Saudi och UAE

Idag började jag morgonen med ett spännande möte hos Business Sweden som är vårt lands exportråd. Det är statligt ägt och hjälper bolag med att växa internationellt. Idag hade LCC, Idun och Recipe for men ett möte med ansvarig för export i Saudiarabien. Feisal flög hit för att träffa oss (bland annat antar jag) och vi pratade kring hur vår svenska varumärken ska etablera sig i mellanöstern. Vi planerar ett event på Svenska ambassaden i höst och även ett i Dubai för att träffa inköpare på olika apotek. Så roligt.

Jesper från Recipe for Men, Feisal och Göran som är VD för Lets Face it (Idun). 

Jag kan redan nu gissa att det kommer att komma kommentarer kring att vilja expandera i länder där kvinnor är förtryckta. Vi pratade om det såklart på mötet med det Feisal berättade är att det händer mycket i landet för kvinnor fastän det går alldeles för långsamt såklart. Man kan ju tänka på två sätt, antingen bojkottar man för att visa statement eller så tror man på att man gör större skillnad genom att vara på plats, driva bolag och försöka jobba med Empowering women i samband med lansering av LCC. Jag och Pingis gör hellre det sistnämnda. Det tror vi gör större skillnad för kvinnorna där.

 1. Inte att de är förtryckte utan att du inte vet ett skit om deras livstil. Din livsstil och volym koldioxd utsläpp gör att det blir press på behov av energi, naturresurser, olja och därmed skakande av krig i mellanöster. Alla dessa invasioner och kriger i de länderna med natrurresurser som behövsv för din lvisssitl gör att de länderna inte hinner att andas ut och komma upp i sjävlförverkligande fasen. Annars är de lika intelliganta som mig och dig.
  Alla dessa människor som vi ser som krigsflyktingar i Sverige är konsekevens av dina livsval Blondinbella.
  Var inte så djävla stolt över din djävla entreprenörskap. Det är ingen big deal.

  1. Tycker inte det är riktigt rättvist att peka ut Bella som huvudansvarig 😂, när det är västvärlden och dess ideal/livsstil som är boven! Men det är bra Anna, om du själv kan tänka på vad/hur du konsumerar! 😀
   Hoppas verkligen dagen vänder för dig också Anna, jobbigt att ha så mycket agg att måsta spilla på andra 🌷

  2. ANNA, Jag håller helt med dig och blev rätt besviken när jag läste alla svar till din kommentar. Folk verkar ta det som ett överdrivet skämt eller något men det är ju precis som du säger. Det finns så många länder som ”ligger efter” eller är mindre ”civiliserade” i västvärldens ögon, på grund av just västvärldens förtryck, kolonier, slavhandel, resurssbehov, överkonsumption, energislöseri, etc, etc, etc, etc……. Visst, få kanske gör det medvetet, vi är bara en del av systemet, osv, men bli medvetna då! Sluta låtsas som att vi inte har något ansvar, ”det är samhällets fel”… Men VI är samhället, det är bara att dra ur tummen och börja läsa på, ta ansvar och ändra vårt beteende.

   1. Rebecca och Anna: Klart vi har ansvar för varandra, vi lever på samma jordskorpa. Det är kanske det ansvaret Bella försöker ta genom att visa kvinnor i exempelvis Dubai att de har ett värde och inte behöver lyda under männen hela tiden. Och samtidigt sätter Bella folk i arbete så de inte behöver leva på bidrag och därmed urholka systemet i onödan.

   2. Så fint av dig att ta ansvar för att folk som inte är bra på att stava eller som kanske har dyslexi inte uttalar sig. Klappa dig själv på axeln.

   1. The Fascist state is a will to power and empire. The Roman tradition is here a powerful force. According to the Doctrine of Fascism, an empire is not only a territorial or military or mercantile concept, but a spiritual and moral one. One can think of an empire, that is, a nation, which directly or indirectly guides other nations, without the need to conquer a single square kilometre of territory.

    — Benito Mussolini, Giovanni Gentile, Doctrine of Fascism (1932).

 2. Vad menar du med att jobba med Exponering women? Ifrågasätter inte er strategi utan undrar bara vad som avses. Det ska inte vara empowering?

 3. det handler jo bare om penger, du trenger ikke å lyve om rettigheter å sånt – vi vet at du bare er interessert av makt og penger, så ikke prøv deg.

  1. Instämmer. Inte en chans att ett mindre ”nytt” skönhetsmärke kan göra någon som helst social förändring i regionen (GCC). För det första kryllar det av mer skönhetsproduktsmärken än man är van vid i Sverige så går inte att jämföra marknadsdynamiken med mycket lägre produktlojalitet. Finns allt från hela världen och mycket ”new brand trial” när man är i lägre pris kategorin och ungt varumärke. Därtill är det inte överhuvudtaget denna marknad som har någon påverkan på den lokala populationens sociala eller religiösa eller feministiska rörelser – eventuellt på expats till en viss grad ja (men då krävs mer än reklamaffischer och någon föreläsning – det biter inte). För det tredje den lokala populationen älskar stora etablerade internationella dyra varumärken – de litar inte på annat och det är helt inne på show off med dyra produkter (tänk Gucci, LV, Chanel, Etc). Finns massa mer punkter att ta upp som talar emot att LCC ska kunna uppnå någon som helst social förändring (därmed håller jag med om att det är bättre att bara fokusera på att skapa en ny money making machine därborta vilket är helt ok!!!) men avslutar med det positiva och som är ett tips – regionen älskar SVERIGE och SVENSKT. De konmer vare sig lita på LCC för det är nytt och ungt eller ett skönhetsmärke generellt men de älskar Sverige så fokusera på det svenska i varumärket. Svensk kvalitet. Och snygg svensk tjej 🙂 De är väldigt ytliga! Plus de älskar intensiva dofter så kolla om det behövs lite mer doftintensitet i era produkter just i den regionen. Som ett orelaterat exempel har Kitkat högre sockerandel i GCC för de vill ha sötare. Liknande vill de dofta mer intensivt än vi Svenskar. Tänk inte på att ha någon välfärdsmission – det går helt enkelt inte. Promise. PS. Bodde 6 år i Dubai och till yrket Brand consultant. Flyttat hem till Europa nyligen för orkar inte med hur frustrerande hela GCC regionen är. Inget går att ändra och blev anklagad för att vara ”för svensk” i min moral.

 4. Hej Isabella, jag skulle bli jätte glad om du kunde ge mig ett svar,
  Jag är en 20årig tjej som lever med Endometrios, igår var första gången jag gick hem från nya jobbet och det var pågrund av Endon. En timme senare ringer chefen upp (en man) och ställde jätte privata frågor, så som vart jag går någonstans hos läkaren, när jag ska dit nästa gång, hur länge jag brukar ha ont, om jag har problem med cystor också osv. Jag blev helt ställd. Jag svarade på allt för det kändes som jag satt i ett förhör. Och nu efteråt har jag ont i magen över samtalet, det handlar ju ändå om mitt underliv och det kändes som han klev över en gräns. Hur hade du bemött dessa frågor om du satt i min sits? Hade du sagt emot? Nu är jag rädd för att förlora jobbet för att jag har Endometrios. Hoppas du kan svara, kramar 💘

  1. Hej, det där är inte OK av din chef. Du borde anmäla till HR och/eller till facket. Varför ville han ha reda på det? Du har heller inga skyldigheter att berätta.

  2. @ Endometrios: Jag är visserligen man, men har erfarenhet från chefspositioner och blev gripen av din berättelse och fråga. Det finns inget fel eller rätt i det du gjorde. Normalt sett har arbetsgivaren inte rätt att kräva att få ta del av din diagnos, å andra sidan har de en skyldighet att hjälpa dig tillbaka till jobbet genom att t.ex. anpassa dina arbetsuppgifter. Det du berättat går inte att göra ogjort. Om du däremot framöver inte vill diskutera din sjukdom med din arbetsgivare, tycker jag du skall säga det till arbetsgivaren, att det du berättat är av privat natur och förstås berättat i förtroende, men att du inte vill diskutera detaljer av din diagnos framöver. Det är ett svårt område och lätt att trampa fel och ångra sig. Men det är ingen idé att gräma sig över det utan fundera på hur du rättar till det nästa gång. Förhoppningsvis kan informationen som finns på denna länk hjälpa dig: http://arbetsrattsjouren.nu/tag/lakarintyg
   Hoppas det löser sig och stå på dig!

   1. Tack Fredrik! Det kändes bra att höra åsikter utifrån. Det är ett svårt område det där, man är rädd för att bli avvisad i arbetet men man vill ändå att dom ska veta, det är klurigt.. Jag ska kolla länken!

 5. Isabella, har du tänkt på att inför like-knappen till kommentarerna som kommer in? Man har inte alltid tid eller ork att sitta och svara på kommentarer som man reagerar på, och ibland hade det verkligen suttit fint med en en like-knapp. Jag vet att trycka på likes är ett väldigt passivt agerande, men jag vill ändå kunna markera på något sätt att jag håller med/inte håller med kommenteraren. 🙂

 6. Det vore ju fantastiskt om du kunde åka till Saudi och föreläsa (för Saudiska kvinnor) om kvinnors företagande. Frågan är om ett sånt evenemang ens skulle tillåtas?

  1. Behöver de bli förelästa för av en vit, priviligerad kvinna? Saudiska kvinnor är i relativt stor utsträckning högutbildade (till skillnad från Isabella), men ändå begränsade i vilka livsval de kan göra.
   Jag tycker att Isabellas analys av läget i Saudiarabien är grund och endimensionell, så naivt också att tro att det är utländska företags etablerande i den typen av länder som kommer göra skillnad. Förstår inte Isabella att det faktum att LCC går in på den marknaden för att tjäna pengar kommer innebära att de måste göra eftergifter för det systemet? Ni kommer inte som representanter för ett vinstdrivande företag ha råd med att kritisera den nuvarande regimen och kvinnors utsatta ställning där. Det behövs politiska påtryckningar och ja, tydliga ställningstaganden om att man inte investerar pengar i diktaturer där mänskliga rättigheter inte respekteras. Vilken lam ursäkt för att etablera er där. Isabella har förresten en bloggkollega där som nyligen dömdes till 1000 piskrapp. Han kommer säkert få ett fantastiskt liv så snart LCC börjar kränga torrschampon och handkrämer i saudiska köpcenter. Marknaden löser allt, eller hur?

 7. hej. behöver ni personer som kan jobba på plats i dubai? jag har eget boende och bott där i 5 år och är även legitimerad fatmaceut i sverige.

 8. Nu kanske detta är långsökt och inte alls stämmer men en tanke som slog mig var att det kan skapa fler arbetstillfällen för kvinnor (in the long run) i de länderna om ni lanserar era produkter där. En viktig del i kampen för kvinnor att bli mer självständiga är att ha en egen inkomst. Menar inte att det kommer att förändra kvinnornas situation drastiskt men det kanske kan hjälpa några.

  1. Saudi är ett rikt land. Kvinnorna har egna hembiträden från Sverige och andra länder. Saudiska kvinnor har någon som hämtar bilen och skjutsar dem dit de vill. Det är inte fint att köra bilen själv. Om ni förstår vad jag menar. Ännu värre om man stiger av bilen och tankar bilen själv.

   Ingen i Saudi behöver ”knega”/arbeta. De får skjuts med flyg till bästa landet som erbjuder bästa kirurgen om Saudi inte kan erbjuda den vården.
   De guld Saudiska kvinnorna bär till vardagen kan köpa allt vi äger. I promiss. Så tagga ner.

   1. LOL, Anna. ”Du får inte resa själv eller söka arbete utan tillstånd, du får inte bestämma vad du ska ha på dig eller kritisera religionen MEN du får bära massa guld så no worries.”

   1. I Saudi arabien måste kvinnor täcka sig med Abaya, täcka hår och ansikte. Kvinnor får inte cykla eller köra bil. Stränga regler om allt.
    En man får vara gift med flera kvinnor.

 9. Hej bästa Bella! Alltid en lika stor inspiration för en yngre tjej som mig! <3

  Var är din fina klänning från? Trevlig helg! 🙂

 10. Jag förstår hur ni tänker och tycker det är en bra idé, men hoppas ni follow through med det genom att endast anställa kvinnor/jobba med kvinnor osv. Vilket verkar bli svårt eftersom ekonomin ägs av män och de flesta företag också ägs av män? Men som sagt ni har säkert en lösning på det.

  PS. skriver om feminism och genusvetenskap på http://www.zaitzova.com 🙂

 11. kvinnor får inte ens ta körkort i saudiarabien. vad får dig att tro att de ens får starta företag när de inte ens får gå ut utan manlig eskort?

  1. kvinnor är ofta högt uppsatta i företag i Saudi. min bror bor där och jag tycker extremt mycket i det landet är problematiskt. Jag tänkte först att kvinnor har höga positioner eftersom att kvinnor inte får försörja familjen och att de var högt uppsatta endast pga att de kunde dra in pengar och att de var endast en symbol. Jag har tack vare min bror (obs jag är extremfeminist, så fult ord och uttryck men man ska vara försiktig med fördomar) fått en annan syn på landet. som sagt extremt mycket är problematiskt och då speciellt för kvinnor (de ses som avgudade tex) men läs på innan du uttalar dig. please and thank you.

   1. Dock extremt problematiskt av bb att lansera sina produkter i ett sådant korrupt land. Och ja kvinnoförtryckt, men du och andra tar ju upp exempel som ni inte har någon aning om.

 12. Jag trodde att LCC produkter riktade sig till nordisk blek hy, är det verkligen rätt målgrupp i dessa länder

  1. Så jag som är svensk men med ena föräldern från ett afrikanst land och därmed inte har typisk nordisk blek hy bär inte köpa lcc produkter menar du? Otroligt obildad kommentar.

   1. I sin marknadsföring tala Isabella om att henens produkter riktar sig mot personer med känslig nordisk hy. Det är inte jag som sagt det, men det skulle avhålla mig att satsa på hennes produkter om det nu är så att de är designade för en annan hudtyp än min. För övrigt använder jag bara Clinique och Nivea 🙂

   2. @Sofia: vadå halvsvenk? Det finns inget som heter ”halvsvensk”. Det händer inte att någon kommer och säger ”titta, här är mitt halva svenska pass” eller ”eftersom jag är halvsvensk, så får jag bara rösta i varannat val”. Antingen är man svensk, eller så är man inte det (såklart kan man vara både svensk och italienare eller något annat, men man är aldrig hälften svensk. Och vad föräldrarna kommer ifrån spelar heller ingen roll, det är ju inte utseendet eller religionen som avgör om du är svensk eller inte 😉

 13. Varför tycker folk att man inte ska exportera hudvårdsprodukter till länder där kvinnor är förtryckta? Är det för att man tycker att man stöttar de länderna genom att sälja shampoo och deodorant till invånarna, eller vadå?

 14. Jag tycker du är så himla cool! Där står du, mellan 3 ”mäktiga” män , och ser asball ut!👌 Heja! Ha en trevlig helg 😊

  1. Tycker nog att blondinbella påminner mycket om linnea på ”farmen” fast som blonderad då och lite mer creepy i utseendet.. Inte ett dugg ”asball” i mina ögon.

   1. Haha du måste skoja. Följer också farmen och Isabella påminner inte om Linnea överhuvdtaget. Och Isabella har verkligen inget creepy utseende 😀

  2. Faktum är att Isabella står ett halvt steg bakom de andra. Lite talande ändå, i ett inlägg om en etablering i ett land som genomsyras av att kvinnor är (minst) ett steg bakom män, i alla avseenden. Synen på kvinnor genomsyrar hela samhället där och om inte LCC har för avsikt att enbart göra affärer med kvinnor i Saudi (vilket inte är genomförbart i praktiken), så är detta tyvärr inte en framkomlig väg för att stärka kvinnors rättigheter. Kanske är tanken god och genuin, men dessvärre kommer LCC:s agerande inte göra något för saudiska flickor och kvinnor.

 15. Jag tycker du skall lägga fokus på mänskliga rättigheter i UAE istället för kvinnors dito. Det som besvärar mig med UAE är på vilket sätt landet har blivit rikt – och det politiska spelet bakom ryggarna på de arbetare som bygger landet, och resten av världen för den delan. Jag är stor fan av LCC, men skulle aldrig medvetet stötta länder som UAE, Qatar, Dubai etc. Det är länder som aldrig skulle behandla kvinnor som jämlika män – och det är bara början. Kvinnor må kunna ta del av sina mäns pengar – men är det verkligen allt? Kan dom starta bolag och göra business? Det skulle vara intressant om du gav din synpunkt på Isabella. Det är ju det du gjort (och jag med för den delen) – att ha egna pengar är verklig makt, att ha val och livskvalitet och kontroll över sitt liv.

  1. Hej Kikki!
   Jag vet att medierna säger mycket om kvinnors o mäns rättigheter i uae, o rekommenderar därför att man fråga folk direkt från landet istället över hur det faktiskt är. Vet många kvinnliga företagare som inte känner det medier påstår att de gör, nämligen förtryckta. 🙂

   1. Hej H. Får kvinnor i Saudi röra sig fritt utan manlig eskort? Får kvinnor i Saudi bära vilka plagg dom vill? Får kvinnor i Saudi lämna religionen utan hot/förföljelse/straff? Let’s not go around bullshitting 🙂

   2. Mitt Ex var från saudi, Kvinner har inga rättigheter utanför husets väggar. dom får inte resa ut ur landet utan faderns/mannens/bror etc tillstånd, påskrivna papper etc. dom måste skyla sig och måste bära täckta skor och handskar. dom får inte cykla, dock får dom ta körkort nu så nått går väl framåt.. Det är ett fruktansvärt förtryck och ett land där MÄN bestämmer! spelar ingen roll va ni säger, Pengar är inte frihet.

   1. Malin: vet nåra som har varit där (kvinnor), har pratat med de o folk som ursprungligen kommer från saudia arabien, kan inte prata för alla men ja, de rörde sig helt fritt där, kände sig otroligt respekterade o kände ingen rädsla.

    Har du varit där? Har du pratat med folk som kommer därifrån? Antar att det är media du följer, skulle rekommendera att prata med folk därifrån istället o höra deras perspektiv:) värför lyssna på median när man kan fråga själv o höra direkt från källan 😉

    O vill bara påpeka att jag pratar inte för alla bara de få jag har träffat, viktigt att inte dra alla över en kam.

   2. Sam: Så kvinnor i Saudi kan gå runt helt själva (utan vänner eller manlig eskort) för att shoppa, sätta sig på ett kafé, prata med män, cykla? Det är bara en konspirationsteori skapad av media att det inte skulle vara så? Lol. Du svarade förresten inte på mina frågor: Får kvinnor i Saudi bära vilka plagg dom vill? Får kvinnor i Saudi lämna religionen utan hot/förföljelse/straff?

 16. Måste bara säga va SNYGG du är! Har tänkt på det i alla senaste inlägg. Det lyser om dig, så fräsch och fin! Kram!

 17. Alltså Saudi har så mycket bra saker för kvinnor som inte ens något EU land har. Läs på lite. Läs Maria Rankkas artikel om hennes besök i Saudi där hon skriver att hon var förvånad över hur kvinnor har det där.
  1. Majoriteten kvinnor i Saudi är överrepresenterade på universiteten
  2. Kvinnor äger majoriteten(!!!) Av allt kapital som är privat. Detta gör inte ens kvinnor i Sverige!
  3. Det finns fler kvinnliga VDar i Sverige än det finns män.
  4. Kvinnor i Saudi är de som driver och grundat majoriteten av företag mellan 0-25 anställda. Alltså fler kvinnor är entreprenörer än män.

  Så det finns sjukt mycket vi inte vet om, och jag har släkt i Saudi som beskriver hur galet mycket bättre kvinnor behandlas där än här. Hört om våldtäkt i Saudi? Nope för då får du dödsstraff. Hört om att kvinnor blir sexuellt trakasserade? Nope. Det finns inte ens i deras statistik.

  De är sjukt smarta och drivna, medans kvinnor här får mindre betalt för samma arbete som deras manliga kollega – DET är diskriminering!

  Socialt i Saudi så har kvinnor företräde ÖVERALLT. Bank köer (titta på en bank i Dubai när ni är där, det är en lag på att kvinnor måste gå före i kön).

  Det finns en del de borde jobba på, men de har mycket vi inte har, så alla borde hämta en lärobok istället för Expressen när de läser om hur det är i Saudi. Siffror snackar högt.

  1. Du har fel!
   Jag har jobbat i Saudi som sjuksköterska. Vi var tvungna ha abaya och scarf för håret. Religösa poliser säger annars till. Du får inte köra bil eller cykla som kvinna. Inte röra dig bur du vill. En man får vara gift med flera kvinnor. Männen går först, bakom kommer kvinnan. Utbildning bland kvinnor är inte vanligt. Saudi arabien och UAE kan inte jämföras. Finns ingen turism i Saudi.

   1. Varför det inte finns våldtäkter i Saudi är ju för att de inte anser det som ett brott.

    Om du har blivit våldtagen så kommer du om du anmäler istället för att få rätt i en domstol bli anmäld för utom äktenskapligt-sexuellt-umgänge. Det är belagt med dödsstraff.

   2. Och btw, våldtäkt är inte alls som du säger. Jag har pluggat deras styrsätt och det är förbjudet för en man att röra en kvinna (om de inte är gifta eller syskon eller pappa). Om det är förbjudet att ens röra en kvinna då kan jag tala om för dig att våldtäkt = dödstraff.

  2. Exakt. I Mellanöstern går barn och kvinnor före. Alltid.
   Den äckliga västmedia har gjort en bod av andra länder för att hålla ner deras ”valuta”.
   Vi gör ALLT för att visa en bra bild av Sverige. Varför? Vet världen om att svenska kvinnor ser ut som de som besöker Ullared? Nope! Vi marknadsör svenska kvinnor som BB. Och marknadsför andra kvinnor från de länderna som ”förtryckta” och fattiga och ”de som vi behöver lära att starta eget”.

   Tänk på att sverige kom ur skogen för endast 50 år sedan. Alla dessa farbröder i Rinkeby är Företagare och entreprenörere vilka visas som ”andra graders medborgare” !!

   Man blir galen av svenskens högfärdighet.

   1. Så himla sant Anna. Håller med dig helt. UAE är annorlunda men kvinnosynen i Qatar Saudi Kuwait osv är något man i media inte ens snackar om för att den inte går ihop med folks fördomar.

  3. Men de har inte ratten att bestamma over sin egen kropp. Om de blir sjuka ar det mannen som bestammer om de ska operaras eller ej. De far inte bli kara och ha sex med vem det vill. Din information ger inte helhetsbilden

 18. vilket skitsnack bella.. att du tror på dig själv när du skriver det..du kanske ska ta och lyssna på kvinnornas egna berättelse om hur dom lever i förtryck i arabländerna istället för en arab man som faisal. Jag gillar va du gör osv men när du skriver om det där vilket du inte skulle gjort så kommer du får motangrepp..du skulle inte ens nämnt det där….Ja dubai är jätte vackert och fint o lite modernare än andra arabländer men du har inte mycket att säga om som ogift singel kvinna i dubai..Dom svenskar ja känenr som lever där o har det bra är gifta…utan giftemål har du inte mkt rättigheter som kvinna där nere…ja e säker på att dom rika kvinnorna har de bra där nere för dom har så mkt pengar..du borde kolla hur människorhandeln fungerar där nere hur asiater och indier blir utnyttjade till max .. och där kommer du ha din fot inne bara genom dina bolag o lansera dina produkter..Mellanöstern kommer aldrig att ändras… Så du borde radera de inlägget o sluta prata politik eller förtryck och bara fokusera på busniess…hur dum fick du va där och ens nämna det….eller ens ha en kommentar.!!!!! Detta kommer från en person som e född muslim och levt under förtyck o kämpar för det än idag I SVERIGE!!! vi har fötrycket av mellanöstern kulturen i sverige..hur i helvete ska du lyckas dämpa den i mellanöstern om den e kommen till sverige?? nej tack till dig

  1. Du är medveten om att Sverige inte alltid har varit ett sånt roligt land för kvinnor va? (Och såklart fortfarande har mkt kvar att jobba med)
   Hur kan du säga att länderna i Mellanöstern aldrig kommer att ändra på sig? – att det kommer att ta väldigt långt tid för att få en förändring det kan jag köpa, men att säga aldrig tror jag inte på. Och eftersom du inte vill att Bella ens lyfter frågan verkar du inte vilja att länderna förändras. Väldigt märkligt tycker jag.

   1. haha är du på riktigt? Du kan inte jämföra europa eller skandinavien med mellanöstern… Om du sett Iran f.d persien där det varit full frihet för kvinnor till nu lever under sharia lagar…??? Iraq är inte befriat från kvinnoförtryck..du blir fortfarande mördad eller bortförd där ifall du begår otrohets brott..du blir fan hängd i hela mellanöstern?? snällla ta reda på fakta..jag är från mellanöstern jag vet vad jag pratar om. Bella kan fokusera på busniess, hon gjorde klart lång tid sedan att hon inte kommer blanda sig i politik mer. men vad gör hon här? baserar sina uppgifter från en arabisk man som heter faisal..För han vet ju så himla mycket…Vi har fötryck idag i sverige från mellanöstern och nordafrikanska kulturer som hittats sig hit..vi är flera 10000 personer i sverige som jobbar i olika föreningar mot hedersfötryck för att stoppa detta..En kvinnas uppgift i mellanöstern är att sära på benen,vara oskuld,föda barn,vara hemma o ta hand om hemmet. Kristen som muslim. Och lyda sin man.Dom få kvinnor som har lite makt i mellanöstern ha alltid en snubbe som styr dom där bakom…bella gjorde ett misstag o ens nämna ordet fötryck och hjälpa haha i samband me busniess och tjäna snuskiga pengar….man får göra skillnad på dom sakerna om man ska bli respekterad och få mer upphandlingar 😉

 19. Västvärlden har haft affärsmässiga relationer med obskyra länder i nästan ett århundrade nu. Argumentet ”vi tror vi gör skillnad genom att handla med dom” är det mest uttröttande som finns. Det har inte gjorts nån skillnad. Alls. Peka på två saker där kvinnors rättigheter förändrats genom handel med diktaturer som Saudi och UAE hittills. Fine att du vill söka men snälla kom inte med det skitargumentey att du tror du kommer stärka kvinnor genom att sälja era produkter där.

  1. Saudi och UAE är just nu säkrast att göra business med i mellanöstern just nu. I förrigår såg jag fotot med Trum och Saudis Sheikh som ”shook hands”. Så det tyder på ”safe”. Och detta tar företag som bra signal för affärer. Stefan Löven var ju där också för inte för länge sedan.

   Tror att nästa steg blir det Iran för BB. Vi får se. Det är Pingis som bestämmer och BB är bara ansiktet utåt.

 20. Hej Bella! Skulle inte du kunna visa upp din ljusblå vårkappa från Esprit när du har den på? Tyckte den såg så snygg ut på galgen och är också sugen på att köpa den! Kram!

 21. Jag ska erkänna att jag är lite skeptisk, men försöker att tänka utifrån mina egna tankar och åsikter kring samarbete med kvinnoförtryckande länder nu. Det jag tänker är att om ert företag skulle bojkotta dom skulle det inte betyda ”ett skit” för dom. Absolut inget illa ment, men det kvittar ju när enorma bolag gör det, så de skulle förmodligen knappt rycka på axlarna. Med det menar jag inget negativt om ert bolag, tycker ni verkar otroligt duktiga. Det går ju även att ses som en utmaning, hur kan just ert företag arbeta för att kvinnor ska få det bättre där. Du/ni har eventuellt i framtiden en möjlighet att påverka kvinnors liv, kanske en långsiktig plan för det? Går det att använda sig av lokala kvinnor mer etc etc etc. Möjligheterna kan inom några år vara oändliga med hårt arbete. Du gillar ju mål, kan tänka mig en hel del ”del mål” där. Bara en tanke.

 22. Ja du kan ju linda in det fint i hur du vill hjälpa kvinnorna där, men tror alla fattar att du egentligen bara vill att det rullar in mer pengar på ditt konto..

 23. Ni kommer aldrig kunna göra skillnad så länge de har sharialagar..
  (dvs stenas till döds, piskstraff, avhuggna kroppsdelar, månggifte med bla minderåriga osv)

  Saudi dessutom sponsrar isis med både pengar och vapen.
  Saudi är nog mer korrupt än både Turkiet och Ryssland tillsammans.

  Men men.. Allt för att tjäna pengar antar jag.

  1. Och till Saudi säljer Sverige vapen utan dess like. Är först för något år sedan som en politiker vågade påstå att vi kanske ska sluta upp med det…

 24. Jag förstår inte hur vissa säger emot att kvinnor är förtryckta i Saudi?? När jag var där var min mamma tvungen att skyla sig utanför området vi bodde på och hon fick inte gå någonstans utan morfar. Hon hade inte ens kommit in i landet utan en förmyndare (pappa eller man). Jag tyckte det var jättejobbigt som 4-5-åring när min mamma fick ”gömma” sig bakom massa svart tyg.

  1. det ÄR problematiskt ja men också för att du kommer utifrån med andra värderingar och tankar om vad som är rätt sätt att leva på. jag fick skyla mig i Thailand också men har aldrig hört någon säga att det är problematiskt. försvarar inte korruption och lagar och regler kring kvinnors rätt till sina kroppar men du kan inte tycka att något är problematiskt bara för att det inte är som du är van vid. Som sagt är medveten om hur problematiskt det landet är på många sätt men att behöva skyla sig och tycka det är problematiskt är extremt problematiskt.

 25. Hejsan Isabella! Vill bara säga att du är en enastående förebild för kvinnor, för män, för alla. Du inspirerar mig och många andra att ge 110% i alla lägen. Vidare med det du nämner i inlägget så håller jag helt med. Det är att ta ett steg i helt rätt riktning, bara synd att det fortfarande behövs runt om i världen år 2017.
  Sist men inte minst så vill jag säga tack för att allt du gör och allt du delar med dig av! Du är grym!

 26. Jag hejar på dig Bella!
  Tycker det är så fantastiskt att du satsar på ditt jobb och det du älskar samtidigt som du också ser till att familjetiden är viktig.

  Jag hatar att behöva göra jämförelsen men om en man hade sagt ”Nu ska jag hem och äta ostbågar med barnen och kramas med min fru innan jag ska på AW” så hade alla sagt ”åh vilken bra pappa och man du är som åker hem till din familj en stund”. Men du får kritik så fort du är borta en fredag eller lördag. Vem säger att alla föräldrar måste vara hemma och kolla på Lets Dance varje helg? (om man inte gärna vill det då förstås).

  Jag älskar att vara hemma på helgerna och verkligen ta paus från jobb men skulle aldrig ifrågasätta någon som väljer att ha det annorlunda.

  Bara du kan bestämma hur ditt liv ska se ut.

 27. Har bara en sak att säga: YESSSSSSS!!!! Fan vilken mäktig bild med typiska män i kostym, och så DU!!!! Som en frisk fläkt: ung business-kvinna som vet exakt vad hon vill och vart hon ska!!!!!!!!!!!!!!!

 28. Hej! Vad kul att ni ska etablera er i UAE, jag bor och jobbar där sedan några år tillbaka! Varför antar ni att kvinnor är förtryckta på arbetsmarknad här? Det är snarare tvärtom, det kryllar av kvinnliga entreprenörer och kvinnor har stort inflytande inom företag och politiskt. Stort lycka till, potentialen är stor här!

 29. Vettig tanke! Har själv bakgrund i annat land med tvivelaktig kvinnosyn, men viktigt att komma ihåg att politiska ledare och folket inte är samma sak. Det är folket som blir lidande av dåligt utbud och minskad handel. Det hjälper inte kvinnorna att företag inte letar sig dit.

 30. Åh va kul!
  Skulle verkligen vilja jobba med dig inom detta. Jag kan tala arabiska och är en fantastisk säljare. Jobbar som apotekschef så jag kan era produkter, har fina resultat och ett driv utan dess like. Vill ni ha någon som är försäljare i dessa länder i Mellanöstern så finns min mejl för kontakt.
  Ha en fin helg!
  Kram

 31. Så imponerande! Brukar inte kommentera men det här inlägget kunde inte undgå mig! Sitter i skrivande stund i Saudi och har bott här i tre år. Ett minst sagt annorlunda land men ett kämpande framåt, bara under de tre år jag bott här har saker förändrats så mycket! Går du på malls är det i stort sett bara kvinnor där som arbetar i butikerna, kvinnorna är de som är allra bäst på engelska (det är de som är högst utbildade) och precis som Dalia ovan beskriver, precis så är det!
  Den yngre generationen kämpar sig ifrån de gamla normerna och nej, man behöver inte täcka håret och ansiktet som kvinna ute på stan. Muttawa (religiösa polisen) stöter man på ytterst sällan och det är möjligtvis de som kan be en kvinna (eller hennes man) att täcka håret, men de har ingen auktoritet att bestämma något som den ‘riktiga’ polisen har. frågar man kvinnor och män här (under ca 35 år) har de en ljus framtidstro och de yngre männen önskar att kvinnorna ska få köra bil själva) och kvinnorna kämpar, mycket i det gömda, men det det här landet åstadkommit på bara femtio år har Sverige inte ens hunnit med på tjugo. Det som visas i media är inte alls den mest överensstämmande bilden av hur det faktiskt är. Även om landet har mycket punkter som västvärlden kan anse ‘gammaldags’ så jobbar de framåt, det är sådan progress här bara vecka till vecka. Så jag tycker er inställning är helt rätt och önskar er lycka till att etablera er i Mellanöstern & i synnerhet Saudi!

 32. Tror inte detta handlar om empowering women ett dugg. Det handlar såklart om att expandera ditt bolag och tjäna mer pengar. Inget fel med det. Men kvinnor i Saudiarabien och Dubai lever i överflöd. De är hemmafruar med hembiträden och de kan köpa en väska som är lika värd som en normalsvensk årsinkomst..Tror vi måste släppa det koloniala tänket om att vi ska ”hjälpa” och ”rädda” andra människor. Det är bara affärer det handlar om. För de flesta

 33. Tycker ofta att du får en massa skit i onödan Bella men detta, detta är verkligt vidrigt.

  Har jobbat med båda länderna och situationen inte bara för kvinnors utan *mänskliga* rättigheter där är fruktansvärd. Du hjälper inga kvinnor, inga homosexuella, inga som riskerar spöstraff, handavhuggning, offentlig avrättning genom att lansera hudvårdsserier. Det är bara trams. Västvärlden har haft öppen handel med Saudi sedan 20-talet, exakt vad har förbättrats?

  Nej. Det finns inget empowering i detta, stå för att ni fokuserar på att expandera istället för att försöka sockra med någon falsk girlpower. Usch.

 34. Kvinnorna i Saudi är inte förtryckta. De har gjort sitt val och underkastar sig Islam och älskar sin man som försörjer familjen. Glöm inte att det är fredens och kärlekens religion.

 35. Haha typiskt västerlänningar att tycka att alla som inte är som dom eller inte passar in i deras världsbild är förtryckta och behöver räddas. Vem annars än den gode européen ska göra det, han som koloniserade och förbättrade så otroligt mycket i så många länder, eller hur? Komiskt att kvinnor här i väst tror sig vara så himla ”fria” och inser inte hur de styrs av samhället, media, sociala medier och modeindustrin. Det räcker med att någon kommer med en idé och att media hypar den så faller alla för den på momangen. Man tycker en massa saker bara för att det är ”inne” och för att det är vad man ”borde” tycka, sedan försöker man intala sig själv att man faktiskt genuint tror på det trots att man innerst inne vet att man lurar sig själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..