#IsabellaLöwengrip
Följ
Motherhood
augusti 14 2017 at 20:43

Modiga barn

Jag hämtade barnen vid fyra idag och då gick vi till lekparken, det blev 24 grader ute och alldeles underbart. Vi gungade, lekte affär och fick span på ett rådjur. Väldigt spännande.

Gillis har sett dom större barnen klättra upp på taket av ett litet lekhus några gånger och velat göra detsamma men inte vågat. Han har grubblat länge över det. Idag tog vi tag i utmaningen och jag lärde honom hur man kunde klättra upp. ”Mamma fångar du mig om jag ramlar?”. ”Såklart, jag är ju din spiderman-mamma. Jag skulle aldrig missa”. Sedan ville Spiderman-mamman också upp på taket. Hans glädje över att han grejade det var oslagbart att se. Han satt en stund och njöt över sitt eget mod.

När vi kom hem så väntade lax med dill och persiljesås samt potatismos till barnen (allt från grunden) och jag hade önskat mig en sallad på melon (två olika), fetaost, avodaco, tomater, rödlök och en massa frön. Så mumsigt. Det syns inte på bilden men barnen får alltid grönsaksstavar också men som slinker ner snabbt. Jag läste kommentarerna om mat-hjälpen och jag var nervös när jag kikade igenom, beredd på hård kritik ”Dålig mamma etc” men de flesta var positiva. Puh.

Jag förstår att barnen får en annorlunda vardag hos mig men jag tror att det viktigaste kring uppfostran inte är vem som serverar maten på bordet. Det är inte det som formar deras personer. Jag vill ge barnen en stark självkänsla och vara snälla medmänniskor. Varje dag ser jag hur Sally och Gillis kämpar med något, det kan vara alltifrån att ta på sig skorna själv, skrapa rent tallriken i soptunnan eller som idag med Gillis – Drömmen om att klättra upp på taket av lekhuset. Jag finns alltid där och stöttar så att vi tillsammans kan lösa utmaningen. Jag vill att de alltid ska känna att jag finns bredvid om något blir svårt men att de känner i magen att jag tror på deras förmåga att klara av det själva. Jag nöter det varje dag och det är roligt när jag ser resultat. Det växer ett litet mod i Gillis och Sallys små kroppar och det modet kommer dom ha nytta av livet ut.

Det taket Gillis lyckades att klättra upp på idag kommer att bytas ut till modet av att stå och prata inför folk, fråga chans på en tjej/kille när han blir kär, modet kommer att hjälpa honom säga nej till grupptryck. Listan kan göras lång. Allt handlar om att han ska lita på sig själv och veta om hans eget värde. Det vill jag ge honom och hans syster.

 

 

113 Kommentarer

a

när vi var små bodde mormor hos oss. Mamma lagade aldrig mat det gjorde mormor. Mormor städade också. Men mamma sov med oss, lekte med oss, åkte på resor, gav oss kärlek . Sa att vi var modiga även om vi inte klarade vissa saker. För man var modig för att man försökte även om man inte nådde målet. Man var modig för att man vågade fråga om man fick låna någons boll. Man var hjälpsam om man hjälpte grannen osv osv. Detta har gjort att jag känner att jag har en bra självkänsla. Tron på mig själv. inga problem att stå inför människor o prata. Jag har en universitetsutbildning, jobbar som vd och är 28 år. Har två barn som är orädda och vågar mycket. Vi lär barnen att dela med sig att ge varandra kärlek. Har städhjälp vilket innebär mer tid för familjen men vi städar ändå emellanåt men storstädning betalar vi för 4 åringen bäddar sin säng, slänger smutstvätt i tvättkorgen, tackar för maten, ställer undan sin tallrik osv osv.

B

Den mat du äter andas diet, bantning etc i mina ögon. Du äter inte det barnen äter också utan bara det där? Hur går du runt på grönt te-latte och melon!?

Tove

Men va? Det där andas INTE diet utan hälsosam nyttig mat, supernyttigt och fräscht!

Alltså Bella all cred till dig. Jag kanske inte håller med om allt du gör och gör samma själv men det ör ju MITT liv och ditt är ditt. Det finaste jag gjort för mig är att lära känna mig själv så jag kan göra det som gör mig lycklig och äta det jag vet är bra för mig, oavsett om det är sallad varje dag i veckan eller käka pizza. Jag förstår inte hur du orkar ta så mycket skit och generella åsikter som du får göra av, så meningslöst och hemskt bara, men kram på dig!!

Majas

Nej, hennes mat andas inte alls den är plantbaserad. 🙄

Lj

…det är mat. Bara mat. Precis som Hur potatismos och köttbullar är mat. Eller pizza. Eller broccolisoppa. Eller sallad. Vad är problemet?

Elfrida

Skojar du? Det där är typ min dagliga mat. Är fortfarande lika jävla fet! Så någon fråga om bantningskäk är det ju verkligen inte. Get real. 😉

Mia

Å gud, vad jag önskar att jag hade råd att göra detsamma! Jag hatar att komma på och laga mat varje dag! Jag jobbar natt, hämtar barnen när jag vaknat och måste då laga middag. Sambon är hemma för sent för att han ska kunna göra det. Jag skulle ha hjälp med allt hushållsarbete om jag hade haft råd 😊

Sari

Bästa inlägget jag någonsin läst på din blogg! Såsom du precis beskrev att du försöker att uppfostra dina barn är det bästa man någonsin kan göra!!! Alla barn förtjänar en sådan uppväxt – att få växa upp och tro på sig själva <3

Ida

Jag läste Icas rapport igår som de skrivit iom att de fyller 100 år. Den handlade om hur 2000/2010-talets generationer kommer gå tillbaka till att vilja gemensamt handla, laga mat och äta tillsammans. De hade gjort undersökningar och enkäter med barn som är födda efter 2000 och det var väldigt intressanta uppgifter. Hur mycket dom skiljer sig från 80- och 90-talister där individualism varit ledordet. I framtiden kommer dagens barn sätta värde på att med stor omsorg välja och laga mat.

Sen är det klart att alla familjer ser olika ut, men att säga att det inte formar dem som individer är fel. Läs gärna den rapporten här:

https://www.ica.se/Global/ICA_100_%C3%A5r_och_fram%C3%A5t.pdf?epslanguage=sv

Alexandra

Skulle jag kunna få receptet på den där smarriga laxen? såg fantastiskt gott ut. 🙂

Matilda

Vill gärna också ha recept!

Amanda

Salladen ser supergod ut, blir till att prova till helgen.
Btw, du gör helt rätt i att köpa in hushållstjänster, jag hade gjort likadant om jag var i din sits. Tack för din inspiration!

Stina

Läste förra inlägget, du är en riktig förebild i mina ögon! Kan man, ska man. Jag hade gjort exakt lika dant om jag hade kunnat. Och dit vill jag komma! Hejja företagsamma kvinnor som du, i freakin’ LOVE!

Therese

Säger som många andra att om jag hade haft råd skulle jag utan att tveka göra detsamma!

Hannah

Åh tycker att båda rätterna ser väldigt goda ut.

Jennie

Jag är uppväxt med mat lagad från grunden, mamma och pappa lagade aldrig nått halvfabrikat. Nu när jag är vuxen och tänker tillbaka så minns jag bara maten och inte ”vem” som lagade den! Hade jag den ekonomin du har hade jag gjort detsamma. Du är värd att kunna göra de du tycker är bäst för dina barn så som du jobbar och ger allt i de du gör! Du är en fantastiskt inspirerande människa!

J

Så ingen korv, makaroner, lasagneplattor, färdiga såser, mamma scans osv?!

Rebecca

Så bra med uppmuntran och att de ska våga! 🙂
Vill tipsa om en superpedagog till författare/föreläsare kopplat till vad som ger bra inlärning och motståndskraft som han kallar det. Han heter James Nottingham och har både böcker riktade till lärare och föräldrar.
Tydligen ligger svenska elever lågt i motståndskraft(att kämpa när de inte förstår/stöter på problem och de tar misstag som misslyckande). Att man i detta som förälder eller lärare lätt kan ändra deras mindset genom vad man berömmer, att uppmuntra när de kämpar och att problematisera åt dem istället för när de snabbt hittar rätt svar. Och om de hittar ett snabbt svar att då be dem/hjälpa dem problematisera mer istället för att berömma. Att lyfta misstag som intressanta och viktiga för att förstå. Tycker det är en fin kunskapssyn och tror du skulle gilla hans tankar Isabella 🙂

Jessica

Allt ser supergott ut, men hur förklarar du för barnen att ni oftast äter olika mat? Jag skulle nog köra den nyttiga varianten när du inte har barnen och sedan försöka äta så lika mat som möjligt när barnen är hemma.

Hanne

Klok som en bok! Att hur du uppfostrar eller inte uppfostrar dina barn har ju ingen annan människa med att göra! För mig är det också viktigt med mycket i livets lärgång, från att vi är små tills vi blir vuxna. Grunden i min uppfostran till barnen är just att vara ödmjuka, vara snälla vid andra men också sätta gränser och säga nej, växa som individ och att få självförtroende. Vem som nu lagar maten är väl helt oväsentligt i uppfostran! Att man hjälps åt ja det kan man lära dem på många sätt.. du uppfostrar dina barn och jag mina och sen får vi hoppas att vi tänkt rätt när dem är vuxna! Sem det man aldrig får glömma är att det finns inget som säger att just det jag gör är fel eller rätt, ibland förstår jag inte att man orkar att kritisera andra och tro att man själv vet bäst, där saknas det ödmjukhet i dens uppfostran!

Hanne

Klok som en bok! Att hur du uppfostrar eller inte uppfostrar dina barn har ju ingen annan människa med att göra! För mig är det också viktigt med mycket i livets lärgång, från att vi är små tills vi blir vuxna. Grunden i min uppfostran till barnen är just att vara ödmjuka, vara snälla vid andra men också sätta gränser och säga nej, växa som individ och att få självförtroende. Vem som nu lagar maten är väl helt oväsentligt i uppfostran! Att man hjälps åt ja det kan man lära dem på många sätt.. du uppfostrar dina barn och jag mina och sen får vi hoppas att vi tänkt rätt när dem är vuxna! Sen det man aldrig får glömma är att det finns inget som säger att just det jag gör är fel eller rätt, ibland förstår jag inte att man orkar att kritisera andra och tro att man själv vet bäst, där saknas det ödmjukhet i dens uppfostran!

Alva

Vad fint att du skriver tjej/kille om vem gillis kommer bli kär i! Du verkar vara en underbar mamma!!!!

Mary

Du är en fantastisk mamma! Vilken briljant idé, du gör livet möjligt ser jag det som. Enlyx som ni dessutom förtjänar stort, du jobbar hårt. Att vara närvarande är nog ett av det finaste man kan ge sina barn.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *