Vart kommer jag ifrån?

I samarbete med Ancestry

Några av er kanske minns att jag gjorde ett DNA-test förra året genom ett företag, och tyvärr så blev det något strul med resultatet. Men som tur är har jag fått chansen att göra ett nytt test genom ett annat företag! Denna gång direkt med AncestryDNA, som är den största aktöreren på marknaden. Det är så himla häftigt att sånt som kändes som riktig CSI-vetenskap för några år sen idag är möjligt för vem som helst att beställa hem och ta del av. Man skickar bara in ett salivprov från utrustningen som man får hemskickad och sen skickar tillbaka in!

 

Sist anade jag att jag skulle få resultatet att har lite rysk/finsk påbrå snarare än västerländsk. Ska bli spännande att se om det stämmer. Hoppas även på att kunna få reda på mer om eventuella släktingar, Ancestrys databas innehåller mer än 6 miljoner människor, och 90 miljoner släktträd. Så något spännande känns det absolut som att jag kommer få reda på.

Någon av er som har gjort ett DNA-test, och i så fall vad fick ni för spännande resultat? Vill ni prova så har Ancestry just nu 40% rabatt (frakt tillkommer).

I samarbete med Ancestry

 1. Tror inte du har finskt/ryskt påbrå alls. Inget i ditt utseende säger detta. Du är nog svensk blandad med tyska gener gissar jag.

  1. Jag är en finländare och tror absolut att Isabella kunde ha finskt påbrå! Även utseendemässigt. Dessutom är hon lite av en ensamvarg och har denna otroliga uthållighet som även kallas ”sisu” i Finland 🙂

  2. Det skulle inte vara det minsta konstigt om hon hade det med tanke på ländernas långa gemensamma historia. Precis som många finnar har svenskt påbrå.

 2. Finskt påprå snarare än västerländskt? Hur tänker du nu? Finland är ju ett nordiskt och europeiskt land, alltså lika västerländskt som t.ex. Sverige. När man talar om något som är ”västerländskt” talar man oftast om kulturer och inte genetik. Du menar kanske västeuropeiskt? Ryssland är östeuropeiskt men Finland är inte det.

  1. Exakt, var tvungen att läsa fler gånger så jag verkligen läste rätt.. Since when är inte Finland västerländskt liksom? Haha.

  2. Finland är visserligen ett nordiskt och europeiskt land, men inte indoeuropeiskt. Så även om vi är sammanflätade och uppblandade på många sätt så är vi ju oxå olika.

  3. Håller inte helt med. Absolut är de finnar med t.ex. svenskt ursprung lika mycket västerlänningar. Däremot består en stor del utav den finska befolkningen av personer med ryskt ursprung, vilket alltså gör Finland till ett mindre västerländskt land än Sverige. Dessutom är språket en faktor som gör att Finland kan uppfattas som mindre västerländskt rent kulturmässigt. Finska härstammar från öst medan svenska är ett germanskt språk och härstammar mer från väst.

   1. Genetik och kultur är inte samma sak. Man föds inte med DNA som styr språk eller värderingar. Isabella skulle inte ha blandat in order västerländsk i det här alls helt enkelt. Det hör inte hemma.

 3. vad intressant! Den reklamen som florerade på typ Facebook härom veckan som visade att människorna har gener från många olika länder runt om i världen. Så spännande och blir så nyfiken på mitt egna ursprung. Lycka till med ditt.

 4. Skulle inte säga att ancestry är störst. Ren bullshit. Och dessa test ger endast något om man har en ordentlig pappersforskning. (Pensionärshobbyn släktforskning kryper ner i åldrarna).

 5. Jag gjorde ett dna-test via 23andme för något år sedan. Superspännande! Jag var dock främst intresserad av mina gener av hälsoskäl, och fick svar på en grej som visade att jag behövde byta ut en medicin jag tar. Mår bättre nu med annan medicin, så det var mycket bra info. Sett till släkten var det inte så intressant, jag är nästan enbart skandinavisk. Fick dock mail från en släkting i USA (ättling från någon som utvandrat härifrån), det var kul. 🙂

  1. Vart ska du åka? Var har du varit? Jag hakar också upp mig på felaktig användning av ordet vart. Är det möjligen dialektalt stockholmskt att säga/skriva vart när det egentligen ska vara var? Det är inte riktigt lika störande som personer som inte kan skilja på de och dem, men nästan.

   1. Nej har inget med dialekten att göra, är själv född o uppvuxen i Sthlm. Jag minns däremot att våra svenskalektioner var värdelösa så det kan ha med det att göra.

   2. På svenska lektionerna i gymnasiet lärde vi oss att rikssvenskar ofta felanvänder var och vart. Vad jag har förstått är det inte endast stockholmsdialekt, utan något som används i hela Sverige. Spännande 😉 /Finlandssvensk

 6. Spännande, har själv testat med flera olika företag, fick samma etniska ursprung på alla dock i något varierande portioner. Inget kom som en överraskning eftersom jag släktforskat och resultaten reflekterade släktträdet hyfsat väl. Förresten, var fjärde, femte svensk har finskt påbrå. Det är väldigt vanligt och har en historisk förklaring. Ja, jag tror allt du är lite finsk eller något Baltiskt. Mvh

 7. Ancestry litar jag tyvärr inte alls på. Jag tänkte börja med släktforskning, men gav upp då jag kommit två generationer bakåt i tiden då jag hittat en massa fel. Framför allt fel namn. Det visste jag ju var fel, men längre bak i tiden vet jag inget om, men kan nu inte lita på dem alls. Tråkigt! Jag ska gå över till att läsa kyrkböcker.

  1. Du har nog bara missförstått lite hur det fungerar. Ancestry tillhandahåller bara möjligheter att läsa i kyrkböcker och bygga ett släktträd på sidan. Du kan få förslag från Ancestry som är baserade på andras släktträd, men att dessa stämmer måste du kontrollera själv via kyrkböckerna. Lycka till, det är faktiskt roligt när man börjar komma bakåt i tiden 🙂

 8. Varför ska man hålla på och rota i det förflutna?
  Jag är helt ointresserad av varifrån mina förfäder kom vandrande.
  Här och nu är det som gäller. Därför är jag också helt ointresserad av släktforskning och naturligtvis även DNA-hokus pokus.

 9. Visst är Finland ett västerländskt land men generellt har finnar från östra delen av landet ganska mycket olik genetisk bakgrund än finländare vars släkt härstammar från västra Finland. Så jag tycker inte Isabellas resonemang är så tokigt.

  1. Ingen har sagt något om resonemanget kring att hon eventuellt har finska gener. Problemet är att hon använder ordet västerländskt fel. Västerländskhet har ingenting med genetik att göra.

 10. Var strulet att du inte fick till ett samarbete med dem som du var tillräckligt nöjd med? Eller slarvade de med provsvaren och ville inte ersätta dig för det?

 11. Ancestry är fantastiskt, jag har själv släktforskat där i ett antal år nu, och även gjort DNA test, och hittat en massa släktingar, bla i USA. Jag laddade ner mina rådata, och laddade upp dem på diverse andra släktforskarsiter, Gedmatch.com, My heritage, FamilytreeDNA mm. Dessutom laddade jag upp rådatan hos Prometheus, där jag fick gjort en DNA analys, och fick då svar på en del frågor om mig själv. Jo, Ancestry har den största DNA databasen.

 12. Det är kul med släktforskning! På min mammas sida visade det sig att jag har jag Gustav Vasa som anfader för 16 generationer sedan. Det är lite spännande! Andra kändisar i släkten visade sig vara bl.a Selma Lagerlöf, Greta Garbo och Dag Hammarskjöld.

  1. Coolt 😀

   Vi har bl.a Carl von Linné i vår släkt och någon fransk kunglighet som jag inte minns vem det var 😛

 13. Det går ju inte att säga att Isabella inte har finskt eller ryskt i blodet utifrån dagens utseende, vi pratar väl inte närmsta släkt som mormor/morfar utan ännu längre bak? Jätte svårt att avgöra om någon har tex ryskt eller rent av asiatiskt i blodet då, man ärver olika grader av drag från sina släktingar. Jag är själv rysk och har ljusbrunt hår, nästan mörkblondt, med gröna ögon och min kusin har svart hår och mörkt bruna ögon, vi båda har helryska föräldrar och så långt bak vi vet (mormors mor) ryskt blod men jag får ofta frågan om jag är fransk medans min kusin får frågan om han har arabiskt ursprung.

  Poängen är att inget går att utesluta och det är ju jätte kul att se var släktträdet kommer ifrån, i slutändan är vi alla avlägsna släktingar på något sätt långt bak i tiden.

  Kram!

 14. Min pappa gjordet det där. Det var intressant. Man får en överblick i stora drag. Men så mycket mer blir det inte.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..