Pyntat granen

Åh, denna eftermiddagen kommer att ligga som ett varmt minne i hjärtat länge. Gillis och jag hämtade Sally halv två, väl hemma blev det julmusik, glögg, pepparkakor och så pyntade vi granen. Barnen ville ha på sig sina lucia-kläder samtidigt så vi varvade med att öva lite inför nästa vecka. Jag kände efter om det högg till i hjärtat av att pynta första julen med barnen ensam men det gjorde det inte. Jag försökte tänka på förra julen för att liksom irritera hjärtat ordentligt men jag landade i att ”Nej, gud så skönt att vara själv. Det här grejar jag galant”.

Jag var beredd på att känna mig ledsen. Det hade ju inte varit så konstigt. Men det går i vågor allting och idag var en stark och bra dag.

Sally ville vara lucia för resten av kvällen. Här lägger vi pussel på ipaden.

I år har jag äntligen insett att man köper förstora plagg så att det ska rymmas över overallen. Det tog mig fyra år som förälder. Fyra år. Denna lucia kommer alltså Gillis slippa höra mig säga ”Jo, drar man bara ner overallen här lite så ser man att du är tomte under, jag lovar”.

Till middag åt jag sjögräsnudlar med tofu med curry, mango, cashew och bas på spenat. Barnen fick korvstroganoff med ris fast på soyakorv och havregrädde. Vegansk till oss alla. Sedan har vi lekt en del, vi uppfann en bollek, vi har pysslat, dansat och så avslutade vi kvällen vid kökets barstolar. Då åt vi äpplebitar med mandelsmör på till kvällsfika. Väldigt mysigt. Barnen somnade vid åtta och då ringde jag Pingis för avstämning, vi brukar höras 2-3 kvällar i veckan och ta allt det vi inte hinner på dagen. Nu ska jag köra igenom mailen och avsluta med lite meditation på fem minuter, jag sätter mig på min yogamatta och bara andas. Om tankarna försvinner iväg räknar jag bara andetagen. Trevlig kväll! 

 1. Ok på riktigt, kan inge den som hjälper dig med maten sammanställa typ topp tio recept. Allt du/ni äter ser så fruktansvärt gott ut! Men har liksom inte lika lätt för att bara kasta ihop utifrån inspiration så behöver mer vägledning hehe. Din mat har verkligen inspirerat till att vilja äta i stort sett bara plantbaserat. Så fruktansvärt gott (och bra)!

  1. Havremjölk, spenat, ingefära, gurkmeja, kokosolja, mango eller blåbär 🙂 men jag ändrar lite varje dag!

 2. Om du skulle dejta någon på allvar igen, vilka egenskaper skulle du vilja att den personen hade? Och hur skulle du agera nästa gång i ett förhållande? Vore så pepoande med ett inlägg om detta. Dilemma för många kvinnor.

 3. Skulle vara intressant med ett inlägg om din plantbaserade kost med inriktning vitaminer. Tex hur du ser till att du får i dig b12 och andra viktiga ämnen ☺️
  /från en som äter mestadels plantbaserat

 4. Bara en tanke… du och barnen äter tillsammans, men olika maträtter? Undrar inte barnen varför mamma inte äter av deras mat? Kanske bara jag som reflekterar över en sådan sak! ☺

  1. Förstår inte varför Isabella inte kan äta vegansk ”korv stroganof”? Vad är problemet? För ”mycket” kalorier?

   1. Hon vill ju äta plantbaserad kost,’vad är det som är så svårt att förstå. Tror knappast hon haft nötter i maten om hon var rädd för kalorier. Låt henne äta vad hon vill bara, varför ska du ens börja spekulera och ifrågasätta ?

 5. Fast du kunde ju också ha ätit vegetarisk korvstroganoff med ris du med i o m att det var vegetariskt? Varför igen äta den ”lättare/nyttigare” varianten?

  1. Fast hon har ju sagt att hon mår bättre av helt plantbaserad mat. Hon får väl äta vad hon vill. Tror du på allvar att din uppgift är att ifrågasätta vad en annan vuxen människa äter?

 6. Minns jag fel eller handlade inte en del av ett inlägg för ett tag sen när du hade nån säkerhetsincident att du pratade om att ha färre bilder på barnen. När man tittat här på det häe inlägget har du lagt upp en bild i profil på Sally som är ganska avslöjande och jag tycker inte heller att de blivit färre bilder. Hur går dina tankar där? Och är din exman ok med att du lägger upp bilder på barnen? (Även om ej ansiktet syns)

 7. Jag måste bara fråga hur man blir mätt på sådan planta deras mat? Eller vänjer man sig tillslut? Jag känner mig oftast hungrig kort därefter. Men vill gärna börja införa/äta sådant…

  1. Hur man blir mätt? Man blir det! Äter du plantbaserat ska du gärna äta större portioner också. Mycket bönor och grönt, gärna något fiberrikt bröd till också. Känner du dug hungrig äter du för lite/dåligt eller så behöver du vänja av dig om du nu äter stora portioner. Oftast äter vi ju betydligt mer än vi behöver i dagens samhälle. Sen finns der maffigare mat än den BB mest lägger upp, som tex den veganska korvstroganoffen. Möjligheterna är många! 🙂

  2. Äter du tillräckligt mycket blir du mätt. Grönsaker innehåller mer fibrer än det mesta annat och fyller magen och her ibland mättnadskänsla fortare än annat. Blir du hungrig mellan måltiderna (och du inte får i dig tillräckligt mycket vid måltiderna) så kan du ju fylla på med mellanmål.

  3. Äter man flera gånger om dagen och har nötter osv på så blir man mätt 🙂 du svälter inte för att du äter nyttigt. Men förstår att det är svårt om man är van att äta en stor tallrik pasta med köttfärssås osv haha.

 8. Härligt inlägg, det låter som ni hade det väldigt mysigt. Måste säga att din blogg verkligen är tillbaka på banan igen med en härlig mix, nu är det roligt att läsa och du känns som Bella 2.0 på nåt vis. Som att du lyckas balansera alla delarna i ditt liv bra och när det inte funkar kan du dela med dig av det också. Väldigt tacksam att få ta del av ditt liv och inspireras av dig (igen) och som vanligt är det dina vardagsinlägg som faller mig bäst i smaken (som detta) men mixen har som sagt blivit bra. Den första bloggen jag klickar in mig på dagligen nu faktiskt. Toppentips med mandelsmör på äppelbitar förresten, det ska jag prova med min treåring! ♡

 9. Skulle bara vilja ge alla en påminnelse gällande vegetarisk/vetansk kost. Tofu och soja är enorma miljöbovar. Regnskog skövlas för dess odling. Likaså palmoljan, som ju verkar finnas i stort alla innehållsförteckningningar. Visst finns ekologiska sojaprodukter, men likt förbannat skövlas regnskog. Så jag undrar ibland om det inte är bättre att äta svenskt ekologiskt kött än dessa veganska ersättningsprodukter?
  Jag tycker det är lite irriterande med denna vegotrend, folk ersätter med annat utan att läsa på och tror att de gör klimatet en stor tjänst. Klimatet är viktigt för oss alla, djur och människor (inte minst för orangutangerna på Borneo och i Sumatra som får lov att dö för att vi ska ha köttetsättning)

  1. Sojan som odlas där används främst som foder till livsmedelsproducerande djur, för att föda upp djuren vi slaktar för ex kött. Det är bara ett par procent av den sojan som odlas där som används till vegoprodukter.

  2. Tåls verkligen att upprepa att sojabönor som odlas på skövlad mark i regnskogen främst går till djurfoder. Finns även mycket sojaprodukter att tillgå idag som är gjorda på sojabönor som är odlade i europa. Palmolja är ett problem men används inte oavkortat i vegetariska produkter. Har varit vegan i 3 år nu och äter väldigt sällan halvfabrikat eftersom det är skadligt för naturen men även oerhört dyrt att äta i längden samt onyttigt. Går att äta palmoljefritt som vegan och tro det eller ej och efter ett tag letar man inte efter ”köttersättning” utan har en helt ny värld av råvaror att förhålla sig till. PS lika hemskt att en ko dör som en orangutang. Tack och hej!

  3. Soja som odlas i Sydamerika används främst till framställning av foder. Tittar man på sojaprodukter som inte färdats genom ett djur kommer de ofta från Europa. Sojan i Alpros produkter kommer främst från Frankrike, och senast jag kollade fanns ingen regnskog i Frankrike. Därför jag skulle hellre välja en bit ekologisk tofu än en bit ekologisk oxfilé.

  4. Hade det inte funnits så många kossor och grisar att mata (som föds upp enbart för att dödas och bli mat) så hade man inte behövt odla så mycket soja och skövlat regnskog. Ingen skövlar regnskog för att producera sojakorv. Man skövlar regnskog för att göra plats åt mer boskap. Självklart är det allra bäst att enbart äta närodlade grönsaker och frukt men det är fortfarande bättre att äta tofu än en hamburgare gjord på nötkött. Även för miljön. Låter som att du ska läsa på ytterligare själv.

 10. Håller med I och Martina. Förstår heller inte argumentet angående apor som dör (vilket är totalt hemskt förstås), när du direkt uppmuntrar till att äta djur som dödas för människans skull.

  1. Vadå direkt uppmuntrar?? Jag ställde en fråga. Äter inte kött själv (eller soja för den delen). Det enda jag i så fall vill uppmuntra till är att äta annan typ av vegokost än just soja.
   Gällande orangutanger var palmoljan bara ett till exempel på sådant som kostar oss och (i detta fall utrotningshotade) djur miljön. Det var inte en jämförelse mellan palmolja och vegomat, bara en påminnelse.
   Miljön och utrotningshotade djur är helt enkelt något jag bryr mig om, och vi människor borde egentligen äta närproducerad mat.

 11. Hej, vilken super mysig eftermiddag/kväll ni verkar ha haft. En tanke jag har bara och funderade över, varför äter du och barnen olika mat? Kram

  1. Men snälla Sofie dom är väl helt enkelt sugna på olika saker.
   Är det svårt att förstå? Låter som det är lite förbjudet att äta annan mat än barnen??

  2. Jag ställde en fråga, ”så jag undrar ibland om det inte är bättre att äta svenskt ekologiskt kött än sojaprodukter?”. Så det var absolut inget argument, inte alls menat så. Själv äter jag inte kött, och inte heller soja. Är väl medveten om att om vi alla borde äta grönt för en hållbar miljö, att det går åt enorma resurser för boskapen vi föder upp för att sedan slakta. Därför har jag ätit grönt i många många år, långt innan trenden. Men jag blir enormt nyfiken på vilket alternativ som är bäst; soja (från odlingar i Sydamerika) eller svenskt ekologiskt kött? Jag vet inte om de går att ställa mot varandra? Därav nyfikenheten. Vet inte var jag ska läsa på om detta. Kalla mig korkad och opåläst, men jag ställer frågan ändå. Var jag otrevlig i min kommentar ber jag om ursäkt för det!

   1. Till Ida: Av någon anledning används soja från Sydamerika i det svenska fodret, vilket jag tycker är märkligt när det odlas soja i Europa. Man kan därför jämföra exempelvis tofu som tillverkats av europeisk (Franrike t.ex) soja, med svenskt och ekologiskt kött där djuret ätit brasiliansk soja. Dessutom brukar många sojaprodukter vara ekologiska. Man bör även ha i åtanke att ett djur äter enormt mycket foder, enligt näringspyramiden används t.ex 10 kg till 1 kg kött. Hoppas det besvarar din fråga 🙂

   2. Såg i efterhand att du jämförde soja från Sydamerika med svenskt, ekologiskt kött. Om jag inte är helt ute och cyklar kommer den mesta av sojan vi äter ”direkt” i form av olika sojaprodukter från Europa, och den sydamerikanska sojan används främst till foder.

 12. Nudlar, tofu, ris, soyakorv… Denna eviga importen av mat som anses som ”miljövänlig” utan ett minsta hänsyn till flyg/båt-transporten och dess utsläpp. Äter ni någonsin inhemsk mat och stöder producenterna i Sverige? Finns så enkla knep för att stöda inhemsk mat! Byt ut riset t.ex. mot inhemsk korn, det är både hälsosammare, miljövänligare och godare.

  1. Jag tror också att man egentligen borde äta det som finns att tillgå hemma som rotfrukter och äpplen t ex. Men det är svårt tycker jag, lyckas inte med det själv. Men om man nu kallar det att klimatkompensera för alla flygresor så ska man nog hellre välja närproducerat anser jag. Blir så märkligt att kalla det ett miljötänk när det fraktas hit långväga ifrån.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..