#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
mars 19 2013 at 08:12

Cigg är inte livsmedel

Förra veckan skrevs det mycket om rökning i tidningarna för att Sveriges lungcancerorganisationer gick ut och sa att dom ville att regeringen skulle förbjuda rökning i Sverige senast 2025. Det dör enligt dom fler personer i lungcancer än i bröst och prostatacancer. Ni som följer mig vet hur mycket jag avskyr rökning så jag om någon borde ju hoppa av glädje efter denna önskan om att förbjuda cigaretter. I en sådan här dilemma går den ideologi jag står för gång i mig och säger till mig att det värsta jag vet är när staten ska bestämma över individen på dessa nivåer. Individens frihet och egna val måste gå före statens kollektivbestämmelser, trots att den för något gott med sig.

Men det finns oerhört mycket som man kan göra för att minska på rökningen utan att kriminalisera den. Idag röker 35 % av alla tjejer som går i årskurs två på gymnasiet. Vilket är helt galet mycket. En sak som jag skulle vilja förändra i Sverige är attityden till cigaretter. Idag ses det som vilket självklart livsmedel som helst. Cigaretter kan man köpa i alla butiker, dygnet runt. Varför ska cigaretter kunna köpas nere på ICA eller Coop? I Norge har man en lag som säger att cigaretter inte får exponeras vilket jag tycker är en bra lag. Förbjud tobaksreklam, sluta se det som ett livsmedel och sälj det på endast vissa butiker och till ett högre pris. Tobak är ett fritt val men gör det svåråtkomligare. Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.

En annan sak som jag också har funderat på. I Sverige idag får du inte röka om du är under 18 år. Och det är straffbart att sälja cigaretter till minderåriga. Varför är det inte också straffbart att röka om man är under 18 år? Jag vet att polisens prioriteringar inte är att gripa alla minderåriga som röker men kanske skulle det ändå skrämma ytterligare. Straffbart om du är under 18 år och röker, samt om du säljer till minderåriga. Efter att du är 18 så får du röka hur mycket du vill men tobaken ska vara mer svåråtkomlig.

Sedan skulle jag också vilja att vissa platser utomhus där många människor samlas också skulle vara rökfria. Jag som har astma kan inte stå och vänta på en buss bredvid någon annan som röker utan att behöva ta upp min bricanyl. Likadant med uteserveringar på sommarhalvåret. Vill inte vissa restaurangägare skapa en avdelning av uteserveringen där man inte får röka? Även allmänna platser där vi som inte vill andas rök utomhus måste få finnas mer av. Hur som helst, att förbjuda cigaretter känns fel i min liberala syn på livet men att hitta lösningar och alternativ som får fler att sluta samt underlättar för människor som inte vill ha passiv rökning är ett måste.

 

146 Kommentarer

Haha, Varför skulle vi inte förbjuda de ?
Är sjukt i mina ögon att man kan få tag på något runt hörnet som dödar miljoner varje år. Bort med skiten helt ist. De som bryter ihop får väl börja snusa. Tror ärligt att ingen normal människa vill röka. Har själv gjort de i nio år, och är så glad att jag lyckades sluta. Förbjud skiten och sätt samma lag som vid rökning av marijuana.från Ankpung Bloggar om att leva med skyddad identitet, att förlora sina föräldrar i cancer, och att vara en mamma till en liten son.

Anna

Det är intressant att du anser att det värsta som finns är när staten bestämmer över individen, men det är precis det du vill att de ska göra, då du anser att staten ska gå in och höja priset (skattepålägg antar jag att du menar) på cigaretter istället för att marknaden får styra priset. Det blir då dessutom ett större vinstöverskott för tobaksbolagen (om inte efterfrågan minskar väldigt mycket), och det leder också till att staten får mer pengar, vilket du inte tycks förespråka. Om staten dessutom reglerar var cigaretterna får och inte får säljas påverkar det individen i högsta grad, framförallt alla de små tobaksaffärer som går runt på grund av sin cigarettförsäljning. Du som förespråkar frihet och entrepenörskap borde rimligtvis inte förespråka förbud för vissa att sälja det som de lever på att sälja. Jag anser att upplysning är rätta vägen, och att låta människor röka om de vill det utan att inskränka deras frihet.

Anny

Skulle det inte vara jättesmidigt om man gjorde så att man endast sålde tobak på Systembolaget? Dvs. ha samma reglering som för alkohol? 20 års åldersgräns, vilket förhoppningsvis ökar åldern på de som röker något iaf, och sedan blir det större kontroll och mindre lättåtkomligt. Jag är inte för att staten ska styra den enskilde alltför mycket, men man kan ju fundera kring varför tobak ska vara lättare att köpa än alkohol då de båda två är skadliga substanser. Och då vi redan har ett hyffsat fungerande sätt att sälja alkohol kan man väl göra det lite småenkelt för sig och göra på samma sätt för tobak? Enklare att se till att all personal är ordentligt utbildad för att ta legitimation osv då också!

Lina S

Nej, precis! Rökning är inte livsmedel, det är dödsmedel!

Anna

SÅ bra att du tar upp detta Bella!!! Jag håller med dig till punkt och prickar! Jag vill då inte sitta på en härlig uteservering i sommar och andas in farlig gift!
Jag lider själv inte utav astma eller liknande men det stör mig något så FRUKTANSVÄRT mycket med rökare som inte tar hänsyn till alla icke-rökande individer. Jag vet inte hur många gånger jag har stått i busskuren och väntat på bussen, och självfallet ställer/sätter sig en rökare och tänder cigaretten i kuren. Jag äcklas och blir så arg på sådant här. Om du röker, fine, men ta ditt ansvarför och låt inte andra påverkas av din idioti!

Det absolut bästa inlägget jag läst på länge !! 🙂

Tilda

Hej!
Jag är också en astmatiker som är trött på cigarettrök.
Förra sommaren när jag var på peace & love fick jag så svåra problem med all cigarettrök att jag fick flera svåra astmaanfall, bl.a. att jag vaknade mitt i natten med andnöd. Jag som älskar musik och festivalen har bittert fått inse att jag inte kommer kunna gå på peace & love i sommar eftersom det skadar min hälsa så pass mycket.

Jag tror det är svårt för en icke-astmatiker att förstå hur mycket cigarettröken faktiskt påverkar oss! Jag tycker det är så fel att man ska behöva påverkas så negativt av något man själv inte har någon makt över! Var tionde person i Sveirge lider ändå av astma, så jag har svårt att förstå hur det inte kan tas på allvar mer.

You go girl!

Matilda

Vettigt inlägg!

Louise

Är själv rökare och håller med dig till 100 %. Tycker själv inte att tobak ska säljas som det gör idag, och istället för att man som ickerökare ska anpassa sig efter rökare borde det finnas rökrutor på alla serveringar/torg osv. Jag kan faktiskt överleva det, av ren respekt.

Maria

Jag tycker att det ska vara upp till var och en att bestämma om man vill röka/snusa! Man lever bara en gång och är att röka något av det bästa man vet så varför ska man inte få göra det?

Det enda som stör mig är att många (inte alla) rökare har så jävla svårt att visa hänsyn till sin omgivmning. Jag röker inte och det är mitt val, då vill jag inte bli påtvinga nån jäkla rök när jag väntar på bussen tex.

Josefin

Det är inte förbjudet att röka om du är under 18, det är heller inte förbjudet att GE cigaretter till de som är under 18. Det finns ingen lag som säger att du inte får ge ett cigarett paket i gåva heller.

Du är klok, du! 🙂

När jag gick läkarlinjen så fick jag gå en dag med en cancerläkare. Var med när läkaren berättade för en man att han skulle dö, då han hade en cancertumör i lungan lika stor som en mindre boll, pga rökning då. Detta har avskräckt mig rejält kan jag säga…

M

Håller med!
Förbjud även parfym på allmänna platser tack… Fruktansvärt att åka i en knökfull buss med personer som dränker ner sig i parfym.

Emma

Jag tycker att det är viktigast att förbjuda småbarnsföräldrar att röka. Det påverkar ju deras barn med betingat beteende vilket barnet i vuxen ålder sedan såklart inte har något att säga till om. Att de hamnar i deras föräldrars livsstil utan att kunna påverka detta tycker jag är jättefel. För att inte tala om de föräldrar som tar att barnbidraget som ska gå till barn för att köpa sina cigaretter. Och såklart kan ju barnet faktiskt drabbas av lungcancer pga deras föräldrars rökning.

Stoffisen

Mycket bra inlägg!
Jag är själv rökare oc benade i denna fråga för några veckor sedan.
http://stoffisen.com/2013/02/13/stoffe-debatt-om-cigaretter/
Att vara rökare.

Det är ett komplext ämne som kräver många faktorer innan man kan resonera. Det är en drog och klassas långt därifrån. Kostar sjukvården extremt mycket pengar om man bortser från den hemska traditionen att blossa

Stoffe

anna

Vart i lagen står det att man inte får röka när man är under 18? Nej, just det ingenstans! Röka får du göra under 18 år men man får inte köpa cigg eller snus om man är under 18 år! Stor skillnad!

Mikaela

Jag bor i Sydney och här har de nyligen infört lagar rörande rökning. Alla cigaretter är i vita skåp bakom kassorna och paketen ser likadana ut. De får ha sin lilla logga men i övrigt är paketen täckta av ruggiga bilder. Cigaretter skattas hårt och pengarna går till vård av rökare. Ett paket tror jag kostar runt $20 , vilket typ är 140kr. Och nu är det olagligt att röka på tågstationer, vid busshållplatser och på uteserveringar. De gör rökning mer krångligt och svåråtkomligt och jag tror det kommer fungera!

Achmed

Dom har gjort det mycket svårare att köpa cigg i Finland. Men om det gett resultat, tvekar jag på.

Daniela

Japp, i Finland exponeras inte tobak i affärerna längre. Och vi som jobbar i kassan får inte erbjuda tobakssorter, utan kunden måste själv veta exakt vad han/hon skall ha. Legitimation kollas på ALLA som ser ut att vara yngre än 30 år (ny lagstiftning, förut var det om kunden såg ut att vara yngre än 25 år).

Tanten

Hej
Jag är inte rökare men jag är astmatiker. Jag hatar cigarettrök. Min granne som bor ovanpå mig är en notorisk rökare och är ute och rökar flera gånger i timman på sin balkong. Detta gör att jag får in cigarettrök i min lägenhet och det luktar hemskt. Dessutom har hennes rökning gjort att det inte går att sitta ute på balkongen på sommaren. Vi är flera i huset som mår dåligt och prata med henne går inte. Nu har jag varit i kontakt med fastighetsägaren för andra gången och de har lovat att prata med henne. Det är ett gissel för oss ickerökare. Rökarna går ut för att inte röka ner i sin lägenhet men samtidigt får vi ickerökare in cigarettrök i våra lägenheter och vi mår dåligt.
Att förbjuda rökare är nog ingen lösning. Jag pratade med fastighetsägaren om rökfria hus/trappuppgångar och det införs mer och mer i nybyggda hus men tyvärr så är det svårt i äldre hus.

Tycker inte man ska ha så strängt oså som du skriver för nästan hälften av alla människor röker ju istortsätt, och det är väl egentligen upp till var och än. Men håller med om att det borde va mer rökfria platser osv tex på stationen oså. 🙂

Du har helt rätt! Förbjud rökningen , eller göra det svårare att få tag på!!!

Linda

Man borde förbjuda all tobak för de som är födda efter år 2000, de är bara 13 år och borde inte vara beroende av tobak än och på detta sett kan man så småningom få bort all tobaksförsäljning vilket kan leda till färre skador av just detta.

madde

När man läser kommentarerna på detta inlägg blir den generella uppfattningen att medelåldern här är kanske 21? dvs att det verkar inte vara många här som har varit med om hur rökningen/rökare har anpassat sig hitills till det nya samhället? åldersgräns och rökförbud på div serveringar. Det är just denna inställningen att förbjuda som är ett problem, men ingen skriker högt när de inte berör den enskilde individen. Vad blir följden av att styra människan? Var går gränsen? Ska nu rökning förbjudas, då undrar jag vart skattepengarna som dras in på rökare, var ifrån ska det tas istället? barn eller äldreomsorgen kanske?

A

Jag som 21 årig rökare tycker själv att det här var det vettigaste inlägget du någonsin skrivit. Jag började när jag var 13, av den enkla anledningen att det var förbjudet men ändå så lättåtkomligt. Det var ett enkelt steg att ta för att få den där känslan av ”jag gör vad fan jag vill”. Hade det inte varit så lätt att köpa ett paket cigg på lunchrasten, hade jag antagligen inte varit rökare idag.

”Mina vänner som rökte innan dom var 18 år köpte alltid i små tobaksbutiker, kanske vi ska sluta sälja det där eftersom 18 års gränsen inte fungerar.”

Och inskränka på småföretagarnas rättighet att verka inom en fri marknad? (Vilket ju skulle gå emot dina kapitalistiska ideal). Tobaksförsäljningen utgör nog ingen liten del av en tobaksbutiks vinst, om man säger så. De skulle ju gå i konkurs omedelbart, i storföretagens favör.

Om du säger att vi måste sluta se cigaretter som livsmedel borde det ju för dig verka mer logiskt att förbjuda försäljningen i just livsmedelsbutikerna, såsom Coop och Ica – storföretagen. Vilket såklart inte är realistiskt (Eftersom att det skulle gå emot kapitalismens/storföretagens mål/ideal).

Frida

Jag tror inte på att förbjuda men jag tror absolut på att göra det svårare att få tag på. Som någon hade skrivit om Australien där det kostar ungefär 140SEK för ett paket.
Som någon även skrev och jämförde med systemet, det tycker jag låter jätte bra. Att ha större butiker som har begränsade öppettider och med kunnig personal som kollar leg på alla.
Är själv rökare och försöker sluta, har kastat paket efter paket men trillat dit igen dessvärre..

Frida

Jag håller med till 100%.

ecigarett

Enligt min mening kan man använda e cigarett istället för tobak cigarett e cigarett är användbart för att minska rökning vana och dess säkert också, det gör det inte skadar vår hälsa. Jag är också med hjälp av e cigarett och jag har köpt det från eciggshop.se/collections/e-cigarett

e cigarett

Ja jag tror också att att rökning bör minskas eftersom det är skadligt för hälsan. Du har rätt Cig är inte mat. Det finns många alternativ tillgängliga för att sluta röka en av dem är att använda e cigarett. Du kan diskutera mer om e cigarett på e cigarett diskussionsforum http://www.ecigarettforum.se/

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *