Bort med allt socker

När jag hämtade barnen på förskolan blev det bråttom till hyllan. Där fanns nämligen en present till mig som väntade…

Pepparkakor! Dom berättade hur dom hade bakat (vilket jag visste om då jag facetimade igår från New York) och hur dom hade gått tillväga för att göra pepparkaksgrisar och julgranar. Alla i burken var till mig men jag sa att jag gärna delade dom med Sally och Gillis.

Sedan blev det middag, eftersom barnen äter vanlig mat på förskola och hos O vill jag gärna att det ska äta vegetariskt här. Tofu/quorn istället för kött och havregrädde istället för vanlig grädde. Det finns så många alternativ ute idag, oftast gillar dom maten men ibland händer det att när de har ätit hos O i tre dagar tycker de att quornen ”smakar konstigt”. Idag blev det quorn med pasta pesto. Jag har barn som älskar att testa nya smaker men det är inte alltid det går hem så ikväll tog fram lite mackor (med veg-leverpastej) som komplement.

Jag har faktiskt slängt ketchup, sylt, smågodis här hemma. Allt onödigt. Jag själv har levt ett år utan en massa skräp och jag mår väldigt bra, det känns fel att ge mina barn sådant som jag själv aldrig skulle stoppa i mig. Jag äter mörk choklad varje dag och någon dessert ibland när jag är ute men annars är det nästan bara plantbaserat – väldigt grönt och mycket råa grönsaker. Sällan mejeriprodukter och gluten. Det handlar inte om vikt utan att leva hållbart och orka. Det är en enorm skillnad på jämn energinivå och ingen mage som krånglar.

Jag går mina babystep. Började ta bort kött för 1,5 år sedan, sedan fisk, sedan blev det mindre gluten, mindre mejeriprodukter och nu är det veckor sedan jag åt mejeri eller gluten. Jag mår så mycket bättre utan. Jag skulle heller aldrig idag äta ketchup, sylt eller smågodis. Allt konstgjort och sockrigt går bort. Det låter kanske extremt i mångas öron men för mig är det ingen uppoffring för fem öre. Jag känner inget sockersug och har hellre aldrig riktigt gjort det. Därför är det kanske lättare för mig att ändra om. Men jag har respekt för att många är sockerberoende och tycker att det är svårt.

Jag har alltid haft en rätt naturlig inställning till mat, jag är rätt lagom av mig som person. Ibland får jag sug på en äppelpaj och då äter jag det. Barnen fick såklart födelsedagstårta på kalaset, det är inga förbud det handlar om, mer att grunden ska vara bra. Som på Gillis kalas tillexempel var det raw food-bollar, popcorn och frukt bredvid tårtan.  Det är väl lite så jag lever 95 % plantbaserad mat och då och och då en dessert eller lite fetaost om jag skulle få sug.

Jag har gått från att vara en unna mig-person till att fortfarande vara en unna mig-person. Bara det att jag unnar mig andra saker. Åren med en hel 250 grams marabou och grytor med grädde och potatismos är över. Ikväll har jag gjort blåbärs-fluff från ett recept i Beautyfood och hackad mörk choklad på och kokosflingor. Jag är glad över att ha hittat ett sätt som fungerar för mig. Jag har aldrig någonsin ätit godare mat för den delen heller. Bara en sådan sak!

Tips rangordnade på kokböcker:

FoodPharmacy

Beautyfood

Läkarens guide till supermaten

Sallad, Tommy Myllymäki

Green kitchen at home

Eat clean kokboken 

 1. Då kanske du förstår att vi var många många som reagerade på att ni köpte smågodis varje lördag till Gillis när han knappt var två år…

  1. Verkligen. Jag har valt att göra om mycket efter skilsmässan, lever som Jag vill ha det. mycket har varit ”strunt” innan

 2. Jag lider av svår ibs och har lämnat bort gluten och laktos. Mår så mycket bättre nu. Men barn som växer behöver inte äta laktos och glutenfritt. Ge barnen vad dom behöver för att växa och få stark benstomme. Annars vill jag bara säga att du är inspirerande. Kram

  1. Barnen äter gluten och veg, alltså mejeri men grädde kör jag havre eftersom då kan jag också äta samma mat

   1. Vad jag hört från läkare är att om du inte är glutenintolerant så ska du äta gluten. Så att helt undvika gluten är för de flesta människor helt fel. Har du testar sig som glutenintolerant.

  2. Barn behöver definitivt INTE mjölkprodukter för att växa och få stark benstomme. Om det vore så skulle inte de länder med högst konsumtion av mjölkprodukter också ha högst antal fall av benskörhet. En växtbaserad kost är fantastiskt bra, både för barn och vuxna! Go Bella!

   1. Glöm inte att vi är bland de högsta med laktosintolerans också.
    Kanske för att vi överkonsumrrar mjölk för mycket.
    Finns inget djur i djurriket som dricker mjölk från något annat djur. Sjukt när en tänker på hur vi människor faktiskt gör.

   2. Vi är INTE en befolkning med hög andel laktosintolerans, tvärtom. Varför andelen har ökat något beror dels på en stor del (felaktiga) självdiagnoser och en större del utlandsfödda.

   3. Till Anna.

    Vi är inte laktosintoleranta pga överkonsumtion av mjölk.
    Normaltillståndet är att vara laktosintolerant efter det att man ammat klart. Att vissa trots detta kan bryta ner laktos beror på en mutation som gör att de fortsätter att syntetisera enzymet laktas (som bryter ner laktos). Det är därför du som laktosintolerant får problem så som uppsvälld mage, bubblig, gasig – pga att man då saknar laktas och bakterier istället försöker bryta ner laktoset.
    Här i Sverige så har vi ett lågt antal laktosintoleranta, kanske pga hög och långvarig mjölkkonsumtion. 🙂

    Trevlig helg!

    /Läkarstudenten

  3. Det finns ingenting som är nödvändigt i varken gluten eller laktos så det är mycket vettigare att ge barnen mat med näring. Det är ju också när de är barn som framtidens matvanor skapas.

 3. Jag tycker det låter jättebra.
  Hade själv gärna gjort likadant men har inte tiden att handla och planera efter vegansk kost. Det är väl såklart en vanesak men när resten av familjen (med stora barn) föredrar all typ av kost finns det inte ork att laga mat bara till mig..

  Kör hårt!

  1. Det är svårt i början när man inte vet var man ska börja men ett bra tips är att börja med ersättningsprodukter, istället för en kycklingfilé kan du ta en quornfile, istället för cremefraiche tar man matfraiche tex. Det går mycket fortare (oftast) att laga planbaserat och det blir enklare med tiden, man behöver heller inte ha stenkoll på stektider osv 🙂

 4. Det är verkligen inspirerande hur du hittat en så bra balans som fungerar för dig! Jag äter på ett visst sätt som ibland får folk att höja på ögonbrynen för de tycker att det är ”för nyttigt” och att jag är för hardcore om jag t.ex. väljer att bara äta torsk och grönsaker en vecka. Jag gör ju det för att både min kropp och mitt psyke mår bättre av det. Samma personer som höjer på ögonbrynen tycker man ska få ”unna sig” god mat mest hela tiden. Såser, godis, kött, alkohol etc. Jag njuter också jättemycket av att äta sån mat när jag verkligen känner ett sug, annars känner jag faktiskt att jag inte behöver det. Hur har andra reagerat när du valt att ändra din kost? Har du tips på vad man kan säga om någon i ens närhet nästan kräver en förklaring på varför man väljer att äta som man gör?

  1. Jag var en unna mig-person innan, tills jag insåg att det inte alls var att unna sig – Jag mådde ju sämre! Det är lättare med kosten när jag bor själv måste jag erkänna, samt får hjälp med maten. Jag hade haft svårt att laga varm vegansk mat själv med barnen. Jag är rätt hård när jag är ute på middagar eller med vänner, flaggar för min kost innan och väljer ställen där alla kan hitta något. Som nu i NYC på galan meddelade jag om min kost, åt mina veganrätter och skippade bröd och efterrätt. Jag fick faktiskt frågan om Jag hade haft något ätstörning, mem svarade bara som det var. Äter sådant jag mår bra av!

   1. Fast det där med att det inte handlar om vikt kanske inte stämmer helt. Minns i intervjun med DV att ni pratade om mat och att du riktigt stolt sa att du gått ner x antal kg med din nya kosthållning. Men annars bra att du hittat ett sätt som funkar för dig!

 5. Jag kan förstå att DDT är enklare att äta så om man inte bor tillsammans med någon. Jag skulle vilja äta mer vegetariskt men med en man som ääääälskar kött är det SÅ svårt! Jag ORKAR inte laga flera rätter. Men kanske kan jag börja smyga in mer vegetariskt jag blir pepp av att läsa hur du lyckas! Kram!

  1. Förstår helt! det är svårt när man lever med någon. Nu är jag singel men skulle jag träffa någon i framtiden igen skulle jag ha svårt att den personen stekte kött hos mig, därav särbo (fler anledningar såklart) 🙂

   1. Hur kan man gå från 0-100? Helt plötsligt bli vegan. Gå tillbaka till dina förra inlägg,tror knappast att måendet har med kött eller inte att göra tyvärr🤣 Om det vore så lätt så skulle ju ingen äta kött?

   2. Det är precis så lätt eller nödvändigt som man gör det. Jag äter sällan kött just för att det är dyrt att köpa bra kött. Jag mår även mycket bättre av det.

   3. Ja, hur går man från 100 till 0. Jag minns när du stolt handlade kött på Nk förr i tiden och hur du längtade efter råbiff när du var gravid, varför svårt om någon steker kött, är det doften, äcklar den dig eller gör den dig sugen, eller handlar det mer om principer.

  2. Jag har ätit vegetariskt i 20 år, och går mer och mer över till veganskt nu. Har vart ihop med min köttätande kille i 7 år. När vi lagar mat så hittar vi en gemensam nämnare, så lagar han den med kött å jag med linser/belgfrukter/extra grönsaker. Å nu det senaste när inte han orkar göra sitt så bara äter han det samma som jag. Väldigt bra tycker jag, så han också får i sig mer grönt.

  3. Är det du som lagar all mat? Kan inte du laga vegetariskt på ”dina” dagar och han kött på ”sina”? Eller se köttet som tillbehör och inte huvudmålet?

  4. Men alltså om allt ansvar ligger hos dig att laga mat så är det väl bara att laga det du vill? Typ ”idag lagar jag X” och om din man då vill ha något annat så klarar han väl av att fixa det.

   Det finns ju massa sätt att lösa ”problemet” på. Ett vännerpar till oss (en vegetarian, en ej) äter ibland samma mat men oftast lagar de storkok separat. Alltså mannen lagar den vegetariska mat han vill ha och kvinnan lagar sin afrikanska mat som hon vill ha. Sedan äter de tillsammans bara att de äter olika mat. Ett annat vännerpar (en vegan, en ej) där har mannen ’fogat sig’ och äter veganskt när han är hemma (för att han inte vill laga egen mat) och äter kött/fisk etc när de äter ute eller hos vänner eller så. Här hemma hos oss så är jag flexitarian medan min man älskar kött. Jag äter vegetariskt minst 6 dagar i veckan. Har vi tex gjort potatismos så steker kanske min man en köttbit medan jag steker en quorn’steak’. Har vi gjort en sallad så steker min man ibland kyckling som han har vid sidan om och lägger till på sin egna tallrik.

   Man får ju kompromissa. Varför är det just du som måste laga/äta sånt du inte vill? Alltså med andra ord, varför är det mannen i erat förhållande som bestämmer vad ni ska äta?

 6. Undra hur lång tid det dröjer innan folk börjar kommentera att du skrivit det i samband med pepparkakor även om det inte rör mig. Men förstår ibland inte hur du orkar, de få gånger jag läser kommentarer hör inne blir jag matt av så mycket negativitet och avundsjuka. Jag skulle nog själv ta åt mig alldeles för lätt och jag vill bara skrika åt alla att bry sig mer om sig själva än att klaga på dig.

  För drygt 10 årsen skulle vi mötas i programmet Debatt på SVT om alkohol, jag bloggade om min alkoholproblemarik då och hade en artikel i Aftonbladet. Fick dock samma dag veta att upplägget skulle vara att jag skulle klaga på att du drack som var under 18 och hade unga följare, tror någon kille från någon nykteristförbund ställde upp istället för mig.

  Lite fun facts sådär :). Sen gick det neråt ändå för mitt liv men nu är det bra ;).

  1. Väntar också på pepparkakor! Jag kommer såklart baka pepparkakor med barnen hos mig också, antagligen med en köpt deg (för att vara krass : ingen äter ju ändå). Det är inte pepparkakorna som är det stora problemet enligt mig, utan att hålla majoriteten bra 🙂

   1. Gud jag måste tipsa om en kaka som espresso house har nu! Gjord på dadlar, nötter och julkryddor. Kanske hette raw pepparkaka eller liknande. Smakade exakt som sådan deg man köper. Såå god <3

 7. Om du gillar sallader måste jag tipsa om kokboken ”The new green salad” av Therese Elgquist! Alla sallader är magiska! Bästa kokboken i alla kategorier!

   1. Men inlägget om glassbilen är ju från juni 2016 och du skriver att du ändrat din kosthållning sedan 1,5 år tillbaka…

   2. Men alltså, alla ändrar sig väl och utvecklas konstant? Hade ju varit supertråkigt om man skulle behöva äta onyttig mat resten av livet bara för att man en gång har gjort det. Hon skriver ju att hon lagt om sin kost under 1,5 år, det är väl knappast att ändra sig ”dagligen”.

   1. måste tillägga att jag håller med dig om alla andra alernativ till godsaker, och det gör mycket och blanda in mer o mer plantbaserat i kosten, men glassbilen tror jag har plantbaserade och sockerfria alternativ idag?
    älskar nya plattformen, dina blogginlägg andas mer isabella igen,

 8. Det skulle vara så roligt och inspirerande om du kunde lägga ut recepten på frukost, lunch och middag för t.ex. tre dagar. Vill gärna äta mer som du men vet inte vad jag ska äta istället för t.ex. fil, knäckebröd eller ost..

  1. Håller med dig Erica! Dock tycker jag fil och knäckebröd låter som helt okej alternativ ändå, en annan brukar käka fruktyoghurt och Skogaholmslimpa… Men vore såååååå kul med nya tips och en förändring i vårt sockriga Sverige 🙂 Tror Bella kan va startskottet för MÅNGA!

   1. Johanna, det finns det visst. Dock typ inget i svenska matbutiker. Klassiskt danskt rågbröd, gjort på surdeg, är jättenyttigt. Du får i dig massa najsa mineraler och vitaminer från fröna, och rågen + eventuellt fullkornsvetemjöl ger massa najs fibrer.

   2. Fast nää Felicia, så är det inte. Skapar inflammation oavsett om det är surdeg eller ej. Det där är bara påhitt.

 9. Ditt inlägg för prick tre år sedan: ikväll ska faktiskt JAG laga mat. Det blir ugnsgratinerad falukorv med potatismos. Jag älskar den rätten.

  Mina favorit-vardagsrätter jag helst äter här hemma:
  1. Odd Köttfärssås & spagetti
  2. Odds köttbullar med potatismos
  3. Odds egna pytt i panna
  4. Odd egna korvstroganoff
  5. Odd egna chili eller carnitas

  Visst är det trevligt med restaurangbesök och dyra viner men jag måste säga att vardagslivet slår lyxlivet alla gånger. Jag älskar våra kvällar med stök, skratt och en hel del gegg (Gillis) :- )

  Kanske du snart är tillbaka här igen?

  1. Precis som du skriver så va det 3 år sedan. Vad är din poäng?! Människor förändras, du kanske ska testa att förändra dig till en trevligare människa? Samhället behöver inte människor som står och stampar i samma pöl i tre år.. gläds istället för att trycka ner!

  2. Varför i hela friden skulle hon vara tillbaka i kötträsket snart igen när hon skriver att hon mår så mycket bättre nu? Vad är din poäng?!

  3. Sanna: ja visst kan det vara svårt med reaktioner när en har adhd.
   Men jag tänker såhär , de relationerna kanske inte har gett en så mycket egentligen. De som gått i sönder.
   Jag har adhd och har kvar vänner sen barnsben och min partner och jag är inne på vårat sjätte år. De jag dejtade innan gav mig inget. Så att säga att allt beror på adhd är väl lite bull.
   Mvh Dampen.

  4. Milla: Eller så har hon ändrat sig? Just för att inlägget är 3 ÅR gammalt. Är du samma person som för 3 år sedan? Stackars dig i så fall. Jag ändras hela tiden med nya upplevelser och människor. Fantastiskt är livet på det viset.

 10. Alla får äta som de vill, kan, har möjlighet till. Reagerar bara på dina extrema kast. Förut åt du allt, nu ”inget”. Förut skulle man vara gift, nu skild. Du låter lite omogen när du skriver att folk får göra som de vill om de är sockerberoende. Tyvärr finns socker i all mat idag för att industrin vill tjäna pengar på människor. Ingen vill vara sockerberoende men alla har inte råd att välja andra alternativ än vanlig mat och i vanlig mat finns dolt socker. Du skriver att det har med hälsan att göra och det tror jag men jag är övertygad om att du är extremt fixerad vid din vikt även om du inte vill erkänna det. En ätstörning betyder inte att man måste vara underviktig eller överviktig rent fysiskt det handlar även om psyket.

  1. Jag o min familj slutade med bla socker för 5år sedan. Även det dolda. Du kanske har missat att det finns rena råvaror och att man kan laga maten själv från grunden…

  2. Självklart går det att undvika sockret om man vill, även på en budget. Som student (och nu när jag arbetar) låg min matbudget på 1500kr/mån och inget socker i maten. På helgerna kunde det bli lite mer onyttigt med chips och godis men är absolut inte svårt att äta sockerfritt på en budget. Kan tilläts att jag även äter 99% glutenfritt/vego för 1600kr.

   1. Amanda, jag vill så gärna ha tips och inspiration från dig om du vill dela med dig 🙂 Jag vill gärna dra ner på kostnad och kött, låter som om du lyckats med det. Du kanske har en veckomatsedel eller så som du vill skriva ner?

   2. Till Emma – vad roligt 😊
    Tänkte jag kan skriva tips på mat här som jag brukar köra till frukost, lunch, mellanmål och middag.

    Frukost – havregrynsgröt, bananpannkakor, knäckebröd med ägg, knäcke med vegoskivor/hummus/ grönsaker och dyl. På helgerna äter jag ibland stekt bröd med ägg eller bagel.
    Lunch/middag – olika typer av soppor med kvarg (för proteinet), linsgrytor med kokosmjölk (linser är så billigt och så gott!) falafel/grönskabsiffar med sötpotatis och rotfrukter i ugn, thaigryta med quorn och ris, pyttipanna på sojakorv, pasta ”bolognese” på sojafärs.
    Mellanmål – majskaka/linskaka, Semper go smoothie, frukt, smoothie med grönsaker och frukt
    Kvällsmål: pannkakor på fiberhusk, ett kokt ägg, avokado.

    Nu blev det väldigt långt men detta är sådant jag gör ofta. Köper mycket rotfrukter som rödbetor, morot, sötpotatis och rostar i ugnen. Små tomater finns alltid på bra pris och köper alltid bananer och avokado/vindruvor/äpplen/bär när det är bra pris. Hoppas du blev inspirerad, kan Maila lite mer specifikt om du skulle vilja bara att kommentera 😊

 11. Heja dig! Vilken förändring! Reagerade också innan att barnen fick mycket socker, härligt att du ser på det på ett nytt sätt! Du har makten att inspirera andra och med detta blogginlägg hoppas jag många tar efter! Kan rekommendera Ann Fernholms böcker om du vill läsa mer om barn, socker och växande kroppar! Trevlig kväll!

 12. Vilken inspiration 🙂 kan verkligen förstå att det är lättare när man lever själv.. har en sambo som tills för några månader sen sa ”äter jag inte kött blir jag inte mätt”, men nu äter vi mer vegetarisk (långt ifrån så som jag vill, men har svårt att hitta sånt som passar oss alla)..

  Härligt inlägg bella 🙂

 13. Oj vad kul att du svarar på kommentarer, 1000 pluspoäng! Jag är 28 år och singel, har det senaste året gått på antidepressiva och ökat en hel del i vikt, men vill nu försöka sluta med medicinering och komma tillbaka till en hälsosam livsstil och vikt, så sånna här inlägg är uppskattade 🙂 behöver mycket energi för att orka med studierna men vill verkligen inte fortsätta äta pizza, smågodis och mackor på kvällarna, men OJ vad svårt det är att hitta enkla, lättlagade och mättande alternativ ibland… 🙁 Har du något tips på kvällsmat, säg runt 20-tiden? Eller äter du inget alls efter 18? Kram

   1. Jag behöver det, blir jättehungrig annars. Dessutom är det många som tränar efter jobbet osv. Klart man behöver något att äta på kvällen med 🙂

  1. Väldigt enkla tips om du är småhungrig på kvällen efter middag:
   -Fruktsallad, eller skiva upp en enstaka frukt som ett äpple eller päron lite fint så blir det lite roligare.
   -En kopp buljong
   – Kokt ägg på riskaka

   För övrigt: ät ordentlig middag och lunch. Ha massa goda (och billiga) grönsaker som mättar till, riv tex rödbeta och motötter och inte bara gurka och grönsallad liksom.

   Lycka till!

  2. Har varit i exakt samma situation! Det går så mycket lättare sen när medicinerna är ute, men ge dig själv ordentligt med tid för avvänjning först. Fokusera på att röra på dig mycket som steg 1, och sen maten 🙂 Tips på kvällsmål: chiapudding, overnight-oat, finncrisp m avokado, kesella med bär/frukt, propoud (beroende på hue du ställer dig till sötningsmedel…) grönsaker med dipp 🙂

  3. Hej! Kämpa på, vet själv hur det är att gå på anti-depressiva och inte vara nöjd med sig själv. Om jag blir hungrig på kvällen beror det oftast på att jag ätit för lite under dagen. Ordentlig frukost på vardagar har jag svårt för ett få i mig tidigt men blir något i alla fall. Utöver det blir det lunch, mellanmål, middag och ev kvällsmål. Tror inte på förbud men äter vad jag på helgerna medan det blir nyttigt i veckan. Mår mycket bättre av det. Tips pånyttiga mellanmål/kvällsmål:
   – kokt ägg på knäckebröd
   – bananpannkaka
   – riskaka med pålägg
   – avokado med kalkon
   Lycka till!

 14. Jag blir så inspirerad när du skriver om dina nya kostvanor. Jag skulle uppskatta om du kunde skriva vad du brukar äta till frukost/ lunch/ middag. Jag har börjat köpa mer Mandelmjölk och havregrut :-)) dragit ner på kött och dessutom gått ner i vikt

 15. folk som snackar socke.r socker finns i allt nu för tiden så vad en förälder gör hemma kommer inte HÄMMA barnen! socker är kalorier utan näring, små barn behöver extra mycket kalorier, men kollar man på VAD för kalorier de behöver mer av så är det fett! så vitt socker ger dem ingenting! skivad banan med mandelsmör ger dem så mycket mer näring jämfört med något bakat sött. allt handlar om balans. är också trött på folk som tror att det är farligt för barn att inte äta vissa matgrupper.. hälsomydigheter runt hela jorden har gått ut med att en kan leva som vegan i alla stadier i livet, även som litet barn eller som gravid. att då skära ut lite socker eller laktos i vissa maträtter kommer inte skada barn.
  titta på what the health och återkom sedan hur ”hemskt” det är att skära ut djurprodukter.

  1. Håller helt med! Jag har svårt att förstå varför människor tror att det skulle vara farligt att inte dricka mjölk eller inte äta kött som barn? All den forskning som höjer mjölk och kött till skyarna är ungefär femtio år gammalt. Mycket har hänt och vi lär oss hela tiden. Men tänker man på urmänniskan och hur man då levde känns det ju självklart att människan bör leva på växter, nötter, rötter, bär och kanske en enstaka köttbit när man lyckas fånga något. Då skadar inte köttet kroppen då kroppen i övrigt får näringsrik mat. Det är som man säger: en hamburgare gör dig inte fet men en sallad gör dig heller inte smal. Jag håller med Isabella i mycket kring kosten, att äta näringsrikt i vardagen och äta något speciellt vid sug eller utvalda tillfällen.

 16. Jag tycker att det är så lustigt att Isabella inte får ”växa upp”, byta åsikter, ändra kosthållning, vanor. Säger bra kämpat! Kämpar själv med att inte äta en massa skräp, för kroppen mår faktiskt pyton av det. Men tyvärr glömmer man ju bort det mellan varven hehe

  1. Handlar inte om att inte få växa upp utan om alla hennes oödmjuka extrema förändringar. Ingen insikt om att hon absolut kommer ändra sig snart igen.

   1. Går du runt och tänker på att du kommer ändra åsikter om saker och ting? Även om du upplever att Bella byter åsikt oftare än du så är det ju helt garanterat att du också går igenom förändringar och med det kommer nya insikter och åsikt. Men inte fan hindrar det dig från att ha åsikter här och nu?

   2. Fattar du inte att det handlar om ödmjukhet? Något du inte verkar ha och jo, jag vet att jag kommer ändra åsikt troligen så är ödmjuk inför det.

   3. Vem ska hon vara ödmjuk mot? Dig? Hon prackar inte på någon sina åsikter och inte heller påstår hon att allt är enkelt eller att hon aldrig gjort fel. Så vad vill du ha? Självklart tror man starkast på den åsikt man kommit fram till senast och reflektion kommer i stort sett alltid i efterhand. Sluta gnäll

 17. Spännande, de flesta av mina vänner på universitetet är veganer eller vegetarianer så nu har även jag hakat på det! Alltid kul att läsa dina inspirerande inlägg om kost😄

 18. Nåt som jag tycker är intressant/konstigt är att 90% (okej, kanske överdrivet, men det är många) av befolkningen har börjat bli dåliga i magen senaste 5 åren, och därför slutat med socker/gluten/osv och blivit bra. Under min uppväxt på 70-80-talet åt man det mesta utan att krångla till det. Kanske inte lika bra för miljön, det säger jag inget om. Men konstigt att magproblematiken plötsligt har dykt upp, och att den går att trolla bort med annan kost. Ligger nog mycket i psyket och ens egna inställning om man plötsligt blir bra från sin magproblemarik om man inte har någon bevisad allergi.

  1. Maten var inte densamma då som idag, varken innehålls- eller näringsmässigt. ”Att äta vanligt” ser också olika ut jämfört då och nu.

   1. Kanske.. men ändå många som blev uppvuxna på korv, fiskbullar, blodpudding, ris, pulvermos, etc. Vet inte hur mycket dom ändrat i recepten. Och godiset är såvitt jag vet liknande det man fick på helgerna. Och grönsaker var tomat och gurka.

  2. På din tid va den inte lika processad. De har bl.a tillsatt mer gluten mjölet etc. Så din lilla teori håller inte, finns forskning som styrker det.

   1. Alltså man tillsätter ju inte gluten i mjöl, gluten är ett ämne uppbyggt av massor av proteiner och finns naturligt i många spannmål. När man gör mjöl följer gluten alltså med eftersom det finns i till exempel vetet. Och det är inte det minsta farligt om man inte har celiaki, som inte är en ”överkänslighet” utan en autoimmun sjukdom.

  3. Jag blev nyligen diagnosticerad med glutenintolerans och har ägnat timmar åt att läsa om celiaki för att bättre förstå mig på det. Snubblade då över flera artiklar som handlar om hur svenska föräldrar på 80- och 90-talet gavs felaktiga kostråd gällande spädbarns kost. Tidigare gavs rådet att introducera gluten vid fyra månaders ålder, men på 80-talet ändrades rekommendationen till sex månaders ålder. Det fick som följd att antalet glutenintoleranta barn fyrdubblades! Det kan vara en faktor, eller förklaring, till att många unga (födda 80-90) idag upplever problem med t.ex. gluten. Är ingen expert eller kunnig om andra allergier, men tyckte detta var rätt intressant när jag läste det.

   1. Nej de tillsatte extra mkt gluten i vällingen på 80 talet o då ökade glutenintoleransen i sverige. När de märkte det drog de ner mer gluten igen.

  4. Inte så konstigt, då mjölet efter bearbetning och förädling av säd innehåller mycket mer gluten i dag är tidigare. Allt för att få fluffiga resultat vid bakning.

  5. Handlar väl mycket om att det var väldigt tabu å prata om det förr. Jag slet väldigt maktmedel ont i magen genom hela 80-90-00 talet utan att få nån hjälp från läkaren. De senaste åren har jag själv förstått att jag får ont i magen av mjölk, och gluten och en del andra saker. Självklart vill jag då undvika de ingredienserna!

 19. Så när du säger att du älskar något är det mest att du föredrar det av olika omständigheter just nu. Dvs om ett tag så älskar du något annat. Det är spännande att följa vad som blir din nya hang-up!😃

  1. Så är väl alla tänker Jag. Jag älskar en viss typ av mat just nu men äter jag den för mycket så tröttnar jag och hittar en ny favorit. Inte svårare än så

   1. Inte jag. Det är inget nollsummespel. Älskar jag något så slutar jag inte älska det bara för att jag älskar något annat. Det blir snarare än längre lista på saker jag älskar.

  2. Amanda, jag vill så gärna ha tips och inspiration från dig om du vill dela med dig 🙂 Jag vill gärna dra ner på kostnad och kött, låter som om du lyckats med det. Du kanske har en veckomatsedel eller så som du vill skriva ner?

   1. Till Emma – vad roligt 😊
    Tänkte jag kan skriva tips på mat här som jag brukar köra till frukost, lunch, mellanmål och middag.

    Frukost – havregrynsgröt, bananpannkakor, knäckebröd med ägg, knäcke med vegoskivor/hummus/ grönsaker och dyl. På helgerna äter jag ibland stekt bröd med ägg eller bagel.
    Lunch/middag – olika typer av soppor med kvarg (för proteinet), linsgrytor med kokosmjölk (linser är så billigt och så gott!) falafel/grönskabsiffar med sötpotatis och rotfrukter i ugn, thaigryta med quorn och ris, pyttipanna på sojakorv, pasta ”bolognese” på sojafärs.
    Mellanmål – majskaka/linskaka, Semper go smoothie, frukt, smoothie med grönsaker och frukt
    Kvällsmål: pannkakor på fiberhusk, ett kokt ägg, avokado.

    Nu blev det väldigt långt men detta är sådant jag gör ofta. Köper mycket rotfrukter som rödbetor, morot, sötpotatis och rostar i ugnen. Små tomater finns alltid på bra pris och köper alltid bananer och avokado/vindruvor/äpplen/bär när det är bra pris. Hoppas du blev inspirerad, kan Maila lite mer specifikt om du skulle vilja bara att kommentera 😊

 20. Jag tycker att du har en väldigt sund och bra inställning! Jag är själv laktosintolerant och har väldiga problem med min mage och märker också stor skillnad när jag äter på ungefär samma sätt som du beskriver ovan. Dessvärre har jag rätt kass karaktär och matar min stackars mage med skit ändå…men jag tänker också som dig där att man får ta det med små steg och byta ut lite i taget så tror jag att jag att det i slutändan kommer väldigt naturligt 🙂 Önskar dig allt gott, kram!

 21. Bästa Isabella !
  Du inspirerar på alla sätt o vis.
  Jag är oxå 27 år 2 barnsmamma men när som helst 3 barnsmamma.
  Måste säga att jag nu senaste graviditeten äcklats av kött, och mitt nyårslöfte kommer att vara mer vegetariskt o till och med veganskt. Tycker oxå att du borde lägga mer om din kos, så tror jag du peppar fler till ett sundare o hälsosammare livsstil. Kram

 22. Tycker det är jättebra att du gör mer medvetna val när det kommer till mat! Men jag måste fråga, hur mycket vet du om vad quorn och tofu faktiskt är och vad de innehåller? Skulle rekommendera att läsa på lite om dessa två alternativ innan du stoppar det i dig och barnen. Verkligen bara välmenat, tycker det är viktigt att man förstår vad dessa alternativ faktiskt innehåller och hur de produceras. Jag har själv valt bort kött och mejeriprodukter men skulle aldrig någonsin stoppa i mig quorn eller tofu. Läs runt lite och gör sedan dig egen uppfattning 🙂 Kram

 23. Så inspirerande
  Samtidigt med en kock och möjligheten att äta ute dagligen så underlättar ju det för dig att äta på det sättet. Du väljer ut utifrån kokböckers och kocken lagar. Måste vara sååå jäkla gött

  1. På vilket sätt är det lättare att laga mat med kött jämfört med mat utan kött? Jag undrar faktiskt på riktigt eftersom flera har skrivit det. Jag tycker nämligen tvärt om, kommer jag hem sent och bara ska slänga ihop något blir det alltid vegetariskt. Och följer man ett recept spelar det väl ingen roll om det är ett vegetariskt eller icke-vegetariskt recept. Man följer det steg för steg oavsett.

   Och som tips så är food pharmacys recept både superenkla, snabba och goda, även utan egen kock.

 24. Låter skönt att du hittat något som
  Passar dig! Har ätit lchf sedan i maj (med vissa undantag vid några tillfällen) o mår sååå mycket bättre! Vart riktigt sockerberoende så behövde ta bort det helt! Hur går tankarna mellan dig och odd kring mat o barnen? Är det svårt att komma överens om vad barnen ska äta när ni äter så olika? 🙂 ha en skön kväll! Kram

  1. Åh snälla kolla upp vad riktiga forskare (ej sponsrade av företagen som förespråkar livsstilen) säger om lchf. Kolesterolet blir ofta skyhögt efter ett tag pga fettet och köttet

 25. Jag testade äta mjölkfritt o gluten men tyckte fet vsr svårt att få till maträtter som bsrnen tyckte om samt mannen. Gjorde grytor med hvregrädde men inte alls samma smak som vanlig grädde.

  1. Någon som vet kaloriskillnad mellan vanlig- samt havregrädde? Dessa havreprodukter som ersätter mejerier, är de alltid sockerfria? Man vill ju inte byta till något ”onyttigare” bara för man vill utesluta mjölkprodukter! :/

   1. Ungefär hälften så mycket kalorier som i vanlig vispgrädde och oatlys är alltid sockerfri (så länge vi inte pratar om chokladdryck, jorgubbsyoghurt mm)

 26. Heja dig Isabella! Vilken inspirerande kvinna du är! Nä en dag ska du vara min chef så framtiden ser ljus ut ❤️✨.

 27. Bella, vill bara göra dig uppmärksam på att personer som inte är allergiska mot gluten inte bör utesluta det helt i sin kost. Förstår att du gör som du vill men tänker snarare på Gillis och Sally.
  Glutenallergi är något som går i min släkt och kan säga att varenda en skulle göra vad som helst för att få äta så lite som en kanelbulle eller ett nybakat bröd från bageri.

  1. Oj vad fel du har. Finns inget som styrker det du aäger. Följ professor stig bengmark så får du fakta. Skulle aldrig ge varken gluten eller mjölkprotein till min dotter. Det är bara skräp.

  2. Tvärt om. Alla borde utesluta gluten då det inte är artgen föda, dvs människan är inte anpassad för att äta den.

 28. Måste faktiskt ge dig en eloge för detta inlägg, tyckte det var helt knasigt att man stoppade i så små barn (som du hade då) så mycket socker.
  Men många här blir ju helt galna, som vanligt, när man tycker nåt annat… Synd, när du själv nu håller med.

 29. Kan inte du lägga upp recepten på den maten din kock lagar? Bilderna på din mat ser sååå god ut och jag vill gärna ha recept! Har sett att du delar en del på instastory, fortsätt gärna! 🙂

 30. Åh, väldigt spännande!
  Jag har alltid ätit kött och ”vanlig” mat hemma, det är lixom vad som serverades. Min pappa har aldrig gillat ”konstig mat” så då anpassade sig familjen efter det. Nu när jagvott hemifrån i 4 månader har jag minskat på kött och äter ca hälften eller mer av dagarna i veckan veg och de andra dagarna blir det ofta kyckling eller så. Kommer nig aldrig skuta helt med kött med känns bra för mig själv, mitt samvete och miljön att iallafall dra ner på kött.

  Tycker det är bra att du skriver om det och inspirerar andra! Kram

 31. Låter härligt att ha hittat en kost som funkar! Tröskeln till att köpa vegetariska eller veganska alternativ är just nu hög för mig när det gäller flertalet produkter. T.ex. vegetarisk ”leverpastej” innehåller ju både druvsocker och vanligt socker (den jag hittat), havremjölk smakar tyvärr vattnig gröt i min mun (plus att jag inte reagerar så bra på rypsolja) och innehållsförteckningen för mandelmjölk är ju inte direkt upplyftande… Tyvärr känns det som om jag är alltför kräsen för att tycka att de vego-alternativ jag kikar på håller måttet.

  Är det förresten någon skillnad på plantbaserad mat och växtbaserad mat? Är det helt enkelt så att plantbaserad låter flashigare för att det inte låter så svenskt?

 32. Hej!

  Lever med celiaki och tycker det är bra att ”trenden” med glutenfri kost skapat en marknad med mycket mer glutenfria produkter att välja på. Dock har det även skapat en nonchalans hos servis/kökspersonal eftersom ”ni” som egentligen tål gluten inte behöver vara lika noga som vi med celiaki. T ex så tror de flesta att havre är glutenfritt, vilket det iof är i ren form, men är det inte märkt med glutenfri havre så är risken stor att den är kontaminerad i tex kvarnar där även vete m.m malts. Vet du att havregrädde/havremjölk innehåller gluten t ex? Hur noga är du? (Inget beskyllande utan enbart en sak för dig att tänka på, om du verkligen inte vill ha i dig gluten).

 33. Jag tycker du resonerar så klokt i den här frågan. Men jag skulle väldigt gärna vilja förstå hur du kan köpa äkta päls? Hur kan du rättfärdiga det?

 34. Hej Bellaa

  Har problem själv med detta – hur beställer du mat ute?
  På lite finare restauranger är det sjukt svårt att få vegansk mat.

 35. Jag har nyss köpt boken ”Mums för minigourmeter och matgladisar” av bl a Edward Blom, den handlar visserligen inte om vegetarisk mat men är fantastiskt inspirerande och ger mig ett nytt perspektiv på matkultur för barn, vad barn kan tänkas gilla och hur man kan låta dem ”smakträna” redan som små bebisar! Säkert kan man få idéer som går att använda även om de äter vegetariskt hos dig!

 36. Det känns lite ledsamt att du inleder ett stycke med att säga att du har en lättsam inställning till mat och avslutar den med att ge en siffra på hur mycket plantbaserat du äter. Det är verkligen superbra att du tänker på miljön och dessutom mår bättre fysiskt av detta men det känns inte alls lättsamt när du måste nämna hur pass många procent plantbaserat du äter när vi ändå fick en rätt tydlig bild av det genom texten ändå. Det känns som den ”duktiga flickan” kommer fram vilket i sin tur kanske smittar av sig på dina yngre läsare.

 37. Tycker att det är så intressant att läsa bland kommentarerna om att folk verkar tycka att det är så svårt att äta veganskt? Att de gärna hade gjort det on de hade varit själva? Det är väl bara att bryta en vana, titta upp recept, det finns även veganska matkassar mm! Varför vill man inte ge sina barn mer hälsosam mat som bönor istället för halvfabrikat? Varför ska ens partner bestämma vad som äta i hemmet? Kan man inte kompromissa och äta hälften hälften? Min man LEVDE på korv och köttbullar. Vi båda har varit veganer i två år och han har överlevt. Eftersom att jag lagade maten så fick han äta det som serverades och nu har inget sig alls efter kött!

  Låter verkligen toppen att du ger barnen veganskt/vegetariskt hemma hos dig! Det ör ju som sagt mer hållbart både för kroppen och miljön! Go Bella!

  1. Ja men eller hur! Det där med att ens barn eller partner inte vill äta vegetariskt håller ju inte, ens partner får väl laga egen mat då eller äta det som serveras. Samma med barn, det är tufft i början med bråk men sen lär dem ju sig och vänjer sig. Man kan ju som vuxen läsa på lite om varför det är bra att äta det vi äter, att vi tex äter potatis för att bli pigga och orka göra saker (någon rolig aktivitet tex). Vegetariskt går så himla fort att laga och det är så himla enkelt när man väl kommit in i det 😊

 38. Under det senaste året har jag försökt att välja mer vegetariskt i vardagen. Men jag har en lång väg kvar. Jag har inte gått all in på något sätt men jag har blivit mycket bättre på att tänka efter på vad jag ska äta innan jag äter. Målet just nu är att äta mer vegetariskt och vidga mina måltider till mer vegetariska alternativ

 39. Hej
  Jag vet nu kommer säkert många att gå i mot mig men jag tror inte att det är bra med andra koster och ändra om för de blir en sån otroligt stor omställning för kroppen, de är som att skaka den upp och ner, den blir som en bergochdalbana och jag tror inte att man riktigt får i sig allt de kroppen behöver. Jag tror man kan må bra även fast man äter vanlig husmanskost bara man rör på sig mycket och håller i gång ändå:) men visst mår man säkert jättebra att äta den kosten som du äter Bella och om du mår bra utav de ska du självklart göra de, du ska ju göra de du mår bra av!:):)
  Men de finns ju en anledning till varför husmanskost finns också.
  Men det här är ju ett evighets samtalsämne, det här kan man diskutera hur länge som helst och för alla har så mycket olika åsikter om det här. För det här med mat och kost verkar vara ett populärt samtalsämne i år.
  Fortsätta ta hand om dig och dina barn!:)

  1. Alla gör ju som dem vill men jag önskade att alla skulle få möjligheten att på ett enkelt sätt lära sig vad den senaste forskningen menar. Att äta processerat kött är inte bra och det hjälper inte att hålla igång och röra på sig. Det spelar ingen roll om man är elitidrottare och äter husmanskost, kroppen mår bättre av renare mat. Det handlar inte om kalorier in och ut, det handlar om vilken typ av kalorier du har in. Att dricka en cola Light eller att äta en klase vindruvor (vi säger att man intar samma kalorimängd) är det ju stor skillnad på. Colan är gift och vindruvorna är näring. Jag säger inte att alla måste göra på ett sätt, jag önskar bara att alla tar beslut som grundar sig på rätt information. Det är kanske något som borde läras ut i skolan, vikten av näring?

   1. J, det här kansje är en dum fråga men vet du om det är bättre att äta processad soja mm än ickeprocessad kött. Då menar jag typ sojakorv, soyabiffar, quornfärs, ersättningsost mm.

  2. Tycker det är rätt tröttsamt att få höra från de som äter ”vanligt” att man inte får i sig allt samt att det inte vore bra för kroppen. Hur kan nyttig mat inte vara bra för kroppen? Har aldrig varit med om att en vegetarian/vegan skulle ifrågasätta en köttätare (då menar jag direkt person-mot person eller kommentar på blogg/insta, dyl) på samma sätt och säga att den inte får i sig alla näringsämnen. Hur nyttigt och näringsrikt är det med falukorv och makaroner? Pasta köttbullar? Alla får äta precis som de vill men tycker inte om att man som icke vegetarian/vegan predikar om att man inte får i sig all näring mm. Inte vegetarian/vegan själv men äter 90% vegetariskt

 40. Barn kan sätta popcorn i halsen, så det skulle jag inte ställa fram under ett barnkalas…. Såg på tv4 nyhetsmorgon när en stackars mamma gästade som förlorade sin dotter som råkade sätta en popcornkärna i halsen… sen dess serverar jag inte popcorn hemma….

  Sylt och ketchup har varit bannlysta hos mig i flera år. Halvfabrikat går bort här… Men lite godis får barnen på fredagar… Och läsk då med men bara då… Vi dricker bara vatten och mjölk annars… Jag köper inte ens hen juicer pga av allt fruktsocker som är i…

  kram

 41. Hej! Jag har själv gjort en lite liknande omställning kring kosten efter att ha läst och lyssnat på Food Pharmacy! Så jag förstår helt och hållet hur du menar resonerar kring att inte ha förbud utan välja det som är bäst för dig, jag har också slängt allt onödigt socker och istället fokuserat på grönsaker och mat som faktiskt är bra för kroppen! Jag har dessutom diabetes typ 1 vilket jag har märkt stor skillnad sen jag började äta bättre, mitt blodsocker är betydligt jämnare och jag behöver inte lika mycket insulin som när jag ätit snabbmakaroner och köttbullar till exempel.
  Jag vill därför bara säga kul att kunna relatera och inspireras av dig och du peppar mig verkligen att fortsätta med kosten! Massor av kramar!

 42. Yes, självklart kan man hade som du där man ha en kock hemma som fixar allt och dessutom tjänar multum så man kan handla/betala allt som är rent, ekologisk och nyttigt.

  Det är lite svårt kombination för andra som kanske får 20 efter skatt, har fasta kostnader på 10 och dessutom två barn. Dessutom får man handla och laga allt mat själv.

  1. Jag är student, får alltså 10000 i månaden, har en hyra på 4000 och äter vegetariskt för att jag mår så bra av det (orkar plugga längre) och för att det är mycket billigare. Det är ju köttet som är dyrt?

  2. Fast jag tycker ändå inte det argumentet håller för att äta plantbaserat är billigare än att äta massa kött, och godis tex är ju jättedyrt! Sen förstår jag att man inte kan köpa allt eko osv i en stor familj men det måste man ju inte, allt är ju inte antingen eller 🙂

 43. Åh detta inlägg är så dubbelt för mig. Jag tycker det är superhärligt att du äter vegetariskt (gör själv det) med tanke på djur och vår planet. Däremot ger inlägget också mig ångest. Det är så lätt i en värld där man ska vara smal och socker förknippas med tjockhet. Tänker att det är en så snäv linje mellan att äta vad som är bra för kroppen och faktiskt att det blir till en ätstörning. Detta inlägg skulle lätt få 15 åriga Ellen att få ångest av att äta socker.

  Låt en kvinna få leva lite.

  1. Fast det var längesedan socker bara handlade om att bli tjock. Idag vet man att vi blir sjuka av det, får en massa välfärdssjukdomar plus att det göder cancer.

  2. Fast socker har samma effekt som droger på kroppen och är en stor källa till ångest. Jag skulle säga att denna kosthållning är att i långa loppet GE till sig själv inte TA. Det handlar inte om att minimera, det handlar om att dubbla av det som är mer naturligt och stärker dig och din kropp <3.

  3. ”Låt en kvinna få leva lite”. Eeh, är det inte exakt det man vill uppnå med att äta sunt? Få leva länge och må bra? Och att även djuren får göra det? Jesus, hur kan du se dubbelt på detta? Det var nog det märkligaste jag hört. Säger du så om alkisar också? Att de ju ”måste få leva lite”?

 44. Isabella, jag hoppas att du som vegan/vegetarian tar b12-tillskott eller äter ordentligt med produkter berikade med b12. En brist kan vara skitfarligt och är mycket vanligt hos veganer som inte tar tillskott. Kram!

  1. Innan man börjar ta B12 som vegan bör man dock se med läkare om det finns brist eller ej. Det är verkligen ingen självklarhet.

   1. Bristen kommer när du är vegan. Finns lite b12 i den kosten. Att du inte har brist är ingen garanti för att du inte får en. Kroppen har em bra reserv av b12 men det kan bli problem efter något år av vegansk kost och symtomen kommer först efter en långt gången brist.

   2. Det är dock omöjligt att få i sig ”för mycket” b12, så man måste verkligen inte kolla med en läkare innan man börjar ta det. Det tar ju snarare upp tid hos läkare som hade kunnat lägga tid på andra patienter med faktiska problem än att ta massa onödiga prover som kostar pengar.

    Enda anledningen skulle väl vara att man inte vill ”slösa pengar” på att ta en vitamin man kanske egentligen inte behöver.

   3. Hon är inte vegan då hon köper och bär skinnprodukter och päls. Dessutom har många som äter kött också B12-brist medan vissa som äter vegetariskt/plantbaserad kost inte har någon brist.

 45. För något år sen så skrev du om att adhd inte påverkas av kosten och socker. Men det du beskriver i dag låter som att din förändring av kosten innburit just att du fått en jämnare energinivå? Jag arbetar med barn och möter ibland de som har diagnoser och är nyfiken om förändringar i kost kan underlätta diagnosen. Jag själv är sockerberoende och äter LCHF och märker så stor skillnad i hjärnan när jag äter kolhydrater.

  1. Ja exakt! Vi är många som påpekat under åren att kosten är viktig och gluten, socker och mejeriprodukter påverkar människor negativt. I synnerhet de med adhd. Då var svaren alltid det är klart att det inte spelar någon roll vad man äter… well

 46. Men HALLÅ! Du bara måste ju följa Louise Larsson, tjejen bakom hälsobloggen- och instagramkontot ORGANIC BY MOMMY! Bättre förebild av helhetshälsa, fantastiska hälsorecept (allt utan just gluten, socker och mjölk – och mycket växtbaserat) får man leta efter!!! Vi har gått här hemma från att sluka socker dagligen hela familjen (i brist på kunskap och inspiration på annat) till att börja laga hennes recept och numera äta en ren och hälsosam kost som inte ens är svår att laga! Varken mannen eller jag har längre kvar vårt hetska sötsug, våra barn är mindre hyper och alla är numera väldigt sällan sjuka. Dessutom har vi vuxna gått ner en hel del i vikt, men det är som du säger inte det som är poängen utan en hållbar livsstil där man orkar mer. Kram till dig, du är grym och inspirerande! http://www.organicbymommy.se heter hennes blogg och @organicbymommy hennes instagram.

 47. Wow, jag blir så glad av detta inlägg! Jag har genom åren provocerats något av dina sockriga ”man ska unna sig”-inlägg, när det faktiskt är just sån mat som skapar ohälsa. Kan VARMT rekommendera boken ”Beroendehjärnan” av Martina Johansson som tar upp problematiken med dagens industriella mat och MYCKET mer, som psykologiska aspekter mm. Extremt bra bok!

  För övrigt kul att läsa om hur du hela tiden omprövar din livsstil, vanor osv. Längtar till dagen du kallar dig feminist. Vet att den kommer 😉 Kram!

 48. Ojj vad underbart! Här äter vi också vegetariskt, kanske 90% veganskt. Också barnen! Gluten har vi dock inte lämnat bort men kanske i framtiden också det. Jag hade turen att min köttätande man gjorde en plötslig tvärvändning ca 2 år sedan, och då gicl också jag från vegetarian till nästan-vegan. Nu håller jag på att SPY av lukten när någon steker kött!! Hur har man inte ens lagt märke till det tidigare?

  1. Varför ta bort gluten om en inte är intolerans? Så himla onödigt! Klart man inte behöver äta bröd och pasta varje dag. Men det är inte allt eller inget. Tar man bort gluten och ej är intolerans så kan man skapa en intolerans. Kan vi inte bara tillåta oss att äta allt? Och inse att gluten i lagom mängd är inte farligt eller onyttigt. Så trött på denna hälsohets.

   1. Varför skulle man bli allergisk mot något för att man inte äter det, var kommer den forskningen ifrån? Jag har själv alltid varit väldigt känslig mot mjölkprodukter, även laktosfritt, och det går i släkten. Jag har även varit känslig mot gluten och blivit väldigt svullen och fått ont i magen. Jag lider även av magkatarr och haft stora problem med det. När jag blev vegetarian och sedan började utesluta mjölkprodukter helt så mår jag ju självklart himla mycket bättre, det är ytterst sällan jag är svullen, har ont, har magkatarr eller ens är sjuk. Och till det som är mest spännande: jag kan nu äta ostar och bröd utan att få ont eller bli svullen. Vad jag har förstått från olika forskning så läker tarmen med en näringsrik kost och att man därför blir mer tolerant om man vill äta en gräddig pasta rätt någon gång, till exempel.

   2. Håller med dig. Hur gör man i sällskapslivet? Vi har oerhört stort umgänge o tar naturligtvis hänsyn till de med allergier ( nötallergi är ju livsfarligt) men tanke på att börja laga specialmat till var o varannan gör mig rent matt…

   3. Då kan jag berätta att ALLA får läckande tarm av gluten som sen ger inflammationer i kroppen som följd. Så bort med all gluten. Finns ingen nytta överhuvudtaget att äta skiten….

  2. Hej Sara! Jag är i startgroparna för att starta familj. Min karl är vegan och jag är väl snart där också. Men hur tänker man kring barn och veganism? Äter dina barn några tillskott för att få i sig tillräckligt mer b12 bland annat? Tacksam för svar då det är någo jag funderat på länge!

   1. Hej Bellus,

    Jag äter kanske 50% vegetariskt och tänker att det ska utökas mer och mer. Jag har själv inga barn, men de jag känner som har barn är noga med att de får i sig protein etc hemma. När de är på skolan får de äta ”vanlig” mat och om de är hos kompisar osv ställs inga krav på vegetarisk mat/fika. Det är alltså ENBART hemma barnen äter som resten av familjen. Då får de i sig många av vitaminerna under dagen från andra platser och får i framtiden själva välja hur de vill lägga upp sin kost. (jag vet inte hur föräldrarna resonerar kring vitaminintag genom kosten eller om barnen äter extra vitaminer vid sidan av) 🙂 Mest en liten kommentar med input som du kanske redan har 🙂

   2. Vitaminerna vi behöver finns i grönsaker och det äter man till stor del som vegetarian/vegan, så det behövs b12-tillskott för många (även de som äter kött) men inga andra vitaminer vid sidan av.

 49. Tycker det är svårt att komma på något bra substitut istället för mackor (gluten). Skulle gärna dra ner på det rejält.
  Men man är ju så uppvuxen med mackor till frukost och kvällsmat och det är lätt att fixa. Vad ska man ta istället liksom..

  1. Gröt? Yoghurt/soygurt/havrevarianter? Om du äter frukost, lunch och middag behöver du inte ett till kvällsmål (men kvällsmat för dig är kanske middag?). Du kan ju göra en smoothie eller ta en frukt. Skär upp den i bitar så blir det mer plockigt om du är van att äta något vid tv:n
   Men sen är det inte så illa med gluten, kan vara sämre att låta bli det. Men äter du mycket mackor kanske variation är trevligt. 🙂

   1. Kvällsmål kan vara jätteviktigt för många! Jag äter frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål. Äter jag middag vid 17-18 är jag hungrig vid 20-21. Sover inte bra om jag lägger mig hungrig, plus att nattfastan blir för lång. Nu tränar jag 6 gånger i veckan visserligen och har ibs, äter inte så mkt till lunch/middag då min mage inte klarar det. Lite och ofta är bäst för mig. Förstår inte hur folk kan äta middag vid 17-18 och sen ingenting mer😳

  2. Jag har inte köpt hem bröd på flera år. Till frukost funkar det jättebra med exempelvis en vegansk smoothie, chiapudding (så skönt att fixa kvällen innan!) eller gröt. Behöver inte äta något kvällsmål efter middagen, men gör jag det så blir det frukt, grönkålschips eller nötter. Finns massa bra alternativ, ta det i små steg!

  3. Jag gillar också mackor och kvällsmål är viktigt här med☺. Har börjat göra fröknäckebröd (innehåller ej gluten) och detta går utmärkt att göra goda härliga smörgåsar på och sen avnjuta dem med en kopp te. Men när man börjar med fröknäckebröd kan man få lite ont i magen då de innehåller linfrö🙈. Det kanske är värt att testa om du vill dra ner på gluten😊😊😊.

 50. Hur ser du på alkohol då? Mycket socker i det ju och andra onödigheter!
  Vad dricker du under dagen och dricker du fortf alkohol vid tillfälle?

 51. Tack för bra bra boktips !
  Jag lever som du och mår väldigt bra. Mina barn fick inte heller ketchup, sylt, läsk eller godis när de växte upp. De väljer pesto eller färska bär nu när de är tonåringar. Att erbjuda sina barn en hälsosam kost är en av de största gåvorna.

 52. Nu äter du kanske vet för att du tycker att mår bättre av det rent fysiskt, qourn är definitivt inte bättre för klimatet än sbenskproducerat kött.

  1. vad baserar du det på? har du någon artikel att backa upp ditt argument med? 🙂 I regel är kött mycket mer tyngande för miljön än växtbaserade näringskällor så jag är förvånad om Quorn som kommer från svamp skulle vara värre.

   1. Håller med Josefin. Dessutom är det en annan väsentlig skillnad mellan quorn och svenskproducerat kött, eftersom att det sistnämnda exemplet bidrar till enormt lidande bland djur. Angående det svenskproducerade visades det ju även nu att ICA har svenskproducerad bacon MEN att den förpackas i Holland (!), väldig dubbelmoral och dåligt för miljön.

  2. Jo, quorn är inte perfekt för miljön – men har inte samma miljöinverkan som köttproduktionen. Spelar ingen roll om köttet är svenskt eller inte. Quorn är inte det bästa vegetariska alternativet ur en miljösynpunkt, men det ÄR bättre för klimatet fortfarande. Kan hitta fram länkar till forskning om det behövs men säger sig ju lite självt om du tänker efter.

 53. Kloka ord. Dock är det inte fel eller dåligt för kroppen att äta lösgodis IBLAND. Jag är vegan och äter aldrig dolt socker, fikar sällan och är i många andras ögon en nyttig person. Tränar 6 ggr i veckan osv. Men förbud finns inte för mig. Jag äter helst mörk choklad, eller rawfoodbollar av något slag precis som du. Men IBLAND (nån gång i månaden kanske) kan jag köpa lite lösgodis, veganskt dårå. Tycker bara det är fel att skriva att det är så dåligt då det kan påverka många andra negativt. Ingenting är dåligt i lagom eller liten mängd. Ibland fikar jag om någon bjuder mig etc. när saker blir förbud är det något som blir fel. Nu kanske du inte ens tycker om lösgodis och det respekterar jag. Men jag tycker det blir tokigt att skriva att det är världens bov. Äter man 90% bra så spelar inte den där hamburgaren, fikat, godispåsen någon roll.

 54. Jeg har også en 90 prosent plantebasert kost og det fungerer superbra når man vel kommer inn i det. Bra for både helse og miljø. Barna mine spiser det samme som meg, men får også hva de vil på førskolen. Kan også varmt anbefale boken Hello Green av Josefine Jaeger. Elsker alle oppskriftene!

 55. Jag har celiaki så jag tål inte gluten. Men jag skulle sååå gärna vilja äta vegetariskt. Åker förbi ett slakteri varje dag och mår så dåligt av tankarna på djuren som blir mat. Mitt mål är att med babysteps gå över till en grönare kost, inte för hälsan (även om det är en trevlig bieffekt) utan mest för mina moraliska värderingar. Jag skilde mig i samma veva som du, Isabella, och det är så mycket lättare nu när jag själv får bestämma vad barnen ska äta. De är (eller ska vara) hos sin pappa varannan helg. På mina helger blir det inga chips och köpt godis. De får däremot hembakade kakor vi gör ihop. Jag är inte helt emot socker, tycker det är värre med alla konstgjorda saker i godis. Allt funkar i lagom mängd, tänker jag.

 56. Jag började själv för ca. 6 månader sedan med att äta plantbaserat ca. 50% av veckans måltider. Jag märkte direkt skillnad på hur jag mådde och hur mycket mer energi som jag fick. Dessutom slutade min mage krångla (har haft känslig mage sedan födseln) och då ska tilläggas att jag slutade med laktos och pasta för många år sedan. Successivt har jag ökat och äter nu plantbaserat ca. 80% av alla måltider. Jag kommer att fortsätta öka i takt med att jag hittar recept och ett, för mig, fungerande sätt att ersätta allt.
  Tack för tips på kokböcker, jag letar främst efter enkla, snabba recept som man kan få ihop när tiden inte riktigt finns till.

 57. Full respekt till dig och din livsstil. Men att skriva ut på en stor blogg att potatismos, godis etc. är dåligt tycker jag är fel. Såklart ska man inte äta godis eller potatismos varje dag, men att äta potatismos ibland eller godis ibland medan man annars äter 95% bra mat ser jag inget fel med? Varför måste vi kasta skit på mat? Jag tänker dels på tjejer och killar med ätstörningar. För dem att läsa detta kan bli otroligt triggande, de kanske kämpar för att äta en godisbit en lördag och så sitter du och skriver att det är skit. Och ja, det är skit om man äter det flera gånger i veckan. Kan vi inte bara gå ifrån de här att säga att viss mat är onyttig och skit. Äter man en hamburgare ibland är det inte dåligt, äter man en äppelpaj ibland (som du skrev) är det inget dåligt. Vill man ha den där kanelbullen ska det vara okej och inget ångestfyllt. Det är knepigt hur du först skriver att det är slut på potatismos och i samma text skriver att en äppelpaj går bra om du är sugen. Så potatismos går inte bra ibland om man vill ha det men äppelpaj är ok? Lite dubbelmoral i din text. Jag tycker det är wow att du börjat äta plantbaserat och sprider den livsstilen, men jag tycker det är sjukt onödigt att sprida att viss sorts mat är onyttig och fel. Absolut dolt socker är onödigt, men att äta 5-10% ”onyttig” mat är inget ingen bör ha ångest över. Men det kan man lätt få efter ditt inlägg här. Var rädd om dina barn också, de kan få ätstörningstankar om ens mamma sorterar mat i nyttigt och onyttigt, bra och dåligt.

  1. Håller med dig i det du skriver till Isabella. I dagens samhälle så ska alla trixa med kosten, förut har vi alltid ätit vanlig mat och inte trixat. Men nu helt plötsligt ska folk bli veganer, låtsas vara gluten och laktos intoleranta, äta paleo, lchf och proteinhetsa. Svaret till ett bra, hälsosamt och välmående liv är att äta balanserat och träna. Som jag nämnde innan så har människor alltid innan ätit vanlig mat i Sverige, det var knappt någon som trixade, kanske någon som åt lite vegetariskt men that was it. Människor förr var mer hälsosamma än vad vi är idag. Man åt bra mat, potatis med biffar gjoda på nötfärs med lite sås och grönsaker, men man åt lagom portioner! på helgerna unnade vi oss något gott och framför allt vi var mer aktiva för då fanns ej all denna teknik. Varför göra livet mer komplicerat än vad det behöver vara?! Och varför, eller vem spred den falska informationen om att gluten/kolhydrater är dåliga?! Känns som om halva sveriges befolkning är ”glutenintoleranta” fast det bara är 1% av hela EU:s befolkning som faktiskt är det. Trams! Vi behöver kolhydrater för att fungera och för att må bra. Blir galen snart, vart är världen påväg?!

   Vill avsluta med att säga att jag själv har provat på att vara vegetarian, vegan, undvika laktos och gluten/kolhydrater i över två år, haft förbud mot mat som inte ens är något att ha förbud emot osv, jag har haft alla slags ätstörningar man kan tänka sig, pga att jag inte visste bättre och läste just sånt hära, att det skulle vara dåligt och bla bla bla. Ät allt, men inte alltid, då är det inte ohälsosamt. Punkt

   1. Vegan blir ju ingen för att man vill ”trixa med maten” eller göra livet komplicerat. Man kanske äter plantbaserat för att det går mode i det eller man vill trixa lite, vad vet jag, men som vegan konsumerar du INGA djurprodukter, alltså inte smink, tvål, schampoo, soffkuddar, täcken, skor etc. som är djurtestat eller innehåller material som skinn, dun osv. Det gör som sagt att det vore märkligt att bli vegan för att man är rädd för kolhydrater. Vegansk kost består naturligt sätt av långsamma kolhydrater… det är ju grönsaker som blir huvuddelen av kosten.

 58. Hej Isabella. Måste bara tipsa om min absoluta favorit kokbok ”Nyfiken Grön”. Väldigt goda recept och fina bilder! Författare är Cecilia Blankens och Kristins Johansson. Kram

 59. Älskar detta inlägg! Jag tänker lite som du också 🙂 Dock måste jag ju säga att det hade varit bra mycket lättare om man hade personlig kock som du har haha

 60. Åh jag hade gärna ätit mer vegetariskt men det är såå svårt när man har barn som ratar allt annorlunda. Försökt att smyga in vegetariskt men de upptäcker det alltid och vägrar äta. Hoppas det blir bättre med åldern (19 mån o 4,5 år), för tyvärr orkar jag inte stå och laga dubbla middagar så det slutar alltid med att vi tappar det vegetariska.

  1. Dina barn är så små så de borde va formbara fortfarande. Men varför smyga in vegetariskt? Jag skulle också bli sur om någon lurade mig med maten. Varför inte bara säga ” i den här familjen äter vi vegetariskt ibland, idag blir det falafel”? Sälj inte in vegkorv att vara vanlig korv, det skulle få vilken vuxen som helst att tappa tillit.

  2. Enligt mina föräldrar kunde jag vara kinkig med mat när jag var liten. Dom löste det genom att inte ge mig något annat, de skulle absolut inte ha ställt sig och lagat någon annan mat till mig än den de satte fram på bordet.

   Resultat: Jag blev till slut hungrig och åt.

 61. Jag har gått upp 8 kilo sen jag slutade med socker, gluten, mjölk. Så att enbart socker och gluten skulle få en att gå upp och att man går ner utan dessa behöver inte stämma. Jag drog på mig en Candida infektion och fick eksem över hela kroppen om jag fick i mig t.ex. socker så jag var tvungen att sluta helt, för mig minimi ett år.

 62. Blir så trött på folk so tar bort gluten. Gluten är inte dåligt för dig! Vetemjöl kanske ja, men inte gluten. Gluten är vara ett litet protein i vete som vissa inte tål. Med största sannolikthet äter du gluten nästa varje dag eftersom det finns i det med otänkbara sakerna (hat ceoliak så har gjort dessa mistag redan). Ta bort vete och sånt fine. Men säg inte gluten

 63. Åh herregud som småbarnsmamma till 2 pojkar under 2 år har jag inte ens tid att tänka tanken på att laga mat som går snabbare än tåget haha. Fiskpinnar, korv, pannkakor och pasta är räddningen känns det som just nu! Skulle säkert må mycket bättre med mindre socker o mindre kött, det tvekar jag inte en sekund på, synd att dygnet har så få timmar och med 0 avlastning på dagarna hinner man knappt med att handla.
  Men riktigt kul att läsa om din nya kost. Du strålar verkligen så det syns utanpå också 🙂

 64. Vi handlar i stort sett bara ekologisk men smågodis, fika och chailatte är mina akilleshälar. Jag är väldigt sockerberoende, dock har jag börjat dricka matchalatte ute istället för chai och finns alternativet så tar jag en rawfoodboll. Ett av mina mest googlade recept är mitt chokladfluff, kanske det kan falla dina barn i smaken? Mina älskar det!

  http://ekomorsan.com/category/kost-och-recept/

  I helgen köpte jag hem Foodpharmacy både boken och kokboken så jag hoppas de kommer idag 🙂

 65. Härligt! Men min egna utgångspunkt är ALLTID inhemsk mat. ”Soja” ”Quinoa” ”Batat” etc. är väldigt hypade i dagens samhälle. Men hur hållbart är det att maten transporteras runt halva jordklotet? Stöd svenska producenter istället, där vi kan granska att arbetsförhållandena är goda och tillverkningen fräsch! Var på en skrämmande föreläsning där det pratades om hur allt fler inhemska producenter lägger ner för att det inte är lönsamt, fortsätter det blir vårt land beroende av import. En världskris på det och vi får gå hungriga för att importen inte fugerar och inhemsk mat inte räcker till..

  1. Och i morötter, majs, rawfoodbollar, äpplen, jordgubbar… ja och allt annat som hon äter medan hon äter plantbaserat. Att påstå att man inte äter socker är bara dumt. Däremot kanske man försöker se till att äta mindre tillsatt socker i sin vardag…

  1. Blir lite nyfiken på alla kommentarer här om att det är så mycket lättare att äta vegetariskt när man slipper laga den. Vad är det som tar så mycket tid? Jag äter nästan enbart vegetariskt, men har inte märkt av att det tar längre tid än när jag lagade mat med kött. Det tar ju inte längre tid att göra en linssås istället för köttfärssås, böngryta istället för kycklingryta, tofuwok istället för köttwok etc.

 66. Vilka märken på vegan choklad tycker du är bäst? Här inte hittat någon som riktigt nåt upp till ”vanlig” choklad. Tänker att du fått testa ett helt gäng 😊 sen, förlåt för att vara petig men kan du inte skriva växtbaserat istället, fastnar alltid på ordet plantbaserat och ser antingen en blomma framför mig eller måste läsa det på engelska. Allt gott till dig!

 67. Jag har en fråga till alla er som är veganer och vegetarianer: Var i världen produceras den maten ni äter? Äter ni enbart mat från Sverige? Har reagerat på att många av er verkar skita fullständigt i att er mat produceras i länder långt härifrån utan att ni har någon som helst insyn i produktionen, men är duktiga på att döma oss andra. Vi som värnar ett öppet landskap och därför äter svenskt kött. För er skull så kan vi hoppas att det aldrig blir så att Göteborgs hamn blir utslagen – för då är er kosthållning körd. Ni kan dock glädja er åt att vi i Sverige är självförsörjande på socker och morötter.

  1. Ja, och ta reda på vad sojaprodukter innehåller för ”nyttiga” hormonstörande ämnen…
   Bra svenskt naturbeteskött 👍🏻👍🏻👍🏻 Slår sunkiga vego-biffar alla dagar.

   1. Hört talats om kött som kan innehålla hormoner, antibiotika och andra tråkigheter? Tänkt på vad djuren i sin tur äter och hur ren den kosten är?

    Bara för att något är svenskproducerat har det inte gått schysst till! Det finns videos som visar på vilka horribla förhållanden som djur utsätts för innan de dödas för att bli mat. Dessa videos är inte enbart utländska utan även svenska. Det har även visat sig hur bacon som ICA kallar svenskproducerat förpackas i Holland.

    Jag äter vego och föredrar närodlat och ekologiskt. Men om jag måste välja mellan svenskproducerat kött och quorn väljer jag det sistnämnda pga etiska skäl.

  2. Jag är vegan och har varit det i tre år,nu svarar jag bara för mig såklart men jag köper så mycket närodlat jag bara kan och aldrig halvfabrikat! Det finns som du säger väldigt mycket dåliga produkter och dom vill inte jag ha på min tallrik iaf. Jag förstår vad du menar och hur du tänker och tycker det är en bra fråga! Hur vi än väljer att äta måste vi allihopa tänka till och välja det bästa för kropp och miljö. Kram

  3. Att alla som är veganer äter soja-produkter och quorn är en myt. Jag äter inte halvfabrikat utan lagar min egen mat med grönsaker, bönor, linser osv. från vår egen del av världen som är i säsong just här och nu. Det fungerar utmärkt. Med det sagt så är det ju inte så att Sveriges alla köttätare inte äter importerad mat. Man är ju inte så upptagen av sitt svenska kött att man bara äter det. Generellt sätt så är nog veganer mer pålästa om mat och var den kommer från och dess miljöpåverkan än vad människor som äter eldorados varmkorv är.

  4. +1! Håller fullständigt med! Inhemskt och nordiskt kött innehåller inte antibiotika, här är antibiotika förbjudet att använda på köttdjur och kontrollen av detta är HÖG. Men däremot kött från övriga europa och asien etc. innehåller stora mängder antibiotika. Samma gäller övriga råvaror, i vårt land har vi så hög kontroll och granskning av inhemska råvaror medan importen inte byryr sig ett dugg huruvida tillverkningsprocessen är etisk, miljövänlig, hållbar etc.

 68. Hur många gånger förkommer det nya ordet plantbaserad i bloggen numer? Så tröttsamt. Vad är skillnaden mellan vegetariskt o plantbaserad? Bara att det låter bättre eller? 😂🌷

  1. Växtbaserad kost heter det på svenska. Skillnaden i folkmun är att man inte äter mejerier så som ost t.ex. Det tror många att man gör som vegetarian även om den officiella definitionen är att det inte är någon skillnad.

 69. Haha, underbart med hur du byter åsikt och bara går vidare!
  Min sambo (med adhd) är likadan, ena dagen säger han en sak och veckan efter kan han ändrat till vad som helst. Han ältar aldrig och går bara vidare.
  Både bra och dåligt. Som du märker (och vill ? ) blir det förvirring och kaos för ”oss normala” när det blir så 😉

  Såklart du kommer vilja vara sambo igen. Precis som du ändrat så många andra av dina ”bestämda åsikter”

 70. Hejja dig Isabella!!! Vegan är kärlek på alla sätt och mycket billigare dessutom. Det är över 5 år sedan jag slutade med kött och 3 år sedan jag blev vegan. Det är absolut inga problem att skifta över till plantbaserad kost om man är motiverad. Som du säger så finns det otroligt bra produkter idag så det är ingen skillnad på matlagningen..skillnaden ligger i på vilken hylla man plockar sina varor! Kramar

 71. Alltså ordet plantbaserat i alla dessa sammanhang som folk slänger sig med.. 🙈🙈🙊🙊 Jag menar, mig veterligen är kossor också plantbaserade liksom! Smaka på den 🙊🙊😜😜😂😂 vad är det för fel att säga vegetarian eller vegan? Går man nerifrån och upp i näringskedjorna är ju allt plantbaserat om man bara tänker lite. Låter fint – absolut. Men också något förvirrat och felrefererat i sammanhangen.

 72. Tänker på blåbärsfluffet du gjort, det står i receptet att det innehåller vassle. Vassle är ju i allra högsta grad en mejeriprodukt.. Om det är så att du missat det kanske….

 73. Hej! Det vore roligt om du oftare skriver Vad du äter t. ex till lunch/middag för inspiration. Kul att du gått över till plantbaserad kost, jag gör också det och känner mig verkligen lättare, fräschare och piggare. Tack för din intressanta blogg!

 74. Hänger inte riktigt med när du skriver att ni ätit quorn och pasta till middag för att sedan säga att du inte äter mat som innehåller gluten?

 75. Tack fina för att du länkade till min blogg❤️ Sen tycker jag att det är precis som Isabella skriver det är bättre att unna sin kropp något snällt och något man mår bra av än tvärtom. Kramar

 76. Hej Isabella, Vad roligt det är att följa en ung karriärkvinna. Det verkar som att du börjar få fler och fler bitar på plats för att få energi som räcker till både karriär och barn. Tack för inspirationen. /Victor

  1. Ja, tänk vad det kan göra stor skillnad att få I sig bra mat! Hoppas du inte blir för påverkad av alla negativa kommentarer Isabella, de flesta är nog bara lata och bekväma. Du strålar efter att ha bytt kost!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..