Kedjetäcke!

Det är egentligen inte tanken att jag ska visa er vår obäddade säng eller att jag läser en riktig nördbok just nu (måste låta hjärnan få jobba när jag känner att jag läst mycket skvaller dessutom är det ett skönt sätt att sysselsätta hjärnan när jag är på högvarv). Jag har nämligen ett kedjetäcke! Det betyder att mitt täckte inte längre är ett fluffigt ett utan väger 8 kg med kedjor insydda. Galet? Inte för oss med adhd. Jag äter ofta lugnande på kvällen för att komma ner i varv, inga starka grejer (lergigan) och det är egentligen okej under graviditeten men går det att undvika så vill jag helst det.

IMG_0934

Tänk om man hade varit singel och bjudit hem den man dejtat och ska sova ihop för första gången.. Snacka om chock mannen skulle få om kan plötsligt upptäckte att jag sover med kedjor … he he

Jag fick möjlighet att testa ett kedjetäcke från somna.eu och göra en recension. Först var jag skeptisk. Och första natten var väl inte toppen, det kändes lite klaustrofobiskt och jag som snurrar runt hela nätterna och sprattlar med benen upplevde ju täcket väldigt tungt att behöva lyfta hela tiden. Men! Jag lät det gå några nätter för att vänja mig och sakta men säkert slutade jag att sprattla och behovet av att snurra runt som en krokodil i vattnet minskade.

Nu har det gått två veckor och jag älskar mitt täcke och längtar efter få krypa ner under det varje kväll. Känslan att ligga under en tyngd på åtta kilo är ungefär som om man har fått en timmas massage och kommer ner i en djupavslappning, då kroppen känns alldeles tung. Lite så är känslan men att den kommer på några minuter. Dock har jag restless legs ändå vissa nätter, men det har blivit bättre helt klart. Jag menar, det är en kedjor och ingen mirakelprodukt. Hade det varit magiskt med kedjor så hade jag nog burit en brynja alla tillfällen då jag inte uppskattat min överenergi men riktigt så fungerar det ju inte…  Gillis sover i vår säng halva nätterna och det går hur bra som helst, han ligger inte under täcket och skulle han hamna under med någon kroppsdel är det ändå jag som tar tyngden. Dock kommer jag inte sova med detta täcke när nya bebisen kommer.

74 kommentarer

 1. Hej vill bara säg att liknande täcken används inom psykvården till människor med ångest tex ätstörningar. Jag visste inte att de gick att köpa privat och har därför gjort en egen variant med 2-3 täcken över varandra. De funkar jättebra och jag sover super. Själklart blir det ganska varmt men inte jättevarmt och man kan ju dra ner på värmen i sovrummet 😉 Kan vara något att testa om man inte har råd eller vill prova sig fram innan man köper ett nytt.

  1. Man kan få/hyra/låna via landstinget. Det beror lite på var man bor. Jag fick först låna ett bolltäcke (det prasslade för mycket), sen ett som typ var som en sackosäck (blev varmt) och till sist ett kedjetäcke. Hallelulja!! Jag betalade 150:- första gången en arbetsterapeut kom hem till mig sen har det varit GRATIS. Nu får jag behålla det så länge jag behöver. Jag ringde bara kommunens växel och frågade vem jag skulle prata med och de kopplade mig vidare. Värt ett försök för de är underbara 🙂

  2. Jag har fått kedjetäcke men när jag väntade på det fick jag tipset att lägga en trasmatta i påslakanet! Eftersom det blir väldigt tungt och inte lika varmt som tre täcken! Men bara ett tips ?

 2. Lisa-jill

  Har du provat att äta magnesium? Man kan få restless legs av brist på det. Kanske kan hjälpa ytterligare 🙂

  1. Man kan få restless legs av järnbrist också!

 3. Ninjakossan

  Jag har också nyligen skaffat ett 8 kg kedjetäcke. Det är inte bara människor med ADHD som det kan hjälpa, utan även oss med autism! Har även läst att det kan hjälpa mot ångest och allmäna sömnproblem. Eller så kan man ha ett ändå, bara för att man tycker det är skönt med ett tungt täcke!

  Upplevde som du att det var svårt i början, jag vaknade varje gång jag ville vända mig eller dra upp täcket till hakan! Men nu efter några veckor sover jag bra med det.
  Det bör ju inte vara några problem för Gillis heller, som du säger så är ju större delen av vikten på dig. Man får ju tänka på att det är HELA täcket som väger 8 kg, så det är ju utspritt på X antal kvadratcentimeter. Om Gillis sover under det så är ju mängden vikt på honom förhållandevis lite.

  Bra att du skriver om sådant här, det fattas kännedom om det! Värt att nämna också är att i många landsting kan man få ett kedjetäcke via Habiliteringen (låna/hyra/få, det är lite olika). Bra att veta eftersom det är en ganska saftig summa att lägga ut innan man ens provat om det är något som passar.

 4. Hade aldrig hört talas om ett sådant täcke förut, jättehäftigt! Någon annan som har erfarenhet av ett sådant täcke och tycker att det funkar bra? 🙂

  Lovelly är webbutiken med enbart ekologiska, giftfria och miljövänliga produkter. Vi erbjuder ett brett sortiment av hållbara produkter från etablerade varumärken såsom Klean Kanteen, Naty by Nature Babycare, PlanToys, Majvillan, Lifefactory, Humble Brush, Sophie the Giraffe, Natursutten och många fler!
  http://www.lovelly.se. Fyll i rabattkoden ”lovelly” i kassan och få 15 % på hela köpet! Passa på och shoppa de sista julklapparna! 🙂

  http://www.lovelly.se

  Den största förändringen gör vi tillsammans!

  1. Det funkar jättebra för mig, fick mitt genom psykiatrin och har haft i ca 8 månader. 🙂 har även testat bolltäcke men det funkade inte för mig. Kedjetäcke är jättebra!

 5. Prova magnesiumtillskott! Det sägs vara bra vid ADHD men även för andra som ej har diagnoser osv. Jag mår mycket bättre sedan jag äter extra magnesium. Läs på lite så får du se 🙂 men välj ett BRA tillskott, som inte bara åker rakt igenom kroppen = inte samma effekt. Lycka till med bebis 🙂

  1. Vilket förespråkar du? Jag har ett som är från apoteket som de ger ut multivitaminer och mineraler bl a Magnesium. Kvinna tror jag det heter…

   1. Mariah

    Köp magnesiumtabletter på hälsokosten istället. Billigare och bättre. De kan hjälpa dig vilken sort du ska ha

 6. Min lillebror har ett liknande täcke fast är istället fullt med bollar, supertungt och jag skulle tro att det väger något liknande. Första två veckorna däremot tog vi bort täcket efter tjugo minuter, sen 40, sen en timme osv tills han kunde sova fulla nätter. Superbra och vi är hur nöjda som helst eftersom han mår så mycket bättre av det 🙂

  1. Är 19 år och använder ”bolltäcke” Är rogivande, och jag känner mig trygg och ”inboad”!!

 7. Täcke med kedjor i låter nästan lite spännande & att den är tung kan jag tänka mig att det blir extra skönt. Undrar vad min sambo skulle säga om jag la in kedjor i vårat stora täcke haha!
  Mvh Anette

  1. det är en medicinsk behandling…..

 8. I allra största välmening vill jag tipsa dig om en gluten och sockerfri diet! Det kan göra underverk på din adhd❤️

  1. Ja, det är faktiskt inte bara trams detta som Sofie säger. Gluten höjer inflammationerna i kroppen och sedan jag slutade med det har jag blivit av med min IBS, min mensvärk, min ångest och min trötthet. Jag har haft ADHD-tendenser hela mitt liv men nu är jag pigg och glad på ett helt annat sätt och inte alls i närheten av ADHD-stämpeln. Jag är inte på något sätt glutenintolerant men har märkt stora skillnader. Oj som jag kan prata väl om detta!

   Det är inte för inte man rekommenderar barnlösa där man inte hittar några fel (eller de med PCO, PCOS) att äta en glutenfri lågkolhydratkost. Tycka vad man tycka vill om LCHF – men det dämpar kroppens inflammationer genom att man inte tillför någon ”skit”, och därför mår sååå många bättre och blir friskare. Kram på er där ute!

  2. Emil Vikström

   Finns mycket myter om gluten. Det är ett vanligt protein. Det är bara de som har celiaki som behöver undvika gluten, och då säger läkaren det.

   Det finns forskning på ADHD och socker, som visar att socker inte påverkar barn med ADHD överhuvudtaget: https://en.wikipedia.org/wiki/Diet_and_attention_deficit_hyperactivity_disorder#Sugar_regulation

   Däremot upplever föräldrarna att barn som de TROR ätit socker beter sig mer hyperaktivt, oavsett om barnen faktiskt ätit socker eller inte. Det är alltså placebo hos föräldrarna.

   1. Det finns mycket forskning som numera pekar på sambandet mellan ADHD och gluten. Har nyligen träffat två barnläkare som rekommenderar glutenfritt till barn med adhd så det där stämmer inte. Jag tror helt klart på glutenfri och sockerfri kost för människor med den typen av problem. Varför inte testa ett par månader, då märker man själv resultat. Det är ju knappast ohälsosamt att äta så, snarare tvärtom. I Isabellas fall är jag dessutom övertygad om att den typen av diet skulle ta bort hennes problem med acne. Det gjorde det för mig och för väldigt många andra

   2. Ninjakossan

    Vad jag kan hitta finns en studie som gjorts kring barn med ADHD och kost, där uteslöts mjölk men inte gluten, och 78% av barnen uppvisade lindring av ADHD-symptom.
    Det kan låta mycket, men då måste man även veta att det totalt bara var 41 barn. Det är ingen särskilt stor studie.

    Man kan tänka sig att liknande resultat skulle komma utav en glutenfri kost eftersom opioida peptider går ut i kroppen när man inte klarar att bryta ned gluten, precis som kasein (mjölk).

    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:698539/FULLTEXT01.pdf

    Slutsats:
    Fler studier behövs för att kunna veta säkert. Det finns många aspekter i en studie som kan påverka slutresultatet (levde barnen på institution under studien eller i hemmiljö? hur ser deras hemmiljö ut i övrigt? förändrade familjerna något annat under tiden av studien, kanske fick de en mer strukturerad vardag som i sig kan hjälpa barn med ADHD?) . Flera olika oberoende studier behöver göras för att kunna dra slutsatser. EN studie säger inte så mycket.

    Det skadar inte att prova. Visst är det så att allt är nytt i början och om 5-10 år kanske sambandet mellan ADHD och gluten/kasein är allmän kunskap. Eller så har det bevisats vara obefintligt. Det vet vi inte idag. Dock bör man vara restriktiv med oombedda råd och pekpinnar till hur andra ska leva sina liv. Speciellt när man inte har vetenskap som backar upp ens påståenden.
    Blondinbella har bloggat i många år och har sedan hon fick sin ADHD-diagnos fått kommentarer om hur hon borde lägga om sin kost. Hon har även upprepade gånger skrivit att hon inte kommer förändra sin kost eftersom hon inte ser den som problematisk och inte har något intresse av att lägga en fixering vid den. Så då kan man ju tänka sig att kommentaren är ganska onödig och kanske rentav provocerande, hur välmenande den än må vara.

 9. Jag har också kedjetäcke. det hjälper mot min ångest. Sover inte med det varje natt, ibland har jag det när jag sitter i soffan under kvällen för att varva ner och det funkar. Har haft mitt i 8 månader och fick det genom psykiatrin. Alla som får chansen borde prova det är jättebra.

 10. Såna används inom psykvården för de som har mycket ångest främst.

  Ser att folk tipsar om magnesium, superbra tips! men se då till att det är t.ex magnesiumCITRAT. På apoteket säljs typ magnesiumlaktat men detta tas inte upp av kroppen särskilt lätt. så leta på nätet efter citrat 🙂

  1. Det var just därför jag skrev läs på… dvs ett BRA tillskott.

  2. Ja, eller de med klåda eller illamående. När det kommer till ångest inom psyk så är det sockerpiller för vissa. Det upptäcktes ju av en slump att det kunde lindra ångest. Själv fick jag prova Lergigan, Atarax och några liknande utan verkan. Det enda som hände var att jag blev trött. Men ångesten och panikattackerna bestod. Men som sagt, för vissa funkar det!

   Men det är bra att man får prova det först innan starkare saker skrivs ut. Jag provade 4 olika innan jag till slut fick Sobril/Oxascand.

 11. Inom psykiatrin finns liknande täcken med plastbollar i. Många tycker det fungerar bra vid ångest och oro.

  1. Jag har ett sk. ”bolltäcke” som jag fått av en arbetsterapeut via Capio Psykiatri, just för ångest och oro, och det är otroligt effektivt!

 12. Det ingår i sensomotorisk integration, väldigt ny fysioterapeutisk metod i
  Sverige, men mer utvecklat i andra länder. Sådan täcke kan innehålla sand också. Väldigt intressant ämne som jag kommer forska på som fysioterapeut

  1. Ninjakossan

   Vad spännande, lycka till med din forskning! Kan tänka mig att sand funkar bra, då slipper man de tydliga kedjorna som kan kännas obehagliga om man är mycket känslig.

 13. Häftigt! Undrar om det låter något om täcket?

  1. Ida Marie

   Nope. Varje kedja har sin egen ficka/kanal som dom ligger i. ☺

 14. Älskar det täcket! Finns även ett så kallat ”bolltäcke” Helt underbart vilken effekt dom kan göra på en

 15. Adhd, asperger och lite till

  Har sedan fyra år kedjetäcke och det är det bästa som hänt min sömn tror jag.

  Har man problem med sömnen och särskilt då om man har kontakt med psykiatrin av en eller annan anledning kan det finnas möjlighet att få prova ut med hjälp av arbetsterapeut och få det förskrivet som hjälpmedel. Att köpa kedjetäcke själv är nämligen en synnerligen dyr historia. I mitt landsting är hyran/lånet gratis medan andra landsting kan ha någon liten egenavgift om jag inte kommer ihåg fel.

 16. Dessa täcken (boll/kedje) går att få utskrivit av en arbetsterapeut vid diagnos som ADHD, autism etc. Ta kontakt med vuxenhabiliteringen där du bor. Då får du låna ett täcke gratis! Det är väldigt dyra att köpa!

 17. Hej!
  Du vet säkert detta redan. Men jag fick lergigan när jag var gravid för en åkomma som heter hypermesis gravidarium. Det innebär att man kräks ca 5-15 ggr/dygn och lätt blir uttorkad och får näringsbrist. Tabletterna hjälpe mig mot illamåendet och jag slutade kräkas.
  Men, efter v24 så kunde det vara skadligt för fostret och då byttes mina lerggigan till ett läkemedel som heter primperan om jag inte minns helt fel. Om du inte gjort det dubelkolla med din bm om du kan fortsätta äta lerggigan hela graviditeten. Kram!

  1. Primperan får inte ätas i tredje trimestern, det kan ge fosterskador.

   1. Jaha hoppsan! Då var det säkert så att det var primperan jag fick sluta äta sista trimestern. 🙂

 18. Finns ju kedjeväst på marknaden också! 🙂 istället för brynja tänkte jag 😉

 19. Ida Marie

  Har också ett kedjetäcke men på 10 kg. Hur bra som helst! Har dom senaste åren fått en adhd-diagnos, kämpat med en depression och ångest. För att slippa sömnmedel så fick jag fick mitt på recept via arbetsterapin för annars kostar dom en hel del tyvärr.

  Men i svåra perioder så äter jag sömntabletter men på det stora hela så har min konsumtion minskat avsevärt!

 20. Jag äter Fluoxetin (ångestdämpande, ätstörningsproblematik) och fick för ca 6 månader sedan chansen att testa ett tyngdtäcke, sk. ”bolltäcke” (via en arbetsterapeut på Capio Psykiatri).
  Täcket väger 7kg och är helt fantastiskt! Jag har tidigare haft svårt att komma till ro och slappna av på natten med alldeles för mycket tankar som håller mig vaken, men nu tar det MAX 10 minuter för mig att somna och jag sover HELA natten (vilket tidigare kunde ta upp till 1,5h och jag vaknade flera gånger/natt).
  Det låter lite som ett bollhav när man vänder sig under täcket, och tyngden var lite obehaglig de första två nätterna, men nu vill jag inte sova en natt utan mitt supertäcke 🙂

 21. Hur sover Odd med täcket? Nyfiken 🙂

 22. Detta lät ju jättespännande, det hade jag gärna testat. Har också ADHD och svårt att komma till ro om kvällarna. Dock skulle jag aldrig få råd att köpa ett täcke för 6000 🙁 Men väldigt bra tips för dom som har råd! 🙂

  1. Ser att det är många som tipsat om att man kan få det via vården/psykiatrin/arbetsterapeut så kolla upp om du har möjlighet till det 🙂

  2. I vissa fall kan man få det utlånat genom arbetsterapeut el fysioterapeut. Kolla!

  3. Du kan få det utskrivet av din läkare!

  4. Ninjakossan

   Om ditt landsting inte erbjuder sådana här täcken så kan du hitta på Blocket/Tradera för ca 3 000 kr! Fortfarande inte gratis, men kanske lite mer uppnåbart.

 23. Vad är en nördbok?

 24. Its all about money.. Behöver ett nytt täcke..

 25. Ser att ingen kommenterat något kring tyngdtäcke och smärta.
  Jag har en medfödd kronisk bindvävssjukdom som orsakar enorma smärtor i hela kroppen och organ. Detta gör att jag står på höga doser morfin dagligen och även behöver insomningstabletter samt sömntabletter varje kväll.
  Jag var i kontakt med min arbetsterapeut och hon hjälpte mig att testa ut ett tyngdtäcke och bolltäcket var de som passade mig bäst (finns minst tre olika sorter: med pyttesmå kulor som i saccosäckar, stora bollar som i bollhav eller en kombination mellan dessa och jag valde den med endast stora).
  Innan dess så hade jag flera leder som hoppade ur läge varje natt men nu efteråt så händer de inte så mycket nattetid.
  Detta täcket skulle kostat mig ca 8000kr om jag köpt de själv men då det var medicinskt motiverat så betalade jag inte en krona. Tillhörde vid det tillfället Västerbotten landsting.
  De enda negativa jag kan komma på är att min sambo tycker att det blir lite trångt i sängen. 😉

  Så tänk på de, det är inte bara personer som tillhör psykiatriska som kan ha rätt till dessa utan även smärtpatienter.

  1. Ida Marie

   Vad fantastisk att det fungera på fler åkommor/problem än det psykiska. 🙂

 26. Du verkar ha svåra problem med din ADHD då du nämner det varje dag. För det mesta verkar det vara det bästa som hänt, men nu mitt i allt ska det vara specialtäcke.

  1. Ninjakossan

   Det är ju en del av ens vardag, klart det nämns. Tycker det är toppen att hon lyfter det som något positivt. Man talar ofta om problemen och svårigheterna, lite pepp behövs också!

   Redskap för att underlätta vardagen är odelat BRA. Finns inget negativt eller skamligt med att ta hjälpa av olika redskap/verktyg. Det gör ju du säkert också i din vardag, men kanske lite vanligare sådana än ett kedjetäcke.

  2. ADHD medför både positiva och negativa saker.
   Empati, vänlighet och respekt brukar däremot skapa mestadels positiva saker. Just sayin’.

 27. Jag har adhd och fick först ett kedjetäcke. Mitt var bara vadderat på ena sidan och det var lite för hårt för min smak. Fick sedan byta till ett fibertäcke, wow! Det är det nyaste av tyngtäckena och istället för bollar/kulor/kedjor är det hårt packade syntetfibrer som ger tyngden. Känns helt ärligt som ett lyxigt tungt hotelltäcke men samtidigt mjukt och lagom varmt. Men det bästa är att boka en tid hos landstinget och prova ut vilken modell som känns bäst för en själv ?

 28. Otroligt skönt täcke, man sover som en liten bebis! Rekommenderas verkligen att köpa!

 29. Helt sjukt bra täcke! En vän till mig använder det och hon är super nöjd! Funderar själv på att köpa ett!

 30. Haha ok fick världen ”aha”-ögonblick. Brukar alltid somna som en stock om jag lagt en tyngre bok eller dator på magen innan jag ska sova (oftast tänker jag att jag ska läsa/kolla på något men hinner somna innan). Har bara trott att det är så jag funkar men nu fattar jag att det finns en vetenskaplig förklaring bakom.

 31. Hej!
  Min bror har ett likadant, och jag har ett bolltäcke istället. Bolltäcket fungerar på samma sätt, dock väger mitt 15kg men är super nöjd och kan verkligen slappna av nu och sova ordentligt! ??

 32. Skulle få panik och klaustrofobi. Nä fy vad hemskt det skulle kännas för mig. Jag klarar inte ens av att sova i vanlig sovsäck…

  1. Ninjakossan

   Så kan det absolut kännas för vissa. Min sambo har Aspergers Syndrom och han avskydde mitt täcke när han testade att ligga under det. Han kände sig bara instängd. Det är så olika. Finns ju ingenting som hjälper alla (tyvärr), men ju mer kunskap som sprids desto större chans att fler hittar rätt hjälp!

 33. arbetsterapeuten

  så glad jag blir att du uppmärksammar detta Isabella! Jag är leg. arbetsterapeut och känner att det är många som inte känner till detta, men just detta täcke är det först och främst arbetsterapeuter som förskriver och ordinerar till autism/adhd/asperger/smärt-patienter (om man nu inte bekostar det själv, så det gör mig glad när jag ser att någon nämnt arbetsterapeuter i kommentarsfältet.

 34. Har aldrig sett detta förut, men jag gillar också lite tyngd när jag sover så kanske vore nåt 🙂

  Skriver för att rekommendera en gelé som hjälper mot restless legs (och en hel del andra saker, läs gärna mer på sidan…). Parabenfritt förstås och baserat på naturliga ingredienser. Vet att det är viktigt för dig 🙂 Säljs inte i butik men finns här:

  http://elinjaeger.cosmopharmas.com/produkter/802-Sport-Massage-Gel

  Fantastiskt om den kan hjälpa er!

 35. Jag har får också RLS (eller WED) när jag är gravid. Hemskt. På WED-förbundets hemsida hittar du mycket information. Bland annat kan antihistaminer som Lergigan förvärra symptomen! Jag har också hittat en akupunktör som jag har gått till regelbundet. Det har hjälpt mig. Plus att jag proppar i mig vitaminer, järn och nyttig mat. Yoga är också toppen. Hoppas att mina tips kan vara till hjälp. Härligt att du verkar ha så bra graviditet i övrigt 🙂

 36. Katarina Biertz

  Det finns också täcken med bollar, de är kanske inte så tynga men ser jätte stora ut. På kvällen när du ändå har så mycket energi, kan du inte prova att skicka den tillbaka till universum, det har jag gjort och det fungerar. Tackar för den energi jag har fått och delar med mig av glädje och föreställer mig att jag skickar överskottsenergi iväg för att få ny energi på morgonen.

 37. Hat du ändå svårt att somna vill jag rekommendera spikmatta. Jag har själv ADD och svårt för att komma ner i varv, då lägger jag mig på min spikmatta så vips har jag somnat! Dock gjorde det för ont i slutet av graviditeten då jag blev lite tyngre, så tänk på det. ☺

 38. Ååhh vad roligt med detta inlägget på din blogg om kedje täcket . Min lilla son på 10 år har ett sånt som vi fått från Barnhabiliteringen, ett precis likadant som ditt? han har oxå ADHD och det har funkat bra med täcket tycker vi. Det tar ju lite tid att vänja som du skriver. Är så tacksam att vi som har barn med särskilda behov kan få detta utskrivet av Barnhabiliteringen ☺️ Kram och lycka till med allt du är så duktig oh man får jätte mycket inspiration av dig .

 39. Jenny Segerlind

  Jag har också ett kedjetäcke, har nog aldrig sovit så gott och somnat så lätt, innan jag fick det!

 40. Hej! Det är jättevanligt att man får restless legs av Lergigan och Propavan. För mig går det bra ibland och ibland blir det för jävligt. Det är jättejobbigt att inte kunna sova men det är ännu värre att inte kunna sova p g a restless legs och på det vara bakistrött av Lergiganet.

 41. Arbetsterapeut 2

  Hej Isabella!
  Det finns faktisk studier med tyngdtäcken på prematura spädbarn som är gjorda i Danmark (kolla med somna så får du säkert referens).Där kan du säkert höra också om det är ok att använda täcket vid samsovning med små barn. Såklart är de täckena inte alls lika tunga som ett på 8 kg men jag tror att så länge bebisen och Gillis inte hamnar direkt under täcket så är det ingen fara. Ni kanske t.o.m kommer ha ett babynest till bebisen och då ligger den ju utanför täcket. Bra att du uppmärksammar detta! Inte alla som känner till men tyngdtäcken kan användas inom många olika områden såsom ADJD, autism, demens, anorexi o.s.v.

 42. Som många skriver ovan används det mycket inom psykiatrin och framför allt till personer med just ADHD, autismspektrumtillstånd och ångest. Det var en kvinna i Danmark som såg att hennes barn blev otroligt lugna när de låg i McDonalds bollhav och funderade kring hur man kunde använda det i vardagen. Därav skapade hon bolltäcket och därefter har man gjort bolltäcken, kedjetäcken, fibertäcken och även bollvästar.

  På de flesta ställena får man det genom sitt landsting via en arbetsterapeut och det är gratis. Men på en del ställen kan man behöva betala en engångsavgift eller köpa själv.
  Dock rekommenderas det att man ska prova in täcket innan man sover med det första natten, vilket jag antar att företaget du fått prova från inte berättat. Man börjar med ca 20 minuter per dag i några dagar ohc därefter provar man att sova. De flesta brukar inte vilja behålla sitt tyngdtäcke när de sovit första natten utan behöver några nätter för av vänja sig. Det är ju trots allt väldigt tungt.

  Tror egentligen att de flesta skulle må bra av ett tyngdtäcke.
  Du kan undersöka tyngdväst som du kanske kan ha på möten och föreläsningar då du ju har svårt att vara still en längre stund. Stimulansen från bollarna/kedjorna utsöndrar ett lugnande hormon i kroppen – det är därför det fungerar så bra. Och det är just som du skriver, att det är som en massage – det är meningen. Den taktila stimulansen är det som lugnar ner kroppen, därför skulle nog tyngdväst/bollväst fungera för dig dagtid 🙂

 43. Kan tipsa om två saker som förbättrar vid RLS (restless legs)
  – Be din läkare skriva ut Sifrol som lindrar symtomen
  – Kinin lindrar RLS symtomen.
  Bra att dricka tex ”Grape Tonic” som innehåller kinin. Har bra effekt dagtid. Lindrar känslan av pirr/spring/spänningar i benen. Hjälper så att man inte måste ”trampa/skaka med benen hela tiden för att få lindring” . Det går även bra att dricka annan ”tonic” ex Indian Tonic etc
  Inte så gott, men det hjälper.

 44. Peter Aaröe

  Hej Isabella
  Jag skall prova ett vikttäcke och sökte lite på nätet vilket är anledningen till att jag snurrade in på din sida.
  Jag så att du, liksom jag, lider av restless legs på natten – så jkla jobbigt. En tydlig koppling som jag har märkt är att ju mer jag tränar mina ben och bakdel (framför allt cykling som spinning, MTB eller landsväg) desto värre blir det. Nu har jag hållit upp med cykling ett bra tag och problemet försvann helt. Häromdagen provade jag att köra 60km och direkt samma natt fick jag gå upp och köra knäböj, vadpress och utfall för att lugna ner benen. Jag har testat tidigare också med samma resultat – mer träning -> mer problem.
  Så om du tränar mycket där benen och sätet får jobba så prova att håll upp i 2-3 månader och se om det hjälper. Jag har dock kunnat fortsätta med löpningen och det tror jag beror på att den inte är lika påfrestande för musklerna.

 45. Hej Isabella!

  Att du vrider och vänder dig i sängen är ett klassiskt tecken på att munnen är öppen när du sover. Öppen mun i vila innebär hyperventilering och därmed obalans mellan syre och koldioxid. Det går din hjärna mer stressad då ett lägre koldioxidtryck sänker tröskelnivåerna i hjärnan för när en nervsignal skickas iväg. Så ju sämre andning, desto lägre koldioxidtryck och desto mer ”srtress”-aktivitet i hjärnan.

  Något jag varmt kan rekommendera är att tejpa munnen på natten, för att säkerställa att man andas genom näsan. Här är en fin kundberättelse från LCHF-profilen Martina Supercat Johansson om hur hon älskar effekten av muntejpning – https://www.medvetenandning.se/kundberattelser/martina-johansson/

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *