En vecka i mellanöstern

Idag åker Pingis och jag till Mellanöstern för att förhoppningsvis börja en etablering av Löwengrip Care & Color där. Idag har vi en anställd som heter Sanna som bor i Dubai och hon har ordnat med alla möten och event. Vi flyger till Dubai idag och har event på plats med LCC på måndag. På tisdag väntar möten i Abu Dhabi och sedan kvällsflyg till Riyadh i Saudiarabien på kvällen. På onsdag har vi event på Svenska Ambassaden i Riyadh, det ska bli väldigt spännande. På torsdag flyger vi hem och vi landar i Sverige fredag morgon. Det blir en intensiv men väldigt häftig vecka. Jag har sett fram emot resan i ett halvår.

Att etablera sig i ett land som Saudi väcker starka känslor, vilket inte är så konstigt med tanke på deras kvinnosyn. I min väska har jag en Abaya nerpackad som jag kommer vara klädd i under tiden i Riyadh (förutom hos Ambassaden). Men man kan se det på två sätt, bojkotta eller försöka göra skillnad genom att vara på plats. Att bjuda in till event, träffa lokala influensers och berätta om mitt liv med barn och bolag kanske kan inspirera. Kanske går det inte, vad vet jag. Men oavsett är det större chans att göra impact på plats än att stänga dörrarna.

Mycket packning för fem dagar men vi har en del produkter och presenter med oss 

Jag ska försöka uppdatera bloggen så gott det går men lättast är att följa mig på instastorys under dessa dagar. Kram!

  1. -1 till dig Lena – vem somhelst kan väl stava fel?!? Du verkar vara en avundsjuk, missunsam tjej…. 🙁 Heja Isabella du är fantastisk!!! 🙂

   1. Hehe Kära Emma.. jag påpekade bara felet, gjorde ingen bedömning om Bella. Du däremot verkar bära på mycket ilska. Take a chill pill säger jag bara. Hoppas du får en trevlig kväll!

   1. Emma, Majsan: vad är det för fel på att rätta någons stavfel? Jag skulle uppskatta ifall någon gjorde det för mig 🙂

 1. En sak att man vill etablera sig men att klä sig i en Abaya och på så sätt säga att det är okej, är INTE okej! Oerhört besviken på dig. Nu var det slutläst här och jag hoppas många med mig hänger på.

  1. Men vill man etablera sig i ett land vars lag säger att kvinnor ska bära abaya är väl inte så konstigt att Isabella är tvungen att bära en oavsett hennes åsikt om det hela, förhoppningsvis kan kanske dom saudiska kvinnorna leta sig fram till Isabellas blogg och få en ”normal” syn på klädsel och levnadssätt…..

   1. Normal syn på klädsel och levnadssätt?
    För det första; vem är du att bestämma vad som är normalt och inte? Jag tror du menar västerländsk klädsel?!
    För det andra; det är ju till största delen inte kvinnorna som bestämt lagarna om vad som ska bäras och inte, så vad spelar det för roll vad dom ser på Isabellas blogg? Menar du att dom bara ska kasta av sig sina täckande kläder och ta konsekvenserna?

   2. Ursäkta men hur kom du fram till vad ”normalt” är. Och vad drar du din slutsats på det? Något som är normalt här i Sverige och väst kanske inte är det i Mellanöstern och tvärtom. Hoppas du inte uttalar dig så här hela tiden bland folk, pinsamt! 😉 Tips: Läs Women and States skriven av Ann Towns 😉

   3. Fast det gäller ju inte de som besöker uppenbarligen då Michelle Obama vägrade och inget hände henne. Så coolt av henne tänkte jag då. Gr aldrig avkall på dig som kvinna!

   4. Som om de kommer sluta med någonting som du har gjort länge. Hon kanske kan lära sig att skylla sin kropp. Jag skulle vilja klä mig på samma sätt som de gör i ett land. Är väl inget fel med det.
    Nu får hon lära sig något nytt.
    Man ska minsann klä sv sig i sverige som alla andra för men näf man åker till ett annat land så går det ej. Vorre bara pinsamt att gå runt i korta kjolar där

   5. Jessi
    Läs om läs rätt och försök för din egen skull förstå vad som står….
    Du förstår i sådan omfattning att klockorna stannar hela vägen i Saudi!

   6. Sluta genast upp med att göra västerländsk (och vit, kristen) kultur till den normala! Det blir inte mindre tvång om ni tvingar de att klä av sig Abayan. Låt de föra sin egen kamp. De har kämpat sig till rösträtt och rätten att få ha körkort. De kommer att förändra lagen om Abayan snart också (om det är vad de vill)

   7. H.K
    Precis som jag beskrev det inom citat som du uppenbarligen kan använda men inte förstår.
    Om du fortfarande inte förstår varför Isabella måste/ska ha abaya så googla….
    Jag blir helt matt av att läsa här inne då vissa verkligen missförstår med meningen eller har otur när dem tänker.
    Isabella har inget val än att ha abaya hur mycket ni än tycker att det är kvinnoförtryck osv, åter vidga vyn utanför skärmen så kanske bara kanske du förstår en dag hur Isabella har nått dit hon är idag ha en underbar kväll och sov gott!

  2. I Saudiarabien måste alla kvinnor-muslim eller inte- bära en svart abaya på offentliga platser. Kvinnor som inte är muslimer behöver inte täcka huvudet, men dem måste alltid ha en huvudscarf hängandes runt halsen ifall att man skulle stöta på den religiösa polisen.I Riyadh måste abayan vara svart. Ha en trevlig resa Isabella!

  3. Fast nu är det ju olagligt att som kvinna inte bära någon typ av slöja där. Säga vad man vill om det men kanske inte vrålsmart att försöka etablera företag och bryta mot lagen samtidigt? Isabella är ju trots allt affärskvinna, inte aktivist. Blir otroligt irriterad på denna typ av kritik.

  4. Nu är du lite naiv, den Saudiska sedlighetspolisen är inte att leka med, det kan få allvarliga konsekvenser att bli uppmärksammadebav dem.

   1. Det är väldigt fel att klä sig i något som en lag kräver. Jag fattar att hon gör det för sitta i fängelse där är väl precis som kvinnornas liv utanför, ett helvete. Det är lagen det är fel på.

   2. Sofia. Alexandra får svara för sig själv men det är milt uttryckt problematiskt att vara kvinna i landet, från UDs hemsida: ”Omfattande diskriminering och juridiska restriktioner inskränker kvinnors rörelsefrihet, ställning inom familjerätten och i det politiska livet. Kvinnor står under manligt förmyndarskap, vilket begränsar deras möjligheter att röra sig fritt och självständigt forma sina liv.” Ett av de mest restriktiva länderna i världen att vara kvinna i. Ett helvete enligt många, och definitivt enligt mig.

    Att andra länder och företag (som ex. Isabellas) vill göra affärer med SA är en annan femma (som jag tycker delvis är bra. Isolering har sällan visat sig vara vägen till ett öppnare samhälle). Men att kvinnor i SA har det överjävligt är tveklöst.

   1. Haha sant!! Är det inte det ena så är det det andra. Man ska respektera lagarna i det land man väljer att resa till, precis som man vill att alla som reser till Sverige ska respektera Sveriges lagar. Eller Hur?! Svårare än så är det inte.

   2. Men Alexandra… vet du att lagen kräver att jag ska ha visa kläder på mig på jobbet också? Varje arbestsdag, i 8 till 16 timmar äger inte jag räten till att ha på mig vad jag vill. Får inte ha håret utsläppt, mina ringar på, nagellack, parfym eller uteskor. Känner jag mig kränkt i mina rätigheter? Svaret spelar ingen roll för att det är hygien som gäller, patienternas bästa. Skulle du reagera om den vårdpersonal du träffar när du går till akuten inte hade på sig landstingskläder? Tänk på det.

 2. Det ska bli riktigt intressant att följa med denna veckan. Att göra affärer i Saudiarabien som kvinna är minst sagt en utmaning. Deras affärskultur är långtifrån lika jämställd som i Sverige.

  Jag håller dessutom med att det är bättre att åka dit och kanske göra en positiv inverkan än att avfärda det med att stänga dörrar. Det känns som att många svenskar har så starka åsikter om sådant de varken har kunskap eller erfarenhet av. Vilket bara föder ännu fler fördomar och ignorans.

   1. Fördomar finns över hela världen. Inte bara i Sverige och Saudiarabien. Det vi kan göra för att motverka våra egna fördomar, eller andras, är att resa och samla kunskap om andras syn på världen, värderingar och kulturer. Det är så mycket mer lärorikt att ta reda på hur det ligger till än att skapa sina egna inkorrekta ”sanningar”. Det går inte att förstå hur människor tänker och fungerar genom att lägga dövörat till och säga ”du har fel”. Lyssna, förstå, argumentera och försök förändra med kunskap, inte förutfattade meningar. Det är vad jag ville säga med min kommentar.

 3. Ha så kul i Dubai ! Jag bodde Där i flera år med min familj , bästa vi varit med om . Vi fick möjligheten att bo i Dubai när min man klev in som vd i bolaget för Mellanöstern och Afrika . Bor många svenskar där som kommer köpa dina produkter

  1. Ja det måste man säga att de är bättre i Sverige än ett land som utövar publika hängningar en gång i veckan…

 4. Argumentet håller tyvärr inte. Att sälja skönhetsprodukter på en marknad är INTE samma sak som att kämpa för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, köra bil eller rösta.

   1. Fast hennes vistelse och just att hon är mamma, företagare, och allt därtill kanske blir en av dropparna i havet av ”medvetenhet” om omvärlden och ens rättigheter som kvinna och kan på så sätt öppna upp dessa kvinnor att bana väg för sig själva. Nu menar inte jag att Isabella kommer bli någon som skapar någon revolution, men jag tror att hon åtminstone kan inspirera en person som kommer att inspirera någon annan osv till något större. Finns alltid två sidor.

   2. Emelie du kan ju inte på allvar tro att de inte är medvetna om hur kvinnor lever och arbetar i andra delar av världen?

   3. Till Malin: Jag tänker bland annat på det som Emelie skriver om kvinnor, men jag misstänker också att Bella kommer att ha en del möten med män och där tror jag att skillnaden måste ske. Att män får se en kvinna i chefsrollen som gör business tror i alla fall jag är viktigt.

  1. Som sagt – en droppe i havet och jag skrev ”KAN kanske bli”. Jag försöker se det från en annan vinkel, jag skrev inte att hon kommer vara den som vidgar folks vyer men ju mer ”alla andra” lever på ett visst sätt desto mer normaliserat bli det

  1. Man tar väl seden dit man kommer? Är det inte det vi kräver från våra nysvenskar? Typiskt svenskar att vara så jävla bajsnödiga. Bara det som passar en bäst är bra, inget annat.

   1. Men du lilla Elma det gör ju inte Nysvenskar de anpassar sig inte här i Sverige utan lever och kräver det ena och andra av landet så fort de kommer här. Självklart hejar du på Saudi länder för att du själv är muslim och delar kanske samma värderingar. Och att du inte skämms över att bo här i Sverige och säga så som du säger om Svenskar fy för sånna som dig otacksama och säger så fastän du bor här. Flytta till Saudi istället. 😜

   2. Katarina: var i hela friden i min text uppfattade du att jag var utländsk? Och muslim? Jag är säkert mer svensk än vad du är, med svenska föräldrar, mor/farföräldrar osv. Inte heller är jag muslim. Dock är jag en rationell människa som LÄR mig om olika religioner och kulturer och inte bara plockar upp skit i media som delar min idiotiska uppfattning om invandrare och nysvenskar. Har du någonsin träffat en nysvensk/invandrare? Har du pratat med den? Är du 100% säker att INGA nysvenskar tar seden dit de kommer. Du är så ute och cyklar att jag blir mörkrädd. Jag får säga va fan ja vill om OSS svenskar och kommer fortsätta säga att vi är idiotiska idioter som jag innerligt skäms över så länge de uttalar sig som du gör.

 5. Det intressanta med Saudi är att de vet att när oljan rinner ut, kommer de behöva mer turism och samarbete med den mer moderna mer liberala västvärlden. Tex är det fler kvinnor än män i Saudiarabien nu som studerar på universitet, landet bestämde precis att nästa år ska kvinnor äntligen få köra bil, och sedan 2013(osäker på årtalet) får kvinnor ha platser i parlamentet, över 20% förra året vilket är mer än USA. Så förändring är påväg, om än långsamt.

 6. ..fast ni vill väl etablera er där för att tjäna pengar inte direkt för att göra skillnad? Tror mer på att bojkotta länder som inte följer mänskliga rättigheter faktiskt. Hur mkt av era intäkter går till hjälporganisationer mm? Under oktober månad kunde ni kanske skänkt en del till rosa bandet, om ni vill visa ert engagemang till kvinnor.

  1. Ann, det absoluta sämsta som finns för mänskliga rättigheter är att bojkotta de länder som inte följer dem. Att bojkotta landet gör att invånarna isoleras och får inte veta något om sina mänskliga rättigheter (och mänskliga skyldigheter) eller får kunskap om andra sätt att leva. Hur ska de kunna kräva mänskliga rättigheter om invånarna inte får veta om det? Tvärtom måste det ske mer aktiviteter i dessa länder, till exempel kvinnliga entrepenuerer som driver ett eget framgångsrikt bolag. Samhällsförändring börjar med att ändra attityder, det görs inte på en gång. En första attityd att förändra kan vara att inte se oss som ”fria” och de som ”ofria” och att de därför ska bojkottas.

   1. Förstår vad du menar men håller nog inte helt med. Jag tycker att det handlar om ett ställningstagande, genom att inte sammarbeta med länder som inte följer mänskliga rättigheter visar ju på att andra stater inte tycker det är acceptabelt och de i sin tur kanske kan sätta press på dem. Sen är det så mkt mer än så som behövs för att få regering mm att faktiskt att ändra sin människosyn och då syftar jag inte specifikt på just Saudi utan även andra länder som tillåter barngifte/arbete/slaveri

 7. Att bära abaya väcker nog många känslor! Jag hör nog till de som tycker att det är korrekt att bära det när man besöker ett land som Saudi eftersom deras lagar säger så. Självklart är deras kvinnosyn fruktansvärt vidrig men jag tror ärligt talat inte att vägra bära den föreskrivna klädnade är rätt sätt att gå. Om man känner att det absolut inte går så bör man kanske inte besöka landet. Jag tror som Bella att det är rätt att försöka öppna små dörrar, det kommer inte gå på en natt. Ärligt talat behöver inte alla ägna sig åt politiken utan jag tror faktiskt att etablera ett varumärke i landet är ett sätt att hjälpa kvinnorna. Som ensam entreprenör går det inte att ta alla strider, man måste helt enkelt välja det som man själv är bäst på och det tycker jag Bella gör!! Slutligen kan även icke medborgare gripas för att de inte följer lagarna om klädsel så jag förstår absolut att Bella väljer att bära abaya, det är ändå bara en löst sittande klädnad

  1. Lcc är ju inte precis det första västerländska skönhetsmärke som etablerar sig i SA. Vad kan Lcc göra för kvinnor som inte andra företag har gjort som redan finns där?
   Bella, hade ditt företag etablerat sig i 90- talets Sydafrika med samma försvar att ni skulle göra skillnad på plats (berätta gärna hur), eller tror du att det internationella fördömandet och bojkottandet banade vägen för Sydafrikas behov av förändring?

 8. Du gör helt rätt Isabella!
  Såklart är det en stor utmaning, men satsar man inget så vinner man inget. Och just i Saudiarabien måste man tänka lite på hur, det kanske gynnar kvinnorna där i framtiden, på ett eller annat sätt!
  Stort lycka till ❣ 👍🌸

 9. Jag tycker det är så respektfullt av dig Isabella att visa den respekten för landets regler som du vill göra business i. Man måste börja någonstans för att dem kvinnorna ska få jämställdhet och kunna göra precis lika mycket om inte mer än ” busines män”. om det börjar med att du behöver ha abaya för att göra din röst hörd hos dem tycker jag att DU är värd respekten från alla!
  Tack för att du är du och för det du gör.

 10. Alltså… Vad innebär abaya för kvinnosyn exakt menar ni? Jag driver två företag i Sverige, är småbarnsmamma och akademiker och har abaya dagligen.

  1. Jag håller helt med dig! Allt för oftast blandas dessa saker ihop. Bara för att man bär abaya stödjer man knappast Saudiarabiens kvinnosyn.

  2. I Sverige kan du välja om du vill ha den på eller inte, i Saudi är det lag på att ha det för KVINNOR, inte män, det vill säga att alla inte är lika inför lagen. Tvinga en viss grupp människor att skyla sig på det sättet i religionens namn är hemskt.

 11. På vilket sätt kan du göra skillnad när du åker dit och ska ha på dig en abaya? Då anpassar du dig efter deras normer, värderingar och lagar. Ingen inpact där inte.

  1. Hon åker dit för att etablera sitt företag men det betyder inte att hon borde bryta mot lagen. Förändringar som dessa sker inte över en natt, det är så otroligt inskränkt att tro att du bara kan åka dit och leva som du gör hemma och tro att det ska accepteras för att det är det ”rätta”. I slutändan måste man ändå försöka respektera deras kultur om man åker dit som gäst även om man inte håller med om allt. Bella gör sitt i att som affärskvinna etablera sig på en marknad som till stor del styrs av män.

 12. Din globalism, Bella, låter tyvärr så ytligt och inskränkt. Ja, så lätt att resa, yay fina hotell finns nästan överallt. Samtidigt så får man som kvinna inte ens klä sig som man behagar.

 13. Main reason är ju självklart för företaget att tjäna pengar på deras marknad och inte att förändra hela arabvärldens kvinnosyn….

 14. I suadi skulle du inte få skilja dig utan din mans familjs tillstånd. Och skulle du får tillstånd skulle du ändå bli av med rätten till dina barn. Du skulle inte få köra bil. Med mera….hur ska kvinnor få fler rättigheter genom hudkräm?

 15. Känns lite krystat (och naivt) att du/ni göra skillnad genom att försöka etablera er i Saudi. Det är klart ni gör det för att tjända pengar (vilket ni/du är fria att göra) men försök inte göra sken av något annat, inte så klädsamt. Stå för era beslut istället.

 16. Sluta lägg in pekpinnar om ”nej det är fel att bära abaya blabla feminism blabla bl.a.” det handlar om RESPEKT för ett lands kultur, Isabella gör helt rätt i att följa landets regler (framförallt när hon nu åker dit i marknadsföringssyfte)

   1. Haha vad menar du? Nu känner jag inte många saudier, men har gjort affärer med några stycken och de har visat stor respekt och intresse för Sverige och svensk kultur när de varit här.

  1. Varför ska man respektera en kultur som förtrycker kvinnor?
   Aldrig i livet. Att ”ta seden dit man kommer” är det dummaste uttrycket som finns. Jag bär med mig mina principer och accepterar inte sån jävla skit. Därför låter jag också bli att åka till sådana länder.

   1. Felicia det är den smartaste kommentaren i detta diskussionsfält. Varför skulle man ta seden dit man kommer och acceptera kvinnohat? Detta är inte kultur som flera verkar hävda, detta är religion där en fundamental del handlar om att förtrycka kvinnor.

   2. Så att fördöma och bojkotta ett helt land (inklusive kvinnorna då, i guess?) skulle vara en bättre väg att gå för att göra skillnad?
    Och enligt din logik bör alltså saudier som besöker Sverige ta med sina ”principer” hit?

 17. Med tanke på att du inte vill är eye med företag som behandlar sina anställda illa så förstår jag inte hur du ens kan vilja sätta din fot i Saudiarabien? Förstår att det Finns pengar att tjäna men tror inte att du Kan förändra något och genom att försöka mörka pengatörsten genom olika resonemang kring förändring blir det bara patetiskt. Säg bara att du vill tjäna pengar, även genom ett land som förtrycker kvinnor på ett helt fruktansvärt sätt.

 18. Jag tycker både abaya och hijab är snyggt på kvinnor.
  Särskilt gällande hijab finns nu flera modehus som tagit fram olika modeller i varierande färger och tyg.
  När nu lagar och sedvänjor är som de är i vissa länder så är det väl bra att man gör det bästa av situationen och satsar på att göra vackra kläder.

  1. Men tack Anton! Vad bra att DU tycker att det är snyggt på kvinnor för det är därför kvinnor väljer att bära hijab eller abaya för att behaga ännu en mans blick.

   1. Jag undrade vad hon har för vaccinationer….Själv fick jag vaccinera mig nån månad innan men stannade kvar längre. Meningokock tex, fylla på andra vaccinationer. Tänker på hennes bästa. Jösses!!

 19. Förstår inte riktigt varför ni valt den saudiska marknaden av alla länder i världen? De flesta saudiska kvinnor är väldigt medvetna och statusfixerade. Det är etablerade skönhetsmärken som gäller. Förstår inte hur ni med era plastflaskor ska konkurrera med de stora aktörerna. Ni gör det ju svårt för er. Ni har ju uppenbarligen inte gjort er läxa för det finns många andra länder med bättre förutsättningar.

  1. Tror att Bella får en del hjälp från svenska handelskammaren / exportbyrån eller vad det nu heter. Då är det säkert en bra deal för henne, annars hade det nog inte gått…..

 20. Västvärlden har årtionden ursäktat sina affärer med Saudiarabien med ”det kanske gör skillnad för kvinnor” så här i efterhand, hur mycket skillnad har det gjort tror du själv? Hur har utveckligen för kvinnor sett ut sen 40 år tillbaka ungefär? Tror du innerst inne själv att det kommer att funka?

 21. Det ska bli spännande att få följa er etablering i mellanöstern Bella! Jag hoppas det går bra för er och att vi får läsa mycket om detta i fortsättningen.

 22. Verkar vara många som ifrågasätter att man har affärssamarbeten med Saudi Arabien. Men hur många företag är det inte som samarbetar med Kina. Då är det inte tal om männskliga rättigheter längre. Dom dödar barn pga ettbarnspolitiken, dom har djurplågeri, torterar folk etc….

  1. Kan du länka till dina källor att Kina dödar barn pga ettbarnspolitiken? Eller förväxlar du det med att många gjorde abort när de är gravida med andra barnet för att inte bli av med förmåner? Eller missat att de nu också sen ett par år tillbaka övergett ett-barns politiken? Men åter igen, länka till det attKina dödade alla barn som föddes som nummer 2,3 osv

  2. Kanske dags att uppdatera dig då ettbarnspolitiken är öppnad? Kina är skit för mänskliga rättigheter men begår inte samma grova diskriminering av kvinnor som saudi gör som faktiskt ligger sist i listan på världens mest diskriminerande länder.

  3. Anledningen till att det blir vanligare att kosmetikaföretag undviker Kina är att Kina kräver att djurtester görs på plats för att få sälja på deras marknad.

 23. Helt otroligt vad folk har åsikter om saker de inte vet om. De har sett ett inslag på nyheterna där kvinnor inte får köra bil och så bildar de en egen uppfattning om ”kvinnosynen”. Kvinnosynen i Sverige och västvärlden är inget att hurra för heller, någon som missat en liten kampanj som heter #metoo? Någon som missat de horribla historierna kring flera kända medieprofiler och deras kvinnosyn? Nej, just det. Skulle hellre vara kvinna i Saudiarabien där man iallafall är tydlig med sin kvinnosyn är hyckleriet i västvärlden där man klappar sig för axeln när man egentligen har en lika vidrig kvinnosyn som resten av världens män…Tycker du gör rätt i att åka dit och göra affärer. Bättre att öppna dörrar än att stänga dem.

  1. Men du.. du kan ju på inte fullaste allvar jämföra meetoo och några mediemän med saudis kvinnosyn. Antingen är du väldigt vänsterdriven och läser fel typ av media eller helt enkelt bara för ung?

  2. Men snälla du kan väl inte jämföra Sverige med Saudiarabien! Jag är också för att löwengrip etableras i saudi men att jämföra Sverige med saudi är en total förnedring mot Sverige. Som natt och dag utan överdrift.

  3. Dummaste kommentar jag nånsin läst iman. Du har väl inte läst på om Saudiarabiens kvinnorättigheter. Du kan inte göra nått utan manlig förmyndare, landet är vidrigt för en kvinna!!!

   1. Är Sverige bättre för oss kvinnor där män kan kränka, förolämpa, våldta utan några konsekvenser? Sopa under mattan & låtsas som ingenting. Göra med att ”ingen kommer att tro dig ändå om du gör en anmälan”. Jajamän Sverige är super för alla kvinnor!!

 24. abaya? Vad fint att du anpassar dig efter deras kultur. Synd bara att inga (okej kanske 5%) muslimer anpassar sig efter kulturen i Sverige utan i Sverige ska vi BLAND ANNAT ha halalslaktad mat i skolor och inte ha någon skolavslutning i kyrkor OCH tolkar till skolutvecklingsmöten och skylta på arabiska i affärer och sjukhus (ja så ser det ut här i Malmö, skyltning på arabiska, men knappast att det finns i Lidingö). När mina föräldrar kom till Sverige på 60-talet sattes dom i fabrik. Dom fick inte hyra betalt av sos och fick betalt för att gå lära sig svenska. Dom arbetade utan att kunna ett enda ord svenska. Och när vi barn inte ville äta skolmaten för det va något totalt främmande för oss ja då sa mina föräldrar ”att vi är i Sverige här äter vi det”. Och min mor drog på mig den finaste klänningen jag ägde till skolavslutningen i kyrkan trots att vi inte är protestanter.

  1. Äsch, det finns väl ingenting som är så svenskt (och fint) som att skolan är fri från kyrkan/religion. Känns självklart att man inte håller skolavslutning i kyrkan. Det är förlegat. Jag är ateist och tycker det är toppen att man håller skolans aktiviteter i skolan. Vill man gå till kyrkan är det fritt fram att göra det på sin egen fritid. Deras dörr är alltid öppen så är det viktigt för dig så är det bara att trava dit. Det är också fullt möjligt att äta vegetariskt i skolan – så slipper man fundera alls över det där med hur köttet slaktas.

   1. ni är alla väldigt fel på er. Det märks att ni alla är ifrån ”fina” orter. Handlar inte om skolavslutning i en kyrka. Handlar för f*n om att DE vill att VI västerlänningar, icke muslimer, kalla det vad du vill, SKA anpassa oss efter deras kultur och allt i DERAS land. Men när de själva kommer hit och lever på mina!! skattepengar!! Så kan man göra vad man vill och hur man vill och på köpet! kräva att VI (sverige) ska anpassa oss efter dom och deras! Istället för att de själva faktiskt ska anpassa sig efter den svenska kulturen och svenska samhället. Skolavslutning i kyrkan var väl bara ett av tusen exempel.

    buhu?? Varför ska jag se arabtextad skyltning när jag bor i Sverige? Varför ser jag inte kinesiska? slaviska? engelska!?!?? Varför ska en svensk i Sverige läsa arabtextadade skyltar i matbutiker, sjukhus, apotek och banker. Finns det svensktextade skyltar i mellanöstern???

  2. Buhu vad synd det är om dig som måste vara med om att det är SKYLTAT PÅ ARABISKA! HERREGUD!!!!

   Det är fan ingen som hindrar dig att gå i kyrkan, kör hårt.

   1. Men vad är det som hindrar araberna att lära sig svenska då? Eller lära sig läsa för den delen. Som arab behöver man inte ta seden dit man kommer eller? Hyckleri deluxe

  3. Kyrkan är helt skild från staten sedan ett antal år, varför sjutton ska vi ha skolavslutningar i kyrkan?

   Och är det bättre att föräldrarna inte kommer på barnens utvecklingssamtal än att det finns tolk närvarande? Alla lär sig inte svenska hux flux bara för att du anser att de ska det.

  4. Så j**** rätt. Är själv en invandrare från Mellanöstern (kristen). Där fick vi minsann inte den friheten som vi ville ha utan var tvugna att klä oss enligt islam trots att ingen av oss är muslimer! I Sverige skulle vi inte ens att drömma om att få uttrycka vad vi tycker om hijab eller abaya för då diskriminerar vi. Gud förbjude att du skulle gå utan abaya i Saudi!
   Usch vilket förfärligt land du åkt till. Hoppas du förstår vilket kvinnoförtryck det är där. Att dra in pengar från Saudi är enligt mig smutsigt! Usch usch usch

 25. Varför inte säga som det är? Ni vill göra affärer. Punkt slut.
  Jag har respekt för dina professionella framgånger men att på ett så naivt sätt försöka uttala sig om ett land man har ingen aning om och blanda egna ekonomiska intressen med världsförbättringsfantasier det är respektlös.
  De flesta saudiska kvinnorna är nog ganska medvetna om vad som pågår i världen och behöver ingen inspiration.

  1. Håller med! Jag förstår inte att inte alla genomskådar detta. Det finns två motiv för Isabella att vilja etablera sig i dessa länder:
   1. För att tjäna pengar
   2. För att det är spännande och utmanande och därför fungerar som ett sätt för henne att ”hitta kickar”.
   Isabella påtalar flera gånger i veckan att hon är entreprenör och hon vill se bolagen och därmed finanserna växa. Hennes syfte med nyetableringar har inte ett dugg med kvinnosaksfrågor att göra. Hon vill tjäna pengar. Dessutom är hennes personlighet sådan att hon söker utmaningar och kickar. Det kan hon få på många olika sätt: att tidigt bilda familj, köpa hus, köpa dyra bilar etc., men även i arbetslivet genom att göra nya saker. Inget av detta har att göra med en önskan att stärka kvinnors ställning i Saudiarabien. Att påstå det och tro att någon går på det känns som en förolämpning av läsarnas intelligens, men uppenbarligen finns det en hel del som går på det…

 26. En liten fråga. Ni checkade in på ”First” check in. Nu kan ni åkt business iallafall, men om det nu var så att ni åkte First hur motiverar man det i en bugdet för en resa? En flygtid på 6 timmar så räcker Business ganska bra. Vad är det i First som var så viktigt under 6 timmars flygresa? Billigaste first class biljetten ligger på ca 44 000kr / st, ni var två personer som reste från företaget. En business biljett ligger på ca halva det priset…. hur mycket räknar ni att resan kommer inbringa med tanke på budgeten för transporten 1 av sträckorna…. genuint intresserad och hoppas på svar. 🙂

  1. Terez hon har svarat tidigare att de betalar sina resor privat om de vill flyga bättre än ekonomi. Så lätt var det.

   1. Låter orimmligt att man skulle pynta ut minst 38 000kr ur privat ficka för att i 6 timmar sitta i First. Det låter helt orimmligt i mina öron….

   1. Ingen roll alls men om du läste vad jag skrev ovan var jag genuint intresserad hur man budgeterar en resa som denna med samtliga omkostnader och prognoser.

 27. Kvinnor i saudiarabien VET hur världen utanför ser ut, det är inte som att de är ett gäng vildar som blir kontant begränsade.
  Dom behöver ingen svensk att tala om det för dom, utan de kvinnor du kommer träffa är förmodligen mer bildade än dig.
  Dessutom är det STATEN som sätter upp lagarna, inte deras män/familjer.
  Men du ska inspirera till lagbrott??
  Om du nu ska jobba för kvinnors rättigheter så kanske du ska läsa på mer först innan du åker till länderna och predikar?!

 28. Hej! Vet någon vilket märke det är på Isabellas marinblå korta jacka i inlägget ”En chansning”?

  vore rart om någon som vet lämna en kommentar-tack på förhand.

 29. Hejja dig Isabella! Super stort och starkt av dig att ta dig ann denna utmaning. Tycker du är grym! Hoppas unga kvinnor inspireras av dig, att utmana samhället och kvinnosynen.

 30. Du skulle passa som flygvärdinna Isabella! Serviceminded, trevlig och gullig. Ångrar du någon gång yrkesvalet så vet du 🙂 Ha en fin vecka! Kram

 31. Riktigt hemskt sjukt skrämmande att kvinnor ska ha på sig SVART lång klänning. Svart gör det ännu varmare i ett varmt land. Det är misshandel. Otroligt sjuk kultur och mentalitet dom har

 32. Tycker det är så fantastiskt modigt av dig att våga försöka förändra, satsa på något andra inte vågar eller vill. Stort lycka till och tack för att du inspirerar på alla plan!

  1. Haha, tror du på allvar hon gör detta för att förändra? Det finns mkt bättre satsningar att göra om det är set man vill uppnå än att sälja skönhetsprodukter. Vilka är det som inte vågar menar du?

 33. Helt rätt att du anpassar dig till dit du kommer! Abaya är det ju lag på där! Grymt!

  Förstår ej folk som inte har koll på andra seder och kulturer.

 34. Du kommer bli förvånad över kvinnornas framåtanda i Saudi. Är det någonstans på jorden som kvinnor är medvetna om sin situation så är det där, och är det är så mycket som händer där med kvinnornas kamp. Allt har en början någonstans och så var det även i våra västerländska länder en gång i tiden. Vänta några år så kommer vi ha en helt annan bild av Saudi och mellanöstern. Heja kvinnorna!!!

 35. Isabella åker till Mellanöstern för att sälja in sitt bolag – inte för att mäkla fred och förändra världen.Hon har läst på och har därför inskaffat en abaya.Klok och smart som hon är, har hon alla chanser att lyckas mycket bra, för det är mest män hon kommer att träffa. De kommer att se på henne med respekt eftersom hon klär sig som hon gör.Hon om någon kommer garanterat att göra väldigt stor skillnad.Man kommer att bli förundrad över att hon har två barn, är skild och bor ensam samtidigt som hon är chef för ett stort bolag. Vem skulle var bättre rustad än Isabella att förändra??Jag har haft förmånen att få bo i en familj som utbutesstudent samtidigt som en arabisk man. Väldigt mycket av mina förutfattade meningar försvann.Och hans med.Det konstaterade vi snabbt.Det är det absolut bästa sättet att få till en förändring: att människor möts,samtalar med respekt för olika sorters kulturer, och jag skulle inte drömma om att åka till hans hemland utan abaya. Verkligen inte.Skulle inte drömma om att genera honom.Sedan behöver jag inte tycka det är ok för det.Det handlar mer om kärlek och respekt för sina medmänniskor.Att låta människor få se ut som de vill utan att döma.Ta seden dit man kommer.Jag skulle vara mån om att smälta in dit jag kommer i världen oavsett var jag är.För att jag tror det skulle vara det bästa. Man behöver inte förstå alla människors olika kulturer man kan respektera andra människor ändå. Man behöver inte sola topless i Turkiet heller,bara för att man KAN….

 36. En fråga bara eftersom det blev en sån diskussion angående Abaya, måste hon inte ha det på sig vare sig hon vill eller inte?
  Min mamma var tvungen att göra det när vi var där (jag var liten så behövde inte) men det kanske har hänt en del sedan början av 90-talet.

 37. Du vill kränga produkter och bli rik, fine, du är en mycket duktig affärskvinna, jag beundrar ditt driv! Men att bli rik genom att sälja skönhetsprodukter (!) i en diktatur och motivera det med att man då är lite av en fredsmäklare, nja, det är bara hyckleri och dålig moral! Stå åtminstone för dina handlingar! För du kan väl inte vara så naiv att du tror att försäljning av handkräm leder till demokrati? Hoppas du får en bra och säker vistelse och att du är försiktig!

 38. Alla som varit i Saudi och bott där en längre tid kan väl hojta till så kan vi börja diskutera! Jag kan börja! Bodde i Saudi som barn och flyttade hem när Kuwaitkriget började. Sen har jag bott där kortare perioder under åren 1994-2003. Efter 2003 så har jag rest ner ca 3-4 gånger per år.

  Många av er pratar om det som ni har läst i tidningarna. Ni har alltså ingen aning om vad som försigår och vad kvinnor gör och inte gör. Riyadh är som vilken storstad som helst. Ni ger en förlegad bild av en land som inte stämmer överens med verkligheten. Vill en kvinna gå in i en butik och köpa senaste kollektionen från Victorias secret eller något annat som hör hemma i sovrummet så gör hon det. Kvinnor idag i Saudi driver företag och öppnar egna bankkonton. Dom hämtar och lämnar på dagis, arbetar, tränar, dejtar, äter ute och allt annat vanligt. Bilkörandet är på gång! Det är ett muslimskt land som följer islams regler, så är det. Precis som man följer kristendomen, judendomen, hinduismen och andra religioner i andra länder.

  Ni kan diskutera förtrycket inom islam och vad ni tycker om det. Men hur man faktiskt lever i Saudi har många av er inte en aning om. Inte ens i närheten. Så det blir två diskussioner i en stor röra. Jag lägger ingen värdering i hur man lever enligt sin tro. Har ni däremot frågor om Saudi som land och synen på kvinnor, vad kvinnor gör och inte gör så varsegod och kom med frågor! Tycker bara det är synd att det diskuteras en massa fram och tillbaka om en rad frågor som inte stämmer överens med hur det faktiskt är i Saudi.

 39. Önskar er all lycka till! Jag tror stenhårt på din tanke om att göra impact på plats, i just Saudi. Har precis kommit därifrån efter över 3 år där, mycket blir man trött över men det är främst positiva intryck jag bär med mig därifrån och kvinnors (och även mäns) framåtanda! Det är mycket som visas svart och vitt i västerländsk media om landet men det är så mycket bra som bubblar under ytan och medvetna unga människor som ger Saudi en sådan ljus framtidstro. Hoppas ni får det trevligt i Saudiarabien, jag hade velat åka tillbaka direkt om jag kunde.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..