#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
januari 9 2017 at 13:06

Att komma igång igen

Det kan lätt upplevas rörigt när man ska komma igång efter en ledighet. Man känner att det är mycket att göra men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Efter att ha varit med om x antal kaosartade starter har jag nu en taktik. Istället för att stressa upp mig redan hemma på morgonen, springa in på kontoret för att jag är så taggad, slita upp datorn, spilla ut kaffe över alla papper och få upp pulsen innan klockan blivit tio har jag istället lärt mig att göra såhär:

  • Under ledigheten har jag använt One Note där jag fyllt i alla tankar och todo’s som jag vill ta tag i när jag börjar jobba igen, igår ikväll fyllde jag i det sista som dök upp.
  • Jag läste även mailen redan igår kväll. Jag svarade inte på allt men jag skummade igenom vad som väntade och la allt i rätt prio-mappar. En mapp för allt jag ska börja med på morgonen, en mapp att göra klart så fort tiden finns. Samt sortera in för respektive bolag/projekt.
Skärmavbild 2017-01-09 kl. 13.01.54

  • När jag kom in i morse sprang jag inte till mitt skrivbord utan började morgonen med att träffa alla kollegor, dricka kaffe och gå igenom status i varje projekt. Är det något som brinner? Flaskhalsar? Samt lyssna in vad alla ska göra och gemensamt hitta energi för veckan. Jag ser det som mitt jobb att ösa in positiv energi till alla medarbetare och speciellt när vi har nya personer på plats. Jag är inte speciellt sportintresserad men jag kan ändå jämföra med hur ett lag står i en ring och peppar varandra innan matchen börjar, så gör vi varje måndag fast i konferensrummet.
  • Därefter gäller det att synka alla tankar med kalendern. I mitt fall har jag Simon som högra hand så vi tog en till kaffe och jag tog upp min One Note-lista som jag hade kladdat i under ledigheten och gick igenom när allt ska bokas in i kalendern. Tillexempel ”Ta nya pressbilder” ”Lunch med person X”, ”Apoteksbesök i stad X” ”Skriva reklampolicy till bloggen” ”Öva manus EY-gala” etc. Helt enkelt allt jag har haft i huvudet under julen får nu en egen spot i kalendern. Puh, den känslan är underbar.
  • Sedan går jag igenom mailen med prio mapp 1 först och fortsätter att beta av.

Och därefter är jag i fas. Viktigast är helt enkelt att fånga alla idéer när man är ledig (det är då dom bästa poppar upp), skriva ner för att slippa ha i huvudet, och sedan boka in för att veta att det blir av. Därefter är det bara att köra 🙂

34 Kommentarer

Lovisa

Tack för alla tips! Finns få som insperiarar mig som du 👍😀

Isabella Löwengrip

Vad snällt! tack!

Janni

Jo, jag funderade på att det faktiskt varit nio vardagar dvs normalt arbetsdagar sedan 22 december och fram till idag.
Har ni haft kontoret stängt alla dessa dagar och personalen har varit ledig?
Har ni bjudit på ledigheten eller har de anställda fått ta ut semester, kompledigt eller kanske beviljats tjänstledigt med löneavdrag?
Jag har arbetat på företag där en del anställda faktiskt inte haft råd att vara lediga utan velat jobba i mellandagarna. Hur har ni gjort?

Isabella Löwengrip

Vi har bjussat på några dagar och så har gänget kompat in för tex konferenser under hösten och event 🙂

Pernilla

Du får det att låta som om du är den enda som jobbar här. Alla vi andra har också mycket på jobbet, men varför älta det i en blogg. Finns ju så mycket annat mera intressanta saker att skriva om.

Isabella Löwengrip

Men det är ju för att inspirera till en bra start 🙂

Åh- det lät spännande! Starta en egen blogg och skriv om alla intressanta saker! 🙂

Du får det att låta som att du inte har så mycket på jobbet om du har tid att klaga på ett blogginlägg…

Bra strukturtips från Bella tycker jag!

My

Hon har väl raster som alla andra och vad hon gör på dom är väl hennes ensak…..

Petra

Haha men hon ältade väl inte? Hon bjöd på skitbra tips!

M

Länka till din blogg, Pernilla, där du delar med dig av allt ditt ”mera intressanta” tack. Du som har så mycket spännande på gång tydligen. Ska bli kul att läsa!

Jag älskar One Note – jag har testat många liknande appar och den är lätt bäst!

Sandra

Du jobbade alltså en dag innan du skulle börja jobba för att jobbet inte skulle bli övermäktigt på jobbdagen. Skönt att det fungerar för dig. Men jag tror jag hade börjat som i mitt fall plugga flera dagar tidigare för att inte måndagen ska bli så stressad. Men då har jag ju missat massa ledighet för att jag ville förbereda. Nej, jag ignorerar och tar det när måndagen kommer.

Jag började förbereda pluggandet lite under helgen – letade fram några artiklar och någon rapport så jag bara kunde sätta igång idag…ser det iofs inte som att jag missar ledig tid, jag brinner verkligen för det jag pluggar och läser allt jag kan komma över 🙂

Hanna

Blev precid erbjuden en högre position med mer ansvar vilket känns jättekul trots att det inte är en så stor skillnad. Men direkt kickar självkritiken in, ”hur ska jag klara detta” ” jag vet inte tillräckligt mycket osv”. Trots att jag innerst inne vet att jag var den mest kvalificerade. Hur hanterar man detta, har du någon kännt att du tagit på dig en för stor kostym och hur gick det då?

Isabella Löwengrip

Du får lita på dig själv att du fixar det. Jag vet att du känner det längst in i magen, men hjärnspökena kommer ändå och ska försöka förstöra. Skaka av dig dom och sträck på dig, allt löser sig och kommer att gå bra!

Hannah

Hur gör du för att inte få ”panik” över att se allt i din mail som måste göras i morgon? Hur gör du för att inte börja jobba/svara på mailen redan på söndagskvällen?

Isabella Löwengrip

Men jag svarar på söndagskvällen också, det som går att svara på snabbt 🙂 Jag tycker det fungerar bra

Melinda

Bellas jobb är ju inte på liv och död – inget i mailen kan vara så akut att man skulle behöva må dåligt över det.

Studenten

Hur upplever du att det fungerar med din ADHD medicin och att vara taggad inför jobbet? Dämpar medicinen lite och gör dig mer strukturerad och lugn eller känner du fortfarande att hjärnan går igång på högvarv när du har kul? Har inte själv ADHD så vet inte hur det känns men jag har en ångestproblematik och kan känna igen mig i att hjärnan triggar igång sig själv mycket, men för min del mest med negativa tankar. Tack för en bra blogg 🙂

Isabella Löwengrip

Det är otroligt stor skillnad med medicinen, jag blir absolut taggad men inte så att alla hjärnans motorer går igång så att jag är helt slut på eftermiddagen. Nu är jag mer jämn i energin och får mer gjort, helt underbart 🙂

Lindis

Ok, jag är med på alla tipsen, super bra! Prioriterar även själv alla mina mail och skriver ner tankar när de kommer. Men problemet som jag stöter på är att jag väldigt sällan kommer ner till mailen på prio 3. Oftast dyker nya viktiga saker upp som måste göras genast eller nästan genast. Innan prio 3. Detta gör att prio 3 är svårt att bli klar med. Tips kring detta? Kanske jag prioriterar för osäkert och sätter för hög prio på för mycket?

Linn

Appen låter intressant och skulle också kunna ge mig en nystart. Är det ‘Microsoft OneNote’ du menar?

Jon och Mathilde

Hej alla goa och glada tjejer och killar!
Vi är två kompisar, Jon (kille) och Mathilde (tjej) som ska starta en podd tillsammans. Podden kommer att ta upp relationsfrågor, både mellan kärlekspar och vänner. Vi har varit vänner länge och har en grym dynamik oss emellan. I podden kommer vi ge er råd och tips utifrån beprövad erfarenhet 😉
Vi skulle bli så himla glada om du vill skicka en fråga till oss som vi sedan tar upp i podden. Du kommer att vara anonym! Alla som skickar en fråga till oss får givetvis ett exemplar av podden skickat till sig där du får svar på just din/dina frågor/funderingar/tankar.
Vi VET att detta inte är exakt rätt forum att ta upp detta, men tänker att eftersom inlägget handlar om att söka vänner och vi ska starta en typ relationspodd så provar vi att nå ut till er genom Isabellas blogg.
Så himla kul om just du skickar en fråga till oss på mejladress: jmpodden@gmail.com

Hanna

Vad heter den o när släpps den? Har ingen direkt fråga men är väldigt nyfiken på o lyssna ändå. Hittar man den i den podcast appen i iPhone sen?
Lycka till!

Jon och Mathilde

Hej!
Ja, tanken är att vi ska släppa den i podcast-appen sedan. Men alla som skickar sin fråga till oss får även podden skickad till sin mailadress. Vi ser framemot din fråga 🙂

Jon och Mathilde

PS. Vad podden ska heta och när den släpps avslöjar vi inom kort! 🙂

Malin

När jag har stressiga perioder på jobbet kollar jag mailen varje söndagskväll för att prioritera de mail som kommit in över helgen. Då vet jag vad jag ska börja med måndag morgon och vet också vad jag ska vänta mig. Det som tar mindre än 2 minuter att behandla/svara på, svarar jag på och får undan med en gång. Tar det mer än 10 min att få fram informationen/svara så tar jag det mellan 10 och 12 om det inte finns möten över. Tar det mer än 1 timme så hamnar det på en större to do-list som är uppdelad i ”Idag”, ”i morgon”, ”när det finns tid”. Det fungerar för mig. Väldigt personligt det där tror jag men man ska våga testa olika varianter. Det man tror fungerar bäst är inte alltid det som faktiskt är mest effektivt.

Nicole

Tack för att du alltid inspirerar Isabella! Skönt att du har Simon som hjälper dig 🙂

Jag har själv lite svårt att organisera min planering. Det slutar ofta med att jag har skrivit olika to do-listor plus min egna kalender. Har du några tips på bra appar etc. som har allt i ett? Hur gör du själv för att få en bra överblick över dina kommande veckor? Kan man kombinera OneNote med en elektronisk kalender?

Dina inspirationsinlägg är guld värda! Tack 😀

Nadia

Hej Blondinbella! Jag tycker du är helt underbar o jag inspireras massor av dig(fast jag är 11 år äldre!) 🙂 Hursomhelst. Jag vet att du läste en hel del självhjälpsböcker förut. Är det nån särskilt du kan rek just för självkänslan el att att get things done?
PS! Älskar det där med d privata rummet som du berätta om förut.

Jag satte igång redan under annan dagen igen med plugget, dubbla tentor denna vecka + redovisning samt en massa att läsa. Så tyvärr blev det inte mycket ledighet utan det pluggades en hel del under ”ledigheten” men som man redan förstått så har man inte ledighet som student inte ens helger är lediga då mitt universitet lägger ofta tentor på lördagar bland annat eller så har man inlämning söndag kväll. Vilket ofta fortsätts med ett par 100 sidor att läsa till på måndagar så lediga helger är ju bara att glömma!
Man lär sig att kompencera och tar ledigt mitt i veckan istället när det passar och oftast blir det bara ledig förmiddag eller ledig eftermiddag >.<

Du använde One Note skriver du, har du testat Simplenote? Fungerar att använda och synkas mellan alla olika enheter du använder (dator, mobil, surfplatta etc). Finns både som app och webbrowser. Fler fördelar, hur Simplenote fungerar och varför vi föredrar just den appen/tjänsten till skillnad från många andra har vi skrivit om här:
http://minimalisterna.se/apptips-simplenote/

G

Kan du inte visa exempel på hur din mailkorg är uppbyggd? Jag jobbar som ansvarig och får in mail från alla håll och kanter jämt. Brukar jobba med 2 minutersregeln när jag är inne och arbetar i mailen, tar det mindre än 2 min att svara/lösa gör jag det med en gång, sorterar in/tar bort så fort jag har svarat för jag alltid vill ha tom inkorg. Är rädd att sorterar jag in i mappar utan att ha gjort något så blir det liggande där, värsta mardrömmen för mig. Använder du dig av markeringar/flaggor/stjärnor osv med? Jobbar också i One Note. Kram

Låter som en bra start! Jag försöker få ihop mina idéer & tider men det är inte lätt. Har just nu 3st arbetsgivare & 3 tidsrapporteringsprogram att hålla reda på & sen försöka få in det jag brinner för, dvs min blogg 🙂 Men förhoppningsvis hamnar jag snart i balans 🙂

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *