#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
oktober 27 2014 at 12:51

”Din feta kossa”

Jag läste i en blogg jag följer där kvinnan skriver att hennes partner hade sagt att hon är ”tjock” och ”ful” och meningar som ”Din feta kossa”. I samma stund som jag läste det här så fick jag även ett mail från en bloggäsare som berättar hur hennes man kommenterar allt vad hon äter nu under graviditeten och att hon är rädd för att gå upp i vikt och att han ska tycka att hon är tjock.

Gah vad arg jag blir av att höra det här. Skulle Odd någon gång kalla mig för ”fet kossa” eller ta tag om min mage på ett nedvärderande sätt och fråga ”vad är det här?” så hade jag bett honom dra åt helvete. På riktigt. Jag har nolltolerans för sådant. Kallar man den man lever med ”Ditt feta arsle” så respekterar man inte den personen. Och respekterar man inte varandra så har man inte mycket att bygga sin relation på. Det är en enorm skillnad på att vilja peppa sin partner att leva sundare och komma igång med träning, än att vara elak och få den man älskar att må dåligt.

Jag måste kunna vara trygg i min relation. Få se ut hur jag vill, äta vad jag vill utan att Odd kommenterar det. Skulle jag tycka att det var jobbigt att komma ut från badrummet med självlysande finnar i ansiktet eller sitta i sängen naken med magen som trycks i hop, hade det inte fungerat i vår relation. Man måste få vara sig själv. Få släppa garden. Ska man varje dag lämna lägeheten och prestera och träffa folk så måste man få komma hem och bara dra på sig mjukisbyxor och bara vara.

Annars sprängs man.

För mig är det nog det som är en trygg relation. Att veta att Odd älskar mig och tycker att jag är vackrast i världen trots min acnehy eller att min mage aldrig någonsin har varit platt. Innan jag träffade Odd tänkte jag ibland på hur min mage såg ut om jag satt ner på stranden i bikini eller gick naken runt hemma. Med Odd som livspartner så har jag aldrig någonsin tänkt den tanken. När jag var nyförlöst var magen sådär mjuk och dallrig som den är, trots att jag var naken inför honom och gick runt i nättrosor och med världens största binda i på sjukhuset så fick han mig att känna mig som världens vackraste mamma till vårt barn. Det är så det ska vara. Alltid.

[showhide type=”post” more_text=”Show English translation…” less_text=”Show less…”]

I was reading a blog that I follow where the blogger wrote that her partner had told her that she is ”fat” and ”ugly”, describing her with phrases such as ”you fat cow”. The same moment I get an email from a reader who told me that her husband comments on everything that she eats during pregnancy and that she’s afraid to gain weight because he might think that she’s fat.

You can guess how angry reading that made me. If Odd were ever to call me a ”fat cow” or grab my stomach in an uncomfortable way, I would tell him to fuck off. Honestly. I have no time for that stuff. If you condescend the person that you live with by calling them names you don’t respect them. And if you don’t respect each other, there is no solid base for the relationship to rest on. There’s such a difference between encouraging your partner to be healthy and exercise and to be mean and make the person you love feel bad.

I want to feel safe in my relationship. To be able to look the way I want, eat the way I want without Odd commenting that. if I would have felt uncomfortable leaving the bathroom with spots on my face or having to try and hide the rolls on my stomach when I sit dow, our relationship would not have worked. You have to be able to be yourself. To let down your guard. If you leave your apartment every day and face the world then your home needs to be a place where you can just be you.

Otherwise you implode.

That’s a safe relationship in my mind. To know that Odd loves me and thinks I’m the most beautiful woman in the world despite having acne and a tummy that’s never been flat. Before I met Odd I would think about what my stomach looked like if I were on the beach wearing a bikini or walking around at home. But with Odd as my partner those thoughts would never enter my mind. Right after giving birth to Gillis my tummy was soft and flabby as it gets at that stage, but despite that I would walk around naked at home or in night panties with a humongous pad and he managed to make me feel like the world’s most beautiful mother. That’s how it should feel. Always.

[/showhide]

1441539_10151887275463473_119014789_n

Bästa kärleken finns i vardagen tycker jag. När man slappar ihop framför tv:n och bara är. 

101 Kommentarer

Gabi

Men snälla, söta lilla Bella, du som verkar så klok och förståndig, det som Katrin skriver är ”skrönor”, ”hitte på”, helt enkelt. Ju fler hon retar upp, dessto mer ler hon i mjugg!!

Johanna

Du är en riktig guldklimp Isabella! Mycket bra skrivet. Fint!

Bra skrivet! Det är så respektlöst att klanka på andras utseende & jag blir så förbannad när jag hör talas om det. Jag kommer ihåg för väldigt många år sedan innan jag träffade min nuvarande sambo dejtade jag en kille två gånger. Andra dejten blev den sista då han klagade på att jag hade lite fjun i ansiktet. Jag tänkte att nästa gång blir det säkert något värre.
Min nuvarande sambo är så gullig för att för några år sedan fick jag massor av acne i ansiktet som jag mådde dåligt över. Han sa bara att äsch det där försvinner & du är fin ändå!
Så ska det vara tycker jag ❤️
Mvh http://starby.devote.se

Skrev tidigare idag ett inlägg om ”du måste vara smal”-hetsen, som jag är så himla trött på:

http://amandaliljas.devote.se/blogs/29362860/nu-faar-det-fan-vara-nog.htm#WriteComment

Kram!

Sofia H

Åh.. Vad fint skrivet och jag håller med dig.. Blev nästan tårögd:) Haha.
Så skönt med dina sunda värderingar och tankar verkligen.
Ta hand om dig!

Cissi

Vad klok du är. Så sant, det du skriver.

Anna

Så himla sant och bra skrivet!

Katta

Hej, tänkte på en sak. Opererade inte du ut visdomständerna under narkos i augusti? Var du inte gravid då? Skulle själv behöva ta bort mina för det är inflamation hela tiden. Men är det ok att ta bort under narkos när man är gravid?

Ehh

Slår in öppna dörrar much?

Väldigt fint skrivet. Det är verkligen så det ska vara. Du är sån inspiration! Inser hur lyckligt lottat man är 🙂 kram!

Sissik

Hei! I Norge er det ikke tilbud til gravide om fosterdiagnostistikk slik som jeg forstår det er i Sverige og Danmark. Det er derfor mange gravide som reiser utenlands for å få utført dette. Hvordan stiller du deg til dette? Er dette noe du har valgt å gjøre i dine graviditeter?
(Om du ønsker å svare på dette). Du reflekterer godt over graviditet, og jeg kunne derfor tenke meg å høre om ditt syn på saken 🙂 Gratulerer med graviditeten, og lykke til!

tina

Min man älskar mig men jag KAN INTE gå runt naken för det. Jag hatar min kropp. Och det är inte hans fel. Han ser det jag ser, att den är cellutitig och dallrig…han skulle aldrig aldrig någonsin kommentera det. Han vet att jag skulle bli så ledsen. Men han ser som sagt det jag ser, det som är som det är och jag skäms. Skäms för att jag ser ut som jag gör, skäms för att jag inte tränar, skäms för att jag trycker i mig godis, skäms för att jag skäms…

Usch så hemskt! Jag har verkligen haft tur som haft en man som stöttat mig i verkligen vått och torrt! Som mest vägde jag 150 kilo och han stod ändå vid min sida. Sedan har jag kämpat, på egen hand (alltså utan operationer) för att få en hälsosam livsstil. Som mamma till två och heltidsarbetande och pluggande samtidigt har det inte varit lätt.

Men nu har jag gått ner över 70 kilo på egen hand. Idag var jag på Aftonbladets löpsedel och inne i tidningen tog jag upp ett helt mitten uppslag. Helt sjuk känsla.

Läs gärna artikeln här http://www.aftonbladet.se/wellness/traning/article19759223.ab

Håller mig dig till fullo, bra skrivet!

http://barnbloggsystrar.spotlife.se

Stef

Så himla fint skrivet Isabella!! Jag önskar att ingen kvinna någonsin skulle låta sin partner behandla henne så. Såna killar förtjänar inte att ha någon som älskar dem. Det finns jättefina killar, det har jag precis som Isabella fått erfara, så nöj er inte med en skitstövel tjejer!

Jessica

Jag kommer från ett sånt förhållande… 12 år av psykisk och ibland fysisk misshandel. Jag såg det inte då, tänkte att allt var normalt, att det var mitt fel, precis sådär man läser om att kvinnor reagerar, men tänker att det skulle inte jag. En man som kan göra sådär är inget att stanna hos. Jag var 19 när vi träffades, visste kanske inte bättre, jag vet inte. Men jag vet att man lär sig leva med misshandeln, jag vet hur svårt det är att våga och orka gå, att våga ställa sig upp och bestämma sig för att jag är värd bättre. Jag hoppas att alla som blir utsatta vågar, det är tufft men äntligen kan jag må bra i den jag är.

Bra skrivet!

Såg att någon längre upp nämnde ”det kan vara det bästa du skrivit” och jag håller fullständigt med, inte för att allt annat du skriver är dåligt men just det här inlägget hjälpte några lite extra.

Jag vet att det finns folk som trycker ner dig och det är enkelt för dom eftersom du är en offentlig person men du är också en privat person med känslor och trots hat så verkar du alltid resa dig, det gör dig till väldigt stark förebild. Kram!

Vilket bra inlägg. Precis så ska det vara! Man ska få se ut som man vill och ändå duga ändå.

Såg att någon längre upp nämnde ”det kan vara det bästa du skrivit” och jag håller fullständigt med, inte för att allt annat du skriver är dåligt men just det här inlägget hjälpte och inspirerade några där ute lite extra.

Jag vet att det finns folk som trycker ner dig och det är enkelt för dom eftersom du är en offentlig person men du är också en privat person med känslor och trots hat så verkar du alltid resa dig, det gör dig till väldigt stark förebild. Kram!

Lydia

Min första kommentar någonsin. Jag kan bara inte vara tyst detta var så fantastiskt!

Sofia

Så jävla bra skrivet Isabella! Gud, vilken förebild du är! Har via din och Pingis podd fått upp ögonen för min egen privatekonomi. Tack för ditt arbete!

Fanny

Otroligt bra skrivit. Jag, tillsammans med min klasskompis, skriver vår C-uppsats om hur en sjuksköterska kan upptäcka symtom och tecken på ätstörning i samband med en graviditet. Det är fruktansvärt vad omgivningen kan få kvinnor att uppleva sig själva som för tjocka, speciellt under en graviditet där det mest naturliga i världen är att gå upp i vikt för att både modern och barnet ska må bra. ”Size zero”-barnen i Norge är ju helt vansinnigt. Kvinnorna vill föda små och söta barn, och gärna för tidigt. Helt. Jäkla. Sjukt! Uppskattar detta i inlägget, det behövs i vårt samhälle. Och ens partner ska ju vara den som stöttar mest!

Emma

Jag vill inte överdriva eller gå för långt nu, men det finns dem som menar på att det är en fin gräns mellan en man som kallar sin fru en ”fet kossa” och någon som kallar sin fru en ”fet kossa” dagligen, speciellt när hon kanske också får höra att hon är tjock, oduglig, inte tillräcklig eller blir hotad med att om hon inte anstränger sig så kommer han att vara otrogen. Det är lätt att säga att man inte skulle tolerera att någon behandlar en på ett visst sätt, men samtidigt så är det många kvinnor som fastnar i förhållanden där killen faktiskt inte är särskilt schysst. Jag känner en del tjejer som har varit eller är i den formen av förhållanden och ofta verkar det som att ena stunden är allt skitbra och andra stunden så beter han sig extremt illa och hennes självförtroende blir värre för varje gång och har därmed svårt att göra slut för hon tror inte att hon förtjänar bättre.

Jag håller mig dig, att ett förhållande måste vara baserat på respekt för varandra. Om man ska dela sitt liv med någon så ska man ju dela det med någon som stödjer en, som får en att må bra, som får en att känna sig älskad osv! Men tyvärr så tror jag att det finns många som lever i förhållanden som inte ser ut så, och det är kanske värt att fråga varför män (och kvinnor) känner att dem har rätt att säga sådana saker till sina partners? Vad ger en man rätt att säga att hans fru är en fet kossa?

Alexandra

Tack för att du tog upp detta och jag hoppas du skickade ett mail till kvinnan ♡

Blir så upprörd när jag hör sådant här. Jag var i en mycket destruktiv relation i 3 år. 3 år tog det för mig att vakna upp och just ge karln en käftsmäll och be han dra åt skogen. Träffade honom som 18 åring och blev gravid. Han slet sönder mina egna kläder för han tyckte jag såg ut som en hora ( gravidleggings och gravidlinnen) och rent tvinga mig å gå i 10nr förstora mjukisbyxor och stora tröjor. Ändå fortsat

Håller helt med, bra skrivet!

Verkligen bra skrivet, håller med fullt ut!
Vill ni läsa texter av 23-årig krönikör?! Kolla gärna in min blogg:)
http://annumeraelin.blogspot.se/

Mia

Fan så löjligt. Känner man en sån oro inför sin killes reaktion på en viktökning vid en graviditet så är han nog inget att ha. Min man skulle aldrig få för sig att kommentera mitt utseende på ett negativt sätt. Jag sminkar mig väldigt sällan eller lägger ner mycket tid på mitt utseende, ändå tittar han så ömt på mig och säger att han tycker att jag är vacker. Min fina man <3

Gu så fint skrivet!

lisa

hej fina bella
har aldrig kommenterat förut och lär säkert inte göra det igen men har följt dig i en väldans massa år och jag tror ärligt talat att det här var det bästa inlägget du skrivit.
du har växt, jag har växt likaså och nej jag vet inte riktigt vad jag vill säga annat än att det är så otroligt sant.
tryggheten och tilliten till ens livskamrat är tamejfan det viktigaste. att få vara sig själv med alla brister och ändå vara helt hundra på att man är älskad.

fint bara. bra bella

Joy

Du är så grymt bra Isabella!! Du är rak, sund & en fantastisk förebild. Fortsätt så! #görvågenfördig

/ 26 årig två barns mamma

Maria

du är fantastisk! kram

Gustafsson

Det är väldigt dåligt sagt av Bingo om det nu är sant?
Så som du och Odd lever är så det ska vara enligt mig.
Men hur går det nu, har du kunnat fisa inför Odd ännu =)

Emilia

Du är heeeeelt fantastisk Isabella. Stor kram!

Philip

Nu kanske du kan börja inse att feminism visst behövs.

MALIN

Fast å andra sidan så fungerar ju en relation även om man skäms över sin mage eller sina finnar. Det gör jag, men min pojkvän säger VARENDA gång hur vacker och fin jag är och bara för det så är inte vår relation dålig.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *