#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
mars 15 2017 at 09:38

Min aktieportfölj

Jag tänkte berätta om min aktieportfölj idag då många har frågat. Om ni har läst Economista-boken nyligen kanske ni inte tycker att den ser likadan ut och det beror på att det är snart fem år sedan vi skrev boken och jag har ändrat mitt innehav en del efter det. Min investeringstrategi är extremt långsiktig, här pratar vi en trygghet när jag är gammal och får barnbarn. När det gäller en tid på 30-40 år är det inte så viktigt egentligen när man köper aktien utan jag har valt vad jag tycker är stabila bolag med bra avkastning. Men fortfarande i branscher som jag förstår på.

Jag tummar aldrig det.

Fastän jag tycker aktier är kul lägger jag inte så värst mycket tid på själva portföljen, däremot jag älskar att läsa på och hänger med i börsen varje dag. Min strategi är att så fort ekonomin tillåter köper jag på mig mer i bolagen. Dessa aktier äger jag privat men det jag kommer att börja med i år är att investera en del av Löwengrip Invests kapital, dock har jag valt att ta hjälp då beloppen är stora.

Axfood: Hallå hade inte jag Icagruppen tidigare? Jo men jag valde att sälja av nyligen. Jag har ägt Icagruppen i många år och varit med i en riktigt fin utveckling. Jag har köpt Axfood av flera anledningar. Dels ökar vår befolkning stadigt och jag tror på utveckling av lågpriskedjor såsom Willys. Som småbarnsfamilj har jag också bra koll på matkedjorna och på senare tid tycker jag att Willys har fått de bästa frukt och grönsaksutbud till bra pris. Det gillar jag! Dessutom har jag stort förtroende för Axfoods styrelseordförande Mia Brunell Livfors.

H&M: Min största andel i portföljen består av H&M. Nu när H&M har gått ner på senare tid har jag valt att köpa på mig regelbundet. Jag tror att H&M kommer att steppa upp rejält inom e-handel. Ingen tvekan. Sedan är det många Persson-arvtagare som lever på avkastningen varje år så den känner jag mig väldigt trygg i att den ligger kvar he he.

Investor: Jag ägde tidigare Electrolux som också var en vinnare men jag valde sälja av den på en bra nivå och istället köpa investor som har Electrolux i sin portfölj samt andra stora stabila bolag såsom ABB, AstraZeneca och Atlas Copco. Dessa bolag kan jag egentligen minst om men känns tryggt på långsikt.

Kinnevik: Kinnevik känns väldigt roligt att äga då dom satsar på digitala konsumentbolag, något jag förstår mig på väldigt bra. Dom är storägare i Zalando också, bra sätt att äga tidigt.

NAXS: NAXS är tillsammans med H&M mina äldsta aktier. Via riskkapitalfonderna, tex Valedo, Nordic Capital med fler blir man aktieägare indirekt i tex Akademikliniken, Joe & The Juice, Britax , Oscar Jacobson och Rapunzel Of Sweden.

Oriola: Oriola äger Kronans Apotek som säljer LCC

Securitas: Köpte jag när det började närma sig ett presidentval i höstas och världen kändes orolig. Jag tror tyvärr på en fortsatt orolighet i världen och känner man inte sig trygg skaffar man larm.

Det var dom. Det känns riktigt bra! 

73 Kommentarer

Smart tanke där med Securitas! Många spekulerar ju i om privata säkerhetsbolag kommer börja komplettera statliga instanser snart… :0

Ser ut som en långsiktigt stabil aktieportfölj! Jag har också fyllt på i H&M på senaste tiden. Investor och Axfood är riktiga kvalitetetsbolag som jag gärna skulle vilja köpa när priset är rätt. Har lagt upp min aktieportfölj på bloggen.

Att investera överskottskapital i bolaget låter som en bra idé. Speciellt om du har kapitalet frånskilt från rörelsebolagen. Men du är inte sugen att investera kapitalet i fler onoterade bolag istället?

Isabella Löwengrip

Jag gör både och, men i och med mina kanaler kan jag byta aktier mot marknadsföring. På så sätt behöver jag sällan använda mycket av bolagets kapital 🙂

Byta aktier mot marknadsföring är bättre än att använda beskattat kapital. Smart! Då förstår jag varför du vill investera i noterade bolag 🙂
Lycka till!

Isabella Löwengrip

Precis 🙂

Olle

Ja det är ok att byta aktier mot marknadsföring om det sker öppet med fakturering för momsen skull. Då får aktierna ett anskaffningsvärde i bokföringen som behövs för beräkning av vinst eller förlust den dag de avyttras.
Jag antar att företaget betalar momsen kontant och nettot exkl moms motsvarar aktiernas värde.

Isabella Löwengrip

Precis så!

Michelle

Får ni inte dåligt samvete över att, genom att investera i H&M, inte bara stöttar utan till och med gör ekonomisk vinst på fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter, och därutöver miljöförstöring?

Delila

Wow! Ville bara berätta för dig om vilken fantastisk blogg du har!
Jag har inte varit inne och kikat på den på några år, men herregud vilken förändring! Nu kommer jag definitivt börja följa bloggen igen 🙂

Josefina

Hej Isabella! Jag skulle vilja veta hur du sparar till barnen? I fonder eller aktier och i så fall vilka?

Isabella Löwengrip

Återkommer i ett eget inlägg med det 🙂

Jenny

Tips tips!
Jag förstår att du inte vill investera i bolag du inte förstår dig på. Men det är även väldigt riskfyllt att investera i bolag som är beroende av samma marknad! Jag ser till exempel att du nästan bara investerar i Sverige. Detta är inte särskilt rationellt eftersom dessa aktier är helt beroende av den svenska ekonomin. Låt säga att något händer i Sverige/Norden/Europa som påverkar vår ekonomi, då kommer alla de aktier du har garanterat att förlora i värde. Därför är det rationellt att investera även i andra länder och i olika delar av världen och även inom olika industrier. Studier visar även att man bör ha åtminstone dubbelt så många aktier som du har för att minska risken av de induviduella variationerna i företagen i portfolion. Med det sagt är jag inget proffs, men investeringsteoretiskt så är det här det som har visat sig vara det bästa:)

Isabella Löwengrip

Med bolagets pengar kommer det bli mer spritt 🙂 litet statement att investera privat i Sverige för mig samt att jag personligen inte har tid att följa fler marknader

HM, Kinnevik, Axfood och Investor är riktiga kvalitetsbolag! (även om HM tar lite stryk idag)

Snyggt sammansatt portfölj.

Greta

H&M har tappat väldigt lång tid när det gäller e-handel – se bara vad Zalando, Nelly, Asos m fl åstadkommit medan H&M öppnat butiker i allt mer avlägsna länder. På de mogna marknaderna tappar fysiska butiker till e-handel och det måste H&M ta itu med nu. De är tungt investerade i vanlig butiksdistribution.
Vi får se om H&M hinner ifatt – de gick in i Ivyrevel för att komma över kompetensen inom Internet och sociala medier. Det var alltså inte Kenza som H&M var ute efter utan de övriga delägarna. Kenza tillåtes ju t o m marknadsföra konkurrerande företag så det tyder ju på att Kenza inte var så viktig för köpet och inte Ivyrevels kläder heller. H&M kan kläder men inte e-handel.

Tove

HM:s e-handel har ju alltid varit hopplöst dålig alltså. Varför är det så?

Michaela

Håller helt med!
H&M kan inte e-handel och har en lång väg att gå för att komma ikapp!

Anton

Har du några planer att gå in med riskkapital (dvs cash) i något företag? Vad jag förstår har det hittills varit företag som är i behov av reklam via bloggen som du ”investerat” i.
Men det måste finnas massor med uppstartsbolag eller företagsidéer som i sitt första skede är i behov av pengar snarare än reklamutrymme i sociala medier.
Eller har du inte tillräckligt med pengar för det? Jag såg att Natural Cycles t ex tog in 50 mkr i riskkapital och där har du ju inte satsat några pengar alls utan bara mediautrymme.
Eller du kanske helt enkelt inte alls vill riskera något av ditt kapital utan spara i ”säkra” börsaktier?

Isabella Löwengrip

Oftast sker en saminvestering med ett annat bolag med mer finansiella muskler. Då blir vi en bra kombo in! Men i Wavy gick jag in med båda

Intressant! Har tänkt köpa i år men känns som man vill ha tid att hålla koll på dem regelbundet också. Tänkte som du när jag såg H&M gå ner samtidigt som jag tänker att många andra växer sig större och att de får mer konkurrens…

Du är en inspiration utan dess like. Fin portfölj du har skapat och det känns som att du har funderat noga innan du har investerat.
Älskar långsiktiga portföljer och jag har en del av de bolagen som du också äger.
Fortsätt så!
/Rikedom

Isabella Löwengrip

Vad glad jag blir! Tack

Michelle

Får ni inte dåligt samvete över att, genom att investera i H&M, inte bara stöttar utan till och med gör ekonomisk vinst på fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter, och därutöver miljöförstöring?

Sofia

Så med andra ord – dina val baseras på känsla inte på fakta? Är det den här typen av råd din nya bok kommer att handla om?

Isabella Löwengrip

Skulle säga 50/50!

Liselotte

Haha klockrent svar! Tycker att det intressant att Bella skriver en bok om aktier medans hon samtidigt tar in hjalp for aktieinvesteringar…hur kunnig och lampad ar man da!?

Rebecka

Hej Isabella!

Finns det några planer på att börsnotera LCC? Skulle vara så kul att i köpa aktier er ert bolag, har typ hälften av alla produkter i mitt badrumsskåp – där ansiktsserien är favoriten 😍

Tack för en bra blogg!

Sofia

Brukar du göra investeringar för skojs skull? Googla ordet börsfähigt så förstår du varför LCC inte är redo för en notering.

Asta

Hej!
Det enda du fokusera på är PENGAR! Skitsnack att du säger att du ska inspirera kvinnor. Hur gör du det? Genom att tjäna pengar. Alltså snälla. Världen går under. Rasism, hat, barnpornografi osv. Vad bidrar du med för att göra världen bättre? Inspirera kvinnor? Du inspirerar inte ett smack. Du blir bara rikare och världen lider. Du kan göra något aktivt hela tiden för att göra världen bättre. Det gör du inte genom att visa upp dina kläder, ditt hem etc. Och det vet du!

Malin

Hej Asta,

Trist att du inte länkar till din egen blogg eller projekt. Du verkar ha koll på vad som verkligen gör skillnad i världen. Kan du inte dela med dig av vad du gör? Rent konkret alltså. Ser fram emot att se vad du lägger din dyrbara tid och energi på, ja alltså förutom att döma andras sätt att inspirera. 🙂

Lina

Asta! Hon har givit folk arbete, hon ger sina anställda lön varje månad så dom kan försörja sig, äta, bo och leva. Det är nog det mesta hon faktiskt gör aktivt hela tiden för att hjälpa andra. Även fast hon gör det för sin egen skull så får ju dom det bra på köpet. Varför skulle hon behöva engagera sig i hemska saker för att på sitt sett bidra till en bättre värld?

Tove

Just att kvinnor ger ser in på en finansiella marknaden gör väl att maktfördelningen mellan män och kvinnor jämnas ut.

Sen undrar jag hur man kan hjälpa alla dessa svältande och krigsdrabbade barn egentligen, förutom att ge pengar? (Vilket ju Bella gör,m) Har du några förslag?

Amanda

Frågan är ju vad du bidrar med till världen genom denna bittra kommentaren? 😊 Bara för att du inte finner någon inspiration hos Isabella betyder det inte att ingen annan gör det.

Elin

Fokusera du på vad du själv kan göra för världen istället för att hoppa på andra. Sen har du ingen aning om ifall hon gör något för världen eller inte.

Marie

Ojojoj vänta nu bara.. Snart kommer Bellas ryttare till undsättning.. haha

Men jag håller med dig! ALLT kretsar kring pengar för henne.

Karina

Och, vad kretsar det runt i din värld? Tycker Isabella är grym, hon bygger företag som förändrar Sveriges struktur på lång sikt. Men det vet du inte ett skit om, Marie

Maria

Vad bidrar du själv med?

Maria

Snälla gör oss andra en tjänst och sluta läs. Pallar inte med enat gnäll på henne. Hon är för fan inte in charge av hela vätlden

Linda

Om alla strävade efter ekonomisk frihet och att ta hand om sig själva först, tror jag världen skulle vara så mycket bättre. Isabella har ett sådant sunt tankesätt angående det mesta i livet, och jag tror det är just det världens befolkning behöver – insikt i sig själva och sin förmåga, och så gör man det bästa av sin situation OCH kan hjälpa andra eftersom man vet hur man hjälper sig själv också.
Att ge en miljon till en som bor på gatan kanske låter snällt för stunden, men långsiktigt kommer nog denne inte vara ”hjälpt” om den inte vet hur den ska handskas med pengarna eller sitt liv. Att sprida kunskap är viktigare än att sprida pengar enligt min åsikt.

Martine

Omg du er gal

Anonym

Blir väldigt mycket ytliga inlägg, känns som allt är en fasad och du anstränger dig för att bara prata om det som är lätt att skriva om. Saknar inlägg om åsikter, tankar, livet, familjen, dom små sakerna i vardagen och mindre om jobbet, pengar och prylar

Babsan

Jag tittar gärna in på din blogg och läser om dina tankar om livet och hur du har det i din familj. Skicka en länk.

Leila

Asta! Läs en annan blogg!

Åsa

Hur snabbt sålde du av Lexington och varför? Intressant att läsa hur du resonerar.

Jenny Nilsson

Jag tycker att din blogg är helt fantastisk. Jag lär mig nya saker hela tiden genom att läsa den! 🙂 Men jag är lite orolig över dig. Hur mår du egentligen? Hur fungerar allt hemma med Odd? Det känns som att du inte skriver lika mycket om ditt privatliv längre och jobbar mer… Ta hand om dig <3

Magda

Roligt att läsa 🙂

Nadia

Himla tur att du han sälja dina Robert friman innan den störtdök med ca 30%. Mindre kul för dina läsare som läste att du hade Robert friman och att du gjort en stor vinst, som säkert trodde att det var ett bra köp och som nu ligger massa minus.

Carina

Fast det finns ju nåt som heter eget ansvar.

Nadia

Självklart har man ett eget ansvar och jag skulle aldrig köpa något enbart för att Bella skrivit att hon har innehavet, men sen har jag också hållt på med aktier i några år. Det finns gott om nybörjare här inne som knappt vet vad en aktie är men som ändå vill komma igång (bara att se på economistagruppen som har 40.000 medlemmar) och som säkert tog det som ett bra köp och köpte Robert friman.

Greta

Varför skulle det vara ett bra köp om någon säljer för att ta hem en stor vinst? Man ska inte köpa när kursen står på topp för då är risken att det tar tid innan man kan få någon värdeökning.
Isabella fick för övrigt aktierna utan att betala i pengar så för henne var det svårt att inte göra vinst. Men visst var det en bra utveckling på de där aktierna i VJ Since 1890!

Emma

Hej Isabella!
Det är så spännande att läsa om hur du tänker med din ekonomi.
Jag har aldrig tänkt att jag någonsin kommer att köpa aktier, har aldrig varit på tal i min familj/släkt!

Undrar om vem som helst kan börja med detta? Förstår att det är fritt fram men för vilka är det aktuellt att börja med aktier? Hur mycket behöver man oftast investera för att det ska vara lönsamt? Såå många frågor haha

Tack för en bra blogg!

Isabella Löwengrip

Gå gärna med i Economista – Kvinnor som älskar aktier och privatekonomi på Facebook 🙂 Där finns det en massa nybörjare!

Är helt lost när det gäller aktier :O

Alicia

ÅHH vad roligt att du delar med dig! Alltid kul att se hur andra tänker. Har precis börjat med att spara i aktier och fonder, detta kom väldigt passande 🙂 Själv tycker jag om att placera i indexfonder ( genom ETF för lägre avgift). Bella vad tycker du, är indexfonder (lite för safe om man säger så), ska man våga sig på riktiga aktier? Min tanke är att nu från tidig ålder börja med ett långsiktigt sparande.

Linnea

I senaste Drömhem och trädgård tipsar Lina Tenow om flattereds toffel som är inspirerad av Italien. Den med pärla uppepå som kostar 1600 kr. Kul! Fin är den. Men, men har feta korta fötter-inga icke spec skor passar o lever på Soc-bidrag -får under 4000 att leva på- mat,hygien,underkläder,kläder öht. annars har jag aldrig Pr med att betala för saker när jag hittar nåt jag gillar. Köper inte nytt ofta o har inga helt genomtänkta outfits- o på jobbet är jag fsk-lärare. Läääängtar till att få börja jobba-leva.

Elin

Hej Isabella! Jag kan närapå ingenting om aktier men har blivit inspirerad av dig 🙂 och är lite sugen på att börja spara. Jag har dock fått rådet att investera i indexfonder med argumentet att en enskild sparare aldrig slår index på lång sikt. Vad tänker du kring det? Och varför tror du mer på att välja enskilda aktier/bolag än index?

Rasmus

Du köper Securitas för oroligheter i världen? Varför inte titta åt Saabs håll som sedan presidentvalet ökat bra och fått enorma ordrar och många förfrågningar?

Camilla

Man kan väl inte köpa allt heller.

Frida

Fråga, blir det inte en intressekonflikt om man äger aktier i ett företag som säljer ens produkter? Nyfiken med tanke på Sveriges alla möjliga regler osv..

Aktieproffset

Bra branschspridining men väldigt Sverigetungt! Du har inte funderat på att t.ex. komplettera med ett par USA-aktier?

Aktieproffset

Jag har tänkt lite som dig när det gäller Axfood och sitter därför på ett gäng Walmart-aktier. Johnson & Johnson tycker jag också om, den har under lång tid gett hög utdelning.

Johanna

Återigen har du byggt ett luftslott, nu gett sken av att du haft en rejält trafikerad portfölj. Vilket inte är fallet.

Blir du aldrig trött på att salta och peppra till det att hela kryddskåpet är tömt?

Måste tära på så många relationer om du är sådan privat.

Astrid

Isabella, Securitas sysslar ingenting med larm varför ditt resonemang inte stämmer. Larmdelen såldes av för flera år sedan som nu indirekt ägs av Stanley via Niscayah.

Emma

Isabella, jag började läsa din blogg bara för några dagar sedan och jag känner en sådan inspiration! Min dröm är att starta eget en vacker dag och under tiden ska jag införskaffa kunskap. Jag försöker inte hitta mitt drömjobb men en drömarbetsplats där jag trivs med mina kolleger och vill till jobbet. Du verkar ha uppnått detta! Är så glad för din skull! Och angående min privatekonomi och aktier så har jag på allvar börjat fundera kring detta, tack vare dina tankar. Ha en fortsatt bra onsdagkväll!

Pernilla

Investor ligger nu på sin högsta nivå på fem år. Har ägt aktien sedan 2012 och är väldigt nöjd med utvecklingen. Men just nu är kanske inte bästa ingångsläge, bättre att köpa på en dipp. HM har gått dåligt och är nere på samma nivå som i somras, då du skröt om att du tankat på dig efter Brexit. Aktiehandel är inte lätt, Bella. Vill bara påpeka det åt nybörjare som kan låta sig dras med på grund av dig.

Fint med 3 investmentbolag i portföljen, för mer investmentbolag kan man alltid kolla på http://ibindex.se

Som komplement eftersom det är mycket storbolag i portföljen kanske det kan vara värt att titta på Svolder (B aktien inte A). Svolder äger framförallt lite mindre bolag och har en relativt bred portfölj. Men som alltid måste man läsa på själv om det är en investering som passar till den egna portföljen.

Svolder på ibindex:
http://ibindex.se/ibi/#/companies/SVOL%20B

Bert Andersson

Köp Sportamore. Lägre nyckeltal än Zalando och mycket potential.
Bra acessoarer och träningskläder.

Mvh

Bert Andersson

nouw.com/heddasöderberg

Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
http://nouw.com/heddasöderberg

Julia

Måste bara dela med mig av att detta verkligen inspirerar! Att se en ung kvinna dela med sig av sin aktieportfölj är verkligen en tumme upp. Du gör det så begripligt och enkelt! Jag vet själv att aktier kan vara svårt men sättet du delar med dig av är verkligen kul, till skillnad från tråkiga gamla gubbar. Jag blir genast inspirerad att lägga av mer tid på Avanza och vara mer aktiv med mitt sparande. I övrigt verkar du vara en riktig powerkvinna som balanserar entreprenörskap och familjeliv på samma gång. Go Bella!

BesserW

Men hallå; det är ju Securitas Verisure som har hemlarm och inte det noterade bolaget… Verisure är privatägt!?

mikaela

Undrar vart man kan lära sig mer om aktier förutom på facebook gruppen?
Jag vill lära mig men de är så många konstiga ord, portföljer mm. så det blir svårt att begripa allt 🙂 du är en otrolig inspirationskälla och jag är så tacksam att du valt att blogga så länge trots många negativa kommentarer och påhopp!

Hej!
Nu när H&M har gått ner på senare tid har du inte valt att sälja?. Vilket jag inte förstår, även om man är extremt långsiktig så ska man nog städa i sin portfölj. Sen vet jag inte viken köp-kurs du har på H&M och hur mycket plus du har på dem?. Sälja och skörda o köpa i en bättre kurs så är min investeringstrategi. Har också en Barnbarn-portföljen klar nu.

H&M har blivit en svår aktie:
Hennes & Mauritz AB H ligger i en fallande trendkanal vilket innebär att investerare under en längre tid valt att gå ned i pris för att komma ur aktien. Det indikerar att det råder ökande pessimism bland investerare och statistiskt signalerar trendkanalen fortsatt nedgång.

I början av året 2018 var en aktie värd 250 kronor i dag är den nere på 156 kronor. Ett fall på över 30 procent. Nära på en halvering av kursen bara nu i år.Det är sånt som överraskar oss vanliga dödliga.

Sen kan man frågar sig varför fallet dröjt så långe. Om man ställer den urstarka tillväxten omsättningen upp 75 procent på fem år mot ett antal frågetecken, som att H&M:s nettokassa minskat från 26 till 6 miljarder kronor sedan 2010. Lägg därtill hotet från e-handeln. När butiksexpansionen inte längre ger samma försäljningstillskott blir situationen snabbt bekymmersam.

För en helt ny aktieägare i H&M kan man fråga sig vad betyder det här för aktieutdelningen?. Vad blir det för Utdelningsförslag framöver?. Och vilken kurs ska man vänta in för sitt köp? kan det bli runt 100 kronor?.Eller innebära aktuell kurs på 156 kronor motsvarar bottenfiske.

Vad H&M ska vara värt är idag en gåta. Krisen har sköljt bort mycket förtroende. Frågan är om bolaget återkommer som tillväxtbolag eller ska ta en ny roll som stabil utdelare. Detta ger två helt olika prislappar på aktien. Här får man vara försiktig innan man köper in sig.

Ingen tvekan.
Jag tror också att H&M kommer att steppa upp rejält inom e-handel. Men det kommer att ta tid…Jag själv är en aktie-nörd älskar att köpa & sälja aktier. Har också en ekonomiblogg som jag skriver om aktier mm. Titta gärna in här http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg

Tycker att din aktieportfölj ser mycket intressant ut. Jag har inte läst Economista-boken, men jag ska läsa den. Lycka till med dina investeringar.

Mvh,
/Erik.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *