#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
mars 31 2013 at 11:23

Påskkärring året runt

Ja, det väcktes en del åsikter efter det här men som ni redan vet är jag fruktansvärt trött på att man ska kasta på sina barn alla färger som finns hemma bara för att ”barnet” inte ska hamna i ett könsfack. Förra veckan stötte jag på två bekanta från länge sedan, båda drog sina nyfödda i vagnar och jag skulle precis säga ”gud så söt .. ehh  .. Är?”. Är det ett mindre barn så ser man inte kön på barnet och då underlättar det att ha något i färgväg att relatera till så att man kan önska grattis till killen eller tjejen. Här var hela regnbågen nertryckt i vagnen och jag hade ingen chans.

Jag tycker att det här färg-genusdebatten är bara en extra tårtbit att addera till de vuxna som gör allt för att passa in i ”Hornsgatansvänstern”. Och det är helt okej såklart, vi människor vill tillhöra olika grupper och visa vad man står för. Frågan är bara om barnet verkligen tjänar så himla mycket på att bli utklädd till en påskkärring året runt eller om det är deras föräldrar som bara villl ha en klapp på axeln och något-hitta-på-ämne att kämpa för i brist på annat i livet.

470 Kommentarer

Robin

Stå på dig.

roger

Helt riktigt! Det är hane och hona. Man och kvinna.
Det är inga konstigheter. Mannen och kvinnan
kompletterar varandra och det är sanningen.
Det är synd att denna våg av degenerering som sveper
tack vare medierna över landet har blivit så
omfattande, men det är en annan historia.
Du får min uppskattning för detta inlägg Isabell,
än finns det hopp för mänskligheten!

[…] av de tre paren faktiskt har röda inslag! Kan det vara en liten bög i mig som visat sig? Läs här och få ett eget gott […]

Linda

Åh herregud. Antingen har du gått tillbaka till taktiken du hade då du skrev saker för att provocera, eller så är du helt enkelt dum i huvudet. Vilket otroligt snedsteg dethär var, Isabella.

Det är ju inte så svårt att fråga vad det är för kön, om man nu undrar det. Jag som förälder hade inte tagit illa upp, that’s the point liksom.

Sen är i alla fall jag sån som oftare säger ”en sån söt liten skrutt/plutt/bebis/osv”.

Problem löst!

Agnes (Feministen)

Jag är en feminist. Men jag håller med dig.

Man ska inte ta bort barbie och ken, vi är skapta av drömmar, och just de har blivit vår verklighet.

Vi ska inte utvärdera könen.

Vi ska bara vara oss själva. Precis som du säger! Alltså vi har våra kön!

Tack!

[…] Jag tror att jag går lite mjukt ut med en hälsning från min son, vars favoritfärg enligt egen utsago är ”regnbåge och guld”, till Blondinbella: […]

Sarah

Hej!

Nån som vet vad Bella har för mailadress?

Tacksam för ett svar.

Mvh Sarah

Sara

säg bara ”vilken söt unge, vad valde ni för namn” ?
enkelt 😉

Så jag som älskar ALLA färger till båda mina barn(kille o tjej) ”får” inte klä dom som jag tycker är fint då för då kan du ha svårt att se vad det är?
Jag skiter fullständigt i om någon råkar kalla min tjej för han eller tvärtom, varför skulle jag bry mig? Dom bryr sig inte? Dom vet vilka dom är och jag ger dom alla möjligheter och låter inte mina barn begränsas bara för att dom har en snopp eller snippa. Verkligen korkat uttalande. Pinsamt hur lite som går in i folks hjärnor, det handlar inte ens om att sudda ut könen.

Emelie med C

Scenario: Ett litet barn har på sig kläder som föräldrarna har valt. Barnet får höra att föräldrarnas väninna samt en massa random människor på dennes blogg tycker att barnet ser ut som en påskkärring pga av klädseln som barnet inte själv valt, (eftersom det är ett barn och inte beslutar sån själv). Barnet blir jätteledset och känner sig fel och olustigt. Vem har gjort fel? Barnet, barnets föräldrar eller han/hon/de som hånar barnets klädsel?

Jag är också skitless på den här debatten om barnkläder och färger, men det är precis såna här inlägg som gör att den fortfarande behövs. Just för att det fortfarande finns människor som tar sig rätten att bedöma och bestämma hur folk ska klä sig själva och sina barn för att inte väcka anstöt. Som tycker att det viktiga är att barnet är klätt så man ser vad det är för kön, inte att barnet får chansen att så småningom utveckla sin egen smak, eller överhuvudtaget har kläder och slipper frysa?

Om detta är ett klockan tre inlägg från dig Bella, menat att provocera, så tycker jag du ska ta och fundera över om det verkligen är värt att fortsätta sprida intolerans mot människors sätt att leva och vara för att du ska kunna dra in några extra besökare till din blogg?

Naisho

För att vara helt ärlig förstår jag inte varför det är fel att klä sin bebis i rosa/blå kläder för att göra skillnad på genus. Det är inte som att ett barn på 6 månader förstår skillnaden ändå. Lägg ner kraft på att skapa lika jämlikhet i andra områden istället.

Jag är själv uppvuxen med en mamma som gillade att klä mig i rosa och vägrade låta mig klippa av mitt långa hår. Känner inte att jag tagit skada av det precis, jag kan idag välja att klä mig i blått och har kort hår. Det är viktigare att lära barn att alla är lika mycket värda och att inte diskriminera de som är olika istället för att säga att tjejer inte får ha rosa och killar inte få ha blått.

Rolf Lindberg

Glädjande. Bra sagt och formulerat. Tragiskt = att man kan bli upprörd över det du skriver, som väl är finns det en värld som har större besvär att hantera än många kritiker av ditt inlägg. För mycket fritid…

Erika

Suck! Om det nu ska vara så problematiskt för dig, prova ”vad heter gullungen?” Borde rädda dig i sådana kniviga situationer…

I barnvagnen tycker jag inte att det spelar nån roll vilken färg barnet har. Ingen alls.
Det är mer när de blir äldre som det är tråkigt om en grabb bara får välja mellan mörkblått och grönt, medans en flicka ska nöja sig med rosa och lila. Färg gör en glad.

Ett tips.
Nästa gång. Säg ”så söt”, Le mot föräldrarna och fråga vilket namn de har valt? 🙂

Anders

Politiken med jämlikhet har gått ner på individnivå med själva utraderandet kvinna-man. Det är helt korrekt med att behandla och belöna människor på lika villkor, men man måste inte bli så likadana att tydligheten kvinna-man suddas ut. Då försvinner spänning och elegans, stil och skönhet.
Jag besåg Shen Yun på Cirkus igår. Där var det uttryckligt kvinnligt och manligt: http://sv.shenyunperformingarts.org/
…eller åk till Ryssland eller Ukraina och bevittna med egna ögon. Det är väldigt tydligt att se vem som är man eller kvinna och de respekteras för detta.
Filosofi och religion har inte varit en stark sida för svenskarna på flera decennier och den andliga medvetenheten har fått stiga åt sidan för de materiella värdena. Köp dig vacker…, men det fungerar inte om människan själv har tappat självrespekten för den hon är. De finns svenskar som klär sig för den de är med stil och skönhet, kvinna som man, men jag ser oftare att många utlänningar har bättre smak. Estetiken är inte lika viktig som det materiella idag. Estetiken sitter inte i ägodelarna, den kommer inifrån individen. Politik är inte en vägledning för individens existens, vilken börjar mycket högre upp.
Då kvaliteten hos individen återfås, stärks integritet och andra immateriella värden och den grå vardagen byts till ljus och färger och skönheten ska åter stråla.

Isabella

Skulle just till att skriva någon slags protest om att könet på ett barn är helt ointressant. Är barnet friskt? Önskat och välkommet? Det borde vara viktigare. Men så ser jag att det redan kommit en drös kloka kommentarer här ovanför. Tack alla ni för dem! 🙂

Martina

Slinker in en kommentar här några dagar senare:

Tänker precis lika som dig. Det är så sjukt provocerande med äckliga könslösa samhälle och fjanteri. Sverige håller på att moralisera ihjäl sig!!!

Bodde i USA i fem år och sånna här debatter får mig att vilja flytta tillbaka omedelbums. Där är kvinnor kvinnor och män är män.
Kräks på detta vänster-feministiska trams.
Ungar i fula 70-talsfärger/mönster *rysningar*
stor kram!

Fredrik

I USA går allt ut på att mannen ska jobba och tjäna pengar och kvinnan ska vara hemma och suga av sin man när denne kommer hem. Fint samhälle. USA ligger bakom Sverige så mycket när det kommer till jämlikhet och jämställdhet.

Christian Thomasson

Låt alla ha tillgång till alla färger, har aldrig förstått varför vissa färger skall vara kodade till ett visst kön.
Jag tror på att lägga till. Låt oss män få ha rosa, lila, rött och turkos t ex.
Finns 2 avskräckande exempel på när vi förvägras detta; träningskläder och gummistövlar.
Att gå in i en sportaffär är deprimerande, bara svart, blått, grått och kanske lite orange. Lika så i en skoaffär, finns inga gummsitövlar för män i rött, rosa, lila eller turkos. varför skall det vara så? Kan inte vara så svårt att designa snygga gummistövlar till män i starka färger. Hade gladeligen gått i sådana!
nej, låt att få tillgång till rengbågens färger.

Sen tror jag inte på idén att ta bort eller förneka. Vissa föräldrar som inte låter sina döttrar ha rosa eller inte talar om könet på barnet för barnet själv.

Jag tror på individen och det fria valet så länge man väljer till. Vill föräldrar tapetsera döttrarnas rum i rosa och killar i blått gör det! Men möjligheten till det omvända skall vara självklart!

Åsa

1) Tanken med ordet ”hen” är att det ska användas när man inte VET vilket kön en person har. Till exempel: Imorgon ska vi till doktorn så att hen kan titta vad det är för fel på dig.

Om man säger ”han” som majoriteten av oss skulle göra så bidrar vi undermedvetet till att förstärka normen om att en läkare är en man, vilket naturligtvis gör det svårare för kvinnor att tänka sig läkaryrket, eller att göra karriär som läkare. Mycket enkel matematik.

2) En helt annan diskussion är alla de människor som INTE känner sig hemma i en traditionellt manlig eller kvinnlig identitet. Hur ska man förklara deras tillstånd om man har en strikt ”rosablå” uppdelning av världen? Är de inte ”naturliga”? Var i naturen visas det att flickebarn är rosa och pojkebarn är blå?

Hemligheten är att vi alla får välja och vraka bland alla de olika identiteter och stilar som finns till buds; gullegullfeminint, powerkvinnligt, androgynt, pojkflickigt, könsneutralt, skogshuggarmanligt, kostymgentlemannigt, Harajukiflickigt, surfdudigt, jeanstjejigt för att nämna några. Alla får välja precis vad de vill! Och för att de ska kunna göra det så är det väl bra om föräldrarna inte styr in barnen i ett tvåfärgat fack utan visar att regnbågens alla färger faktiskt finns. Och så får Blondinbella, om hon nu så gärna vill veta vilket kön barnet har, helt enkelt fråga!

Jag ÄLSKAR att klä mig feminint för jag VÄLJER det. Men jag vill inte att alla barn ska prackas på det! Jag älskar alla färger och skulle inte drömma om att isolera mitt barns kläder till en viss färg bara för att gårdagens samhällsnorm säger så. Vad har blått med manligt att göra egentligen? Och rosa med kvinnligt? Vems påhitt är det? Då utövar vi ju väldigt mycket makt över våra barn genom att tvinga in dem i ett väldigt snävt synsätt. Utöver det är det bevisat genom en rad studier att vi behandlar samma bäbis olika om vi tror att det är en pojke eller en flicka. Och DET är ett problem, som naturligtvis fortplantar sig in i exempelvis styrelserummet. Allt hänger naturligtvis ihop!

Jag personligen har blivit kallad kille… Just för att jag inte trivs som tjej.. Och då klär mig lite mer manligt ibland.
Därför föredrar jag att ordet hen överhuvudtaget finns…

För oss som faktiskt inte trivs i vår könsroll är det bra.

Och alla tjejer gillar inte rosa.. t.ex jag passar inte i rosa när det kommer till min hud ton och det finns fler som inte gör det.

Ska vi då behöva bära rosa för att folk ska se att vi är tjejer..?

Min mamma spökade ut mig i rosa och vitt när jag var liten.. Och dem kläderna blir ju skitiga på 2 sekunder pga att dem är så ljusa, speciellt då både killar och tjejer leker i sandlådan som barn, för barn existerar inte det är med att tjejer har rosa killar blå och så vidare, på dagis/förskola lekar alla lika om då inte föräldrarna försökt banka in idiotier i huvudet om att man ska leka med tjejer för killar ska man enbart vara tillsammans med.
Så det är mer praktiskt för föräldrar med lite mörkare kläder på bägge könen.

Och hur gör du den dagen du själv får barn, och dem kommer upp i tonåren och blir precis som jag kanske?
Uppkäftig, står för mina åsikter, färgar håret i olika färger var och varannan månad, har en alternativ stil(goth,synth,punk,fashioncore,lolita),

Gillar att göra manliga saker – alltså jag sitter INTE och snackar killar, sex mm med mina tjejkompisar, Jag har EN tjejkompis.. resterande är killar.. just för att jag inte orkar med tjejiga tjejers beteende.
Jag är dessutom bisexuell, sätt dig gärna in i mitt liv så får du se livet från en annan sida. Jag är gärna öppen och berättar för dig hur mitt liv sett ut genom åren, då tror jag att du kommer förstå lite.. bla att könsrollen ska inte spela så stor roll

Man utformar rätt lätt ett barn till motsatsen av en själv om man försöker banka in sådant i huvudet på dem.

Jag har en mamma som är homofob och min pappa accepterar alla. Jag har växt upp mest hos mamma – nu är jag motsatsen..

så snälla Bella… det finns en hjärna i ditt huvud med, använd den och inse det praktiska 🙂

alva

WOW, jag vet ett ord du skulle kunna använda om du inte ser om barnet är en kille eller en tjej. Hen. Du vet det där onödiga ordet? ”gud så söt hen är”

Och så var det problemet löst 🙂

[…] Det okända skrämmer ibland. Jenny Strömstedt skriver utmärkt och fint om varför varken Blondinbella eller någon annan behöver vara rädda för det lilla ordet ”hen” i dagens Expressen. […]

[…] kläder på barn som gör det ooooomöjligt att könsbestämma dem, och med folk menar jag givetvis Blondinbella – synd egentligen att barnen inte föds med en skylt i pannan som informerar om att […]

This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something
that helped me. Many thanks!

Amazing blog! Do you have any recommendations for
aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m
a little lost on everything. Would you recommend starting with a
free platform like WordPress or go for a paid
option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..

Any tips? Many thanks!

Undra vart jag hamnar i debatten? Jag låter mina barn klä sig som de vill och dottern vill alltid har rosa, djur eller ”prinsessigt” på kläderna och sonen superhjältar och grönt och blått och ”häftigt”. Men utomhus är dom ”påskkärringar” i alla möjliga glada färger. Dels för att ytterkläder är otroligt dyrt och jag vill att mina barn och småkusinerna deras ska kunna ärva allt av varandra och dels för att färgglatt gör att dom syns bra ute. Både när jag och när förskolefröknarna ska hitta dom när dom är ute och ränner.
Tänk! Allt är kanske inte politik och medvetna val? Vissa val utgår från det som är praktiskt och ekonomiskt också.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *