#IsabellaLöwengrip
Följ
Business Life & thoughts
april 20 2017 at 14:12

Klädbutik för barn?

Jag har sedan 2014 velat starta en klädbutik för barn men kommer aldrig till skott med det troligtvis eftersom jag inte vet VART jag ska börja. Hur ska jag ta tag i det hela, vem kontaktar jag?

Att inte veta hur man ska komma igång är något ALLA entreprenörer någon gång behöver ta sig igenom. Jag hade ingen aning om hur man startade en tidning, ett klädmärke, skobolag eller ett skönhetsbolag men på något sätt lär man sig längs vägen. Det handlar bara om att börja nysta, komma igång. Om jag skulle starta en klädbutik hade jag börjat såhär (dock beskrivet med stora penslar).

  • Min första tanke hade varit om jag verkligen behöver en butik. Fysisk retail får det allt tuffare, jag hade istället startat en e-handel. Ur marginal-synpunkt är det alltid klokast att ha som mål att ta fram ett eget märke men en början kan såklart vara att köpa in andras.
  • Landar du i att ”nej jag vill minsann ha en fysisk butik” hör av dig till fastighetsbolag som hyr ut alla kontorslokaler i din stad. Ta reda på prislägen, finns det andrahandskontrakt att ta över? Rivningskontrakt? I Stockholm är det bostadsbrist men det finns kontorslokaler i överflöd. Det går att göra bra dealar. Dock är ett A-läge alltid A-läge. Hur centralt behöver du vara? Jag hade tänkt ytterst få kvadrat för att mer visa upp det du har online och sedan ha lager på ett ställe med lägre hyra. 

 

Sheila och jag besöker svenska Livly i New York förra året. Lisa Carrol är en duktig entreprenör som har lyckats med att starta ett klädmärke för barn. Hennes resa började med att hennes tvillingar föddes små och var känsliga mot mycket. Då letade hon efter ett material som var skonsamt mot huden och det landade i Pima bomull. Det blev grunden till Livly. Kan hon kan du!

  • Vill du köpa in varumärken? Kontakta dom brands du vill jobba med! Boka möta, sälj in dig själv och varför dom skulle vilja finnas hos dig. Ofta har märkena ett krav på minsta inköp eller kanske att du måste ha allt från säsongen etc. Det innebär att du snabbt bygger ett lager. Vilket betyder att du binder dina pengar. Dom gånger entreprenörer går i konkurs handlar det tyvärr ofta om denna punkt. Pengarna är låsta och du har inte råd att gå runt. Här skulle jag råda dig att gå ihop med en ekonom om du själv inte är det. Inköp och lager är den viktigaste grunden i denna typ av business. Du kan nog agera inköpschef på magkänslan år 1-2 men så fort du har underlag behöver siffrorna få styra volymerna på det du köper in, inte magkänslan. Kom i håg det. 
  • Vill du ta fram egna kollektioner? Det kryllar av fabriker i Europa som du kan producera via i rätt små kvantiteter (vilket betyder 200-300 pieces). Jag skulle välja Europa framför Asien alla gånger. Låt dig inte luras av det låga priset, frakten och allt som läggs på blir dyrt ändå. Sedan går det inte att ha samma kontroll över produktionen och processen tar längre tid pga skick fram och tillbaka. Våra Flattered-skor görs i Portugal och Spanien, det är relativt billigt för oss att ta oss ner. Ett möte då och då sparar väldigt mycket tid, för att man blir bättre på att hitta fram till vad som ska produceras, det blir färre vändor vilket sparar pengar. Dessutom är det bra arbetsförhållanden och absolut inget barnarbete.
  • Förutom hygienfaktorerna såsom att registrera ett AB, lansera en e-handel (billigt idag), köpa in kläder och sälja. Så gäller det att du alltid tänker multipla intäktsmodeller som också kan bli ett sätt att skilja dig från mängden. Tvinga dig själv att tänka utanför boxen. Hur ska försäljningen se ut utöver i butik samt online? Kan du erbjuda dina kunder presentbud med barnplagg istället för blombud? Tex ”Hjälp, barnens kusin fyller år imorgon och jag har inte hunnit handla”, då kan man enkelt beställa via dig och du kör ut inom ett visst postnummer/tid? Kan du erbjuda dina kunder ett prenumentionserbjudande på barnkläder för varje säsong? Kan du ha ett ben i verksamheten som köper tillbaka begagnade kläder som blivit för små och plaggen får senare nya ägare? Var kreativ!

Hoppas att det här gav lite inspiration på vägen, hur man marknadsför sig som bolag till en liten summa kan vi ta i ett senare inlägg, även hur man tar in pengar till sin idé. Jag kommer även fortsätta att välja ut frågor från inlägget igår och svara :- )

 

 

31 Kommentarer

Linn

Bra inlägg! Dock var det först i slutet av inlägget som jag förstod att detta var ditt svar på en fråga. Alltså inte din egna fråga. Fast det kanske är jag som är dum 🙂

Cajsa

Det hörs att du är entreprenör. Snacka om en kreativ hjärna och kloka tankar. Men också såklart enormt erfaren och påläst. Fortsätter imponeras av dig! Tycker också att det var fint av dig att ta dig tid och svara på en fråga så utförligt. Ha en bra kväll!

?

Är det inte livly som svarat på detta?

H

Det är Isabella som svarar?

Josefin

Varför skulle det vara det?

Gabrielle

Nei, det er Isabella som svarer på et spørsmål fra en leser 🙂

Johanna

Ja, nog för att Isabella säkert har koll på frågorna iofs men det där låter verkligen inte som hennes språk.

Så glad jag blir över stt du tog dig tiden att besvara min fråga så utförligt! Ska verkligen ta till mig dina råd och tips. Tack Isabella!

J

Sjukt kul att du inte fattade att hon som kommenterade under andra inlägget föreslog att ni två skulle samarbeta och ditt svar var samarbeta med vem. Hahaha

Sofia

Haha, taskig du!

Lovisa

Åååh vilket bra i lägg, mer sånt här 😀

Vilket bra inlägg!

Janina

Hej! Jag har följt din blogg ett tag och är verkligen imponerad över hur bra du lyckats med allt här i livet. Jag är 20 år och läste ekonomi på gymnasiet men är inte så särskilt kunnig på allt som finnas att kunna haha. Men somsagt så är jag 20 och det är verkligen dags att börja planera inför framtiden å då syftar jag på spar inför lägenhet eller hus osv. Jag skulle verkligen vilja ha lite råd då jag vet att det finns mängder utav alternativ och jag har inte velat prata med banken då dom tyvärr ofta vill tjäna mer själva än vad dom vill spara åt mig.

Men till frågan, när jag fyllde 18 fick jag 25000kr som present utav min morfar, för mig var det viktigt att investera dessa pengar så att jag en dag kan känna att det är väl spenderade pengar. Än så länge har jag inte gjort något mer ön att ha dom på mitt sparkonto, problemet är att de ökar ju inte i värde mer än när jag själv lägger till pengar. Det jag undrar över är ifall jag ska ge mig in på att köpa aktier, köpa fonder, starta avansakonto? Väldigt vilsen och vill egentligen mest höra vad du hade rekommenderat!!? Man vill ju att pengarna ska öka snabbt för att kunna vara en god början på kontantinsats inom närmsta framtiden. Vore supertacksam om du tog dig tid till att svara på detta eller liknande situation!

Kram!!

Sofie

Hej Janina,
Jag är inte Isabella men däremot civilekonom inom finansiering bl.a. så ger dig ett svar. 🙂
1. Om du vill lära dig mer om att spara i aktier och hur det funkar så tycker jag du ska titta in på t.ex. Unga aktiesparare, de har bra filmer och information samt föreningar om du vill träffa personer som kan lära dig mer utan att tjäna pengar.
2. Att spara och investera pengar handlar enkelt sagt om hur stor risk du är beredd att ta. Ju högre risk, desto högre avkastning kan du få men du kan ju då också förlora mer. Dvs. sparande med hög risk är inte bra om du behöver ha det på kort sikt. Att vilja ha pengar till kontantinsats rätt snart är kort sikt.
3. Lägg inte alla ägg i samma korg. Dvs. lägg inte ditt sparkapital i samma aktie/fond. Du kanske vill ha en buffert där du kan ha ett obegränsat möjligt antal uttag, då ska du ha ett sparkonto. Sen kan du jämföra räntor på sparkonton men i och med minusräntan nu så är det svårt att få det att öka utan att mata kontot. Du kan öka ditt sparande om du lägger in en summa där varje månad.
4. Tycker absolut du kan öppna ett avanzakonto! Starta då ett investeringskonto, där kan du ha både fonder och aktier.
Kolla över ditt sparkonto, om du har det i en vanlig storbank så är det ofta sämre ränta.
Kanske ska du ha någon sån här fördelning?
A) Vanligt sparkonto på din bank där du har ditt bankkonto till bankkortet, så du inte måste ha hela lönen på kortet. Där du kan ha kanske en 1000-lapp tillgänglig.
B) Ett sparkonto på en annan bank där du får en bra ränta plus det antal uttag du vill ha. Dvs. din buffert. Lägg in merparten av det du inte vill bli av med (OBS beroende på hur mycket du vågar ha i aktier/aktiefonder) och när du får lön/csn så för du direkt över det du ska spara dit. 10 % av lön/månad är en bra nivå. Sen rör du dig med resten som du vill.
C) Avanzakonto där du kan investera i aktier och fonder (aktiefonder kan vara en bra start), där kan du förslagsvis lägga in lite varje månad och kontinuerligt se över så du lär dig genom att göra. 🙂

Men som sagt, testa dig fram och börja med att få vanan att spara varje månad. Det kommer du långt på men spara på ett bra bankkonto inte lönekontot. 🙂
Tycker också som Isabella att det är roligare att investera (köpa fonder/aktier) i sånt som jag själv är intresserad av men försök tänka så att du varierar typen av branscher. Men börja testa, du kommer klara det bra och framförallt håll koll på ekonominyheterna/omvärlden och kolla unga aktiesparare!

Lycka till!

Anna

Hej Sofie!
Blev så imponerad av din långa och kloka kommentar att jag var tvungen att visa den för min man (ekonom). Han sa att ”det där är vettigare råd än hon skulle få av vilken sk bankrådgivare som helst” (han brukar prata om att rådgivare egentligen är säljare.. 😉). Så fint att du tog dig tid att skriva så långt och bra. Hoppas många läser.
Vänlig hälsning
Anna

Anna

Han är förresten också civilekonom inom finansiering, hehe.

Sofie

Anna, vad glad jag blev av din kommentar och av din mans kommentar! Ja jag tycker sånt är roligt, och jag tycker om att dela med mig av det jag kan. Sånt man kan göra på tunnelbanan. 🙂

Kh

@Anna – vem bryr sig om vad din man säger!?

Anna

Himla fint Sofie, fortsätt med det.
🙂

Tja KH, tänker att det kan vara kul för ett proffs som Sofie att höra att hennes kommentar uppskattas och att andra proffs (som min man, jag själv kan så lite om ekonomi men tyckte Sofie förklarade så bra) tycker att det hon säger är bra. Har inget med att han är man att göra, om det var det du menade..

I

Janina – skulle banken spara åt dig? Haha

Bodil

”var jag ska börja”…

Tack för ett inspirerande inlägg. Gav mig några nya idéer faktiskt 😉

Oj, det här låter som det kan bli en intressant ”serie”. Inlägget var väldigt matnyttigt och spännande!

Nila

Är du den Anna från Malmö som bloggar om en dyr livstil och visar upp märkes intresse på bloggen? Är din man ekonom?

Anna

Nix, bloggar inte, är alldeles okänd 😉

Helena

Superbra inlägg!!

Johanna

Du glömmer att nämna för dina läsare att Carol är tsm med Darius Kasparaitis fd hockeystjärna o coach. När hon drog igång projektet med Livly gjorde hon det med flera miljoner i startkapital som hon kunde slänga ut. Att den första butiken hamna på Birger jarls gatan är även det därför deras goda ekonomiska förutsättning. Så jag tycker det blir en aning skevt att lura in läsarna hur enkelt det kan va. ”Om hon kan så kan ni”.
Jo absolut har man 3-4 hus världen över, smyckes samling och väsksamling för miljoner så tro sjutton att det förenklar ens drömmar att addera in ett klädföretag på sin lista.

Josefin

Spännande inlägg!
När jag är utomlands kommer jag ofta på mig själv att tänka ”det här borde finnas hemma!”, och funderar ibland på möjligheten importera varor från utlandet och börja sälja här hemma. Har du någon erfarenhet/kunskap kring detta?

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *