#IsabellaLöwengrip
Följ
Business Life & thoughts
februari 1 2016 at 15:06

NC = preventivmedel?

Jag får många frågor angående om Natural Cycles får kalla sig ett preventivmedel eller inte och efter att jag träffade grundarna förra veckan känner jag att jag kan förklara lite utifrån deras ord. Det finns idag inte någon p-app eller p-dator på marknaden som är klassad som preventivmedel och Natural Cycles jobbar tillsammans med läkemedelsverket på att bli den första. Natural Cycles är ISO-certifierad som en medicinteknisk produkt, precis på samma sätt som de p-datorer som funnits på marknaden länge. Företaget vill klassificera appen som ett preventivmedel, såsom t ex kondomen, och har jobbat på det länge. Dock anser de som utför klassificeringen att appen inte fyller samma funktion som ett preventivmedel gör, eftersom preventivmedlet i slutändan är det skydd som används på röda dagar (kondom), inte själva appen. Läkemedelsverket håller dock inte med och har därför startat en utredning på europeisk nivå om vad fertilitetsmonitorer ska klassificeras som. Tills detta är löst får Natural Cycles inte kalla sig för preventivmedel i Sverige (det är däremot ok i Schweiz, USA, etc). Kanske är benämningen fertilitetsapp mer passande ändå, då det finns fler användningsområden som t ex att planera en gravidet, följa sin graviditet, eller bara för att ha koll på sin ägglossningen, PCOS eller PMS.

 

unnamed

 

Vad vi tycker är lite märkligt är att läkemedelsverket också sagt att Natural Cycles inte får visa eller dela information där något negativt skrivs om p-piller. Detta innebär att de inte får dela alla berättelser som de får in dagligen från alla användare om att de mår bättre efter att ha slutat med p-piller, etc. Hur konstigt är inte det? 


I get so many questions about whether Natural Cycles can be called a contraceptive or not and after I met the founders of this company last week, I feel I can explain a bit more based on their own words. There is currently no birth control app/computer on the market that’s labelled as a contraceptive and Natural Cycles are working with the Swedish Medical Product Agency (FDA equivalent) to become the first. Natural Cycles are ISO-certified as a medical product, just like the birth control computers that’ve been on the market for a long time. The company wants to classify the app as a contraceptive, like a condom for instance, and have been working on this for ages. The people doing the actual classification of the app feel it doesn’t fill the same function as a pill or condom, as the contraceptive forms a physical protection used on ”red days” and the app can’t perform this task. The Medical Product Agency, however, does not agree and have therefore started an investigation on a European level into what fertility monitors should be classified as. Until all this has been solved, Natural Cycles aren’t allowed to call themselves a contraceptive in Sweden (it is however OK in Switzerland, USA etc). Maybe the phrase fertility app is more suitable anyway, as it has a range of uses such as pregnancy planning, tracking the pregnancy, or just keeping tabs on ovulation, PCOS or PMS.

What we find a bit strange is that the MPA have also told Natural Cycles not to show or share information where anything negative is written about the contraceptive pill. That means they can’t share all the stories they receive daily from their users about feeling better after quitting the pill etc. How weird is that?

130 Kommentarer

Jag använde NC förut och tyckte att det var SÅ bra, när man väl fått in rutinen =). Jag skulle aldrig smälla i mig p-piller igen eller andra medel. Jag vill ha det så naturligt som möjligt och för oss har NC funkat perfekt, inga problem alls. =)

Kika gärna in hos mig, kanske någon som känner igen sig i mitt inlägg om min dag? En VÄLDIGT kaotisk morgon med min bebis som totalvägrade att samarbeta med mig. Ett under att vi kom iväg =)

Åh är så sugen på att testa men har inte riktigt vågat ännu!

Nathalie

Jag förstår inte att de inte får beskriva nackdelarna med p-piller. Det är väl bara för läkemedelsföretagen som tillverkar p-piller att promota sina produkter och komma med motargument. Det är ju inte som att andra företag inte beskriver negativa saker om andra produkter. Ipren säger ju i sin reklam att de smärtlindrar utan paracetamol (kritik mot Alvedon and Pandodil).

Det är väl fri konkurrens ändå och konsumenterna bör kunna få välja vilka produkter de vill använda och ha tillgång till fri information om dessa produkter? Det bör gälla för alla produkter. Jag tycker också det är tråkigt att inte företag som Oatley får vara kritiska mot mjölkindustrin. Mjölken har ju ändå levt på överdriven reklam om att det ska vara nyttigt. Det är väl bara rätt att någon entreprenör ifrågasätter detta och komma med ett eget alternativ. Bort med censuren helt enkelt.

Marie

Jag tycker att varje företag som ska sälja sin produkt ska göra det genom att berätta hur bra deras produkt är. Inte sälja genom att prata skit om andra företag och deras produkter. P-piller fungerar för vissa, kondom för andra, P-dator för en tredje. Jag är glad över att det finns så många olika preventivmedel på marknaden och tycker att det ska förbli så.

Matilda

Jag har en väldigt ovanlig sjukdom som ger mig symptom lite varstans i kroppen. Bland annat i mina ögon och på hjärta och kärl. Ett stort problem med p-piller för mig är att de ökar risken för sjukdomar som exempelvis glaukom (en ögonsjukdom) och ökad risk för hjärt-/kärlsjukdomar. Eftersom jag redan har symptom och ökad risk för vissa sjukdomar vill jag såklart inte förvärra detta genom att stoppa i mig hormoner. Därtill KAN p-piller också ge andra negativa symptom som jag har noll lust att utforska om min kropp kommer få eller inte. Jag hade gärna använt p-piller om det inte vore för att det känns som att dessa skulle göra mer skada än nytta i min kropp.

Jag har använt NC i över ett år och det har fungerat hittills. Min mens är regelbunden och jag tar alltid det säkra före det osäkra. Det är absolut inte ett optimalt preventivmedel, men för mig känns det bättre att använda NC än att konstant stoppa i mig hormoner, potentiellt må dåligt och öka risken för olika sjukdomar jag redan har anlag för.

Min pojkvän stöttar mitt beslut helt och hållet med argumentet att han själv ALDRIG skulle få för sig att stoppa i sig hormoner på det sätt kvinnor gör.

Jag hade önskat att det fanns bättre hormonfria preparat som var lika säkra som p-piller. Men det gör det inte. NC tillsammans med pessar och/eller kondom är det bästa jag kan komma på just nu som inte påverkar min kropp över huvud taget.

Alex

Detta är inte konstigt eftersom läkemedelsverket och tex livsmedelsverket ser inte till människors bästa. De tjänar pengar på det du konsumerar av dom. Mycket forskning från tex charmes är sponsrad av livsmedelsverket och läkemedelsföretag. Synd att samhället fungerar såhär, fast många vet vad som är bäst för människor görs inte det.
De ska tjäna pengar på en och det ska inte vara långsiktiga lösningar.

Jag har använt NC i snart ett år, och både bloggar om ämnet och talat om det i radio. Vill ni läsa om mina erfarenheter kan ni göra det här:

http://ddanielas.blogg.se/2015/august/lat-oss-snacka-natural-cycles-2.html

Det är ju extremt många som blir gravida när dem använder det för motsatt effekt så jag kan inte tycka att det är så konstigt!
det är ju inget säkert p-medel eller vad man nu ska säga vilket många förespråkar!
min barnmorska varnade mig för denna produkt när jag talade med henne om nya metoder, hormonella&hormonfria!

KRAM

Emmie

Word!!! Ska det vara p-medel ska det ha åldersgräns. Typ 25 år.

Jennifer

NC funkade mycket bättre i början, men inte längre. NU har jag max 2 gröna dagar per månad vilket suger, så vi kör på känsla. Har iaf sluppit bli gravid, som jag blev flertalet gånger på p-piller, vad de inte berättar är att pillren inte funkar alls på de med snabb matspjälkning eftersom kroppen inte hinner ta upp rätt mängd av alla ämnen. Intressant samtal med BM som var ansvarig när jag låg inne för ytterligare en abort av en sjuk bebis som berättade det. Hon var helt för NC. (Till alla moraltanter så ja, man får göra abort i Sverige, nej det är inget preventivmedel för mig, och ja, jag skulle fundera på att behålla en bebis som var frisk. Ingen idé dock när chansen för att bebisen ens ska överleva graviditeten är extremt liten).

Viktigast är väl att lära ungdomar varför man ska använda kondom när man har sex – för att inte bli smittad i första hand. Barn som blir till är egentligen ett sekundärt problem för oss i Sverige med en såpass bra föräldraföräkring. Nu är jag ändå 24, jag är miljonär, jag har ett stabilt förhållande och en fantastisk krets med familj och vänner. Det är inga problem om jag skulle bli gravid. Ändå var chansen (för mig) extremt mycket större att bli oplanerat gravid på p-piller när jag inte hade mens mot nu med NC när kroppen tickar på i sin egen takt cykel efter cykel.

L

Du pratade om vaccin för ett tag sedan och ratade iden om att läkemedelsföretag vill tysta ner alternativa lälemedelsmetoder för vinnings skull. Här har du ett klockrent exempel och svaret på din fråga om varför NC inte får säga något negativt om precentivmedel i form av p-piller o dyl. För skulle den industrin gå omkull till följd av att kvinnor börja lita på naturen och sina kroppar istället, så skulle dom förlora så sjuuuunt mycket pengar.

Simple as that. Think outside the box, because everything is about money! E.v.e.r.y.t.h.i.n.g!

Exakt!! Så är det!! Tycker det är tråkigt att Bella inte ifrågasätte Läkemedelsverket och Livsmedelsverket innan när det handlade om hennes hudvårdsprodukter. Känns som att det handlar om pengar för hennes del också…

J

Till L som skrev:
”Du pratade om vaccin för ett tag sedan och ratade iden om att läkemedelsföretag vill tysta ner alternativa lälemedelsmetoder för vinnings skull. Här har du ett klockrent exempel och svaret på din fråga om varför NC inte får säga något negativt om precentivmedel i form av p-piller o dyl. För skulle den industrin gå omkull till följd av att kvinnor börja lita på naturen och sina kroppar istället, så skulle dom förlora så sjuuuunt mycket pengar.”

TACK! Du är en av oss som fattar. Underbart att läsa detta! /J

Man kan inte jämföra vaccin med p-piller.

Ett vaccin är en metod för att hjälpa kroppen att själv skapa ett immunförsvar mot ett specifikt virus. När vi får en sjukdom så skapar kroppen antikroppar mot just den infektionen, vilket gör att vi blir immuna. Genom vaccinering så utsätter vi kroppen för en infektion, fast antikropparna är försvagade vilket gör att kroppen kan klara av att strida mot infektionen utan att vi insjuknar plus att vi bygger upp ett immunförsvar, så när vi får den infektionen så har vi redan antikroppar.

Ett hormormon påverkar hela kroppen, särskilt om man äter hormoner under lång tid. Ett försvagat och oskadliggjort virus (som man får vid vaccinering) gör betydligt mindre skada än en faktiskt virusinfektion.

My

Ja fakta är ju fakta, och bra att läkemedelsverket I Sverige är så pass hårda som de är när det gäller mediciner osv med tanke all skit som säljs i andra länder…då särskilt USA.

M

Men var är det egna ansvaret undrar jag när jag läser kommentarerna? Man får ju anpassa preventivmedel efter sina egna omständigheter.

Hanna

Använt nc i snart ett år, köpte ett år direkt dum som jag var. Den fungerar bara om man mäter vid samma tid varje dag och efter att ha sovit samma antal timmar. Vem gör det helg som vardag? Jag matar in temperatur fem av sju dagar minst men det blir ändå alltid fel. Man skulle kunna fixa det lika bra själv genom att ta temp och kolla höjning och ev kombinera med äl-test, vilket appen inte funkar utan. Värdelöst skräp, köp inte! Och det är självklart inget preventivmedel.

Linnea

Rekommenderar att köpa kondomer på nätet. Finns bra och kul utbud som passar alla!

Kay

Det är faktiskt inte alls konstigt. Om du bara visste hur mycket pengar tillverkarna av p-piller ger högt uppsatta inom Läkemedelsverket under bordet.
Folk hade blivit så chockade om de visste hur köpta och lurade de är.

De gör allt för att få p-piller att vara nummer ett.
Trots att kondom år det som alltid borde rekommenderas som nummer ett, det enda preventivmedel som skyddar mot sjukdomar.

Titta in 😀 😀 😀 —-> http://nouw.com/Nettan

Anna

Hej Isabella,

Såg du inslaget om preventinmedel på TV4 nyhetsmorgon idag? Skulle vara intressant att höra vad du tyckte. Jag blev irriterad av att det faktum att så många flickor och kvinnor upplever att psyket påverkas inte nämndes förrän en tittare skrev in och lyfte frågan. Användandet av p-piller jämfördes även med t.ex. blodtryckmedecin när biverkningar kom på tal (typ ”jamen alla medeciner har ju biverkningar?!”).

Jag har lagt ett år av mitt liv på att tjorva med biverkningar från p-piller. I efterhand är jag förvånad att min fina kille stannade kvar I vårt förhållande. Jag har så svårt att acceptera att man bortser/förminskar vilket problem detta kan vara och hur vanligt det är.

Så nyfiken att höra om du såg inslaget och vad du tyckte:)

Johanna

Det är ju enligt svensk marknadsföringslag att inte tala illa om någon annans produkt för att lyfta fram sin egen för att framstå som ett bättre alternativ. Självklart fungerar inte p-piller för alla men för många passar p-piller väldigt bra, som för mig som aldrig haft problem eller känt av några biverkningar av mina piller.

Jag tycker NC är ett jättebra alternativ och fyller ett hål i marknaden och passar för personer som inte hittar ett bra passande preventivmedel men samtidigt som produkt/varumärke och inom marknadsföring vill du lyfte egenskaper som är unika för din produkt istället för att trycka ner på andra produkter som faktiskt ändå fungerar och ger ett resultat som är önskvärda.

S

Men vänta nu här, pearly p-dator är ett godkänt preventivmedel, så visst finns det.

Erica

Om man har samlag på grön dag, men nästa är röd är skadan redan skedd eftersom sperma kan ”leva” där inne i några dagar?

Anna

Ja jag kan intyga att Natural Cycles inte fungerar som de har marknadsfört sig. Jag blev gravid trots noga mätningar och användning av kondom på röda dagar. Ångrar denna app så sjukt mycket.

Hedvig

Alla mår inte dåligt av ppiller som alla försöker få det att låta som. Jag mår utmärkt och har ätit det i snart 4 år. Jag gick varken upp i vikt eller när dåligt. Alla preventivmedel passar inte alla, vilket är självklart. Sen att ha en termometer som preventivmedel verkar väldigt osäkert, då du kan få högre temp av så många anledningar och du måste ta tempen vid exakt samma tidpunkt etc. Ppiller har en felmarginal på 36 timmar, vilket ju är en av många fördelar med ppiller. Såklart passar de inte alla, men det finns faktiskt kvinnor som älskar sina ppiller som preventivmedel och jag kommer aldrig att byta!

Martina

inslag om preventivmedel på Tv4 imosre…läkaren skrattade åt den här metoden.

mia

Jag blev gravid på NC så fick genomgå en tung abort. Ändå mätte jag temp, gjorde ägglossningstest och lyssnade på gröna/röda dagar. Hos barnmorskan sa de att jag inte var den första som kommit in med oönskad graviditet pga NC. Så den blir det inte längre för mig. Kände mig lurad finkade inte ens i 3 månader innan det blev fel.

B

Varför använda sig av olika hjälpmedel som NC när man istället kan lära sig hur kroppen fungerar och undvika graviditet genom att hålla koll på hur sitt sekret/flytningar ser ut. Sekretet förändras genom cykeln och visar när du är fruktsam, jag tycker det är en enkel metod som fungerat i två år för mig! Kallas billingsmetoden och ska inte förväxlas med så kallade ”säkra perioder”.

:/

Som jag tolkar det är preventivmedel något som AKTIVT jobbar mot att man blir gravid, t.ex. genom att vara i vägen (kondom) eller förhindra fertilitet (p-piller). Annars är det ju inte preventivt. En p-dator säger bara att ”Idag kan du bli gravid” och gör inget i kroppen för att förhindra att spermier kan befrukta ett fertilt ägg. Där i ligger skillnaden. Men, jobbar Läkemedelsverket på det så är det ju bara bra.

Och, att de inte får dela historier är rimligt. De har inga bevis på att historierna är sanna, och kan faktiskt hitta på egna historier för att lyfta sin egen produkt. Förstår inte riktigt hur du som verkar intelligent inte kan fatta det. Men å andra sidan är du kompis med ägarna, så klart du stödjer dom.

Karin Eriksson

Inte konstigt alls eftersom ALLT inom medicin å sjukvård styrs av läkemedelsindustrin. De vill sälja p-piller (och andra preventivmedel) och på så sätt tjäna pengar. Det är också därför alternativ vård är så förbjudet från läkemedelsverkets sida för då kan ju människor bli friska helt utan mediciner och slippa biverkningar!
Också därför som alla är så hjärntvättade kring användandet av vacciner..
Som sagt, inte alls konstigt, bara helt normalt för bakåtsträvande Sverige.
Heja NC säger jag

Amanda

Jag blev själv gravid på en ”grön dag”. Jag hade varken positivt på ägglossningstest, varken dagar innan eller efter och inga märkbara flytningar. Dock slutade graviditeten i ett ”missed abortion” men jag blev inte suuuperglad över att jag var gravid samtidigt som jag skulle ha behållt barnet om det gick hela vägen. Så även om jag har NC fortfarande för att mäta tempen så kommer jag köra med kondom…. typ i all framtid tills jag verkligen vill ha barn.

Sofia

Jag använde NC som preventivmedel och nu sitter jag här höggravid och ska föda om 1månad. Så skulle inte rekommendera det till någon som tycker att det är helt otänkbart att bli gravid 😉

Fanny

jag har p-dator från naturefemme sedan 5 år och har inte blivit gravid. Man måste dock följa instruktionerna noga. Ej mäta vid sjukdom eller om man druckit för mycket. Jag är jättenöjd och min kille med. Fick världens hormonsvängningar av p-piller…

Maria

Natural cycles är lika säkert som avbrutet samlag. En jättebra metod om man inte skulle få panik om man blir gravid, utan kan tänka sig att behålla barnet.

/Barnmorska

Ellie

Tack för ett svar jag länge velat ha om NC.
Då jag har pco. Vilket inte riktigt är som pcos men näst intill. Och jag har undrat och undrat om jag kunde använda NC. Då jag och min sambo gärna vill ha barn.

Tack för att du kom med denna informationen.

S

men, hur läge lever d i kroppen, då??

har hört 7 dagar, men att
det även kan vara mer än det..

Lisa

Jag blev oönskat gravid trots grön dag när jag använt NC i 5 månader. Ska nu ev. genomgå min första abort någonsin, en hemsk period i mitt liv. Skulle inte rekommendera NC till någon som inte kan tänka sig att få barn.

Lovisa

Skaffa Natural Cycles årserbjudande med termometer inkluderat med 10% rabatt! https://app.naturalcycles.com/?webSignup=1&refId=54s68a2amfu03a5o&refCode=referralid10#/reg-reg

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *