#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
december 4 2017 at 19:49

Måndagskvällen

Jag jobbade på och hade ledningsgruppsmöte med LCC fram till fem, då sprang jag ner till Babyshop för att ha ett event med dom. Det blev två timmar med shopping till rabatt, julmusik (live), glögg och julfika. Väldigt mysigt. Jag har fått några kommentarer om att jag skriver ut eventplatsen och tidpunkten vilket gör det öppet för vilket potentiell knäppis som helst men det är något jag måste göra om jag ska ha ett event. Min säkerhetsvakt var med och skjutsade hem mig sen.

Slängde ihop en middag med ruccola, spenat, tofu, soltorkad tomat, avokado, lite pesto och frön till middag. Nu har jag lite jobb att göra innan jag ska lägga mig och läsa. Max Tegmarks nya bok är fantastisk så jag har längtat hela dagen efter att få krypa ner och fortsätta läsa. Är extra glad över den chokladen jag köpte med mig hem igår. Inte en hel fel måndagskväll precis. Imorgon hämtar jag barnen. En sak är säker, hade jag inte haft mitt jobb hade jag haft en betydlig tuffare separation. Att alltid ha något att göra när jag kommer hem gör situationen klart lättare, annars hade saknaden ständigt varit närvarande.

Förresten jag såg att många reagerade på att jag ville investera i bolag inom genmodifiering av embryon. Det har redan börjat göras idag och är lagligt i vissa länder, det kallas för PGD eller PGS (preimplantorisk genetisk diagnostik eller screening, är inte helt säker på vilken förkortning som är rätt). Syftet är att kunna hitta allvarliga ärftliga sjukdomar. I vissa länder går det också att välja kön på sitt barn. Jag förstår att är en fråga som väcker känslor. När KUB-testet kom som kunde visa på sannolikhet för barn med kromosomfel var det också kontroversiellt och många ville inte tillåta det. För min del handlar det inte om att det finns rätt eller fel. Min tanke är att man som förälder ska få ha möjlighet att välja bort allvarliga ärftliga sjukdomar som man vet har drabbat många i ens släkt. Det finns inget positivt med cancer, alzheimer med fler och går det att välja bort i embryo-stadie hade jag gjort det.

124 Kommentarer

Trodde först att du stoppat stearinljus i vattenflaskan, tänkte att det va en annorlunda inredningsstil, haha!

Anna

Pgd görs redan i Sverige för ett antal sjukdomar som anses inverka mycket på livet och dessutom kosta individen och samhället mycket. Det görs genom provrörsbefruktning och sedan när cellerna delat sig några gånger plockar man ut en cell ur varje befruktat ägg och kollar vilka som har den specifika sjukdomsframkallande genen och inte. De som har den ge man inte vidare med, medan de ”friska” fortsätter odlas för insättning i livmodern.
Dock får man idag endast testa för en sak, dvs de kollar inte hela genomet och ge igenom alla möjliga sjukdomar gör att välja den med ”bäst” uppsättning. Man testar endast för genetiska sjukdomar som minst en av föräldrarna är bärare till.

Emilia

Jag tycker genmodifirring borde vara lagligt i Sverige. Jag har en muskelsjukdom jag inte vill att mina barn ska få. Det är lagligt i England och där löser man det så att barnet får 3 stycken biologiska föräldrar vad jag har förstått det som. Så himla häftigt att man kan göra så och att inte behöva oroa sig att sina barn ska få sjukdomen..

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *