#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
augusti 14 2016 at 20:35

Välkommen hösten

Nu är det officiellt höst hos oss. Ljusen är tända vid middagsbordet, blommorna har fått en höstig färg och  Odd serverar lågtempererad högrev som har gått åtta timmar i ugnen. Till det var det en magisk sås och potatismos. Helt ljuvligt, köttet smälte i munnen.

Isabella Löwengrip höstgryta

Isabella Löwengrip odds höstgryta

Nu vill jag inte äta grillat längre eller somriga sallader, nu är det mustiga grytor som gäller. När jag får en lucka ska jag även börja packa ner sommarkläderna såsom korta shorts och strandtunikor. Jag ser fram emot att få uppdatera min garderob och barnens. Deras ska också rensas ordentligt. Sparar ni kläder som har fläckar som inte går bort men plagget i sig är fint? Ljusa köttfärsorange:a fläckar vid kragen? Jag har inte mage att slänga sådant. Jag har de plaggen som ”hemmaplagg” men ska barnen iväg till föris får de plagg utan fläckar. Hur gör ni?

147 Kommentarer

Charlott

Skippa vanish, galltvål funkar men bäst är flytande YES handdiskmedel, den gröna vanliga. Stryk på och gnugga in YES på fläcken och låt ligga några timmar, sen in i tvättmaskin 60 grader utan att du sköljt bort YES. Fläckarna försvinner, ev vid gamla intvättade fläckar upprepa. Detta funkar på många fläckar och speciellt på just ketchup och tomatsås fläckar.

Helena

Testa galltvål, den hårda varianten. Blöt fläcken, gnugga ovanpå med tvålen tills det blir löddrigt. Brukar ta en nagelborste. Låt ligga i 30 minuter innan tvätt.
ALLA fläckar försvinner.

anna

Augusti = sommar
September = sensommar
Oktober = FÖRSTA Höstmånaden.
Så deprimerande att läsa rubriken när det fortfarande är sommar.
Jag har aldrig hört någon fira höst under sommaren. Sommaren i Sverige är ändå tillräckligt kort. Folk har kjol och shorts på sig idag.

Charlotte

Deprimerad var väl ändå att ta i? 🙂
Jag fullkomligt älskar hösten och tar minsta tecken på att hösten äntligen är här!

Maria

September får man nog räkna som höst i Sverige ändå, annars lever man nog i förnekelse..:-)

anka

Till skillnad från er så bor ju inte jag långt norrut i Stockholm utan längst söderut i Ystad. Idag har folk gått runt i kjol och shorts utan jackor.. så här är det sommar

Sofia

Bra kommentarer! Hösten kommer tids nog. Oavsett om man gillar den eller inte. Det finns en meteorologisk definition av höst: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/host-1.1257
Hösten anländer förstås vid olika tidpunkter beroende på var man bor i landet men genomsnittsdatum för t ex Stockholm är 29 september.

Föreslår att Isabella som är så intresserad av vetenskap läser på lite.

Maja

Nu skrev hon ju inte om den officiella defitionen av höst utan beskrev en känsla. Det varierar såklart beroende på var man är, men just nu sitter jag och tittar ut på en ganska livlig gata i Stockholm och inte en enda går utan jacka. Känslan av höst har definitivt infunnit sig i Stockholm, oavsett vad smhi säger. Och det var ju inte jättemycket somrigare väder förra veckan (tyvärr eftersom jag gärna skulle sola och bada på min semester men istället har plockat fram höstjackorna eftersom det både blåser och är kallt).

Malin

Här i Odense är det i alla fall höst i luften. Man får ha jacka och halsduk på morgonen och kvällen och det märks att skolan har dragit igång för barn och ungdomar. Höstkänsla är ju inte ett visst datum, utan just när man börjar känna att det sommaren är förbi. Kanske kommer den igen, om vädret vänder men det återstår att se.

E

Alltså September, Oktober och November är de tre höstmånaderna, så om man nu måste skrivas kommentarer med negativ klang så gör det rättvist i alla fall 🙂

Sara

Det beror ju lite hur vädret är. Är det regn o blåst i sept klassas det inte som sensommar. Sensommar=augusti

Frida

Jag älskar hösten! Längtat hela sommaren på att den ska komma. Jag tycker inte om sommaren.

Emelie

Mars-maj är vår, juni-augusti är sommar, september-november är höst, december-februari är vår.

Nej, augusti ska egentligen inte vara höst, men här i Värmland där jag bor har det inte varit särskilt varmt under de här 15 dagarna som gått. Förra veckan hade vi 9 grader varmt kl 20 på kvällen flera kvällar i rad. I fredagsmorse var det 4 grader varmt när klockan var 5.00 och det är inte sommar enligt mig i alla fall. 🙂

Här kan du läsa om hur man räknar årstider:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/hosten-tar-sig-ner-over-landet

Nicole

alla fläckiga kläder slängs!
hellre köper jag nya än att låta mina barn går i ”smutsiga” kläder, likadant hemma som på förskola/skola

Tanja

Många har rekommenderat galltvål, själv kör jag med olivtvål (kanske vanligare här i Finland?!). Vät olivtvålen, gnugga in på fläcken, släng plagget i smutskorgen tills du kör en tvättmaskin. Fläcken är garanterat borta, fungerar på allt från bebisbajs till matfläckar!

Emma

Köper bara billigare bodys och tröjor till bebis, jag slänger kläder där fläckarna inte försvinner, hon är nio månader och avskyr dessutom haklapp..

H

Här får ni det bästa rådet mot röda/orange fläckar: lägg ut plagget i solen i några timmar och vips, helt borta! Verkligen det bästa husmorstipset jag någonsin fått

E

Precis så gör jag med, och jag instämmer: bästa tipset jag fått! Fläckarna försvinner på någon timme!

Anna

Lägg de kläder med matfläckar på i solen, då bleks fläckarna bort! Funkar fin fint !!

Sofia

Oj höst redan… Idag är min första semesterdag Jobbar som barnmorska.

Frida

Man kan väl ha semester på hösten? Hade en kollega en gång som alltid hade sin semester sent, hon älskade att gå i skogen och plocka bär/svamp.

Maja

Jag känner med dig, har också semester nu och hade önskat lite badväder istället för gråa moln, 12 grader och kalla vindar (i Sthlm)!

Vi har precis flyttat från en lägenhet till ett stort lyxigt hus med egen strand precis vid Mälaren, så för oss börjar sommaren på riktigt nu! Vi ska ligga med skjutdörren från sovrummet öppen och lyssna på gräshopporna och vågorna, gå ner och ta kvällsdopp, äta ute och förstås, grilla varje dag!! Men när hösten väl kommer ska vi tända brasor och åka ut med båten och fiska så ofta det går. Tänk att ordet ”höst” kan vara så laddat och irritera så många, höststart är individuellt och vintern kommer inte bara för att någon känner sig höstladdad. Jag älskar alla årstider och ser fram emot alla sorters temperaturer och färger utanför mitt nya stora fönster! I min blogg skriver jag mer om min veranda I Sanda och om vår verkliga dröm!

Charlotte

Vad lustigt att kalla sitt eget hus för ”lyxigt”….jag tror många tycker våra hus är ganska lyxiga men jag skulle aldrig själv beskriva våra hus med det ordet 🙂

Hur som helst, jag älskar också hösten!

Liten lgh

Det är nog ganska vanligt att det känns lyxigt att flytta från en (oftast) liten lägenhet till en större lägenhet, oberoende hur dyr och spektakulär huset. Att t.ex. ha mer plats och kunna gå runt i sin egen trädgård måste kännas jätte lyxigt i åtminstone litet tag (tills man har vant sig åtminstone).

Katarina

Ganska sympatisk egenskap, skulle jag säga, att kunna erkänna att man bor i lyx. Sen är det väl ganska självklart att det känns lyxigt att bo med den utsikten. Men fortsätt du med ditt humble brag och att klappa dig själv på axeln Charlotte 😉

Om du tycker att ditt hus är lyxigt så tycker jag att du ska använda ordet! Lyx är en definitionsfråga. För mig är det lyxigt att plocka med mig ett äpple från äppelträdet innan jag går in. Eller att blogga från verandan med utsikt över Mälaren.

Frida

Flyttade till hus för ett år sedan. Känns otroligt Lyxigt att få bo i hus och allt vad det innebär, känner tacksamhet varje dag. Kan inte se något dåligt i det.

Sophie

Reagerade först negativt på din kommentar, kanske är jag avundsjuk på huset haha. Men gick in på din blogg iaf, jävlar vad bra du skriver 🙂 riktigt vackert!

Tack så mycket för din positiva kommentar om mina texter! Jag brinner för att sprida känslor med text och om jag har lyckats lite så blir jag hur glad som helst!

Emmas

Håller helt med dig, Sophie!
Sarah är en väldigt duktig skribent!

Elin

TIPS MOT KÖTTFÄRSFLÄCKAR!

Lägg ut kläderna på verandan i solen, vips så är fläckarna borta

Mvh Elin Stängnings

Sanna

Jag har också jättesvårt att slänga kläder med fläckar. Men ett tips är att ha på ättika på fläckarna. Häll det på fläcken och låt verka ett tag. Jag tycker att det har fungerat på fläckar som har torkat in 🙂

Madelene

Använder kläder med fläckar på både hemma men spec. På förskolan. Om jag skulle slänga alla kläder med fläckar på så skulle jag få slänga dem efter första användningen typ. Man hinner ju knappt ta på dem kläderna innan det är en fläck på dem. 🙂

Stephanie

Men ni måste ju dela med er med receptet! Ser ju sjukt gott ut!

Maten såg riktigt gott ut! 🙂 Vattnas i munnen av bara bilderna. 🙂
Här låter vi de fläckiga kläderna användas, är de ljusa småfläckar som inte gått bort av 1-3 maskintvättar så får de ha de på sig ändå. Dvs överallt – även på förskolan. För barn kladdar, så är det ju. 🙂

Höst är ljuvligt och varmt välkommet! Spelar väl för tusan ingen roll om det fortfarande nu enligt vetenskapen är sommar! Blir så trött på alla dessa sopp-rötter som ständigt ska oja sig! Herregud… hur innehållsrika är era liv egentligen? Hur som helst. För mig är det höst NU och detta på grund av att den värme som fanns tidigare i sommar enligt mig försvunnit! Nu är det kyligt i luften och svalare på nätterna. Vi har tagit fram värmeljus och igår ville jag till och med elda i öppna spisen 🙂 Kör hårt Bella!

Joanna

Jag slänger 9 av 10 om det inte går bort! Kör först med yes! Går det inte bort = släng

M

Jag slänger inte kläder med fläckar (om det inte är ovanligt stora eller störande)! Har tvillingkillar på 11 månader – allt är ju fläckigt!
Dessutom är det ju bra döf barnen med kläder som tvättats mycket! Nya kläder innehåller mer gifter!

Karin

Men va f-n, det är inte höst!!!

Nej, augusti ska egentligen inte vara höst, men här i Värmland där jag bor har det inte varit särskilt varmt under de här 15 dagarna som gått. Förra veckan hade vi 9 grader varmt kl 20 på kvällen flera kvällar i rad. I fredagsmorse var det 4 grader varmt när klockan var 5.00 och det är inte sommar enligt mig i alla fall. 🙂

Malin

Åh vad gott det såg ut. Kan man få ta del av Odds recept?

Tina

Stor eloge till dig Isabella, som orkar ta alla dessa gnällmänniskor. Du skrev ett positivt inlägg om höst, att det är mysigt, och folk blir jättesura:( Du imponerar stort på mig, fortsätt som du gör!:)

Mikaela

Gör likadant med kläderna, fläckiga hemma och fina ute. Kommer nog göra samma när de börjar på förskolan 🙂

Tyckte också det började kännas som höst men så baam, igår och idag har det varit 25 grader och strålande sol istället. Trist tycker jag, var inställd på höstväder nu, gillar inte sommarvärmen speciellt mycket.

Em

Hej! och tack för en bra blogg! Som några andra skulle jag också vilja ha receptet, ser så väldigt gott ut!!! kan du inte lägga ut ett inlägg på receptet?

Sara

Jag hoppas inte att alla slänger kläder med fläckar utan lämnar in till textilåtervinning!! Jag har ständigt en påse där jag fyller på med kläder som har hål osv. När påsen är full så lämnar jag in den och nu har de flesta kedjorna som HM, Kappahl m.fl textilåtervinning där man får en rabattkupong oftast 50kr när man lämnar en påse!

Anna

Åh! Recept på maten tack! 🙂

Raija Kouhia

Helt rätt; man skall njuta av maten oavsett—och visst kan man bli trött på sommarens all grillmat! Och höst eller inte? Det tycker väl var och en hur det ligger till; och var man bor. Maten ser fantastisk ut; påminner mig om min pappas stek…låg värme och länge? Mumms!

Älskar bordet! Vad är det för bord?

Caroline

Kan inte Odd dela med sig av receptet på kött och sås??

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *