Tall Poppy syndrome

.. Kallas Jantelagen för på engelska. Jag började nyss på en bok som heter ”Skit i Jantelagen” och bland dom första sidorna dök jag upp. Jag vet inte riktigt varför jag aldrig känt att Jantelagen varit ett hinder. Jag har aldrig känt att jag inte får lyckas eller drömma. Jag säger ofta att livet är för kort för att inte göra vad man vill. Det är alltid människor som inte uppskattar det jag gör men jag lägger inte så mycket energi på det. Jag bryr mig helt enkelt inte. Men det är trist att vi har den här osynliga lagen som gör att det är fult att prata pengar och karriär. Tycker man att det är en viktig del i ens liv så måste man få uttrycka det.

Jag har länge sagt att jag ska bli en av världens mest inflytelserika kvinnor. För vissa kanske det känns som en skrämmande tanke men för mig är det självklart. Jag är där om några år. Några av er muttrar säkert nu ”det kommer du verkligen inte bli” och några tänker förhoppningsvis ”jag kan också!”. Man kan bli precis vad som helst, det är jag fullt övertygad om. Och låt din enda fiende vara du själv och inte någon himla osynlig lag som inte ens existerar. Jantelagen är bara en känsla av avund och den känslan som andra människor känner ska du inte påverkas av. Lova dig själv det!

20121219-202500.jpg

20121219-202505.jpg

20121219-202926.jpg

Är det inte märkligt att det är mer okej att vinna pengar än att tjäna ihop dom helt själv? Pengar som man själv har jobbat ihop och vill bränna på vad man vill är inte okej. Men skrapar du på triss och har råd till en bil eller dyr resa hyllas du.

20121219-205417.jpg

    1. Inget fel på att tjäna pengar, det är skrytandet och ljugandet som det är fel på. Köper man en märkeströja berättar man inte vad den kostar, det är bonnigt och ett bevis på att man saknar uppfostran, förmodligen lider man av väldigt dålig självkänsla också om man har behov av att berätta hur dyra saker man kan köpa.
     Man skyltar inte med att man har städerska, mer tattarbeteende än så får man leta efter.

     1. Tydligen är det inte bara blondinbella det är fel på. Även bönder och tattare. Haha. Seriöst tjejer ta av er bitterkoftan :).

      Ser läsarna en snygg kofta vill de så klart veta var den är köpt och vad det kostade.

      Vad gäller städerska känns det ju mer märkligt att försöka dölja att man har en, eller?

   1. För att bli en av världens mest inflytelserika personer måste man ju vara riktigt bra på något, ha hög utbildning och kanske forskat inom sitt område. DÅ kan man bli inflytelserik.

    Inte genom att lura sin naiva köpgrupp, unga tjejer, att man är expert på entreprenörskap och ekonomi. Alla har inte pappor som kan bidra ekonomiskt. Och jag vill inte lära mig om ekonomi av en person som köper en ny lyxig cykel då hon tappat bort nyckeln till sin andra precis inköpta nya dyra cykel, istället för att ta cykeln till verkstan.

  1. Håller med, det är bara folk med ett stört beteende som klagar på jantelagen, folk som har storhetsvansinne och inte fattar att de kanske inte är så märkvärdiga när allt kommer om kring.
   Varför är folk inte avundsjuka på Kamprad, H&M Persson, Rausing och Jeanette Bonnier?
   Jo för de har faktiskt åstadkommit något och de går inte runt och snackar om det.

   Högmod före fall.

 1. Jag skrev om jantelagen på svenska nationella iår. Den svenska avundsjukan och jantelagen. Du var med i den också, som en bra förebild inom att våga lyckas osv osv. Jag fick mvg på uppgiften, det var kul. Tack, hejdå

 2. Jag håller med dig Isabella! Det är hemskt sorgligt att man inte får tala om att man har lyckats.
  Själv är jag 22 år och köpte min första egna lägenhet när jag var 20. Jag gjorde precis vilka renoveringar som jag ville och det är fortfarande pengar över. Idag studerar jag men slipper ta studielån för att jag arbetar parallellt. Men så fort man pratar om pengar får man höra ”akta dig så att det inte sticker i ögonen på folk”… Jag tror att om man bara vill något, så kan man.
  Mitt mål var att kunna köpa en lägenhet och slippa ta studielån och det lyckades jag med!

  Tilläggas bör också att jag arbetar på ett företag där jag har en hög lön, högre än vad mina vänner har som är färdigutbildade. När de suckar och säger att ”jag har tur” så kan jag intr annat än att bli riktigt irriterad, för jag har verkligen jobbat för att komma dit jag är idag! Och fy vad grym jag är! (Klapp på axeln!)

  Mitt nästa mål här i livet är att bli klar med studierna och sedan inta en chefsposition.

  Keep Up the good work Isabella!
  Du är en stor inspiratör för mig! 🙂

  1. Du borde starta en blogg och skriva om detta. Jag tycker du skulle inspirera väldigt mycket. Jag blir i alla fall nyfiken på dig. Jag jobbar vid sidan av studierna, men knappast något jobb där jag har hög lön.

  2. Varför blir du irriterad på att dina färdigutbildade polare som säger att du ”har tur” pga din höga lön? De har väl också kämpat i livet…genom att utbilda sig…

    1. Vet ni inte ens vad ordet tur betyder?
     Vad vill ni att de ska säga?
     Att du varit duktig?
     Snälla gå till en psykolog och gråt ut, ditt psyke verkar helt paj.

  3. Ja, och är det inte konstigt – ju hårdare man jobbar desto mer ”tur” har man?
   Lycka till du Anonyma – och du med Isabella! Ni är såna där ”ungdomar man måste ta på allvar”! Mer sånt!

   1. Jag utbildar mig inom kultursektorn, en bransch där det ständigt pratas om den ständiga arbetslösheten, men jag tror inte på den. Jag tror att det handlar om att ta för sig och våga chansa, ett misslyckande en gång betyder ju inte att livet är slut! Jag blir inspirerad och peppad. För att jag skall komma någon vart måste jag ju kämpa!
    Massa pepp till alla därute, alla är grymma på sitt sätt!

 3. Om den är osynlig, varför kan vi inte bara bete oss som om att den överhuvudtaget inte existerar? Folk gnäller allt för ofta på jantelagen för att de inte vågar göra saker.

  Jag känner inte igen reaktionen på att ha jobbat ihop egna pengar. Känns väldigt överdriven. Hela jantelagstjafset känns överdrivet. Det kommer alltid finnas folk som kommer gnälla på någon annans prestationer, eller icke-prestationer, och dessa är verkligen inte koncentrerade till Norden, där jantelagen sägs existera.

  Palla normer. Jag låtsats som att det inte finns några normer. Jag gör vad jag vill. Det borde fler göra.

 4. Bara en grej appropå, du som läst Munken som sålde sin Ferrari. Har du även läst Robin Sharma’s ”Vem gråter vid din grav?” ? Korta tänkvärda och kloka tips, ingen bok man behöver streckläsa utan bara ta fram och läsa ett tips nu och då. Bra för att behålla fötterna på jorden, kanske framförallt för dig. Ingen pik – bara matnyttigt tips! Alla andra som läser denna kommentar borde köpa den, jag hade velat ge den i julklapp till ALLA jag känner!

 5. Isabella, du är ju en förebild för hur många unga tjejer som helst och har en röst i samhället som folk lyssnar på. Det som har hänt med alla unga tjejer som har hängts ut på nätet, upproret i Göteborg. Kan du inte skriva dina åsikter angående detta? Jag tror det är viktigt att skapa en debatt. Att ungdomar gör revolt är ju ett tydligt tecken på att samhället inte riktigt förstår vad som händer och inte har gjort tillräckligt för att stoppa det, och hur det faktiskt påverkar tonåringars liv. Nu kanske inte detta är din åsikt i och för sig, och kanske är inte din åsikt i sig det viktigaste utan just att belysa frågan. Tycker ändå att den känns ganska relevant då du håller till på nätet, är en förebild för unga tjejer, har blivit utnyttjad osv.

 6. Jag tycker du är duktigt och inte minst en mycket driven, ambitiös och klok ung kvinna. Om du siktar mot månen och hamnar bland stjärnorna har du lyckats!

  Jag tror också att varje man och kvinna kan bli precis vad de vill, man måste bra jobba väldigt hårt och ha en stå-på-vilja, inte ge upp så fort det kommer motgångar!

  Jag ser fram emot när du är en av världens mest inflytelserika kvinnorna i världen, next to Oprah and the Queen *s*

  Kram
  // Amanda

 7. Snälla Bella, bara håll käften med ditt jävla babblande om Jantelagen, Svensson, hans nypotatisar och hans moster. Ja vi vet att du är en duktig entreprenör och karriärkvinna med kaffe latte i handen och att du uppnått jävla mycket och det är bara att gratulera. Men det med en av världens mest inflytelserika kvinna, OMG. Vi bor visserligen i ett av världens rikaste länder, men vi är ändå en fis i rymden, säger en hel del om hur ”viktig” spelare vi är i omvärlden när många blandar ihop oss med Schweiz. Att en svensk kvinna från Stockholm ska bli en av VÄRLDENS… är sjukt. Vad är det som du gör/har som är unikt till skillnad från många andra kvinnor runt om i världen? Och när vi ändå är där kan du nämna några svenska kvinnor som är några av världens mest blabla…? Du, ditt ”karriärande” (jag vet att det ej är ett ord) och ditt kaffe latte (Starbucks?) passar egentligen bättre i New York så får du verkligen leva ut dina fantasier som många andra tjejer. Så ta det lugnt och var glad av vad du uppnått, för på ett svenskt plan är det mer än dem flesta här.

  1. Hon skulle aldrig klara sig i New York. Det är alldeles för mycket konkurrens där! I trygga Sverige är det mycket lättare att lyckas för sådana som hon (har själv bott i flera andra länder och vet vad jag pratar om).

  2. Varför vara så negativa? Förstår inte varför man inte kan låta andra få ha sina drömmar hur stora dom än är. Ingenting är omöjligt! Jag är inte världens största fan av Isabella men jag måste säga att jag uppskattar människor som faktiskt vågar drömma. Även om hon kanske inte uppnår denna drömmen så tror jag inte att hennes värld kommer falla samman. Men hellre att man har stora drömmar än att leva ett liv där man inte vågar drömma överhuvudtaget.

  3. Vilken tråkig inställning till livet du måste ha om du anser att man inte ska få ha stora drömmar? Första steget till att uppnå något är ju att tro på sig själv! Själv är min stora dröm att bli CEO på en investmentbank, och i höstas tog jag första steget dit genom att börja plugga ekonomi i England 🙂 Man kan om man vill och vågar!

   God jul!

 8. Klart du kommer lyckas med att bli en av världens mest inflytelserika kvinnor! Ser inga hinder där nånstans alls! För övrigt verkar det vara en himla klok bok som säkert många skulle behöva läsa!

 9. Förlåt, men jag förstår inte ämnet. Om du inte känner dig nog påverkad av jantelagen för att stoppas, och ingen av de som kommenterar heller ser sig själva som anhängera av den (inklusive jag själv), finns den då?
  I ärlighetens namn kan jag inte tänka mig att jag känner någon som ser något värde i avundsjuka, eller känner sig kränkt av att någon annan är avundsjuk. Jantelagen känns som ett påhittat problem man kan diskutera för att skapa ett sammanhang där det känns rättfärdigat att ta upp hur framgångsrik man är, och hur lite man bryr sig om vad andra tänker om det.
  Klart man ska vara stolt över sig själv och våga säga det. Tror ni på riktigt att det finns jantelagförespråkare?

  Sämsta exempel på avundsjuka någonsin ur boken för övrigt. Vem skulle säga (ens tänka!) ”Ditt äckliga rika svin” till någon över huvud taget? Jag vet defintivt ingen.

 10. Jantelagen är något folk som inte kan ta kritik har skapat.. Många klarar inte av att ta emot konstruktiv kritik.. Avfärdar den med, ”äh personen är bara avundsjuk på mig.. Jävla jante-mentalitet.. Det är intressant hur Bella undviker kritik och frågor som pesten istället för att vara ärlig. Exempelvis dessa frågetecken kring den dolda reklamen.. Tur att du kan klamra dig fast vid jantelagen som en bebis med sin napp.. Dessa personer är bara så avundsjuka på mig.

  1. Måste lägga till att du själv är väldigt jantelag.. Du har ju vuxit upp i en välbärgad miljö.. Istället för att erkänna att det är en fördel försöker du i nutid ändra på historien och få det som att du kommit från arbetarklassen.. Är det så fult att inse att du är från övre medelklassen?? Nu är jag inte avundsjuk på någon nivå. Tycker bara att det är underligt eftersom du påpekar Jante i var och vartannat inlägg.

  2. Konstruktiv kritik? Herrejesus, det är så otroligt många som skriver otrevliga kommentarer som bara är ute efter att trycka ner och förminska. Det har inte ett skit med konstruktiv kritik att göra.

   Jag tycker inte att Bella undviker kritik genom att klamra sig fast vid jantelagen. Däremot är det otroligt många som skriver en massa nedtryckande och elaka saker…och som sen kallar det konstruktiv kritik…

 11. Man kan bli vad man vill är en stor bluff, det är sånt amerikaner brukar dra till och kalla ”den amerikanska drömmen” och det trodde jag alla idag förstod inte finns på riktigt.
  Det är dessutom nedvärderande att påstå en sådan sak för vi har alla olika förutsättningar i livet, sjukdomar i både fysisk och psykisk form, usla hemförhållanden, olika intelligens osv.

  Nu kanske man kan tycka att det är fånigt att läsa och kommentera om jag inte gillar det du skriver, men nu är det så att du vare sig du vill eller inte blir någon form av förebild och då har man ansvar.
  Jag har en dotter som läst din blogg och du är bland de sämsta förebilderna som finns för min dotter och det gör mig arg.
  Min dotter är visserligen duktig men jag tycker inte man ska uppmuntra att ”gör du inte såhär” så är man misslyckad och det är precis det du gör.
  Oavsett vad hon väljer så kommer jag älska henne även om det kanske är svårt att förstå för dig som driver den här bloggen.
  Jag är inte heller avundsjuk då jag själv driver ett företag som går bra, men bara för att jag gör det så delar jag inte dina värderingar.

  Folk borde istället uppskatta varandra oavsett yttre faktorer och inte fokusera så hemskt mycket på det, utan hur man är som personer.
  Den där texten med miljonären är intressant, varför ska man bry sig om någon överhuvudtaget har vunnit 1 miljon eller om man har tjänat ihop den?
  Det är kul för dig, men berör inte mig…snarare bör man vara likgiltig inför det.

  Sluta upp med att försöka vara en förebild, du bara förstör!

  1. Självklart blir det svårt att uppnå vissa saker om man har fysiska eller psykiska problem. Men förstår inte riktigt vad du menar med usla hemförhållanden? Man har inte mindre chans att lyckas p.g.a hur man har det i hemmet. Allt handlar om att våga, att stå upp för sig, att kämpa. Jag förstår verkligen inte hur du kan tycka att en person som har lyckats och kämpat för att komma dit hon är idag, är en dålig förebild för din dotter. Vill du inte att din dotter ska lyckas med sina drömmar? I så fall, är det du som inte är en bra förebild för din dotter som inte tycker hon ska kämpa för att lyckas.

   Alla vill vi olika och det är individuellt för vad man anser om vad som är lyckat. Jag har hittills i mitt 22-åriga liv, gjort exakt det som jag har velat och levt det liv jag drömt om i hela mitt liv. Alltså anser jag att jag har lyckats i mitt liv. Jag kommer fortsätta kämpa för att förverkliga mina drömmar. Alla kan (nästan) komma dit dom vill, allt handlar bara om att kämpa och att våga.

 12. Tänk vilka möjligheter man som vuxen har i sitt sätt att kommunicera med barn! Precis som jantelagen kan ”råka” föras vidare av bara farten så kan man ju också välja att förespråka motsatsen! Man kan få precis allt det man önskar sig i livet!

  1. Så alla som bara har viljan kan exempelvis bli nästa Zlatan eller varför inte nya Steve Jobs.. Då kan man uppmana sin unge som vill bli nya Zlatan att hoppa av skolan för att elitsatsa på fotbollen.. Man kan ju bli vad man vill. Självklart kommer du kunna leva på fotbollen.. Hoppa av skolan och satsa på en karriär i Hollywood.. Alla som bara vill kan slå igenom..

   1. Om han verkligen vill bli nya Zlatan så kan han ju iaf börja med att träna lika hårt som zlatan gjorde medans han gick i skolan. Du tror man blir Zlatan över en natt? Är bra att ställa sig frågan också varför han vill bli nya Zlatan? Måste verkligen va en äkta kärlek då till fotbollen

 13. älskar sådana här inlägg!! blir så himla inspirerad. tycker jante lagen motsvarar att tänka ”utanför boxen”. Mer sådana här inlägg Bella!! xx

 14. Angående jämförelsen mellan en person som vunnit på lotto och någon som jobbat ihop sina pengar handlar det väl mestadels om att man unnar de människor som inte haft så mycket att leva på att få lite pengar över. Många av de som ”jobbat ihop” sina pengar föddes till viss del till dem. Ibland kan man känna att samhället inte är helt rättvist, och att många människor sliter extremt hårt under väldigt lång tid utan att någonsin ha råd att byta ut falukorven mot oxfilé, medan andra mest glider omkring och köper rolex-klockor…Det är nog därför man ibland kan känna visst tvivel mot de som ”jobbat ihop” sin miljon.

 15. Håller med, våga dröm. Men om alla vill bli nr 1, de skulle vara omöjligt? Att jobba steg för steg är mer realistiskt 🙂

 16. Jag har alltid skitit i jantelagen, därav namnet på min blogg: sarakan 😛
  Höhö..
  För jag tror precis som du säger, ALLT går om man vill.
  Bra skrivet>!

 17. Om Jim Rohns citat. Vi som är nöjda med att följa ”någon annans plan” eller ta dagen som den kommer, kan inte vi få känna oss glada och nöjda också? Är det fult att bara vara en i mängden? Måste man ha en stor livsplan och hela tiden ta sig an stora utmaningar i livet? Jag tycker absolut inte att det är fel att vilja ta för sig, bryta mönster (jantelagen/whatever) och försöka få ut ”mer” av livet. Men vi måste komma ihåg att alla vill inte bryta mönster. Några (läs jag) tycker om att ha lite mindre planer, hanka mig fram på min lilla lärarvikarielön och bara vara lycklig bland mina nära och kära. Likadant som det kastas skit på dem som bryter mönstret tycker jag inte att de som bryter mönstret ska kasta skit på dem som inte gör det.

  1. Det är precis det jag menar!
   Sen ska man faktiskt aldrig se sig bättre, jag själv driver ett företag med en rätt hög omsättning och kan ärligt inte säga att jag jobbat mer för det än någon annan.
   Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle och tycker man ska vara ödmjuk, för jag vet att mitt liv hade inte vart sämre om jag jobbade som cafébiträde eller någonting.
   Jag tycker att Blondinbella är en dålig förebild för hon tycker att det finns 1 väg att gå och den stora majoriteten kommer aldrig att gå just den vägen.
   Man kan inte säga att alla kan göra och bli exakt vad de vill…för det går inte och det är enkel matematik.

  2. alltså nej det handlar inte om det! självklart ska man få arbeta med det man vill och inte vara någon extremist. det som detta hanldar om är att man inte ska lyssna för mycket på andra, eftersom man ofta blir lyclligare omman följer sitt hjärta. det handlar om att inte låta andra människors förväntingar på dig styra ditt liv. ex du tänker att du gärna skulle bli ordförande inom en organisation, men nästa tanke blir ” nemen oj… ingen ser mig som sådan , de förväntar sig inte att jag ska ta plats o” . Om den andra tanken styr dig så är du inne på fel spår. Det som man också kan tänka på som jag tolkar det är att faktiskt vara medvten om man vart man vill- att styra sin egen båt så man inte hanar på helt okända vatten. I mitt liv har det verkligen varit så- få har försökt hj’lpa mig framåt jag har fått göra det mesta själv och därför kommer jag aldrig sluta tro på mig själv längre för jag har sett hur viktigt det är . och @ alice- hon har aldrig sagt att det endast finns en väg att gå- hon uppmanar ju till att finna sin egen väg att gå- den som känns rätt för en själv. det innebär inte att alla ska gå isabellas väg.

   1. Fast det stämmer ju inte riktigt, när man läser hennes texter så förstår man att hon inte är för oliktänkande och det är det jag vänder mig emot.
    Det är det som gör att jag inte tycker hon ska framställa sig som en förebild, speciellt inte för unga tjejer som redan nu lever under press.
    När du dessutom säger att man inte ska lyssna på andra så måste du väl förstå att det inte fungerar i praktiken, 99% av alla människor kommer behöva lyssna på andra och dessutom anpassa sig.
    Du kan inte alltid gå din egen väg…då kommer du att få det förbannat svårt.
    Sedan är inte alla framgångsrika företagare extremt värt sitt heller, många har bara haft tur.

    1. Varför ska man gå den vägen andra tycker, eller tror sig veta är bäst för en? För att DEN personen ska bli nöjd? Bella har väl aldrig uppmanat eller sagt att det bara finns en väg att gå! Det hon gör är att blogga om sitt liv. Hon ger ut böcker om självkänsla och snart en bok om ekonomi. Det misstaget jag tycker hon kanske gör är att låta kommentarer av det taskiga slaget. Hade det varit min blogg så hade dem rykt lika snabbt som om personerna hade stått hemma i mitt eget vardagsrum! Visst ska folk få uttrycka sig… Men trots allt måste Bella försvara sig! Helt i onödan! Sist men inte minst tror jag på LOA! 🙂 God Jul

    2. Hur kan du läsa in i hennes texter att hon inte är för oliktänkande? Hon uppmanar alla att göra det som dem själva vill. Sen att hon skriver om sitt eget liv, sin verklighet och ur sitt eget perspektiv…det är väl inget konstigt? Det gör väl de flesta.

     Tolkar du det som att Isabella tycker att alla ska vara som hon, då är det faktiskt bara ditt eget problem. För då tolkar du in väldigt väldigt mycket på eget bevåg…

  3. Fast var nånstans läser du in detta i det Isabella skriver? Hon skriver att hon tycker att man ska göra det som man själv vill. Vad det sen är man vill, det är väl upp till var och en… Vem har kastat skit på dem som inte bryter mönstret?

   1. Jag vet inte om du skrev till mig nu Therese eller till de andra svaren på min kommentar. Jag menar inte att kritisera just Bella utan jag reagerade på citatet hon publicerade. Jag börjar med att säga ”Om Jim Rohns citat.” Vi kan diskutera i evigheter om vad HAN menar och ur vilket perspektiv man ska se det, macro- eller micronivå. Jag skrev mina första tankar.

 18. Jag beundrar människor som är äkta rakt igenom som står för vad de tycker och tänker. Som inte hela tiden vänder kappan efter vinden! Som inte hela tiden anpassar sig ! Som inte är nedvärderande mot dem som har andra ideal än de själva. Som inte hela tiden behöver bekräftelse genom att visa vad de har, speciellt materiella ting.
  Som kan förstå att andra har andra prioriteringar. Som inte försöker pådyvla värderingar.

 19. du, jag och min kille har precis gjort slut, vi hade varit tsm i snart 2 år och det blir väldigt tomt när man inte har killen som alltid fanns där kvar. Kan du snälla ge bra tips som hjälper mig att komma över honom? Jag vill inte gå runt och deppa och det är verkligen inte en läglig tid för detta nu heller vid juletid och allt. Jag vill ju vara glad nu! Tacksam om du svarar på denna kommentar!

 20. Bra skrivet Bella…håller med dig. Vi svenskar är dåliga på att sticka ut och visa vad man kan pga Jantelagen. Vi är ett missunnsamt folk som pratar skit om andras framgång istället för att ge beröm till framgång. Det vore trevligt om fler berömmer varandra istället för att klaga. Nej…avundsjuka människor får man helt enkelt strunta i, de tillför ingenting och är bara energitjuvar. Vi väljer bort dem helt enkelt.

  1. Varför ska man ge beröm för att någon nått framgång?
   Jag säger absolut inte att man ska tala ner det eller tala illa om det, men varför ska man ge beröm?
   Ska man inte bara ignorera det och sköta sitt?
   Det är väl hur man agerar som person emot sina medmänniskor som ska uppmärksammas, inte att du råkat tjäna pengar.
   Sedan är det lite obildat att tro att människor av annan åsikt är avundsjuka och lite hybris att tro att människor är avunsjuka på en som är ”en i mängden”.

   1. Oj..här var det en som klagade direkt..istället för att ge beröm. Ja ..läsarna ser här det jag skrev om. Varför ska man ge beröm till framgång? Det är ju precis det som är värt beröm..att man gjort något bra. En liten energitjuv …ha ha.

    1. Suck! någon som inte kan se helheten alltså…men du, såhär är det bara för att jag inte håller med dig så klagar jag inte.
     Eller du kanske tycker att människor är onda om de inte håller med dig? Det är så jobbigt med människor som gör det.
     Energitjuv är något man isåfall väljer själv, det är inget människor kan tvinga på dig egentligen.

     Beröm förtjänar människor som gjort bra för andra, att du lyckats tjäna pengar är inget värt beröm.
     Att jag driver ett företag är inget jag ska ha beröm för, skulle nästan bli förnärmad om någon vore så dum att ge mig beröm över en sådan bagatell.
     Nej, läkare utan gränser och goda medmänniskor behöver beröm…

     1. Ha ha Alice….prova att ge beröm till folk..du verkar inte uppskatta mycket här i livet. Ge beröm till din granne, kompis, chef och till Bella så ska du se att livet blir så mycket roligare..Bella är värd allt beröm i världen. Hon är en fantastisk duktig ung kvinna…beröm till dig Bella!

     2. Det är så tråkigt att människor inte ska kunna ta andras åsikter.¨
      Varför kan du inte det?

      Mitt liv är inte perfekt, men jag gillar det…har bra familj och ett framgångsrikt företag.
      Men att ge beröm för småsaker som att man driver ett företag är dumheter och nej blondinbella förtjänar inte beröm.
      Hon kanske menar väl, det vet jag inte men hon trycker ner istället för att höja.
      Sen dina ”haha” är troligen tänkt att göra dig lite lustig över mig, men det biter inte.
      Det bara visar på osäkerhet…

     3. Ja det vore förskräckligt att ge beröm till företagare som genom just sitt företag kan ha anställda som i sin tur har ett jobb att gå till och kan tjäna pengar till mat och hyra…
      Tycker du att det är en bagatell att driva ett företag och ha ansvar för anställda vet du inte vad du pratar om.

     4. Ha ha Alice…klart Bella förtjänar beröm! Alla som gör nåt bra förtjänar det. Att driva företag är ingen småsak som du skriver…tvärtom..det är oerhört tufft och kräver mycket ansvar och kompetens…inte många som klarar det. Nej..du har dubbelfel..allt beröm till alla duktiga företagare och framför allt till Bella!

 21. Åh, jag älskar situation 1 och 2! Det är verkligen konstigt hur vårt samhälle ser ut! Tänk ärvda pengar… Att få skit för att ens älskade (och förmodligen vid detta lag avlidna) föräldrar lyckats kan inte vara kul att ta! Är det bara jag som alltid tänker på kommunism när Jantelagen kommer på tal?

  Jag lägger upp min önskelista dag för dag i bloggen. Kika in och inspireras, antingen till din lista eller sista minuten klapparna! 😉

 22. Ida-
  Det är så tråkigt att människor inte ska kunna ta andras åsikter.¨
  Varför kan du inte det?

  Mitt liv är inte perfekt, men jag gillar det…har bra familj och ett framgångsrikt företag.
  Men att ge beröm för småsaker som att man driver ett företag är dumheter och nej blondinbella förtjänar inte beröm.
  Hon kanske menar väl, det vet jag inte men hon trycker ner istället för att höja.
  Sen dina ”haha” är troligen tänkt att göra dig lite lustig över mig, men det biter inte.
  Det bara visar på osäkerhet…det är såklart inget du rår för att du är men prova med att jobba litegrann på den grejen.

 23. Alltså de här inläggen återkommer ju titt som tätt. Du bryr dig absolut inte om vad folk tycker men ändå vill du ”förklara dig”, poängtera att det är ditt val, dina pengar osv osv osv. Visst, det är ditt val men du kan inte förvänta dig allas respekt för att du ”lyckats”. Att lyckas innebär inte att ha råd att dra till Bahamas, köpa en dyr lägenhet och lampor för 30.000:-, det innebär inte detta för alla! Det handlar väl inte om nån jantelag eller missunnsamhet, är väl inte svårare än att folk som gör något bra, socialt, humanitärt, kulturellt eller intellektuellt kanske ”förtjänat” mer respekt i vissas ögon. Om man ser fler värden i livet än pengar, status och karriär så nej, då är du kanske inte världens bästa förebild! Kan du tänka dig att vissa inte ser på livet så? Alltså kan du föreställa dig något sådant? För jag lovar dig att inte alla gör det. Känns så oerhört ångestfyllt, ditt behov av att ständigt rättfärdiga dina val. Det du skriver om, att vara entreprenör, är ju en verksamhet som handlar om pengar. Det är väl den otroliga fixeringen av pengar och inte hur mkt inkomst du har som i så fall gör att vissa inte ser upp till dig så som du kräver. För att det finns andra som skriver om mer intressanta saker än så.

  Dessutom är det tyvärr inte så att ju hårdare man arbetar, ju mer tjänar man. Långt ifrån.

  1. Väldigt bra kommentar, väldigt bra formulerat! Kunde inte sagt det bättre själv. Även fast jag själv inte tycker illa om folk som vill vara väldigt framgångsrika i karriärer och tycker ”extra” pengar är väldigt viktigt, så tycker jag ändå det är synd att det är det ”rätta”, iallafall i det här fallet.

   Kommer ihåg i ett annat inlägg för en tid sedan där det skrevs ”Hur du blir rik” eller någonting i den stilen. Varför är det så viktigt att bli rik? Jag tycker det låter så… Jag vet inte. Tungt på något vis. Det är väl inte det viktigaste i livet, det känns mer viktigt att man har nära vänner och familj. Man kan ju vara lycklig ändå på andra sätt, även om man inte är rik!

   Jag hoppas mer tänker i den här stilen, men jag förstår nog Isabellas point med det här inlägget. För man ska ju inte alltid ta åt sig av negativa kommentarer.

 24. Sällan jag lämnar en kommentar här inne, denna gång kan jag dock inte låta bli. Så JÄKLA bra skrivet. Två tummar upp till dig Bella.

 25. så sant.Fast samtidigt tycker jag att en person med bra självförtroende inte ska ha behov av att skryta om sina rikedomar,utseende etc,sånt syns ändå.
  Att vara ödmjuk och lyssna på andra är också viktigt,ingen orkar med nån som bara sitter och pratar om sin pengar och hur lyckade dom är.

 26. Du är så otroligt inspirerande! Dina vänner har verkligen tur som har dig i ditt liv, en riktig positiv energispruta som inspirerar alla omkring sig. Keep up the good work, du är BÄST!

 27. Rätt intressant är jantelagen ändå.. Den frodas i övre medelklassen och överklassens finrum.. Man kollar snett på grannar, ”har den jäveln köpt en ny porsche enbart för att styla. Nu måste jag uppgradera min bilmodell bara för att vissa att han inte är bättre än mig.. Vem har den slampan legat med för att ha tilldelats chefsposten?? Nu ska grannen bygga en större pool, nä nu jävlar”.. Dessa människor är mer missunnsam och mår dåligt om en vän skulle tjäna mer än de. Ha större hus, dyrare bil, ens ungar är mer väluppfostrade och har bättre betyg än dina, går i prestigefulla skolor, umgås med framgångsrikare människor, bor i ett finare område, ETC.. Kan se att jantelagen finns där. Men inte i de klasser Bella håller tummarna för.. Ingen får tjäna mer pengar än mig i mitt bostadsområde.. Länge leve Solsidan.

 28. Jag håller med om att man inte ska lyssna på andra och satsa på det man drömmer om.

  Men karriär och just pengar tycker jag inte man ska försöka pracka på folk alltför mycket att det hör samman utan uppmana människor att välja det yrke som man brinner för. Alla brinner faktiskt inte, vilket du inte verkar förstå, för att bli världens mest inflytelserika kvinna eller en framgångsrik entreprenör.
  Alldeles för många som väljer yrke utifrån pengar. Man ska trivas med det man gör och man kan lyckas inom sitt yrke på så många fler sätt än genom pengar på kontot. Lycka går först, alltid!!

 29. Världens mest inflytelserika kvinna….skulle inte tro det….Det är inte jantelag om vi kommenterar dig kritiskt det är realism

 30. Så kloka ord! Håller själv på att bygga upp en egen verksamhet och överallt ifrån får man känslan ”det där kommer ju inte att fungera”, ”håller du fortfarande på med det där?”, folk behöver inte ens säga orden rakt ut, men vet liksom att de tänker dem. Men det finns andra som har lyckats så varför inte jag? Och jag ”håller inte på” med något, jag jobbat med det. Sen kommer alltid frågan: ”jaha, hur mycket tjänar du då”?” Det är för mig helt ointressant i dagsläget. Jag bygger upp min verksamhet vid sidan av mitt ordinarie jobb och man kan inte förvänta sig att man ska bli miljonär över en natt. Men jag har mål, jag har planer, jag vet vad jag kan och vad jag vill tjäna, om ett halvår/ett år osv. Fortsätt att vara en bra förebild för alla oss som vågar drömma! Girlpower!

 31. Jag tror inte man kommer ifrån jantelagen förän man slutar se på andra. Man måste våga möta sig själv, och ifrågasätta sig. Blir kritik eller ifrågasättande lätt omvänt i tolkningsfråga till avundsjuka. Jag vet inte jag tror att det är så i vissa fall.Vill man framåt måste man våga möta sig själv, och lyssna på de som inte håller med. Har man bara ja sägare runt omkring säg för att man inte vågar ta kritik så tror jag inte det blir så bra. Men det beror ju såklart på vad man vill. Skrev ett inlägg om detta.

  http://foxxas.blogg.se/2012/december/morgonkaffe-och-illamaende-av-falsk-makt.html#comment

 32. Så man kan bli vad man vill? Alla fattiga människor, alla hemlösa, och alla svältande människor i världen? Är de bara lata och initiativlösa?

  1. Så sant, alla kan faktiskt inte bli vad de vill. Vi föds med olika förutsättningar. Fast jag tycker ändå att man kan glädjas åt de som har lyckats.

 33. Jantelagen kan också ses ur en annan synvinkel, den kan handla om människor som tros sig vara värd mer än andra utan anledning!

  Man läser ofta/mycket om denna Jantelag, men jag tror många tar den för stort.

  MÅNGA som skriver om just Jantelagen är ofta många gånger de som, okej, tjänat stora pengar, nått framgång via diverse subkulturella skriverier, träna sig stora som biffar (både kvinnor & män) mm mm, men det är också ofta just de människorna som ofta är de svagaste”, de som är mest oroliga i sig själva, de som av olika anledningar känner sig vilsna och otillfredsställda och känner att de via materiella ting, pengar, en snygg kropp mm, får bekräftelse.

  ALLT vad gäller Jante handlar inte om avundsjuka, jag tror många måste börja reflektera över just Jante och se på Jante med nya ögon.

  Läsa på om Sandemose kan vara en god början.

 34. Jag såg en dokumentär som handlade om Jantelagen. Minns inte mycket av det, men jag minns i alla fall att det finns en stam i Afrika som har en stark Jantelag och dom är den grupp som har minst krig eller vad det nu var, för ingen gick runt och skröt och tryckte ner andra eller visade sig bättre än andra. Alltså genom att man har den här Jantelagen, så blir det mer jämställt mellan människor och då finns det inte lika mycket avundsjuka och inte lika mycket bråk och krig. Bara för att Jantelagen inte finns i USA så betyder det inte att folk inte kan bli avundsjuka på dina framgångar. Avundsjuka finns överallt. Så att det verkar som att det finns mycket avundsjuka här i Sverige är väl för att man vill att det ska vara jämställt och alla lika osv. och när någon går utanför det så får man väl några avundsjuka efter sig. Men som sagt, det händer även där Jantelagen ”inte finns”. Avundsjuka finns överallt, det är bara det att här i Sverige så är vi väl kanske mer ärliga med vår avundsjuka och går inte runt och är falska och säger: ”Congratulaaations! OMG! I’m so happy for yoooou!” och sen går dom bakom ryggen på dom och snackar skit till andra, som i USA 😉

 35. låter som en intressant bok!

  Pengar framkallar inte mer avundsjuka än vad som redan finns hos oss människor. Pengar fram kallar ingenting som inte redan finns hos oss.

 36. Jag har alltid tyckt att Isabella att du varit extremt cool och jag ser dig som en förebild MEN måste hålla med Lilayoshis kommentar. Absolut att du gjort mycket och kämpat hårt för att vara där du är idag men stick inte under stol med att du fått hjälp med vägen dit, vilket absolut inte är något fel men stå för det! Håll inte på att få det att se ut som att du gjort allt för egen maskin, din pappas del i företaget har nog också gjort sitt.

 37. Det är inte pengarna du tjänar de e fel på, utan ofta den attityd som följer med den. Kan referera till ”socialdemokrater är parasiter” inlägget du skrev bella. Jobbar själv ihop alla mina egna pengar nu idag, som 17 år gammal på ett program där jag pluggar mellan 8 och 4 varje dag. som socialdemokrat dessutom. inte illa. 🙂 låter dessutom mina föräldrar få 500kr/mån av mitt studiebidrag för att bidra med ett strå till stacken.

 38. Härligt! Jag lade av mig Jantelagen för många år sedan nu. Här i stan har vi ett Janterös där man lägger en sten om man lovar att avsäga sig Jantelagen så där har jag lagt två. En gång för länge sedan och en gång till efter att mitt barn fötts, för att lova honom att inte falla tillbaka 🙂

 39. Här är en lista på världens mäktigaste kvinnor 2012. Du skriver att du är där om några år. Man behöver inte ha en släng av jantelagen för att inse att det blir svårt för dig att ”om några år” vara i samma klass som USA:s utrikesminister. Men en av de mäktigaste i Sverige kanske? http://www.forbes.com/power-women/

 40. Isabella, du borde också ha fötterna lite mera på jorden. Rätt vad det är är pengarna slut och det börjar gå utför. Glassa på i dyra kläder, i fina bilar, i flashiga lägenheter, shoppa loss, gå på alla möjliga behandlingar utan fast inkomst går aldrig i längden.

 41. Sånt otroligt snack om avundsjuka etc. Känns som att det är sådana som Blondinbella (alltså ”framgångsrika” personer med pengar) som många gånger sätter sig själva på en piedestal och ska verka så förnäma. Har du (Bella) tänkt på att det kanske inte handlar om avundsjuka utan på att folk helt enkelt stör sig på det sätt du beter dig på? Att det inte alls handlar om pengar eller framgång utan om vem du är som person. Skrytsamma personer är det väl få som gillar? Okej att man nämner det ibland att man ”gott klarar sig ekonomiskt” men du är ju aningen överdriven, det går till överdrift helt enkelt. Tror att de ”elaka” kommentarerna skulle minska avsevärt om du bara var lite ödmjuk.

 42. Alltså angående vinna penga v.s jobba för dem. Om nått är man väl i så fall ”avundsjuk” på nån som vinner pengar (nån som bara har turen med sig) och GLÄDS åt nån som faktiskt jobbat hårt för sina pengar. Eller? Jag skulle då verkligen inte vilja byta liv med en utbränd rik person, däremot gärna med en lottovinnare 🙂

 43. Du är så jävla cool Bella ! Stå på dig !! Skit i jantelagen. Jag skiter också i jantelagen. Jag fokuserar på mina mål och drömmar precis som du motiverar oss läsare till att göra !! Jag upplever den svenska avundsjukan på min skolan samt på min arbetsplats dagligen.. Vilket är sjukt tråkigt!!

  Under livet kommer man alltid att träffa på folk som är avundsjuka på ens livssituation. Den svenska mentaliteten är många gånger tråkig.. Enligt mina erfarenheter vågar få människor unga som vuxna att stå på sig angående sina åsikter. Folk är rädda att det ska börja snackas skit om de.. Därför håller många människor med andra människor för att försäkra sig om en plats inom en grupp i antingen skolan eller på jobbet för att inte bli utfrysta.

  Om det är så att man på något sätt står ut börjar folk prata om en.. Helt sjuk.. De har så pass låg självkänsla och många fungerar då så att dem pratar illa om de personer som det går bra för.. De har alltså låg självkänsla..

  De människorna är helt enkelt bittra över sitt egna liv och ångrar sig att de inte valt rätt väg i livet som du bland annat gjort i så pass ung ålder !!!!.. En dag är det försent att ändra sin livssituation gällande arbetsplats som resulterar till en specifik lön beroende på arbetsplats och nisch man valt..
  Folk mår helt enkelt dåligt över att se dig lyckas. Folk borde skämmas !!!

  Vem vill igentligen umgås med en människa som bara följer flocken för att passa in i det svenska samhället? Jag lovar dig att folket i flocken snackar skit om varandra bakom ryggen utan att de i umgängeskretsen vet om det.. Vem vill igentligen ha med en sån människa att göra? Jo ingen!! Man vill ju kuna lita på en kompis.

  Tack för att du är en sådan otroligt inspirerande och motiverande ung kvinna som tar upp detta samhällsproblem i Sverige. Du har all rätt till att synas i Media!!

  Oavsett om man är entreprenör eller inte så har en individ rätt till att synas och höras även fast det kan sticka folk i ögonen som resulterar till skitsnack.. Att synas och höras leder oftast till skitsnack på grund av för dålig självkänsla som du även tar upp i dina böcker samt i din blogg.

  Fortsätt att sprid inspiration och motivation via bloggen. Skit helt enkelt i jantelagen. Majoriteten av svennarna behöver köpa den där boken. Jag beställde hem den idag.

  GO BELLA!

 44. Wow… Det här inlägget fick mig faktiskt att tänka om.
  Jag är 13 år, och jag är orolig. Orolig över att jag kanske inte får jobb, eller inte lyckas komma dit jag vill i mitt liv. Verkar som att inga ungdomar kan få ett ”första jobb” för att det krävs kunnighet och vana för alla jobb idag… Nu går jag i 8an, jag har höga betyg. Jag kan nog komma in på det gymnasium jag vill, och sedan universitet. Men sen då?
  Men vafan, om jag vill bli en stor kvinna, då är det klart att jag kan det!
  Först när du skrev att du skulle bli en av världens mest inflytelserika kvinnor tänkte jag bara ”Pfft.. Aldrig”. Men sedan funderade jag lite. Och tja, varför inte? Vad stoppar dig?
  Och vad stoppar mig?
  Ha en super trevlig jul. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..