Måndagskvällen

Jag jobbade på och hade ledningsgruppsmöte med LCC fram till fem, då sprang jag ner till Babyshop för att ha ett event med dom. Det blev två timmar med shopping till rabatt, julmusik (live), glögg och julfika. Väldigt mysigt. Jag har fått några kommentarer om att jag skriver ut eventplatsen och tidpunkten vilket gör det öppet för vilket potentiell knäppis som helst men det är något jag måste göra om jag ska ha ett event. Min säkerhetsvakt var med och skjutsade hem mig sen.

Slängde ihop en middag med ruccola, spenat, tofu, soltorkad tomat, avokado, lite pesto och frön till middag. Nu har jag lite jobb att göra innan jag ska lägga mig och läsa. Max Tegmarks nya bok är fantastisk så jag har längtat hela dagen efter att få krypa ner och fortsätta läsa. Är extra glad över den chokladen jag köpte med mig hem igår. Inte en hel fel måndagskväll precis. Imorgon hämtar jag barnen. En sak är säker, hade jag inte haft mitt jobb hade jag haft en betydlig tuffare separation. Att alltid ha något att göra när jag kommer hem gör situationen klart lättare, annars hade saknaden ständigt varit närvarande.

Förresten jag såg att många reagerade på att jag ville investera i bolag inom genmodifiering av embryon. Det har redan börjat göras idag och är lagligt i vissa länder, det kallas för PGD eller PGS (preimplantorisk genetisk diagnostik eller screening, är inte helt säker på vilken förkortning som är rätt). Syftet är att kunna hitta allvarliga ärftliga sjukdomar. I vissa länder går det också att välja kön på sitt barn. Jag förstår att är en fråga som väcker känslor. När KUB-testet kom som kunde visa på sannolikhet för barn med kromosomfel var det också kontroversiellt och många ville inte tillåta det. För min del handlar det inte om att det finns rätt eller fel. Min tanke är att man som förälder ska få ha möjlighet att välja bort allvarliga ärftliga sjukdomar som man vet har drabbat många i ens släkt. Det finns inget positivt med cancer, alzheimer med fler och går det att välja bort i embryo-stadie hade jag gjort det.

 1. Om Gillis eller Sally får en ärftlig allvarlig smärtdam sjukdom senare i livet, önskar du då att du vetat? Valt bort dom? Så läser jag dina tankar. Med ett eget sjukt bort som jag varken skulle valt bort eller annorlunda. Allt har en mening. Tror jag, trots att inte religiös.

  1. Nej jag tror inte att allt har en mening. Jag tror på Darwins evolutionsteori och slumpen. Om jag skulle bli gravid igen hade jag velat screena spermierna efter ärftliga sjukdomar och välja en som var utan genetiska sjukdomar. Utan tvekan. Jag ser inte att jag väljer bort ett barn utan att vi hittar en embryo som har störst chans till ett långt och friskt liv

   1. Det här är så kontroversiellt. Men fantastiskt, sjukt häftigt och så spännande. När det blir mer ”vanligt” kommer det ingå i ens vardag utan att många höjer på brynen och ifrågasätter. Klart man älskar de barn man redan har och Aldrig skulle välja bort de, någonsin. I mitt fall har vi inte många sjukdomar på min sida av familj och släkt, men min mans är rena rama sjukdomsfallen..allt från hjärtfel, stroke, diabetes-som farfar har till reumatism, ödem, högt blodtryck mm som farmor har. Jag är livrädd för att mina barn får deras ”sämre” gener och för mig är den oron inte så konstig och enormt ångestfylld. Man vill att ens barn ska vara friska och leva länge.. Därför håller jag med dig här och som sagt, såå spännande!

   2. Va!? Tror du på Darwin och slumpen? Ändå vill du manipulera verkligheten och inte låta naturen ha sin gång. Förklara!

    1. Men det är ju en del av en darwinistisk syn på livet, det är inte den starkaste eller för den del smartaste som överlever utan det som snabbast kan anpassa sig till en ny miljö

   3. Var och vem bestämmer gränserna för vad som är ok eller inte?
    Läskig inställning du har. Försök tänk liiite längre på konsekvenserna av dina åsikter.

   4. Finns inga som helt bevis för att Darwins lära var rätt. Bara påhitt av forskare som är rädda för att det finns en Gud som kommer att straffa dem när de dör för deras omoral. Att det finns bevis för att vi och allt annat är skapat finns det bevis för, men få får en chans att prata om det. Darwinism har blivit en religion.

   5. Anna: Att TRO på darwinism och slumpen betyder ju inte att man VILL att naturen ska ha sin gång? Och vill leka gud…. det handlar väl mer om att vilja hjälpa folk att slippa sjukdomar? Ska läkare mm också bort? Är det du som bestämmer den gränsen, eller är det upp till var och en?
    Mariemm: Ja rimligt vore väl att föräldrar till barn får bestämma? Inom ramar för vad en demokratisk stat har godkänt? Mer rimligt än att främlingar, som tex du, ska få bestämma att andra INTE ska få screena bort barn med smärtsamma ärftliga sjukdomar som ligger i släkten.

   6. Jag håller helt med dig Bella. Om valet fanns att skona mott framtida barn från sjukdomar som jag VET finns i min släkt. SJÄLVKLART hade jag valt att skona dem ifrån det om det fanns en möjlighet.

    Att hålla på att vrida detta till att önska livet ur sina barn som redan finns är väl det som är sjukt om något?

    Att missförstå med flit verkar vara den absoluta främsta sysselsättningen nu mera. Kram Bella

   7. Hej Bella, vill först säga att alla har rätt och tänka och tycka som de vill. Jag tycker du är en helt inspirerande kvinna och vill bara informera om just darwins teori och varför jag anser att den är farlig. Problemet med teorin är att många utsatta grupper såsom personer med funktionsvariation, eller mörkhyade har blivit diskrimerande på grund av just denna teori. Att ha detta tankesättet : där överlevnad speglar gener och att man inte kan påverka sitt liv på grund av sina gen. Är ett sätt att tänka som att bara för man är född till svart, personer som har funktionsvariationer, annan härkomst, annan sexualitet så har man inte rätt till ett bra liv eller status osv eller måste bli begränsade på grund av dessa omständigheter.
    Mycket av det som hände på apartheid är på grund av denna teori eller att personer av olika slag blivit diskriminerade och inte delaktiga i samhället. Jag utbildar mig till socionom och får lära mig mycket om just samhället strukturen. Darwins teori är anledningen till rasbegreppet, rasismen och utsattheten för just grupper som inte har den möjlighet att anpassa sig i ett samhället. Säger inte heller att du inte får tänka som du vill osv men vill gärna att man har ett kritiskt tänkande kring alla teorier och litteratur som vi får del av. Lätt att läsa en bok och sedan tro på det man läser, viktigt att reflektera och ha ett kritiskt tänkande för många böcker och litteratur etc bevöver inte vara korrekta. Hoppas du förstår var jag kommer ifrån!!!

  2. Förstår hur du tänker men alla här tror inte på Gud. Du måste också förstå att den här metoden är för de som har familj och släkt som haft dödliga sjukdomar främst. Vi är alltså många som går runt och oroar oss. Det finns de som har extremt dåliga gener som man inte vill föra vidare till sina barn. Det handlar inte om att leka Gud. Allt det Gud skapat är inte bra, ex krig, svält, pedofiler, naturkatastrofer.
   Om vi kan hindra mänskligheten från jobbiga och hemska livsöden är det inte att leka Gud. Det är att ha livet i dina egna händer och kunna kontrollera det. Du är din egen Gud

 2. Fast var går gränsen mellan at välja kön och att välja bort obotlig sjukdom? De flesta överlever cancer och många bär på gener som gör risken större att få den sjukdomen. Vad vet du själv om dina egna gener? Borde kanske börja med att DNA-testa sig själv i så fall, innan man blir gravid? Ska man annars testa sig fram tills man får ett embryo som är felfritt? Då är det kanske bättre att helt och hållet avstå från att skaffa barn?

  1. Men cancer är också den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år. Barncancer är hemskt på alla sätt. Vi har varit med om det och hade vi kunnat välja en spermie som inte hade blivit en bebis med cancer hade vi gjort det.

   1. Du jobbar väl ändå inte med alla cancersjuka människor som finns?
    Cancer är en av dem vanligaste sjukdomarna & många har gått/går bort i det. Har själv nära och kära som drabbats. De som haft cancer får lättare tillbaka det.

  2. Nej, det gör du inte.
   S (född 74), M (född 62) och S( född 82) har inte gjort det. Dem och deras familjer har jag träffats i förra vecka på sjukhuset. Denna vecka har bara börjat.

   Lätt att vara nonchalant när man inte vet vad cancer egentligen betyder, när man inte jobbar med det, när du inte får se frustrationen och besvikelsen i deras ögön och se anhöriga lida.
   Skulle det gå skulle dessa människor välja bort att börja ett liv med sådan smärta.

   1. Det du skrev om Darwinism. Jag tycker du ska byta ut det mot liberal! Darwinism är förknippat med för mycket dåligt. Jag förstår vad du menar men snälla byt uttryck. Han värderade nämligen människor utifrån etnicitet, och de lade grunden till mycket av den racism och seperstism. Många stora diktaturer, som använt det som argument för att rättfärdiga folkmord, apartheid osv.

   2. Stöttar embroforskning, och att du investerar i det. Samma med bolagen. Men som mörkhyad har darwinism enkom varit till min nackdel.

   3. Man ska vara försiktig med sånt här, det kan alltid missbrukas. Man ska ha extremt mycket fakta och kunskap för att ena göra ett uttalande. Alla ser vi olika på saker och ting, du väljer bort cancer nån annan skulle göra ett annat val, t ex ADHD, vad är rätt och vad är fel? Det ska vi låta expert svara på….

   4. Var går gränsen för dödlig? Efter 1 år? 50? Barn med downs kan bli rätt gamla. Å du nämner alzheimer? Som många får typ vid 70?

  1. En hel del länder tyvärr. Många gör ju det som måste gå igenom ivf, förstår inte då varför man kanske väljer bort ett embryo som te skulle va pojk, och det kanske är just det som skulle ta sig…

   1. Jag bor i Florida och går just nu igenom en infertilitetsutredning. Jag var tvungen att signera ett papper om jag ville genetiskt screena embryon/min mans spermier för en kommande insemingering/ivf, både för kön och sjukdomar (inte samma sak som att tvätta spermier och att ta den som ser och agerar frisk och stark). Dom sa att nästan alla gör det och att det är vanligt numera. Jag blev chockad, och tackade nej, blir jag gravid är det den största gåvan och ett mirakel, så ser jag på det.

  2. Man kan välja kön på barnet i flera länder, bl.a. USA, även Danmark tror jag (osäker) men det finns fler. Detta har funnits i flera år, inget nytt egentligen, bara att Sverige har andra lagar som nu börjar diskuteras.

 3. Jag bär på en allvarlig ärftlig sjukdom och vi fick möjlighet att göra PGD i Sverige. Vi är jättelyckliga över att fått ett barn som inte bär min sjukdom även om man aldrig vet vilka sjukdomar som drabbar en senare i livet. Vårt barn hade haft stor risk att dö som nyfödd om hon hade burit på sjukdomen. Så tacksam över svensk vård.

   1. Så alzheimers är positivt? inte något som man vill välja bort? Det gynnar ju både individen och samhället om man kan undvika de embryona. Givetvis måste detta regleras, precis som dödshjälp och allt annat kontroversiellt. De religiösa anledningarna kan ju inte vi andra förväntas ta hänsyn till. Vill de hellre avstå från att skaffa barn pga att många i släkten lider av kroniska sjukdomar, som vissa här föreslagit, så är det ju upp till dem.

 4. Screening används idag och syftet är att hitta vissa allvarliga sjukdomar som drastiskt förkortar barnets överlevnad eller ger svårt lidande. Denna screening görs om den genetiska sjukdomen redan finns i släkten, dvs om andra redan drabbats eller man kanske redan fått ett barn som avlidit. Man screenar inte ALLA gener i jakt på andra sjukdomar. Screeningen är alltså riktad. Allt annat vore fruktansvärt! Dessutom finns det inte många gener som till 100% ger cancer, det är fler faktorer än genuppsättning som spelar in. Din argumentation är direkt felaktig!

 5. Tänker , om du vet att ditt barn kommer bli sjukt eller ha en medfödd missbildning etc , och man har valet, varför sätta ett barn till liv och dem för lida ?

 6. Hej!
  Jag står inför att göra PGD pga min ärftliga sjukdom. För mig är det en självklarhet att göra vad jag kan för att ge mitt framtida barn chansen att få ett liv utan smärta och lidelse som min ärftliga sjukdom kan ge.
  Så, you go girl!! Det glädjer mig att du tänker i dem tankarna!
  All creed och kärlek till dig fantastiska kvinna!

  1. Hej!
   Jag är anlagsbärare av en allvarlig dödlig sjukdom vilket gjorde att mitt första barn dog 8 månader gammal. Vi chansade med barn nr två, oron att gå nästan en halv graviditet innan vi visste om hon var frisk var outhärdlig. . När vi nu hoppas på barn nr 3 fick vi möjlighet till PGD och det är vi väldigt tacksamma för. Den enda sjukdomen som kollas är den dödliga som vi båda bär på. Jag tror inte någon skulle välja att föda ett barn som man vet kommer dö innan det fyllt två år! Så jag hoppas forskning går framåt och att det leder till att fler familjen slipper mista sina barn och få leva med saknaden resten av sina liv.

 7. Som med de flesta saker så finns det alltid saker som först har en positiv tanke med som sen utnyttjas negativt. Selektivt urval gör ju att du går mot slumpen och evolutionen. Vi kan inte påverka evolutionen.
  Sen missar du övriga faktorer som miljö som påverkar, det är inte så lätt att säga att okej vi kör. Cancer har många fått på grund av t.ex. rökning. Miljön och livsstil. Vi vet sedan 1950-talet att rökning är dödligt men tobaksindustrin var drivande med marknadsföring som gjorde att det var status att röka.
  Det finns många anledningar till varför det inte godkänts och det ska vi nog vara glada för. Isabella boka ett möte med någon bra biolog som kan förklara det här och visa hur det hänger ihop. (Biologi A)

  1. Det här var ett väldigt osammanhängande inlägg utan tydliga slutsatser och relevant input. På vilket sätt är det faktum att även livsstilsrelaterade faktorer påverkar ett argument för att inte välja bort cancergener?

 8. Detta kommer låta enormt fel och känslokallt. Men om man kopplar bort allt vad känslor och åsikter heter så är sjukdomar och döden naturens sätt att själv fixa så det inte blir överbefolkat. Kan man jämföra med mycket annat som människan försöker normalisera. Som sagt, känslokallt.

 9. Men alzheimers ja en fruktansvärd sjukdom men drabbar framförallt äldre människor som kan ha levt ett långt och friskt innehållsrikt liv, ska det då väljas bort? Märkligt resonemang.

  1. Alzheimers är en fruktansvärd sjukdom som drabbar dem som inte är så väldigt gamla. Min gammelfarmor hade det, min farfar hade det och min morfar har det. Både min farfar och min morfar fick det när de just fyllt 60år, inte alls speciellt gamla alltså. Alzheimers är, som kanske inte alla vet, en dödsdom. Läkarna ger en upp till 8år i livet under sjukdomen som gör att alla du någonsin älskat är främlingar, helt fruktansvärt. Jag räknar med att drabbas och kan jag välja att ta ett embryo utan den genen i framtiden så gör jag det, utan tvekan. Det är en fruktansvärd sjukdom som drabbar alla som älskar den drabbade personen och ser denne försvinna på ett ovärdigt och smärtsamt sätt.

  2. Varför inte? Fördelarna är ju uppenbara, en massa lidande som undviks. Nackdelarna mindre uppenbara… Det friska liv du skriver om kan ju levas av ett av de andra embryona istället. Vilket som kom först till ägget var ju slump. Bara en religiös person kan väl tycka att den slumpen är relevant. Och de kan ju inte få styra hur andra ska leva sina liv.

 10. En ung fantastiskt kvinna i min bekantskap har ett hjärtfel som inte upptäcktes när hon var i magen. Hon lever, men har får göra flera operationer. En väninna väntade ett barn, med samma hjärtfel, det barnet togs bort.

 11. Vi har en ärftlig sjukdom i släkten som ärvs (till exempel) såhär: Om en kvinna har den är det 100% säkert att hennes barn får det om det blir en pojke, 50% risk om det blir en flicka. Om en man har den är det 100% säkert att hans dotter får, men bara 50 att sonen får.

  Jag skulle aldrig önska den sjukdomen på mina barn, men som tur är är jag frisk. Min bror, å andra sidan, har sjukdomen och när han skulle skaffa barn kom han och hans sambo överens om att bara behålla om det var en pojke. Nu har dom en frisk pojke.

  I vissa fall är det absolut ett bra alternativ att veta och kunna välja. Uppmuntrar definitivt all forskning inom ämnet, tycker du har bra inställning, Isabella!

 12. Men alltså genmodifiering och screening är totalt skilda saker? Varflr skriver du genmodifiering på embryon när du egentligen tänker på screening, vilket inte är så konstigt eller kontroversiellt eller nytt?

 13. Välja bort ett liv pga risk för dödlig sjukdom? Min pappa dog vid 58 år, min svågers son avled 7 år gammal. Min mormor blev 102 år. Ingen av deras liv var meningslöst. Ingens liv är meningslöst oavsett hur långt liv du får. Livet du föder är till låns och inget du äger. Rädsla däremot är en affekt som medför mkt skit.

  1. Det är klart ett liv aldrig är meningslöst men hade du inte önskat att allt kunnat göras för att dessa människor kunnat finnas kvar så länge som möjligt? Det kanske ses som själviskt, av någon anledning, men jag hade gärna haft dem jag älskat kvar så länge det vara går och finns något som kan hjälpa så gör jag gärna det. Sen förstår jag absolut att det kan bli otroligt fel och gå för långt med genmodifiering, men screening är jag helt för.

   1. Fast det är väl en skillnad mellan att göra allt för att någon ska få leva så länge som möjligt, och att hindra någon från att få leva från första början? Din kommentar är väldigt osammanhängande och motsägelsefull.

  2. Föräldrar till barn med väldigt sjuka barn brukar, när det går, välja frisk embryon för nästa barn. Som ett sätt att orka. Betyder inte att de tycker deras sjuka barn har det minsta mindre meningsfullt liv. Den kopplingen gör du.

 14. PGD, min sambo o jag är beviljade detta då han bär en gen som gör att våra barn har 50% risk att få cancer som barn! Superglad att det finns!

  1. Jo eller hur, de flesta som skrive EU-kritik här i kommentarerna hade nog valt som er om de faktiskt hamnade i den situationen.

 15. Förlåt otydligt formulerat ovan, det är ju 50% att de får hans gen istället för min med sjukdomen o får de hans gen är det 90% risk att de blir sjuka!

 16. Mitt barn har Downs Syndrom, ser det som hans superkraft 😉 Människor med Downs är generellt lyckligare än övrig befolkning och har t.ex lägre risk att drabbas av cancer. Jag skulle aldrig valt bort honom eftersom han är helt underbar och 100% frisk! Tyvärr är mycket av informationen som finns om DS negativ och onyanserad, tror att många gör abort utan att egentligen veta vad DS är. Okunskap leder till rädsla och så vidare…

  1. Det hade varit väldigt roligt att få höra dina åsikter och jag vill inte verka otrevlig eller respektlös i min fråga. Men min rädsla hade varit att barnet aldrig skulle få uppleva kärlek med en partner och att inte vara inkluderad i samhället. Jag känner redan hur hjärtat krossas när jag ser detta på håll (har ingen egen erfarenhet av detta). Jag hade gärna hört hur du ser på detta? Man önskar ju sina barn allt det bästa i världen och jag hade varit så rädd att jag och världen inte räcker till för att ge dem alla fantastiska upplevelser som finns

   1. Men de med Downs syndrom.har ju en positiv livssyn och de blir visst kära och får partners. de umgås ju ofta med likasinnade. de med Downs syndrom sprider ju så mkt glädje! Jag gjorde kubbtest men hade bestämt att aldrig ta bort det om det var Downs syndrom. Jag hade längtar efter att bli gravid och mitt lilla foster i magen var välkommen oavsett.

   2. Självklart kan personer med DS också känna kärlek med en partner och kan känna sig inkluderade i samhället. Tänker att bara för att man får barn utan kromosomavvikelser betyder det inte att barnet kommer bli lycklig eller frisk, känna kärlek med en partner eller meningsfullhet i livet.

   3. Nyfiken vart du har i från att personer med DS inte skulle kunna uppleva kärlek med en partner eller accepteras i samhället? Majoriteten av människor med DS har ett jättebra och inkluderande liv. Det finns, här i scandiniva iaf, många bra tilltak och tillrätteläggningar både där personer med DS kan träffa, umgås och ha kul med andra som har samma utmaningar, samt få stöd och hjälp för att det ska fungera bra i samhället. En av dem finaste egenskaper personer med DS har, är deras stora förmåga att både känna och uttrycka kärlek.

  2. INA – Jag hade – som jag ser det i efterhand – förmånen att jobba med ungdomar med DS i ett år. Det var det bästa året i mitt arbetsliv!

  3. Det har du helt rätt i =)… Och dom är så kärleksfulla också..

   Det sägs att folk födda med funktionshinder är änglar i förklädnad(ja nåt i den stilen) ..

  4. Tyvärr så är han inte det ur en medicinskt synpunkt. Inte alls. Precis som livsexpektansen för patienter med DS är betydligt lägre än övrigt befolkning.
   Alla sjukdomar är dödliga.

 17. Men alltså, hur gamla vill vi bli egentligen? De allra flesta dör ju av en dödlig sjukdom idag och det efter ett långt liv och långt efter pensionen, om vi skulle sålla bort alla dessa skulle medellivslängden öka markant. Som jag förstått det kan man bara se om man bär på anlag att utveckla en sjukdom, för egen del har jag reumatism sedan 15 år tillbaka, men utan begränsningar i tillvaron och utan medicinering. För mig går gränsen vid att anv forskningen till att bota sjukdomar, vilket jag tycker är ok, även om det också kan ifrågasättas. Det jag främst tycker är läskigt med screening är att man kommer kunna sålla på så mycket. Jag inte heller velat göra vare sig fostervattensprov eller kubtest trots att jag passerat rekommenderad ålder.

  1. Forskarna säger att den första människan som kommer leva till att bli 150år gammal redan är född, otroligt häftigt! Vi lär oss ju allt möjligt med forskning och det går i en rasande fart! Vi lär oss bota sjukdomar både proaktivt och reaktivt, vi lär oss äta rätt, vi lär oss hur man bör träna osv osv. Detta är kanske ske nästa steg i evolutionen, vem vet.

  2. Fast det finns gener som gör att det r mycket troligt att du kommer utveckla en dödlig sjukdom i tidig ålder. Tur att du tycker det är okej att bota sjukdomar. Det skulle väl kännas jobbigt om andra bestämde att det inte är okej, trots att tekniken finns. Ungefär som ni vill bestämma att folk i ex. cancerdrabbade släkter eller de svenska släkterna med i princip 100% alzheimersärftlighet inte ska få välja bort de sjukdomarna ur släkten.

 18. Jag tycker det är fantastiskt att den kunskapen finns och utvecklad idag. Hade jag Huntingtons, eller någon annan fruktansvärd sjukdom i släkten skulle jag bli väldigt glad över möjligheten att slippa föra de generna vidare.

 19. Det är bra,när man som jag och min man, har fått ett barn med en mycket svår sjukdom. Han är blind, går inte, pratar inte och äter inte. Förmodligen är livet kort. Detta kan upprepas till 25% och det enda sättet att med säkerhet ge honom ett friskt syskon är med hjälp av PGD. Det är tuffa diskussioner och även tuffa känslor, men om detta inte fanns skulle jag inte våga bli gravid igen. Vår son är vårt allt, men det lidande han ibland får utstå…det gör ont att se. Att aldrig veta om vi gör rätt, att aldrig veta om han gjort sig förstådd, att undra vad han uppfattar…
  Nej detta liv vill jag inte, med den kunskap jag har nu, vara med att skapa. Är det fel?

 20. Är tacksam att du vill investera i pgd. På min mans sida finns det en fruktansvärt plågsam genetisk sjukdom som kan göra så att barnet faktiskt plågas till döds då alla organ sakta men säkert lägger av. Vi blev erbjudna pgd men det är otroligt kostsamt, och det görs bara i Sthlm så det är otroligt lång väntetid.
  Jag hade inte valt bort barnet för att jag inte vill ha ett sjukt barn, men för mej hade det känts själviskt att sätta ett barn till världen som faktiskt bara kommer ha det jobbigt och inte få leva ett värdigt liv. Det hade jag tyckts känts väldigt själviskt!

  Vi lyckades bli gravida på egen hand och efter ett psykiskt påfrestande moderkaksprov fick vi veta att vi väntade en bebis helt fri från genetiska sjukdomen! Så tacksam att det gick bra men så tacksam att pgd finns och för att folk som du vill investera och hjälpa det framåt!

  1. Vilken glädje! Så skönt med människor som tänker på det viset framförallt i er situation.
   Underbart att det gick bra för er och bebis❤

   1. Vilken glädje och lättnad med ett friskt barn! Vi stod i samma sits, gjorde ett moderkaksprov och vår dotter var också friskt från min genetiskt överförbara sjukdom, oändligt tacksam för det 🙏🏼
    Står ni i kö på Sahlgrenska för en pgd (som förmodligen kommer ske i vår) för syskonförsök. Vi har, utöver sjukdomen jag kan föra över, andra infertilitetsproblem vilket för att jag är så tacksam att möjligheten till pgd finns. I mitt landsting (västra Götalandsregionen) är det kostnadsfritt med pgd och inte heller så lång kö. Kan du söka dig hit istället? Är i Sthlm o Gbg pgd kan göras i Sverige.
    Kram ❤️

 21. Massa kloka kommentarer och bra diskussioner i kommentarerna men jag saknar tankarna om det fria valet.

  De som erbjuds PGD i dagsläget har ju såklart ett val att göra undersökningen ELLER inte.

  Precis som med KUB- du väljer och då väljer du också att hantera svaret oavsett vad det blir.

  När jag var gravid med vår första dotter bestämde vi oss på KUB-ultraljudet, vi ville inte veta efter mycket funderande för det spelade ingen roll.

  Får hon ett syskon kommer vi göra alla tester vi erbjuds då det inte bara är pappan och jag själv som påverkas av vårt val längre.

  Heja dig Bella, är så imponerad av ditt driv och engagemang <3

 22. Jag vill tacka dig och babyshopteamet igen för ett jättemysigt event! En riktigt härligt kontrast till Norrlandslivet 🙂 Jag gick därifrån med ett leende när jag tänkte på ditt öppna och härliga bemötande.

 23. Hej Isabella!
  Jag ville bara skriva till dig att jag använder dina ansiktsprodukter, och de har verkligen hjälpt mig. Har inte haft extremt mycket problem med huden, men jag kan säga att den har aldrig strålat så mycket som nu, och då går jag ändå igenom den stressigaste perioden i mitt liv med sista spurten på barnmorskeprogrammet.

  Så tack! Det gör mycket för mitt självförtroende.

  / Johanna

 24. Vi pratar inte om Downs syndrom, Williams syndrom mm. Vi pratar om dödliga sjukdomar-som förkortar ens liv. Om Alla här fick ett val hade Alla velat att ens barn föds frisk, förblir frisk och lever ett långt och lyckligt liv.

 25. Om dina barn behöver benmärg och du inte hittar en donator hade du då varit beredd ott med hjälp av genetik och embryoselektering skapa en resevdelsmänniska. Tror du att ett barn vill finnas till för att det gjordes som reservdel. För egen del tycker jag dessa frågor är extremt svåra och hoppas att jag aldrig ställs inför dem.

 26. Men då måste väl befruktningen ske via ivf? Kan man få barn vanliga sättet är väl det sättet man vill bli gravid på?! Dessutom att börja experimentera med naturen, det känns oerhört läskigt. Välja kön på sitt barn. Min direkta åsikt är att man inte ska skaffa barn om man bryr sig kön. usch. näe här håller jag inte med dej alls….

 27. Det gör mig inte upprörd att du vill investera i det, det är upp till var och en. Men vad som gör mig upprörd är att du, antingen inte är medveten om, eller medvetet inte skriver ut hela sanningen om genmodifiering gällande embryon.
  Jag arbetar själv på ett av världens mest framstående sjukhus i USA, som forskare inom neurodegenerativa sjukdomar, och det är inte riktigt så ”simpelt” som du får det att se ut att vara.
  Att genetiskt kunna manipulera embryon, exempelvis med tekniken CRISPR, är förbjudet i princip hela världen. Karolinska institutet och Cambridge Universitet är de enda som fått godkännande att göra detta inom forskning, och absolut inte inom sjukvården till patienter. De fick godkännande att göra detta bara förra året.
  Genmanipulering av embryon är otroligt kontroversiellt då det är en teknik som inte bara kan användas till ”gott” utan även ont. En teknik som även innebär att helt galna människor kan tex utrota vissa folkslag.
  Dessutom har forskning, som tillåtits på embryon av icke humant ursprung, visat att vissa typer av genmanipulering gjort att oväntade genetiska mutationer uppstått som kan vara ännu värre än sjukdomen man vill utplåna.
  Hade det varit så simpelt att utplåna tex Alzheimers så hade vi forskare gjort det för länge sen. Dessutom så är bara runt 40% av den bakomliggande orsaken till alzheimers genetisk. Detsamma gäller för andra genetiska sjukdomar.

  1. Hallå! Även jag forskar inom nuerodegenerativa sjukdomar, med några av sveriges och världens främsta inom området. Jobbade innan dess inom cancerforskning. Några snabba kommentarer. CRISPR upptäcktes för inte särskilt många år sen. Det tar generellt sett väldigt lång tid att utveckla behandlingar/läkemedel efter upptäckter pga de omfattande och noggranna studier som behöver utföras innan. Det är många år kvar tills det är rimligt att förvänta sig färdiga resultat på den fronten. Givetvis forskar man på hur det kan användas mot ex alzheimers och det är mycket möjligt att det kan fungera. Det är uppenbarligen inte simpelt att utplåna Alzheimers, med tanke på den otroligt omfattande forskningen som hittills gjorts utan att särskilt märkvärdiga läkemedel skapats. Men kliniska studier är pågående med helt nya typer av sjukdomsbromsande läkemedel (till skillnad från de nuvarande symptominriktade) så det finns utan tvekan hopp. Och att det inte är enkelt att utplåna en sjukdom är väl snarare ett argument för att screena än emot? Och att inte alla skulle kunna hjälpas är väl inget argument emot att färre ska få födas utan ärftliga sjukdomar? Det är en otrolig kostnad för samhället (och givetvis individen), som kommer att växa mycket nu när befolkningen blir äldre.

  2. Tack för konstruktiv kommentar från någon som vet vad den pratar om. Nämner någon embryomanipulering ryser jag och ser tänker på filmen Gattaca.

 28. These kind of methods already exist. However, the problem is that you can never be 100% sure, never, it is an estimate with certain level of accuracy, let’s say 50-60%. You can not make these kind of predictions, whether you are going to be sick in cancer or not, based on DNA only. So there is always are chance you are killing a perfectly healthy child.
  Because many of healthy people carry cancer-causing mutations without knowing it. So you would have not been born.

  1. its not a child, its an embryo. obviously you wouldnt mind not being born. the person being born instead of you, healty, would probably appreciate it.

 29. Ibland skriver du saker som är känsloladdat väldigt neutralt vilket av vissa uppfattas som känslokallt. Jag tror det är därför folk reagerar? Det låter så hårt, så svart och vitt i lägen som är en gråzon för många.

 30. Alla tror på olika saker och jag tror på han ovan. Sedan när det kommer till sjukdomar så kan även någon som inte har en ärftlig sjukdom få det ändå. Livet är allt mystisk.

 31. En hypotetisk fråga som är svår för dig att svara på. Men hur hade det funkat för dig att driva dina bolag om separationen/skilsmässan hade inneburit att du haft barnen på heltid?
  Förr var det vanligt att kvinnan fick barnen på heltid och mannen blev en ”helgpappa” som kom ibland och hittade på kul saker.
  Nu är det ganska vanligt med varannan vecka men jag vet flera (inkl mig själv) i min bekantskapskrets där kvinnan har barnen alla vardagar och sedan varannan helg.

 32. Jag blir skrämd av allas okunskap i ämnet. Pgd göra i Sverige BARA för att utesluta dödliga genetisk överförbara sjukdomar. Det handlar inte om down syndrom eller att välja kön, inte om att leka gud utan BARA om att få ett friskt, efterlängtat barn.
  Jag bär på en dödlig genetisk överförbar sjukdom med 25% risk att barnet skulle få. Jag o min man har dessutom andra infertilitetsproblem som gör att jag har svårt att bli gravid. Efter att ha försökt bli gravida i två år ställde vi oss i kö till pdg, helt plötsligt var jag gravid på naturlig väg och vi fick göra ett moderkaksprov för o se om bebisen var frisk. Tack o lov var hon det. Men den väntan på svar på provet var hemsk, värre än jag kunde föreställa mig!! Att kanske tvingas ta bort ett så efterlängtat barn (för ja, med den sjukdomen barnet hade kunnat få hade vi inte kunnat behålla barnet, det hade inte varit ett värdigt liv).
  Nu vill vi ha syskon och har bestämt oss för att genomgå en pdg utan att försöka på vanligt väg. Dels kanske det inte ens går på vanlig väg igen och dels vill vi inte genomgå den tiden av ovisshet innan vi kan få svar på om barnet är friskt eller inte. Vi står i kö till Sahlgrenska och förhoppningsvis blir första försöker nu i vår. Jag är oändligt tacksam för att den här metoden finns, ett sätt för att att dels bli gravida, och dessutom veta att det barnet till 100% är friskt (i alla fall från min överförbara sjukdom). Forskningen har kommit långt, men den behöver gå framåt.
  Därför blir jag väldigt glad att det finns dom som vill, och kan, investera i detta 🙏🏼❤️ Tack Bella!!
  Kram Emilia

  1. Måste bara tillägga. Jag vill att det ska investeras i pdg på redan upptäcka genetisk överförbara sjukdomar i en släkt. Men att screena embryon på andra sjukdomar som KANSKE kan uppstå känns fel!!! Vad som helst kan hända i ens liv och man kan inte, och kanske inte heller ska, kunna förutspå allt.
   Pdg i det syftet det görs idag i Sverige, är det som behövs investeras och forskas vidare på!

 33. Okej, men vem ska bestämma vilka embryon får man ta bort och vilka inte? Jag kan förstå att man vill att ens barn ska bli friska. Samtidigt ska föräldrar få ta bort embryon för att de ville ha en flicka och en pojke och embryon är ”fel kön”? Alla föräldrar har inte kunskaper om vad t.ex. ADHD eller dyslexi innebär. Ja, båda kan vara superkrafter men många vet inte om det. De ser bara det jobbiga med dem. Ska föräldrar kunna ta bort embryon som har en större chans att utveckla ADHD för att de vill slippa ”en stökig unge”? Hur skulle det kännas för dig om du skulle investera i en sån metod om det skulle göra att barn (som inte alls har 100% chans att utveckla nånting, gener aktiveras inte alltid!) väljs bort för att de har nån gen som kanske är förknippad med dyslexi, dyskalkyli eller just ADHD? Jag vet att du skulle kanske inte välja bort en embryo pga ADHD men hur skulle det kännas om andra skulle börja göra det?

 34. Det kommer mer och mer forskning som visar på att våra stora folkhälsosjukdomar idag inte nödvändigtvis behöver vara ärftliga utan kommer från andra faktorer såsom miljö, hälsa och mat. Genmodifiering i sig är spännande men skulle önska en större satsning på Varför dessa sjukdomar uppstår innan man går in och börjar förändra i gener. Känns lite som läkemedelsindustrins sätt att tjäna pengar på en ny marknad, varför skulle dem vilja forska på naturliga orsaker när dem kan tjäna snabbare (och större) pengar på det syntetiska. Intressant tanke och det finns mycket att läsa om det, du som gillar att plöja böcker och fått ett större inresse i vegetarisk mat och sunt leverne, kanske hittar du en ny infallsvinkel som du kan göra till verklighet ngn gång i framtiden.

 35. Fast om vi screenar alla som bär på dödliga gener o sjukdomar o sen föds det bara friska barn och inga fler behöver screenas….då behövs det inte i framtiden eller? Då alla är friska? Det går ju inte ihop, då måste man börja screena ALLA och då kommer det nog bli problematisk och folk kommer börja sålla bort massa annat…hur kan man inte se längre än till sitt eget land? Downs är accepterat i Sverige visst, likaså adhd och autism, vi ser inte det som något vi tar bort barn för, men hur tror ni det är i U länder?? Jag har en väninna från Mellanöstern som fick fly med sitt autistiska barn gör att han ansågs inte vara levnadsduglig, i Iran så håller man sina rullstolsburna barn hemma, även de med Downs.. så i andra länder hade man nog sållat bort psykiska sjukdomar och annat…

 36. Jag har en allvarlig ärftlig sjukdom och jag hade ”valt bort mig själv” om jag kunnat välja. Jag är väldigt glad för mitt liv och min familj så det handlar inte om att jag inte skulle vilja leva idag utan att inte hade velat födas med den här sjukdomen som gör livet väldigt jobbigt periodvis och kräver livslång behandling. Därmed bättre att inte födas alls.
  Mina föräldrar hade ingen möjlighet att välja för de visste inte att jag skulle födas med den här sjukdomen och sådana tester fanns inte på 80-talet. Om jag själv hade varit gravid med ett barn som på tester visade sig ha en allvarlig sjukdom eller kromosomfel hade jag övervägt abort. Det hade varit ett väldigt svårt beslut men jag hade övervägt det. Det viktigaste är att tänka på barnet. Vilket liv får det här barnet om jag väljer att det föda det? I alla lägen handlar det om göra bästa valet för barnet/fostret och inte för dig själv. Så ser jag det.

 37. Haha mina trötta ögon trodde först att du hade stoppat i ett stearinljus i en liten petflaska 😅 Inget fel med det men det känns inte riktigt som dig 😄 Dags att sova, godnatt 😴

 38. Pgd görs redan i Sverige för ett antal sjukdomar som anses inverka mycket på livet och dessutom kosta individen och samhället mycket. Det görs genom provrörsbefruktning och sedan när cellerna delat sig några gånger plockar man ut en cell ur varje befruktat ägg och kollar vilka som har den specifika sjukdomsframkallande genen och inte. De som har den ge man inte vidare med, medan de ”friska” fortsätter odlas för insättning i livmodern.
  Dock får man idag endast testa för en sak, dvs de kollar inte hela genomet och ge igenom alla möjliga sjukdomar gör att välja den med ”bäst” uppsättning. Man testar endast för genetiska sjukdomar som minst en av föräldrarna är bärare till.

 39. Jag tycker genmodifirring borde vara lagligt i Sverige. Jag har en muskelsjukdom jag inte vill att mina barn ska få. Det är lagligt i England och där löser man det så att barnet får 3 stycken biologiska föräldrar vad jag har förstått det som. Så himla häftigt att man kan göra så och att inte behöva oroa sig att sina barn ska få sjukdomen..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..