#IsabellaLöwengrip
Följ
Life & thoughts
april 9 2010 at 13:42

Häxjakt

På på Aftonbladet.se finns de en artikel om att jag, Katrin och Alexandra Nilsson är upprörda över att vi ska skatta för gratisgåvor vi bloggare får hem från företag utan att vi har bett om det. Det ska räknas som en förmåns-skatt på lönen, eftersom vi får ”något extra” utöver vår vanliga lön. Jag har idag inte valt att tjafsa emot skatteverket utan jag skattar för de jag får gratis och det är jag nog ensam om i bloggvärlden att göra. Nu när skatteverket får min deklaration så kommer de att se att jag har skattat på jobbresor som jag har gjort såsom till Nice förra året där jag gjorde ett resereportage tilsammans med Norwegian (Ni hittar reportaget i tidningen framför er i flygstolen nu).

Stora grejer såsom resor etc förstår jag ska förmån-skattas men att man får hem läppglans, böcker eller en hårfön känns faktiskt inte rättvist att jag ska behöva betala för det, jag har inte bett om det och det finns ingen motprestation som företagen räknar med. Såklart att företagen hoppas att man bloggar om det men jag ger bort allt till mina vänner/mamma och skulle aldrig blogga om en gratispryl som jag får hem – Det vet ni som läser min blogg. Det är därför som jag startade min webbutik Bellme.se, där kan jag själv sälja produkter helt lagligt och då är det jag som tjänar pengar på det, inget företag som uttnyttjar min trafik på bloggen gratis.

Att blogga om produkter som man får hem utan att skriva att man fick den, kallas dold marknadsföring och är olagligt. Konsumentverket och skatteverket har granskat Blondinbella AB tre gånger och varje gång har de inte hittat något fel. Det existerar ingen dold marknadsföring på min blogg och jag skattar för jobbresor som jag har gjort via bloggen. Men som artikeln säger, ALLA tidningsredaktioner får skickat prylar från företag varje dag som de hoppas ska komma med i tex Veckorevyn och då är det okej trots att de är dolt för oss läsare och tidningarna behöver inte skatta för strumpbyxor, choklad eller en ögonskugga som kommer till redaktionen från olika företag. Men om vi bloggare får gratis saker hemskickat utan att vi bloggar om de så måste vi skatta för det i alla fall, även om vi slänger det. De är fel!

Aftonbladet.se idag

143 Kommentarer

Madde

Avundsjuka! Avundsjuka! Avundsjuka! Det är allt jag kan säga om mångas kommentarer här och på Aftonbladet. Ooops! Hoppas du inte behöver betala skatt nu för att jag gör reklam för den tidningen på din blogg! 😉

Avundsjukan lyser ju också igenom mycket på grund av deras inte allt för snälla ordval emellanåt. Tror det beror mycket på er ålder och att ni på ganska kort tid skapat något som de flesta aldrig ens kommer i närheten av. Patetiska är var de är. För de ska ju inte inbilla mig att de själva tar upp i deklarationen vad de själva får eller säljer på olika säljsajter!

Själv har jag aldrig skattat för mina julklappar eller födelsedagspresenter och tänker aldrig göra det heller. Gåvoskatten är avskaffad sedan ett antal år tillbaka och vad jag vet så kan man varken betala hyra eller mat genom skor, mascaror eller läppstift. 😉

Emelie

Avundsjuk på vadå? Din okunskap eller? Nej, inte direkt.
Gåvoskatten är avskaffad ja. Men när de väl skriver om gåvorna, då blir det andra meningar juridiskt. Läs den här artikeln så kanske du fattar: http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/skatter-och-deklarationer/bloggare-som-far-gavor-kan-behova-betala-skatt_1977541.e24

Madde

Så du menar på fullaste allvar om jag får en gåva av min sambo. Säg en diamantring för ca 10 000 kronor och så skriver jag om detta i min blogg med bilder och var den är inköpt så ska jag skatta för den gåvan då? Jag kan också läsa artikeln du länkar innantill men det är inte det jag är intresserad utav! Jag är intresserad utav att tänka som en egen individ och jag tycker det hela med skatt för gåvor är absurt! Något som är oklart?!

Emelie

Nej, det har jag inte sagt heller? Man kan i princip ge bort ett hus idag om man känner för det utan att mottagaren behöver skatta.

Nehe, du är alltså inte intresserad av att förstå vad det hela gäller? Varför kastar du ut kommentarer hit och dit för?
Ja, det är oklart varför du inte vill läsa på lite vad som gäller. Det är en artikel som förklarar alldeles utmärkt vad som gäller.

Och återigen, det finns ingen skatt för gåvor. Hur svårt kan det vara att förstå? Läs artikeln så kommer du fatta vad jag menar. Men om du låter bli så är det ingen idé att du ens svarar, för jag tänker inte diskutera med någon som ignorerar fakta.

Madde

Nej man kan inte i ”princip” ge bort ett hus, man KAN ge bort ett hus utan att mottagaren behöver skatta för det. Du verkar lite trög. Jag har läst artikeln men jag håller inte med! Förstår du nu då! Att du sedan väljer att tycka att man ska betala skatt är upp till dig!
Det jag också tycker är konstigt är hur så många kan störa sig på dessa tjejer men helt ignorera det faktum att det sker pengatransaktioner mellan köpare och säljare varje dag via t ex, blocket som de aldrig kommer skatta för, utan att det blir ramaskri för det. För du ska ju inte inbilla mig att de flesta tar upp sin sålda bil, motorcykel, kläder, staket mm. i deklarationen! Så i det stora hela står jag fast vid att det är mycket avundsjuka som råder i det här fallet och det beror på att det är just i form av gåvor!

Josefin

Man får sälja på blocket upp till ett värde av 50 000/ år, allt över det ska beskattas som inkomst av hobbyverksamhet/ näringsverksamhet beroende på hur man säljer. Att skatta för det man säljer är inte samma sak som att skatta för sponsring. Läs en skatterättskurs innan ni du uttalar dig. Får du en ring av din sambo däremot så är det inget du behöver skatta för om det är en benefik överlåtelse dvs en ren gåva. Det är bara om ett företag vill ha en motprestation och skickar dig en gåva i syfte att du ska göra reklam för den på bloggen som det blir skattepliktigt. Det finns ingen gåvoskatt däremot så vill många maskera ”lön” som gåva för att slippa skatten och det i sig är inte hållbart i ett samhälle som är uppbyggt av skatter. Hade vi inte haft alla skatter hade vi fått betala mycket i samhället, som sjukvård, själv..

Dom kan inte helt utan vidare skriva en sådan artikel utan att ha pratat med någon av er eller någon ni känner.
Sjukt!

Jag tror att du sköter dina ”affärer” och beskattningar osv ganska bra, du måste nog det eftersom du är en så pass stor företagare nu och blir granskad o så- men jag betvivlar starkt att Kissie tex sköter det där lika bra.
Man har ju fått intrycket av att hon själv kontaktar företag och tigger om att få saker som hon sedan oftast skriver om- och skattar hon verkligen för det? Nej jag tycker faktiskt det är helt rätt att det här bloggfenomenet granskas lite, och har man inget att dölja behöver man ju inte oroa sig.. .

Elin GG

Skitsnack !!
Du är nog jävligt glad över att få en massa gratisvaror vad det än är.
Men att skatta för det är nog inte lika roligt.
Gratis är gott och bra, skatt är bara skit, eller …… ?

Raconteer

Så egentligen behöver större delen av landets ungdomar skatta efter alla produkter de får vid gymnasie och högskolemässorna?

Josefin

gränsen för vad som ska tas upp går vid 225 kronor/föremål, jag har då aldrig fått något så dyrt vid ett mässbord 🙂

//Juristtuderande som besöker mässor regelbundet

Linn

Borde inte ni ta och läsa Bellas inlägg, RIKTIGT? Ni envisas med att ”hon minsann visst ska skatta för att hon gör reklam för produkterna” Hon skrev ett inlägg om att hon absolut inte skriver om produkter i utbyte mot deras grejer. Hon kan väl fan inte rå för att hon får skit hemskickat?

Emelie

Skriver hon inte – då har hon ingen anledning att bry sig. Hon kommer inte beskatta något hon inte vill ha hem. http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/skatter-och-deklarationer/bloggare-som-far-gavor-kan-behova-betala-skatt_1977541.e24

lina

hur man än gör fungerar inte skattesystemet som sverige har. Ledsen att säga det. Såååååååååååååååååå sjukt mkt pengar som går till onödiga saker…som jag skulle betala till andra folk. åhhhhhh denna jante, jag dör..jag kvävs av denna jante i sverige. så mesigt o pinsamt.
Snälla Sverige vakna !
Nej ni ska inte behöva skatta på saker ni får..gör man det när man får födelsedagspresenter???
………………….

Jag håller med det är mycket avundsjuka inblandat i mångas kommentarer! Och det är väl klart att man tar upp saker som rör ens eget liv! Det är ju det som är relevant eller? Tycker inte heller att företag har rätt att skicka hem produkter utan att fråga. Det måste ju finnas ngt sätt att ordna det på. Folk kan ju inte skatta på saker de inte gör reklam för eller använder! Skatteverket är ute efter så mycket pengar som möjligt. . . Löjligt! Sant folk får inte lyckas i Sverige, förstår folk som emigrerar! Och att skicka tillbaka grejjerna kostar ju pengar för blondinbella som många påpekat. Så ni som kommenterar att hon visst ska betala vänligen läs blogginlägget igen och tänk efter!

Jag håller med det är mycket avundsjuka inblandat i mångas kommentarer! Och det är väl klart att man tar upp saker som rör ens eget liv! Det är ju det som är relevant eller? Tycker inte heller att företag har rätt att skicka hem produkter utan att fråga. Det måste ju finnas ngt sätt att ordna det på. Folk kan ju inte skatta på saker de inte gör reklam för eller använder! Skatteverket är ute efter så mycket pengar som möjligt. . . Löjligt! Sant folk får inte lyckas i Sverige, förstår folk som emigrerar!

Melissa

Jag skulle tro att företagen kommer att aldrig skicka varor hem till dig längre.

Taxman

Klart som fan att ni/du skall betala skatt precis som alla de tjejer som jobbar extra på ex. McDonald’s gör för att sedan köpa skiten som ni/du skriver om!

”Presenter – Return to sender”

Jag är inte så insatt i sånt här eftersom att jag inte är så gammal än, så jag kanske kommer mer någon dum kommentar som jag gjorde sist när det handlade om politik, haha 😛

Men det känns ju lite idiotiskt att ni ska betala för saker som ni inte ber om. Det är ju som att jag får en födelsedagspresent som jag inte gillar, och så ska jag betala en del av den. Så ska det ju inte fungera. Men jag vet inte… Ni tjänar ju rätt mycket på att blogga, så ni kanske ”förtjänar” det, om man får säga så? 😛

Crille

Det är självklart att man ska skatta för gåvor man får och sedan gör reklam för vare sig det är blogg, tidning eller liknande. Gör man däremot inte reklam för gåvan så ska man inte skatta. Enklare än så kan det inte bli.

//H

Hej..
Har hört talas om liknande problem..
kolla in detta hämtat från ett av skatteverkets fall.

-Sponsring innebär att företag eller andra betalar t.ex. en förening, artist eller idrottare en summa i pengar, varor eller tjänster för att profilera företagets produkter eller tjänster. Syftet med sponsringen ska vara att företag får reklam eller goodwill genom anknytningen till den sponsrade.

-De delar av ersättningen som avser offentliggörande av reklam är skattepliktiga till reklamskatt.
Om den sponsrade inte offentliggör någon reklam för sponsorn är sponsringen inte reklamskattepliktig. Syftet med sponsringen ska vara att företag får reklam eller goodwill genom anknytningen till den sponsrade. De delar av ersättningen som avser offentliggörande av reklam är skattepliktiga till reklamskatt. Om den sponsrade inte offentliggör någon reklam för sponsorn är sponsringen inte reklamskattepliktig.

stå på dig tjejen.

EB

Då borde du även läsa detta om sponsring…dumträ

Sponsorersättning till fysisk person som inte bedriver näringsverksamhet, t.ex. ersättning för reklam på kläder eller fordon, är i normalfallet inkomst av tjänst och utgör ersättning för arbete. Utbetalaren ska betala arbetsgivaravgifter och redovisa ersättningen i kontrolluppgift.

Sponsorersättning till fysisk person som bedriver hobbyverksamhet, t.ex. inom motor- eller hästsport, bör dock kunna utgöra inkomst i hobbyverksamheten om ersättningen har karaktär av hyra för reklamplats inom ramen för verksamheten och inte heller kan anses hänförligt till något personligt uppdragsförhållande. Detta bör då inte gälla ersättning för reklam som mottagaren bär personligen utan enbart ersättning som avser reklamplats på inventarier, i lokaler eller i publikationer och liknande. I sådana fall ska ersättningen ingå i mottagarens underlag för egenavgifter för hobbyverksamheten. Utbetalaren ska även i sådant fall lämna kontrolluppgift för ersättningen.

Emelie

Läs den här artikeln: http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/skatter-och-deklarationer/bloggare-som-far-gavor-kan-behova-betala-skatt_1977541.e24

Så länge ni inte använder skiten så är det ju inga problem? Vad gnäller ni om för egentligen?

Diana

Klart att ni skall betala skatt .. precis som alla andra i detta landet. Det är moderater som dig som förstör det här landet flytta till polen med dig där kan du mygla istället för här

Mina

Jag antar att om ens farsa äger en juristfirma så har man stor chans om att undvika skattjakt och hur man hanterar inför skattverkets granskning.

Jag menar inte Blondinbella gör så..

FRIDA

asså bella du uttrycker dej verkligen vidrigt över skatter för huvudtaget och inget undantag här.

usch

mrmän

”skulle aldrig blogga om en gratispryl som jag får hem – Det vet ni som läser min blogg.”

åfan?

Har ett minne av en hel kyl fylld av vitamin well drycker.. ?

”I slutet på januari flyttar Isabella till sin första egna lägenhet och vill i sitt egna hushåll börja med Ekolådan. Finns det möjlighet till ett samarbete?”

Tycker det är för djä****t att dom ska behandla er på detta sättet. Det finns större skurkar i detta landet som behöver undersökas, tex våra riksdagsledamöter som får väskor, viner etc men det är inte så noga med dom.
Ge dom vad dom tål! Håller alla tummar jag har för er.

Det man borde fråga sig är: Får alla tidningar betala för sina gratissaker? Typ Veckorevyn, Cosmo etc som får massor av saker hemskickade för att företagen hoppas att tidningarna ska skriva om dem? Betalar Kultursidorna för sina biljetter till teatrar när de ska skriva en recension?

Dags för skatteverket, och alla att bestämma sig för vad bloggarna är. �r det ett media, typ som tidning och ska man då se bloggerskorna som vilken annan redaktör som helst, eller ska man se det som en livsstil?

b l

Anledningen till att skatta är för att om inte man gör reklam så kommer heller inte företagen fortsätta att skicka gratisprodukter (och nu pratar jag om såna som brukar nämnas i blogg) så bloggare förlorar på det, staten förlorar inte skattfinansiering. Nödvändig lag för oss allas välfärd. Vill man inte ha gratispresenter så kan man be företagen att sluta skicka, och slippa skatta. Gör man däremot reklam för något som man fått pga en blogg, skatta.

Ellie

Gäller inte samma juridiska regler för Er som för ”vanligt” folk? Om en vara som man inte beställt kommer hem, är man inte skyldig att returnera…. men företagen kan erbjudas att hämta dem.

Tycker att skatteverket borde kolla upp det juridiska.

Peter27

Det känns ju rätt givet för mig iaf att ni ska betala skatt för de grejer ni får gratis och sedan väljer att visa upp i bloggen för då är det ju helt enkelt reklam. Det ni väljer att använda privat utanför jobbet borde ni ju slippa skatta för. Då är det ju en simpel gåva.

Sosse

[…] men inte tidningsredaktionerna. Att som Blondinbella vara först och därmed valt att vara oerhört öppen med allt â?? och därmed antagligen förlorar mer pengar än hon […]

LIte tråkigt bara att säga om ni nu sagt det, att ni slänger prylarna, en anna hade varit jätteglad om den fick gratisprylar hem i brevlådan, men alla är vi inte lika rika så vi bara kan slänga… en funderare.
Vill du inte ha prylarna skicka de till mig, jag tar gärna emot de!!

oscar

ni är med i expressen också vid dom sista sidorna längst ner 😛

pia

Förut när Bella endast bar Elise-klänningar eller klänningar från Style By Stars, tror ni på fullaste allvar att hon betalade ett endaste öre för dom klänningarna? Vem tycker egentligen att de klänningarna är så snygga att man vill ha en i varje färg?

pia

Sedan när det gäller prylar som inte får plats i brevinkastet är det enkelt. Bara att låta bli att hämta ut dem så returneras paketet till avsändaren av sig självt. Nemas problemas!

Nyfiken

Hej!
Jag undrar om du skattar för den reklam som ligger på din sida? Du bedriver ju någon form av företag ,där bl.a. olika företag betalar dig för att du ska lägga ut deras reklam på din blogg. Eller gör du det gratis?

[…] Flickor bråkar med skattverket. Till alla företag därute, skicka era saker till mig istället, jag lovar att inte slänga […]

Nathalie

Hahahaha! Hur gillar du moderaterna nu då? 😉

Yvonne

Tur att Skatteverket kollar upp dig för visst finns det mycket reklam här som man förstår att du antingen får betalt för att skriva eller får varor för. Däremot håller jag med om att har du bevis på att du kontaktat företag och bett att få slippa gratisgåvor så skall du givetvis inte betala något för dessa. Vore bra att du skrev vad som är reklam så att man kan se det.

Ronja

Men Isabella

Vad har du för åsikt om Kissies blogg?
Jag är inte så insatt i den såkallade bloggvärlden men utav det lilla jag har sett så måste jag säga att din blogg är nog den mest mognaste av dom alla. Katrins blogg har jag inte ens kikat på, men kissies blogg, hon ligger väl som listad etta i bloggvärlden? Jag fick en chok av hennes blogg. Jag tyckte rentutav synd om henne att inte hennes föräldrar verkar bry sig om henne, jag vart så himla upprörd. Jag fattar inte att hon får fortsätta blogga, det handlar ju bara om ytlighet.
Kanske elakt av mig att yttra mig såhär, men något måste ju vara fel om man tillåter unga bete sig såhär. Kan någon göra något åt det?!!

Ida

Läs Johan Wirfälts krönika på rodeo.net! På 90-talet fick rockjournalister drösvis med gratis cd-skivor skickade till sig som de sedan sålde vidare för tusentalskronor i månaden. Inget skatteverk som ansåg att det var viktigt att granska då.

Saker som dimper ner i brevlådan kan man inte vara tvungen att skatta för eller skicka tillbaka (portot kostar) ifall man inte valt själv att få dem, man ska väl inte behöva betala för det som man inte valt själv!?

Iâ??ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

[…] människor. Vilket de verkar tycka är helt fel, och de verkar av nån konstig anledning inte alls vara ensamma om att tycka det. Men jag förstår mig inte på dem alls. Alltså, tar de emot gåvor och […]

Hur slutade omröstningen håller med dig fullt ut.

Alla kommentarer…
Skriv en kommentar
E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *