#IsabellaLöwengrip
Följ
Motherhood
januari 10 2017 at 19:39

Artiga barn

Nu i efterhand är det lite galet att jag började läsa för Gillis redan när han var tre månader. Då var det pekböcker men ändå. Det måste ju mest ha varit för min egen skull i brist på andra ”lekar”. Men oavsett så har vi två små läslusar här hemma och det är väldigt kul. Gillis och Sally har varsin padda att spela spel och titta på youtube på men böcker får minst lika mycket plats under dagarna. De finns massor av barnböcker hos oss, en hylla i vardagsrummet en i varje barnrum samt i lekrummet. Varje dag oavsett var vi befinner oss hämtar barnen något att läsa och så sitter de en lång stund. Ibland tittar de själva, ibland ”läser” Gillis för Sally och ibland läser Odd eller jag. På kvällarna efter badet brukar jag läsa för knoddarna i vår stora säng, det är väldigt mysigt. Majoriteten av gångerna blir det Alfons.

IMG_0425

IMG_0424

Jag är ett stort fan av Alfons. Han är modig, rättvis, går sin egen väg, busig och har ordentligt med fantasi. Jag gillar mer honom än Daniel Tiger som förvisso har bra budskap men det blir lite mycket ibland. Visst är det viktigt att barnen är artiga. Gillis och Sally ska säga hejdå till fröknarna på förskolan när vi går, alltid säga tack och tacka för maten, bjuda på det man äter och sitta kvar vid bordet om någon inte är klar. Jag tolererar inte annat och de vet dom så till och med Sally greppar det hyfsat. Det är inte alls svårt att få kidsen artiga  i och med att Odd och jag alltid är så mot varandra och andra människor. Barnen gör ju som oss. Att de ska vara artiga är mer en tjänst mot dom, livet blir så mycket lättare socialt om man har allt sådant i  ryggraden när man växer upp.

Men utöver det måste livet få vara fullt av lek och knasigheter. Som ikväll tillexempel, då samlade vi husets alla täcken och la de på golvet i en stor hög och sedan fick barnen hoppa från en fåtölj ner bland täckena och sedan springa mot mig som sista bit i hinderbanan. Därefter lekte vi leken ”hoppla” där barnen sitter på min rygg och så ska jag försöka skaka av dom. Superkul!

 

101 Kommentarer

A

Låter bra, men förlåt igår sade du att du fick äta kall mat pga att en av barnen fick raseriutbrott vid middagen? Men det händer väl ibland. Daniel tiger är det böcker eller film?

Isabella Löwengrip

Trötthetsutbrott ja, klart att det händer. Första dagen på föris efter lång ledighet 🙂 Jag menar inte att de sitter fint varje dag här hemma, vilka barn gör det men majoriteten av dagarna är det så! även när vi är på restaurang, de är duktiga på att sitta och äta stilla och vara kvar tills alla är klara.

I

Raseriutbrott har ju ingenting med artighet att göra. Det händer när man är liten och har mycket känslor i kroppen.

Raseriutbrott har ju inget med artighet/brist på uppfostran att göra…så blir det ju när barnen är små och trötta efter en dag på förskolan 🙂

Logoped

Jag är logoped och kan bara berömma dig för att du började läsa så tidigt för dina barn, det finns ingenting som heter för tidigt 🙂 De tittar på kontraster i bilderna, noterar din rösts nyanser och njuter av den mysiga stunden i ditt knä. Det är så mycket lättare att få ett barn intresserat av böcker om man börjar TIDIGT. Vid skolstart krävs att ett barn har förståelse för ca 10.000 ord för att kunna följa med fullt ut i undervisningen – dit når man endast om man läser för sina barn. Ett viktigt tips är att inte sluta med högläsningen under låg- och mellanstadiet även om barnen lärt sig läsa själva för att fortsätta den språkliga stimulansen.

Isabella Löwengrip

Klokt tips, tack! 🙂

Just det där med att läsa även för äldre barn har jag också hört är jättebra – kul att få det ”bekräftat” av ngn som vet 🙂
Jag läser fortfarande ibland för min 11åring – vi brukar läsa varannan sida när han har läsläxa och så brukar vi prata mycket om det han läst, han får återberätta med egna ord och så ställer jag frågor!

Hehe, man lär sig mkt nytt när man gör läxorna med sina barn 🙂

Julia

Och jag som jobbar inom skolans värld ser det också väldigt positivt att du läser och lär dina barn att säga tack och vänta på de andra vid bordet. Tyvärr så det inte då hos oss på våran skola. Bjuder vi på glass etc så kommer alltid frågan ”får vi bara så här lite?!” Tacksamhet behövs det mer av hos dagens barn! Läsförståelsen är också något som är en nedåtgående trend i landet som måste vändas, och går inte utan föräldrarnas hjälp hemifrån. Skolan kan bara göra sin del. Så får barnen tidigt högläsning och läser själva hemma så får barnen mycket gratis i skolan. Framför allt utvecklar dina barn fantasin tidigt när de kan titta på bilderna och skapa egna berättelser utifrån det de ser. Läsning hemifrån är bara bara positivt!

Lina

Hej,
Ang att barn ”aldrig är nöjda” med ditt glassexempel.
Läs denna himla bra artikeln:
http://petrakrantzlindgren.se/2011/09/05/varfor-blir-barnen-aldrig-nojda/

Nathalie

Jag förstår tanken med 10 000 ord för att klara. Men för mig blir det konstigt att se på barn på det sättet, För att börja i vårt skolsystem KRÄVS det ca 10 000 ord. Är det inte meningen att skolan ska lära barnen. Att barn med 5000 ord också ska klara sig i skolan. Absolut Ingen kritik till dig men det är intressant att som förskollärare se vilka krav som ställs på barn i samhället. Kommer kraven krypa längre ner i åldrarna. Hur många ord ska man kunna för att klara sig i förskoleklass till exempel…

Katarina

Jag arbetar inom socialtjänsten, området barn och unga, och jag ser hur många barn det är som inte får med sig det de behöver hemifrån för att klara förskolan, förskoleklassen och skolan. Hur skolgången fungerar är kanske den största utslagsgivande faktorn för hur livet blir senare, i vuxen ålder. Jag är helt med dig i att barn utvecklas i olika takt och att en del barn har särskilda behov. Men en enkel sak som att exempelvis läsa för sina barn tycker jag att man kan förvänta sig av föräldrarna, det handlar ju om att ge sitt barn så goda förutsättningar som möjligt!

Katarina

Det låter lite mycket med 10000 ord, men det är säkert rätt. Jag hade hört 7000. En vuxen ska kunna 50000 för att ta sig runt.

ella

Spelar ingen roll hur jämlik och rättvis vi försöker göra skolan. Barn som har föräldrar som engagerar sig i deras, liv, uppfostran och inlärning kommer alltid ha ett försprång i livet. Det är omöjligt att undvika.

My

Idag sätter man in barn med 0 ord direkt i skolan (nyanlända), självklart blir det konsekvenser av detta….

E

Fast My, de nyanlända har ju ett ordförråd på sitt språk. Det är ju väldigt stor skillnad på att lära sig att prata med ett rikt ordförråd och att lära sig ordet bil på ett annat språk när man redan vet vad en bil är. Med det sagt är det självklart viktigt att de nyanlända får den hjälp och det stöd de behöver för att snabbt lära sig svenska så de kan komma in i samhället. Men det är ju en annan slags hjälp än vad ett barn som har ett begränsat ordförråd behöver.

Så bra tips – känns inspirerande för eventuella framtida barn! 🙂 Tror absolut det är både bra och viktigt att man som förälder tar sig tiden att läsa åt och med barnen!

A

Nyanlända med 0 ord..ändå lär sig fe barnen svenska på 6 månader.

Agnes

Man önskar ju att skolan hade mer resurser och att barn som inte fått ett försprång hemifrån fick hjälp att komma ikapp och få ett ordförråd så att de också klarar skolan!

Anonym

En människa med genomsnittligt IQ kan endast ha 5000 ord i sitt ordförråd. Så det där blev nog lite fel

Anne-lie

Du anonym, där blev det nog lite fel va? Det är snarare genomsnittet ord på en lågstadieelev. Redan i gymnasieåldern närmar sig snittet tio gånger det. En vuxen människa behöver förstå runt 50k ord för att ”hänga med” normalt i samhället.

Ida

Det är klart att det påverkar att Gillis blivit läst för ända sedan han var pyttig! Det är mycket att höra språket, satsmelodin samt att bli vana vid böcker det handlar om när de är små. Och så har de såklart sett att deras föräldrar läser böcker! Du är en förebild när det gäller läsning!

Caroline

Vad härligt med läsandet!! Har ni läst något från OLIKA förlag? Fantastiska böcker som är inkluderande och går utanför begränsade stereotyper. Böcker som hjälper barnen att utvecklas till empatiska och inkluderande människor. T.ex. ”Varför gråter pappan?” där två barn kommer på olika anledningar till varför en man sitter på en bänk och gråter, eller ”Pingis & Raffe hittar en vän”.

Isabella Löwengrip

De de flesta böckerna därifrån, barnen älskar dom!

Lena

Jag blir så glad att du tar dig tid att läsa böcker för dina barn. Tips: läs Prostens barnbarn – så rolig!
Kram

Matilda

Åh prostens barnbarn, barndomsminnen! Både jag och min syster älskade den!

S.R

Brukar dina barn bada VARJE kväll? Varför?
Jag förstår inte varför de ska bada varje dag och det i kvällen..

Isabella Löwengrip

mysigt ju!

evelina

Badade vår dotter i vatten och olja, en gång per kväll men fick torra utslag så nu badar hon max 1 gång i veckan och utslagen är borta.
Tänkte på att du tidigare skrivit att dina barn har så känslig hud och då kanske det skulle vara en investering i deras hud-hälsa att få bada mer sällan?

J

Mysigt när de kliar sönder den uttorkade huden sen.

Anna

Bra tips från Evelina! Jag tycker också det är supermysigt med bad för barnen, men det blir högst 1 gång i veckan för hon som inte börjat förskolan och 2 gånger i veckan för han som går där – mer tål deras hud inte just nu.

Hän

Stackars hud!! Våra duschar/ badar / tvättar hår, var 14 dag , sen tvättar vi kisstjärt o rumpa ngr ggr i vecka.

A

Var 14:e dag? Fy vad äckligt. Håret blir ju alldeles flott o smutsigt. Vår dotters intima delar tvättar vi dagligen och dusch/ bad var tredje dag.

Maria

Haha A, min treåring har tvättat håret med schampoo kanske tre gånger i sitt liv. Vänjs inte håret vid att tvättas ur med medel så blir det heller inte flottigt och smutsigt på det sättet. Däremot kan det ju hamna annan smuts i håret som kräver schampoo att få bort..

Malin

Fast barn som har blöja behöver åtminstone duscha rumpan med jämna mellanrum. Blir otroligt äckligt och ohygieniskt annars. Även om blöjorna är bra fräter urin och avföringsrester mot huden. Man får duscha kortare stunder och använda duscholja samt smörja in huden efteråt med mjukgörande. Kan verkligen inte förstå er som bara badar barnen en gång var 14:e dag. Som bäddat för infektioner i underlivet….

Kattis

Fast man tvättar väl varje gång man byter blöja? Eller det gör jag i alla fall.

Underbart att du läser för dina barn!

S.R

Isabella, jag har alltid undrat detta och har velat fråga dig:
Du är ju en av Sveriges största bloggare och naturligt nog hämtar många amdra bloggare inspiration från dig, men ibland kan jag som läsare tröttna på att Paula ska ha exakt samma åsikter som du i barnuppfostran, Kissie ska klippa sig som du, Kenza inreda sin bostad som du, en annans ska dela mål, en annan drömmar osv osv. Om jag vill läsa din blogg så går jag ju in på din blogg, så enkelt är det. Det blir mycket märkligt när de ska härma dig så mycket. Så jag undrar, har du känt av det? Vad tycker du om det? Kan du skriva ett inlägg om det. Jag vill verkligen veta.
Tack för en bra blogg förresten!

Isabella Löwengrip

Aldrig tänkt tanken, tror inte alls att någon härmas faktiskt 🙂

My

herregud vilken konstig slutsats, att alla härmar Bella???? Man KAN faktiskt dela andras åsikter och smak på inredning, kläder och frisyrer utan att härmas…

Sandra

herregud vad löjligt! Vi alla blir inspirerade av alla hela tiden!

elin

Det finns väl ingen som härmar Bella? Bella har ju inte ens själv inrett sitt hus, och så anlitar hon stylister som hjälper henne med klädinköp och att sätta ihop outfits… Kenzas inredningsstil/lägenhet går väl inte ens att jämföra med Bellas?

A

Bjuda på det man äter?

Isabella Löwengrip

ja om man har kex med sig i parken eller något dylikt och en vän dyker upp 🙂

S

Odd har sån tur att han har dig, hoppas han förstår det.

Eu

Ömsesidigt!

My

Det lär nog vara ömsesidigt, precis som det ska vara. 😉

Vi läser med mycket för barnen, både för den som är 2 och så läser jag kapitelböcker för 10 och 12-åringen varje kväll. jag tycker det är jättemysigt och så får vi en stund tillsammans 🙂
http://www.lotte4.blogspot.se

Elin

I egenskap av att jag är svensklärare vill jag verkligen säga hur glad jag blir över att ni läser för era barn! Det betyder så mycket! 🙂 Fortsätt med det!

Katarina

”Logoped”- jag kan inte hålla med mer! Finns så mycket forskning kring hur viktig högläsning och läsning är för språkutvecklingen och i förlängningen många andra delar av utvecklingen. Så bra också att du påminner om att fortsätta läsa för barnen längre upp i åldrarna. Kloka föräldrar ser till att barnen får tillgång till böcker, det behöver såklart inte utesluta iPads, datorer etcetera. Men de kan aldrig ersätta ord på papper.

Specialpedagog

”Kloka föräldrar ser till att barnen får tillgång till böcker”- Det finns en mängd olika anledningar till varför inte alla barn får samma förutsättningar, att hävda att alla dessa föräldrar är okloka är trångsynt och dömmande.

Men jag håller helt med om vikten av det redan tidigt. Skolan har ett kompensatoriskt ansvar i sådan lägen.

Erika

Vi har väldigt mycket böcker hemma som jag hittar då och då för ngn 10:a, så att mm har dålig ekonomi sätter inte stopp, finns ju även bibliotek 🙂

Åsa S

Inget konstigt med att läsa för tremånaders bebis. Gjorde vi också för våra döttrar. Men det var så att säga helt naturligt…

Anna

Nej precis, jag ”läser” för min 9-veckors nu. Vi kollar på bilder på djur och saker och pratar om det vi tittar på. Fast det brukar inte bli mer än en eller två sidor innan lampan tar över intresset. 😀

Lisa

Tycker inte heller att det är jättekonstigt, det är ju något man kan hitta på med sitt barn. Hur gammal han/hon än är. Sen tyckte jag att det var lite synd om nr två. Hon fick mindre lästid. Tyvärr. Försöker kompensera nu.

Katarina

Bra med artiga barn! Det kommer dom komma långt med. Giriga, ohyfsade barn (och vuxna) är hemskt. Och det kommer inte av sig själv. Bra jobbat 😁

Katarina

Det där sista ska vara en glad smiley vet inte riktigt vad den liknar…

Hur ofta rekommenderar du att man använder Sleeping sensation för att få det ultimata resultatet? 🙂

Isabella Löwengrip

Jag kör 2-3 gånger i veckan 🙂

Maria

Vad blir det för resultat?

Sofia

Vi är noga med allt det där förutom just att sitta kvar vid matbordet. Jag åt långsamt när jag var liten och minns ångesten när kompisarna var tvungna att sitta kvar med mig istället för att få gå ifrån… tyckte det var jättejobbigt och lämnade ofta mat eller stressade mig genom måltiden för att alla satt och väntade på MIG. Här får alla äta i sin takt, utan press. Uppmuntrar förstås att alla sitter kvar och har trevligt ihop, men om barnen får myror i brallan så är det ok. Vi vuxna sitter dock alltid kvar som sällskap vid bordet förstås.

Exakt samma här – jag åt så sjukt långsamt när jag var lite att jag fick byta plats i skolmatsalen så jag skulle få maten först (vi fick mat i skålar på bordet)….jag kör också allt utom att sitta kvar, vi har ett barn som äter långsamt medan två äter jättesnabbt, när det är såpass stor skillnad så blir det mest stressigt för den långsamma om alla sitter kvar som på nålar 🙂

Elin

Har bara en 15-månaders än så länge, men kommer köra samma här! Små barn har varken intresse eller förståelse för varför de ska sitta kvar när de ätit färdigt. Kan också stressa andra som ni säger. Jag tänkte nog förut att barnen ska sitta kvar ett tag iaf, men sedan hörde jag på ”Barnvagnspromenaders” podd att barnmorskan/psykoterapeuten Louise Hallin avrådde från det. Även att artighet bör komma av egen lust, att man som vuxna är artiga mkt barnen/varandra/andra & därmed ser barnen detta & tar troligtvis efter, inte så mkt ”säg tack” osv 🙂

A

Samma här- vår dotter har myror i brallan. Känner hon sig mätt får hon gå eller så sitter hon kvar o målar

Di

Varför ska man sitta och måla vid matbordet?
Var sak har sin plats tänker jag.

Ann

Du har ju själv väldigt känslig hud. Har dina barn det med? Det är ju till viss del ärftligt. Mitt barn har ärvt sin känsliga hud av sin pappa och vi har då fått råd att bada henne så sällan det bara går och inte använda tvål eller schampo utan bara olja ( 1,5år gammal och har knappt nåt hår så när hon är lite äldre måste vi såklart använda lite schampo). Nu duschar/badar hon kanske 1-4ggr per MÅNAD. Alltså inte alls ofta. Och det hjälper huden väldigt bra. Dessutom svettas ju så små barn inte särskilt mycket och behöver inte badas ofta av hygienskäl. De tvättas ju av vid varje måltid/blöjbyte ändå. Bara undrar om ni märkt nåt av att bada de varje dag?

Jenni

Jag är vuxen och badar ALDRIG, duschar varannan dag och har aldrig tvättat kroppen med tvål – bara vatten. Jag kan säga att min hud mår fantastiskt bra, kan räkna på fingrarna de gånger per år jag behöver smörja in pga torrhet och hela kroppen är mjuk och len. Märker också omedelbar skillnad när jag försökt använda duschcremer och sånt (det luktar ju så gott!), huden verkligen bränner av torrhet efteråt. Men låter jag den vara och göra sin grej mår den utmärkt som sagt, så från ren personlig erfarenhet ville jag bara säga bra grej att inte tvätta dottern med tvål!

Ann

Åh tack för ditt svar! Ja det verkar som att man bara stör hudens naturliga gång med massa rengöringsprodukter. Skönt att höra att det är
Fler som upplever det så 🙂

Sandra

100% puré skippa skiten man köper på Ica inte alls skonsamt!

Anonym

Tänkte bara nämna att man inte behöver tvätta med Schampo! MiTT barn är 3 och vi tvättar enbart med balsam (garants ”så klart”-balsam), googla balsammetoden! Det kommer vara väldigt mycket mer skonsamt för ditt barns hår och hårbotten när det är dags att tvätta det. I Schampo finns sulfater (det som gör att det skummar) som torkar ut rätt kraftigt för att man tror att man behöver tvätta bort fett så effektivt. Men det behövs inte när håret får sköta sin fettnivå själv (och fett löser fett, dvs balsam tvättar rent). Dessutom brukar inte barn få fett hår så det blir bara lent och lättborstat med enbart balsam.

Alexandra

Läser mycket för barnen med ☺ tycker det är mysigt ! Här hemma är det bu & bä , alfons och mamma mu som läs mest 😊

Christine

Nej, du gjorde helt rätt! Sluta aldrig läsa för dem och börja minst lika tidigt om du får fler. Barn förstår mer än man tror och tidigt också. Och de behöver upprepning av ord många gånger.

Jättebra att läsa för sina barn! Det lägger grunden för läsinlärningen, jättebra att börja tidigt med 🙂

Hanna

Brukar inte kommentera men ville säga att det är mycket klokt att läsa mycket och tidigt med sina barn. Jag är i övre tonåren och kan väl naturligt inte säga mycket om barnuppfostran men mina föräldrar läste alltid mycket för mig, och kvällsläsning tillsammans slutade vi med väääldigt sent… Men det har varit mycket positivt för mig då min egen läslust är stark och dels för att det gynnat min skolgång då min läsförståelse gör det lättare för mig i ALLA ämnen. Heja dig!

Det är ju helt underbart att du läser för barnen och att de gillar böcker! Att läsa är alltid fördelaktigt. 🙂 Skitbra om barnen fortsätter läsa när de blir äldre också – det är ju tyvärr ett problem idag att barn och ungdomar inte läser. Det gör att de blir sämre på i princip allt som har med språk att göra. Så håll kvar läslusten så gott det går!

emilia

Hej Isabella, har du en mail man kan kontakta dig personlig? Har försökt att kontakta dig via de andra mejlen utan något svar.

Jag läser för min son dagligen! 🙂 Så mysigt 🙂

Började tidigt med Fiona med och hon kan de flesta böckerna utantill, alltså att hon kommer ihåg dem och på så vis läser dem själv (hon blir 2 år i februari). Som det har skrivits om innan finns det inget som är för tidigt. Men det är mycket roligare att läsa nu än när hon var fyra månadet och mest ville smaka på boken. Kan rekommendera ”Knacka på” om ni inte har den, man får knacka på dörrar i boken med olika färger och det finns olika grejer i varje rum till antalet. Så man kan få in både färger och räkningen där med.
http://yohannaafskovde.se

Lisa

Den är bra 😊

Sarah

Min yngsta dotter fyller också 2 år i februari och just boken knacka på läser vi varje kväll vid läggning 😄. Hon älskar den boken och vägrar läsa en annan bok just vid läggning!

sara

Kan varmt rekommendera barnboken Tuggummitanten. Lite äldre målgrupp men berör ett viktigt ämne (ärtstörningar) på ett lättsamt sätt och kan därför bli aktuell för framtida läsning :).

Barnboksförfattare Caroline

Smart att börja med läsning tidigt. Jag är övertygad om att det hjälper barnen senare när de ska börja läsa. Själv började jag med bokstäver tidigt och 2 av 3 läser flytande sedan förskolan. Den ena går i skolan och har väldigt lätt för sig, älskar skolan och jag tror att det beror på att han har fått en bra start med just läsningen, det är så mycket annat som är nytt i förskoleklass och skolan och då är det skönt att redan kunna läsa.

Jag blev så intresserad av barnens språkutveckling att jag bestämde mig för att skriva en barnbok.
Det blev en bokstavsbok för barn från 2 år som väcker intresset för bokstäver (och siffror) (det är en 2-i-1-bok), vilket i sin tur underlättar att lära sig ord och meningar.

Den finns hos Idus förlag: http://www.idusforlag.se/dante_letar

Ni verkar ha så kul tillsammans!

Annie

Har ni några rekommendationer på barnböcker till en 1,5 åring? Jag har bott utomlands i många år och behöver köpa på mig lite böcker till min dotter nästa gång vi hälsar på i Sverige.

Åsa L

Jag vill bara rekommendera boken ”Else-Marie och småpapporna” så himla rolig bok! Jag hade den när jag var liten och mamma har sagt att hon alltid hade så svårt att hålla sig för skratt när hon skulle läsa den för mig 😉 så tips tips!

För övrigt är du en jättestor inspiration Bella, heja dig! 🙂

Madde

Det är vid den åldern man ”ska” börja läsa så det var ju bara bra att du började då! 😉 Vi läser böcker varje kväll innan de ska sova, och under dagarna också såklart om de vill. Vi har tre små bokmalar nu och jag är så tacksam över det. Jag fyndar många barnböcker på loppisar i nyskick och kan därför köpa mååånga ☺️ Sen är ju biblioteket ett himla bra ställe både att låna böcker från men också att ha som utflyktsmål, barnen blir helt lyriska över alla böcker de inte har redan ☺️ Fortsätt läsa för barnen!
Och som apptips kan ni ju testa ”storimi” finns många roliga böcker där och så kan du spela in när du läser så kan barnet lyssna på sagan om och om igen 👍🏻

M

Jag lärde mig läsa när jag var fem, så i skolan outsourcade min lärare högläsningen till mig, haha!

Elin

Roligt att höra om barnen! Jag skulle själv väldigt gärna ha barn och tänker precis som du! Önskar att alla gjorde det hehe!

A

Varsin padda? Och ni ville inte att era barn ska bli bortskämda.. Skönt för barnen att inte behöva lära sig dela, mindre skönt för framtida klasskamrater, vänner osv.

I

Varför skulle en varsin läsplatta påverka en sån sak? Det där var nog den löjligaste slutsatsen jag läst.

Bea

Förvånad att detta är den enda kommentaren om att barnen har varsin padda. Hur gamla är de snart 2 och 3 väl? Barn måste lära sig hantera att bli uttråkad, det finns för mycket forskning som visar hur människor i allmänhet tappar tålamodet fortare pga detta, förstå då barn som föds upp med datorer från så ung ålder?
Jag tror Isabella är en superbra mamma och jag såklart att hon är ute och leker med barnen och gör annat med dem. Men detta är såklart en stor anledning till vredesutbrott, det finns som sagt inget tålamod..

fia

Mindre skönt för framtida klasskamrater??
Att dom har varsin padda?

En framtida barnbibliotekarie

Inte alls galet att börja läsa för bebisar. Dock är det många som inte vet hur vet mycket bebisar kan få ut av läsning, som t.ex. hjälper deras språkutveckling. Kul att dina barn tycker det är kul med läsning! 🙂

Mkt bra! Min mamma läste alltid för mig och ganska lång tid upp i åldern och vår lärare hade högläsning för oss två eftermiddagar i veckan ända upp i sjätte klass. Så oerhört mysigt! Idag läser jag själv runt tre timmar om dagen (typ en timme under dagen och två innan jag släcker lampan) och det är det bästa jag vet. Eftersom de barn som växer upp nu har tillgång till plattor och datorer vill jag tipsa om goodreads! När barnen blir lite äldre (fyra fem) kan de få ett ”eget” konto. Då kan ni skriva in alla böcker de läst, hitta nya baserade på intresseområden och också sätta upp läsmål! Om inte annat blir det en mycket fin läsdagbok som kan följa en länge länge. Communityt är också väldigt bra för recensioner. Man kan både skriva egna, läsa andras och kommentera. Den bästa appen för läsare och SÅ roligt att bara kika omkring! Du hittar den på http://www.goodreads.com och jag lägger skamlöst min boksida som länk här hehe. Kram!

Pernilla

Tror du de kommer att lära sig att gå från ett samtal mitt i, eller lägga på luren när någon talar med dem i telefon också? Inte fullt lika artigt, men som barn tar efter sina föräldrar.

80L

Tänkte precis skriva exakt detta.
Blondinbella som slänger på luren i örat på folk, och bara lämnar ett pågående samtal när hon så önskar, och som inte vill ta sig tid att lyssna på andras problem och svårigheter.
Hoppas inte barnen tar efter henne.

Johanna

Hej Bella!
Nej det var inte alls tokigt att börja läsa så tidigt! All språkforskning pekar på att ju tidigare man börjar, desto bättre. De barn som börjar läsa tidigt och regelbundet genom sin uppväxt brukar det också gå bäst för i skolan. Så fortsätt att läsa! 🙂

/Johanna, svenska- och engelskalärare samt språknörd.

Nina

Här hemma läser vi ca 2-3 böcker innan läggdags. Det är Pettson och Findus, Bamse, Mamma mu och mfl.

Läsa – bäst sen dag ett! 😀 <3

Margareta

Du har gjort barnen en fantastisk tjänst genom att läsa för dem redan i den åldern! Och sluta aldrig, aldrig läsa för dem! Högläsning med inlevelse och pauser där öppna frågor ställs till barnen om handlingen osv är bara bäst! Fatta vilka läsare de kommer bli själva sen! Vilken supermamma du är! 🙂

Sanna

Underbart att du läser för dina barn! Här kommer ett tips på filmklipp som visar hur rätt ute du är!

https://youtu.be/X1nzc9P5MSA

Katarina

Underbart att du läser för barnen. Några av mina absolut lyckligaste barndomsminnen är när vi kröp upp i soffan och mamma läste högt för oss.
Ps tänk på att när man har regeln att ingen får gå ifrån bordet innan alla ätit klart, så kan långsammare barn bli stressade att äta upp. Jag tycker nog att det är bättre att alla får äta i egen takt och gå när de är klara. Kram

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *