#IsabellaLöwengrip
Följ
Motherhood
januari 10 2017 at 15:06

Så gör Odd och jag

Jag fick en kommentar imorse om att varför det är jag som jämt går upp med barnen på morgonen och klär på ytterkläder innan förskolan. I vår familj har vi inte ett ”varannan-gång” tänk. Det är verkligen inte rättvist på millimetern, vi räknar inte timmar eller gånger. Vi bara gör och har som mål att alltid försöka ligga på plus mot varandra. Utöver det har vi samma strategi som jag har med alla anställda på kontoret – Man gör det man tycker är roligt. För Odds och min del handlar det om att Odd lagar all mat, tar 90% av nattningarna, oftast den som fixar mest med hemmet (klipper gräsmattan etc). Jag är morgonpigg och går upp 99% av alla mornar med barnen oavsett om det är helg eller inte. Jag fixar ordning frukost, sköter mer tvätt och är ute mer med Sally och Gillis för att jag själv tycker att det är lika roligt. Helt enkelt anpassar sig Odd och jag efter vad vi själva tycker om att göra och i vår familj fungerar det utmärkt.

Skärmavbild 2017-01-10 kl. 15.00.41

En gammal bild från en storhandling på ICA Maxi

På fredag är jag dessutom borta över natten med mina vänner men det är aldrig så att Odd skulle skriva upp natten eller antal timmar jag varit borta och liksom begära samma timmar tillbaka. Man planerar in det man ska göra helt enkelt, vissa månader blir det mer jämt och andra inte. Men vad spelar det för roll? Ingen skulle någonsin sucka för att den andra ska iväg, tvärtom är det viktigt att komma iväg tycker vi.

För oss är dessa principer viktiga i vår relation. Vi slipper gå runt och känna att något är orättvist och vi får in syre i relationen då vi båda upplever roliga saker och kommer hem med ny energi!

94 Kommentarer

Maria

Sunt tänkande enligt mig! Man måste nog tänka så för att fungera.

HelenaH

Håller med 🙂

Anna

Så sunt och förståndigt, ett ypperligt förhållningssätt för att göra vardagen så trevlig och smidig som möjligt för hela familjen.

kajsa

Precis så gör vi också, och det blev så rent spontant bara. Är inte detta en del av meningen med att ”man älskar varandra”
jag älskar min man så mycket att hans välbefinnande ger mig så mycket energi tillbaka att han inte ens hade behövt Göra något tillbaka

Kristina

Helt rätt! Man ska göra det som man är bra på eller tycker om att göra. Vi är olika.

Petra

Jävla löjligt att man ens påpekar det överhuvudtaget… Verkar ju inte som du klagar över det direkt :p

Jag har helt missat din domän-övergång. Har haft semester och missat det. Stort lycka till! Spännande! 🙂

Kattis

Tycker det låter super! Självklart lägger man upp det som det passar i ens egna relationer. Sen är det såklart så att om båda HATAR att laga mat och gå upp tidigt, ja då får man kanske ha nån slags varannan gång-grej. Eller något annat som funkar. Så länge det är någorlunda jämt i ansvarstagandet, med allt vad det innebär, finns det väl ingen mening med att dela upp det millimeterrättvist.

Låter som ett bra system. Jag och min sambo kör inte heller på millimeterrättvisa. Ibland gör den andra mer än den andra men i det långa loppet går det jämt ut 🙂
http://Www.nouw.com/hellofebruary

Line

super! men hur ändrar man på sig om det har blivit motsatsen till ert tänk trots att vi båda innan barnet kom var överens om att aldrig bli så..?

Kanske kan ta upp det och försöka fundera på vad ni kan göra annorlunda?

Samma här – vi har det inte jämställt alls vi gör båda det som behövs för att vardagen ska fungera. Det innebär att han jobbar ofta långa dagar (egenföretagare) och jag sköter det mesta hemma! Min man sköter dock all tvätt och jag det mesta annat- på morgonen är vi hemma alla och då gör vi det som faller sig naturligt. Vi räknar inte alls timmar när ngn är borta utan vi bokar in det vi vill göra när det passar!

Att leva millimeterrättvis skulle aldrig funka för oss!

Emma

Kompenseras du ekonomiskt för det oavlönade arbete du utför hemma då?

Absolut – det ser jag som en självklarhet!

Madeleine

Om hon pluggar och han jobbar är det väl han som försörjer hela familjen? Ska han betala henne ytterligare?

M

Jag var hemma med våra barn första fem åren. Utan ekonomisk kompensation. Ja, förrutom att han höll upp en levnadsstandard som inte var i proportion till min inkomst. Han betalade huslån, villaliv, familjeresor och kom hem varje dag o tog över där jag var slut. Han hade betydligt längre dagar. Fanns inget att tjafsa om. Han ville att jag sku må bra. Jag ville att han sku må bra. Vi ville att barnen sku ha bra. Det hade de, med hans lön och min tid. Kostade mig ingenting, har aldrig ens tänkt i de banorna.

Malin

Ska hennes man få kompenseras för att han tvättar alla kläder? Som jag tolkar det Charlotte skriver så arbetar hennes man mer än heltid och troligen drar han då in mer pengar till hushållskassan. Det är då rimligt att anta att detta gynnar Charlotte och familjen.

Jag förstår mig inte på den här hysterin kring att det måste vara millimeterrättvisa. Hos oss sköter t.ex. jag all städning och tvätt medan min man lagar 95% av alla mat. Jag är studieledig från mitt arbete (studerar på distans) och har vår 1-årige son hemma. När min man arbetar tar jag alla morgnar och nattningar (han arbetar fem dagar och är ledig fem). De dagar han är ledig delar vi på det där vi tar varannan dag. Detta är en uppdelning som funkar för oss och som vi trivs med.

Madeleine: Ja, det är i princip bara hans lön vi lever på just nu! Så på ett vis blir jag ju kompenserad genom det men samtidigt så tycker jag att man som kvinna (om man jobbar mindre pga att hans jobb är krävande) ska kompenseras för det också – tex är det ju möjligt att skattefritt pensionsspara 1000kr/mån vilket man kan göra för att kvinnan ska slippa få så mkt sämre pension även om hon jobbar deltid/pluggar/what ever. Det finns ju många sätt att dela upp det så det blir rättvist, viktigt är ju att tänka på att det ska vara en rättvis fördelning även om man skiljer sig – så det inte blir att alla pengar hamnar på hans konto. Sen beror det ju på vad man har för förutsättningar – jag vet att jag har sparade pengar så jag kan försörja mig och mina kids om jag och min man skulle skilja oss….men har man inte det så är det ju viktigt att tänka även på sånt!

Ai

1000 kr i månaden? Vilket universum bor du i?

Låter absurdt att din man skall både finasiera ditt liv likt extra till din pension bara för att du inte önskar jobba just nu.

MALIN: Ja, men just nu så är det ju kompensation nog att jag kan plugga utan att ta lån (och har dessutom inget CSN överhuvudtaget) – i princip så betalar han ju allt! Sen kan jag tycka att om en man jobbar jättemkt och kvinnan jobbar mindre (för att mannen ska kunna jobba så mkt som han gör) så bör detta kompenseras på ngt vis – alltså dels att man ska leva på samma villkor men jag tycker också att hon bör få möjlighet att spara lika mkt som han har….om han kan spara 10.000kr varje månad men inte hon – då blir det ju väldigt skevt om man tex skulle skilja sig och han har ett sparkonto på några miljoner och hon har ingenting!

Hen

Så du sparar dina tillgångar och ni lever på mannen? Vill inte han spara sina tillgångar ink lön också?

Maria

Fast AI, hon inte VILL jobba? Jag antar att de kommit överens om att en av dem jobbar mest för att få vardag att fungera och vara med barnen så mycket som möjligt.

AI: Hehe, jag bor nog på samma plats som du skulle jag gissa på 🙂
Att man kan spara 1000kr/mån i pension till sin partner (som dessutom dra spå bruttolönen vilket innebär att tar man ut det i lön blir det 1000kr – skatt) så tycker jag man kan göra det.

Sen behöver man såklart inte det men hade jag tjänat betydligt mer än min partner och han var hemma och fixade det mesta med barnen osv för att möjliggöra att jag skulle kunna jobba med exakt det jag ville exakt så mkt som jag vill så ja, då hade jag tyckt att det var en helt okej kompensation 🙂

HEN: Nja, nu vet jag inte hur du läst mina kommentarer? Som student får man inte så mkt ”tillgångar” överhuvudtaget – speciellt då mitt CSN är slut 🙂

Men vi har delat ekonomin så att det jag hade sparat innan vi träffades är mitt och det han har sparat är hans – sedan lever vi på lika villkor utifrån de inkomster vi har under en månad!

Jag tycker det är en helt okej uppdelning och nej, jag tror inte min man hade viljat leva bättre / spara mer / kunna göra mer än mig så länge vi lever tillsammans så delar vi lika 🙂

Maria och AI: Ja exakt, alltså – jag hade väl kunnat jobba deltid men vi har ju tillsammans bestämt att jag ”får” plugga. Vi är ju en familj och det vi gör det gör vi ju tillsammans 🙂 Nu vill han satsa på jobbet och karriären och jag ville plugga – då är det här ett sätt att lösa så båda får göra som de vill utan att barnen hamnar i kläm!

Eu

Låter strange att du har pengar du kan använda om ni skiljer er, tillgångar, men du kan inte använda de nu trots att du pluggar.

EU: Ingen av oss använder de pengar vi hade innan vi träffades, vi klarar oss finfint på den gemensamma inkomst vi har idag – skulle det krisa ngn månad så är det klart att vi skulle kunna använda sparade pengar men så länge det inte behövs gör vi inte det. Båda två har haft ett liv innan vi träffades och därmed sparat pengar (och fått) som vi båda har som en trygghet, nu när vi delar livet så delar vi på allt.

Personligen så tycker jag det är naivt att inte se till (om man har möjlighet) att ha ett sparande så man vet att man klarar att ta hand om sig och barnen (boende, vardagsutgifter osv) om man av ngn anledning skulle behöva det – för mig är det en stor trygghet att veta att om ngt händer så kan jag alltid ta hand om mig och mina barn utan att det krävs en inkomst från ngn annan!

Eu

Absolut, men nu var det ju faktumet att du lever på din man trots att du har pengar.

EU: Jo, men det är ju den uppgörelse vi har, hade jag inte pluggat/jobbat deltid så hade han aldrig kunnat jobba såsom han gör och vill (eller det hade ju kanske funkat om jag jobbade heltid men då får barnen så långa dagar och det vill varken jag eller min man att de ska ha) – så därför betalar han mer här hemma! Han kan jobba som han vill, jag kan plugga som jag vill och barnen får den tillvaro vi vill att de ska ha!

Sen ser jag inte varför ngn av oss skulle använda sparade pengar när vi klarar oss mer än väl på de inkomster vi har? Vi pratar inte i termer av att ”jag lever på honom” utan vi är en familj och vi delar lika för att vi båda vill att vi alla ska leva på samma villkor – jag betalar mindre men gör mer hemma, han betalar mer men jobbar också mer (vilket han vill)….så länge alla är nöjda så ser jag inget fel i det?

Är din mening att han ska jobba så som han vill och jag ska plugga och ta hand om barnen och hemmet och sedan ska vi dela på räkningarna? Det skulle ju innebära att jag skulle få ta av mina sparpengar medan hans sparpengar skulle öka avsevärt varje månad – det är väl inte rättvist?

Malin

Hos oss har vi gemensam ekonomi där sparandet går in på konton som står på oss båda samt att vi har ett gemensamt mat/hushållskonto. Vi har även vars ett bankkonto där vi har våra fickpengar och härifrån sköter vi våra separata pensionsspar. Mitt pensionsspar är lika viktigt som min makes och samma summa har betalts in varje månad under hela året jag varit föräldraledig och lika så nu under studieledigheten.

Ja, men exakt så – allt delas lika! Och är man en familj så borde ju båda tycka att tex pension är lika viktig för båda parterna 🙂

Josephine

Precis. Varför göra det mer komplicerat än det behöver vara? Att dela lika för att dela lika tror jag inte ett dugg på utan bättre att det blir en naturlig uppdelning efter vad som passar ens familj bäst. Bästa tipset är att inte lyssna på andras relationstips eller läsa relationstips i tidningar. Ingen är bättre på ditt förhållande och din familj än vad du och din partner är.

A

Löjlig kommentar med tanke på hur många kvinnor som gnäller nu för tiden avseende sin situation, oavlönt arbete hemma etc.

Jag förstår dock inte hur man kan vilja leva med en man som inte vill kompensera för oavlönat jobb i hemmet!

I

Varför kompensera om kvinnan kräver att få vara hemma?

Maria

Men vem har sagt att kvinnan kräver att få vara hemma? Fråga de flesta män om de kan tänka sig vara hemmamän eller ens gå ner till deltid. Tro mig, du kommer få många förvånade miner…

L

Tro mig, du skulle bli förvånad över att se hur många män som vill.

Eu

Vem har sagt att kvinnan inte kräver det?

I: Men det är klart om kvinnan bara ”nej, jag tänker minsann inte jobba” så är det väl en sak men oftast så är det väl så att en av parterna kan satsa på en riktig karriär och en står tillbaka för att få vardagen att fungera – och då tycker jag det bör kompenseras! Men nej, jobbar inte någon pga lathet så är det ju en annan sak (tror dock inte det är så vanligt?).

Tara

Charlotte – O jag förstår inte hur man kan ha ”din ekonomi o min ekonomi” i ett förhållande. Det har, o kommer aldrig ha, min man o jag. Hans pengar är mina pengar o vise versa o det spelar ingen roll vem som tjänar mest. I början fick han ut runt 30′ o jag 8′, men vi har alltid resonerat likadant.

O jo, jag är fullt medveten om att jag kommer bli nedröstad i ev. kommentarer.

Tara: Jag kan absolut förstå att man har gemensam ekonomi – vi delar lika på det vi tjänar i månaden men det jag hade sparat sen innan och det han hade sparat sen innan är inte genensamt – det vill jag ha själv som en trygghet ifall ngt skulle hända! Sen är det viktigt för mig att ha ett eget pensionssparande – av samma anledning men alla gör som de vill och bara det känns tryggt för alla parter så är det ju jättebra oavsett hur man gör 🙂

Sandra

Osunt hade det varit annars. Man inser på denna blogg att det finns mänga olyckliga kvinnor som drar ett tungt lass själva, varför stanna i en osund relation?!

Jessica

Klokt! Och sunt. Vi gör och tänker likadant, för oss finns inget annat.
12 år har vi varit tillsammans och tre barn har vi, 7år, 3år och 1,5år 😔

M

Exakt! Så fungerar det. Finns många som låser sig i gnällfällan bara för millimeterrättvisa. För mig är jämställdhet att båda gör sin grej, på sitt sätt o vardagen snurrar.

J

Samma här! Vi gör det som vi tycker bäst om och det är aldrig några bekymmer. Det är väll så en relation ska fungera, att ha förståelse för varandra?! Exempel så sköter jag oftast tvätt och städ eftersom jag är mer pedant. Min man tar alla nattningar eftersom hans tålamod är hur stort som helst 🙂

Alexandra

Jag och min man tänker vår familj som ett ”företag”. Vad är mina styrkor och vad är hans och så gör vi det vi är bra på. Han sköter allt med bilar och det mesta utomhus medan jag handlar,städar och tvättar. Visst,jag kan också byta däck på bilen men för honom tar det en halvtimme och för mej mer än en timme. Genom att han gör det så sparar vi tid som vi istället kan ägna åt varandra och vår son. Samma sak med tvätt, jag älskar att tvätta,hänga och vika medan min man avskyr det och dessutom inte är vidare bra på det. Klart jag gör det då! Sen är vi olika som personer. Han är gärna iväg på dagarna och fiskar eller nåt medan jag tycker om att gå på tjejkvällar. Stor skillnad vem som är borta mer eller mindre, det viktigaste är att vi båda är nöjda 🙂

Anna

Förlåt, men här måste jag bara kommentera. Så länge ni inte har jordbruk kräver ju hans jobb utomhus några timmar då och då, medan städning, tvätt och handling är sånt som sker regelbundet och tar upp mycket tid. Självklart är inte millimeterrättvisa det viktigaste, men känner du inte att du gör extremt mycket mer? Hur kan du inte fyllas av en orättviskänsla över detta? Det är ju en klassisk ”kvinnofälla” att dela upp arbetet i inomhus- och utomhusarbete….Dessutom, det här med att du eller han inte kan eller är bättre på vissa saker – det är väl inte så svårt att lära sig??

Bea

Jag måste erkänna att jag kände samma sak som Anna. hur ofta behöver man byta däck på bilen? 2 ggr per år, hoppas ni tvättar oftare än så :’D.
Skämt o sido, funkar det för er så kanon, men det låter väldigt ojämställt.

F

Ja precis! Tänkte också på det, att hans arbete utomhus tex att byta däck tar 1h om året..
Vi är uppväxta i ett samhälle där kvinnan vårdar hemmet, vilket gör att vi fortf är blinda inför hur ojämställdt det är i många hushåll.. Nu kanske ni har en jättestor trädgård/renoverar huset?
Vad gör han när det är vinter och trädgården ”vilar”, hjälper fortf inte till med tvätt, städ och att handla då heller?

Erica

Men de är ju nöjda med att ha det så! Räcker inte det? Måste man då börja hitta fel för att andra tycker att det inte borde vara så? Ska han som hatar att vika tvätt börja göra det för att andra tycker att de gör fel? Det är ju definitivt att förstöra förhållandet, för då kommer ingen av dem att vara glada och nöjda.

Linnéa

Hos oss är det väldigt mycket kring huset som mannen tar hand om. Gräsklippning är minst fyra timmar/vecka i 7 månader, sen tillkommer skötsel av poolen, annat trädgårdsarbete, allt kring bilen inkl spolarvätska o tankning, allt hemmafixeri vilket blir en hel del i en stor villa. Jag har aldrig varit ner i krypgrunden eller ens bytt en glödlampa under vår tid tillsammans. Så nog lägger han ner massa timmar om man nu vill vara så småaktig och börja räkna. Att jag tar hand om tvätt och städ är mycket mindre betungande, resten hjälps vi åt med 🙂

Alexandra

Det komiska i din kommentar är faktiskt att vi har jordbruk. Det sorliga i din kommentar är att du känner dej tvingad att försvara mej mot ”orättvisan” trots att jag är mer än nöjd över hur vi har det.

Och precis som Linnea säger så är det mycket jobb med ett hus och en gård och flertal fordon än att byta däck.. Däckbytandet var ett exempel.

Emma

Säger som Anna! Den klassiska kvinnofällan – som kvinna sköta allt det hemma som tar många timmar varje vecka (städa, laga mat, handla, tvätta, stryka, diska osv) medan mannen byter däck/servar bilen ett par ggr per år och klipper gräset någon gång per vecka ett fåtal månader om året. Verkligen jämställt…

Linnéa

Beror helt på hur man har det, vi har tusen kvadrat gräs att klippa 2ggr/vecka, det är tungt fysiskt arbete det. Tillkommer beskärning av träd, buskar och häck. Vi har även pool som jag aldrig behövt röra och den är det också en hel del jobb med. Jag föredrar att tvätta och städa och alla är supernöjda. När vi är klara med våra sysslor har vi alltid ungefär lika mycket vilotid kvar 🙂

Malin

Om nu Alexandra och hennes man önskar ha det så, så låt dem. Att ni vill ha det annorlunda är i det här sammanhanget irrelevant.

Sarah

Gud vilket bra inlägg Isabella!!!
Jag och min man är EXAKT likadana, man är bra på olika saker och fungerar olika. Är väl skitbra om man tillämpar även det i vardagen för att saker ska fungera smidigt och alla mår väl, är väl ändå det som är målet i slutändan oavsett hur man gör det!
Kram på dig!

Just det, man hittar en balans och gör vad som passar bäst. Jag är lite slö på morgonkvisten men min man har energi så han tar den biten. Matlagningen delar vi på, men jag tar körningen till alla aktiviteter och hjälper till med läxor, eftersom min man jobbar och reser.

Så har vi de med!

malin

Tummen upp! Tycker det borde vara så för alla =) Har själv 2 barn och så funkar det för oss också =)

Pernilla

Hur gick det då med föresatsen att du skulle laga mat på vardagarna? Odd blev ju trött på att laga maten själv hela tiden.

Sandra

Jättebra men också viktigt att reflektera över hur uppdelningen faktiskt ser ut då många (framför allt kvinnor) drar ett mycket tyngre lass med dåliga argument som att kvinnan är bättre på matlagning städning o tvätt o mannen är bättre på att ansvara för bilen, o så kan set säkert vara men hur många timmar behöver man lägga på bilen per år jämfört med de andra sysslorna. Säger inte att det gäller er men har tyvärr nära och kära som lever så och som klagar över stress och hjärtklappning över jobbet men oftast så är det ju hela ena tillvaro man får se på. Här har vi som er också men vi är också medvetna om att vi har en relativt jämn fördelning, där vi gör olika mycket i olika perioder.

Anna

Preach!

Mikaela M

Bra skrivet!

Petra

Låter gärna min kille sköta bilen och skotern då han är mekaniker 😉 För sånt kan inte jag och är långt ifrån lika intresserad heller! Själv vill jag gärna tvätta och städa för då vet jag att det blir rätt gjort! Kan inte anförtro det till honom ;p Plus att han är mer intresserad av att laga mat 🙂

Monica Blomberg

Bra Isabella!
Det är då vardagen fungerar som bäst. Så gjorde vi när barnen var små. Nu är de 46 och 43 år. De gör likadant i sina familjer. Millimeter rättvisa ger bara upphov till konflikter.

Anna

Och om man känner att det börjar bli lite ”orättvist” då är det ju bara att att bjuda till lite så det känns som det är balans. Det som är lätt är rätt och det som är rätt är lätt.

Lotta

Bra skrivet! I slutänden handlar det väl om att båda ska vara nöjda och glada istället för att det ska vara millimeterrättvisa.
Varje par gör ju det de tycker känns bra. Det som är trist är ju när den ena inte vill ”göra allt” och att partnern vägrar att ”hjälpa till”, hur man nu kan kalla det att ”hjälpa till” när man bor där båda två och man har varit två om att skaffa barnen. Har man vsrit med på det ena så kan man ju inte bara strunta i det som följer med. Men dom sagt huvudsaken att båda är nöjda.

Låter som en väldigt sund uppdelning.

Sofie

Tack för påminnelsen om hur en uppdelning där hemma bör se ut för att familjen ska må bra!
I mitt förra förhållande så funkade inte detta utan jag gjorde ALLT! Behöver jag säga att vi inte lever ihop längre.
Nu bor jag med världens bästa man som ser det som en självklarhet att vi hjälps åt.
Innan kände jag mig stryp och tom på energi stängdigt. Nu mår jag så mkt bättre! Inte så lätt att få detta tänk i början när man är ung kanske men man lär sig med åren…
kram Sofie

Malin

Det är väl klart att man lägger upp det som man vill i sin egna familj, den som kommenterade såg nog inte till helheten – mycket ska ordnas på en dag 😊

Erica

Jag tror att många behöver tänka mer på vad deras partner gör som de inte gör än tvärtom. Om man hakar upp sig på att ens partner aldrig tvättar så kanske man missar att hen alltid diskar, dammsuger eller liknande. Jag funderar på hur jag vill bli behandlad en kväll när jag kanske är trött och verkligen inte orkar göra något, och så behandlar jag min partner på samma sätt. Jag vill inte att han ska gnälla på att jag inte städar när jag haft en jobbig dag på jobbet och är jättetrött, så jag kommer inte hem och gnäller på honom heller.

Tycker det är konstigt att vissa kommenterar hur ojämnställda andra är. Om man hittat ett sätt som funkar och som båda är nöjda med kan man väl få göra som man vill.

Sofia

Ni är bara för bra! Helt rätt tänk!

Fanny

Oj vilken rolig läsning Bella! 🙂 Håller med till fullo, här är det också oftast jag som stiger upp med barnet, jag lagar mat, jag diskar, jag tvättar kläder etc. Det kanske låter orättvist, men min man jobbar heltid, det gör inte jag. Håller helt med att alla bestämmer själva, det blir ju roligare för alla om man gör det man tycker är roligast 🙂 Har precis klickat hem LCC:s ansiktsrengöring, kräm och serum ! Håller tummarna att det funkar mot min hemska akne 🙁 Kram till dig fina Bella! =)

Annika

Vi gör lika dant i vår familj. Ett tag körde vi varannan morgon, men vi blev så trötta och sega av att ha oregelbunda tider. Man måste få göra som man vill, är det någon man får bestämma över så är det en själv.

Josefine

Jag har aldrig kommenterat här förut men är en flitig läsare av din blogg så känner att jag vill göra det nu. Jag beundrar dig verkligen Bella som fortsätter driva din blogg även fast det finns så mycket elaka människor där ute som anses sig ha rätt att kommentera hur elakt som helst här. Riktiga personliga påhopp. Du fick kommenterar att folk ville att bloggen skulle bli mer personlig, mer personliga inlägg. Men jag kan verkligen förstå dig att du vill fokusera mer på dina företag och jobb här inne för i princip på varje ”personligt inlägg” får du massa påhopp och elaka kommentarer. Jag hoppas verkligen att du inte tar åt dig av vad vissa människor skriver. Du är en grym tjej Bella! 🖒

sara

Helt rätt!

Otroligt sunda värderingar det är det som gör att en relation fungerar långsiktigt. Om man börjar mäta allting med millimeterrättvisa så kommer det definitivt leda till något som inte är bra långsiktigt. Bra jobbat det tyder på att ni har en fin relation.
//Berith

L

Hos oss lagar min man all mat alltid plus handlar. Han ser till att det alltid finns matlådor, frukost och allting så jag bara kan plocka och värma. Själv ansvarar jag för städ och tvätt. Tycker lite synd om honom som får göra så mycket mer, men han säger att han hellre lagar tusen måltider än dammsuger en gång haha. Har funkat bra i fem år. 🙂

Josefin

Låter helt rätt tycker jag! 🙂

Me

Hmm finns ju många saker man inte tycker är roligt som man får göra ändå..
Liksom dammsuga och skura är ju inte värst kul, plocka in och ur disk, vika tvätt, stryka är inte heller värst kul men jag gör allt det där ändå.
Jag håller i ekonomi och handling och matlagning
Maken jobbar heltid och jag är hemma med barn på heltid.
Han fixar allt med bilen, hushåll,räkningar och tvätt för det tycker jag är för tungt att bära.. Sen lägger vi barnen varannan kväll. (om han inte är i väg på jobb) vi går alltid upp samtidigt, för att hjälpas åt vid frukost.
Inför kalas så är det jag som bakar, städar, handlar och planerar oavsett vem som fyller år.
Kan ju tillägga att maken har asbergers.
Så alla grejer görs inte ”enkelt” för honom.

Det kanske är för privat men du behöver inte svara – men jag funderar på hur det är att leva med ngn som har asperger? Är det ngt du märker av och måste ta hänsyn till i vardagen?

L

Min man har också Aspergers. Det är mycket att ta hänsyn till, men tror också att vi har ett fantastiskt förhållande just tack vare det. Måste tänka på hur jag säger saker, vad jag gör. Allting jag gör påverkar honom, oavsett om det bara är att jag går och duschar fem minuter tidigare än jag sagt till honom. Det gör mig till en mer förstående och öppen människa, och han ger mig tillbaka samma förståelse och förklarar om och om igen och vrider och vänder för att jag ska känna mig inkluderad och förstå.

L

Det är så stor skillnad på alla med Aspergers, nivå och så. Vi kommer till exempel aldrig kunna skaffa barn, vilket personen ovan hade med sin man. Vi kan inte boka middagar med kompisar, för får han en dålig känsla kan vi inte gå. Medan vissa lever helt normalt. Om någon annan har en partner med Asperger och vill prata eller vill veta mer så bara säg till. Det är viktigt att sprida kunskap! 🙂

Tack för ditt svar!
Jag pluggar med inriktning neuropsykiatri men det är ju mest teorier – det mest intressanta är att höra hur det är i verkligheten!

L

Vad spännande! 🙂 Bara säg till om du vill veta mer. 🙂 Har sett dina kommentarer lite då och då här på bloggen, du verkar vara en inspirerande kvinna!

Me

Ja nu kan jag bara utgå från min make.( Även om jag känner 2 till med asbergs och 2 med autism.)
Alltså allt måste ju planeras i förväg, det behövs rutiner på allt.
Samt så måste jag uttrycka mig klart och tydligt. Man kan inte antyda, eller hinta, det förstår han inte alls.
Så jag måste vara extremt tydlig med vad jag vill, önskar, behöver.
Sen är han ganska avstängd när det gäller känslor, tex nyligen hade jag ett dödsfall i min släkt som jag stod nära, och då står han handfallen för om jag inte kan förklara vad jag behöver, så vet inte han vad han ska göra eller ge mig.
Han är extremt ärlig, för ärlig ibland. Men en person med asbergers kan ju också utvecklas och bli mer ”normal” med tiden. Vilket han blivit. När vi träffades var hans besvär värre, och nu har han lärt sig mer sociala koder, hur man beter sig och inte. Antagligen för jag extremt socialt kompetent i möten med andra människor.
Så han vet att vissa saker inte är lämpligt att säga och därav håller han tyst 😉
Sen är han extremt smart och det tror jag gör det lättare för honom att analysera sig själv och sin egna situation.
Sen har han ju lärt sig av mina ansiktsuttryck hur jag känner. så jag kan aldrig dölja något för han heller. Utan blir jag sårad då ser han direkt och ber om ursäkt. Har jag gjort en överraskning vet han det redan i förväg…
Men måste ju också tillägga att våran relation är väldigt stabil och lycklig. Vi bråkar aldrig om något. För allt är väldigt tydligt mellan oss.
Vardagen är enkel för vi har våra uppgifter, rutiner. Vi är helt överens på alla plan om uppfostran, värderingar, framtiden osv.
Men jag tror jag lärt mig anpassa mig en hel del och använder hans styrkor där jag är mindre stark, och han använder mig där jag är mer stark och han svag. Så där kan man ju komplettera varandra.

Ia

Han fixar räkningar, men du ekonomin? Que?

Me

Ja han betalar alla räkningar eftersom lönen kommer in på hans konto sen för han över resterande, så sätter jag upp budget för sparande, mat, handling osv.

???

Innan har du ju skrivit att du numera lagar mat, och att det är så roligt och nyttigt för kvinnor att klippa gräset. Vad hände med detta?

Ooookej...

Ni har ju städerska, trädgårdsmästare, matkasse till dörren osv osv.
Blir det verkligen nåt kvar för dig att göra i hemmet, Isabella?
Du leker, medan Odd sköter hushållet låter det som.

Caroline Eriksson

Det låter ju helt underbart! Han kanske tycker att det är roligare att sköta hushållet än att leka, för honom är det kanske som en lek att sköta hushållet? Alla går igång på olika saker. För honom kanske hushållet inte är något att ”sköta” utan något han gör med glädje och får energi av.

Em

Vi har samma tänk, att göra det man tycker om och är bra på. Det är roligast och mest effektivt så! Min man och jag har snart varit tillsammans i 17 år. Vi har ett härligt liv med två barn och ett hem som vi trivs bra i. Visst går det upp och ner i förhållandet periodvis, men just detta att inte leta millimeterrättvisa tror vi är en mycket bra grund att ha som bas.

Kram och godnatt 🙂

Lever som särbo just nu men dom gånger vi bor tillsammans blir 1-2 veckor åt gången beroende på hur jag har med föreläsningar och tentor. Men då är det alltid jag som lagar mat om jag inte är sjuk och inte kan. Han sitter vid köksbordet och så småpratar vi under tiden och ibland hjälper han till med matlagningen men det går oftast fortast om jag gör allt själv då jag lagar mycket mat och älskar det. Han sen tar hand om allt annat oberoende om vi är hos honom eller hos mig. Blir ju ingen tvätt gjord eller så men disk främst då och då tar han hand om den. Ibland gör jag det om jag känner att han är lite för långsam med att komma igång eller om jag bara känner att jag vill ha disken gjord innan vi går och lägger oss. Handlar gör vi tillsammans eller så har han gjort det innan jag kommer dit medan när vi är hos mig gör vi det tillsammans för då passar jag alltid på att storhandla så jag kan få hjälp att bära hem allting.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *