer det”?!?

  Nähä, men om appen tydligt visar att det är ett dåligt läge att ha sex så är det väl bara väldigt korkat att inte bry sig om det?!? Klarar man ändå inte av att avhålla sig från sex så borde det ju vara enkelt att komplettera med en vanlig kondom om man ändå nödvändigtvis måste ha sex?

  I annat fall är man nog inte tillräckligt mogen att använda appen och det är snarare personen som är problemet och inte metoden.

  Se ex här: https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article27284847.ab

  Själv har jag länge varit sugen på att testa appen och känner mig inte mindre avskräckt efter detta ”larm”…

  1. Problemet kvarstår ju dock – att några blivit oönskat gravida. Då spelar det ju ingen roll om det är för att någon inte är ”tillräckligt mogen”, som du uttrycker det, för att använda appen. Det duger inte att säga att det är ”fel på personen” och lägga skulden på användarna. Man måste se på den typiska användningen när det gäller preventivmedel, man annars är det meningslöst.

 46. Självklart är det alltid en risk med vilket preventivmedel som hellst inget är 100% säkert.
  Jag blev gravid med natural Cycles, min kompis blev också gravid och valde att behålla och har en dotter på snart 2 år.
  Alla preventivmedel passar inte alla.
  Jag har bara kört på kondom och tänker nog göra det ett bra tag framöver, tills jag hittar nått som passar mig och min kropp 🙂

 47. Det finns förstås risker med allt. Kopparspiral är ju godkänt av Läkemedelsverket utan att man får upplysning om de biverkningar som det kan ge att ha tungmetall i kroppen, tex oro, ångest , ryckningar. I vår Fb grupp kopparöverskott/ kopparförgiftning blir vi stadigt fler, ca 200/v tillkommer.

 48. ”Sedan september 2017 har 668 kvinnor sökt abort på Södersjukhuset. Det är 37 av dessa som kopplas till appen, men sjukhuset ska nu gå tillbaka i tiden för att se om det finns fler fall.” – står ingenstans att dessa aborter ENBART är kopplade till graviditet trots preventivmedel, dvs en stor del av aborterna är säkerligen från kvinnor som haft oskyddat sex…. Det här är en allvarlig fråga, du MÅSTE ha koll på siffrorna och statistiken då…

  1. 37 utav hur många som använder nc, annars säger det ingenting. Antar att nc har ganska låg % användare i jmf med andra.

 49. Jag har aldrig använt preventivmedel och lyckats bli planerat gravid 2 ggr. Min menscykel har alltid varit regelbunden och jag vet exakt när jag har ägglossning. Men så är det inte för alla och det gäller att förstå att vi alla är olika. Har man oregelbunden menscykel måste man verkligen vara försiktig. Vet många som använder NC och det funkar utmärkt. Kommer själv börja använda när bebis nr 2 kommer ut. Men först ska jag lyssna på kroppen och se till att allt är som det ska. Man kan inte lita på att NC ska funka för alla. Jag rekommenderar dessutom för tjejer/kvinnor som har flera partners att alltid använda kondom- om man vill slippa könssjukdomar.

 50. Jag slutade med p-piller efter 5 år då jag insåg att jag hade en massor med biverkningar som jag tog för givet att min kropp hade! Bytte till NC och blev bättre. Fick tillbaka sexlusten och fick framförallt stenkoll på Min cykel ! När jag efter mer än ett års användning bestämde oss för att skaffa barn var det till stor fördel och vi hade turen att bli gravida på första försöket! Jag tror dock det är viktigt att man har en rätt regelbunden cykel i sig för att NC ska vara ett bra alternativ. För mig är det de bästa och jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till piller eller dyl. !

 51. Jag är ST-läkare inom gynekologi och obstetrik.
  Tycker det är väldigt bra att problemen med natural cykels äntligen blir uppmärksammade.
  Detta är ett preventivmedel som jag aldrig kommee rekommendera för mina patienter. Det är tyvärr inte säkert.

 52. 37 personer på antalet användare måste man ändå se som lite kan jag tycka. Den mänskliga faktorn påverkar såklart det här preventivmedelet precis som p-piller, p-ringar, p-plåster och andra alternativ där det ligger ett personligt ansvar i användandet. Jag har använt det i 2 år utan problem. Har även dubbelkollat dag för ägglossning mot ägglossningstest utan att fylla i resultatet i appen och den prickar alltid in rätt. Tummen upp från mig!

  1. Dock är det ju 37 på en klinik. Abortmottagningarna runtom i landet har också många så det stannar inte på 37..

 53. Jag måste säga att det är säkert en metod som kan fungera för en del. Men om man är som jag som verkligen inte är redo för att bli gravid finns det ingen chans att jag skulle testa metoden. Jag kan tänka mig att använda den här preventivmetoden när jag känner att ett barn inte är oönskat. Så har jag tänkt ända sen jag hörde om appen för något år sen. Jag är för skeptisk och litar inte på det helt enkelt. Senare har jag också hört att det kan ta någon månad innan kroppen ställer sig in på den här metoden ex. efter att ha använt andra preventivmetoder. så då finns det en större chans att man blir gravid första månaderna man börjar använda NC för att kroppen är inte van. Så det är too risky för att jag ens skulle pröva på den här metoden. Jag tycker det säger sig själv egentligen.

 54. 37 st anmälningar på ETT ställe. Det är inte 37 st, det är fler än så. Sedan tycker jag att det är ganska ironiskt eller illa hur du pratar bort det – skyller på användarna. Ta åt er kritiken. Tycker att det dessutom ät intressant att dem flesta läkare/bm/gyn osv inte alls kan eller vill rekomendera det här. Ni kanske ta åt er av det, lyssna.

  1. Fast det hela handlar ju i slutänden om användaren, det gör det ju med andra preventivmedel också. Tar du tempen varje morgon när du sovit (för dig) normalt antal timmar – ja eller nej? Tar du ditt p-piller samma tid varje dag – ja eller nej? Var kondomen hel när den togs på – ja eller nej?

   Det här är det mest fantastiska hjälpmedel som gjorts för kvinnan – för att hon ska lära känna sin egna kropp och veta när och hur man undviker graviditet eller hur hon blir gravid.
   Övriga hormonella preventivmedel har gjort att kvinnan inte känner sig själv över huvud tagit, vi har fullständigt förlitat oss på någonting helt annat, dvs hormoner som förstör våra kroppar istället, bara för att vi ska slippa tänka! Hur sjukt är inte det egentligen?

   Använd termometern och appen på rätt sätt och du blir inte gravid. Lätt som en plätt.

   1. Fast så lätt är det väl inte. Även om man använder NC perfekt så anlitar man kondom eller avstår man på de röda dagarna – alltså man använder den egentliga prevantiva metoden, som inte heller är 100% säker i sig.

   2. Fast, anmälan gäller nu att Natural Cycles resulterade i väldigt många aborter på kort tid på ett sjukhus. Det handlar inte om antalet aborter för att folk missat ta p-piller! Om det hade varit i lika stor grad som NC bör det ha kommit fram i samma veva. Skillnad mellan NC och riktigt p-medel är att de riktiga p-medelna stoppar ägglossning eller gör sekretet mer svårgenomträngligt etc. NC är INTE ett preventivmedel utan mer än planerare. Det kan inte vara en del av evidensbaserad medicin som man jobbar efter om det inte fungerar i praktiken för användare.

    Förlåt, men du har även helt missat detta med hormoner. De hormoner vi intar i preventivmedel är mycket lika de vi har i våra egna kroppar. Vi har östradiol och progesteron i våra kroppar. Det är analoger till östradiol och progesteron i våra p-piller. Om du går på NC kommer du ha mer hormonsvängningar än under p-piller, alltså argumentet hormoner förstör våra kroppar och därför borde man köra NC håller inte. Googla ”hormones during menstrual cycle” så ser du. Sedan funkar inte alla p-medel för alla liksom att vissa tjejer inte kan avstå p-piller pga enormt mycket PMS eller mensvärk utan. Läs på.

    Nu dumförklarar du ju alla som blivit gravida med NC. Som hon som skrev innan dig: att inte läkare eller bm rekommenderar detta visar ju att det inte är att rekommendera. Och nej, de jobbar inte för någon läkemedelsbransch.

 55. Min bm sa att NC har gjort att abortfallen har stigit väldigt mycket sen det kom ut på marknaden. Tråkigt att höra då jag var inne på att testa det :/

 56. Jag längtar tills jag kan börja använda Natural cycles, när jag och min kärlek inte pendlar mellan olika länder längre.
  Natural cycles är ju en revolution för kvinnan, slippa dom där sabla hormonerna, man undrar ju lite vem man egentligen är efter år med p-piller och alla dess hormoner i kroppen!
  HEjja Hejja!

  1. Det absolut bästa jag gjort i mitt liv var att sluta med p-piller och börja med NC – just av anledningen du skriver – vem är jag egentligen utan hormoner?
   Jag insåg att mitt humör pendlat oerhört, allra mest nedåt, hur länge kunde jag inte svara på alls, jag kunde inte komma på när jag kände mig lycklig senast. Efter ett halvårs övervägande valde jag att sluta med p-piller och köra helt utan ett tag (hade ingen partner och var inte ”ute i svängen” så jag vågade). Efter en vecka (EN!!) var jag glad och jag kände det i hela kroppen. Det absolut bästa jag gjort helt klart! Efter tre månader började jag med NC och har kört strikt med temp varje morgon, klickat i avvikelse om jag sovit mer eller mindre timmar eller varit bakis. Jag har lärt känna min kropp på ett fantastiskt sätt. Bara att ha naturlig menstruation! Den enda nackdelen jag kan komma på är att mensvärken kommer som ett brev på posten (jag började med hormoner för att slippa den), men det varar bara några timmar och om jag tar en ipren och en alvedon så går det över på en stund, det kan jag leva med.
   Jag peppar dig verkligen att börja med NC! Gör bara som appen säger så är du hemma!

   1. Så Ipren och alvedon kan du äta men inte p piller?
    Vet du vad alvedon och Ipren gör med din kropp?
    Så motsägelsefullt. P piller innehåller kvinnans egna hormoner som du redan har i dig fast i annan mängd på andra dagar än din egen menscykel utan hormoner.
    Alvedon vet vi inte ens VARFÖR det funkar, bara ATT det gör det. Sug på den karamellen en stund.

 57. Är en väldigt nöjd NC användare i snart två år. Tycker att det är väl beskrivet hur man använder appen. Blir man gravid trots allt så är det, i min åsikt, precis som att bli gravid trots användning av kondom, p-piller, spiral eller annat preventivmedel. Risker förekommer i alla medel, man måste använda medlet rätt eller så hör man till riskmarginalen Tycker NC blir orättvist behandlade av media, särskilt om de inte på förhand blev kontaktade av dessa kvinnor med klagomål om oönskade graviditeter.

 58. Jag tycker verkligen inte att man kan kalla NC för ett preventivmedel. Jag har följt mina cykler senaste 5 åren och lärt känna min kropp vilket jag tycker är fantastiskt. Men det ersätter ju inte ett preventivmedel. Alla ”röda” dagar och dagarna däromkring ser jag till att inte ha sex eller skyddat sex. Jag har bara oskyddat sex dagarna precis innan eller efter mens, inget annat känns helt säkert. Tycker det är falsk marknadsföring, NC är bara ett sätt att lära känna sin kropp.

 59. Jag har precis börjat använda NC för att vi är redo att skaffa barn. Jag vet inte om det är något jag skulle lita på som preventivmedel och jag hade nog hellre föredragit andra skydd om vi inte var överens om att en graviditet är välkommen hos oss. Men jag har flera vänner som använder det som preventivmedel och för dem funkar det hur bra som helst 🙂

 60. Preventivmedel är inte ett svart-vitt område och olika medel passar för olika kroppar och för olika syften och anledningar. Det är också anledningen till varför man bör prata med någon som jobbar inom vården och är insatt i området innan man gör ett val baserat på rekommendationer från andra.

  För er som inte baserar era argument på åsikter från allmänheten/kompisar/influencers som blivit sponsrade av appen;i den här artikeln har gynekologer/forskare uttalat sig om en del resultat från vetenskapliga studier på preventivmedel:
  —> https://www.expressen.se/debatt/riskerna-med-p-piller-ar-kraftigt-overdrivna/ <—–

  "Vad är då alternativet till hormonella preventivmedel? Det är metoder där kvinnan har kvar sin naturliga cykel. Mår kvinnor bra av det? Nej, många kvinnor gör inte det. Cirka 9–13 procent av kvinnor har rikliga menstruationer och har risk för blodbrist. 75 procent av kvinnor tar också värktabletter under sin mens och 75 procent av kvinnor upplever cykliska förändringar i sitt humör. Resultaten visar tydligt att de flesta kvinnor som upplever sig må dåligt av p-piller egentligen mår dåligt av något annat. Man mår helt enkelt dåligt av naturens svängningar."

  "När du bestämmer dig för preventivmedel, prata om fördelar och nackdelar med någon som kan ge dig svar. Och tänk noga igenom vad du gör om du blir gravid. Välj inte preventivmedel på basen av rädsla – utan på basen av kunskap"

 61. Jag blev gravid med NC. Först rätt irriterad men sen inser jag att jag kanske var lite slarvig i beräkning av mindre sömn och liknande. Kommer dock inte våga testa NC igen.

 62. Jag har använt NC i 2 år utan problem och det fungerar toppenbra för MIG. Förstår att det alltid kommer finnas personer som motsätter sig nya innovationer och att det tar tid för människor att anamma nya metoder och tankesätt. Men hur man skyddar sig är högst individuellt och jag mäter hellre min termometer än proppar i mig hormoner. För MIG känns NC som den bästa lösningen och fram tills att det kommer något annat hormonfritt alternativ kommer jag vara en trogen användare oavsett nyhetsstormar och diverse motsträvigheten.

 63. Brukar vanligtvis inte kommentera på liknande saker, men blir ganska frustrerad på hur många som är alldeles för naiva gällande hormonella preventivmedel.

  Oavsett vad dessa 668 personer blivit gravida på grund av, så blir det cirka 5,5% av dessa om man nu vill mäta det procentuellt som blivit gravida trots NC. Däremot så har det gjorts flertal studier angående exempelvis p-pillers negativa siffror där kvinnor också blir oönskat gravida. Läs exempelvis aftonbladets artikel https://www.aftonbladet.se/wendela/article10377579.ab där ca 5% av p-piller användare blivit gravida trots allt. Och då visar den artikeln utifrån p-piller användare. NC har ju klargjort att vid typiskt användande så blir cirka 7 % gravida, så denna siffra från södersjukhuset är ju ingen förvåning. Men läs nedanför här, så får ni fram både NC och p-pillers resultat från samma undersökning.

  Som sagt så finns det en väldigt intressant artikel som visat att NC kan vara säkrare än p-piller. Jag själv anser NC som ett alternativt preventivmedel. Du kan inte bara mäta och förvänta dig att få allting serverat som med dina piller, utan du behöver ta stort eget ansvar. Gör dina mätningar, och på röda dagarna så gäller det att skydda sig med exempelvis en kondom istället – eller avstå helt. Är du en person som vill vara 99% säker och inte orkar anstränga dig något så är NC inget för dig. Men snälla, kan inte alla ha realistiska förväntningar på NC och dess funktion, vilket funkar om man är hängiven. https://www.baaam.se/ny-studie-den-har-appen-ar-sakrare-an-p-piller

  Sen, sist men inte minst. Så undrar jag om ni hade skyllt på företagen om en kvinna som glömde ta några av sina p-piller blev gravid ändå och ett företag hade gått ut och sagt att det givetvis inte funkar om man slarvar med sina tabletter. Med största sannolikhet så hade ni då endast sagt ”skyll dig själv” till personen som missat. Men i detta fallet för personer som kanske inte sköter appen som man skall och inte skyddar sig på röda dagar så är det NC fel.

  All cred till dig Isabella och NC.

 64. Jag har använt NC i tre år och kunde inte vara mer nöjd. Trots jag ibland slarvat och missat att mäta har jag aldrig blivit gravid trots aktivt sexliv. Jag mår så mycket bättre och har fått en regelbunden cykel. Efter 10 år med p piller så har jag nu mens igen och mår SÅ mycket bättre. Att många blir gravida beror självklart på användarna och inget annat, det finns risker med alla preventivmedel vilket en får vara beredd på.

  1. Fast hur kan du säga att det beror på användarna när flertalet uttalat sig att de följt instruktioner till punkt och pricka och ändå blivit gravida. Att ”appen” visat gröna dagar som uppenbarligen inte alls skulle varit gröna? NC funkar säket för en del precis som hormonella preventivmedel fungerar för otroligt många under flera år säkert. Men av 600 000 och att hela 37 blivit oönskat gravida under en rätt kort period som följt instruktioner är inte särskilt bra siffror om man jämför med hur många i världen som använder P piller tex och blir gravida är det betydligt förre än NC.

   Själv har jag ätit P piller i 10 år snart 11 och aldrig haft problem. Får mens varje månad, exakt samma veckodag varje månad. Har aldrig haft en jämnare cykel och har inte blivit oönskat gravid vilket jag tackar gudarna för. Dagen jag blir gravid vill jag vilja ha ett barn och har plats och ekonomi för ett barn.

   1. Här måste jag lägga mig i. Att du har regelbunden mens på grund av ppiller är en sanning med modifikation.

    Man får inte någon riktig mens när man äter p-piller – för den innehåller ju inget obefruktat ägg. En av de saker som p-piller gör är ju att förhindra ägglossningen. Det som händer är att dina piller ser till att tömma det mensblod som lagrats i livmodern under tiden som ägglossningen borde ha skett, när den inte gjorde det.

    Självklart mår många bra av ppiller men att mixtra med sin kropp, ta bort samt schemalägga kroppens funktioner på detta sätt anser jag inte vara bra i längden.

    Jag har använt NC i 3 år och är supernöjd!

   2. Jag förstår alla som kör NC och absolut jag skulle gärna se hur min kropp var och mående utan p piller. jag har ingen aning om vad jag fått för åkommer med p piller i snart 11 år. Började med p piller pga mensvärk som gjorde att jag bara spydde i cirka 5 dagar och inte kunde gå till skolan samt att min acne förvärrades för varje minut som gick av dygnet. Jag blödde även så pass kraftigt att jag hade mens väldigt länge och kunde aldrig veta när det läckte igenom under lektionen vilket var hemskt. Anledningen till att jag ALDRIG skulle testa Nc är att en graviditet är så ovälkommen just nu så att jag kan inte ens beskriva det. Alla som är 25 och har hem/ekonomi och ork för barn kör på men det har inte jag. Hela mitt liv är ett enda kaos och jag vägrar välkomma ett barn till det. P piller är bekvämt för mig. Vet som sagt inte hur det påverkat min kropp men tänker heller inte bli oönskat gravid. Jag har olika temperatur varje morgon vilket aldrig skulle funka, lider av insomnia vilket gör att jag stundtals aldrig sover på cirka 3-7 dagar per månad. Allt tyder på att det enda som skulle ske här är att jag skulle bli gravid om jag kan få barn.

    Så fine testa på alla som vill men det är fortfarande så sjukt många fler i världens som äter hormonella preventivmedel som fungerar för fler än vad Nc gör. Du kan få cancer av att bara leva utan något preventivmedel med. det är inte så att p piller= cancer som vissa i detta kommentarsfält verkar tro. Hur beskriver ni då alla barn som får cancer eller människor som aldrig stoppat i sig en medicin??

 65. Åh jag blir så arg! Tidningarna får det verkligen att låta som om det är helt korkat, oansvarigt och osäkert att använda NC. Det handlar inte alls om hur o/pålitligt NC är utan snarare vilken brist på diciplin som finns hos användaren.
  Precis på samma sätt som man kan missa en dag med p-piller eller råka göra ett hål i kondomen med nageln.

 66. Personligen känner jag att hela det här larmet saknar några viktiga siffror för att diskussionen ska bli givande.

  Av 668 personer som ville göra abort kunde 37 graviditeter härledas till Natural Cycles.

  668-37=631

  Innebär det att alla andra 631 personer inte skyddade sig alls? Antagligen inte.

  Den här studien visar det att en av tre abortsökande kvinnor inte använt något preventivmedel. http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2013/09/Sverige-har-Nordens-hogsta-aborttal/

  Om vi går på de siffrorna och antar att 222 st av 668 st kvinnor då inte använt ngt preventivmedel så har vi 446 st kvinnor kvar som TROTS preventivmedel blivit gravida.

  Kondom, p-piller, spiral, minipiller, p-stav, p-plåster, p-ring, p-spruta, pessar. Det är de preventivmedel jag kommer på på rak arm, 9 st (utöver NC). 446/10=44,6. Fördelningen av felmarginal mellan alla de här preventivmedlen kommer ju att skilja sig åt (likaså antalet användare per preventivmetod) och det är ju de siffrorna som är intressanta att se för att kunna göra sig en bild av situationen! För att siffran 37 ska bli intressant så behöver vi ju se den i relation till vilka siffror de andra preventivmetoderna har i just dessa 668 fallen.

  Det här är ju bara ett räkneexempel och utöver ovanstående så måste ju siffran 37 också sättas i beräkning till antalet användare.

 67. Hej Isabella. Jag undrar hur du gör med Natural Cykles eftersom du reser mycket och tidsskillnader och sömnbrist kan påverka temperaturen enormt. Man ska ju ta tempen samma tid varje morgon, men med tanke på dina resvanor, funkar det ändå?

 68. Läkemedelsbranschen gillar såklart inte naturliga alternativ. Allt som kan konkurrera ut det kemiska är ett hot mot deras intäkter.

  Natural cycles har för mig gjort det möjligt att få koll på min menscykel. Lära känna min kropp. Slippa hormoner.

  Det är en fantastisk app och såklart måste man vara duktig på att tempa och inte ha sex på fertila dagar om man inte önskar det såklart.

  Skulle kunna göras många artiklar om alla de som blivit gravida med andra preventivmedel som samhället ”godkänner”.

  Löjligt!!

  1. Du får det att låta som att läkemedelsbranschen är ett enda företag med monopol på preventivmedel. Du inser att världen är lite mer komplex och att det inte finns en konspiration med egenvärde att sälja ”kemikalier” va?

   Och förutom miljöpåverkan och påverkan på enskilda individer så finns det dessutom inte automatiskt något farligt med hormoner.

   Att det inte blir sensationsrubriker när tex kondomer spricker, p-piller tas felaktigt och dylikt kan ju bero på att de inte marknadsförs aggressivt av influensers med en stor ung målgrupp.

   1. Åh tänk om folk kunde förstå vilken otrolig kassako hormonella preventivmedel är för läkemedelsföretagen.
    Är ju inte speciellt svårt att lista ut. Att inte ”må dåligt” betyder inte att man inte påverkas av dom och vem vet det orsaker kroppen på sikt.

    Heja NC och andra hormonfria alternativ!

  2. Fast om NC hade varit ett ideellt företag utan vinst intresse hade jag köpt det här argumentet men NC kännar ju minst lika mycket pengar på sin produkt som läkemedelsföretagen! Såklart NC har intresse i att säga att det inte är något fel på deras metod. PLUS i Sverige får sjukhusen och läkarna inga pengar av läkemedelsföretagen för att promota deras grejer, alltså har SÖS läkare inget vinstintresse i att anmäla NC till Läkemedelsverket.

  3. Nej men lägg av. Ja, läkemedelsbolagen vill tjäna pengar, men vilka tror du jobbar där? Vanliga människor som forskar och vill hjälpa människor. Livet som forskare är inte glamouröst.

   Allt är kemiskt. Allt består av grundämnen, som sittet ihop till molekyler. Sluta upp med denna skrämselpropaganda. All mat du äter är kemisk, oavsett vad du äter. Du får exempelvis i dig metaller som kan påverka din kropp.

  4. ”Slippa hormoner”. Du kan väl ändå inte tro att du saknar hormoner i kroppen bara för att du inte använder p-piller eller andra hormonpreparat?

 69. Fast att skriva att man inte vet något om antalet graviditeter som kommer av andra preventivmedel är ju rent faktafel, det är bara kolla pearl index. Alla naturliga metoder har ett mycket högre värde vad gäller typisk användning än exempelvis hormonella. Med det inte sagt att det är en dålig period, den måste bara passa användaren väl.

  1. Nu var det heller inte det hon skrev utan hon skrev att de inte vet vad alla de andra som gjort abort på Sös under den aktuella perioden använt för preventivmetod eller om de ens försökt skydda sig öht.

 70. Det mest intressanta tycker jag är att kliniken som uppger exakt hur många som blivit gravida och sökt abort efter natural cykles inte kan ge några jämförande siffror gällande andra preventivmetoder, för alla andra som blivit gravida kan ju inte ha struntat i skydd? Det finns ju en viss procent som blir gravida med alla preventivmetoder, även om det som är bevisat mest effektiv är sånt man inte kan glömma, som spiral/p-stav!

 71. Det är helt vansinnigt att kalla den appen för preventivmedel. Jag har tidigare använt temp regelbundet, samma tid, varje dag, under lång lång tid för att försöka bli gravid. Min läkare (som är expert inom området) konstaterade att jag hade väldig regelbunden cykel och ägglossning, ändå var inte min temperatur som den borde (enligt teorin). Jag har kontakt med flera kvinnor som har samma erfarenhet som mig. Att använda NC är helt enkelt en chansning. Risken att bli gravid minskar ju mindre sex som man har under riskperioden, oavsett om man beräknar med temp eller normalt antal dagar efter mens då ägglossningen borde vara (och plussa på några dagar innan och efter för att vara så säker man kan). NC kan vara ett sätt att lära känna sin kropp, men inget som borde ses som ett skydd mot graviditet.

  Ps. Jag har verkligen stor förståelse över att många tycker om appen för att slippa få i sig hormoner. Hoppas att det kommer kunna tas fram alternativ som inte påverkar kvinnors välmående.

 72. Är man regelbunden kan NC säkert vara kanon. Men det kan säkert fungera lika lika bra med den hederliga kalender. Det man inte får inte glömma att NC inte fungerar för kvinnor med oregelbunden cykel. Och att ha en oregelbunden cykel är inte ovanligt.

  Jag har själv PCO (Ingen/mycket sällan ägglossning) och detta är inget NC kan hantera – vilket jag inte visste när jag testade. Tack vare NC fick jag veta att jag hade PCO förstod jag och kunde söka för PCO, och det är jag tacksam. Det enda som gäller vid PCO är att äta p-piller eftersom att det fyller på med det hormon man saknar och minimerar blåsorna på äggstockarna som är orsaken till utebliven ägglossning.

  Så till alla er där ute som ”är rädda att stoppa i er hormoner” skulle jag uppmana er att ta fundering kring varför. Om du inte mått dåligt av det så finns det ingen anledning att vara rädd.

  1. Håller med. Har blivit en allmän ”hysteri” vad gäller hormonbasade metoder. Finns massor av fördelar med dessa (välj den cancerform som passar bäst – ursäkta min krasshet) – och flertalet mår prima medhormoner. Gör du INTE det är kondom 👍🏼 om du inte vill bli gravid. Om man händelsevis under ca 30 fertila år, om man kan föda egna barn, så är kanske NC ett sätt att lyckad snabbare med det. Annars är det BS. Inget fel på abort men jag tror flertalet hellre slipper även om det är ett rimligt beslut för många.

  2. Att säga att det hänger på huruvida man mår bra eller inte av hormonerna och därefter besluta om man ska använda p-piller eller ej är nog ett något bristande resonemang. Användandet av hormoner i västvärlden visar även på en ökad risk för allvarliga sjukdomar som konsekvens, hormonrelaterad cancer osv så att gå på hur du mår när du tar dom är nog halva sanningen.
   Det är ju kanske även det en del av anledningen till att fler väljer bort just hormonella preparat, och väljer exempelvis Natural Cycles eller andra naturliga sätt att hantera sin cykel och viljan/oviljan att bli gravid.

  3. Tjejen, P-piller stoppar ägglossningen – det är ju därför det är ett preventivmedel. Sen kan för all del p-piller balansera obalans i hormonerna som man kanske annars har, t ex med mindre mens och en s k regelbunden cykel, vilket det ju inte är ändå eftersom utan ägglossning, ingen mens. Den man får med p-piller är en annan blödning. Själv är jag nöjd med att inte äta p-piller alls sedan mer än 10 år tillbaka bl a pga att min mamma fick bröstcancer, delvis orsakat av östrogen tabletter tror man. Använder heller inte appen eftersom jag helt enkelt känner min kropp.

  1. EXAKT!!! 🙂 Har kört kondom i 7år (p-piller före det) och konstaterat att det ju faktiskt är rätt så skönt att slippa fundera på om man kom ihåg det där pillret på morgonen eller vad hormonerna gör med kroppen. Och man slipper också göra nåt åt sperma-klottet.. haha!

   1. Det enkla svaret är väl att man även som kvinna kan uppfatta det som skönare och mer intimt utan kondom. Förutsatt att man vet att risk för könssjukdom inte föreligger.

 73. Skulle inte köra utan skydd nånsin om jag inte någonstans innerst inne vill bli gravid. Det är ALLTID en möjlighet att man blir med barn om man har oskyddat sex. Även om du ammar, även om du kör med NC eller ens med kondom, (den kan spricka)… Så jag litar inte på sånt där. Avhållsamhet är de bästa preventivmedlet isf. Dock förstår jag unga som har sex ofta, men då borde de även va naturligt att ha tex dubbla skydd om man absolut inte vill ha barn.

 74. NS fungerade bäst av alla preventivmedel jag har provat under mina 20 år som användare av preventivmedel. Först använde jag NS för att undvika graviditet och sedan för bli gravid – vilket fungerade! Är snart halvvägs genom min graviditet – helt enligt planering skall tilläggas! 🙂 NS förklarade för mig att jag var väldigt regelbunden i min cykel, något jag hade dålig koll på med p-piller exempelvis. Jag kan varmt rekommendera NS då metoden ger inga som helst biverkningar, men också för den som är regelbunden vill säga.

 75. Läste på Aftonbladet att du sagt att det var slarv som låg bakom graviditeterna? Vem vet, vissa kanske slarvar så här det säkert. Men personer med andra preventivmedel som exempelvis spiral ? De kan ju inte slarva men blir ändå gravida, såklart gäller det även NC, det är inte 100 procent säkert, och kanske inte lika säkert som man tidigare trott heller?

  NC är säkert ett bra preventivmedel, men jag skulle inte våga använda det då jag inte skulle kunna lita på en app och en termometer.

 76. Jag använder NC och har gjort så i två och ett halvt år. För ungefär 6 månader sedan blev jag gravid och det var ej planerat och jag har gjort abort. Anledningen var att jag tog ett dagen-efter-piller då jag och min partner trodde dagen var grön (det var den ej). Min cykel rubbades därför och jag blev gravid efter det då dagarna ej stämde.

  När jag och min kille (på barnmorskans initiativ) skulle prata preventivmedel efter aborten visade hon mig ”Pearl-index” eller vad det nu hette med hjälp av en affisch. Affischen hade en läkemedels-logotyp på sig (såklart). När jag sa att jag trivdes med Natural Cykels sa hon bara ”ja det är ju bra för den som kan tänka sig att bli gravid”. Inget mer. Därefter pratade hon om fördelar med hormon-spiral. Hon gav mig ingen info som hon skulle gjort med andra preventivmedel så som ”okej, var medveten om att om du behöver ta dagen efterhåller så behöver du vara extra noggrann månaderna efter” eller ”okej, denna tiden är det bäst att ta din temp” etc. etc.

  Det är enligt mig djupt problematiskt att barnmorskor inte vill/är utbildade i att ge rådgivning kring ALLA certifierade preventivmedel. Hade jag fått NC utskrivet hade den barnmorskan antagligen varit skyldig att ta ansvar för att berätta för mig detta angående användning efter man tagit dagen efter piller. Nu finns denna info att läsa på NC:s hemsida men jag hade ej läst den och jag tänker att det fungerar som med annan information som vi får via ex hemsidor eller avtal – vi läser kanske inte alltid allt vi borde. Om vi däremot har en person som sitter mitt emot oss och informerar oss utifrån sin proffesions-kunskap är det lättare att ta till sig och komma ihåg.

  Jag jobbar själv inom vården som psykolog vilket gör att jag samarbetar med läkare och sjuksköterskor. Vad det gäller dem i alla fall så förkommer fortfarande bjud-luncher och liknande där läkemedelsföretag kommer och bjuder på mat och berättar om läkemedlen (detta kallas ofta för ”utbildning”). Om detta nu är tillåtet (?) kanske NC borde göra samma sak för att barnmorskor ska ha möjlighet att informera, ”skriva ut” och ta ansvar.

  Slutligen är jag otroligt nöjd med NC Jag har provat många olika hormonella preventivmedel innan och aldrig varit nöjd till följd av oönskade biverkningar. Jag accepterar helt enkelt inte att jag som kvinna ska stå ut med dessa för att min parter ska kunna njuta mer av sexet, för det är ju det som de framförallt handlar om.

  1. NC är inte godkänt av svenska läkemedels verket så därför blir inte heller våra svenska barnmorskor m.m utbildad i det.
   Hade det varit godkänt här så hade dom fått utbildning.
   Bara det säger ju nåt.

   1. Nej, de ska inte rekommendera allt som är certifierat. De ska tala om för- och nackdelar för att hitta det som passar varje person rätt. Exempel: p-plåster är certifierat men rekommenderas knappt länge, bland annat pga dess miljöpåverkan. Hormonspiral är det som främst rekommendera till unga kvinnor eftersom det är så pass säkert, du kan inte missa att använda preventivmedlet och man ser till och med positiva effekter med att använda hormonella preventivmedel. Inom vården ska man dra slutsatser utifrån beprövad vetenskap. Gällande NC så säger det att de fungerar jättebra för familjeplanering, men inte som preventivmedel.

    Folk måste förstå att man inom vården inte tjänar pengar på att förskriva läkemedel. Ja, man har samarbeten med de som kan ge det billigaste, för att kunna erbjuda så billiga läkemedel som möjligt till patienterna.

  2. Märkligt att någon som säger sig arbeta inom vården har så pass stora kunskapsluckor.

   Kan det möjligen vara så att din barnmorska uppfattade det som att du trodde dig ha koll på NC och därför gick vidare till andra preventivmedel? Berättade barnmorskan om handlingsförloppet rörande dagen efter piller för alla andra preventivmedel och utelämnade NC? Efterfrågade du mer info om NC eller lät du bara henne fortsätta prata om det hon valde att prata om? Varför konsulterade du inte någon (eller sökte information) då du behövde ta ett dagen efter piller?

   Pearl index är ett statiskt mått som används för att uppskatta olika preventivmedels effektivitet. (NC bedömer själva att effektivitet är 99% säker vid perfekt användning och 93% säker vid typiskt användning. Dessa siffror kan ifrågasättas.) Det är alltså inte något som ett specifikt läkemedelsföretag har hittat på för att framställa sina egna produkter i bättre dager.

   1. Tack för information om peral-index. Enligt hennes affisch låg ”p-dator” vilket hon räknade NC som, längst ned i pyramiden. Alla p-piller framstod i bättre dager på just den affischen i alla fall.

    Jag var tydlig med hela förloppet med dagen-efter-pillrerna och att jag var nöjd med NC. Jag berättade min historia med prövade hormonella p-piller och min rädsla för att sätta in spiral (som bland annat kommer ifrån att min kompis hade sex med sin partner då han fastnade i hennes spiral, drog ut den och hon svimmade av smärtan). Jag var otroligt tydlig med barnmorskan. Jag var dessutom ledsen då jag kände och känner en sådan stark frustration vad det gäller preventivmedel och hur jag blivit bemött gällande det i vården. Jag hade gjort en abort vilket var ett svårt beslut. Att styra samtalet i en riktning som passade mig tycker jag med den informationen hon gavs borde haft kompetens att göra. Det anser jag inte vara mitt ansvar som brukare.

    Ja du, varför sökte jag ingen information efter dagen-efter-piller. För att jag är människa? Varför tar man inte alltid de mest rationella besluten i varje situation? Det smartaste hade ju varit att som tjej, aldrig låta sin kille komma i en om man inte ville ha barn, ändå verkar det vara så många som gör det, hur kommer det sig? Min poäng var (bland annat) att om jag fått denna information från början, av exemplevis en barnmorska, hade jag vetat om det och tagit ett bättre mer informerat beslut efter mitt användande av dagen-efter-piller.

 77. Jag använder Justissemetoden som preventivmedel, där man förutom temperatur också kartlägger fertilt sekret för att veta vilka dagar man är fertil. Natural cycles bygger på samma princip, men försöker räkna ut vilka dagar som är fertila baserat på tidigare cykler. Efter ägglossning höjs tempen, så temphöjningen bekräftar ägglossningen, men det är innan ägglossning man är fertil, de dagar man har fertilt sekret, och ägglossningen kan flytta sig mycket både framåt och bakåt. Även om man varit regelbunden länge kan något hända som gör att ägglossningen flyttas. Med den kunskapen om min kropp och fertilitet skulle jag aldrig våga lita på NC som trots allt ”gissar” när jag är fertil, medan jag själv varje dag vet om jag är fertil eller inte. Men jag tycker ändå att det är väldigt synd med den kritiken som kommer nu, eftersom jag tycker att NC är ett utmärkt första steg till att lära sig mer om sin kropp, och definitivt bättre än syntethormonella preventivmedel eller kopparspiral. Och syntetiska hormoner läker inte PCO/S, utan de stänger av ägglossningen och blödningen man får på p-piller har ingenting med mens att göra utan är en låtsasblödning. Man kan snarare likna det vid att det brinner och så stänger man av brandvarnaren och tycker att problemet är löst. Vid PCO/S finns ett underliggande problem som man kan komma tillrätta med genom kost/tillskott/livsstilsändringar. P-piller löser inte problemet men stänger av symtomen.

  1. Hej! Du skriver att det finns bakomliggande orsaker till pco/pcos och att p-piller enbart är att behandla symtomen. Har du några tips på vem som har kunskap om livsstilsförändringar för att behandla hormonobalansen. Det klassiska är ju att gå ned i vikt men går ju inte när man ligger i det nedre spannet av normalvikt. Vilka andra livsstilsförändringar kan påverka? 🙂

 78. NC är väldigt tydliga på sin hemsida att denna metod inte är lämpad för alla. Och beskriver väldigt tydligt vad som krävs av användaren.
  Jag har ätit p-piller några år men nu köpt NC för att jag orkar inte en dag till med migrän och diverse andra biverkningar. Jag förstår att jag kommer behöva vara noggrann med NC men den stora skillnaden tycker jag är att om jag kommer bli gravid pga slarv, så kommer jag ju åtminstone veta om det. Med p-piller har jag flertalet gånger varit jätterädd för att jag trots allt är gravid, kommer va skönt att slippa leva i ovisshet.

 79. Hur skulle du ställa dig till om du blev gravid nu när du använder NC? Jag menar, skulle du verkligen ärligt kunna berätta de?

 80. Jag använde NC i 1 år med blev gravid 2ggr. Första gången berodde på att jag tog ett dagen efter piller och cykeln ändrades (jag hade ingen aning att detta kunde påverka), andra gången var bara ca 2 månader efteråt då appen inte längre kunde hålla koll på mina röda och gröna dagar. Allt blev huller om buller. Tufft.

  NC är verkligen helt fantastiskt bra om man är regelbunden och inte blandar in akut p-piller, piller som skjuter upp mens osv.

  Det jag hade velat att man pratar mer om är just hur man ska använda appen när man gör något utöver det vanliga, t ex tar akut p-piller. Det borde finnas en knapp, algoritm m.m för att lägga in såna saker med. Kanske kan vi då undvika oönskade graviditeter. Det är helt fantastiskt att bli gravid, men vi bör få styra själva när det ska ske <3

  Nu fick jag tyvärr börja med p-piller igen då jag känner att det är det enda som känns safe. Jättetråkigt.

 81. Det är ju hemskt att 680 foster blir aborterade på En enda klinik! Fruktansvärt! det är 680 bebisar det! Tänk efter innan ni gör abort tjejer, ordenligt!! Man blir ju helt förskräckt av dessa siffror!!

  1. idioti, vad är detta, år 1923??
   ett foster är ingen bebeis. en oönskad graviditet handlar om en kvinnas kropp – och den bestämmer kvinnan över själv.

 82. Hej! Har mer eller mindre bestämt att jag skall börja med natural cycles, känns bra av många anledningar. Har även väninnor som funderar på att byta till detta. Hade ju varit fantastiskt med någon form av erbjudande som jag vet att du haft tidigare 😉 keep up the good work!

 83. Jag säger såhär… NC är fantastiskt om man vill:
  – lära känna sin kropp
  – planerar en graviditet
  – inte har något emot att råka bli med barn/beredd att behålla det

  …jag skriver så eftersom jag använde NC i drygt 1,5 år till punkt & pricka, tyckte att det var det bästa som hänt mig rent ”preventiv”-mässigt, tills det att jag faktiskt ofrivilligt blev med barn. Gick igenom en hemskt jobbig abort för bara en vecka sen och känner i efterhand att det inte alls var det bästa som hänt mig. Så det är min input… nu ska man bara försöka ta sig tillbaka till sitt riktiga jag efter denna pärs.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..