#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
december 19 2012 at 20:25

Tall Poppy syndrome

.. Kallas Jantelagen för på engelska. Jag började nyss på en bok som heter ”Skit i Jantelagen” och bland dom första sidorna dök jag upp. Jag vet inte riktigt varför jag aldrig känt att Jantelagen varit ett hinder. Jag har aldrig känt att jag inte får lyckas eller drömma. Jag säger ofta att livet är för kort för att inte göra vad man vill. Det är alltid människor som inte uppskattar det jag gör men jag lägger inte så mycket energi på det. Jag bryr mig helt enkelt inte. Men det är trist att vi har den här osynliga lagen som gör att det är fult att prata pengar och karriär. Tycker man att det är en viktig del i ens liv så måste man få uttrycka det.

Jag har länge sagt att jag ska bli en av världens mest inflytelserika kvinnor. För vissa kanske det känns som en skrämmande tanke men för mig är det självklart. Jag är där om några år. Några av er muttrar säkert nu ”det kommer du verkligen inte bli” och några tänker förhoppningsvis ”jag kan också!”. Man kan bli precis vad som helst, det är jag fullt övertygad om. Och låt din enda fiende vara du själv och inte någon himla osynlig lag som inte ens existerar. Jantelagen är bara en känsla av avund och den känslan som andra människor känner ska du inte påverkas av. Lova dig själv det!

20121219-202500.jpg

20121219-202505.jpg

20121219-202926.jpg
Är det inte märkligt att det är mer okej att vinna pengar än att tjäna ihop dom helt själv? Pengar som man själv har jobbat ihop och vill bränna på vad man vill är inte okej. Men skrapar du på triss och har råd till en bil eller dyr resa hyllas du.

20121219-205417.jpg

115 Kommentarer

Madeleine

Jag såg en dokumentär som handlade om Jantelagen. Minns inte mycket av det, men jag minns i alla fall att det finns en stam i Afrika som har en stark Jantelag och dom är den grupp som har minst krig eller vad det nu var, för ingen gick runt och skröt och tryckte ner andra eller visade sig bättre än andra. Alltså genom att man har den här Jantelagen, så blir det mer jämställt mellan människor och då finns det inte lika mycket avundsjuka och inte lika mycket bråk och krig. Bara för att Jantelagen inte finns i USA så betyder det inte att folk inte kan bli avundsjuka på dina framgångar. Avundsjuka finns överallt. Så att det verkar som att det finns mycket avundsjuka här i Sverige är väl för att man vill att det ska vara jämställt och alla lika osv. och när någon går utanför det så får man väl några avundsjuka efter sig. Men som sagt, det händer även där Jantelagen ”inte finns”. Avundsjuka finns överallt, det är bara det att här i Sverige så är vi väl kanske mer ärliga med vår avundsjuka och går inte runt och är falska och säger: ”Congratulaaations! OMG! I’m so happy for yoooou!” och sen går dom bakom ryggen på dom och snackar skit till andra, som i USA 😉

låter som en intressant bok!

Pengar framkallar inte mer avundsjuka än vad som redan finns hos oss människor. Pengar fram kallar ingenting som inte redan finns hos oss.

My

Jag har alltid tyckt att Isabella att du varit extremt cool och jag ser dig som en förebild MEN måste hålla med Lilayoshis kommentar. Absolut att du gjort mycket och kämpat hårt för att vara där du är idag men stick inte under stol med att du fått hjälp med vägen dit, vilket absolut inte är något fel men stå för det! Håll inte på att få det att se ut som att du gjort allt för egen maskin, din pappas del i företaget har nog också gjort sitt.

Camilla

Boken är väldigt inspirerande! Köpte den själv och sträckläste hela, Så rätt! För alla som vill köpa den – http://www.redaktionen.se! ett tips 🙂

Madelen

Det är inte pengarna du tjänar de e fel på, utan ofta den attityd som följer med den. Kan referera till ”socialdemokrater är parasiter” inlägget du skrev bella. Jobbar själv ihop alla mina egna pengar nu idag, som 17 år gammal på ett program där jag pluggar mellan 8 och 4 varje dag. som socialdemokrat dessutom. inte illa. 🙂 låter dessutom mina föräldrar få 500kr/mån av mitt studiebidrag för att bidra med ett strå till stacken.

Härligt! Jag lade av mig Jantelagen för många år sedan nu. Här i stan har vi ett Janterös där man lägger en sten om man lovar att avsäga sig Jantelagen så där har jag lagt två. En gång för länge sedan och en gång till efter att mitt barn fötts, för att lova honom att inte falla tillbaka 🙂

Marika

Här är en lista på världens mäktigaste kvinnor 2012. Du skriver att du är där om några år. Man behöver inte ha en släng av jantelagen för att inse att det blir svårt för dig att ”om några år” vara i samma klass som USA:s utrikesminister. Men en av de mäktigaste i Sverige kanske? http://www.forbes.com/power-women/

lina

Isabella, du borde också ha fötterna lite mera på jorden. Rätt vad det är är pengarna slut och det börjar gå utför. Glassa på i dyra kläder, i fina bilar, i flashiga lägenheter, shoppa loss, gå på alla möjliga behandlingar utan fast inkomst går aldrig i längden.

SLUTA KLAGA…

Linda

Sånt otroligt snack om avundsjuka etc. Känns som att det är sådana som Blondinbella (alltså ”framgångsrika” personer med pengar) som många gånger sätter sig själva på en piedestal och ska verka så förnäma. Har du (Bella) tänkt på att det kanske inte handlar om avundsjuka utan på att folk helt enkelt stör sig på det sätt du beter dig på? Att det inte alls handlar om pengar eller framgång utan om vem du är som person. Skrytsamma personer är det väl få som gillar? Okej att man nämner det ibland att man ”gott klarar sig ekonomiskt” men du är ju aningen överdriven, det går till överdrift helt enkelt. Tror att de ”elaka” kommentarerna skulle minska avsevärt om du bara var lite ödmjuk.

Linda

Alltså angående vinna penga v.s jobba för dem. Om nått är man väl i så fall ”avundsjuk” på nån som vinner pengar (nån som bara har turen med sig) och GLÄDS åt nån som faktiskt jobbat hårt för sina pengar. Eller? Jag skulle då verkligen inte vilja byta liv med en utbränd rik person, däremot gärna med en lottovinnare 🙂

Lycka till! Friskt jobbat är hälften vunnet, eller nåt sånt.

Stephanie

Du är så jävla cool Bella ! Stå på dig !! Skit i jantelagen. Jag skiter också i jantelagen. Jag fokuserar på mina mål och drömmar precis som du motiverar oss läsare till att göra !! Jag upplever den svenska avundsjukan på min skolan samt på min arbetsplats dagligen.. Vilket är sjukt tråkigt!!

Under livet kommer man alltid att träffa på folk som är avundsjuka på ens livssituation. Den svenska mentaliteten är många gånger tråkig.. Enligt mina erfarenheter vågar få människor unga som vuxna att stå på sig angående sina åsikter. Folk är rädda att det ska börja snackas skit om de.. Därför håller många människor med andra människor för att försäkra sig om en plats inom en grupp i antingen skolan eller på jobbet för att inte bli utfrysta.

Om det är så att man på något sätt står ut börjar folk prata om en.. Helt sjuk.. De har så pass låg självkänsla och många fungerar då så att dem pratar illa om de personer som det går bra för.. De har alltså låg självkänsla..

De människorna är helt enkelt bittra över sitt egna liv och ångrar sig att de inte valt rätt väg i livet som du bland annat gjort i så pass ung ålder !!!!.. En dag är det försent att ändra sin livssituation gällande arbetsplats som resulterar till en specifik lön beroende på arbetsplats och nisch man valt..
Folk mår helt enkelt dåligt över att se dig lyckas. Folk borde skämmas !!!

Vem vill igentligen umgås med en människa som bara följer flocken för att passa in i det svenska samhället? Jag lovar dig att folket i flocken snackar skit om varandra bakom ryggen utan att de i umgängeskretsen vet om det.. Vem vill igentligen ha med en sån människa att göra? Jo ingen!! Man vill ju kuna lita på en kompis.

Tack för att du är en sådan otroligt inspirerande och motiverande ung kvinna som tar upp detta samhällsproblem i Sverige. Du har all rätt till att synas i Media!!

Oavsett om man är entreprenör eller inte så har en individ rätt till att synas och höras även fast det kan sticka folk i ögonen som resulterar till skitsnack.. Att synas och höras leder oftast till skitsnack på grund av för dålig självkänsla som du även tar upp i dina böcker samt i din blogg.

Fortsätt att sprid inspiration och motivation via bloggen. Skit helt enkelt i jantelagen. Majoriteten av svennarna behöver köpa den där boken. Jag beställde hem den idag.

GO BELLA!

Olga

Wow… Det här inlägget fick mig faktiskt att tänka om.
Jag är 13 år, och jag är orolig. Orolig över att jag kanske inte får jobb, eller inte lyckas komma dit jag vill i mitt liv. Verkar som att inga ungdomar kan få ett ”första jobb” för att det krävs kunnighet och vana för alla jobb idag… Nu går jag i 8an, jag har höga betyg. Jag kan nog komma in på det gymnasium jag vill, och sedan universitet. Men sen då?
Men vafan, om jag vill bli en stor kvinna, då är det klart att jag kan det!
Först när du skrev att du skulle bli en av världens mest inflytelserika kvinnor tänkte jag bara ”Pfft.. Aldrig”. Men sedan funderade jag lite. Och tja, varför inte? Vad stoppar dig?
Och vad stoppar mig?
Ha en super trevlig jul. Kram

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *