#metoo

16 år, ute på en nattklubb i Rimini och jag blir fasthållen, får en mans fingrar uppkörda i mig och det känns som en evighet. Det gör ont och jag får rivmärken som svider i dagar. Jag blev helt förstörd efter den händelsen och åkte hem till Sverige men reaktionen, när jag valde att berätta om händelsen var inte den jag hade väntat. Människor sa ”Det är väl inte så farligt?” ”Det är sådant som händer när man är ute”, ”Du hittar på det för PR-skäl”. Sedan minns jag också alla tillfällen man har fått se män som visar sitt kön och onanerar. På tunnelbanan när man är påväg hem mitt i natten, eller en gång vid en busskur då en man knackar på glaset bakom mig (jag sitter på bänken) och då drar han ner byxorna.

Gå in på hashtaggen #metoo på instagram.

Jag blir ledsen när jag ser mängden bilder men också fruktansvärt arg. Det är dystert att det inte är förvåning man känner när man ser antalet bilder från kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp och ofredanden utan att man känner igenkänning. Många har svårt att komma ihåg att det ens inträffat för att det inte anses vara en så stor grej. Det är något som man ”får ta under tonårstiden” eller ”på sin arbetsplats”. Vem har inte blivit nypt i rumpan ute på krogen? Denna kampanj är  viktig för att visa på hur många vi är och påminna att det aldrig är okej och det får inte bli normaliserat. Att se en man runka på bussen är inget som ska ingå i en tonårsuppväxt. Sprid gärna denna #metoo i dina sociala kanaler om du varit utsatt för sexuella övergrepp eller ofredanden. Vi blir starka tillsammans med vetskapen av att man inte är ensam.

 1. Jag minns när jag var i Egypten på semester med min mormor och morfar när jag var 13 år gammal. Två män som ägde en souvenirbutik bad om att få ta en bild tillsammans med mig. När jag stod emellan männen när fotot skulle tas letade sig den ena mannens hand upp under min kjol och in under mina trosor. Jag stod kvar, stel som en pinne, oförmögen att agera, medan jag försökte leverera ett leende för bildens skull. Jag berättade aldrig något för någon, fylld av en oerhörd skam. Tyvärr var det definitivt inte sista gången en man förgrep sig på mig. Alla nyp i rumpan på krogen, alla påtvingade avsugningar där killen tryckt mitt huvud neråt, ofrivilliga tafsningar.. Fyfan blir så jävla arg när jag tänker på det.

  1. Jag kommenterar i princip aldrig här men det där gjorde mig bara så förbannad. Om en kille tvingar dig till oralsex är det inget annat än VÅLDTÄKT! Jag håller absolut med om att bli nypt i rumpan på en nattklubb är hemskt och förnedrande, det har hänt mig med men det här är så mycket värre. Jag blir bara så ledsen, jag hoppas verkligen att du inser att såna killar är inget att ha och då menar jag absolut inte att skuldbelägga dig för det är verkligen inte det jag menar! Killar som verkar bra till den punken man inser att de så långt ifrån bra man kan komma.
   Jag hade en lärare på högstadiet som jag verkligen inte tyckte om men hon sa en sak som jag aldrig kommer glömma ”Om någon skulle slå er så måste ni gå efter första slaget, slår de en gång kommer de slå igen”. Jag känner att den principen går att använda till mycket mer än bara slå.

   Det här blev långt, stora kramar till dig Nathalie❤️

  2. Jag blev också antastad i Egypten. Backpackade med min dåvarande pojkvän, tror året var 1999 eller 2000. Vi gick på en gata i Kairo när vi stannade för att titta på vår karta och ta reda på vart vi var och vart vi skulle. Då kommer en vakt/militär med en k-pist över axeln (stod sådana lite överallt på gatorna och i korsningar) fram och nöp mig först i rumpan och sedan på brösten.
   Jag hade långa linnebyxor och en täckande tröja på mig just för att inte visa en massa hud (tänkte lite i stil med att ta sedan dit man kommer)
   Både jag och min pojkvän blev upprörda men ingen av oss vågade göra något då han var beväpnad. Han bara flinade åt oss och gick därifrån.

   1. Trettonåringen som var ett barn på semester med mormor och morfar när det hände? Jag tänker också stackars liten om barn som utsätts för kränkningar och inte vågar säga något.

  1. Detta är inte en fråga hur samhället ser ut idag. Detta är en fråga hur samhället har sett ut för kvinnor i århundraden. Detta är således inte en ”ny” fråga. Utan äntligen har vi börjat få prata om vad män tar sig för friheter. Pga att de är män vi är kvinnor.

 2. Så fint, starkt & bra skrivet om ett otroligt viktigt ämne. Hurra för dig som lyfter det och vågar berätta! Om ingen nämner det vet ingen att det händer. Fy tusan vad jag gillar dig! Stor kram från Malin, 29-årig sjuksköterska i Linköping

 3. Åhhh blir så arg och ledsen att du fått varit med om detta och sen blivit förminskad och ej trodd.. så vidrigt! Men de är nu vi ska visa att vi står upp för varandra, Stor kram till dig!

 4. Att folk inte tror på en är alltid frustrerande och kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste ha varit efter en sådan händelse. Oacceptabelt.

  Och detta ”Vem har inte blivit nypt i rumpan ute på krogen?” – exakt. Sist det hände vände jag mig om och slapade honom. För vad annat kan man göra? Hur sjutton ska man reagera och agera? Få dessa män att fatta att det inte är okej?

  1. Nu vågar unga tjejer kanske slapa den man som nyper henne i rumpan på krogen. Min generation vågade inte pga att det var rätt så säkert att vi skulle få höra men vad fan. Kan du inte ta en komplimang! Men vad fan! Har du ingen humor! Osv. Plus skammen. Skammen att vi själva kanske fick skylla oss själva.

   1. Lowelia –
    det är svengelska och kommer från engelskans ”slap” alltså slå till, så att slapa nån är samma sak som att slå, eller örfila någon 🙂

    Vilket, inte hör till svaret på frågan, var riktigt jävla bra gjort, vet inte om jag hade vågat det, bra jobbat Jenn!

   2. Nu vet jag inte hur gammal du är Elin men jag närmar mig 40 och på nittio-talet då jag började gå ut minns jag det första tillfälle en man tafsade. Jag var 17 och han säkert 35. Jag slog honom med handflatan och försvann sedan in bland alla. Jag minns fortfarande hur skönt det kändes att ge tillbaka och inte ta skit. Och jag har aldrig tvekat att säga ifrån högt eller vara ”besvärlig” senare även om jag har insett att det ibland fanns en stor risk med det. Men bättre att inte vara rädd.

 5. Dem tjejer som är ute på nätterna bodde vara försedda i en liten apparat som skickar el stötar till mannens kropp.;)

  1. Emi, nej. Finns ingenting ”dom thejer som är ute på nätterna” bör och inte bör göra. Alla har rätt att vara ute på nätterna, alla har rätt att klä sig som de vill och alla ha rätt att lämna vapnen eller verktyg hemma utan att bli osäkra och rädda.
   Det är aldrig offrets fel. Vi tar natten och våra gator tillbaka.

   1. Så bra formulerat, Anna. Det är viktigt att vi inte hackar ner på varandra om någon inte har förstått helt och hållet. Det viktiga är att förklara så att alla hänger med på tankesättet. Det är inte alltid så lätt att ändra på efter århundraden av patriarkatet. Hoppas du fortsätter att förklara på det här snälla och braiga sättet framöver också 🙂
    Hoppas du förstår hur viktigt det är att ändra sättet vi tänker på, Emi. Kram

  2. De män/ killar som är ute på nätterna bör/ska bete sig som människor och inte antasta andra människor. Annars får de nog räknas som djur (om det inte kan kontrollera sina ”manliga instinkter”) och då hållas kopplade alternativt inlåsta, eller bära ”munkorg”!

 6. Jag blir förbannad av att det är såhär. Det är inget jag tar med i beräkningen när jag går ut, att ev bli lite ofrivilligt fingerpullad av nåt äckel. Men det är tydligen något man ska vänja sig vid? Det är så fel. Men ingen bryr sig längre. Ingen ser väl något heller för delen, då de flesta har fullt upp med att stå o glo i sina mobiler. Och ja det är väl fel att slåss, men i ett sådant här fall är jag beredd att göra ett undantag.

 7. Allt det här startar redan vid väldigt tidig ålder! Det va en flicka i 6 års åldern som inte ville bli kramad av en pojke i samma ålder men pojken tvingade på sig en kram. Flickan givk gråtandes till sin lärare och då hör jag läraren skratta och säga men det va ju bara en kraaaam inget o vara ledsen över. Gick genast fram och sa det är hennes kropp lär ni barnen att inte få bestämma över sina egna kroppar vid den här åldern vet jag inte hur det ser ut sen. Ett nej är ett nej och det är så vi ska lära alla! Blir så less på all normalisering herregud när fan ska man få bestämma själv

  1. På min lillebrors skola blev hans klasskompis kallas hora (de är 9 år) och rektorn sa att de nog bara tyckte hon var söt……….

  2. Jag tycker det var jättebra att du sa ifrån. Min son har upplevt samma sak fast att tjejerna har jagat dom med pussar men har bara fått höra ”vad gjorde ni först då?”

   Men samtidigt så måste vi förstå att det är normalt att pojkar/flickor undersöker varandra men då måste det finnas vuxna runtomkring som kan sätta gränser och visa vägen.

 8. Nu är det ju faktiskt inte bara kvinnor som utsätts.
  Det berör män lika mycket som kvinnor, så häng inte ut männen som de enda hemska människorna här!!

  1. Män utsätts också, det har du helt rätt i. Men inte alls lika mycket, inte ens i närheten faktiskt! I det här fallet är det männen som är de stora förövarna och männens (som blivit samhällets) syn på kvinnan och vad som är ”okej”.

   1. Så tröttsamt att det alltid finns en ”det händer män också” kommentar när man pratar om sådant här. Våldtäkt av män är färre än 1% av alla våldtäkter och då är det nästan alltid av en annan man, inte av en kvinna. Detta är ett manligt problem.

  2. Ja män utsätts också, inte i samma utsträckning nej, men ja det händer med. Oftast är förövarna densamma dock, andra män. Den gemensamma faktorn är MÄN.

   1. Vilket resonemang? Att de är män som våldtar kvinnor, EMMA de är inte ett resonemang de är fakta så du behöver inte dra jämställdkortet här för de e män som våldtar.

 9. Fina Bella! Så starkt och viktigt att du valde att dela din historia och prata om detta ämne. Blir så fruktansvärt arg att det finns människor som förminskar sexuella övergrepp, och känner igen mig i det du skriver. Att man berättar om något obehagligt och bara får höra att det är ”normalt”, eller ”händer alla någon gång”, som att det vore mer acceptabelt bara för att många blir utsatta? Absolut inte. Aldrig någonsin får det bli norm med sexuella övergrepp och ofredanden!!

 10. Jag minns när jag var i cypern som 13 åring med familjen, jag och min syster smet ut på kvällen för att gå och dansa. En kille började hångla med mig och jag minns hur glad jag blev, att en kille ville hångla med Mig. Han frågade om vi skulle ta lite luft och jag följde osäkert efter, trodde vi skulle stanna utanför entén men helt plötsligt greppar han hårdare tag i min hand och drar mig längre bort, jag stapplar efter och börjar känna mig stressad, känner att jag inte riktigt vet vart vi är på väg och att jag tappar kontroll över situationen. Han stanbnar vid en restaurang, där står ett pingisbord ihopfällt mot väggen och bakom det trycker han in mig. Sen går det snabbt, hårda händer som sliter i kjolen samtidigt som han drar ner gylfen ochtar fram sitt kön. Jag upprepar no och använder ena handen till att hålla ner kjolen medan, den andra försöker jag pressa bort honom med. Det går dåligt, han försöker trycka in sitt kön under min kjol och jag känner att nu kommer jag bli våldtagen. Jag tar i allt vad jag har och sparkar honom mellan benen, träffar, han stapplar bak och jag springer allt vad jag har. Skäms, tänker att jag uppmuntrade honom till något jag är för liten för. Berättar inte för någon.

  Resten av resan sitter jag mest i solstolen och tänker att om jag hade haft en sax hade jag nog klippt av hans snopp om jag kunnat. #metoo

 11. jag blir så ledsen när jag ser fler och fler av mina tjejkompisar på sociala emdier som delar hashtagen, såväl som jag själv. Det ska inte vara så. Sexuella trakasserier borde inte vara ett så stort problem som det är idag.

 12. Jag har läst din blogg så länge att jag minns den händelsen, och all ”backlash” du fick ta när du kom hem och berättade vad som hade hänt. Tyckte det då och jag tycker samma nu, att de betedde sig vidrigt mot dig. Det är så många saker som hänt under ens uppväxt att de flesta har man filat undan, för sånt hände ju bara. En gång jag tydligt minns är när min väns pojkvän/kk helt apropå grabbade tag i mina bröst bakifrån och klämde jättehårt medan min vän hade ryggen till. Stum av chock sa jag inget, varken nu eller då. När jag var i New York följde en kille efter mig in i en gångtunnel, lixom skyndade efter. Jag såg hans skugga och hur han skyndade på stegen och hur han sedan helt plötsligt gick väldigt tyst. Jag kände på mig att något skulle hända så jag var beredd (hade hörlurar i, så han trodde ev att jag var distraherad) och plötsligt nyper han tag i rumpan och jag vänder mig om och knuffar omkull honom. Frågar vad fan han håller på med osv, han ber om ursäkt och halvspringer därifrån. Vad trodde han eg skulle hända? Att jag skulle tycka det var charmigt?

 13. Jag flyttade till USA far nagra ar sedan for att ga pa college i Florida. Jag var ute med min davarande van och det slutade att vi gick till en hemma fest hos en av hennes vanner. Vi korde dit, i min bil, och sa fort vi kom innanfor dorren kande jag mig obekvam. Denna ”hemmafesten” bestod av 2 killar och jag och min van. Jag tog emot en drink av en av killarna, tankte inte pa det mer an sa. Nagra timmar senare vaknar jag i en sang i ett sovrum och kanner att nagon trycker sig pa mig och kysser mig pa halsen. Jag blir omedelbart livradd och sager NO. Killen trycker sig mot mig, tar strypgrepp pa mig och ber mig halla kaften. Jag ar tyst i nagra sekunder och tanker sen, nej det tanker jag i helvete inte gora. Jag borjar skrika hysteriskt och flippar ut totalt. Jag trycker bort killen och i samma veva far jag blamarken pa min hals och rivmarken i ansikte och hals. Jag springer ut hysteriskt och ropar pa min van som var i ett annat rum med en kille. Hon kommer ut och sager ”vad ar problemet?”… Jag fortklarar vad som har hant (blandat med tarar) och hon sager att skitsamma oroa dig inte, vi aker hem imorgon. Jag kanner mig full och yr, men jag hittar min vaska, slanger pa mig mina klader (vaknade i trosor och BH), och tar mig till min bil. Min kompis foljer med och tycker att jag beter mig som en ”drama queen”. Hon forklarar att bara for att han ar svart, sa ar det okej. Det ar sa dom beter sig med kvinnor forklarar hon, det ar inget konstigt. ”They like it rough”. Det var det varsta jag kunde hort i denna situationen.
  Jag kommer aldrig glomma den dagen. Inte heller smset som jag fick fran killen som fortsakte valdta mig dagen efter. ”Hey baby, are you okay?”. Har aldrig matt sa illa. Jag far dras med den kvallen resten av mitt liv.

   1. Ursäkta ERIKAM menar du att killar inte förstår att de är fel att ha sex med någon som inte vill/är vaken? Förlåt men detta är helt otroligt att du som jag antar är vuxen människa tror helt ärligt att män inte förstår att dom inte kan stoppa in snoppen i en brud som sover. Alltså chockad?

   2. Hur jag skulle förklara våldtäkt? Tycker du ”jag fattade inte att hon inte ville bli våldtagen” är ok förklaring?

 14. På mitt förra jobb (jag var 24 år), fanns en äldre man som alltid gav obehagliga vibbar. Efter ha pratat med kvinnliga kollegor inofficiellt kom det fram att han ”rumpnypt” flera av dem i smyg under möten. Ingen vågade dock berätta offentligt för chefer. Under en personalfest var det min tur. Vi var ungefär 25 personer i en simbassäng och körde en tävling som del av teambuildning (antar jag). Mitt i tumultet känner jag hans fasta grepp om mina bikinitrosor. Hans händer mot min bara hud. Under plagget. Jag blir stel. Kroppen fryser på en sekund. Direkt efteråt tar jag flera kollegor åt sidan och förklarar vad som hände. Dessa menar att det förmodligen var ett misstag. Att sånt händer. Det var ju så många i bassängen. Jag mår fruktansvärt hela kvällen och försöker håller tillbaka tårarna. Så äcklad, chockad och förminskad. Så grymt besviken att samma kvinnliga kollegor som själva upplevt hans trakasserier tar hans ställning. Jag berättade för min pojkvän som inte heller tog det på större allvar. Blir fortfarande ledsen och ARG över den helvetiskt normaliserande “pojkar är alltid pojkar” attityden som finns där ute. Och att jag behöver vara anonym för att jag skäms. Av någon sjuk anledning.

 15. Jag kommer fortfarande ihåg all kritik du fick ta när det där hände. Det är helt sjukt att människor ställer sig på förövarens sida. Jag fattar inte hur man tänker då… Jag har också råkat ut för nötter till killar. Tyvärr! Jag blev så ledsen när jag scrollade Facebook idag och såg alla personer i min närhet som använt #metoo. Det är så vanligt och utbrett. Tänk om samma personer också hade vågat namnge de män som betett sig illa.

 16. Jag kan inte lämna hemmet utan att bli sexuellt trakasserad då jag får ta emot oändliga äckliga visslingar, stönade bakom min rygg när jag går förbi, sliskiga ”Hi sexy”, ”mmh-mmh babe!”. Spelar ingen roll var man är eller gör. När jag står i matkön, går på stan bland folk, av buss chaufförer, av försäljare, i parken när jag springer, på biografen, på semestern, arbetsplatsen… Ja, i alla möjliga tänkbara situationer och miljöer.

  Taffsande av främmande människor på krogen är tyvärr ingen nyhet, en gång kom en man fram till mig när jag stod och pratade med en annan man och tog tag i mina tuttar och tryckte ner sitt ansikte och blåste. Det var så jävla vidrigt, men ännu mer vidrigt var ju att den mannen jag pratade med inte gjorde ett dugg åt det heller så antagligen så tyckte han det var normalt och okej. Alla vidriga taffsningar/nyp på rumpan när man är på krogen är också oändliga.

  Har haft tre jobb som jag slutat på grund av sexuella trakasserier. Två stycken där chefen själv har klappat mig på stjärten och det tredje jobbet när jag jobbade i butik och en man kom in och sa att ”han ville knulla mig i hytten”. Var själv i butiken och sa åt han att lämnabutiken, han gick men lämnade sitt visitkort på kassabordet och sa att jag skulle ringa honom. Ringde gråtandes till chefen total i chock och sedan direkt till vakten sen polisen. Polisanmälan gjordes men brottet lades ner trots mannen erkände. Han sa till sitt ”försvar” att han trodde att vi ”klickade”. Så han kom undan med det då hans historia tydligen var den som var mest trovärdig, förståelig och okej. ”Jaa men du trodde ni klickade? då är det okej att du föreslog till butiksbiträdet som trevligt sa Hej-Är-Du-Ute-Efter-Ett-Par-Jeans-Idag om dina tankar om att knulla henne i hytten för egentligen menade hon ju att hon ville bli sexuellt trakasserad. Ni klickade uppenbarligen, det är hennes fel så klart vi lägger ner fallet.” Det är så Hemskt, man känner sig så otroligt osynlig av samhället.

  Har inte haft ett enda jobb där jag inte blivit sexuellt trakasserad faktiskt. Inte ens HR gör något när man kontaktar dom utan man får som svar ”Du kanske har för starka åsikter” eller ”Du har kanske opassande klädsel”. Nej Jag har inte för starka åsikter, jag har åsikter om någon säger något opassande till mig som är nedvärderande eller en sexuell trakasseri, men det kallas försvar. Och kan ju berätta att ”opassande klädsel” var ett hederligt träningslinne. Sen när blev ett träningslinne opassande klädsel?

  Kan inte ens komma ihåg hur många gånger man fick äckliga kommentarer, förslag eller frågor när man var barista ”En kopp kaffe och så undrar jag om dina bröst är äkta”…

  … Kan skriva en hel bok om all vidrigt man får ta av män som inte har något bakom pannbenet överhuvudtaget.

  Jag tackar för att jag hittat en Sambo som är av rasen Gentleman.

  1. Hela situationen låter konstig tycker jag. Jag är en person som enligt andra anses vara vacker och jag får mycket blickar av män när jag är ute bland folk men har aldrig i vuxen ålder råkat ut för sexuella trakasserier på jobbet tex.

   1. Vad glad för att du sluppit. Du har haft tur. Men ifrågasätt inte någon annans berättelse bara för att du inte har haft samma upplevelser.

   2. Återigen ERIKAM du är säkert vacker men detta har inte att göra med hur oemotståndlig någon är. Blir man sexuellt utnyttjad är de ej pga hur snygg eller sexig du är. Det har med att göra att den som sexuellt utnyttjar är fel i huvet o anser att han har rätt till att tafsa på någon hur som helst.

   3. ANA jag bara undrar hur det kan komma sig att var man än går eller går så vill män ligga med en och man blir antastad. Självklart har det med utseendet att göra. Överdriver man de kvinnliga attributen blir man ett lättare offer uppenbart. (Obs jag ursäktar inte männen).

   4. ErikaM nehe, och?! Var glad för det och ifrågasätt inte någon annan. Du är en del av problemet när du försöker förminska och ifrågasätta hennes upplevelser. Det är som att fråga ett våldtäktsoffer vad denne hade för kläder på sig, det hör liksom inte hit! Det är aldrig offret som ska ifrågasättas eller beskyllas, det är förövaren.

 17. Jag blev sexuellt antastad när jag var 16-17 år. En okänd man följde efter mig och min bästa vän in på vår gård och rusade fram till oss, slet sönder mitt linne och tafsade mig hårt på brösten, innan han försvann igen. Hade enorma blåmärken efteråt och minns att BHn var trasig.

  Det var fruktansvärt. Men ärren som alltid, alltid kommer finnas kvar orsakades inte av honom. De orsakades av den polis som, när han kom till platsen och såg mig sitta där i mitt trasiga linne, sa ”Du måste väl förstå att du får skylla dig själv när du går klädd sådär.” En polis som
  säger så till en ung tjej, som precis varit med om ett överfall, jag kan fortfarande inte fatta det. Pga honom trodde jag ju i många månader att allt var mitt fel, polisen måste ju ha rätt…

  Fruktansvärt att det drabbat så många, men så bra och viktigt att vi vågar prata om det. Det är dags nu.

 18. Kommer ihåg när jag och mina tjejkompisar var ute en kväll. Vi stannade till på ett sunkhak nedanför henne för en öl.

  Jag står i baren och en vakt står innanför dörren och har ganska god uppsikt över baren. Det kommer fram en kille och säger hej. Jag som alltid är trevlig säger hej tillbaka och är påväg att vända mig till min kompis när han tar ett stadigt grepp om mina bröst. Jag blir så arg så jag slår till han med knytnäven och han flyger i backen.
  Vakten som ser detta rusar fram och slänger ut mig!!!
  Jag hinner notera att han frågar killen vid namn, bror hur gick det. Så vakten och denna kille kände alltså varandra.
  Tyckte de var vidrigt att de var ok att greppa tag i någons bröst men när den personen försvarar sig blir utkastad. Kommer aldrig sätta min fot där igen.

 19. Ja fy fan, #me too. Jag känner inte någon tjej som inte varit med om sexuella övergrepp på ett eller annat sätt. Det sjuka är att en del saker är så vanliga och subtila att de går obemärkt förbi som en dålig känsla i magen bara för den som utsätts. Känns viktigt att konkretisera vad sexuella övergrepp faktiskt är och kan vara, och att inget sorts övergrepp eller våld någonsin är okej.

 20. En anställd till ägaren av max blev våldtagen av deras vakt på en resa till st tropez för någon vecka sedan , dom har inte hjälpt henne nånting eller anmält händelsen! Hon mår jätte dåligt nu och dom försöker få henne att jobba ändå! Sympati. ….

 21. Från alla oss som fortfarande inte vågar säga något;
  som har vänner vars bror, pojkvän, kusin eller far är skyldig,
  som är rädda att en vän, mamma eller pappa kommer att se,
  som är livrädd för frågor,
  som inte orkar förklara,
  som har lagt all energi på att gå vidare, på att glömma,
  som inte vill minnas,
  som skrivit orden men som inte vågat posta,
  som är så otroligt tacksamma för att ni vågar för oss också,
  oss som önskar att vi kunde skrika ut #metoo

  Från alla oss,
  TACK!

 22. När jag var 16 år tafsade min kompis pappa mig på brösten. Han var alkoholist och var vid tillfället full. Min dåvarande pojkvän som var betydligt äldre än mig var med vid tillfället och sa att han skulle prata med kompisens pappa och att jag inte behövde göra något. Idag hade jag polisanmält, så sjukt.

 23. Titta bara på Hollywood nu de senaste dagarna där skådis efter skådis kommer fram o berättar att de blivit våldtagna som barnskådisar och tvingats hålla tyst om det.

 24. Isabella, du är min största inspiration här i livet. Jag skulle uppskatta om du läste mitt inlägg.

  #MeToo

  Jag vet inte om detta har legat och skräpat i arkivet för länge men förmodligen så har det det. Alla mina tankar och idéer kring detta har nog liksom många andras berättelser hamnat i skymundan alldeles för länge, som så mycket annat. Just nu så känns det inte mer än rätt att jag publicerar det, för även jag måste nu höja min röst för alla mina medsystrars skull. Det känns som att ​praktiskt taget ​​hela världen verkar ha öppnat upp ögonen ytterligare en gnutta för att förstå och belysa det problem som enligt mig och många andra är ett av de störta samhällsproblemen, men som många lättledda människor vägrar att inse. Jag börjar kanske texten lite abrupt, men procentuellt sätt så är det siffror som stämmer. Alla känner nämligen en våldtäktsman, alla känner en människa som trakasserar en annan människa sexuellt.
  De är som flugor och finns överallt i vårt samhälle, även där man minst anar. Inte behöver jag heller berätta för er om nycklarna inne i jackfickan som skär mot din hand likt en sylvass kniv, redo att slå tillbaka, för så många personer har börjat sin berättelse så, även jag. Det gör den självklart inte mindre viktig och väsentlig, men jag personligen måste försöka få med och åskådliggöra andra delar av brotten, de som sker mellan fyra väggar och de som sker ute på gatan, vanligtvis i en svettig, halvsliten lokal med hög musik fylld med helt ”alldagliga” människor som skall roa sig.
  Det finns två delar av historien. Det finns nämligen de som drabbas och som inte vågar anmäla brotten – det största mörkertalet som finns – och så finns det dem som faktiskt vågar anmäla, går igenom en rättslig process och senare får avslag, förövaren går fri och samhället bestrider det faktum att du talar sanning. Det finns ett antal faktorer som influerar domstolens syn på sexualbrott i den rättsliga processen och påverkar rättens bedömning. Många våldtäktsfall, läs: de flesta, står nämligen ord mot ord att övergreppet ens har ägt rum, att samtycke inte fanns, att gärningsmannen var medveten om att samtycke inte fanns samt att brottsoffret var utom kontroll att samtycka, trots att bevis tillika finns rörande DNA och övriga kroppsvätskor på offret och ibland även på kläder. En avgörande faktor är alltså om rätten och domstolen anser att brottsoffret talar trovärdigt och tillförlitligt, vilket i sin tur leder till att förövaren kan dömas. Annars blir bevisbördan en besvikelse för offret och fallet läggs ner. Jag har själv, till exempel inte anmält alla de gånger på klubben då man fått en svettig, manskropp gniden mot sin ryggtavla, ibland även framifrån. Jag har inte anmält de män som kommit fram till mig när jag suttit och väntat på bussen och frågat vart jag skall någonstans, men inte lämnat mig ifred när jag bad dem gå och man istället fått höra en mängd skällsord likt ett ostoppbart vattenfall från deras munnar. Jag har inte anmält alla ge gånger jag fått en bild skickad på en motbjudande köttflöjt. Jag har struntat i att anmäla så MÅNGA saker. Vet ni varför jag inte har gjort det? För att jag vet att det varit lönlöst, och det är där som det har gått fel i hela samhället på alla longituder och alla latituder. Inte bara på en nationell nivå, utan även internationellt. Det är så otroligt fel att så många människor där ute drabbas, men en minoritet orkar/vågar/känner för att anmäla för att de vet om att det är lönlöst. DET ÄR VAD SOM ÄR FEL.
  Det är mångt om mycket som är så förbannat fel. Enligt polisen i en intervju med SvD​, så läggs det ner cirka tretton anmälningar om våldtäktsfall – om dagen, i Sverige. Det är absurt. Jag vill gråta, jämna mig med marken.
  Tror ni att det är en slump att jag vill bli en sådan som arbetar med alla sorters av rättvisefrågor, polis, socialarbetare, domare eller vad det nu blir av mig? Nej, det är ingen slump, för jag vill nämligen bemöta alla själar där ute, jag vill hjälpa dem att komma på fötter igen, vara ett stöd. Vara en medmänniska. Göra om och göra rätt, det som samhället i så många hundra år gjort fel. För det skall inte behöva vara så som det ser ut nu. Jag vet att detta är början på någonting stort, och jag vet att vi är många som står tillsammans, det som händer på sociala medier nu är livsviktigt.
  Jag kommer att göra det en vacker dag, jag kommer att ge rättvisan ett namn, och den vackra dagen kommer att komma fortare än ni någonsin kommer att ana. Jag kommer göra samhället till en bättre plats. Men glöm aldrig att vi står tillsammans, att detta är något som vi gör tillsammans, för allas rätt till sin egen kropp. Och glöm aldrig att du inte är ensam. Aldrig, aldrig, aldrig ensam.

 25. Det är så svårt att kommentera något negativt till ett sånt här inlägg. Jag misstror dig inte nu och jag gjorde inte det då heller. Jag kan dock förstå varför du inte blev trodd av alla, i början var det mycket lögner här och du provocerade mycket. Din pappa fick dig till och med stt skriva ett öppet förlåt inlägg. Det gör absolut inte saken okej, men mer förståeligt till varför det tyvärr var så. Med det sagt, jag är ledsen att Bella 16år inte fick allt det stöd hon förtjänade ❤

 26. #metoo
  Är så stolt över mig själv att jag vågade dela statusen. Det är inte nåt jag pratar om i vanliga fall om man bortser från min psykolog. Men sen jag delade och har läst andras historier känner jag mig så stärkt. Jag är långt ifrån ensam, och vi står starka tillsammans. Det var en viktig erfarenhet för mig. Så tack alla som delar <3 Det GÅR må bra igen efter barndomstrauman och flertalet våldtäket.

 27. Har även delat min historia nu om hur jag blev utsatt för sexuella övergrepp när jag var 7 år av en 10 år äldre man. Det är hemskt att se alla som delar sin historia, men vi måste göra. Vi måste prata om det för vi är så många… Så många fler än vad man kan tro…

 28. Bodde hos en familj i Italien.
  En kväll kom en kvinna in och kröp ned i min säng.
  Hon tvingade till sig ett samlag
  och jag vågade inte slå larm för hennes man sov i ett annat rum.
  Det har varit ett trauma sen dess.
  Att inte kunna göra nåt.
  Vid ett annat tillfälle låg jag på sjukhus och på
  natten kom en kvinna in och vek undan täcket
  och började med oralsex.
  Jag var så sjuk att jag inte kunde gå ur sängen.
  En tredje gång våldtogs jag av en homosexuell
  man på en firmafest som hölls i en sportanläggning.

  1. Har också blivit utsatt många gånger. Första gången var jag 8 år.
   Vill tipsa om PE-terapi. Det hjälpte mig bli av med majoriteten av mina symtom på PTSD. Det finns hjälp att få och behandlarna dömer en verkligen inte, snarare tvärt om. Du förtjänar också att få hjälp att må bra igen. Det gör vi alla.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..