#IsabellaLöwengrip
Följ
Motherhood
november 29 2017 at 20:37

Bort med allt socker

När jag hämtade barnen på förskolan blev det bråttom till hyllan. Där fanns nämligen en present till mig som väntade…

Pepparkakor! Dom berättade hur dom hade bakat (vilket jag visste om då jag facetimade igår från New York) och hur dom hade gått tillväga för att göra pepparkaksgrisar och julgranar. Alla i burken var till mig men jag sa att jag gärna delade dom med Sally och Gillis.

Sedan blev det middag, eftersom barnen äter vanlig mat på förskola och hos O vill jag gärna att det ska äta vegetariskt här. Tofu/quorn istället för kött och havregrädde istället för vanlig grädde. Det finns så många alternativ ute idag, oftast gillar dom maten men ibland händer det att när de har ätit hos O i tre dagar tycker de att quornen ”smakar konstigt”. Idag blev det quorn med pasta pesto. Jag har barn som älskar att testa nya smaker men det är inte alltid det går hem så ikväll tog fram lite mackor (med veg-leverpastej) som komplement.

Jag har faktiskt slängt ketchup, sylt, smågodis här hemma. Allt onödigt. Jag själv har levt ett år utan en massa skräp och jag mår väldigt bra, det känns fel att ge mina barn sådant som jag själv aldrig skulle stoppa i mig. Jag äter mörk choklad varje dag och någon dessert ibland när jag är ute men annars är det nästan bara plantbaserat – väldigt grönt och mycket råa grönsaker. Sällan mejeriprodukter och gluten. Det handlar inte om vikt utan att leva hållbart och orka. Det är en enorm skillnad på jämn energinivå och ingen mage som krånglar.

Jag går mina babystep. Började ta bort kött för 1,5 år sedan, sedan fisk, sedan blev det mindre gluten, mindre mejeriprodukter och nu är det veckor sedan jag åt mejeri eller gluten. Jag mår så mycket bättre utan. Jag skulle heller aldrig idag äta ketchup, sylt eller smågodis. Allt konstgjort och sockrigt går bort. Det låter kanske extremt i mångas öron men för mig är det ingen uppoffring för fem öre. Jag känner inget sockersug och har hellre aldrig riktigt gjort det. Därför är det kanske lättare för mig att ändra om. Men jag har respekt för att många är sockerberoende och tycker att det är svårt.

Jag har alltid haft en rätt naturlig inställning till mat, jag är rätt lagom av mig som person. Ibland får jag sug på en äppelpaj och då äter jag det. Barnen fick såklart födelsedagstårta på kalaset, det är inga förbud det handlar om, mer att grunden ska vara bra. Som på Gillis kalas tillexempel var det raw food-bollar, popcorn och frukt bredvid tårtan.  Det är väl lite så jag lever 95 % plantbaserad mat och då och och då en dessert eller lite fetaost om jag skulle få sug.

Jag har gått från att vara en unna mig-person till att fortfarande vara en unna mig-person. Bara det att jag unnar mig andra saker. Åren med en hel 250 grams marabou och grytor med grädde och potatismos är över. Ikväll har jag gjort blåbärs-fluff från ett recept i Beautyfood och hackad mörk choklad på och kokosflingor. Jag är glad över att ha hittat ett sätt som fungerar för mig. Jag har aldrig någonsin ätit godare mat för den delen heller. Bara en sådan sak!

Tips rangordnade på kokböcker:

FoodPharmacy

Beautyfood

Läkarens guide till supermaten

Sallad, Tommy Myllymäki

Green kitchen at home

Eat clean kokboken 

248 Kommentarer

Leila

Yes, självklart kan man hade som du där man ha en kock hemma som fixar allt och dessutom tjänar multum så man kan handla/betala allt som är rent, ekologisk och nyttigt.

Det är lite svårt kombination för andra som kanske får 20 efter skatt, har fasta kostnader på 10 och dessutom två barn. Dessutom får man handla och laga allt mat själv.

J

Jag är student, får alltså 10000 i månaden, har en hyra på 4000 och äter vegetariskt för att jag mår så bra av det (orkar plugga längre) och för att det är mycket billigare. Det är ju köttet som är dyrt?

Sofia

Fast jag tycker ändå inte det argumentet håller för att äta plantbaserat är billigare än att äta massa kött, och godis tex är ju jättedyrt! Sen förstår jag att man inte kan köpa allt eko osv i en stor familj men det måste man ju inte, allt är ju inte antingen eller 🙂

Ellen

Åh detta inlägg är så dubbelt för mig. Jag tycker det är superhärligt att du äter vegetariskt (gör själv det) med tanke på djur och vår planet. Däremot ger inlägget också mig ångest. Det är så lätt i en värld där man ska vara smal och socker förknippas med tjockhet. Tänker att det är en så snäv linje mellan att äta vad som är bra för kroppen och faktiskt att det blir till en ätstörning. Detta inlägg skulle lätt få 15 åriga Ellen att få ångest av att äta socker.

Låt en kvinna få leva lite.

Lollo

Håller så så med dig, känner exakt samma sak.

Sofie

Jag håller absolut med dig!

Lina

Fast det var längesedan socker bara handlade om att bli tjock. Idag vet man att vi blir sjuka av det, får en massa välfärdssjukdomar plus att det göder cancer.

Lollo

Fast att äta socker typ en gång i veckan är inte farligt.

zara

Fast socker har samma effekt som droger på kroppen och är en stor källa till ångest. Jag skulle säga att denna kosthållning är att i långa loppet GE till sig själv inte TA. Det handlar inte om att minimera, det handlar om att dubbla av det som är mer naturligt och stärker dig och din kropp <3.

Van

”Låt en kvinna få leva lite”. Eeh, är det inte exakt det man vill uppnå med att äta sunt? Få leva länge och må bra? Och att även djuren får göra det? Jesus, hur kan du se dubbelt på detta? Det var nog det märkligaste jag hört. Säger du så om alkisar också? Att de ju ”måste få leva lite”?

Elina

Isabella, jag hoppas att du som vegan/vegetarian tar b12-tillskott eller äter ordentligt med produkter berikade med b12. En brist kan vara skitfarligt och är mycket vanligt hos veganer som inte tar tillskott. Kram!

Stina

Undrar också!

Elfrida

Innan man börjar ta B12 som vegan bör man dock se med läkare om det finns brist eller ej. Det är verkligen ingen självklarhet.

Bellus

Bristen kommer när du är vegan. Finns lite b12 i den kosten. Att du inte har brist är ingen garanti för att du inte får en. Kroppen har em bra reserv av b12 men det kan bli problem efter något år av vegansk kost och symtomen kommer först efter en långt gången brist.

F

Det är dock omöjligt att få i sig ”för mycket” b12, så man måste verkligen inte kolla med en läkare innan man börjar ta det. Det tar ju snarare upp tid hos läkare som hade kunnat lägga tid på andra patienter med faktiska problem än att ta massa onödiga prover som kostar pengar.

Enda anledningen skulle väl vara att man inte vill ”slösa pengar” på att ta en vitamin man kanske egentligen inte behöver.

Malin

Hon är inte vegan då hon köper och bär skinnprodukter och päls. Dessutom har många som äter kött också B12-brist medan vissa som äter vegetariskt/plantbaserad kost inte har någon brist.

Johanna

Jag äter en kost på mycket kött tyvärr. Jag fick b12 brist ändå under graviditet.

E

För något år sen så skrev du om att adhd inte påverkas av kosten och socker. Men det du beskriver i dag låter som att din förändring av kosten innburit just att du fått en jämnare energinivå? Jag arbetar med barn och möter ibland de som har diagnoser och är nyfiken om förändringar i kost kan underlätta diagnosen. Jag själv är sockerberoende och äter LCHF och märker så stor skillnad i hjärnan när jag äter kolhydrater.

Sofia

Ja exakt! Vi är många som påpekat under åren att kosten är viktig och gluten, socker och mejeriprodukter påverkar människor negativt. I synnerhet de med adhd. Då var svaren alltid det är klart att det inte spelar någon roll vad man äter… well

Karin

Det är väl toppen att man kan ändra sig?

Linda Petersson

Men HALLÅ! Du bara måste ju följa Louise Larsson, tjejen bakom hälsobloggen- och instagramkontot ORGANIC BY MOMMY! Bättre förebild av helhetshälsa, fantastiska hälsorecept (allt utan just gluten, socker och mjölk – och mycket växtbaserat) får man leta efter!!! Vi har gått här hemma från att sluka socker dagligen hela familjen (i brist på kunskap och inspiration på annat) till att börja laga hennes recept och numera äta en ren och hälsosam kost som inte ens är svår att laga! Varken mannen eller jag har längre kvar vårt hetska sötsug, våra barn är mindre hyper och alla är numera väldigt sällan sjuka. Dessutom har vi vuxna gått ner en hel del i vikt, men det är som du säger inte det som är poängen utan en hållbar livsstil där man orkar mer. Kram till dig, du är grym och inspirerande! http://www.organicbymommy.se heter hennes blogg och @organicbymommy hennes instagram.

Charlotte

Bakade barnen hos Odd? Gulligt isf att de bakade åt dig med😊

Malin

Wow, jag blir så glad av detta inlägg! Jag har genom åren provocerats något av dina sockriga ”man ska unna sig”-inlägg, när det faktiskt är just sån mat som skapar ohälsa. Kan VARMT rekommendera boken ”Beroendehjärnan” av Martina Johansson som tar upp problematiken med dagens industriella mat och MYCKET mer, som psykologiska aspekter mm. Extremt bra bok!

För övrigt kul att läsa om hur du hela tiden omprövar din livsstil, vanor osv. Längtar till dagen du kallar dig feminist. Vet att den kommer 😉 Kram!

Elfrida

Det har hon redan gjort. Kolla in podden Värvet, där kallar hon sig själv feminist. 😉

Sara

Ojj vad underbart! Här äter vi också vegetariskt, kanske 90% veganskt. Också barnen! Gluten har vi dock inte lämnat bort men kanske i framtiden också det. Jag hade turen att min köttätande man gjorde en plötslig tvärvändning ca 2 år sedan, och då gicl också jag från vegetarian till nästan-vegan. Nu håller jag på att SPY av lukten när någon steker kött!! Hur har man inte ens lagt märke till det tidigare?

Lollo

Varför ta bort gluten om en inte är intolerans? Så himla onödigt! Klart man inte behöver äta bröd och pasta varje dag. Men det är inte allt eller inget. Tar man bort gluten och ej är intolerans så kan man skapa en intolerans. Kan vi inte bara tillåta oss att äta allt? Och inse att gluten i lagom mängd är inte farligt eller onyttigt. Så trött på denna hälsohets.

Linnéa

Håller med dig Lollo!

J

Varför skulle man bli allergisk mot något för att man inte äter det, var kommer den forskningen ifrån? Jag har själv alltid varit väldigt känslig mot mjölkprodukter, även laktosfritt, och det går i släkten. Jag har även varit känslig mot gluten och blivit väldigt svullen och fått ont i magen. Jag lider även av magkatarr och haft stora problem med det. När jag blev vegetarian och sedan började utesluta mjölkprodukter helt så mår jag ju självklart himla mycket bättre, det är ytterst sällan jag är svullen, har ont, har magkatarr eller ens är sjuk. Och till det som är mest spännande: jag kan nu äta ostar och bröd utan att få ont eller bli svullen. Vad jag har förstått från olika forskning så läker tarmen med en näringsrik kost och att man därför blir mer tolerant om man vill äta en gräddig pasta rätt någon gång, till exempel.

Anne

Håller med dig. Hur gör man i sällskapslivet? Vi har oerhört stort umgänge o tar naturligtvis hänsyn till de med allergier ( nötallergi är ju livsfarligt) men tanke på att börja laga specialmat till var o varannan gör mig rent matt…

Teresia

Då kan jag berätta att ALLA får läckande tarm av gluten som sen ger inflammationer i kroppen som följd. Så bort med all gluten. Finns ingen nytta överhuvudtaget att äta skiten….

Bellus

Hej Sara! Jag är i startgroparna för att starta familj. Min karl är vegan och jag är väl snart där också. Men hur tänker man kring barn och veganism? Äter dina barn några tillskott för att få i sig tillräckligt mer b12 bland annat? Tacksam för svar då det är någo jag funderat på länge!

Vicky

Hej Bellus,

Jag äter kanske 50% vegetariskt och tänker att det ska utökas mer och mer. Jag har själv inga barn, men de jag känner som har barn är noga med att de får i sig protein etc hemma. När de är på skolan får de äta ”vanlig” mat och om de är hos kompisar osv ställs inga krav på vegetarisk mat/fika. Det är alltså ENBART hemma barnen äter som resten av familjen. Då får de i sig många av vitaminerna under dagen från andra platser och får i framtiden själva välja hur de vill lägga upp sin kost. (jag vet inte hur föräldrarna resonerar kring vitaminintag genom kosten eller om barnen äter extra vitaminer vid sidan av) 🙂 Mest en liten kommentar med input som du kanske redan har 🙂

Malin

Vitaminerna vi behöver finns i grönsaker och det äter man till stor del som vegetarian/vegan, så det behövs b12-tillskott för många (även de som äter kött) men inga andra vitaminer vid sidan av.

jess

Tycker det är svårt att komma på något bra substitut istället för mackor (gluten). Skulle gärna dra ner på det rejält.
Men man är ju så uppvuxen med mackor till frukost och kvällsmat och det är lätt att fixa. Vad ska man ta istället liksom..

Sofie

Gröt? Yoghurt/soygurt/havrevarianter? Om du äter frukost, lunch och middag behöver du inte ett till kvällsmål (men kvällsmat för dig är kanske middag?). Du kan ju göra en smoothie eller ta en frukt. Skär upp den i bitar så blir det mer plockigt om du är van att äta något vid tv:n
Men sen är det inte så illa med gluten, kan vara sämre att låta bli det. Men äter du mycket mackor kanske variation är trevligt. 🙂

Lollo

Kvällsmål kan vara jätteviktigt för många! Jag äter frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål. Äter jag middag vid 17-18 är jag hungrig vid 20-21. Sover inte bra om jag lägger mig hungrig, plus att nattfastan blir för lång. Nu tränar jag 6 gånger i veckan visserligen och har ibs, äter inte så mkt till lunch/middag då min mage inte klarar det. Lite och ofta är bäst för mig. Förstår inte hur folk kan äta middag vid 17-18 och sen ingenting mer😳

Sofia

Finns glutenfritt mjöl om du vill baka själv. Eller glutenfritt bröd att köpa i butik.

Victoria

Jag har inte köpt hem bröd på flera år. Till frukost funkar det jättebra med exempelvis en vegansk smoothie, chiapudding (så skönt att fixa kvällen innan!) eller gröt. Behöver inte äta något kvällsmål efter middagen, men gör jag det så blir det frukt, grönkålschips eller nötter. Finns massa bra alternativ, ta det i små steg!

Malene

Jag gillar också mackor och kvällsmål är viktigt här med☺. Har börjat göra fröknäckebröd (innehåller ej gluten) och detta går utmärkt att göra goda härliga smörgåsar på och sen avnjuta dem med en kopp te. Men när man börjar med fröknäckebröd kan man få lite ont i magen då de innehåller linfrö🙈. Det kanske är värt att testa om du vill dra ner på gluten😊😊😊.

Calista

Hur ser du på alkohol då? Mycket socker i det ju och andra onödigheter!
Vad dricker du under dagen och dricker du fortf alkohol vid tillfälle?

S

Tack för bra bra boktips !
Jag lever som du och mår väldigt bra. Mina barn fick inte heller ketchup, sylt, läsk eller godis när de växte upp. De väljer pesto eller färska bär nu när de är tonåringar. Att erbjuda sina barn en hälsosam kost är en av de största gåvorna.

Linda

Nu äter du kanske vet för att du tycker att mår bättre av det rent fysiskt, qourn är definitivt inte bättre för klimatet än sbenskproducerat kött.

Josefin

vad baserar du det på? har du någon artikel att backa upp ditt argument med? 🙂 I regel är kött mycket mer tyngande för miljön än växtbaserade näringskällor så jag är förvånad om Quorn som kommer från svamp skulle vara värre.

KL

Håller med Josefin. Dessutom är det en annan väsentlig skillnad mellan quorn och svenskproducerat kött, eftersom att det sistnämnda exemplet bidrar till enormt lidande bland djur. Angående det svenskproducerade visades det ju även nu att ICA har svenskproducerad bacon MEN att den förpackas i Holland (!), väldig dubbelmoral och dåligt för miljön.

J

Kött är vår största miljöbov, läs på lite. Svamp är ingen fara, det finns inte ens på kartan 😉

Malin

Jo, quorn är inte perfekt för miljön – men har inte samma miljöinverkan som köttproduktionen. Spelar ingen roll om köttet är svenskt eller inte. Quorn är inte det bästa vegetariska alternativet ur en miljösynpunkt, men det ÄR bättre för klimatet fortfarande. Kan hitta fram länkar till forskning om det behövs men säger sig ju lite självt om du tänker efter.

Anna

Kloka ord. Dock är det inte fel eller dåligt för kroppen att äta lösgodis IBLAND. Jag är vegan och äter aldrig dolt socker, fikar sällan och är i många andras ögon en nyttig person. Tränar 6 ggr i veckan osv. Men förbud finns inte för mig. Jag äter helst mörk choklad, eller rawfoodbollar av något slag precis som du. Men IBLAND (nån gång i månaden kanske) kan jag köpa lite lösgodis, veganskt dårå. Tycker bara det är fel att skriva att det är så dåligt då det kan påverka många andra negativt. Ingenting är dåligt i lagom eller liten mängd. Ibland fikar jag om någon bjuder mig etc. när saker blir förbud är det något som blir fel. Nu kanske du inte ens tycker om lösgodis och det respekterar jag. Men jag tycker det blir tokigt att skriva att det är världens bov. Äter man 90% bra så spelar inte den där hamburgaren, fikat, godispåsen någon roll.

Jennifer Ronja

Gillar att de blivit mer personligt på bloggen 👍

Jeg har også en 90 prosent plantebasert kost og det fungerer superbra når man vel kommer inn i det. Bra for både helse og miljø. Barna mine spiser det samme som meg, men får også hva de vil på førskolen. Kan også varmt anbefale boken Hello Green av Josefine Jaeger. Elsker alle oppskriftene!

Nora

Har du lest The China Study? Anbefales! 🙂

Hanna

Jag har celiaki så jag tål inte gluten. Men jag skulle sååå gärna vilja äta vegetariskt. Åker förbi ett slakteri varje dag och mår så dåligt av tankarna på djuren som blir mat. Mitt mål är att med babysteps gå över till en grönare kost, inte för hälsan (även om det är en trevlig bieffekt) utan mest för mina moraliska värderingar. Jag skilde mig i samma veva som du, Isabella, och det är så mycket lättare nu när jag själv får bestämma vad barnen ska äta. De är (eller ska vara) hos sin pappa varannan helg. På mina helger blir det inga chips och köpt godis. De får däremot hembakade kakor vi gör ihop. Jag är inte helt emot socker, tycker det är värre med alla konstgjorda saker i godis. Allt funkar i lagom mängd, tänker jag.

Karin

Jag började själv för ca. 6 månader sedan med att äta plantbaserat ca. 50% av veckans måltider. Jag märkte direkt skillnad på hur jag mådde och hur mycket mer energi som jag fick. Dessutom slutade min mage krångla (har haft känslig mage sedan födseln) och då ska tilläggas att jag slutade med laktos och pasta för många år sedan. Successivt har jag ökat och äter nu plantbaserat ca. 80% av alla måltider. Jag kommer att fortsätta öka i takt med att jag hittar recept och ett, för mig, fungerande sätt att ersätta allt.
Tack för tips på kokböcker, jag letar främst efter enkla, snabba recept som man kan få ihop när tiden inte riktigt finns till.

Lollo

Full respekt till dig och din livsstil. Men att skriva ut på en stor blogg att potatismos, godis etc. är dåligt tycker jag är fel. Såklart ska man inte äta godis eller potatismos varje dag, men att äta potatismos ibland eller godis ibland medan man annars äter 95% bra mat ser jag inget fel med? Varför måste vi kasta skit på mat? Jag tänker dels på tjejer och killar med ätstörningar. För dem att läsa detta kan bli otroligt triggande, de kanske kämpar för att äta en godisbit en lördag och så sitter du och skriver att det är skit. Och ja, det är skit om man äter det flera gånger i veckan. Kan vi inte bara gå ifrån de här att säga att viss mat är onyttig och skit. Äter man en hamburgare ibland är det inte dåligt, äter man en äppelpaj ibland (som du skrev) är det inget dåligt. Vill man ha den där kanelbullen ska det vara okej och inget ångestfyllt. Det är knepigt hur du först skriver att det är slut på potatismos och i samma text skriver att en äppelpaj går bra om du är sugen. Så potatismos går inte bra ibland om man vill ha det men äppelpaj är ok? Lite dubbelmoral i din text. Jag tycker det är wow att du börjat äta plantbaserat och sprider den livsstilen, men jag tycker det är sjukt onödigt att sprida att viss sorts mat är onyttig och fel. Absolut dolt socker är onödigt, men att äta 5-10% ”onyttig” mat är inget ingen bör ha ångest över. Men det kan man lätt få efter ditt inlägg här. Var rädd om dina barn också, de kan få ätstörningstankar om ens mamma sorterar mat i nyttigt och onyttigt, bra och dåligt.

Sofie

Mycket bra text, håller med till punkt å pricka! 🙂

Felicia

Håller med dig i det du skriver till Isabella. I dagens samhälle så ska alla trixa med kosten, förut har vi alltid ätit vanlig mat och inte trixat. Men nu helt plötsligt ska folk bli veganer, låtsas vara gluten och laktos intoleranta, äta paleo, lchf och proteinhetsa. Svaret till ett bra, hälsosamt och välmående liv är att äta balanserat och träna. Som jag nämnde innan så har människor alltid innan ätit vanlig mat i Sverige, det var knappt någon som trixade, kanske någon som åt lite vegetariskt men that was it. Människor förr var mer hälsosamma än vad vi är idag. Man åt bra mat, potatis med biffar gjoda på nötfärs med lite sås och grönsaker, men man åt lagom portioner! på helgerna unnade vi oss något gott och framför allt vi var mer aktiva för då fanns ej all denna teknik. Varför göra livet mer komplicerat än vad det behöver vara?! Och varför, eller vem spred den falska informationen om att gluten/kolhydrater är dåliga?! Känns som om halva sveriges befolkning är ”glutenintoleranta” fast det bara är 1% av hela EU:s befolkning som faktiskt är det. Trams! Vi behöver kolhydrater för att fungera och för att må bra. Blir galen snart, vart är världen påväg?!

Vill avsluta med att säga att jag själv har provat på att vara vegetarian, vegan, undvika laktos och gluten/kolhydrater i över två år, haft förbud mot mat som inte ens är något att ha förbud emot osv, jag har haft alla slags ätstörningar man kan tänka sig, pga att jag inte visste bättre och läste just sånt hära, att det skulle vara dåligt och bla bla bla. Ät allt, men inte alltid, då är det inte ohälsosamt. Punkt

Camilla

Håller med!!

Malin

Felicia, tack! 🙏
Håller helt med!

Malin

Vegan blir ju ingen för att man vill ”trixa med maten” eller göra livet komplicerat. Man kanske äter plantbaserat för att det går mode i det eller man vill trixa lite, vad vet jag, men som vegan konsumerar du INGA djurprodukter, alltså inte smink, tvål, schampoo, soffkuddar, täcken, skor etc. som är djurtestat eller innehåller material som skinn, dun osv. Det gör som sagt att det vore märkligt att bli vegan för att man är rädd för kolhydrater. Vegansk kost består naturligt sätt av långsamma kolhydrater… det är ju grönsaker som blir huvuddelen av kosten.

Camilla

Håller med!

Ani

Alltså TACK för denna kommentar, håller helt med!

Anna-Carin Carlsson

Hej Isabella. Måste bara tipsa om min absoluta favorit kokbok ”Nyfiken Grön”. Väldigt goda recept och fina bilder! Författare är Cecilia Blankens och Kristins Johansson. Kram

H

Älskar detta inlägg! Jag tänker lite som du också 🙂 Dock måste jag ju säga att det hade varit bra mycket lättare om man hade personlig kock som du har haha

När du äter mejeriprodukter eller socker, hur mår du efteråt? Känns det någon skillnad?

Sandra

Åh jag hade gärna ätit mer vegetariskt men det är såå svårt när man har barn som ratar allt annorlunda. Försökt att smyga in vegetariskt men de upptäcker det alltid och vägrar äta. Hoppas det blir bättre med åldern (19 mån o 4,5 år), för tyvärr orkar jag inte stå och laga dubbla middagar så det slutar alltid med att vi tappar det vegetariska.

Pi

Dina barn är så små så de borde va formbara fortfarande. Men varför smyga in vegetariskt? Jag skulle också bli sur om någon lurade mig med maten. Varför inte bara säga ” i den här familjen äter vi vegetariskt ibland, idag blir det falafel”? Sälj inte in vegkorv att vara vanlig korv, det skulle få vilken vuxen som helst att tappa tillit.

Sara

Enligt mina föräldrar kunde jag vara kinkig med mat när jag var liten. Dom löste det genom att inte ge mig något annat, de skulle absolut inte ha ställt sig och lagat någon annan mat till mig än den de satte fram på bordet.

Resultat: Jag blev till slut hungrig och åt.

M

Har du märkt någon skillnad på din hy efter att du ändrat din kost så mycket?

matilda

Jag har gått upp 8 kilo sen jag slutade med socker, gluten, mjölk. Så att enbart socker och gluten skulle få en att gå upp och att man går ner utan dessa behöver inte stämma. Jag drog på mig en Candida infektion och fick eksem över hela kroppen om jag fick i mig t.ex. socker så jag var tvungen att sluta helt, för mig minimi ett år.

Sara

Blir så trött på folk so tar bort gluten. Gluten är inte dåligt för dig! Vetemjöl kanske ja, men inte gluten. Gluten är vara ett litet protein i vete som vissa inte tål. Med största sannolikthet äter du gluten nästa varje dag eftersom det finns i det med otänkbara sakerna (hat ceoliak så har gjort dessa mistag redan). Ta bort vete och sånt fine. Men säg inte gluten

MN

Och den onyttiga alkoholen då?

NNP

Har du tagit bort alkoholen också? Mkt socker i det.

Therese

Åh herregud som småbarnsmamma till 2 pojkar under 2 år har jag inte ens tid att tänka tanken på att laga mat som går snabbare än tåget haha. Fiskpinnar, korv, pannkakor och pasta är räddningen känns det som just nu! Skulle säkert må mycket bättre med mindre socker o mindre kött, det tvekar jag inte en sekund på, synd att dygnet har så få timmar och med 0 avlastning på dagarna hinner man knappt med att handla.
Men riktigt kul att läsa om din nya kost. Du strålar verkligen så det syns utanpå också 🙂

Vi handlar i stort sett bara ekologisk men smågodis, fika och chailatte är mina akilleshälar. Jag är väldigt sockerberoende, dock har jag börjat dricka matchalatte ute istället för chai och finns alternativet så tar jag en rawfoodboll. Ett av mina mest googlade recept är mitt chokladfluff, kanske det kan falla dina barn i smaken? Mina älskar det!

http://ekomorsan.com/category/kost-och-recept/

I helgen köpte jag hem Foodpharmacy både boken och kokboken så jag hoppas de kommer idag 🙂

jen

Härligt! Men min egna utgångspunkt är ALLTID inhemsk mat. ”Soja” ”Quinoa” ”Batat” etc. är väldigt hypade i dagens samhälle. Men hur hållbart är det att maten transporteras runt halva jordklotet? Stöd svenska producenter istället, där vi kan granska att arbetsförhållandena är goda och tillverkningen fräsch! Var på en skrämmande föreläsning där det pratades om hur allt fler inhemska producenter lägger ner för att det inte är lönsamt, fortsätter det blir vårt land beroende av import. En världskris på det och vi får gå hungriga för att importen inte fugerar och inhemsk mat inte räcker till..

Vad gulligt med pepparkakorna:)

Lisa

Det är socker i mörk choklad om du hade missat det …

Malin

Och i morötter, majs, rawfoodbollar, äpplen, jordgubbar… ja och allt annat som hon äter medan hon äter plantbaserat. Att påstå att man inte äter socker är bara dumt. Däremot kanske man försöker se till att äta mindre tillsatt socker i sin vardag…

J.

De måste ju vara väldigt enkelt och äta så omväxlande mat när man 99% av tiden slipper laga den. 😝

Victoria

Blir lite nyfiken på alla kommentarer här om att det är så mycket lättare att äta vegetariskt när man slipper laga den. Vad är det som tar så mycket tid? Jag äter nästan enbart vegetariskt, men har inte märkt av att det tar längre tid än när jag lagade mat med kött. Det tar ju inte längre tid att göra en linssås istället för köttfärssås, böngryta istället för kycklingryta, tofuwok istället för köttwok etc.

E

Vilka märken på vegan choklad tycker du är bäst? Här inte hittat någon som riktigt nåt upp till ”vanlig” choklad. Tänker att du fått testa ett helt gäng 😊 sen, förlåt för att vara petig men kan du inte skriva växtbaserat istället, fastnar alltid på ordet plantbaserat och ser antingen en blomma framför mig eller måste läsa det på engelska. Allt gott till dig!

Linda

Jag har en fråga till alla er som är veganer och vegetarianer: Var i världen produceras den maten ni äter? Äter ni enbart mat från Sverige? Har reagerat på att många av er verkar skita fullständigt i att er mat produceras i länder långt härifrån utan att ni har någon som helst insyn i produktionen, men är duktiga på att döma oss andra. Vi som värnar ett öppet landskap och därför äter svenskt kött. För er skull så kan vi hoppas att det aldrig blir så att Göteborgs hamn blir utslagen – för då är er kosthållning körd. Ni kan dock glädja er åt att vi i Sverige är självförsörjande på socker och morötter.

Lotta

Ja, och ta reda på vad sojaprodukter innehåller för ”nyttiga” hormonstörande ämnen…
Bra svenskt naturbeteskött 👍🏻👍🏻👍🏻 Slår sunkiga vego-biffar alla dagar.

Kl

Hört talats om kött som kan innehålla hormoner, antibiotika och andra tråkigheter? Tänkt på vad djuren i sin tur äter och hur ren den kosten är?

Bara för att något är svenskproducerat har det inte gått schysst till! Det finns videos som visar på vilka horribla förhållanden som djur utsätts för innan de dödas för att bli mat. Dessa videos är inte enbart utländska utan även svenska. Det har även visat sig hur bacon som ICA kallar svenskproducerat förpackas i Holland.

Jag äter vego och föredrar närodlat och ekologiskt. Men om jag måste välja mellan svenskproducerat kött och quorn väljer jag det sistnämnda pga etiska skäl.

Mia

Jag är vegan och har varit det i tre år,nu svarar jag bara för mig såklart men jag köper så mycket närodlat jag bara kan och aldrig halvfabrikat! Det finns som du säger väldigt mycket dåliga produkter och dom vill inte jag ha på min tallrik iaf. Jag förstår vad du menar och hur du tänker och tycker det är en bra fråga! Hur vi än väljer att äta måste vi allihopa tänka till och välja det bästa för kropp och miljö. Kram

Malin

Att alla som är veganer äter soja-produkter och quorn är en myt. Jag äter inte halvfabrikat utan lagar min egen mat med grönsaker, bönor, linser osv. från vår egen del av världen som är i säsong just här och nu. Det fungerar utmärkt. Med det sagt så är det ju inte så att Sveriges alla köttätare inte äter importerad mat. Man är ju inte så upptagen av sitt svenska kött att man bara äter det. Generellt sätt så är nog veganer mer pålästa om mat och var den kommer från och dess miljöpåverkan än vad människor som äter eldorados varmkorv är.

jen

+1! Håller fullständigt med! Inhemskt och nordiskt kött innehåller inte antibiotika, här är antibiotika förbjudet att använda på köttdjur och kontrollen av detta är HÖG. Men däremot kött från övriga europa och asien etc. innehåller stora mängder antibiotika. Samma gäller övriga råvaror, i vårt land har vi så hög kontroll och granskning av inhemska råvaror medan importen inte byryr sig ett dugg huruvida tillverkningsprocessen är etisk, miljövänlig, hållbar etc.

Ann

Hur många gånger förkommer det nya ordet plantbaserad i bloggen numer? Så tröttsamt. Vad är skillnaden mellan vegetariskt o plantbaserad? Bara att det låter bättre eller? 😂🌷

Malin

Växtbaserad kost heter det på svenska. Skillnaden i folkmun är att man inte äter mejerier så som ost t.ex. Det tror många att man gör som vegetarian även om den officiella definitionen är att det inte är någon skillnad.

Jeebby

Haha, underbart med hur du byter åsikt och bara går vidare!
Min sambo (med adhd) är likadan, ena dagen säger han en sak och veckan efter kan han ändrat till vad som helst. Han ältar aldrig och går bara vidare.
Både bra och dåligt. Som du märker (och vill ? ) blir det förvirring och kaos för ”oss normala” när det blir så 😉

Såklart du kommer vilja vara sambo igen. Precis som du ändrat så många andra av dina ”bestämda åsikter”

Mia

Hejja dig Isabella!!! Vegan är kärlek på alla sätt och mycket billigare dessutom. Det är över 5 år sedan jag slutade med kött och 3 år sedan jag blev vegan. Det är absolut inga problem att skifta över till plantbaserad kost om man är motiverad. Som du säger så finns det otroligt bra produkter idag så det är ingen skillnad på matlagningen..skillnaden ligger i på vilken hylla man plockar sina varor! Kramar

Josse

Alltså ordet plantbaserat i alla dessa sammanhang som folk slänger sig med.. 🙈🙈🙊🙊 Jag menar, mig veterligen är kossor också plantbaserade liksom! Smaka på den 🙊🙊😜😜😂😂 vad är det för fel att säga vegetarian eller vegan? Går man nerifrån och upp i näringskedjorna är ju allt plantbaserat om man bara tänker lite. Låter fint – absolut. Men också något förvirrat och felrefererat i sammanhangen.

Malin

Hon säger inte vegan för att hon inte är vegan. Hon använder ju jacka med pälskrage på samt skinnskor!

Mia

Tänker på blåbärsfluffet du gjort, det står i receptet att det innehåller vassle. Vassle är ju i allra högsta grad en mejeriprodukt.. Om det är så att du missat det kanske….

The Real Hmm

Årets skämt hos Blondiebells: aldrig känt sockersug!

Johanna

Hej! Det vore roligt om du oftare skriver Vad du äter t. ex till lunch/middag för inspiration. Kul att du gått över till plantbaserad kost, jag gör också det och känner mig verkligen lättare, fräschare och piggare. Tack för din intressanta blogg!

Elin

Hänger inte riktigt med när du skriver att ni ätit quorn och pasta till middag för att sedan säga att du inte äter mat som innehåller gluten?

Tack fina för att du länkade till min blogg❤️ Sen tycker jag att det är precis som Isabella skriver det är bättre att unna sin kropp något snällt och något man mår bra av än tvärtom. Kramar

Victor

Hej Isabella, Vad roligt det är att följa en ung karriärkvinna. Det verkar som att du börjar få fler och fler bitar på plats för att få energi som räcker till både karriär och barn. Tack för inspirationen. /Victor

Sara

Ja, tänk vad det kan göra stor skillnad att få I sig bra mat! Hoppas du inte blir för påverkad av alla negativa kommentarer Isabella, de flesta är nog bara lata och bekväma. Du strålar efter att ha bytt kost!

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *