#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
februari 11 2016 at 17:10

BB Sophia

Jag nåddes av nyheten att BB Sophia ska läggas ner, Praktikertjänst säger att det blev för dyrt att driva. I och med att det är privatägt så kan bolaget själv inte göra så mycket mer än att lägga ner, förlusten är för stor. När jag läste blev jag arg. Inte på bolaget som tvingas göra det man måste, det går ju inte att trolla med knäna. Jag blev arg över att det faktiskt går att hitta lösningar men det är upp till våra politiker att prioritera. Man kan öka ersättningen  till alla förlossningsmottagningar och landstinget kan gå in och stötta, det har tillexempel Södertälje Sjukhus. Allt handlar om prioriteringar. Förlossning är inget prioriterad fråga. Politikerna säger att det finns förlossningsplats till alla medan barnmorskorna drar i nödbromsen och säger att det måste hända något. I början februari fanns det inte en enda ledig förlossningsplats i Stockholm och i en debattartikel berättar en barnmorska att de fick avvisa sju kvinnor till ett annat ställe, under pågående värkarbete. Det är fruktansvärt.

Enligt EU får du inte flytta på ko som ska avla inom 14 dagar men oss kvinnor får man skicka runt mitt under förlossningen, oavsett tid på dygnet.

Det värsta är att man inte har någon val som kvinna. Det finns inga garantier. Allt är en jäkla chansning. Hur ska man kunna förberedda sig på det största och tuffaste man någonsin ska vara med om i livet, om man inte ens vet var man ska få föda när det är dags? Om det ens finns en plats? Det borde vara en rättighet. Och att detta ens diskuteras är galet och jag sätter allt jag har på att Sally kommer att skaka på huvudet om 25 år och säga att ”tur att jag inte blev mamma på din tid”. Det här är på samma nivå som att kvinnor fick rösträtt, preventivmedel. Att få föda tryggt är inget som bör diskuteras i Sverige 2016.

Försvinner BB Sophia försvinner 4000 förlossningsplatser i Stockholm. Vi har ett av av världens högsta skattetryck, vi kvinnor kämpar för att få ihop familjen med karriären så att vi kan skatta ännu mer. Att få föda med vetskapen att jag har en plats och att jag inte kommer att bli lämnad ensam i rummet är det minsta man kan begära.

 

image

 

På BB Sophia födde jag vår dotter. En fantastisk plats att föda på och jag kände mig trygg. Så pass trygg att jag vågade styra min egen förlossning. Det borde vara en självklarhet för alla.

 

BB Sophia kan inte göra mer. Vi mammor, blivande mamma eller barnmorskor kan inte heller göra mer. Det är upp till er. Jag vänder mig till dig Gabriel Wikström, du är vår sjukvårdsminister. Och till dig Ella Bohlin, du är ansvarig förlossningsvården i Stockholms län. Även regionala politiker måste ta sitt ansvar. Det måste ske en förändring. Och om inte BB Sophia så med något annat. Men det är bråttom, tusentals kvinnor vill ha ett svar.

 

 

I just got the news that BB Sofia (maternity hospital) is closing down. According to Praktikertjänst (the owner) it was too expensive to keep open. Since it’s a private company there’s not much they can do, the losses were too big. When I heard about this I got angry. Not angry at the company, they can’t do the impossible. I got angry because I think there are solutions to the problem but it’s up to our politicians to prioritize. They could increase the reimbursement to all the maternity hospitals in our county, like they did with Södertälje Hospital. It’s all about priorities. Child delivery is not a top priority in today’s politics. Just as politicians are saying there’s enough space for mothers to deliver, midwives are saying something has to change. There wasn’t a single available spot for delivery at the beginning of this month. In an argumentative article one midwife said she had to send away seven women in labor different hospitals. That’s just terrible.

 

According to the EU you’re not allowed to transfer a cow that’s giving birth within 14 days, but a woman in labor you can send on a trip around the city, any time of the day.

 

 
The worst part is that as a woman you don’t have a choice, there are no guarantees, and everything’s a gamble. How are you supposed to prepare for the biggest, and toughest moment of your life, if you have no idea where to do it? If there’s even somewhere you can do it? This should be a woman’s right. The fact that this is even a discussion is crazy. In 25 years I think Sally will shake her head saying: “ I’m so lucky I wasn’t a mom back then”. This is comparable to when women got the right to vote and the right to use birth control. To give birth in a safe environment is nothing that should be up for discussion in Sweden 2016.

 

If BB Sofia shuts down 400 delivery spots here in Stockholm goes with it. We are one of the highest tax payers, we women are struggling and working so hard to combine our family and career, just so we can pay even more tax. To know you have a place for delivery where you won’t be left alone is the least you could ask for.

I gave birth to our daughter at BB Sofia. It was an amazing place and I felt safe. So safe that I had the courage to control the delivery myself. This should be a right for every woman.

 

There’s nothing BB Sofia can do. Current mothers, mothers to be, and midwives can’t do anything either. It’s up to you. I turn to you, Gabriel Wikström, you are our Minister of Health. And to you, Ella Bolin, you are in charge of maternity hospital in Stockholm County. Regional politicians have to take their responsibility. A change needs to happen. If not by saving BB Sofia, then by doing something else. Time is running out, thousands of women want an answer.

 

169 Kommentarer

Eva

Intressant att du tar exempel från djurvärlden! Läs gärna på vad som händer med djurbebisar (tex apor, som vissa dessutom hävdar att vi har stark anknytning till) när de separeras från sin mamma. Det är applicerbart i vårt samhälle där normen blivit att våra älskade skatter ska in på förskola. De som betyder mest i livet ska nån annan ta hand om. Skandal. Inte undra på varför det är så många barn/unga som mår dåligt idag.

A

Eva bara så att du får perspektiv på saker och ting. I Sverige får man stanna hemma med sitt barn tills de är 1,5 år gamla. Här i holland har man bara föräldrarpenning i FYRA månader, sedan tvingas många mammor sätta sin lilla bebis hos en dagverksamhet alt. be mormor/farmor etc om hjälp. I sverige är man bortskämd.

Hanna

Ja, och av de 16 veckorna måste man ta minst 4 veckor ledigt innan beräknad förlossning. Man förväntas alltså börja jobba när bebisen är ca 12 veckor gammal. Vansinnigt.
Men i Holland finns det dock något fantastiskt bra efter förlossningen: i mer än en vecka har man hjälp hemma av en sköterska som kollar att mamma och barn mår bra, ger råd och tips om spädbarnsskötsel, hjälper en att få till amningen (om man vill såklart), fixar med lättare städning, tvätt och matlagning, att ta hand om ev. storasyskon etc…

A

Javisst! Kraamzorg som det kallas har jag själv haft med båda mina barn. Det är ju såklart något positivt som inte Sverige har. Finns för- och nackdelar med båda ländernas system. Men att sätta en bebis på dagverksamhet vid endast 16 veckors ålder måste vara ett stort trauma för både modern och barnet. Min yngsta är nu 5 mån men jag har haft ”turen” att kunna stanna hemma med båda mina barn så länge som jag själv har velat då min man tjänar bra.

Sara

Bra skrivit Isabella!! Inte klokt det här… Bor inte i Sthlm, men läst om det och i Gbg är det inte så mkt bättre… Det borde vara en rättighet att få plats och vara trygg inför att föda barn.

Många föräldrar som engagerar och organiserar sig nu. Följ utvecklingen på http://www.fodelsevralet.se

Häng gärna med – alla röster behövs!

inte klokt fick själv barn 2011 & 2014 ska ha barn i juli 2016 är orolig nu är det Helsingborg i hbg för akutmöte angående ingen plats vart ska man födda ka få åka mer ä 1 timme innan nästa sjukhus om det blir lund eller malmö helt galet

Mary

Acceptera inte detta!

Joakim

Dock så är nog inte det hela sanningen. När det blir komplikationet så har de precis 0 resurser vilket jag kan bedkriva som en berättelse. Min fru förlöste vår dotter den 3 feb 2016. På fredagen fick vi åka hem trots att min fru inte kände sig helt ok med det, men de sa att de inte hade platser att ha oss kvar för. På lördagen får hon intensiv frossa som sedan går över. På söndagen kommer den tillbaka och vi ringer bb sophia som säger att ja ok kom hit. Under dagen tar de prover som skickas till ks för svar. Det hette grupp b streptokocker först, sedan a, sedan alpha och skulle vara en enkel sak… min fru får senare svårt att andas vilket förklaras med att det kan bli så… min frus crp värde går upp till 200 och det är tydligen inte heller något att oroa sig för… sedan vidgar de snittsåret ich tömmer bort var från infektionen. Hennes blidtryck låg på 80/50 men den kommer att gå upp igen… så här fortsätter det till torsdag 11 feb då hon får åka till röntgen. En läkare kommer och säger att hon har lunghinneinflammation nu också men.. då bryter jag ihop och kräver att så här kan det fanimej inte fortsätta. Så hon skickas till ks samma dag, och hon var inte den enda som fick sjuktransport från hemmet den dagen. Jag såg totalt 3 inkl den transporten som var ämnad till min fru. Väl på ks akuten så konstaterar man att hon även har vatten i lungsäcken. Vatten i livmodersäcken. Var i snittsåret. Får hjälp med syret gör syresättningen är i botten och som toppen på moset är att här på ks så har de konstaterat att hon även har blodförgiftning, vilket hon frågade om på sophia men de sa att hon absolut inte hade det. Det sista orden de sa till mig var ”och nu till den tråkiga biten, betalningen”, vilket redan var gjort samt att för mig är det den enda bra biten med denna historia, för min frus hälsa är i botten nu… och tydligen är inte hon det enda fallet där dålig koll har skett på bb sophia.

Elin

Hoppas att din fru mår bättre snart.

Sara

Fy tusan! Låter helt bedrövligt! Jobbar själv inom sjukvården och kan inte förstå att människor utsätts för sådan felbehandling när det är så uppenbart att något är fel. Krya på er.
ANMÄL!!

Elvira Wibeck

Ella Bohlin skriver om BB Sophia på hennes blogg, http://wp.kristdemokraterna.se/ellabohlin/2016/02/09/567/ Kanske ger det några svar.

Isabelle

Kanske inte det bästa jämförelsen med en ko som ska kalva eftersom ett djur inte förstår varför det ska flyttas medan en människa gör det.. MEN det betyder självklart inte att en människa ska behöva stå ut med det!

Gravid med nr 2 i vecka 12

Isabelle, ja jo visst en människa kan förstå varför hon flyttas MEN och det är verkligen ett STORT MEN hur kvinnors kroppar fungerar under en förlossningsprocess är ingenting som vi bara kan styra rätt upp och ner. Det sitter djupt rotat i oss att känner vi stress eller fara slutar kroppen att producera det hormon som ska hjälpa till vid förlossningen för att vi inte ska föda på en farlig plats. Så vi slänger runt kvinnor mitt i värkarbeten från ett ställe till ett annat och man undrar varför vi har den högsta % av förlossnings-skador i Europa?
Det är som om forskning och bevis på vad som är viktigt under en förlossning bara viftas bort som ”trams” eller (även i tidigare kommentarer här) ”lyxvård”. Det är skrämmande att det är så folk tycker, speciellt alla de kvinnor här som kommenterar på detta vis. Om det nu inte är manliga troll som sitter och provocerar, vilket jag faktiskt i detta fall håller tummarna för.

Nina

Nej, jag tycker inte heller det citatet känns relevant – ska kvinnor läggas in 2 v före beräknat förlossningsdatum? Ska alla föda hemma? Om inte så kommer den födande behöva flytta sig efter att förlossningen startat. Jag förstår oron att inte få plats men tycker inte det där citatet tillför nånting i en seriös diskussion om förlossningsvården.

Rebecca

Åh jag blir så himla arg. Ni HAR iallafall ett komplett sjukhus och förlossning nära. 10 mil får vi åka, till Gällivare, efter en väg som kallas ”dödens väg”. Har man inte förlossning maj-september kan man nästan räkna med snörök. I kombo med långtradare och en smal väg blir det väldigt farligt. Så ja, trist för er som kanske blir bollade runt, ni riskerar inte att dö på kuppen iallafall.

Gravid med nr 2 i vecka 12

Rebecca! Gå med i ”Födelsevrålet” på fb. Det är för tillfället en Stockholms baserad grupp men det är många från hela landet som är med och är engagerade. Då det är så olika mellan alla landsting vore det kanon att någon som du blir engagerad och kan samla föräldrar där du är för att även påverka förlossningsvården hos er.

Mary

Men det är ju det vi inte kommer ha när 5000 platser försvinner. Jag hatar också snörök på smala vägar, det är hemskt. Vi har också snörök upp till Gävle och Sundsvall dit vi lär behöva åka, dock inte lika ofta som ni. Men det som det handlar om nu är rätten till en trygg förlossning utan skador och det faktum att kvinnor kommer behöva föda i dikena i sommar och en bra tid framåt för att det riskeras att inte finnas några platser i en radie av 3 h från Sthlm.

Malin

Men vad betyder det här? Att fler kvinnor i Stockholm får åka lite längre för att komma till förlossningen? Jag tycker att man i så fall ska prioritera att starta/bibehålla förlossningsmöjligheter på mindre orter som många gånger har 10 tals mil till närmaste möjliga förlossningklinik. Är nyfiken på hur du ser på det?

Gravid med nr 2 i vecka 12

Men Malin det är väl ingen tävling? Ska inte förlossningsvården vara bra överallt? Vare sig man har valt att bo på landet, i en småstad eller en storstad? Och nej faktiskt handlar det inte om att kvinnor i Sthlm får åka längre, det handlar om att det fysiskt inte finns plats för de att föda överhuvudtaget. Ca 5500 förlossningsplatser försvinner, och då vi inte riktigt kan ändra på de faktum att bebisar till slut faktiskt måste komma ur magen har vi ett väldigt stort problem. För att inte ens börja diskutera alla stackars överarbetade barnmorskor som inte får eller kan göra sitt jobb på absolut bästa sätt.

Emelie

Nej Malin, det betyder att ytterligare en förlossnkngsklinik läggs ner inom loppet av några månader i Stockholm när det är övertryck och barnmorskorna knappt hinner ta matrast mellan förlossningarna på vanliga kliniker. BB Sophia och Södra BB som läggs ner är de BB i Sverige där kvinnor har rätt att styra över förlossningen i tillvägagångssätt och där man har garanterad närvaro i rummet av barnmorska under hela aktiva delen av förlossningen. Det som i forskningen visar sig leda till minst komplikationer och som borde uppmuntras istället för att nerprioriteras. Det visar sig vara billigare än vanlig föröossningsvård, men då politiker bestämt en högre ersättning till komplikationer krävs det ett flertal komplikationer per år för att ekonomin ska gå runt – vilket i sig är rätt sinnessjukt. Parallellt borde politikerna självklart jobba på en nära förlossningsmöjlighet vart man än bor i landet. Men snälla, sluta motargumentera för bra föröossningsvård.

gravvot

trist. va ju enda stället i sverige jag hittade vattenfödsel hos. vart gör man vattenfödsel nu då i sverige. dumt dumt dumt.

Mary

Var med och protestera genom födelsevrålet och namninsamlingen!

Marika

Hej! Nu kanske jag är lite jobbig men för en tid(kan det vart runt senaste valet?) sen så skrev du negativt om feminister och att du anser att Sverige redan är jämställt(om jag minns rätt). Jag minns att jag blev besviken över att du uttryckte dig nått sånt när jag tänker på hur många unga som kanske påverkades av din åsikt. Nu när du lyfte detta om förlossningana tänkte jag att detta är väl ändå ett tydligt exempel på att sverige kan bli mer jämställt? Kanske har du hittat nya åsikter om feminismen? Även inom andra områden. Skulle det kunna va nått du vill skriva mer om? Tack för en bra blogg och hoppas ni har en bra semester!

Bianca

Fin bild:)

Johanna

Heja heja! Vill ha barn men vågar ju knappt bli gravid för jag litar inte på vården 🙁

Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *