#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
januari 3 2017 at 19:47

Mot Sthlm

Odd och jag är likadana. Under eftermiddagen sa jag det rakt ut ”Vad sägs om att bila hem ikväll redan, sova i egen säng”. Och en timma senare satt vi i bilen. Egentligen skulle vi åkt hem imorgon men kvällskörningen med två sovande barn lockade. Lyssna på podd och köpa lite godis. Dock missade vi nyheterna om snökaoset men så länge man kör långsamt och har avstånd känner jag mig trygg. Det är en sak att känna pressen från två uttråkade barn bak men om de sover finns det noll tid att passa. Men om det skulle bli värre tar vi in på hotell såklart men just nu går det bra att köra långsamt. 


Middagsstopp på Mc Donalds i Mora. Jag åt en god bönhamburgare. Det finns noll köttsug hos mig och just nu har jag svårt att se att jag skulle äta det igen. Att sluta med kött trodde jag faktiskt aldrig skulle ske men det känns som bland de bästa ”beslut” jag tagit. Det började som ett mål att dra ner på det men efter en köttbulle på julafton blev det rätt tydligt att jag gått vidare. 

Hur som helst, vid elva ikväll ska vi vara hemma. Underbart! Jag älskar att komma iväg men ibland slår hemlängtan hårt och då kan inget stoppa mig (känns det som). Det var likadant när jag var fast på Oslos flygplats, klockan var 20.00 men jag ville hem. Så jag hyrde en bil och körde hem!

136 Kommentarer

Mikaela

Exakt sådär var det för mig också. Att bli vegetarian är det bästa valet jag gjort. Kan varmt rekommendera vego-recept från ica.se. Finns så mkt gott!! Sen måste ni prova tacos med röda linser.

Superenkelt! Koka linserna ca 8 min, häll ut vattnet och sen i med vanlig tacokrydda. Klart! 😀

Isabella Löwengrip

Ja, kändes lite förvånande, men bara bra 🙂 Ok, tack för tips!

Ellie

Kan varmt tipsa om att steka lök, ha i bönor (kidney eller svarta) och blanda i lite soja och kryddor. Jag tycker det är mycket godare än ”låtsasfärs” 🙂

Maria

Eller javligtgott.se Veganblogg iofs men sjukt bra!

Jessicaaa

Förstår vad du menar med hemlängtan. Vill man hem så vill man hem..
Kör försiktigt 🙂

Isabella Löwengrip

Ja, det är konstigt det där hur man verkligen kan börja längta, när det börjar närma sig tidpunkten för att åka hem!

Me

Alltså Du kan aldrig bara vara. Alltid fram. En sak är hemlängtan om man har sin familj hemma. Men att längta efter ett tomt hus efter bara några nätter borta? Denna strävan framåt känns inte hälsosam inte heller alla bilder och prat om mat. Just saying.

I

Kan du inte bara respektera att alla är olika? Varför skulle det vara ohälsosamt att längta hem till sitt hus. Jag kan ibland längta hem till min lägenhet och då bor jag ändå själv 🙂 det är något speciellt med ”hemma”.

Jag börjar bli lite sugen på att komma hem till lägenheten, bara vara själv få bestämma helt själv vad och när man vill äta, vad man vill göra på dagarna, sitta och skriva uppsats med ordentlig skärm och skrivbord, ha tillgång till alla böcker, tända doftljusen man har och bara mysa. Det är skillnad på att vara hemma hos föräldrarna där man vuxit upp och bott i 20 år och åka tillbaka till sin egen lilla lya.

Hanna

Men alltså?
Vad är de så konstigt med att längta hem? I somras var jag utomlands med hela min familj, plus min sambo (detta händer varje år).
Älskar att vara utomlands men efter 3-4 dagar så börjar jag längta hem, till mitt HEM. Min borg.
Inge konstigt med det? Jag är glad jag har ett hem att längta hem till

Erika

Fast va? Här verkar ju anledningen att kunna köra ostört. Vi brukar alltid planera in kvällskörning så barnen sover mestadels. Sååå skönt. Kanske var ditresan inte den lättaste o så blev de sugna på en lugnare bilresa hem? Inte konstigt alls.

Jag längtar hem så fort jag kliver ut ur dörren. Det är sunt för det betyder att jag trivs i mitt eget hem och att jag känner mig som tryggast där. Det finns de som inte gör det och de som inte ens har ett hem. Så supersunt tycker jag – Borta bra men hemma bäst!

E

Kunde inte bry mig mindre vad folk äter och inte äter, flyg mindre om du verkligen vill göra skillnad för miljön!

Hanna

Att inte äta kött gör stor skillnad för miljön, det skulle de flesta klimatforskare skriva under på

Eva

Kolla flygtrafiken över både Europa och USA och säg sedan inte att det flygs lite och att kossorna har ansvar för miljöhotet.
Never ever att jag går med på det.

M

Finns väl andra skäl att inte äta kött? Djuretiska tex? Sedan lyssnar man på dem forskare som passar ens åsikter bäst haha. många skulle inte hålla med dig.

Issa

Båda sakerna gör skillnad 🙂 det är jättebra att man tänker över sin köttkonsumtion.

anna

Alltså läs inte om du inte är intresserad av vad Isabella skriver! Och sluta va så extremt trångsynt att du tror att flygplan är det största miljöhotet just nu. Denna sida är lärorik om du vill ge den en chans: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego

”kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror på flera saker. Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp.”

Tove

Kött och mejeriproduktion släpper säkert ut lika mycket som all världens transsportet om Naturskyddsföreningen påstår det, MEN en resa till Thailand motsvarar ändå en års köttätande. Hur går detta ihop? Jo, fler människor äter kött än flyger. Den genomsnittliga världsmedborgaren har inte råd att flyga särskilt många gånger i livet. Vill man minska sin klimatpåverkan måste man ALLTID titta på vilka klimatutsläpp just ens egen livsstil bidrar med. Att utgå från att köttproduktion bidrar till mest utsläpp totalt är som att vilja gå ner i vikt, läsa en artikel om att läsk gör folk feta, och därför sluta med läsk trots att ens egen läskkonsumtion bara består av en julmust på julafton. Dvs helt ologiskt.

Men BBs alla flygresor vågar jag dra till med att 90 % av hennes klimatpåverkan kommer från flyg- och bilresor, även innan hon blev semivegetarian.

Med det sagt är det såklart toppen för miljön att BB bara äter vego! Vill bara invända mot själva resonemanget, eftersom man hör det allt oftare men det är lite tokigt…

Jossan

Flygresors påverkan på miljön utgör ca 4-5 %. Köttindustrin ca 15%. Läs på innan du uttalar dig.

Och jag kunde inte bry mig mindre om vad du tycker om flygplan. What’s your point? Din åsikt är ju en fis i rymden, totalt irrelevant. Precis som alla andras åsikter om saken.

Doosi

Helt rätt! Sluta flyg! En flygresa till new york är mer skadlig för miljön än ett års konsumtion av kött!

Carolina

Skulle rekommendera dig att titta på Cowspiracy, den finns på Netflix! Där har du alla svar på varför man bör dra ned på sin köttkonsumtion, och i bästa fall sluta helt. Jag själv har svårt att bli vegan helt och leva utan ägg och mejeriprodukter, men vi har, efter vi sett dokumentären skurit ned ordentligt på just nöt och fläskkött. Äter fortfarande fisk och kyckling och ser detta som en process som måste få ta tid. Det är inte lätt att ändra sina matvanor man haft hela livet. Men vi måste alla göra något och köttkonsumtionen idag är värre för miljön än alla avgaser från fordon i världen tillsammans.

Man skövlar regnskogarna i största del för att få plats att odla spannmål till alla dessa djur som sedan slaktas för att möta upp vår konsumtion av kött…helt sjukt verkligen…

Se den!

Louise

Cowspiracy, visst en okej dokumentär som uppmärksammar problemet men man måste dock ha i bakhuvudet att de inte utgår från svensk köttindustri där, vilket det är enorm skillnad på.

Josefin

Kan forstå at det er vanskelig å kutte ut alt på en og samme gang (gikk fint for meg), men anbefaler deg/alle å kutte ut kyllingen også – hvertfall hvis vi vil at menneskeheten skal bestå. Antibiotika-resistent er ikke noe å ymse over, det er reelt og truende. Har selv tenkt at det kan jo ikke være sååå farlig hvis jeg spiser den ene kyllingen, men jo, det er det, når man setter sammen alle mennesker som spiser det. Kjedelig om vi skal dø i sykdommer som ikke er dødelige i dag, men blir det etter hvert fordi vi absolutt må hive i oss kylling…. vel; det var dagens preken! Hehe. Beste er om vi alle kutter ut alt kjøtt, men det er kanskje for mye å forlange. Men blir glad over å se at flere har fått opp øynene for det vegetariske/veganske/pesctarianske markedet og tenker mer på miljø, helse, menneskene og dyrene.

Lina

Kör försiktigt! Tur att ni inte kör på västkusten nu i alla fall. Helt galet här. Fick också meddelande av svärfar som körde från Småland till Stockholm att det var extremt dåligt väglag. Hoppas att det ser bättre ut där ni kör.

M

http://www.expressen.se/nyheter/klass-2-varning-for-kraftiga-snofall/

Kör försiktigt, kanske inte optimalt att köra ikväll ist för att stanna med familjen en ynka natt till….

Tara

M – Du missade att läsa att de inte hört nyheterna om väglaget/vädret, eller?!

Cecilia

Härligt att höra att du gillar att äta vego! Jag har varit vegetarian i flera år nu, 90% helt växtbaserat. För någon dag sedan åt jag sushi med fisk, var utomlands och det fanns bara fisk på menyn och jag orkade inte vara krånglig och usch vad läskigt sushi med fisk är då man ätit vegetarisk sushi i flera år. Slemmig, äcklig lax… Känns som att man får mask i magen. Aldrig mer! Jag trodde jag hade saknat fisk, men njae…

Jaaa snö har det kommit här i Helsingfors också. Var förvånad, och tacksam över att jag lyckades mellanlanda på Arlanda och landa i Helsingfors smärtfritt idag! 🙂

Kör försiktigt kära ni. Det är så halt och lurigt där man minst anar det.

Själv håller jag på för fullt i dotterns rum med att måla om möbler och snickra.. kika gärna in på bloggen för att se tips på saker man kan måla och göra om 🙂

För mig började det också med att dra ner på kött. Nu har jag inte ätit kött på två år! Känner absolut INGET sug alls, konstigt det där. Fisk äter jag sällan, väljer hellre grönt, men ibland lyxar jag ute med fisk eller skaldjur. Och oj vad kroppen mår bra av grön mat – trodde aldrig att det skulle vara sån skillnad.

Kör försiktigt! Här i Stockholm är det massor av snö och det fortsätter snöa rejält. Så ta det lugnt på vägarna! KRAM

Sarah

Snälla kör försiktigt, det är kaos här i Stockholm. Snöar mycket och förrädiskt halt!

Annso

Detta säger jag i all välmening. Det är jättebra att du dragit ned på kött men ha koll så att du inte får B12brist. B12 får man i sig genom kött. Många menar också att just vegetarianer bör äta B12tillskott.
Har tyvärr sett hur illa det kan gå om B12brist inte upptäcks i tid.

Det behöver ingen vegetarian oroa sig för. B12 finns i potatis, bröd, alla bladgrönsaker och avokado.

Maria

B12 finns i vissa vegetabiliska livsmedel, men det kan sannolikt inte tas upp av kroppen på samma sätt som B12 från animaliska källor. Så veganer behöver se till att få i sig tillskott. Det du påstår kan bli farligt för människor.

Sofia

Man får inte B12-brist av att vara lakto-ovo-vegetarian, framför allt inte om en fortfarande äter fisk. Det finns ju B12 i ost och mjölk och ägg och fisk (som Bella fortfarande äter) osv osv. Veganer däremot får B12-brist efter ett långt tag (man har en stor reserv av B12 eftersom vi äter alldeles för mkt kött generellt sett) –> därför måste de se till att få i sig detta.

Kan bara instämma! Fick själv B12-brist som barn för att jag inte åt tillräckligt med kött, och nu får jag käka tabletter resten av mitt liv för att kunna ta mig ur sängen och leva ett värdigt liv.. Det önskar jag ingen!

Som tur är så får man i sig B12 från fisk, fågel och ägg också, och det verkar ju främst vara rött kött som Bella slutat med. Men ändå viktigt att hålla koll genom att ta blodprover så man inte plötsligt ligger som en grönsak och inte orkar någonting. Det kan ta lång tid innan B12-brist märks från att man slutar få i sig tillräckliga mängder.

Hanna

Det kan gå riktigt illa om de ej upptäcks i tid, det är jag ett levande exempel på! (Dock äter jag kött)

jess

Vad kan hända om det inte upptäcks i tid?

Hanna

Jag gick med b12 brist i flera år. Mina symptom var extrem trötthet, oföretagsam, ledsen, deprimerad, ont i benen (nerverna), väldigt glömsk, allmänt nere och hade svårt att gå upp i vikt.

Jag gick så länge med b12-brist att jag idag har nervskador i benen (Jag har värk, brukar förklara det som växtvärk fast 1000 gånger värre) Jag fick täta injektioner, varannan dag i 3 veckor från början, sen en inektion i månaden och nu medicinerar jag med tabletter och jag tycker det funkar bra. Äter även folsyra då de också var för lågt. Livet återvände direkt när jag började medicinera, jag blev en helt ny människa!!

Vill bara slå ett slag för alla unga fertila kvinnor att äta folsyra även om man inte har brist. Det minskar risken att ditt framtida barn får ryggmärgsbråck.

Johanna

Vad kan bristen leda till?

Mela

Jag har haft b12- brist i 15 år. Mina symptom va håglöshet, nervpåverkan, extrem trötthet, ångest, anfåddhet, oro, rastlöshet, ont i kroppen.

Jag får injektioner var 6:e vecka. Jag fick länge obehandlad vilket lett till att jag idag har problem med nervpåverkan (gången bla, koordinationen). Kag har valt att börja äta kött igen efter 10, dock inga mängder och bara krav (äter ej korv och ”sånt kött”). Jag var för lat som vegetarian och valde allt för ofta bara bort proteiner utan att tillsätta något. Det är viktigt att vara påläst anser jag och inte slarva.

Kram

Maria

Du har fel. B12 finns i alla animaliska livsmedel så man måste inte äta kött för att få det i sig. Det är bara veganer som behöver tänka på tillskott av B12 samt personer som av olika anledningar har svårt att ta upp det i kosten. Sluta sprid felaktig information.

Annso

Sorry Maria. Jag tänkte bara ge Bella ett råd. Ska inte göra det igen. 😉
Som sagt det är bra att ha koll på sina vården oavsett vad man äter. Jag har vänner som varit vegetarianer som faktiskt börjat med kött då de inte fått i sig tillräckligt. Och ja det kan ha berott på att kroppen inte tagit upp det som det ska.

Am

Vegetarianer har inget problem med det då b12 finns i mejeri och ägg. Är man vegan blir det lite svårare men man kan även där klara sig bra på berikade drycker.

e

Man kan ha b12 brist även om man äter kött.. 😉

Annso

E: Det vet jag också att man kan ha det beror helt och hållet på om/hur kroppen tar upp vitaminet.

Och det är lättare för kroppen att ta upp b12 från animaliska produkter.

Jag önskar seriöst att jag bara kunde sluta med kött, vilja finns men kunskapen stoppar mig. Att laga mat till en familj utan köttfärs gör att jag inte kan sluta för jag är sämsta kocken ever. Jag kan knappt laga mat överhuvudtaget och ska då sätta mig in i hur man får i sig rätt näring utan kött? Det måste ju ändå ersättas av något annat och då ska man kunna sånt, veta vad man ersätter det med etc för att inte få brister hit och dit. Nä usch jag vet inget sånt alls men vill faktiskt inte äta kött mer, har minskat rejält, äter mest kycklingfile och lax som iof också är kött men jag har börjat med att ta bort röttkött i alla fall.

Har du gått helt veggo eller bara tagit bort röttkött? Om du tagit bort all kött som har med djur att göra, hur ersätter du det då? Mår du bra ändå, inte tröttare eller brist på andra vitaminer?

k

Du kan inte läsa på?

Känner att jag inte har den tiden just nu tyvärr, annars hade jag ju redan gjort det. Har två jobb, två små barn, hus och träning med mera att dyka in i varje dygn.

Amanda

Hej!
Det de flesta är oroliga för när de slutar med kött är brist på protein, järn och b12. Proteinet är inga problem! Det finns mängder av i allt (se bara pasta och havregryn). Järnet kan du hitta i havregryn och många olika fröer. B12 är klurigare men många produkter är berikade (mjölk, havredryck, osv). Ofta behöver man inte ersätta köttet med en annan produkt. Det kan räcka att öka på mängden grönsaker (vilket ändå är det svenska äter på tok för lite av). Lita på dig själv!

Amanda: Men shit vad gullig du är, tusen tack för ditt svar. Vad glad jag blir. 😀
Ja B12 kanske man kan ta vitaminer för också, extra om den är mer klurig menar jag. Känner mig genast mer peppad till att försöka ta tag i det hela faktiskt. Dock är mitt största problem i kosten att jag inte äter mycket av just pasta och havregryn etc för att det också innehåller mycket kolhydrater som jag nu valt att dra ner lite på. Men till barnen går det ju hur bra som helst. 😀 Åh tack Amanda! <3

Maria

Googla vegetarisk mat. Så började jag. Finns massa recept och så smpningom lär du dig vad du kan ersätta med.
Sen finns ju vegofärs i frysen i matbutiken de gånger du tappar inspiration.

Maria/ Charlotte/Zarah/Felicia

Jag brukar aldrig gå tillbaka och kolla svar på mina kommentarer men denna gång gjorde jag det för att se svaret om veggomaten som intresserar mig och vad glad jag blir över att få se så mycket människor som engagerat sig och tipsar. Jag ska absolut googla lite lätt när jag finner ro och lugn någon dag haha.
Ni är helt underbara. Tack snälla fina ni <3 <3 Miljoner kramar och god fortsättning till er alla på nya året. 😀

Det är bara att googla – finns ju hur mkt som helst så just okunskap kan man inte skylla på 🙂

Maja

Att det finns hur mycket info som helst kan ju vara en av anledningarna tilll att det känns svårt. Känner man att man inte har tid att scanna hela internet och är orolig över att göra fel så blir ju svaret ”googla” lite övermäktigt. Google är dessutom översvämmat av felaktig information, vilket ju gör det ännu klurigare om man känner sig helt okunnig.

Med det sagt, att byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ är ingen fara alls. Blir du vegan bör du läsa på mer.

Mitt tips är annars att köpa en vegetarisk kokbok, gärna någon som innehåller lite näringslära. Böcker faktakollas på ett helt annat sätt än bloggar eller random sidor på internet och det blir en begränsad mängd info och recept att börja med. Sedan går det alltid att hitta mer på nätet men det är lite lättare när intresset redan finns (tycker jag). Det finns jättemånga fina nu på rean!

Zarah

Det finns ju recept som man kan leta upp, och följa. Man kan börja i en mindre skala, tex en middag/vecka, och bygga upp sina kunskaper över tid.

Felicia

Testa att börja med några enkla vegrätter och ta det därifrån. Soppor tex. Spenat eller broccolisoppa tex. Köp röda linser och släng i om du vill ha matigare. Sen är soyafärs ett ganska bra alternativ till köttfärs i tex bolognese, lasagne eller taco. Börja någonstans, tror inte att du behöver vara så orolig för näringsbrist så länge du inte likställer grönsaker med tomat, gurka och sallad… gå loss i grönsakshyllan. Finns mycket fryst också. Frysta sojabönor är jättegott!! Lycka till

S

Vill bara komma med ett inlägg här, inte riktat till dig specifikt utan generellt egentligen, vet inte vad du har för anledning till att välja bort rött kött, men… Ur en djurvälfärdssynpunkt så skulle jag garanterat rata bort kyckling först då de är avlade så att de växer så snabbt att dom inte kan stå på sina ben för att dessa inte hinner med att växa för att klara kroppens tyngd. Dessutom förekommer mycket multiresistenta bakterier i även svensk kyckling, eftersom vi importerar kycklingar till avel som bär på dessa bakterier vilka förs vidare till deras ungar, som vi sedan köper i butiken.
Och vad gäller nötdjur , pratar vi djurvälfärdsaapekt så skulle jag välja bort mjölken först, en mjölkko lever ett så mycket sämre liv än en köttko (speciellt då du kan välja kött som är krav eller köpa från en specifik gård där du bet att djurhållningen är bra).

Jag vill bara säga att jag tycker inte att någon skall ha dåligt samvete över att äta kött, men jag tycker heller inte att man skall äta kött om man inte vill det. Som många sagt tidigare, ur en miljöaspekt så tycker jag man kan fundera över vad man ersätter sitt svenska kött med, sojabönor från Brasilien? Paprika från Spanien?. Är det verkligen så mycket bättre miljömässigt?

Stek du din köttfärs utan dåligt samvete!

Emma

Bra kommentar förutom den sista biten… Att man inte ska ha dåligt samvete över att man äter kött? Naej, nu får man nog bromsa lite… Det är precis som att säga att man inte ska ha dåligt samvete om man går runt och dödar hundar och katter. Det är inte okej och totalt inhumant.

M

Man kan aldrig äta animaliska produkter med gott samvete ( ur ett djur etiskt perspektiv )

S

Till Emma… Där har vi helt enkelt olika åsikt, skillnaden är att jag inte tycker att själva dödandet är totalt inhumant, hade jag gjort det så hade jag heller inte ätit kött. Däremot är det väldigt motsägelsefullt att jag kan tänka mig att äta nöt, får, ko gris, häst, kanin… Men när det kommer till hund och katt, ja där går gränsen. En gräns jag troligtvis har pga vad som är socialt accepterat, och pga att jag tror att det skulle vara fruktansvärt svårt att ens komma i närheten av att uppfylla hundar och katters beteendebehov om vi födde upp dom till kött i produktion (och det är ju svårt att äta upp sin bästa vän, om man nu skulle ha set som alternativ till att föda upp djur inom produktion).
Det skall dock sägas att jag absolut är kritisk till hur vi hanterar slakt i Sverige, men där har jag möjligheten att faktiskt istället köpa från någon jag känner och där jag vet att slakten skett på ett sjysst sätt

S

Och återigen till dig Emma. Att argumentera om att slakt är inhumant kommer inte omvända folk till att bli vegetarianer. Om du vill åstadkomma det så behöver du komma med ren fakta (tex att en slaktkycklingar bara har en A4 i utrymme) och sedan låta folk ta sin egen ställlning. Kanske är så du gör också, det vet ju inte jag någonting om, men som tips iaf… Börja med att få folk att inse vad dom äter, och framförallt skillnaden mellan Svenska och utländska produkter, så tar du snabbare steg framåt mot att ”omvända” folk

S

Till M. Om vi kan äta kött med gott samvete ur ett djuretiskt perspektiv är det väl ändå vi själva som måste avgöra? Om jag har egna kor som går ut året om, får beta, har vindskydd och bara lever ett väldigt bra liv, så har jag absolut inte dåligt samvete över att äta upp det djuret sedan eftersom jag vet att det har haft ett otroligt bra liv. Och jag tycker heller inte att någon annan skall döma mig för det heller. Visst, man kan tycka att det är förfärligt att vi dödar djur för att äta dom, men om vi nu genomför detta på ett schysst sätt där djuret inte stressas vis avlivning, vad är det då som är så hemskt? Vi är allätare precis som tex björnar, och det är helt ok att dom äter andra djur? Och absolut, vi klarar oss på vegetarisk kost. Men vad är det egentligen som säger att det egentligen är mer etisk riktigt? Vilka rådjur,rävar, fåglar har fått sätta livet till på åkern där havren odlas? Vilka djur har utrotats där sojan odlas? Vilka djur har fått sätta livet till där tomaterna odlats? Ocg framförallt, vilka djur kommer få sätta livet till i ett längre perspektiv och utrotas pga tex bekämpningsmedel som används?
Jag vill även göra dig medveten om att en stor del av sveriges yta inte går att odla mat till oss människor på, då den endast duger till vallodling, att ha effektiva grovfoderomvandlare kanske då inte är så dumt?

Jag vill på inga vis påstå att det är fel att vara vegetarian. Alla människor gör sitt val men vi måste vara medvetna om att det kanske faktiskt inte bara finns en enda sanning om vad som är rätt och fel. Tycker man att det är etiskt oriktigt att döda ett djur, såväl ko som mygga, så skall man självklart inte äta kött. Men man kanske för den sakens skull inte behöver idiotförklara dem som är av en annan åsikt?

Maria

Vi körde hem genom världens snöstorm från Norrtälje igår och mötte ett helt snöfritt Stockholm men snön kom idag. Vi pkte i diket en gång men tog oss upp trots att vi körde så långsamt så ta det försiktigt ända hem från idre!

Sarah

Snöade inte ens i Norrtälje igår?

Linnéa

Nä haha det snöade kanske en kvart 😀 reagerade också på det

Ulrika

Jag har aldrig komenterat men läser din blogg sporadiskt. Jag är ingen elak moraltant, men jag har själv småbarn och tycker inte det känns helt sunt att hela tiden va så rastlös och impulsstyrd som du är, speciellt när man har barn. Att bila en sen kväll i januari från fjällen med småbarn utan att ens kolla väderleksrapporten är ansvarslöst. De avråder ju helt ifrån att ge sig ut och det värsta av allt är nästan att ni fortsätter resan när ni insett väderläget. D är faktiskt helt ok och inse att man tog ett dåligt beslut och ändra sig på vägen. Du kanske borde söka hjälp för att inte ständigt va på språng, vilket säkert kommer va något dina barn kommer ifrågasätta när d blir äldre. Har nåt svagt minne av nån bilresa till norrland typ över dagen när nån av barnen var små..?

Malin

Hur kan ni ha missat vädret som väntar? SMHI går ur och varnar i fetstil. Inför en dylik resa, som er, går man väl in och kollar prognosen – i synnerhet som ni har det värdefullaste som finns i bilen, barn?

Må så vara att ni kör lugnt och försiktigt, tänk på alla andra medtrafikanter…

Vi kör upp till svenska fjällen varje vinter, vecka 3, och dessvärre kan jag säga att de som tar störst risker är uteslutande småbarnsfamiljerna, med omkörningar och höga hastigheter.
Ni är inga professionella bilförare och du har dessutom nytaget körkort och väldigt få vinterväglagstimmar i erfarenhetssäcken.

Önskar er allt gott ute på vägarna!

Kim

Plus att Odd kör för fort med en hand och efter öl ibland.

Hanna

Hur vet du det?

Oj- jag har nog aldrig någonsin kollat väglaget inför en biltripp!

Issa

Vem har sagt att det är Isabella som kör? Och det är väl lika mycket de andra bilisternas ansvar att köra lugnt i trafiken som det är Isabellas och odds. Så varför skulle de utsätta dem för en fara.

Greta

Glöm inte att de har en ny superbil som är nästan som ett flygplan!
Och fort går den också.
Finns inget väder som biter på en Audi Q7!
Föraren behöver för övrigt inte ens titta på vägen utan kan lugnt syssla med annat under resan.

Magda

Haha 😉

Helen

Tycker också att man ska kolla väderleksrapporten innan man ger sig ut på vägen med sin familj. Det är inte värt att förlora sina barn pga av otålighet. Om det finns varningar finns de där i förebyggande syfte och det tycker jag man ska respektera. Vi körde bil inne i stan i vår stad Norrköping igår och blev chockade på att de flesta medtrafikanter inte verkar uppfatta att det ligger driver med snö på vägen och kör som vanligt och kör om och stressar. Blir så förbannad inte konstigt att bilolyckor uppstår.

Jag menar även om man själv kör försiktigt och anpassat så finns det andra idioter man kan möta på vägarna.

Hoppas ni kom hem lungt och tryggt.

?

Varför skriver du ”chockad PÅ”?
Det heter jag blev chockad AV

Är rätt mycket snö och halt i Falun med. Vet inte om ni åker denna väg, men det tror jag nog eftersom det är närmast. Kör försiktigt som många skriver.

Isabelle

Vad roligt att du känner att kött inte längre lockar 🙂 Djurs välmående är något jag brinner för så tänkte bara säga att du gör skillnad när du väljer bort kött.

Sara

Djurs välmående? Men bra kött då? Vilt? Vet du vad som skulle hända om vi slutade att jaga? Maten skulle ta slut för djuren och de skulle svälta ihjäl eller bli överköra av bilar och tåg. Tror inte folk begriper det. Att se en fin älg stå och fundera i en skogsglänta för att sekunden senare dö helt smärtfritt och utan stress, det är så det ska vara. Däremot tycker jag att folk ska sluta köpa dåligt kött och vara noga med att djuren haft det bra, till exempel köpa direkt från gårdarna.

J

Idioti och okunskap att försvara mord. Stackars dig som inte fått lära dig annat än att ta ihjäl djur.

Maria

Jag är vegetarian sedan länge och kan hålla med dig om att viltkött inte kan jämföras med annat kött. Håller med om att viltbestånden på många håll behöver hållas nere och att jägare utför ett viktigt arbete. Så länge som jakten sker på ett värdigt sätt, utan att skrämma eller i onödan stressa eller skada djuren, ser jag inga större problem med den.

Emilie

Sekunden senare dö helt smärtfritt? Nja. Så ser inte verkligheten ut. Skulle du på något magiskt sätt träffa den (förhållandevis) minimala hjärnan, så kanske. Men det händer i princip inte. Även om det inte blir eftersök på skadeskjutet som stuckit iväg så tar det ändå en stund för djuret att dö. Vi kan ju inbilla oss att djuret tycker det känns finnemang och mår bra.
/sambo till älgjägare

Frida

Helt rätt Sara! Tex älgstammen skulle växa nå otroligt och vi skulle få stora problem med detta. Jag själv är jägare och äter endast viltkött, vilket är eko så de bara skriker om de!
J: fruktansvärt korkat att kalla det Sara skriver är okunskap, när det är du som skriver idiotiskt och verkar ha noll kunskap om hur det fungerar i skogen och hur vi måste hålla ner stammen för att de inte ska förstöra skogen samt bli överkörda och därmed bli en större risk för alla trafikanter..
läs på lite innan du skriver en sån korkad kommentar igen.

Sara

Emelie: Nu siktar man ju inte på den minimala hjärnan, just på grund av att det är ett så litet träffområde, man siktar på lungorna för att det är lättast att träffa där och de dör omgående, även om de rent fysiskt kan flytta sig ett antal meter efteråt.

M

Finns inget bra kött. Så om du står och funderar i skogen och ser ut att må bra är det okej om jag skjuter dig och äter din kropp, så länge det går fort? Döda någon är aldrig rätt. Behandla andra levande varelser som du själv vill bli behandlad. Människors animaliekonsumption har inget med deras mat att göra, djur har överlevt i miljoner år innan vi började döda dem.

polly

Fast spontant tänker jag att Bella har valt bort kött just nu för att hon inte tycker det är gott just nu, inte för djurens välmående eller miljön. Tänker mig därför inte Bella som vegetarian, utan mer att man vid olika tider i sitt liv tycker om att äta olika saker.

Fredrika

Så bra, heja heja! Vi har vant oss vi att tugga på kött och de grill- och köttkryddor och smaker som vi egentligen vill åt – man kan laga vetorätter och använda samma kryddor fast tugga på aubergine eller andra grönsaker som ger exakt samma ”effekt”.
Själv blir jag numera äcklad av tanken på att det faktiskt är likdelar folk stoppar i munnen.. ja ursäkta språket, men det är helt sant. #URRK

Vad bra av er att packa och komma iväg så snabbt ändå. Jag är hemsk på att packa, även när jag vill hem till mitt egna. Eller bara iväg. Alltid glömmer jag något och än värre blir det när man ska ha med barnens saker.

Jag läste om ovädret i Sverige så kör försiktigt och tänk på att en natt på hotell kan vara bra även om era egna sängar och hem lockar mycket.
Kram LouiseiTurkiet

men gud, så coolt!! Jag kanske också ska försöka, men tycker jag äter mycket vegetariskt som det är och ÄNDÅ finns köttsuget där.. :O

Annika

Det är du som kör hoppas jag? Kvinnor är generellt sätt mer ansvarsfulla i trafiken. Känns sådär att ha en som kör i 130 på en 80 sträcka som Odd gjorde på vägen upp till Idre. (Du la till och med upp en bild på hastighetsmätaren)

Skönt att komma hem!

Jag varierar min kost väldigt mycket men då jag redan har problem med bland annat för lågt B12 värde trots varierad kost och äter som man ”ska” så att säga, så känner inte jag att jag riktigt vågar gå över helt till vegetarisk. Äter inte fisk överhuvudtaget och för det mesta består kötträtterna av kyckling eller köttfärs så känner mig rätt nöjd med det i alla fall.

Här i Stockholm slog snöovädret till ordentligt nu på kvällen och kommit ca 10cm snö på bara ett par timmar här där jag bor.

Helene

Klass 2 utfärdad i Stockholm. Snorhalt. Skulle inte åka med barn i bilen.

Ellen

Ojdå det var spontant. Kanske skulle varit bra att kolla vädret först och att SMHI varnar för att ge sig ut i just Stockholmsområdet.
Lejde ni bort städningen av stugan eller hur sjutton hann ni med det på så kort varsel?
Tycker det brukar vara ganska bökigt och ta långtid att packa, stuva in i bilen och städa (damma, dammsuga, tvätta golv, rengöra badrum och få undan all disk) när vi hyrt stuga.

Malin

Vi betalar alltid för städning av stugan och har alltid gjort. Är 100% värt det. Jag gissar att Isabella och Odd gjort samma sak.

"H"

Hoppas att ni är hemma snart då 🙂

Åsa

Bönburgaren på mc Donalds är så god!! Jag har fastnat helt för den! Och så tryffeldippen till pommes:) så gott!

Pernilla

Typiskt dig att bara följa dina impulser. Just nu avråds folk att ge sig ut i trafiken om det inte är helt nödvändigt.

Sofia

Ni är ju väldigt otåliga av er. Alltid på väg till nästa grej. För drygt en vecka sedan började du prata om hur mycket du såg fram emot skidresan och nu kan du inte vänta på att åka hem. För en vecka sedan var du uttråkad hemma. Känns inte riktigt som sunt beteende. Tror de flesta hade valt att maxa semestertiden. Varför så himla bråttom? Lyssna på pod och äta godis kan ni ju göra i stugan också.

Låter klokt att köra hem kvällstid, guld när barn sover i bilen! Kör försiktigt, hoppas ni kommer hem utan strul med snön!

A

Så bra verkligen! Det är så himla bra för miljön etc etc. Så många positiva effekter med att äta mindre kött. (Gör ungefär som dig, äter ej kött mycket generellt utan snarare ibland när jag känner för det)

Tycker verkligen du ska se dokumentren Cowspiracy som är jättestor i världen. Det finns ett flertal dokumentärer som visar effekterna av vår köttkonsumtion men just den är nog den bästa. Verkligen intressant med.

Kram!!

Erica

Heja Bella!!

Bea

Så började det hos mig! Blev vegetarian över en natt då jag blev dumpad, behövde väl göra en förändring som jag kunde kontrollera eftersom uppbrottet var helt bortom min kontroll haha. Detta var förra sommaren (ätit fisk) men sen december äter jag inget alls från djurriket 🙂 det var aldrig planen men känner NOLL sug och har som du svårt att tro att jag någonsin kommer äta kött igen <3

Hoppas det går så långt att du slutar med allt animaliskt! Jag tog steget nu efter nyår att efter ett år som lakto- ovo gå över till helt växbaserad kost!

Alexandwr

Vad är bättre än en fläskfile ellet en medium oxfile med potatisgratäng o en god sås ?? Inget.

Zv

Absolut allt. Usch

Linnéa

Älgfilé eller vildsvin, eller det bästa jag vet: hjort 🙂 alla dar i veckan

Sara

Kör försiktigt! Hoppas resan gick fint! Har börjat kolla på serien Skam. Tack för tipset 😉 De första tre avsnitten var sådär men efter det- jag är fast! Hehe serien blir bättre och bättre. Och måste säga- DU är sååå lik Noora i serien! OBS! Utseendemässigt! Håret, färgerna, ja- jag tycker ni är lika.

Skönt att komma hem lite tidigare. Jag får också hemlängtan efter några dagar. Borta bra men hemma bäst sägs det ju.

Jag förstår dig helt och hållet! Min familj gjorde ofta så med! Fast vi har längre så vi var ofta inte hemma förrän 2-3 på natten, men då var det sååå värt det bara för att få somna och vakna hemma! 🙂

Hannah

Angående köttkonsumtion kontra flyg: flyg Stockholm-Hamburg tex motsvarar ett års köttkonsumtion i utsläpp!
Jag äter inte kött men jag flyger; ibland även ”onödigt” och långsträckor.
Vad jag inte äter är soja (som ju knappast växer i Europa, miljötänk på det) eller ersättningsprodukter för kött. Hade det varit en biff jag ville äta så hade det säkert varit det sundare alternativet mot maskinellt framtagna ersättningsprodukter.
Inte så lätt det där och inte bara svart eller vitt!

Anton

Blir krångligt för Odd att planera inköp och matlagning om familjen kommer att ha olika matpreferenser. Det blir som ett flygkök som ska fixa specialkost.
Odd är ju en köttmänniska har jag förstått så tänk hur krångligt det blir om Isabella ska ha vegetariskt, Gillis laktosfritt och Sally veganskt. Då får Odd mycket att göra – kanske en hjälpkock måste anställas?

Joanna

Haha, ja jättesvårt, verkligen. Om nu Gillis skulle äta laktosfritt och Sally veganmat kan de ju äta samma mat. Gillis kan äta köttet som Odd, enligt dig, kräver. Och Bella kan också äta veganmaten. Jahapp. Så krångligt var det. Om det nu skulle inträffa.

Anton

Jag återkommer med krångligare kombinationer för jag valde tyvärr lite väl enkla. Jag är inte så säker på att Isabella gillar det där med veganmaten – har kikat på Therese Lindgrens vlogg några gånger och hennes veganmat verkar inte precis något alla skulle längta efter.
Gillis måste ändå ha laktosfri béarnaise till biffen. Men jag klurar på att låta honom konvertera till judendomen för att krångla till det. Då blir det extra med både inköp och tillagning.

Maja

Anton, eftersom bearnaisesås är laktosfri (mjölkfri t o m) redan från början är problemet löst.

Hanna

Maja, bearnaise är verkligen inte mjölkfri, själva basen i såsen är smör….

Maja

Hanna, haha ja men det har du ju helt rätt i! Vet inte vad jag tänkte på. Nåja, jag tror nog att det påhittade problemet med olika önskemål avseende maten löser sig iaf.

Vilken tur att det inte blir ditt problem att laga maten då. Det finns massor av familjer som har olika matpreferenser (bland annat min egen familj) och man behöver inte göra det krångligare än vad det är. Sen att du inte tror att veganmat skulle passa dem bara för att en person lagar veganmat som du inte tycker verkar god betyder inte att all veganmat smakar likadant. Sen handlade det endast om att skippa köttet i nuläget och inte veganskt.

M

Haha löjligaste jag har hört. Olika matpreferenser kommer man alltid att ha. Och om vi utgår från ditt senario kan alla bara äta veganskt?

Maria

Och klimatpåverkan efter att skövla för att utöka odlingsmöjligheter, utarma jorden som sedan måste konstgödslas.. Att ta bort den naturliga mångfalden och självförsörjande ekosystemen för enformigt odlande överallt?? Så himla less på detta snack om miljöpåverkan och kött, hur långt i ledet skall man börja räkna på miljöpåverkan, fabricerat konstgödsel vs naturlig gödsling, osv. Diskussionen tar aldrig slut. Bra för hälsan och till viss del naturen att dra ner på köttkonsutinen men det lär finnas en balans. Bara det ena eller det andra är inte bra eller naturligt för den delen..

Jg är exakt likadan. När jag vill hem så är det pronto 😂. Min man blir galen på mig. Hoppas ni kom hem säkert var ju skitväder igår.

Hej! Vad kul att höra att du håller på att sluta äta kött. Köttkonsumtionen står för en stor del av de utsläpp av växthusgaser som påverkar vår miljö och bidrar till klimatförändringar.
Det är mycket att tänka på och lära sig i början men sen kommer det vara den naturligaste sak i världen. Jag har varit vegetarian i 5 år och har aldrig mått bättre. I början fick jag rn massa negativa kommentarer men nu är de flesta bara positiva och maten är ju så god (http://ekoderligt.blogg.se/category/recept.html) Jag har läst din blogg i flera år och gillar att du är så öppen och står för att man kan förändra sitt liv om man vill.

Linnéa

Så trist att unkna kommentarer typ ”likdelar” och ”mord” fortfarande förekommer… 1980-talet ringde och vill ha sina veganattityder tillbaka! Anledningen till att ni kan sitta bakom en datorskärm och spy ut era förolämpningar är att människan sedan tidernas begynnelse varit allätare vilket bidragit till vår stora hjärna och därmed förutsättningen för att uppfinna saker. Det är jättebra att ni väljer bort kött av etiska skäl men glöm inte att det evolutionärt riktigt att äta kött. Dessutom är sådana ohyfsade inlägg riktigt kontraproduktivt och inget som främjar vare sig debatten eller er ambition att fler ska välja vegetariskt så jag undrar vad syftet egentligen är?

Felicia

Väldigt bra kommentar!! Vegetariandebatten blir alltid så svart eller vit. Ena hörnan gormar om sin rätt att få fortsätta svulla i sig kött och andra hörnan skriker om hur äckligt det är med kadaver och likdelar. Vad hände med att äta ekologiskt svenskt kött två dagar i veckan? Kolla upp och läsa på hur djurhållningen ser ut hos en producent, köpa av den lokala bonden osv. i slutändan tror jag det är bättre än att hela världen ska gå och bli vegetarianer. Och är det inte bättre för ett djur att få ha levt ett lyckligt om än kortare liv än inte levat alls. En mycket luddig liten tanke som jag har.

Emma

Jag tror att mycket av det vi uppfattar som ”störande” kommentarer från veganer egentligen är våra egna moraliska ståndpunkter som krockar inombords, eftersom vi har blivit indoktrinerade av ett samhälle som säger att industriell uppfödning och massdödande av vissa djurarter är helt okej och någonting som ej ska förändras. Denna kognitiva dissonans vi upplever gör det svårt att faktiskt avväga det personen säger och budskapet denne innehar, eftersom vi typ exploderar inombords. Men detta är bara min åsikt.

M

Absolut det finns bättre sätt att hantera debatten men tro inte att bara för någonting tidigare i människans historia har varit okej och korrekt så kommer det alltid att vara det. Människan behövde kött då det inte fanns annan fullvärdig föda. Idag har vi inte precis det problemet. Idag kan vi göra en moralisk avvägning mellan rätt och fel. ” Så har vi alltid gjort” är det tröttsammaste argumentet.

Linnéa

@M, fast nu skrev jag inte att ”så har vi alltid gjort”. Alla blir salig på sin tro, vill man vara snäll mot djur genom att inte äta dem så får man väl vara det. Jag kan tycka att det är skrattretande att en vegan som i övrigt lever ett överdådigt västerländskt lyxliv (bor på på tok för många kvadratmeter, använder blodbesudlade metaller i sin dator och telefon, bidrar till enorm miljöförstöring genom att använda plastkläder/skor, prylar osv.) intar någon sorts moraliskt högstående ställning och skriver andra på näsan om hur ondskefulla de är. Jag har också en stor ödmjukhet inför alla de människor som inte har råd att inte äta (ibland massproducerat) kött. Jag är uppvuxen i ett land och i en tid då en slamsa kött var något man bokstavligen slogs om och undernäringen av att äta sig mätt på mestadels potatis och bröd var ett faktum. Så lite ödmjukhet från veganerna inför att det finns liv och öden utanför veganbubblan samt att det är väldigt lyxigt och priviligerat att äta veganskt vore mer än klädsamt.

Maria

Hehe vi är exakt likadana. Vet man att man ska hem så slår det alltid högre att tjuvåka hem dagen innan än sova kvar och sedan bara tröt-packa på avresedagen! 🙂
Tack för att du delar med dig av ditt liv och tankar. Jag är 40 år (!) och har hängt på din blogg jättelänge! <3 Du är grym!

Anette

om vi bokat en skidresa sönd till sönd så åker vi alltid hem lördag kväll. Vi käkar middag , städar stugan och åker hem. Kommer hem mitt i natten men får vakna i sin egen säng. Så underbart!
Man ska ju ändå bara äta frukost och städa och sedan åka, då kan man lika gärna göra det kvällen innan.

Så får man en dag hemma med innan man börjar jobba osv.

Hoppas ni kom hem ordentligt i snöfallet !
kram
Emma

S

Var ligger logiken i att sluta äta kött men sedan äta på McDonalds? Varför inte välja Max där resten av familjen som inte äter bönburgare istället kan stötta en kedja som faktiskt serverar enbart svenskt kött? (Och nej ibland kanske det bara finns McDonalds, men jag har uppfattat det som att ni faktiskt oftast väljer McDonalds i första hand). Denna kommentar är inte bara till isabella. Utan gärna en tankeställare till alla andra också. Att stötta den kwdja som försöker hålla sig med bättre kött. Även om man själv äter från den. Egetafiska menyn

Vill absolut INTE låta som en neggo-kärring för det finns det gott om på bloggares kommentarsfält..

Jag förstår verkligen inte den här hetsen kring att ALLA bloggare och Youtubers ska bli veg o hetsa alla till det… Säger absolut inte att du hetsar folk till det men i typ varje matinlägg så skriver du att du valt veg och att du inte alls har nån kött craving, vilket du absolut får eftersom att det är din blogg MEN det oroar mig samtidigt eftersom att du har sånt inflytande på så många unga tjejer som kanske tänker ”Blondinbella äter inte kött så då vill inte jag heller ha det” o har man ingen kunskap så kan man bli riktigt sjuk i slutändan om man inte får i sig det man ska .. Men ska jag vara helt ärlig så tror jag att du ”förklarar” dig gällande köttet pga alla påhopp som du fått när du ibland har valt kött..Folk blir ju helt rabiata i ditt kommentarsfält..

Jag hoppas att du tar min kommentar på rätt sätt, för är absolut inte menat som nåt påhopp.. Jag har följt dig i 10 år o det säger ju en hel del =)

M

Det är bra att bloggare och youtubers inspirerar ( välj vilket ord du vill ) folk till att bli vego då det är det främsta kostvalet djuretiskt, av miljöskäl och hälsoskäl. Tänker unga tjejer att dem också ska sluta med kött finns det inget bättre. Varför tror folk att det är så svårt att äta vego? It´s not rocket science.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *