#IsabellaLöwengrip
Följ
Business
april 19 2017 at 16:44

Starta företag?

Jag pratar ju jämt om entreprenörskap och allt som händer i bolagen, det är min passion i livet. I det här inlägget tänkte jag låta er läsare få ställa era frågor kring just entreprenörskap, företagande och allt vad det innebär. Det kan låta som att resan varit busenkel men under mina 11 år som företagare men jag har hunnit med 11 bolag (!) under dom åren. Det är en jäkla resa men massor av upp och nergångar. Jag har verkligen lärt mig enormt mycket under åren och idag känner jag mig rätt vass på det jag gör men i och med att vi ständigt växer lär jag mig hela tiden mer. Målet är att få ta ett bolag globalt.

Mitt andra bolag Bellme startade jag som 17 åring

Ställ era frågor kring allt som rör entreprenörskap här bland kommentarerna så svarar jag imorgon.

167 Kommentarer

Julia

Hej! Vill bara börja med att du är sån stor inspiration! Sluta aldrig med det du gör! Älskar att läsa dina ”ärliga” inlägg om saker som händer i allas vardag men som ingen pratar om <3

Jag undrar hur man gör allt de praktiska från början, vad är de små grejerna man ska tänka på som är så viktiga? Har en kompis som startade eget och de var sånt som att söka licenser för namn, ta patent med mera.. så jag undrar; från början, vad behövs göras innan man tar sin produkt till marknaden och börjar promota den?

Betty

Finns det nåt av dina projekt som du avslutat, men som du ändå i efterhand ser mycket potential i bara att du just då inte hade kunskap/resurser eller liknande? ☺

Isa

Om du hade startat ditt första bolag idag, vad hade det så varit för företag, eller inom vilken bransch?
Är det något viktigt man ska tänka på, som man kanske lätt glömmer eller inte tänker på, när man ska starta ett företag?

Linda

Hej Bella =)

Jag skulle vilja höra hur du gör för att behålla motivationen i de stunder när inget verkar gå som det ska? Produktutveckling som går fel, personalproblem ect.
Du känns som en person som alltid lyckas hålla det långsiktiga fokuset, undrar om det kommer naturligt eller om du har strategier för det?

Ha en fin dag!
Hälsn
Linda

Johanna H Sand

Oh massor av frågor…
HUR analyserar man marknaden och hur intressant just ens egen firma är?
Hur lång tid innan man kan jobba och leva på sin idé ?
Hur mycket bör man ha i startkapital?
Finns det särskilda lån för småföretagare ?
Räcker det att ha en revisor o enkelt faktureringsprogram?

Tack för all inspiration du delar med dig av

Hej Bella.
När man kommit på vad man vill starta, vad är det första man ska göra då? Och hur hittar man bra producenter och leverantörer?
Hur och var hittade du företaget som tillverkar LCC’s produkter?
Kram på dig

Katrine

Hej! Kan du inte berätta om någon gång det inte gått som du tänkt dig? När någon försökt lura dig, spela fulspel eller liknande? Tänker att sådant också måste ha hänt under dina år som företagare, och tips på hur man kan lära sig se igenom sånt?

karla

Min fråga. Hur vågar man?
Om man tex ska starta ett skomärke som du har. Hur går man tillväga för att hitta någon som kan tillverka dom? Hur säljer man in dom i butik? Hur får man folk till att uppmärksamma ens märke?

Jag vet inte om frågan gäller starta företag, men jag tycker den ingår lite i det. Jag driver själv en blogg , tommytott.com och får mängder av samarbetsförslag. Men nu till frågan :

Hur ska man veta hur mycket man kan begära i ersättning ( ersättning utöver produkt ) ? Detta är en djungel och jag har noll koll på hur jag mycket jag kan ta i ersättning. Hur gjorde du ?

Frida

Hej Isabella,
Tack för en sund blogg, du är den enda jag alltid kan återkomma till att läsa för medans många bloggar slår en med något liknande ångest och press att se ut på ett visst sätt, leva på ett visst sätt osv så känns din blogg så naturlig på något sätt.
Min fråga handlar om det faktum att de flesta av dina anställda inte sitter på en lång och avancerad utbildning, utan att det som ni verkar ha anställt efter verkligen är personerna och deras personliga kompetenser , inte vad några böcker har lärt dem.
Jag undrar dock hur dessa personer har uppvisat deras kompetens för Er? Hur går anställningsprocessen till och har ni kanske någon intern utbildning. Hur får ni rätt person till rätt position, och hur fungerar själva upplärningen?
Anledningen till min fråga är egentligen delad i två, jag har själv ingen högre utbildning men driver sedan sju år tillbaka vårt familjeföretag (som faktiskt fyller 30år i år). Att anställa personal är svårt(!) och samtidigt som jag vill hålla det här företaget igång så drömmer jag om att göra något annat. Suget i magen finns av två anledningar, att helt enkelt prova något annat eftersom jag har haft ett enda jobb i mitt liv, sommarjobb inkluderat, och det är vad jag gör idag, men också för att jag tror att jag skulle kunna vara så mycket mer än det här.
Jag vet inte dock inte riktigt hur jag ska komma vidare just för att jag inte har den där utbildningen som så många jobbat i flera år för.
En annan del av frågan är ju för att om jag själv vill göra något annat så måste jag ha mer personal på mitt företag, och jag själv skulle också vilja ge chansen till personer i min sits.

Tack för all läsning du bjuder på under dagarna!

Julia

Jag har startat en ideell organisation, som driver en Ungdomsjour, och funderar nu på hur vi kan gå vidare för att sprida information om oss på ett ännu bättre sätt. En tanke jag har haft är att maila till dig och söka möjligheten att presentera vår förening för dig, och eventuellt starta någon form av samarbete. Arbetar du någonting med ideella verksamheter, eller ligger ditt fokus i första hand på företag som arbetar med vinstintresse?

Tack för en jättefin blogg!

Lina

Har ett företag där jag tillverkar egna produkter på fabrik utomlands. Har nu börjat ”uppfinna” nya saker och undrar nu hur jag skyddar det? Alltså säg att jag gör hattar (påhittat) och fabriken tillverkar en speciell hatt till mig. Hur skyddar jag mig mot att de säljer min idé till andra och bara byter ut loggan till de andra?

Visst man kan skriva kontrakt men ett kontrakt med ngn i Asien är rätt tandlöst, många fabriker bryr sig inte.

Petra malm

Hej! Jag startar just nu eget inom träning.
Har fått karriärväxling vilket innebär lön i ett år. Det är en enorm lyx som jag vill förvalta, hur hade du gjort? Samt när jag vacklar och tvivlar på mig själv, hur ska jag tänka då?

Anna

Hej! Tack för en bra och peppande blogg! Jag är frisör och har en frisörsalong med en hyrstol (= frisören har eget företag och betalar hyra för att jobba hos mig). Jag känner att jag blir väldigt låst till salongen och skulle därför vilja utveckla mitt företag så att jag delvis kan arbeta mer flexibelt och ibtw bara tjäna pengar när jag står med kund på salongen. MEN, jag vet inte hur? Vet inte vad nästa steg är? Om jag öppnar ytterligare en salong är jag rädd att jag endast kommer få arbeta med personalfrågor vilket inte är min stark sida. Vill arbeta med företagsutveckling, ekonomi, analysering, inköp mm. Några tips till en som lever inuti boxen och behöver nya infallsvinklar?

Hanna

Hur tar man steget att börja tillverka sina produkter och få ut något på marknaden?

S

Hej,
Min fråga gäller ekonomiska aspekter. Dels undrar jag hur du gör med din pension som egen företagare? Undrar även i vad mån du skatteoptimerar. Hur motiverar du dig själv att jobba då vi har så höga skattesatser när man kommer upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt och värnskatt?

Malin

Hej,

jag undrar hur du bar dig åt till att starta egna bolag i såpass tidig ålder? Vad kan du ge för tips och råd? Jag är själv ung och vill gärna starta eget men vet inte riktigt vart jag ska börja.

MVH

Hej Isabella! Jag är föräldraledig och min man jobbar mycket, är anställd på heltid och har eget företag där han hjälper andra med it lösningar. Jag tar hand om vår dotter som är åtta månader och föräldraledig. Jag har en blogg på nouw, http://nouw.com/hannasljuvating Men hur gjorde du som 17 åring. Hur startar man en vanlig blogg och får betalt för bloggen? Det finns så många bloggar nu. Eller har du annat tips hur jag hemifrån kan dra in lite extra pengar som föräldraledig ? Kram

Martina

Hej Isabella,

Jag har precis startat ett klädföretag. Jag har mina prototyper färdiga och ska skicka dem till leverantören.
Det är en extrem tuff sits att jobba heltid samtidigt som man försökee uppfylla sin livslånga dröm..
jag undrar om du kan hjälpa mig var jag kan bygga upp en billig men pålitlig webshop (tight med kostnader i början)?
Vad kan en fotosession för 50 plagg kosta?
Jag planerar att sända 5-10 paket i veckan, hur gör jag det billigast om ja vill ha världen som marknad?
Är det nåt extra att tänka på när man öppnar webshop och ska skicka utom europa?

Tack snälla bästa du <3

Martina

Hej,

Vad är bäst att öppna, aktiebolag eller enskild firma? Jag är helt ny inom branschen och är rädd men samtidigt glad att jag vågar ta steget.. Det gäller en online webshop med egendesignade plagg (liten kollektion). Kommer gå in med egna pengar då jag inte får några lån i sånt tidigt skede. Går det isf omvandla till aktiebolag sedan?
Vad är dina erfarenheter?

Oh tack så mycket för detta inlägg!

Varma hälsningar
Martina

Anna

Hej! Jag är inte Isabella men hoppas det är ok att jag ändå besvarar din fråga. Jag skulle absolut rekommendera dig att starta ett AB. Ett AB är en tryggare bolagsform och skyddar dig som privatperson. Det går inte att omvandla en enskild firma till ett aktiebolag utan det man gör i så fall är att lägga ner den enskilda firman och sälja över diverse tillgångar till det nystartade aktiebolaget, jag har själv gjort den resan för ett antal år sedan och det är inga konstigheter men jag skulle rekommendera att du tar din revisor till hjälp så att allt blir rätt och riktigt. Hoppas du blev lite klokare!

Therese

Hej, Isabella! Jag har en del funderingar, det är mycket jag vill uppnå i mitt liv. Men, jag vet inte hur jag ska verkställa idéerna, själv är jag 21 år. Relativt ung och är erfaren uska, jag vill plugga vidare för att starta ett eget behandlingshem samt ett speciellt café som ännu inte finns på marknaden. Men, jag vet inte hur jag ska gå vidare? Jag antar att jag har svaret på min fråga, det gäller bara att våga.

Var någonstans börjar jag? Caféet vill jag starta snart och behandlingshemmet om några år. Jag antar att det bara är att börja kolla lokaler som går att hyra, sedan pengar för renovering och inköp utav produkter. Då till en annan fråga… Hur mycket pengar ska jag starta med i bolaget för att inte gå back? Hur vet jag att namnet inte finns någonstans? Vilka kontaktar jag, så att allt går rätt till? Tänker då på hygien, brandsäkerhet och andra viktiga punkter.

Tack för en inspirerande och målöppen blogg! Kram Therese

Malin

Hej!
Jag lyssnade på en podd där du var med och du pratade om att både du och Pingis drivs mycket av försäljning och att det naturligtvis är en viktig drivkraft i bolagen. Vilka är dina bästa tips för att få fart på försäljningen? Jag har haft utmaningar eller ”säljhinder” när det gäller att ringa kalla samtal eller ringa och ta kontakt med personer som jag inte känner. Hur har du gjort för att bygga dina säljstrategier och kan du ge några råd till den som vill ta sitt företag till nästa nivå?

Therese

Jag har länge velat starta ett eget träningsföretag men det har alltid kommit saker ivägen. Nu börjar jag dock känna att mitt vanliga jobb inte funkar längre, vi sliter som djur utan att få någon uppskattning och folk blir sjukskrivna var och varannan dag. Jag vill inte bli en av dem!
Jag har kollat upp allt som har med företag att göra (kollar efterfrågan, priser, lokaler etc) men mitt stora problem är att jag är feg. Ska jag våga? Att lämna en fast heltidstjänst med nytt hus och en bebis under ett år, är det dumdristigt? Hjälp?!

Hej! Genom en undersökning jag gjort i min webshop så såg jag att 60% av mina kunder kommit i kontakt med min nischade produkt genom en annan användare, mun till mun rekommendation. Företaget växer sakta hela tiden och vi har varit i gång i 3 år. Vi jobbar även med sociala medier och berättar om andras positiva reaktioner på vår produkt men finns det något annat jag kan göra för att vi ska växa och få fler kunder snabbare?

Linnea

Hej Isabella!

Jag är lite äldre än du var när du startade ditt andra bolag, Bellme.
Själv har jag stora drömmar om att driva mitt egna smyckesbolag där jag själv kan designa smycken anpassade utifrån hur trenderna rör sig. Jag har dock stött på ett problem: leverantörer! Det känns otryggt och inte rätt att samarbeta med företag i Kina då jag varken känner till deras verksamhet, produkterna eller om samarbetet är att lita på. Har du tips på att få tag på billiga leverantörer inom Europa, som är anpassningsbara men samtidigt hyfsat billiga?
Att googla har bara lett mig till fel vägar, det känns som att det ska finnas några bättre alternativ jag inte funnit riktigt än. Du, som har så otroligt mycket erfarenhet kring detta kanske kan tipsa om något?
Jag undrar också om det finns något annat i övrigt som är extra viktigt att tänka på just vid smyckesföretag? Och hur marknadsför man sig och skapar ett så starkt varumärke som möjligt?

Tacksam för svar!
Mvh
Linnea

Hej fina du och tack för en underbar blogg!

Jag är nyss fylld 18 och har i flera år haft drömmen om att bli entreprenör. Jag vet dock inte hur jag ska börja med mina mål och drömmar, jag är skönhetsintresserad och vill gärna börja sälja en produkt (tex. Sminkborstar till att börja med), men vet inte hur det ska gå till. Vad bör man tänka på? Hur startar jag företaget? Hur hittar jag kontakt för tillverkning av produkten? Och hur marknadsför man produkten på bästa sätt? 🙂

Madeleine

Jag drömmer om att få jobba som inredare och är på gång att påbörja en distansutbildning till att bli just det. Då jag bor i en liten stad ser förutsättningarna att få anställning mörka ut, och därför går jag i tankarna att starta eget. Men så till mitt ”dilemma”. Jag vill också väldigt gärna bilda familj inom en snar framtid. Du har ju skrivit en del om det är bökigt att ta ut mammapeng som egenföretagare och därför undrar jag om du helt enkelt hade bildat familj först och tagit ut mammaledighet och därefter startat eget. Eller om du hade gjort tvärtom? 🙂

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *