#IsabellaLöwengrip
Följ
Business Life & thoughts
september 12 2017 at 16:30

Tryggare med kreditkort

– I samarbete med Collector Bank –

Varje gång jag har gjort ett inlägg som handlar om kreditkort blir det väldigt mycket kommentarer. Vissa menar att kreditkort alltid leder till en skuldfälla. Många ifrågasätter också hur jag kan tipsa om kreditkort samtidigt som jag pratar om att vara ansvarsfull när det kommer till ekonomi. Därför vill jag klargöra några missförstånd. Jag tycker absolut att kreditkort är bra, förutsatt att man inte handlar över sina tillgångar och betalar sina kreditkortsräkningar. Har man koll på hur mycket man spenderar och hur ens inkomster ser ut ser jag inga problem med att använda ett kreditkort som betalmedel.

Personligen tycker jag att ett kreditkort ger mig bättre koll på mina utgifter, eftersom det finns en gräns för hur mycket jag kan spendera. Dessutom ser jag exakt vad jag har handlat och kan kontrollera att inget har dragits av misstag. Om du har ett Collector Easyliving kan du alltid se dina inköp direkt i appen och varje månad får du en tydlig månadsfaktura som visar alla dina inköp.

Ett annat vanligt missförstånd är att kreditkort är osäkra att använda, för att bedragare kan komma åt dina uppgifter. Visst förekommer det – jag har själv råkat ut för att mina kortuppgifter blivit stulna. Men till skillnad från när någon stjäl kontanter är chansen stor att du får tillbaka dina pengar. Du behöver inte ens ligga ute med dem! Faktum är att kreditkortet är säkrare än ett bankkort, som ju är kopplat till ditt lönekonto. Därför använder jag alltid kreditkort på utlandsresan. Betalar du med Collector Easyliving slipper du dessutom valutaväxlingspåslag.

Många kreditkort är laddade med förmåner och försäkringar. Om du väljer Collector Easyliving ingår till exempel alltid reseförsäkring och avbeställningsskydd om du bokar din resa med kortet. Dessutom ingår evenemangsförsäkring och allriskförsäkring, samt leveransgaranti vid internetköp.

Mina bästa tips när det gäller kreditkort är:

1. När du ansöker om kreditkort, ansök då om en kreditlimit som passar din ekonomi. Ett för högt utgiftstak kan leda till överkonsumtion.

2. Jämför olika kreditkort och välj ett med bra förmåner som passar din livsstil och din vardag.

3. Se till att enkelt kunna hålla koll på dina utgifter. Collector Easyliving har t.ex. en smidig app där du snabbt kan få fram ditt aktuella saldo.

4. Betala inte mer än du behöver. Välj ett kort utan valutapåslag när du reser utomlands.

5. Boka din utlandsresa med ett kort som har reseförsäkring och avbeställningsskydd, så slipper du teckna en extra försäkring.

Klicka här för att läsa mer om kortet Easyliving.

– I samarbete med Collector Bank –

23 Kommentarer

Malin

”Personligen tycker jag att ett kreditkort ger mig bättre koll på mina utgifter, eftersom det finns en gräns för hur mycket jag kan spendera.” Va? Kreditkort höjer ju ”gränsen” och gör att du kan handla för pengar du inte ännu har. Jag är också ett fan av mina kreditkort då det ingår reseförsäkringar och andra förmåner MEN är noga med att betala hela räkningen varje månad… det är ju dock en fantasigräns! Vill jag handla för mer än jag kan nolla varje månad så går det utmärkt. Gränsen sätter man själv vilket inte alls gör kreditkort vettigare än något annat.

Dagny

Självklart är det inget fel att ha ett kreditkort och betala hela beloppet när man får månadsfakturan.
Men Collector tjänar sina pengar på de kunder som inte betalar allt på en gång. Kritiken mot kreditkort från Collector har gällt och gäller den höga ränta som debiteras den som utnyttjar kredit på sitt kort. Effektiv ränta är hela 19,10% och det är ju extremt hög ränta. På ett lån utan säkerhet i bank får man idag betala ca 5%. Men Collector lånar ut till den som har svårt att låna till låg ränta.

Mandy

Hej Isabella!
Jag var alltid emot kredit kort (för jag visste för lite om dem) tills jag blev tvungen att skaffa ett (bor i USA). Håller med: vet man vad man i vanligt fall lägger på mat och bensin, så handla för samma på kredit och man får poäng/pengar tillbaka. Dock är det en fälla om man inte har bra koll på sin budget och om man går loss. Kredit mäter ”hur mycket beroende är du av tillfälliga lån” och använder man 10-20% av kredit kortets summa så får man bra Credit score. Skulle man ha en kris: bilen bryter ihop eller något oförberett, så är kredit kort perfekt.
Efter att ha haft det i några år så är jag Pro Credit cards as long as the user understands it completely.
Kul att du pratar om det, känns inte lika vanligt i Sverige!
Kram

Mia

När bodde du i Sverige senast. jag har haft kreditkort först som extrakort hos min pappa sedan jag var 16. Med 20 hade jag eget. Jo pappa kräve in betalning för mina köp.

Detta är mer än 40 år sen. Min mamma är över 80 och betalar allt med kreditkort, och hela beloppet dras med autogiro.

Helen

Glömde..Dessutom är det ju en gräns på vanliga kort med, när lönen tar slut finns det inget mer att handla för.

Tess

Det är ju bara att kolla på utgifterna (var kortet har dragits och flör hur mkt) på bankkort också? Går jättebra.

Maria

Ja, fattar inte heller det argumentet?

Matte

Vill man vara säker på att man inte handlar för pengar man inte har men utan att använda ett bankkort direkt knutet till ett bankkonto, så är det betalkort man ska ha.
Betalkorten ger förmåner t ex reseförsäkring men man erbjuds inte möjlighet att betala ett lägre belopp än totala skulden vid månadens slut, som är fallet med kreditkort. Företag som ger ut kreditkort vill självfallet att vissa kunder ska välja att delbetala sin skuld eftersom det är då som den höga räntan kan debiteras.

Jag tycker man självklart ska få ha vad man vill, så länge man är en person som har kontroll och inte tar vatten överhuvudet genom att ansöka om kredit. Jag tycker det är bra med kreditkort men har inte en själv, för att just jag som person skulle nog inte kunna hantera det då jag ääälskar att shoppa alldeles för mycket så jag misstänker att jag hade hamnat i lyxfällan förr eller senare. Med andra ord, det är ett bra kort att ha för andra men inte för mig 😀

Jag har aldrig haft problem med Nordea när de skimmade mitt kort utomlands, de ringde mig direkt efter att de hade spärrat kortet och jag fick pengarna tillbaka som de hade försökt köpa med och då var jag i Sverige. Då har jag använt ett vanligt kort ingen kredit. Jag har personligen lite svårt för kreditkort för att du betalar alltid månaden efter och då kan man lika gärna handla och betala direkt. Många är oansvariga när de använder sig utav kreditkort och jag hade en gång men jag insåg hur lätt det var att handla på den så jag klippte mitt. Kommer nog inte att skaffa igen och då fyller jag 30 i år och förhoppningsvis kommer jag inte att ändra mig och skaffa senare heller. Man kan få lika bra villkor utan kreditkort som med, känns dumt att betala allt med det när man kan lika gärna betala direkt 🙂

Claudia

Tror att majoriteten av dina läsare inte är rika/höginkomsttagare, och är man student/medelsvensson/låginkomsttagare så har man inte så mycket att vinna på ett kreditkort. Snarare väldigt lätt att falla i en skuldfälla. Tycker att kreditkort i huvudsak riktar sig till höginkomsttagare som faktiskt kan Tjäna något på att ha dem genom poäng osv, och har en ekonomisk trygghet. Värt att tänka på.

Sara

Jag håller inte alls med om att bara höginkomsttagare gynnas av kreditkort.
Man slipper ha koll på hur mycket man har på kontor (överföra flera ggr på månad),
Man för kredit en månad, dvs du kan investera en månads löpande utgifter och sist men inte minst tycker jag inte att man behöver vara inkomsttagare för att ha koll på sin ekonomi och lyckas betala en faktura månaden efter.

Hannah

Med ett vanligt betalkort handlar du för pengar som du har just nu, ett kreditkort är ju ”lånade”‘pengar till nästa månad, oftast med skyhög ränta. du vet aldrig exakt vad du får i lön, pga sjukdom, vab osv. Reseförsäkring, bagageförsäkring, allriskförsäkring ingår oftast i vanliga betalkort. Detta är gratis just nu i ett år, OKQ8 tex har det som standard. Tyvärr köper jag inte argumenten. Jag har ett kreditkort med mig när jag reser ifall det skulle hända något oförutsett, sjukhuskostnader etc etc, men i övrigt väljer iallafall jag att handla med pengar jag har och inte lånade.

pia

Ränta? Om man betalar hela fakturan utgår väl ingen ränta? Iallafall har jag aldrig belastats med någon, och jag har haft mitt kort i massor med år. Men det kanske varierar mellan bolagen?

Pilla

Jag håller med, ingen ränta här heller men då betalar jag fakturan varje månad. Använder visserligen bara mitt kreditkort som tankkort, just för att samla alla bränslekostnader och få bättre överblick per månad.

Cissi

Kan inte se var man kan fylla i en kod dock 🙁 avstår därmed

Fanny

Så långe man betalar hela kreditkorträkningen varje månad och inte handlar mer än man har råd med, ser jag inga problem med det.

Tyvärr är det ju många som inte kan hantera att ”plötsligt ha” x antal tusen tillgängligt.

Ett kreditkort kommer med förmåner, och ett väldigt stort ansvar.

Vicky

Vi har satt vår kredit till futtiga 5000kr. Då ska det räcka till mat för två personer, hundmat till en 30-kilos hund och bensin till bilen. För oss har det blivit tvärt om – det tvingar oss att se över vår ekonomi så att vi kan hålla det inom 5000kr-budgeten. Tidigare lade vi nästan det dubbla på mat, hundmat/-leksaker och bensin.

Hanna

Jag kombinerar mitt kreditkort med appen Tink där man kan ha koll på utgifter varje månad och hur mycket man har att göra av med inom varje buffertområde. Att ha kreditkort borde inte öka konsumtionen, det handlar ju inte om kortet utan personen som drar kortet. Jag handlar ALDRIG utan att vara medveten om jag har råd med inköpet. Gör jag ett stort inköp (möbler m.m.) handlar jag med kreditkortet och betalar av det på en gång. Har man inte förmågan att hantera sin ekonomi kanske man ska börja arbeta på det först, inte skylla på kreditkortet. Jag använder Preem mastercard som ger 1% tillbaka på alla inköp och är avgiftsfritt.

Hanna

Hej, bara en liten bön från någon som jobbar med reseförsäkringar i utlandet- jag sitter på alarmcentralen som tar emot alla samtal. Snälla snälla läs igenom exakt vad din reseförsäkring täcker, är där verkligen bagageförsening som ett moment och vad är reglerna för att flygförsening och så täcks. Dessutom är det inte alltid att alla länder omfattas. Detta gäller dock inte bara kreditkort utan alla försäkringar. Igen bara en liten bön från mig som får alla arga samtal, och ett tips så ni inte en dag står där och så finns det ingen täckning.

Victoria

Jag borde verkligen ha ett kreditkort (god ekonomi, betalar alltid i tid, har en ordentlig buffert) så jag tar egentligen bara fördelarna, men det jag drar mig för är att jag känner till min noja för pengar, jag kommer inte kunna med att göra ett enda spontanköp. Jag vill verkligen inte betala min onödiga godispåse i slutet av månaden, och än är jag inte redo att sluta med sådant 😂

Lina

Tycker också det är sådär med kreditkort, du ligger ju alltid en månad efter med betalningen . Händer det något, du blir uppsagd eller liknande är det ju inte så roligt att ligga en månad efter…

Linda

Hej Isabella! Kan du inte försöka få till ett liknande erbjudande som förra året, där första årsavgiften är gratis för Collector Easyliving? /Linda

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *